Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Vitamin C-1000 Sustained Release Vitamin C-1000 Sustained Release

Now Foods Vitamin C-1000 Sustained Release to suplement pod postacią tabletek, który zawiera bardzo wysoką dawkę witaminy C (1000 mg) oraz ekstrakt z dzikiej róży będący źródłem wielu składników o działaniu prozdrowotnym. Wielkim atutem preparatu jest to, że tabletki wyposażone są w mechanizm stopniowego uwalniania składników aktywnych, który zapewnia rozłożone w czasie dostarczenie odpowiednich dawek, a nie jak w przypadku podobnych produktów, jedną wielką dawkę, której organizm nie potrafi wykorzystać całkowicie w momencie podania i najczęściej wydala.

Witamina C jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów witaminowym o wielokierunkowym działaniu na organizm człowieka. Odgrywa istotną rolę w powstawaniu kolagenu (białka strukturalnego w tkance łącznej), metabolizmie aminokwasów i syntezie hormonów, a także wykorzystaniu wielu składników odżywczych, takich jak kwas foliowy i żelazo. Jest również kluczowym czynnikiem w funkcjonowaniu systemu odpornościowego organizmu.

Czynniki takie jak wiek, waga, płeć i stan fizjologiczny modulują zapotrzebowanie na witaminę C. Wśród osób, które cierpią na nadciśnienie, cukrzycę, kobiet w ciąży i karmiących, nadużywających alkoholu, palących wyroby tytoniowe, aktywnych fizycznie oraz znajdujących się pod wpływem długotrwałego stresu obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Z pomocą może przyjść wtedy Now Foods Vitamin C-1000 Sustained Release.

Podczas niedoborów witaminy C najczęściej zaobserwować można zmęczenie i osłabienie organizmu, spadek wydolności fizycznej, zwiększenie podatności na infekcje, krwawienie i wrażliwość dziąseł, pogorszenie gojenia się ran, aberracje w biosyntezie kolagenu oraz niesprawnościami wszystkich procesów, w których bierze udział kwas askorbinowy. Oprócz tego, przeciągające się niedobory witaminy C mogą realnie podnosić ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych, miażdżycowych i aterogennych, a także powodować nadciśnienie. Osoby w podeszłym wieku, palacze papierosów, alkoholicy oraz przyjmujące niektóre leki (np. barbiturany, aspiryna, sulfonamidy) to grupy najbardziej narażone na niedobory tej witaminy.

Właściwości antyoksydacyjne
Dzięki temu, że witamina C może być donorem dwóch elektronów, pełni funkcję ważnego przeciwutleniacza oraz uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych jako ich kofaktor. Właściwości antyoksydacyjne kwasu askorbinowego wzmacniają ochronę komórek organizmu przed niszczycielskim wpływem wolnych rodników tlenowych oraz przeciwdziałają powstawaniu oraz rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych.

W warunkach homeostazy wewnątrzustrojowej, wolne rodniki tlenowe pełnią bardzo ważną rolę w wielu procesach biologicznych. W momencie kiedy pod wpływem działania różnych czynników dojdzie do ich kumulacji, zostaje zachwiana równowaga oksydoredukcyjna i reaktywne formy tlenu wywierają negatywny wpływ na każdą komórkę organizmu. Powodują uszkodzenia i zmiany w DNA, atakują struktury komórkowe oraz inicjują procesy nowotworzenia. Dzięki wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, witamina C unieszkodliwia wolne rodniki, redukując ilość uszkodzeń DNA, ale również uszkodzeń białek i lipidów, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krwionośnego.

Witamina C odgrywa niebagatelną rolę we właściwym działaniu systemu immunologicznego. Dostępne dowody naukowe podają, że kwas askorbinowy bierze udział w stymulacji wytwarzania interferonów (białek uwalnianych przez komórki organizmu, jako odpowiedź na obecność patogenów), procesach immunomodulacyjnych, wpływa na wzrost odporności poprzez aktywność komórek NK (natural killer), limfocytów T i B, które oprócz unieszkodliwiania patogenów zwalczają także komórki nowotworowe, wpływa na przemieszczanie się i mobilizację monocytów, granulocytów i makrofagów oraz wytwarzanie niektórych klas immunoglobulin.

Jedna z najważniejszych funkcji biologicznych kwasu askorbinowego to biosynteza kolagenu, który wspiera strukturę kości, zębów, tkanki łącznej, chrząstki, skóry i rogówki oka. Witamina C bierze udział w przemianach reszt proliny, a także lizyny do hydroksylizyny i hydroksyproliny. Umożliwia przekształcenie się prokolagenu w kolagen, ponieważ dostarcza elektrony enzymom uczestniczącym w hydroksylacji.

Inne funkcje witaminy C
Odpowiedni poziom witaminy C w organizmie pozwala na  zwiększenie absorpcji wapnia oraz niehemowego żelaza, bierze udział w biosyntezie karnityny, przemianach steroidów i tłuszczów (np. cholesterolu do kwasów żółciowych) oraz syntezie hormonów i neurotransmiterów m.in. noradrenaliny. Dodatkowo, kwas askorbinowy wspomaga odnowę uszkodzonych tkanek podczas gojenia się ran i w trakcie regeneracji potreningowej, wspiera utrzymanie zdrowia jamy ustnej i dziąseł oraz bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego i utrzymaniu prawidłowego stężenie glukozy we krwi podczas hiperglikemii i na czczo wśród osób chorych na cukrzycę.

Przetwory z dzikiej róży wykazują działanie wzmacniające, które wynika z obecności ponad 130 składników biologicznie aktywnych, które działają synergistycznie w organizmie ludzkim. Zawierają m.in. witaminę C, karotenoidy (m.in. beta-karoten, likopen, ksantofile), flawonoidy (astragalina, izokwercetyna, tylirozyd), proantocyjanidyny, witaminy (E, K, B1, B2 i B3, B6), olejki eteryczne, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy) i składniki mineralne (P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn). 

Wyizolowany z owoców dzikiej róży – galaktolipid (GOPO) jest odpowiedzialny za silne działanie przeciwzapalne, które wynika z hamowania samodzielnego ruchu leukocytów, obniżenia stężenia białek ostrej fazy (CRP) oraz redukcji stężenia kreatyniny w osoczu. Wg. badań, pacjenci cierpiący na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, po przyjęciu sproszkowanych owoców róży wykazują polepszenie ruchomości stawów, a także złagodzenie bólu. Działanie GOPO wspomaga obecność witaminy C i flawonoidów zawartych w preparacie Vitamin C-1000 Sustained Release.

Podsumowując, Now Foods Vitamin C-1000 Sustained Release to suplement diety, którego stosowanie zalecane jest w okresach rekonwalescencji, zwiększonego wysiłku fizycznego, stresu, zmęczenia, stanach ogólnego osłabienia, chorobach infekcyjnych oraz schorzeniach powiązanych z ograniczonym przyswajaniem witaminy C.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vitamin C-1000 Sustained Release Vitamin C-1000 Sustained Release 100 tab.
Now Foods
42,00 zł

Vitamin C-1000 Sustained Release

Wszystkie warianty

100 tab.
42,00 zł
250 tab.
95,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wspomaga prawidłową odporność organizmu
  • Chroni przed stresem oksydacyjnym
  • Regeneruje zredukowaną witaminę E
  • Uczestniczy w biosyntezie kolagenu
  • Wspiera strukturę skóry i naczyń krwionośnych
  • Pomaga w kształtowaniu kości, chrząstki i zębów
  • Przyczynia się do utrzymania zdrowia dziąseł
  • Wywiera działanie kardioprotekcyjne
  • Przyczynia się do redukcji zmęczenia
  • Bierze udział w metabolizmie energetycznym
  • Zwiększa przyswajanie żelaza i wapnia
  • Bierze udział w syntezie karnityny
  • Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
  • Utrzymuje poprawne funkcje psychologiczne
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne

Now Foods Vitamin C-1000 Sustained Release to suplement pod postacią tabletek, który zawiera bardzo wysoką dawkę witaminy C (1000 mg) oraz ekstrakt z dzikiej róży będący źródłem wielu składników o działaniu prozdrowotnym. Wielkim atutem preparatu jest to, że tabletki wyposażone są w mechanizm stopniowego uwalniania składników aktywnych, który zapewnia rozłożone w czasie dostarczenie odpowiednich dawek, a nie jak w przypadku podobnych produktów, jedną wielką dawkę, której organizm nie potrafi wykorzystać całkowicie w momencie podania i najczęściej wydala.

Witamina C jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów witaminowym o wielokierunkowym działaniu na organizm człowieka. Odgrywa istotną rolę w powstawaniu kolagenu (białka strukturalnego w tkance łącznej), metabolizmie aminokwasów i syntezie hormonów, a także wykorzystaniu wielu składników odżywczych, takich jak kwas foliowy i żelazo. Jest również kluczowym czynnikiem w funkcjonowaniu systemu odpornościowego organizmu.

Czynniki takie jak wiek, waga, płeć i stan fizjologiczny modulują zapotrzebowanie na witaminę C. Wśród osób, które cierpią na nadciśnienie, cukrzycę, kobiet w ciąży i karmiących, nadużywających alkoholu, palących wyroby tytoniowe, aktywnych fizycznie oraz znajdujących się pod wpływem długotrwałego stresu obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Z pomocą może przyjść wtedy Now Foods Vitamin C-1000 Sustained Release.

Podczas niedoborów witaminy C najczęściej zaobserwować można zmęczenie i osłabienie organizmu, spadek wydolności fizycznej, zwiększenie podatności na infekcje, krwawienie i wrażliwość dziąseł, pogorszenie gojenia się ran, aberracje w biosyntezie kolagenu oraz niesprawnościami wszystkich procesów, w których bierze udział kwas askorbinowy. Oprócz tego, przeciągające się niedobory witaminy C mogą realnie podnosić ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych, miażdżycowych i aterogennych, a także powodować nadciśnienie. Osoby w podeszłym wieku, palacze papierosów, alkoholicy oraz przyjmujące niektóre leki (np. barbiturany, aspiryna, sulfonamidy) to grupy najbardziej narażone na niedobory tej witaminy.

Właściwości antyoksydacyjne
Dzięki temu, że witamina C może być donorem dwóch elektronów, pełni funkcję ważnego przeciwutleniacza oraz uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych jako ich kofaktor. Właściwości antyoksydacyjne kwasu askorbinowego wzmacniają ochronę komórek organizmu przed niszczycielskim wpływem wolnych rodników tlenowych oraz przeciwdziałają powstawaniu oraz rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych.

W warunkach homeostazy wewnątrzustrojowej, wolne rodniki tlenowe pełnią bardzo ważną rolę w wielu procesach biologicznych. W momencie kiedy pod wpływem działania różnych czynników dojdzie do ich kumulacji, zostaje zachwiana równowaga oksydoredukcyjna i reaktywne formy tlenu wywierają negatywny wpływ na każdą komórkę organizmu. Powodują uszkodzenia i zmiany w DNA, atakują struktury komórkowe oraz inicjują procesy nowotworzenia. Dzięki wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, witamina C unieszkodliwia wolne rodniki, redukując ilość uszkodzeń DNA, ale również uszkodzeń białek i lipidów, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krwionośnego.

Witamina C odgrywa niebagatelną rolę we właściwym działaniu systemu immunologicznego. Dostępne dowody naukowe podają, że kwas askorbinowy bierze udział w stymulacji wytwarzania interferonów (białek uwalnianych przez komórki organizmu, jako odpowiedź na obecność patogenów), procesach immunomodulacyjnych, wpływa na wzrost odporności poprzez aktywność komórek NK (natural killer), limfocytów T i B, które oprócz unieszkodliwiania patogenów zwalczają także komórki nowotworowe, wpływa na przemieszczanie się i mobilizację monocytów, granulocytów i makrofagów oraz wytwarzanie niektórych klas immunoglobulin.

Jedna z najważniejszych funkcji biologicznych kwasu askorbinowego to biosynteza kolagenu, który wspiera strukturę kości, zębów, tkanki łącznej, chrząstki, skóry i rogówki oka. Witamina C bierze udział w przemianach reszt proliny, a także lizyny do hydroksylizyny i hydroksyproliny. Umożliwia przekształcenie się prokolagenu w kolagen, ponieważ dostarcza elektrony enzymom uczestniczącym w hydroksylacji.

Inne funkcje witaminy C
Odpowiedni poziom witaminy C w organizmie pozwala na  zwiększenie absorpcji wapnia oraz niehemowego żelaza, bierze udział w biosyntezie karnityny, przemianach steroidów i tłuszczów (np. cholesterolu do kwasów żółciowych) oraz syntezie hormonów i neurotransmiterów m.in. noradrenaliny. Dodatkowo, kwas askorbinowy wspomaga odnowę uszkodzonych tkanek podczas gojenia się ran i w trakcie regeneracji potreningowej, wspiera utrzymanie zdrowia jamy ustnej i dziąseł oraz bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego i utrzymaniu prawidłowego stężenie glukozy we krwi podczas hiperglikemii i na czczo wśród osób chorych na cukrzycę.

Przetwory z dzikiej róży wykazują działanie wzmacniające, które wynika z obecności ponad 130 składników biologicznie aktywnych, które działają synergistycznie w organizmie ludzkim. Zawierają m.in. witaminę C, karotenoidy (m.in. beta-karoten, likopen, ksantofile), flawonoidy (astragalina, izokwercetyna, tylirozyd), proantocyjanidyny, witaminy (E, K, B1, B2 i B3, B6), olejki eteryczne, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy) i składniki mineralne (P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn). 

Wyizolowany z owoców dzikiej róży – galaktolipid (GOPO) jest odpowiedzialny za silne działanie przeciwzapalne, które wynika z hamowania samodzielnego ruchu leukocytów, obniżenia stężenia białek ostrej fazy (CRP) oraz redukcji stężenia kreatyniny w osoczu. Wg. badań, pacjenci cierpiący na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, po przyjęciu sproszkowanych owoców róży wykazują polepszenie ruchomości stawów, a także złagodzenie bólu. Działanie GOPO wspomaga obecność witaminy C i flawonoidów zawartych w preparacie Vitamin C-1000 Sustained Release.

Podsumowując, Now Foods Vitamin C-1000 Sustained Release to suplement diety, którego stosowanie zalecane jest w okresach rekonwalescencji, zwiększonego wysiłku fizycznego, stresu, zmęczenia, stanach ogólnego osłabienia, chorobach infekcyjnych oraz schorzeniach powiązanych z ograniczonym przyswajaniem witaminy C.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Witamina C (jako kwas askorbinowy)1000 mg1111%
Ekstrakt z dzikiej róży (Rosa canina)25 mg-

Pozostałe składniki

Celuloza, Stearynian Magnezu (źródło roślinne) i Osłonka Wegetariańska.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
33,00 zł

Kompleks witaminowy-minerałowy o bardzo dobrej przyswajalności. Polecany dla sportowców.

Kupuję
Avitale
63,90 zł

Połączenie naturalnej witaminy D3 i opatentowanej formy witaminy K2 MK7 w płynnej formie.

Kupuję
Now Foods
129,00 zł
(1)

Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny dla kobiet, wzbogacony o naturalne, prozdrowotne składniki aktywne.

Kupuję
Biotech Usa
24,00 zł

Preparat witaminowo-mineralny. Wspiera wydolność, sprawność oraz odporność organizmu.

Kupuję
Seeking Health
69,00 zł

Najwyższej jakości tkanki kory nadnerczy bydlęcych suszone na zimno dla zachowania maksimum właściwości.

Kupuję
Planetary Herbals
52,00 zł

Wysokiej jakości ekstrakt z Ginkgo biloba uzupełniony o mieszankę ziół wspierających układ nerwowy.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Ostatnio na blogu

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o spożyciu dwóch porcji ryb w...

czytaj więcej
Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL jest składnikiem, z którego powstaje kwas żołądkowy – niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza białek [1]....

czytaj więcej
„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

Miesiąc temu na stronie Ministerstwa Zdrowia pojawił się raport dotyczący cukru i jego spożycia w populacji Polski, a także nadwagi, otyłości, chorób z...

czytaj więcej
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich...

czytaj więcej
Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Odwieczna batalia diety wysokowęglowodanowej z niskowęglowodanową (wysokotłuszczową) obejmuje wiele zagadnień. Kwestie dotyczą skuteczności odchudzania,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027