Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:219,00 zł439,00 zł658,00 zł877,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Fucoxanthin Fucoxanthin

Apollo’s Hegemony Fucoxanthin to suplement diety zawierający fukoksantynę w porcji 50 mg. Fukoksantyna jest naturalnie występującym związkiem karotenoidowym, o udowodnionych właściwościach wspomagających utratę tkanki tłuszczowej i korzystnym wpływie na wrażliwość insulinową.

Fukoksantyna jest brązowym barwnikiem należącym do grupy ksantofili – tlenowych pochodnych karotenów, uczestniczących w procesie fotosyntezy. Fukoksantyna obecna jest wśród niektórych gatunków glonów m.in. należących do brunatnic, a także w organizmach ryb i skorupiaków. Uważana jest za jeden z najobficiej występujących ksantofili w środowisku morskim.

Fukoksantyna nasila metabolizm tkanki tłuszczowej. Związek ten efektywnie wspomaga utratę tkanki tłuszczowej na drodze kilku złożonych mechanizmów, z których najważniejszym jest nasilanie aktywności termogeniny (UCP1, uncouple protein) w białej tkance tłuszczowej (WAT). W badaniach na zwierzętach wykazano zwiększenie gęstości receptorów β3 w WAT wskutek podawania fukoksantyny. Receptory te nasilają ekspresję termogeniny. Głównym zadaniem WAT jest magazynowanie energii w formie trójglicerydów, które mogą zostać wykorzystane do syntezy ATP lub produkcji ciepła. Nadmiar WAT jest związany z wieloma chorobami metabolicznymi, m.in. cukrzycą typu 2 i miażdżycą.

Termogenina jest białkiem znajdującym się w wewnętrznej błonie mitochondrium, którego aktywność prowadzi do zwiększenia wytwarzania ciepła na drodze β-oksydacji kwasów tłuszczowych, regulując termogenezę bezdrżeniową i nasilając wydatek energetyczny organizmu. Termogenina wpływa na równowagę metaboliczną i energetyczną, a ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne, zmniejszając ilość wytwarzanych przez mitochondria wolnych rodników.

Fukoksantyna wpływa na aktywność enzymów uczestniczących w metabolizmie lipidów. W badaniach na zwierzętach wykazano, że substancja ta wpływa na zmniejszenie ekspresji genów dla syntazy kwasów tłuszczowych (FAS), katalizującej reakcję syntezy kwasu palmitynowego, z którego następnie powstają m.in. trójglicerydy magazynowane w tkance tłuszczowej. Pod wpływem metabolitów fukoksantyny zaobserwowano też zmniejszenie aktywności dehydrogenazy glicerolo-3-fosforanowej, enzymu związanego z przekształcaniem glicerolu w trójglicerydy oraz zmniejszenie aktywności receptorów PPAR-γ, odpowiedzialnych za różnicowanie preadipocytów w dojrzałe adipocyty.

Fukoksantyna wpływa na poprawę wrażliwości tkanek na insulinę. Fukoksantyna może wpływać na aktywność (translokację) transportera glukozy GLUT4, obecnego w tkance mięśniowej szkieletowej, co wykazano w badaniach na zwierzętach z indukowaną cukrzycą. GLUT4 jest insulinozależnym transporterem, którego translokacja do błony komórkowej jest niezbędna dla wychwytu glukozy do komórek mięśniowych. Prowadzi do obniżenia poziomu glukozy i insuliny we krwi oraz sprzyja poprawie wrażliwości tkanki mięśniowej na insulinę. 

Fukoksantyna posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Posiada unikalną strukturę chemiczną, nieco odmienną od pozostałych ksantofili – zawiera sprzężone grupy karbonylowe i grupę epoksydową, które warunkują wyjątkową aktywność przeciwutleniającą tego związku. Fukoksantyna neutralizuje wolne rodniki m.in. rodnik nadtlenkowy, hydroksylowy i kwas podchlorawy, będący prekursorem anionorodnika ponadtlenkowego. Fukoksantyna wspiera w ten sposób równowagę oksydacyjno-antyoksydacyjną, której zaburzenia mogą być przyczyną rozwoju wielu chorób zapalnych, neurodegenegeneracyjnych oraz przyspieszenia procesów starzenia się organizmu.

Fukoksantyna wykazuje ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wpływa normalizująco na profil lipidowy – przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co jest ważnym elementem profilaktyki chorób cywilizacyjnych, m.in. nadwagi, otyłości i miażdżycy. Dzięki swoistemu działaniu na tkankę tłuszczową, fukoksantyna zmniejsza odkładanie się problematycznej tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej, co wykazano w badaniach na zwierzętach. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, prowadzące do otyłości brzusznej, jest szczególnie groźnym zjawiskiem, zwiększającym ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Podsumowując, Apollo’s Hegemony Fucoxanthin to suplement diety zawierający naturalny związek o wyjątkowych właściwościach. Preparat jest polecany w celu ułatwienia redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej, pomocniczo w walce z nadwagą, otyłością i insulinoopornością oraz jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych.

 

 

InStock
5 2
5

Stosowałam razem z Yohimbiną oraz przy dopiętej diecie i aktywności fizycznej wiec mogę powiedzieć, ze spełnia swoje zadanie. Jak już ktoś wcześniej wspomniał, nie działa jak wszystkie spalacze, bo jest to łagodny, naturalny ekstrakt - jednak dlatego tez bezpieczny i pewnie dla większości bardziej się sprawdzi.
5

Ciekawy i skuteczny produkt. Nie działa jak wszystkie spalacze że daje jakiś kop, ale skutecznie działa "w tle".
Since 2005
Dodaj do koszyka
Fucoxanthin Fucoxanthin 90 kaps.
Apollo's Hegemony
69,00 zł

Fucoxanthin 90 kaps.

5 na podstawie 2 opinii ilość: 90 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2023-01
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
69,00 złz VAT
0,77 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 67,62 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wsparcie bezpiecznej redukcji masy ciała
  • Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
  • Ochrona przed otyłością brzuszną
  • Nasilenie metabolizmu tłuszczów
  • Normalizacja profilu lipidowego
  • Właściwości przeciwutleniające
  • Poprawa insulinowrażliwości
  • Działanie hepatoprotekcyjne
  • Pobudzenie termogenezy

Apollo’s Hegemony Fucoxanthin to suplement diety zawierający fukoksantynę w porcji 50 mg. Fukoksantyna jest naturalnie występującym związkiem karotenoidowym, o udowodnionych właściwościach wspomagających utratę tkanki tłuszczowej i korzystnym wpływie na wrażliwość insulinową.

Fukoksantyna jest brązowym barwnikiem należącym do grupy ksantofili – tlenowych pochodnych karotenów, uczestniczących w procesie fotosyntezy. Fukoksantyna obecna jest wśród niektórych gatunków glonów m.in. należących do brunatnic, a także w organizmach ryb i skorupiaków. Uważana jest za jeden z najobficiej występujących ksantofili w środowisku morskim.

Fukoksantyna nasila metabolizm tkanki tłuszczowej. Związek ten efektywnie wspomaga utratę tkanki tłuszczowej na drodze kilku złożonych mechanizmów, z których najważniejszym jest nasilanie aktywności termogeniny (UCP1, uncouple protein) w białej tkance tłuszczowej (WAT). W badaniach na zwierzętach wykazano zwiększenie gęstości receptorów β3 w WAT wskutek podawania fukoksantyny. Receptory te nasilają ekspresję termogeniny. Głównym zadaniem WAT jest magazynowanie energii w formie trójglicerydów, które mogą zostać wykorzystane do syntezy ATP lub produkcji ciepła. Nadmiar WAT jest związany z wieloma chorobami metabolicznymi, m.in. cukrzycą typu 2 i miażdżycą.

Termogenina jest białkiem znajdującym się w wewnętrznej błonie mitochondrium, którego aktywność prowadzi do zwiększenia wytwarzania ciepła na drodze β-oksydacji kwasów tłuszczowych, regulując termogenezę bezdrżeniową i nasilając wydatek energetyczny organizmu. Termogenina wpływa na równowagę metaboliczną i energetyczną, a ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne, zmniejszając ilość wytwarzanych przez mitochondria wolnych rodników.

Fukoksantyna wpływa na aktywność enzymów uczestniczących w metabolizmie lipidów. W badaniach na zwierzętach wykazano, że substancja ta wpływa na zmniejszenie ekspresji genów dla syntazy kwasów tłuszczowych (FAS), katalizującej reakcję syntezy kwasu palmitynowego, z którego następnie powstają m.in. trójglicerydy magazynowane w tkance tłuszczowej. Pod wpływem metabolitów fukoksantyny zaobserwowano też zmniejszenie aktywności dehydrogenazy glicerolo-3-fosforanowej, enzymu związanego z przekształcaniem glicerolu w trójglicerydy oraz zmniejszenie aktywności receptorów PPAR-γ, odpowiedzialnych za różnicowanie preadipocytów w dojrzałe adipocyty.

Fukoksantyna wpływa na poprawę wrażliwości tkanek na insulinę. Fukoksantyna może wpływać na aktywność (translokację) transportera glukozy GLUT4, obecnego w tkance mięśniowej szkieletowej, co wykazano w badaniach na zwierzętach z indukowaną cukrzycą. GLUT4 jest insulinozależnym transporterem, którego translokacja do błony komórkowej jest niezbędna dla wychwytu glukozy do komórek mięśniowych. Prowadzi do obniżenia poziomu glukozy i insuliny we krwi oraz sprzyja poprawie wrażliwości tkanki mięśniowej na insulinę. 

Fukoksantyna posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Posiada unikalną strukturę chemiczną, nieco odmienną od pozostałych ksantofili – zawiera sprzężone grupy karbonylowe i grupę epoksydową, które warunkują wyjątkową aktywność przeciwutleniającą tego związku. Fukoksantyna neutralizuje wolne rodniki m.in. rodnik nadtlenkowy, hydroksylowy i kwas podchlorawy, będący prekursorem anionorodnika ponadtlenkowego. Fukoksantyna wspiera w ten sposób równowagę oksydacyjno-antyoksydacyjną, której zaburzenia mogą być przyczyną rozwoju wielu chorób zapalnych, neurodegenegeneracyjnych oraz przyspieszenia procesów starzenia się organizmu.

Fukoksantyna wykazuje ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wpływa normalizująco na profil lipidowy – przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co jest ważnym elementem profilaktyki chorób cywilizacyjnych, m.in. nadwagi, otyłości i miażdżycy. Dzięki swoistemu działaniu na tkankę tłuszczową, fukoksantyna zmniejsza odkładanie się problematycznej tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej, co wykazano w badaniach na zwierzętach. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, prowadzące do otyłości brzusznej, jest szczególnie groźnym zjawiskiem, zwiększającym ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Podsumowując, Apollo’s Hegemony Fucoxanthin to suplement diety zawierający naturalny związek o wyjątkowych właściwościach. Preparat jest polecany w celu ułatwienia redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej, pomocniczo w walce z nadwagą, otyłością i insulinoopornością oraz jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych.

 

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Fukoksantyna (z ekstraktu z wodorostów)50 mg*

Pozostałe składniki

Celuloza mikrokrystaliczna, otoczka kapsułki (celuloza roślinna).

Ostatnia ocena

Kasia

Stosowałam razem z Yohimbiną oraz przy dopiętej diecie i aktywności fizycznej wiec mogę powiedzieć, ze spełnia swoje zadanie. Jak już ktoś wcześniej wspomniał, nie działa jak wszystkie spalacze, bo jest to łagodny, naturalny ekstrakt - jednak dlatego tez bezpieczny i pewnie dla większości bardziej się sprawdzi.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Popularny
WPC EcoNo
MZ-STORE
45,00 zł
(5)

Odżywka białkowa na bazie koncentratu białka serwatkowego. Szeroki wybór smaków.

Kupuję
Trec
105,00 zł

Suplement diety zawierający wysokiej jakości HMB. Hamuje katabolizm i wspomaga regenerację.

Kupuję
Olimp
99,00 zł
(1)

BCAA w kapsułkach. Działa anabolicznie i antykatabolicznie, poprawia wytrzymałość, wspomaga regenerację.

Kupuję
Trec
169,00 zł

Kremowy szejk białkowy o bardzo dobrym smaku. Uzupełnia dietę w proteiny potrzebne sportowcom.

Kupuję
Scitec
309,00 zł

Gainer białka o zawartości 52 gramów protein na porcję. Zapewnia szybki przyrost masy mięśniowej.

Kupuję
Scitec
175,00 zł

Gainer białka o zawartości 52 gramów protein na porcję. Zapewnia szybki przyrost masy mięśniowej.

Kupuję

Fukoksantyna

Informacja

Fukoksantyna to organiczny związek chemiczny przynależący do grupy ksantofili. Jej obecność zidentyfikowano w niektórych organizmach morskich, m.in. algach i mikroalgach Undaria pinnatifida, Laminaria japonica, Phaeodactylum tricornutum i Cylindrotheca closterium. Unikalna, chiralna struktura chemiczna, odmienna od struktury większości karotenoidów, nadaje fukoksantynie szczególne właściwości i odpowiada za jej działanie farmakologiczne. 

Fukoksantyna jest silnym przeciwutleniaczem. Przypisuje się jej również właściwości  przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, hepatoprotekcyjne i odchudzające. W badaniach wykazano, że może ona wpływać na ekspresję genów związanych z procesami metabolizmu lipidów, a ponadto pobudza aktywność białka UCP1 i moduluje poziom leptyny. Może także poprawiać wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

W suplementacji fukoksantyna najczęściej jest wykorzystywana jako naturalne i bezpieczne wsparcie redukcji masy ciała. W celach prozdrowotnych stosuje się ją rzadziej. Na rynku są dostępne monopreparaty zawierające pozyskaną z wodorostów fukoksantynę; często dodaje się ją również do wieloskładnikowych preparatów odchudzających.

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia.

Wodorosty

Informacja

Wodorostami określa się w języku potocznym glony żyjące w wodzie morskiej (słonej) wśród nich można wymienić rosnący również w Bałtyku glon z rodziny brunatnic, morszczyn pęcherzykowaty (w Polsce objęty ochroną gatunku). Liczbę gatunków glonów morskich określa się na ponad 10 000. Są źródłem składników odżywczych (witamin A, C i E), składników mineralnych (jodu, wapnia) oraz błonnika. Niektóre gatunki glonów dostarczają wielocukrów (fukoidów), mających potencjał przeciwnowotworowy. Oprócz składników odżywczych mają zdolność regulacji profilu lipidowego, wspomagają funkcjonowanie gruczołów tarczycy. Są składnikami preparatów odżywczych, witaminowych i witaminowo-mineralnych wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Witamina D – objawy i skutki niedoboru oraz przedawkowania

Witamina D – objawy i skutki niedoboru oraz przedawkowania

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobór może skutkować złym samopoczuciem...

czytaj więcej
Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Obserwuje się, że wiele osób rezygnuje z częstego spożywania suszonych owoców w swojej diecie ze względu na relatywnie wysoką zawartość kalorii oraz...

czytaj więcej
Demon Workout – Trenuj jak prawdziwy DEMON

Demon Workout – Trenuj jak prawdziwy DEMON

  Witajcie, dziś przedstawię Wam metodę objętościową, która świetnie nadaje się pod budowanie masy, siły oraz techniki. Metoda ta nie jest...

czytaj więcej
Colostrum bovinum – co warto wiedzieć?

Colostrum bovinum – co warto wiedzieć?

Colostrum bovinum, czyli inaczej siara bydlęca, która stanowi początkowe mleko wyprodukowane przez krowę w ciągu pierwszych kilku dni po porodzie. W...

czytaj więcej
COVID-19: co warto wiedzieć

COVID-19: co warto wiedzieć

Panująca obecnie epidemia choroby COVID-19 (Coronavirus Disease 2019), to skutek rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2, który potocznie nazywamy...

czytaj więcej
Kortyzol – wróg czy przyjaciel?

Kortyzol – wróg czy przyjaciel?

Popularny „hormon stresu” uważany jest w świecie fitness za wroga numer jeden. Przypisuje się mu bowiem całe zło...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027