Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Gold Vita-Min Anti-OX Super Sport Gold Vita-Min Anti-OX Super Sport

Gold VITA-MIN anti-OX super sport™ to kompozycja najważniejszych dla sportowców antyoksydantów zawartych w ANTI-OX POWER blend oraz niezbędnych witamin (m.in. najlepszej formy witaminy C dostępnej na rynku - PureWay-C®, witaminy z grupy B, kwasu foliowego, anabolicznej witaminy D) i chelatowanych aminokwasami minerałów Albion® (VITA-MIN POWER complex ) pomagających utrzymać niezachwianą kondycję zdrowotną i największy poziom zaangażowania w trening. Maksymalna przyswajalność składników witaminowo-mineralnych preparatu została zagwarantowana dzięki użyciu AstraGin™. To opatentowana mieszanka ekstraktów z żeń-szenia fałszywego i traganka błoniastego, której składniki aktywne zwiększają wchłanianie do komórek aminokwasów, glukozy i witamin, odpowiednio o 62, 57 i 50%. Podnosząc przez to wydajność produkcji ATP (o 18%) i szybkość resyntezy glikogenu mięśniowego (o 60%).

Podstawę działania najnowszego produktu stworzonego laboratoriach OLIMP stanowi kompleks - ANTI-OX POWER blend - mieszanka 36 aktywnych składników roślinnych, sumarycznie dysponujących ogromnym potencjałem przeciwutleniającym, wielotorowo oddziałująca na liczne szlaki metaboliczne obciążone powstawaniem wolnych rodników. Opracowany specjalnie z myślą o sportowcach i osobach aktywnych fizycznie. W jego skład wchodzi:

OXXYNEA® - opatentowana mieszanina składająca się z 22 ekstraktów warzyw i owoców (m.in. pomidora, marchwi, zielonej herbaty, brokułów, kapusty, cebuli, czosnku, oliwek, kiełków pszenicy, ogórków, szparagów, białych i czerwonych winogron, pomarańczy, grejpfruta, czarnej borówki, papai, ananasa, truskawki, jabłka, moreli, wiśni oraz czarnej porzeczki), dobranych pod kątem uzyskania jak największej pojemności antyoksydacyjnej 5000 ORAC, odpowiadającej kilu solidnym porcjom warzyw i owoców. Ta nadzwyczaj skoncentrowana forma związków o działaniu przeciwrodnikowym jest idealna dla sportowców, którzy nie mają możliwości spożywać odpowiedniej ich ilości. Badania udowodniły, że OXXYNEA® może obniżać poziom całkowitego cholesterolu o prawie 12%, podwyższać poziom dobrego HDL o 13%, jak również zwiększać potencjał antyoksydacyjny organizmu o 10%. W dodatku mieszanina ta obniża poziom oksydazy NADPH (uważanej za najważniejszego prekursora reakcji wolnorodnikowych) aż o 59%! OXXYNEA® to bogactwo polifenoli (antocyjanów, proantocyjanów, kwasów fenolowych), flawonoidów i karotenoidów.

TRANS RESWERATROL – który w Gold VITA-MIN anti-OX super sport™ występuje w potężnej mikronizowanej dawce 100mg to silny antyoksydant spowalniający procesy starzenia, wzmacniający system nerwowy i immunologiczny, poprawiający funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, poprawiający ich elastyczność, zapobiegający rozwijaniu się w nich stanów zapalnych a tym samym zmian miażdżycowych. Wśród kulturystów związek ten doskonale sprawdza się, jako inhibitor aromatazy minimalizujący niepożądane skutki działania estradiolu. Warto także dodać, że niektóre badania przypisują resweratrolowi działanie przeciwnowotworowe. Hamuje on procesy komórkowe związane z inicjacją powstawania guzów nowotworowych i ich rozwojem. Odpowiada za zmniejszenie tempa rozpadu włókien kolagenowych w skórze, jak również w ściagnach i więzadłach stawowych, wywierając wpływ na regeneracje stawów. Uznawany jest w tej chwili za najlepszy na świecie antyoksydant „anti-aging”! Aby, w pełni wykorzystać potencjał tego związku, należy podawać go z innymi flawonoidami, zwiększającymi jego biodostępność i poziom aktywności. Jednym z ważniejszych jest obecna w Gold VITA-MIN anti-OX super sport™ Mega Caps®/Mega Capsules® kwercetyna, a także likopen oraz ekstrakt z zielonej herbaty. Poprawa jakości życia jest w zasięgu Twojej ręki!

EKSTRAKT RHODIOLA ROSEA – badania wykazują, że najważniejszymi substancjami czynnymi różeńca górskiego są polifenole, na czele z rozawiną, które wykazują właściwości antystresowe i przeciwdepresyjne poprzez pozytywny wpływ na poziom serotoniny w mózgu. Rozawina wpływa również na mięsień sercowy, działa przeciwnowotworowo, immunostymulująco i oczywiście przeciwutleniająco na komórki organizmu. Odpowiada za polepszenie funkcji intelektualnych, a także doskonale chroni wątrobę w kuracjach opartych na zabronionych w sporcie sterydach anaboliczno-androgennych.

ASTAKSANTYNA – to karotenoid o silnie wyrażonych właściwościach przeciwutleniających należący do grupy ksantofili. Jest ona naturalnie produkowana m.in. przez algi i plankton morski, a także przez niektóre gatunki grzybów i pleśni. Ma właściwości hamowania stanów zapalnych, reguluje poziom cholesterolu, a także zwiększa wrażliwość komórek na insulinę (można, więc polecić ją diabetykom). Dla sportowców ma ona dodatkowe zalety. Badania wykazały, że przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększa wytrzymałość w trakcie wysiłku. Znane też jest jej potwierdzone działanie w kierunku poprawy płodności. Astaksantyna znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ chroni przed promieniowaniem UV i poprawia wygląd skóry. Regularne spożywanie 5mg astaksantyny może skutecznie poprawić nasz stan zdrowia.

EKSTRAKT Z LIŚCI KARCZOCHA ZWYCZAJNEGO – głównym związkiem odpowiedzialnym za jego działanie jest cynaryna, której przypisuje się przede wszystkim właściwości hepatoprotekcyjne oraz poprawiające działalność wydzielniczą wątroby. Ostatnie badania podają, że ekstrakt ten pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz zapobiega patologicznemu zwężeniu naczyń krwionośnych. Cały czas badane są również jego właściwości w kierunku utrzymania właściwej lipidemii.

EKSTRAKT Z PESTEK WINOGRON – składniki aktywne tego ekstraktu maja zdolność pokonywania bariery krew-mózg , skutecznie chroniąc cały układ nerwowy przed uszkodzeniami. Zapobiegają również chorobom serca poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych i zapobieganiu zwapnieniu żył. Ponadto proantocyjanidyny wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe.

EKSTRAKT Z LIŚCI ZIELONEJ HERBATY – działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami oraz opóźniając proces starzenia organizmu, przeciwdziała chorobom układu krążenia, reguluje pracę układu nerwowego, przyśpiesza odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym wpływa na poprawę jakości życia

EKSTRAKT Z ŻURAWINY WIELKOOWOCOWEJ – wykazuje właściwości zapobiegające chorobom dróg moczowych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie

KWAS ALFA-LIPONOWY - jeden z najsilniejszych i najlepiej znanych antyoksydantów, zwiększa zapas glikogenu w wątrobie, obniża poziom lipidów we krwi, odpowiada za lepszą wydolność psychiczną i fizyczną, a dodatkowo działa przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo

KOENZYM Q10 – substancja o charakterze witaminowym, odpowiadająca za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich tkanek i narządów, wzmacniająca serce i poprawiająca pracę układu odpornościowego. Nadzoruje ona procesy energetyczne w mitochondriach, które odpowiedzialne są za produkcję energii potrzebnej do życia.

BIOFLAWONOIDY CYTRUSOWE - podnoszą poziom witaminy C w komórkach, zmniejszają przenikalność i kruchość naczyń krwionośnych. Zawierają synefrynę – substytut efedryny, która ma bardzo podobną do niej budowę. Wzmaga ona metabolizm hamuje łaknienie, zwiększa wydolność i działa pobudzająco, ale bez skutków ubocznych. Powoduje szybszą lipolizę oraz przyśpiesza termogenezę. Wykazuje także właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne.

KWERCETYNA – wykazuje wysoką aktywność przeciwutleniającą, hamuje enzymy biorące udział w powstawaniu procesów zapalnych – cyklooksygenazę i lipooksygenazę jak również mediatory prozapalne – leukotrieny i prostaglandyny. Działaniu przeciwzapalnemu kwercetyny sprzyja również hamowanie uwalniania histaminy, dlatego wykorzystywana jest w suplementach antyalergicznych.

Na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Gold Vita-Min Anti-OX Super Sport Gold Vita-Min Anti-OX Super Sport 60 kaps.
OLIMP
70,00 zł

Gold Vita-Min Anti-OX Super Sport 60 kaps.

Magazyn UE

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu

Gold VITA-MIN anti-OX super sport™ to kompozycja najważniejszych dla sportowców antyoksydantów zawartych w ANTI-OX POWER blend oraz niezbędnych witamin (m.in. najlepszej formy witaminy C dostępnej na rynku - PureWay-C®, witaminy z grupy B, kwasu foliowego, anabolicznej witaminy D) i chelatowanych aminokwasami minerałów Albion® (VITA-MIN POWER complex ) pomagających utrzymać niezachwianą kondycję zdrowotną i największy poziom zaangażowania w trening. Maksymalna przyswajalność składników witaminowo-mineralnych preparatu została zagwarantowana dzięki użyciu AstraGin™. To opatentowana mieszanka ekstraktów z żeń-szenia fałszywego i traganka błoniastego, której składniki aktywne zwiększają wchłanianie do komórek aminokwasów, glukozy i witamin, odpowiednio o 62, 57 i 50%. Podnosząc przez to wydajność produkcji ATP (o 18%) i szybkość resyntezy glikogenu mięśniowego (o 60%).

Podstawę działania najnowszego produktu stworzonego laboratoriach OLIMP stanowi kompleks - ANTI-OX POWER blend - mieszanka 36 aktywnych składników roślinnych, sumarycznie dysponujących ogromnym potencjałem przeciwutleniającym, wielotorowo oddziałująca na liczne szlaki metaboliczne obciążone powstawaniem wolnych rodników. Opracowany specjalnie z myślą o sportowcach i osobach aktywnych fizycznie. W jego skład wchodzi:

OXXYNEA® - opatentowana mieszanina składająca się z 22 ekstraktów warzyw i owoców (m.in. pomidora, marchwi, zielonej herbaty, brokułów, kapusty, cebuli, czosnku, oliwek, kiełków pszenicy, ogórków, szparagów, białych i czerwonych winogron, pomarańczy, grejpfruta, czarnej borówki, papai, ananasa, truskawki, jabłka, moreli, wiśni oraz czarnej porzeczki), dobranych pod kątem uzyskania jak największej pojemności antyoksydacyjnej 5000 ORAC, odpowiadającej kilu solidnym porcjom warzyw i owoców. Ta nadzwyczaj skoncentrowana forma związków o działaniu przeciwrodnikowym jest idealna dla sportowców, którzy nie mają możliwości spożywać odpowiedniej ich ilości. Badania udowodniły, że OXXYNEA® może obniżać poziom całkowitego cholesterolu o prawie 12%, podwyższać poziom dobrego HDL o 13%, jak również zwiększać potencjał antyoksydacyjny organizmu o 10%. W dodatku mieszanina ta obniża poziom oksydazy NADPH (uważanej za najważniejszego prekursora reakcji wolnorodnikowych) aż o 59%! OXXYNEA® to bogactwo polifenoli (antocyjanów, proantocyjanów, kwasów fenolowych), flawonoidów i karotenoidów.

TRANS RESWERATROL – który w Gold VITA-MIN anti-OX super sport™ występuje w potężnej mikronizowanej dawce 100mg to silny antyoksydant spowalniający procesy starzenia, wzmacniający system nerwowy i immunologiczny, poprawiający funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, poprawiający ich elastyczność, zapobiegający rozwijaniu się w nich stanów zapalnych a tym samym zmian miażdżycowych. Wśród kulturystów związek ten doskonale sprawdza się, jako inhibitor aromatazy minimalizujący niepożądane skutki działania estradiolu. Warto także dodać, że niektóre badania przypisują resweratrolowi działanie przeciwnowotworowe. Hamuje on procesy komórkowe związane z inicjacją powstawania guzów nowotworowych i ich rozwojem. Odpowiada za zmniejszenie tempa rozpadu włókien kolagenowych w skórze, jak również w ściagnach i więzadłach stawowych, wywierając wpływ na regeneracje stawów. Uznawany jest w tej chwili za najlepszy na świecie antyoksydant „anti-aging”! Aby, w pełni wykorzystać potencjał tego związku, należy podawać go z innymi flawonoidami, zwiększającymi jego biodostępność i poziom aktywności. Jednym z ważniejszych jest obecna w Gold VITA-MIN anti-OX super sport™ Mega Caps®/Mega Capsules® kwercetyna, a także likopen oraz ekstrakt z zielonej herbaty. Poprawa jakości życia jest w zasięgu Twojej ręki!

EKSTRAKT RHODIOLA ROSEA – badania wykazują, że najważniejszymi substancjami czynnymi różeńca górskiego są polifenole, na czele z rozawiną, które wykazują właściwości antystresowe i przeciwdepresyjne poprzez pozytywny wpływ na poziom serotoniny w mózgu. Rozawina wpływa również na mięsień sercowy, działa przeciwnowotworowo, immunostymulująco i oczywiście przeciwutleniająco na komórki organizmu. Odpowiada za polepszenie funkcji intelektualnych, a także doskonale chroni wątrobę w kuracjach opartych na zabronionych w sporcie sterydach anaboliczno-androgennych.

ASTAKSANTYNA – to karotenoid o silnie wyrażonych właściwościach przeciwutleniających należący do grupy ksantofili. Jest ona naturalnie produkowana m.in. przez algi i plankton morski, a także przez niektóre gatunki grzybów i pleśni. Ma właściwości hamowania stanów zapalnych, reguluje poziom cholesterolu, a także zwiększa wrażliwość komórek na insulinę (można, więc polecić ją diabetykom). Dla sportowców ma ona dodatkowe zalety. Badania wykazały, że przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększa wytrzymałość w trakcie wysiłku. Znane też jest jej potwierdzone działanie w kierunku poprawy płodności. Astaksantyna znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ chroni przed promieniowaniem UV i poprawia wygląd skóry. Regularne spożywanie 5mg astaksantyny może skutecznie poprawić nasz stan zdrowia.

EKSTRAKT Z LIŚCI KARCZOCHA ZWYCZAJNEGO – głównym związkiem odpowiedzialnym za jego działanie jest cynaryna, której przypisuje się przede wszystkim właściwości hepatoprotekcyjne oraz poprawiające działalność wydzielniczą wątroby. Ostatnie badania podają, że ekstrakt ten pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz zapobiega patologicznemu zwężeniu naczyń krwionośnych. Cały czas badane są również jego właściwości w kierunku utrzymania właściwej lipidemii.

EKSTRAKT Z PESTEK WINOGRON – składniki aktywne tego ekstraktu maja zdolność pokonywania bariery krew-mózg , skutecznie chroniąc cały układ nerwowy przed uszkodzeniami. Zapobiegają również chorobom serca poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych i zapobieganiu zwapnieniu żył. Ponadto proantocyjanidyny wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe.

EKSTRAKT Z LIŚCI ZIELONEJ HERBATY – działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami oraz opóźniając proces starzenia organizmu, przeciwdziała chorobom układu krążenia, reguluje pracę układu nerwowego, przyśpiesza odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym wpływa na poprawę jakości życia

EKSTRAKT Z ŻURAWINY WIELKOOWOCOWEJ – wykazuje właściwości zapobiegające chorobom dróg moczowych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie

KWAS ALFA-LIPONOWY - jeden z najsilniejszych i najlepiej znanych antyoksydantów, zwiększa zapas glikogenu w wątrobie, obniża poziom lipidów we krwi, odpowiada za lepszą wydolność psychiczną i fizyczną, a dodatkowo działa przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo

KOENZYM Q10 – substancja o charakterze witaminowym, odpowiadająca za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich tkanek i narządów, wzmacniająca serce i poprawiająca pracę układu odpornościowego. Nadzoruje ona procesy energetyczne w mitochondriach, które odpowiedzialne są za produkcję energii potrzebnej do życia.

BIOFLAWONOIDY CYTRUSOWE - podnoszą poziom witaminy C w komórkach, zmniejszają przenikalność i kruchość naczyń krwionośnych. Zawierają synefrynę – substytut efedryny, która ma bardzo podobną do niej budowę. Wzmaga ona metabolizm hamuje łaknienie, zwiększa wydolność i działa pobudzająco, ale bez skutków ubocznych. Powoduje szybszą lipolizę oraz przyśpiesza termogenezę. Wykazuje także właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne.

KWERCETYNA – wykazuje wysoką aktywność przeciwutleniającą, hamuje enzymy biorące udział w powstawaniu procesów zapalnych – cyklooksygenazę i lipooksygenazę jak również mediatory prozapalne – leukotrieny i prostaglandyny. Działaniu przeciwzapalnemu kwercetyny sprzyja również hamowanie uwalniania histaminy, dlatego wykorzystywana jest w suplementach antyalergicznych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Składniki mineralne:
Wapń (chelat aminokwasowy Albion®)160 mg20%
Magnez (chelat aminokwasowy Albion®)65 mg17,3%
Cynk (chelat aminokwasowy (Chelazome®) Albion®)10 mg100%
Żelazo (chelat aminokwasowy (Ferrochel®) Albion®)2,8 mg20%
Mangan (chelat aminokwasowy Albion®)2 mg100%
Miedź (chelat aminokwasowy (Chelazome®) Albion®)1000 µg100%
Selen (selenian (IV) sodu)55 µg100%
Witaminy:
Witamina C (PureWay-C®)240 mg300%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)4,2 mg300%
Witamina B2 (ryboflawina)4,2 mg300%
Witamina B1 (monoazotan tiaminy)3,3 mg300%
Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy)600 µg300%
Witamina D (cholekalcyferol)15 µg300%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)7,5 µg300%
AstraGin™ (opatentowana mieszanka ekstraktów – Panax notoginseng i Astragalus membranaceus)10 mg-
ANTIOX-POWER blend:
Opatentowana mieszanina ekstraktów warzyw i owoców OXXYNEA® białe i czerwone winogrona, pomarańcza, grejpfrut, czarna borówka, papaja, ananas, truskawka, jabłko, morela, wiśnia, czarna porzeczka, pomidor, marchew, zielona herbata, brokuły, kapusta, cebula, czosnek, oliwki, kiełki pszenicy, ogórek, szparagi200 mg-
Ekstrakt z Pestek Winogron (Vitis vinifera L.) (95% proantocyjanidyn)150 mg-
Ekstrakt z Zielonej Herbaty (Camellia sinensis L.) (55% EGCG)150 mg-
Bioflawonoidy Cytrusowe 40%100 mg-
Trans-Resweratrol (z ekstraktu z korzenia rdestu japońskiego (Polygonum cuspidatum), ekstraktu ze skórek winogron (Vitis vinifera L.))100 mg-
Ekstrakt z korzenia Różeńca Górskiego (Rhodiola rosea) (4% rozawin)100 mg-
Kwercetyna100 mg-
Ekstrakt z liści Karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus L.) (5% cynaryn)50 mg-
Ekstrakt z owoców Żurawiny Wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon) (10% PAC)40 mg-
Kwas Alfa-Liponowy30 mg-
Koenzym Q1015 mg-
Astaksantyna5 mg-
Ekstrakt z pieprzu czarnego (95% piperyny)3 mg-
Likopen1 mg-
Beta-Karoten1 mg-
w tym witamina A166,7 µg20,8%

Pozostałe składniki

Celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniajaca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylajaca, kapsułka (zelatyna – składnik otoczki, barwnik: E 171),

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
HEPATICA
69,00 zł

Kwas DHA pozyskiwany z mikroalg morskich. Idealny dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

Kupuję
LAB ONE
85,00 zł

3-składnikowy preparat synbiotyczny dla osób aktywnych. Działa przeciwzapalne i poprawia regenerację.

Kupuję
HEPATICA
109,00 zł

Suplement dla wzmocnienia i odżywienia organizmu. Zawiera wyciąg ze spiruliny.

Kupuję
TREC
129,00 zł
(1)

Gainer białkowy, który zawiera 4 g kreatyny i 2 g oleju MCT na 100g. Przyśpiesza wzrost masy mięśniowej.

Kupuję
DOCTOR'S BEST
119,00 zł

Ekstrakt ze z pestek winogron kalifornijskich. Korzystnie wpływa na funkcje układu krążenia.

Kupuję
SOURCE NATURALS
135,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję

Składniki mineralne

Informacja

Składniki mineralne to popioły pozostające po spaleniu tkanek organizmu, stanowiące mniej niż 4 % masy ciała. Dzielą się na makroelementy (azot, fosfor, magnez, potas, siarka, wapń) oraz mikroelementy ( cynk, fluor, jod,  mangan, miedź, selen  i inne) oraz ultraelementy (bor, kobalt, molibden, nikiel, tytan, wanad). Składniki mineralne (często występujące w postaci soli mineralnych) są budulcem układu kostnego, a także takich związków jak hemoglobina, tyroksyna i enzymy. Utrzymują poziom elektrolitów w organizmie. Warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu mięśniowego. Występują w postaci monopreparatów lub wchodzą w skład rozmaitych suplementów (m.in. mineralizujących, witaminowo-mineralnych), napojów izotonicznych, stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Chelat aminokwasowy magnezu

Informacja

Chelat aminokwasowi magnezu należy do kompleksów kleszczowych tworzonych przez ligandy (addedenty – jony ujemne) lub cząstkowe związane koordynacyjnie z jonem centralnym przynajmniej w dwóch miejscach cząsteczki, rozpuszczane w rozpuszczalnikach organicznych (w tym przypadku w aminokwasach; alternatywnie w słabych kwasach). Wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie przy leczeniu ciężkich zatruć metalami ciężkimi. Łączenie się w związki magnezu poprzez chelatowanie wpływa na biodostępność w pełni wykorzystującą właściwości pierwiastka, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową (odporne na zmiany czynnika pH), w procesach energetycznych zaopatrują mięśnie w ATP. Wypłukiwany przy nadmiernym wydzielaniu potu powinien być uzupełniany w organizmie. W suplementacji sportowej chelat aminokwasowi magnezu zalecany jest przy odnowie biologicznej po intensywnych treningach. Pozwala na utrzymanie struktury kostnej i poprawia jej funkcjonowanie. Utrzymuje w równowadze poziom chromosomów i kwasów nukleinowych. Bierze udział w syntezie białka i przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczy (jako aktywator enzymów). Jest stosowany w postaci monopreparatów, stacków kreatynowych, boosterów azotowych, wchodzi w skład suplementów: obniżających napięcie nerwowe i zaburzenia ze snem (ZMA), witaminowych, witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór magnezu w organizmie: arytmia, drętwienie kończyn, skurcze mięśni, obniżona odporność na stres, problemy ze snem.

Dawkowanie: 100–500 mg dziennie w przeliczeniu na jony.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Chelat aminokwasowy cynku

Informacja

Chelat aminokwasowy cynku – związek organiczny powstały w wyniku kompleksometrii tj. sprzężenia jonu metalu (cynk) aminokwasem. W wyniku dokonanego chelatowania cynku otrzymuje się substancję dającą większe możliwości wykorzystania przez, dzięki wzrostowi biodostępności  przez organizm. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową (zapewniając stabilność czynnika pH w organizmie). Ma zastosowanie w medycynie przy leczeniu zatruć metami ciężkimi (antytoksyna). Jego neutralność w odniesieniu do związków utrudniających przyswajalność cynku (np. fitynianów) pozwala na redukcję ich działania i lepszą przyswajalność metalu. Jest to o tyle ważne, że cynk bierze udział w wielu procesach metabolicznych i energetycznych. Uczestniczy w syntezie białka, produkcji niektórych hormonów (zwłaszcza testosteronu) oraz wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Suplementy zawierające chelat aminokwasowi cynku zalecane są w sporcie ze względu na doskonałą syntezę testosteronu, szczególnie sportowcom uprawiającym dyscyplin sportowych wymagających wytrzymałości i treningu siłowego. Powinien znaleźć się w diecie wegetarianów i weganów.

Chelat aminokwasowi cynku jest dostępny na rynku w postaci monopreparatów (często wzbogacanych kwasem askorbinowym – witaminą C), suplementów witaminowo-mineralnyc, mineralnych oraz jako składnik preparatów złożonych m.in. ZMA, MZB.

Dawkowanie: 10-30 mg na dobę.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

PureWay-C

Informacja

PureWay-C, jest opatentowaną formułą specjalną zawierającą kwas askorbinowy (witaminę C) oraz składniki  stabilizujące jego działanie, takie jak: woski roślinne oraz kompleks bioflanoidów z owoców cytrusowych (gorzkiej pomarańczy i grapefruita). Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne (hamuje rozwój wolnych rodników tlenowych i innych reaktywnych form tlenu), zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Stymuluje produkcję kolagenu. Jest stosowana w leczeniu kontuzji, przyśpiesza gojenie ran. Uczestniczy w syntezie wielu hormonów i neuroprzekaźników oraz l-karnityny. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia (choroby niedokrwiennej). Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej,  utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C. W kompleksie wzmocniona bioflawonoidami z owoców cytrusowych (gorzkiej pomarańczy i grapefruita) przedłużającymi czas jej aktywności w organizmie oraz nasilenie potencjału przeciwutleniającego. Woski roślinne zabezpieczają przed podrażnieniami śluzówki przewody pokarmowego i trawiennego. PureWay-C jest dostępny w postaci monopreparatu oraz w jako składnik preparatów wielowitaminowych (Multawitan), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w suplementacji sportowej 250 – 1000 mg/24h

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Astragin

Informacja

Astragin jest opatentowaną formułą zwiększającą przyswajalność aminokwasów, cukrów i witamin. Dzięki insulinowrażliwości pomaga obniżać poziom cukru we krwi, zwiększając zapasy glikogenu nawet o kilkadziesiąt procent. Zawiera naturalne składniki będące wyciągami z żeń-szenia i Astragalusa. Wchodzi w skład suplementów diety sportowej w postaci przedteningowych staków kreatynowych, preparatów aminokwasowych oraz tzw. „buzerów testosteronu”.

Dawkowanie: 50 mg na dobę.

Astragalus

Informacja

Astragalus (synonim traganek chiński) należy do rodziny motylkowatych (Fabaceae), pochodzącej z Chin. Jest źródłem składników odżywczych: astragalozydów (triterpenów), flawonoidów i glikozydów. Stymuluje metabolizm komórkowy, ma wpływ na przyswajanie składników odżywczych. Zwiększa odporność organizmu. Wpływa korzystnie na zmniejszenie stresu i depresje. Zwiększa energię i żywotność.

W suplementacji sportowej stosowany jako ekstrakt ziołowy wpływający na odporność immunologiczną i działania zmniejszające stres. Wchodzi w skład preparatów ziołowych tzw. adaptogenów i preparatów podnoszących poziom testosteronu oraz stacków kreatynowych. Zalecany w okresie przemęczenia i częstej skłonności zapadania na infekcje górnych dróg oddechowych (przeziębienia, anginy).

Dawkowanie: brak norm określających zapotrzebowanie dobowe

Zobacz także: traganek chiński

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Truskawka

Informacja

Truskawka (Fragaria grandiflora) jest rośliną klimatu umiarkowanego uprawiana również w Polsce w ogrodach i na plantacjach, dla smacznego owocu truskawki (Fructus Fragariae), bogatego w składniki odżywcze: cukry proste, kwasy organiczne, enzymy (bromelina), garbniki, alkaloidy, mikroelementy (fosfor, kobalt, mangan, wapń,żelazo), związki fenolowe (kampferol, kwercetyna i pelargonidyna), a przede wszystkim duże ilości kwasu askorbinowego (Witamina C). Owoc truskawki jest silnym antyoksydantem posiadającym potencjał antynowotworowy. Ma działanie wzmacniające, mineralizujące,  witaminizujące oraz  odżywcze. Stosowana w postaci mrożonek lub przetworów (soki, dżemy, konfitury) może być spożywana przez cały rok. Dla potrzeb sportowych w odżywkach stosowana jest sproszkowana truskawka. Preparaty odżywcze zawierające proszek truskawkowy dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, spożycie wg indywidualnych potrzeb

Brokuły

Informacja

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Ekstrakt z pestek winogron

Informacja

Ekstrakt z pestek winogron jest cennym źródłem składników aktywnych: flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, proantycyjanidów i witaminy E, przeciwutleniacz, wiążący wolne rodniki tlenowe,  o działaniu przeciwzapalnym i antyagregacyjnym. Stanowi składnik suplementów o charakterze prozdrowotnym wspomagających profilaktykę leczenia chorób układu krwionośnego. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik preparatów odżywczych (stacków kreatynowych i boosterów azotowych), witaminowych, ziołowych, oczyszczających.

Dawkowanie: 50–100 mg na dobę.

Vitis vinifera

Informacja

 Vitis vinifera ( winorośl właściwa) bogate źródło substancji aktywnych. Surowcem spożywczym i leczniczym są liście (Folium Vitis veniferae) oraz owoce (Fructus Vitis veniferae). Liście są źródłem pozyskiwania antycyjanidów, flawonoidów (kwercetyny), garbników, pektyn,. triterpenów i witamin. W owocach występują cukry, celuloza, enzymy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, minerały (kobalt, magnez, potas, wapń, żelazo) oraz witaminy (C, B1, B2, B6, B12, PP, M [kwas foliowy]). Preparaty z liści winorośli właściwej mają działanie moczopędne, detoksykacyjne, przeciwkrwotoczne i przeciwzakrzepowo, przyspieszają gojenie wrzodów i ran). Odwary z liści stosuje się zewnętrznie do przemywania skóry, ran itp. Owoce oprócz właściwości odżywczych (przy spożywaniu świeżych) działają wzmacniająco, moczopędnie, wpływają na poziom lipidowy, regulują ciśnienie krwi, krwiotwórczo, przeciwanemicznie, wpływają na gospodarkę kwasowo-zasadową. Wysuszone owoce (rodzynki) mają działanie odżywcze i lekko przeczyszczające. Wina produkowane z winorośli, zarówno białe (działa moczopędnie i jest używane w chorobach nerek), jak i czerwone (stosowane w leczeniu schorzeń układu trawiennego). Wino gronowe eliminuje pałeczki okrężnicy i przecinkowce cholery. W suplementacji liście stosowane są rzadziej, niż skórka owoców i pestki winogron (będące źródłem silnych przeciwutleniaczy, m.in. rezweratrolu). Wyciąg z winorośli właściwej jest składnikiem suplementów diety o różnorakim zastosowaniu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

EGCG

Informacja

EGCG (galusan epigalokatechiny) - związek występujący w postaci naturalnej w liściach herbaty zielonej i szałwi muszkatołowej. Silny przeciwutleniacz powodujący usuwanie wolnych rodników tlenowych poza organizm. Posiada potencjał termogeniczny (spotęgowany przy połączeniu z innymi substancjami m.in. kofeiną, kapsaicyną itp.), pozwalający na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa profilaktycznie na skutki przerostu gruczołowego krokowego (prostaty) i łysienia typu męskiego. Zalecany do stosowania osobom aktywnym fizycznie i zawodowo, dla utrzymania składu ciała i estetyki sylwetki. Jest składnikiem spalaczy tłuszczu, pozwalających na szybsze odchudzenie.

Dawkowanie: 50–500 mg na dobę.

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Różeniec górski

Informacja

Różeniec górski (Rhodiola rosea) - ze względu na stosowanie w medycynie Wschodu jego korzenia, nosi również nazwę Złoty korzeń. Stosowanie preparatu poprawia wydolność psychofizyczną, zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, łagodzi stres i depresję. Zawiera wiele składników aktywnych biologicznie, takich jak: flawonoidy, polifenole, proantycyjanidy i taniny.  W suplementacji sportowej stosowane są wyciągi ze złotego korzenia w okresie intensywnych treningu, w celu poprawy odporności na przeciążenia, w przypadkach obciążenia stresowego na poprawę samopoczucia i przyspieszenia regeneracji potreningowej. Korzeń rożeńca górskiego dostępny jest w postaci monopreparatów oraz jest składnikiem suplementów o wszechstronnym działaniu. W badaniach klinicznych podawany podczas leczenia umiarkowanej depresji podawano chorym dawkę 380-680mg/24h, bez skutków ubocznych.

Dawkowanie: W suplementacji sportowej 200 mg ekstraktu podawane w dwóch dawkach (rano i po południu).

Kwercetyna

Informacja

Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed  powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie

Karczoch zwyczajny

Informacja

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) - roślina z rodziny astrowatych,  stosunkowo rzadko uprawiany w Polsce. Surowcem spożywczym jest jego kwiatostan (Inflorescentia Cynarae) i ziele (Cynarae scolymi). Kwiatostan i ziele karczocha dostarczają wiele surowców, takich jak białka, cynaryna, flawonoidy insulina, karoten,  kwasy polifenolowe, trójterpeny, węglowodany oraz witaminy (B­1, B2 i C). Ma działanie, antyoksydacyjne,  moczo- i żółciopędne (a także żółciotwórcze), obniża poziom cholesterolu LDL (zmniejszając aktywność enzymu reduktazy HMG-CoA, działa osłaniająco na wątrobę, jest antytoksyną dla dwusiarczku węgla (Cynareina). Stosowany w preparatach działających moczopędnie, odżywkach bogatych w białko i węglowodany oraz witaminizujących. Poprawia gospodarkę insulinową trzustki. Stosowany jako składnik suplementów prozdrowotnych wspomagających trawienie, obniżających poziom cholesterolu, w mieszankach ziołowych (w połączeniu z wyciągami np. ostropestu plamistego, witaminami z grupy B i innymi).

Dawkowanie: 600–1000 mg na dobę.

Żurawina

Informacja

Żurawina (Oxycoccus) - posiada owoce będące źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1­, B2) oraz substancji aktywnych (np.flawonoidy,  kwasy cytrynowy i chinowy, proantycyjanidyny). Stosowanie preparatów zawierających żurawinę przeciwdziała zapaleniom dróg moczowych, powoduje zakwaszenie moczu oraz utrudnia rozwój bakterii na ściankach pęcherza moczowego (tj. adhezji). Korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego – poprawia krążenie i reguluje poziom cholesterolu (zwłaszcza LDL – złego), zmniejsza ryzyko zawału serca; jest silnym przeciwutleniaczem, wspomagającym usunięcie z organizmu toksyn. Stosowanie preparatów żurawiny, powoduje poprawę przemiany materii. Ze względu na swe walory stosowana również (w postaci dżemów lub owoców) jako dodatek do mięs (szczególnie drobiu). Preparaty, przetwory zawierające żurawinę zapewniają komfort pracy układu moczowego i krążenia człowieka.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

Astaksantyna

Informacja

Astaksantyna - uważana jest obecnie za najsilniejszy antyoksydant (według badań o wiele silniejszy od witaminy C, czy też beta-karotenu), mający także działanie oczyszczające dla organizmu. Substancja ta jest zatem niezwykle istotna w procesie usuwania nadmiaru wolnych rodników oraz detoksykacji.

Jako związek z grupy karotenoidów warunkuje proces prawidłowego widzenia, jednak nie jest ona zużywana jako budulec retinolu (pochodna witaminy A), a swoje funkcje może pełnić w całym organizmie, gdzie też jest transportowana. Dowiedziono, że astaksantyna pomaga hamować powstawanie zmian patologicznych w siatkówce oka, a więc wprowadzenie jej do diety może nawet spowodować poprawę wzroku.

Astaksantyna zmniejsza również ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu maleje ryzyko wystąpienia zaburzeń w pracy układu krwionośnego. Dodatkowo, posiada działanie protekcyjne względem neuronów, co może w przyszłości mieć kolosalne znaczenie w chorobie Parkinsona, czy Alzheimera.

Karotenoid ten jest także przyjazny dla diabetyków, ponieważ dzięki właściwościom antyoksydacyjnym hamuje utlenianie cholesterolu LDL oraz sprawia, że komórki trzustki są bardziej wrażliwe na insulinę.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Ostatnio na blogu

Czy naturalna substancja zawarta w spirulinie może obniżyć wysokie ciśnienie krwi?

Włoscy naukowcy przetestowali różne związki występujące w spirulinie, aby dowiedzieć się, czy którakolwiek z tych substancji może obniżyć wysokie...

czytaj więcej

Dlaczego cukier nie uzależnia?

Jednym z najbardziej zakorzenionych twierdzeń w zakresie żywienia jest przekonanie o wszechobecnym uzależnieniu od cukru. Zgodnie ze wspomnianym...

czytaj więcej

Depresja – cicha morderczyni

Jedną z chorób XXI wieku, która zbiera swoje żniwo jest depresja.  Według raportu WHO depresja jest główną przyczyną samobójstw, których liczba wynosi...

czytaj więcej

Czy Horny Goat Weed pomaga na zaburzenia erekcji?

Zaburzenia erekcji  (Erectile dysfunction (ED) )definiuje się jako niezdolność do uzyskania i utrzymania erekcji wystarczająco mocnej, aby odbyć stosunek...

czytaj więcej

walentykowe plecy…

poszedlem z mysla ze zrobie nogi, a zrobilem plecy 😛 dopiero pod koniec treningu „obudzilem sie” DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym...

czytaj więcej

Jabłczan magnezu vs. cytrynian magnezu

W obecnym świecie, z dużą dostępnością badań i różnych związków chemicznych, tworzymy różne formy suplementów, by poprawiać ich skuteczność oraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027