Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Whole Psyllium Husks Whole Psyllium Husks

Whole Psyllium Husk to dietetyczny środek spożywczy zawierający nasiona babki płesznik Stanowią one naturalne źródło błonnika, który odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu pokarmowego. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia, reguluje profil lipidowy i ułatwia odchudzanie. Błonnik jest również istotny dla wzmocnienia odporności organizmu.

Babka płesznik jest jednoroczną rośliną śródziemnomorską, której najbardziej cenioną częścią są nasiona. Stanowią one bardzo dobre źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, a zawarte w nich substancje czynne wykazują szereg pozytywnych oddziaływań na organizm.

Nasiona babki płesznik składają się głównie ze śluzu zbudowanego z rozpuszczalnych polisacharydów, w skład których wchodzą arabinoksylany, ramnoza i kwas galakturonowy.  Śluz nasion babki płesznik jest silnie hydrofilowy, co oznacza, że jego struktura cząsteczkowa łatwo przyciąga i wiąże wodę. Po absorpcji wody tworzy żelową, galaretowatą konsystencję.

Tradycyjnie nasiona Psyllium są stosowane jako skuteczne remedium na zaparcia, jednak prozdrowotne spektrum ich właściwości jest o wiele szersze.

Prozdrowotne właściwości i korzyści ze stosowania
Nadrzędną funkcją błonnika jest regulowanie procesu trawienia i wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego. Po spożyciu nasion babki płesznik z dużą ilością wody tworzy się galaretowata substancja, która trafia do jelita grubego. Pobudza ona perystaltykę jelit, zwiększa objętość mas kałowych, a dzięki śluzowatej konsystencji ułatwia i reguluje wypróżnianie. Babka płesznik może być stosowana zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek. Łagodzi ból i ułatwia wypróżnianie przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Działa osłonowo w przypadku choroby wrzodowej, podrażnieniu przewodu pokarmowego czy zespole jelita drażliwego.

Przyjmowanie nasion Psyllium jest wskazane w trakcie kuracji odchudzających. Pochłaniający wodę błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Pozwala to w naturalny sposób ograniczyć ilość spożywanych pokarmów, bez uczucia głodu. Nasiona babki płesznik ograniczają również wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu zmniejsza się ilość przyswajanych kalorii.

Badania prowadzone na osobach z cukrzycą typu II wykazały, że regularne przyjmowanie nasion babki płesznik przyczyniło się do zmniejszenia zawartości cukru w moczu i zredukowania poziomu glukozy we krwi. Co ważne, redukcja glukozy nie wiązała się ze wzrostem poziomu insuliny. Utrzymanie stabilnego stężenia poziomu cukru we krwi jest możliwe głównie dzięki spowolnieniu wchłaniania cukrów (błonnik obniża dostęp enzymów hydrolitycznych do cukrów).

Nasiona babki płesznik pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol). Ich działanie tłumaczy się wpływem na enzym 7 alfa-hydrolazy, który ogranicza szybkość syntezy kwasów żółciowych i zwiększeniem aktywności inhibitora reduktazy HMG-CoA, regulującego ilość syntetyzowanego cholesterolu. Uregulowanie profilu lipidowego jest ważnym czynnikiem minimalizującym ryzyko chorób układu krążenia.

Zawarte w nasionach babki płesznik oligosacharydy są znakomitą pożywką dla pożytecznych kultur bakterii jelitowych – stymulują wzrost i aktywność bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego. Działają zatem jak naturalny prebiotyk. Prawidłowa flora bakteryjna jelit odpowiada nie tylko za dobre trawienie, ale również stanowi ochronę organizmu i wzmacnia system autoimmunologiczny (w jelitach znajduje się 70% komórek układu odpornościowego).

Beztlenowa fermentacja rozpuszczalnych nieskrobiowych polisacharydów z nasion psyllium sprzyja wytwarzaniu kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu (octan, propionian i maślan). Działają one osłonowo na błonę śluzową jelit, chroniąc ją przed podrażnieniem i infekcjami bakteryjnymi. Zwiększają wchłanianie minerałów, hamują rozwój procesów gnilnych i ograniczają wzrost wielu patogenów jelitowych. Ponadto kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego).

Błonnik wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemieszczanie się masy kałowej. Zapobiega zaparciom, które narażają jelita na działanie rozmaitych toksycznych związków, stanowiących uboczne produkty przemiany materii (amoniak, siarkowodór, aminy), ale również tych rakotwórczych, produkowanych przez bakterie proteolityczne.

Whole Psyllium Husks to najlepszy sposób na uzupełnienie diety w błonnik. Zawiera tylko naturalne i bezpieczne dla organizmu składniki. Stosowany regularnie poprawia trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego. Może pomóc w redukcji masy ciała. Preparat stanowi również doskonały element prewencji cukrzycy i chorób układu krążenia. 

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Whole Psyllium Husks Whole Psyllium Husks 340g
Now Foods
39,00 zł

Whole Psyllium Husks 340g

Cechy

Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

39,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zmniejsza apetyt
  • Ułatwia odchudzanie
  • Wspomaga pracę jelit
  • Bogate źródło błonnika
  • Przeciwdziała zaparciom  
  • Poprawia profil lipidowy
  • Tylko naturalne składniki
  • Reguluje poziom cukru we krwi

Whole Psyllium Husk to dietetyczny środek spożywczy zawierający nasiona babki płesznik Stanowią one naturalne źródło błonnika, który odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu pokarmowego. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia, reguluje profil lipidowy i ułatwia odchudzanie. Błonnik jest również istotny dla wzmocnienia odporności organizmu.

Babka płesznik jest jednoroczną rośliną śródziemnomorską, której najbardziej cenioną częścią są nasiona. Stanowią one bardzo dobre źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, a zawarte w nich substancje czynne wykazują szereg pozytywnych oddziaływań na organizm.

Nasiona babki płesznik składają się głównie ze śluzu zbudowanego z rozpuszczalnych polisacharydów, w skład których wchodzą arabinoksylany, ramnoza i kwas galakturonowy.  Śluz nasion babki płesznik jest silnie hydrofilowy, co oznacza, że jego struktura cząsteczkowa łatwo przyciąga i wiąże wodę. Po absorpcji wody tworzy żelową, galaretowatą konsystencję.

Tradycyjnie nasiona Psyllium są stosowane jako skuteczne remedium na zaparcia, jednak prozdrowotne spektrum ich właściwości jest o wiele szersze.

Prozdrowotne właściwości i korzyści ze stosowania
Nadrzędną funkcją błonnika jest regulowanie procesu trawienia i wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego. Po spożyciu nasion babki płesznik z dużą ilością wody tworzy się galaretowata substancja, która trafia do jelita grubego. Pobudza ona perystaltykę jelit, zwiększa objętość mas kałowych, a dzięki śluzowatej konsystencji ułatwia i reguluje wypróżnianie. Babka płesznik może być stosowana zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek. Łagodzi ból i ułatwia wypróżnianie przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Działa osłonowo w przypadku choroby wrzodowej, podrażnieniu przewodu pokarmowego czy zespole jelita drażliwego.

Przyjmowanie nasion Psyllium jest wskazane w trakcie kuracji odchudzających. Pochłaniający wodę błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Pozwala to w naturalny sposób ograniczyć ilość spożywanych pokarmów, bez uczucia głodu. Nasiona babki płesznik ograniczają również wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu zmniejsza się ilość przyswajanych kalorii.

Badania prowadzone na osobach z cukrzycą typu II wykazały, że regularne przyjmowanie nasion babki płesznik przyczyniło się do zmniejszenia zawartości cukru w moczu i zredukowania poziomu glukozy we krwi. Co ważne, redukcja glukozy nie wiązała się ze wzrostem poziomu insuliny. Utrzymanie stabilnego stężenia poziomu cukru we krwi jest możliwe głównie dzięki spowolnieniu wchłaniania cukrów (błonnik obniża dostęp enzymów hydrolitycznych do cukrów).

Nasiona babki płesznik pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol). Ich działanie tłumaczy się wpływem na enzym 7 alfa-hydrolazy, który ogranicza szybkość syntezy kwasów żółciowych i zwiększeniem aktywności inhibitora reduktazy HMG-CoA, regulującego ilość syntetyzowanego cholesterolu. Uregulowanie profilu lipidowego jest ważnym czynnikiem minimalizującym ryzyko chorób układu krążenia.

Zawarte w nasionach babki płesznik oligosacharydy są znakomitą pożywką dla pożytecznych kultur bakterii jelitowych – stymulują wzrost i aktywność bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego. Działają zatem jak naturalny prebiotyk. Prawidłowa flora bakteryjna jelit odpowiada nie tylko za dobre trawienie, ale również stanowi ochronę organizmu i wzmacnia system autoimmunologiczny (w jelitach znajduje się 70% komórek układu odpornościowego).

Beztlenowa fermentacja rozpuszczalnych nieskrobiowych polisacharydów z nasion psyllium sprzyja wytwarzaniu kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu (octan, propionian i maślan). Działają one osłonowo na błonę śluzową jelit, chroniąc ją przed podrażnieniem i infekcjami bakteryjnymi. Zwiększają wchłanianie minerałów, hamują rozwój procesów gnilnych i ograniczają wzrost wielu patogenów jelitowych. Ponadto kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego).

Błonnik wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemieszczanie się masy kałowej. Zapobiega zaparciom, które narażają jelita na działanie rozmaitych toksycznych związków, stanowiących uboczne produkty przemiany materii (amoniak, siarkowodór, aminy), ale również tych rakotwórczych, produkowanych przez bakterie proteolityczne.

Whole Psyllium Husks to najlepszy sposób na uzupełnienie diety w błonnik. Zawiera tylko naturalne i bezpieczne dla organizmu składniki. Stosowany regularnie poprawia trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego. Może pomóc w redukcji masy ciała. Preparat stanowi również doskonały element prewencji cukrzycy i chorób układu krążenia. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 340 gPorcja jednorazowa: 2 małe łyżeczki (10 g)Ilość porcji w opakowaniu: 34
w porcji (10 g)zawartość%ZDS
Kalorie35-
Tłuszcz0 g0%
Sód10 mg< 1 %
Węglowodany8 g3%
Błonnik pokarmowy7 g25%
w tym błonnik rozpuszczalny6 g-
w tym błonnik nierozpuszczalny1 g-
Białko0 g-
Żelazo1.7 mg10%
Potas97 mg2%

Pozostałe składniki

Sproszkowane łupiny babki płesznik (łupiny/nasiona)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Promocja
Gainerator
Olimp
49,00 zł 40,00 zł

Połączenie węglowodanów i białek zwierzęcych. Przyspiesza budowę masy mięśniowej oraz zwiększa siłę.

Kupuję
Now Foods
38,00 zł

Wapń w tabletkach z dodatkiem witaminy D, magnezu, miedzi, cynku i manganu. Zapewnia ochronę kości.

Kupuję
Trec
17,00 zł

Suplement zawierający 500 mg witaminy C w jednej kapsułce. Wspomaga odporność organizmu.

Kupuję
Universal
25,00 zł

Jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Każda porcja suplementu zawiera 500mg witaminy C.

Kupuję
Avitale
19,90 zł

Opatentowana postać witaminy C w płynnej formie.

Kupuję
Scitec
189,00 zł
(4)

Zaawansowany gainer białkowy. Zawiera 6 rodzajów węglowodanów o różnym tempie wchłaniania. Wspomaga anabolizm.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027