Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:220,00 zł441,00 zł661,00 zł882,00 zł1 102,00 zł
Wysyłka:-12,00 zł-23,00 zł-34,00 zł-45,00 zł-56,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Optimal Liposomal Vitamin C Optimal Liposomal Vitamin C 150 ml
Seeking Health
119,00 zł

Optimal Liposomal Vitamin C 150 ml

ilość: 150 ml
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
119,00 złz VAT
3,97 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 116,62 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Innowacyjna, doskonale przyswajalna postać witaminy C
  • Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym
  • Zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego
  • Wsparcie wątroby w procesach detoksykacji
  • Profilaktyka choroby niedokrwiennej serca
  • Działanie synergistyczne z witaminą E
  • Zmniejszenie uczucia zmęczenia
  • Poprawa sprężystości skóry
  • Wielokierunkowe działanie
  • Profilaktyka przeziębień
  • Łatwe dozowanie
  • Bez GMO

Seeking Health Optimal Liposomal Vitamin C to suplement diety dostarczający w jednej dawce aż 1000 mg witaminy C w postaci kwasu askorbinowego i askorbinianu sodu. Ze względu na wielokierunkowe działanie, witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zastosowanie innowacyjnej struktury liposomalnej zapewnia wysoką biodostępność i przedłużone uwalnianie witaminy C.

Witamina C jest najpopularniejszą witaminą o wielotorowym, korzystnym działaniu na organizm. Witamina C to zbiorcza nazwa kwasu L-askorbinowego (forma dominująca we krwi) i kwasu L-dehydroaskorbinowego, czyli postaci zredukowanej i utlenionej. Obie formy wykazują taką samą aktywność. Razem tworzą w organizmie odwracalny układ oksydoredukcyjny, pełniący wiele ważnych funkcji biochemicznych, m.in. udział w biosyntezie kolagenu (hydroksylacja reszt proliny), karnityny, transmiterów i hormonów, udział w procesie gojenia się ran, zwiększanie przyswajania chromu i żelaza niehemowego i wapnia, neutralizacja wolnych rodników i anionów nadtlenkowych.

Ponadto witamina C jest zaangażowana w metabolizm lipidów oraz ma zdolność hamowania wczesnych stadiów niektórych nowotworów i zapobiegania wystąpieniu choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego. Suplementacja witaminą C może przynieść korzyści u osób przewlekle chorych m.in. na cukrzycę typu 2, reumatoidalne zapalenie stawów, nadciśnienie tętnicze.

Witamina C nie jest magazynowana w organizmie, ze względu na jej rozpuszczalność w wodzie. Należy zatem systematycznie dostarczać witaminę C z pożywieniem. Występuje ona w wielu produktach roślinnych, np. w owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach, czy warzywach kapustnych. Jest jednak bardzo nietrwała i wrażliwa na czynniki zewnętrzne takie jak działanie tlenu, ogrzewanie, ekspozycja na promieniowanie UV, niektóre leki (aspiryna, sulfonamidy), stosowanie środków konserwujących. W związku z tym, wskutek przechowywania żywności i procesów kulinarnych, mogą nastąpić duże straty witaminy C.

Przewlekły niedobór witaminy C, nawet nieznaczny, zwiększa ryzyko powstawania zmian miażdżycowych, aterogennych i procesów nowotworzenia. Hipowitaminoza może objawiać się ogólnym zmęczeniem, osłabieniem, wzrostem podatności na infekcje. Głębokie niedobory powodują szkorbut (gnilec), obecnie rzadko spotykany.

Liposomy to pęcherzyki powstające spontanicznie z fosfolipidów (lipidów budujących błony komórkowe). Są wykorzystywane jako nośniki leków. „Zamknięta” w liposomie substancja może swobodnie dyfundować przez błony biologiczne komórek ze względu na podobieństwo budowy, co jest bardzo korzystne z punktu widzenia biodostępności. Szacuje się, że taka postać witaminy C jest 5-10 razy lepiej wchłaniana od czystego kwasu L-askorbinowego.

Witamina C zamknięta w liposomie jest chroniona przez tę strukturę przed oksydatywną degradacją, jest trwalsza, wykazuje dłuższe uwalnianie i znakomitą przyswajalność z przewodu pokarmowego.

Reasumując, Seeking Health Optimal Liposomal Vitamin C to suplement diety szczególnie polecany dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, aktywnych fizycznie, profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym dla wsparcia układu odpornościowego, dla palaczy, diabetyków i osób spożywających alkohol. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 150 mlPorcja jednorazowa: 5 mlIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 porcji (5 ml)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna (kcal)5
Węglowodany1 g
Witamina C ( jako askorbinian sodu, kwas askorbinowy)1000 mg1667%
Sód (jako askorbinian sodu)88 mg4%
Kompleks fosfatydylocholiny i fosfatydyloetanolaminy (z oleju słonecznikowego bez GMO)400 mg

Pozostałe składniki

Woda destylowana, gliceryna, naturalne aromaty i sorbinian potasu (0,1%). Naturalne aromaty to mieszanka ananasa i pomarańczy.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
33,90 zł

Acetylowana forma L-tyrozyny. Sprzyja poprawie nastroju i wzmocnieniu funkcji kognitywnych.

Kupuję
Olimp
18,00 zł

Tabletki do ssania z cynkiem. Wysoka dawka cynku w dwóch łatwo przyswajanych formach. Wsparcie odporności.

Kupuję
Aliness
34,90 zł
(1)

Preparat zawierający opatentowany, aktywny folian IV generacji Quatrefolic®.

Kupuję
Thorne Research
99,00 zł

Liofilizowane i skoncentrowane nadnercza bydlęce (!)

Kupuję
Now Foods
149,00 zł

Muliwitaminowy preparat dla kobiet ciężarnych wzbogacony o substancje dodatkowe, potęgujące jego działanie.

Kupuję
Controlled Labs
169,00 zł
(8)

Kompleks witamin i minerałów z zieloną herbatą. Chroni stawy, wspiera układ pokarmowy i odpornościowy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Askorbinian sodu

Informacja

Askorbinian sodu to organiczny związek chemiczny będący solą kwasu askorbinowego oraz sodu. Inaczej mówiąc, jest to buforowana witamina C. Cechuje się znacznie mniejszą kwasowością niż kwas L-askorbinowy, a dzięki temu nie wywiera aż tak silnego wpływu na błonę śluzą żołądka. Dobrze sprawdza się u osób z wrażliwym układem pokarmowym, które po przyjęciu witaminy C w tradycyjnej postaci cierpią na problemy żołądkowo-jelitowe. Nie jest natomiast wskazany dla osób na diecie niskosodowej.

W suplementacji askorbinian sodu jest stosowany w celu uzupełnienia poziomu witaminy C. Stanowi ona element układów oksydacyjno-redukcyjnych, chroni przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Ponadto jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu produkcji kolagenu, pełni rolę kofaktora w syntezie karnityny i adrenaliny, wpływa na metabolizm pochodzącego z roślin żelaza niehemowego.

Dawkowanie: dobowe zapotrzebowanie na witaminę C wynosi minimum 60-80mg, ale w przypadku palaczy, kobiet w ciąży, osób narażonych na stres albo intensywny wysiłek fizyczny jest znacznie wyższe. Przyjmuje się, że 1g askorbinianu sodu odpowiada 0,889g kwasu L-askorbinowego. 

 

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Fosfatydyloetanolamina

Informacja

Fosfatydyloetanolamina (Kefalina) należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) z grupy, do której należą także fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, występującą w mózgu. Tworzą lecytynę, lub jest syntezowana z innych fosfolipidów (fosfatydyloseryna). Wpływa na stabilność błon komórkowych, poprzez stymulację profilu lipidowego. Etanoloamina, będąca pochodną fosfatydyloetanolaminy, wpływa na metabolizm tłuszczy. Fosfastydyloetanolamina  jest składnikiem preparatów odżywczych, funkcjonalnych i witaminowych przeważnie w połączeniu z innymi tłuszczami złożonymi.

Ostatnio na blogu

Kava Kava – uprawa i pochodzenie

Kava Kava – uprawa i pochodzenie

Kava Kava to niezwykle drogocenna substancja, którą można stosować na co dzień, w celu poprawy samopoczucia i zdrowia. Skąd pochodzi kava kava? Gdzie jest...

czytaj więcej
Czy można przedawkować witaminy z grupy B?

Czy można przedawkować witaminy z grupy B?

Przyjmowanie witamin z grupy B to bardzo częsty element suplementacji. Nic dziwnego! Zwykle nie przyjmujemy ich odpowiedniej ilości z pożywieniem, biorąc pod...

czytaj więcej
4 porady które pomogą Twojemu organizmowi lepiej wchłaniać witaminę D

4 porady które pomogą Twojemu organizmowi lepiej wchłaniać witaminę D

Samo stanie na słońcu czy przyjmowanie suplementów z witaminą D nie wystarczy. Musisz się upewnić, że Twoje ciało...

czytaj więcej
Magnez dla osób starszych

Magnez dla osób starszych

Wraz z wiekiem zmniejsza się nasza aktywność fizyczna, a wraz z nią spożycie pokarmu i płynów – nasze zapotrzebowanie...

czytaj więcej
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?

Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?

Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i czym dokładnie zajmuje się...

czytaj więcej
Sześć najważniejszych zalet colostrum

Sześć najważniejszych zalet colostrum

Colostrum (siara), czyli pierwsze mleko matki, odgrywa kluczową rolę w produkcji, a następnie we wsparciu funkcjonowania naturalnych komórek cytotoksycznych...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027