Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Whole Psyllium Husks Whole Psyllium Husks

Whole Psyllium Husk to dietetyczny środek spożywczy zawierający nasiona babki płesznik Stanowią one naturalne źródło błonnika, który odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu pokarmowego. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia, reguluje profil lipidowy i ułatwia odchudzanie. Błonnik jest również istotny dla wzmocnienia odporności organizmu.

Babka płesznik jest jednoroczną rośliną śródziemnomorską, której najbardziej cenioną częścią są nasiona. Stanowią one bardzo dobre źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, a zawarte w nich substancje czynne wykazują szereg pozytywnych oddziaływań na organizm.

Nasiona babki płesznik składają się głównie ze śluzu zbudowanego z rozpuszczalnych polisacharydów, w skład których wchodzą arabinoksylany, ramnoza i kwas galakturonowy.  Śluz nasion babki płesznik jest silnie hydrofilowy, co oznacza, że jego struktura cząsteczkowa łatwo przyciąga i wiąże wodę. Po absorpcji wody tworzy żelową, galaretowatą konsystencję.

Tradycyjnie nasiona Psyllium są stosowane jako skuteczne remedium na zaparcia, jednak prozdrowotne spektrum ich właściwości jest o wiele szersze.

Prozdrowotne właściwości i korzyści ze stosowania
Nadrzędną funkcją błonnika jest regulowanie procesu trawienia i wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego. Po spożyciu nasion babki płesznik z dużą ilością wody tworzy się galaretowata substancja, która trafia do jelita grubego. Pobudza ona perystaltykę jelit, zwiększa objętość mas kałowych, a dzięki śluzowatej konsystencji ułatwia i reguluje wypróżnianie. Babka płesznik może być stosowana zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek. Łagodzi ból i ułatwia wypróżnianie przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Działa osłonowo w przypadku choroby wrzodowej, podrażnieniu przewodu pokarmowego czy zespole jelita drażliwego.

Przyjmowanie nasion Psyllium jest wskazane w trakcie kuracji odchudzających. Pochłaniający wodę błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Pozwala to w naturalny sposób ograniczyć ilość spożywanych pokarmów, bez uczucia głodu. Nasiona babki płesznik ograniczają również wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu zmniejsza się ilość przyswajanych kalorii.

Badania prowadzone na osobach z cukrzycą typu II wykazały, że regularne przyjmowanie nasion babki płesznik przyczyniło się do zmniejszenia zawartości cukru w moczu i zredukowania poziomu glukozy we krwi. Co ważne, redukcja glukozy nie wiązała się ze wzrostem poziomu insuliny. Utrzymanie stabilnego stężenia poziomu cukru we krwi jest możliwe głównie dzięki spowolnieniu wchłaniania cukrów (błonnik obniża dostęp enzymów hydrolitycznych do cukrów).

Nasiona babki płesznik pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol). Ich działanie tłumaczy się wpływem na enzym 7 alfa-hydrolazy, który ogranicza szybkość syntezy kwasów żółciowych i zwiększeniem aktywności inhibitora reduktazy HMG-CoA, regulującego ilość syntetyzowanego cholesterolu. Uregulowanie profilu lipidowego jest ważnym czynnikiem minimalizującym ryzyko chorób układu krążenia.

Zawarte w nasionach babki płesznik oligosacharydy są znakomitą pożywką dla pożytecznych kultur bakterii jelitowych – stymulują wzrost i aktywność bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego. Działają zatem jak naturalny prebiotyk. Prawidłowa flora bakteryjna jelit odpowiada nie tylko za dobre trawienie, ale również stanowi ochronę organizmu i wzmacnia system autoimmunologiczny (w jelitach znajduje się 70% komórek układu odpornościowego).

Beztlenowa fermentacja rozpuszczalnych nieskrobiowych polisacharydów z nasion psyllium sprzyja wytwarzaniu kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu (octan, propionian i maślan). Działają one osłonowo na błonę śluzową jelit, chroniąc ją przed podrażnieniem i infekcjami bakteryjnymi. Zwiększają wchłanianie minerałów, hamują rozwój procesów gnilnych i ograniczają wzrost wielu patogenów jelitowych. Ponadto kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego).

Błonnik wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemieszczanie się masy kałowej. Zapobiega zaparciom, które narażają jelita na działanie rozmaitych toksycznych związków, stanowiących uboczne produkty przemiany materii (amoniak, siarkowodór, aminy), ale również tych rakotwórczych, produkowanych przez bakterie proteolityczne.

Whole Psyllium Husks to najlepszy sposób na uzupełnienie diety w błonnik. Zawiera tylko naturalne i bezpieczne dla organizmu składniki. Stosowany regularnie poprawia trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego. Może pomóc w redukcji masy ciała. Preparat stanowi również doskonały element prewencji cukrzycy i chorób układu krążenia. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Whole Psyllium Husks Whole Psyllium Husks 340g
Now Foods
39,00 zł

Whole Psyllium Husks 340g

ilość: 340g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
39,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 38,22 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zmniejsza apetyt
  • Ułatwia odchudzanie
  • Wspomaga pracę jelit
  • Bogate źródło błonnika
  • Przeciwdziała zaparciom  
  • Poprawia profil lipidowy
  • Tylko naturalne składniki
  • Reguluje poziom cukru we krwi

Whole Psyllium Husk to dietetyczny środek spożywczy zawierający nasiona babki płesznik Stanowią one naturalne źródło błonnika, który odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu pokarmowego. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia, reguluje profil lipidowy i ułatwia odchudzanie. Błonnik jest również istotny dla wzmocnienia odporności organizmu.

Babka płesznik jest jednoroczną rośliną śródziemnomorską, której najbardziej cenioną częścią są nasiona. Stanowią one bardzo dobre źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, a zawarte w nich substancje czynne wykazują szereg pozytywnych oddziaływań na organizm.

Nasiona babki płesznik składają się głównie ze śluzu zbudowanego z rozpuszczalnych polisacharydów, w skład których wchodzą arabinoksylany, ramnoza i kwas galakturonowy.  Śluz nasion babki płesznik jest silnie hydrofilowy, co oznacza, że jego struktura cząsteczkowa łatwo przyciąga i wiąże wodę. Po absorpcji wody tworzy żelową, galaretowatą konsystencję.

Tradycyjnie nasiona Psyllium są stosowane jako skuteczne remedium na zaparcia, jednak prozdrowotne spektrum ich właściwości jest o wiele szersze.

Prozdrowotne właściwości i korzyści ze stosowania
Nadrzędną funkcją błonnika jest regulowanie procesu trawienia i wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego. Po spożyciu nasion babki płesznik z dużą ilością wody tworzy się galaretowata substancja, która trafia do jelita grubego. Pobudza ona perystaltykę jelit, zwiększa objętość mas kałowych, a dzięki śluzowatej konsystencji ułatwia i reguluje wypróżnianie. Babka płesznik może być stosowana zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek. Łagodzi ból i ułatwia wypróżnianie przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Działa osłonowo w przypadku choroby wrzodowej, podrażnieniu przewodu pokarmowego czy zespole jelita drażliwego.

Przyjmowanie nasion Psyllium jest wskazane w trakcie kuracji odchudzających. Pochłaniający wodę błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Pozwala to w naturalny sposób ograniczyć ilość spożywanych pokarmów, bez uczucia głodu. Nasiona babki płesznik ograniczają również wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu zmniejsza się ilość przyswajanych kalorii.

Badania prowadzone na osobach z cukrzycą typu II wykazały, że regularne przyjmowanie nasion babki płesznik przyczyniło się do zmniejszenia zawartości cukru w moczu i zredukowania poziomu glukozy we krwi. Co ważne, redukcja glukozy nie wiązała się ze wzrostem poziomu insuliny. Utrzymanie stabilnego stężenia poziomu cukru we krwi jest możliwe głównie dzięki spowolnieniu wchłaniania cukrów (błonnik obniża dostęp enzymów hydrolitycznych do cukrów).

Nasiona babki płesznik pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol). Ich działanie tłumaczy się wpływem na enzym 7 alfa-hydrolazy, który ogranicza szybkość syntezy kwasów żółciowych i zwiększeniem aktywności inhibitora reduktazy HMG-CoA, regulującego ilość syntetyzowanego cholesterolu. Uregulowanie profilu lipidowego jest ważnym czynnikiem minimalizującym ryzyko chorób układu krążenia.

Zawarte w nasionach babki płesznik oligosacharydy są znakomitą pożywką dla pożytecznych kultur bakterii jelitowych – stymulują wzrost i aktywność bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego. Działają zatem jak naturalny prebiotyk. Prawidłowa flora bakteryjna jelit odpowiada nie tylko za dobre trawienie, ale również stanowi ochronę organizmu i wzmacnia system autoimmunologiczny (w jelitach znajduje się 70% komórek układu odpornościowego).

Beztlenowa fermentacja rozpuszczalnych nieskrobiowych polisacharydów z nasion psyllium sprzyja wytwarzaniu kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu (octan, propionian i maślan). Działają one osłonowo na błonę śluzową jelit, chroniąc ją przed podrażnieniem i infekcjami bakteryjnymi. Zwiększają wchłanianie minerałów, hamują rozwój procesów gnilnych i ograniczają wzrost wielu patogenów jelitowych. Ponadto kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego).

Błonnik wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemieszczanie się masy kałowej. Zapobiega zaparciom, które narażają jelita na działanie rozmaitych toksycznych związków, stanowiących uboczne produkty przemiany materii (amoniak, siarkowodór, aminy), ale również tych rakotwórczych, produkowanych przez bakterie proteolityczne.

Whole Psyllium Husks to najlepszy sposób na uzupełnienie diety w błonnik. Zawiera tylko naturalne i bezpieczne dla organizmu składniki. Stosowany regularnie poprawia trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego. Może pomóc w redukcji masy ciała. Preparat stanowi również doskonały element prewencji cukrzycy i chorób układu krążenia. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 340 gPorcja jednorazowa: 2 małe łyżeczki (10 g)Ilość porcji w opakowaniu: 34
w porcji (10 g)zawartość%ZDS
Kalorie35-
Tłuszcz0 g0%
Sód10 mg< 1 %
Węglowodany8 g3%
Błonnik pokarmowy7 g25%
w tym błonnik rozpuszczalny6 g-
w tym błonnik nierozpuszczalny1 g-
Białko0 g-
Żelazo1.7 mg10%
Potas97 mg2%

Pozostałe składniki

Sproszkowane łupiny babki płesznik (łupiny/nasiona)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Kirkman
199,00 zł

Suplement probiotyczny odpowiedni dla osób z delikatnym układem pokarmowym, dozwolony w diecie SCD.

Kupuję
Scitec
44,00 zł

Witamina E. Pełni funkcję naturalnego przeciwutleniacza, wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny.

Kupuję
Scitec
2,99 zł

Wysoko przyswajalna forma cytrynianu magnezu, 100% dziennego zapotrzebowania w wygodnej ampułce.

Kupuję
Sanprobi
33,00 zł

Dedykowany sportowcom i osobom aktywnym fizycznie; zmniejsza stan zapalny i poprawia regenerację mięśni.

Kupuję
Jarrow Formulas
89,00 zł

Suplement probiotyczny skomponowany specjalnie na potrzeby pań. Wspiera zdrowie układu płciowego i moczowego.

Kupuję
Seeking Health
159,00 zł

Starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii Bifidobacterium. Odpowiedni dla osób z nietolerancją histaminy

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Ostatnio na blogu

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Mamy już za sobą podstawowe „stałe” składniki diety. W poprzednich częściach miałem możliwość przybliżyć Wam jak wygląda rola podstawowych...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

W poprzednim tygodniu wyjaśniliśmy sobie, że okres okołoporodowy sprzyja wystąpieniu wielu zaburzeniom emocjonalnym, zaczynając od stanów depresyjnych i...

czytaj więcej
Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027