Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:213,00 zł425,00 zł638,00 zł850,00 zł1 063,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Zinc Glycinate 30mg Zinc Glycinate 30mg

NOW Zinc Glycinate to środek zawierający glicynian cynku zatopiony w oleju pozyskanym z pestek dyni. Uzupełniając dietę w ważny mikroelement, wspiera pracę licznych enzymów i hormonów, zapewnia wysoką skuteczność procesów antyoksydacyjnych i detoksykacyjnych, umożliwia niezawodne funkcjonowanie gospodarki energetycznej oraz sprawną pracę licznych układów, w tym: rozrodczego, immunologicznego, czy nerwowego. Wymaganą skuteczność produktu zapewnia forma cynku opieczętowana znakiem TRAACS®, wykorzystywanym na mocy licencji nadanej przez firmę Albion Laboratories, Inc. Unikatowe połączenie cynku i oleju z pestek dyni, kierunkuje produkt dla osób wymagających dodatkowego wsparcia dla prostaty, wątroby i układu krążenia.

Cynk – ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka składnik mineralny, którego zapotrzebowanie nie przekracza 100 mg/dobę, przez co z żywieniowego punktu widzenia sklasyfikowany został jako mikroelement. Pobierany z zewnątrz najsilniej lokalizuje się w: mięśniach i kościach, a także: mózgu, skórze oraz licznych narządach umiejscowionych pośrodku ciała, w tym: wątrobie, trzustce, nerkach i śledzionie. Pula zawarta w osoczu przypada w głównej mierze na jony związane niemal po równo ilościowo z albuminą i makroglobuliną, w zdecydowanie mniejszej ilości z aminokwasami. Łączny wolumen cynku występującego w organizmie człowieka mieści się w przedziale 1,5-4 g. Określenia zawartości cynku w ustroju oraz uznania jego niezbędności dla właściwej pracy organizmu ludzkiego dokonano dopiero w 1926 roku. Z kolei od odkrycia tzw. „palców cynkowych” w roku 1985, zaczęto spoglądać na dany pierwiastek z dużo większą powagą niż dotychczas.
Cynk będąc jonem o konfiguracji d10 niepodatnym na pola ligandów, zdolnym do szybkiej wymiany ligandów, a przy tym nie ulegającym hydrolizie z wytworzeniem hydroksykompleksów w środowisku niskiego pH i nie wykazującym właściwości redoks w warunkach biologicznych, jest składnikiem mineralnym zdolnym do pełnienia licznych funkcji w organizmie, zarówno w okresie jego wzrostu, jak i późniejszego utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej. Jest ważny dla pracy wielu enzymów i hormonów, prawidłowego powielania materiału genetycznego, ochrony ustroju przed związkami agresywnie utleniającymi i toksynami, a także odpowiedniego działania wielu układów i narządów.
Do najistotniejszych źródeł pokarmowych cynku zaliczają się przede wszystkim produkty odzwierzęce, w tym: ostrygi, homary, krewetki, małże, ryby, czerwone mięso, wątróbka, mleko i jaja. Bardziej zasobne w dany pierwiastek produkty roślinne to: pestki dyni, nasiona sezamu, migdały, kasza gryczana oraz produkty z pełnego ziarna. Szacuje się, że zapotrzebowanie na dany składnik mineralny dla przeciętnej, dorosłej osoby wynosi ok. 10-15 mg/dobę.

Właściwości cynku

Przeciwdziała uszkodzeniom oksydacyjnym
Nasilając syntezę metaloprotein zaangażowanych w redukcję stężenia wolnych rodników, stanowiąc element składowy stabilizujący strukturę dysmutazy ponadtlenkowej rozkładającej rodnik ponadtlenkowy do cząsteczek tlenu i nadtlenku wodoru, ograniczając utlenianie grup sulhydrylowych białek, regulując działalność oksydazy NDPH i syntazy tlenku azotu (NOS) poprzez hamowanie aktywacji receptorów NMDA, kreując jakość reakcji w warunkach stresowych poprzez wpływ na pobudliwość czynnika transkrypcyjnego NTF2, jak również występując w roli antagonisty metabolicznego miedzi za sprawą czego normalizuje reakcje utleniania, w szczególności procesy peroksydacji lipidów, zwiększa wydajność bariery antyoksydacyjnej zaangażowanej w ochronę struktur ustroju przed niekorzystnymi reakcjami utleniania.

Wspiera budowę, rozwój i przeżycie licznych struktur
Będąc istotną składową stabilizującą strukturę wybranych enzymów, bądź występując w roli aktywującego odpowiednie enzymy kofaktora, np. polimeraz RNA, czy DNA, a także umożliwiając tworzenie się tzw. „palców cynkowych” biorących udział w przyłączaniu kwasów nukleinowych do białka, przyczynia się do powielania materiału genetycznego i syntezy nowych cząstek w ustroju, w tym białek. Wywierając działanie przeciwutleniające, chroni uprzednio stworzone struktury przed uszkodzeniem i obumieraniem.

Ogranicza rozwój nowotworów
Czuwając nad prawidłowością przebiegu procesów powielania materiału genetycznego oraz tworzeniem i poprawnym rozwojem odpowiednich struktur, jak również minimalizując agresywne uszkodzenia struktur prowadzące do ich deformacji i nieprawidłowego rozwoju, ogranicza prawdopodobieństwo występowania komórek nowotworowych.

Odpowiada za prawidłową pracę układu immunologicznego
Obniżając toksyczność komórek NK wobec komórek ustroju, promując syntezę interleukin IL-1 i IL-6 oraz TNF-alfa, przyspieszając proces specjalizacji niewyspecjalizowanych limfocytów T, wzmagając aktywność monocytów, wpływając na adhezję neutrofili do komórek śródbłonka naczyń, mając wpływ na wystąpienie programowanej śmierci komórek odpornościowych oraz obniżając rozległość nadmiernie rozprzestrzenionych stanów zapalnych, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Obniża toksyczność metali ciężkich
Jako antagonista ołowiu i kadmu konkurujący o wybrane transportery zlokalizowane przy barierze jelit, nie dopuszcza do podtruwania organizmu metalami ciężkimi.

Promuje zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
Stanowiąc kofaktor pierwszego odkrytego z jego udziałem enzymu, tj. anhydrazy węglanowej, bierze udział w uwalnianiu dwutlenku węgla przez płuca, bądź jego przemianie do jonu wodorowęglanowego i wodorowego w nerkach, za sprawą czego wspiera utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej wewnątrz ustroju.

Wspiera działanie gospodarki energetycznej
Kreując pobudliwość wybranych hormonów zaangażowanych w jakość pracy gospodarki energetycznej, w tym: hormonów tarczycy, insuliny, czy glukagonu, jak również zapewniając optymalną pracę narządów istotnych dla prawidłowości tworzonych stężeń danych hormonów, w tym trzustki, angażuje się w działanie gospodarki energetycznej.

Optymalizuje gospodarkę hormonalną mężczyzn
Uczestnicząc w reakcjach przekształceń cholesterolu do hormonów męskich, sprzyjając odpowiedniej syntezie testosteronu i powiększając liczebność receptorów androgenowych, wzmaga aktywność testosteronu w ustroju. Ograniczając działalność 5α-reduktazy, minimalizuje konwersję testosteronu do jego bardziej agresywnej formy – dihydrotestosteronu (DHT), czuwając tym samym nad utrzymaniem optymalnego poziomu siły oddziaływania testosteronu na organizm. Zmniejszając potencjał tworzenia się receptorów estrogenowych, obniża występowanie efektów nadaktywności estrogenów.

Zwiększa płodność mężczyzny
Promując tworzenie testosteronu kreującego wydajność procesu spermatogenezy, wzmagając dojrzewanie plemników, zwiększając ich przetrwanie oraz ruchliwość poprzez niwelowanie stresu oksydacyjnego odpowiedzialnego za niszczenie struktur plemnika, w tym mitochondriów dających energię niezbędną do jego poruszania się, angażuje się w zachowanie wysokiej płodności mężczyzny.

Promuje zachowanie dobrego stanu gruczołu krokowego
Obniżając pobudliwość 5α-reduktazy w okolicach prostaty, a tym samym redukując ilość powstającego dihydrotestosteronu (DHT), zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia przerostu gruczołu krokowego, wspomagając zachowanie pełni jego funkcjonalności.

Pozwala na poprawną pracę układu pokarmowego
Będąc jonem na stale związanym w strukturach karboksypeptydazy, bierze udział w procesach trawienia niewielkich, kilkuaminokwasowych peptydów. Biorąc udział w normalizacji uwalniania kwasu solnego do żołądka, tworzy środowisko dogodne dla procesów trawiennych oraz wspiera układ pokarmowy przed niechcianymi patogenami. Z kolei dbając o wymaganą szczelność bariery nabłonkowej, niweluje niepożądane przedostawanie się płynów do jelita.

Zachowuje dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego
Zwiększony pobór cynku redukujący ewentualne występowanie niedoborów, zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się płytek miażdżycowych. Odpowiednia podaż cynku pozwala również na zachowanie optymalnego stężenia cholesterolu i lipoprotein niskiej gęstości (LDL) krążących w osoczu krwi.

Wspiera działanie układu nerwowego
Cynk angażuje się w sygnalizację wewnątrzustrojową głównie pod postacią kompleksów tworzonych z glutaminianem. Wywiera wpływ na sygnalizację receptorów NMDA i GABA oraz wzmaga aktywność receptorów AMPA. Ingerując w sygnalizację nerwową berze udział w ogólnie pojmowanym funkcjonowaniu układu nerwowego, jak również uczestniczy w procesach uczenia się i zapamiętywania.

Zapewnia czucie smaku i odpowiedni apetyt
Jako czynnik zapewniający wymaganą siłę katalityczną gustyny (zawartego w wydzielinie ślinianek białka odpowiedzialnego za rozwój kubków smakowych poprzez przyspieszanie różnicowania i odbudowy ich komórek), utrzymuje wymaganą zdolność odczuwania smaku. Gwarantując dobry stan kubków smakowych i umieszczonych na nich receptorów odpowiedzialnych za odczuwanie smaku, pozwala delektowanie się smakiem potraw, co istotnie wpływa na chęć delektowania się spożywanymi daniami. Włączając się w kreowanie poziomu leptyny (hormon sytości) w następstwie spożytego posiłku, angażuje się w sygnalizowanie nasycenia wskutek przyjęcia odpowiedniej ilości pożywienia.

Pozwala na utrzymanie zdolności widzenia
Jako niezbędna składowa procesu wewnątrzustrojowej syntezy kwasu retinowego, bierze udział w produkcji związku chemicznego umożliwiającego odbiór bodźców ze świata zewnętrznego poprzez narząd wzroku.

Wpływa na utrzymanie dobrego stanu psychicznego
Zwiększając stężenie czynnika neurotroficznego mającego wpływ na mózg (BDNF),wykazując efekt anty-glutaminergiczny przeciwdziałający występowaniu zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych oraz promując wyłapywanie serotoniny przez wybrane obszary mózgu, dba o dobrą kondycję psychiczną.

Wspiera utrzymanie atrakcyjnego wyglądu
Działając przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wysuszająco, przyspiesza gojenie ran i wspomaga utrzymanie zdrowej skóry. Redukując pobudliwość 5α-reduktazy w mieszkach włosowych, ogranicza wypadanie włosów powodowane nadmierną produkcją dihydrotestosteronu (DHT).

Olej z pestek dyni – ciekła mieszanina z dużą przewagą związków zaliczanych do tłuszczowców w składzie, pozyskana z roślin rodzaju Cucurbita z rodziny Cucurbitaceae, których najlepiej rozpoznawanym przedstawicielem jest Cucurbita pepo, ciepłolubna, kwitnąca roślina jednoroczna wydająca kilkudziesięcio centymetrowej średnicy owoce o twardej powłoce wierzchniej i miękkim miąższu, pochodząca z terenów Ameryki, uprawiana w wielu miejscach świata, w tym Europie. Pozyskiwany z nasion owoców dyni olej zasobny jest w nienasycone kwasy kwasy tłuszczowe, przede wszystkim oleinowy i linolowy, jak również triterpenoidy, karotenoidy oraz kwasy fenolowe. Do największych wytwórców danego oleju zaliczyć można m.in.: Jugosławię, Austrię, czy Węgry.

Za sprawą licznych związków prozdrowotnych w które zasobny jest olej z pestek dyni, tłuszcz ten przejawia kilka ciekawych właściwości wspierających utrzymanie dobrej kondycji organizmu:

Poprzez zawarte kukurbitacyny niszczące układ nerwowy pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym, działa przeciwpasożytniczo.

Wskutek zawartych triterpenoidów przejawia właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Dostarczając dużej ilości γ-tokoferoli, niweluje rozległość stanów zapalnych, m.in. występujących w stawach

Obniżając zawyżone uprzednio ciśnienie tętnicze krwi, działając antyerytrogennie i silnie obniżając stężenie trójglicerydów we krwi, promuje utrzymanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego.

Działając cytotoksycznie wobec komórek nieprawidłowo zmienionych, ogranicza występowanie niektórych nowotworów, w tym wątroby.

Za sprawą zawartego beta-sitosterolu ograniczającego aktywność dihydrotestosteronu (DHT) w rejonie gruczołu krokowego, wspiera zachowanie dobrego stanu prostaty

Redukując stany zapalne i zmniejszając dysfunkcję gruczołu krokowego, łagodzi dolegliwości ze strony układu moczowego i poprawia zdolność oddawania moczu

Wywierając działanie hipoglikemiczne, obniża poziom glukozy we krwi.

Poza właściwościami prozdrowotnymi oleju z pestek dyni, za jego wykorzystaniem jako nośnika dla różnych substancji, w tym cynku, przemawia bardzo mała zawartość kwasu linolenowego (0,2%) nadająca dużą stabilność danemu tłuszczowi roślinnemu, a tym samym i wysokie bezpieczeństwo spożycia przez stosunkowo długo okres.

NOW Zinc Glycinate jest produktem dostarczającym cynku chelatowanego glicyną, podawanego w postaci łatwych do przyjęcia miękkich kapsułek żelatynowych z dodatkową zawartością wysokiej jakości oleju z pestek dyni. Zwiększając ilość cynku i podnosząc podaż ważnych fitozwiązków w diecie, promuje niezachwianą pracę wielu enzymów i hormonów, podnosi wydajność bariery antyoksydacyjnej, wspiera procesy detoksykacyjne zachodzące w ustroju, zapewnia sprawne działanie gospodarki energetycznej oraz dba o dobrą kondycję prostaty, wątroby i licznych układów, w tym: sercowo-naczyniowego, nerwowego, pokarmowego, rozrodczego, immunologicznego oraz prawidłowe nastawienie psychiczne. Odpowiednią efektywność gwarantuje cynk sygnowany znakiem TRAACS®, którego zastosowanie jest możliwe wyłącznie na mocy przyzwolenia i rekomendacji firmy Albion Laboratories, Inc., światowego lidera w produkcji najlepiej bioprzyswajalnych form witamin i składników mineralnych. Innowacyjne zestawienie cynku z olejem pozyskanym z nasion dyni zastosowane w produkcie NOW Zinc Glycinate, zapewnia przede wszystkim wzmocnione wsparcie dla zachowania prawidłowej kondycji i wydajności pracy prostaty, wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Zinc Glycinate 30mg Zinc Glycinate 30mg 120 kaps.
Now Foods
54,00 zł

Zinc Glycinate 30mg 120 kaps.

ilość: 120 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2025-03
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
54,00 złz VAT
0,45 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 52,92 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Chelat aminokwasowy cynku
  • Cynk ze znakiem TRAACS®
  • Dodatek oleju z pestek dyni
  • Wspiera działanie licznych enzymów
  • Optymalizuje gospodarkę hormonalną
  • Wzmacnia barierę antyoksydacyjną
  • Poprawia detoksykację ustroju
  • Polepsza działanie układu immunologicznego
  • Zapewnia odpowiednią pracę układu krążenia
  • Wspomaga funkcjonowanie prostaty
  • Zwiększa niezawodność układu rozrodczego
  • Dba o dobry stan układu nerwowego
  • Poprawia kondycję układu pokarmowego
  • Optymalizuje gospodarkę energetyczną
  • Zapewnia prawidłowe widzenie
  • Angażuje się w regulację apetytu
  • Wspiera działanie wątroby

NOW Zinc Glycinate to środek zawierający glicynian cynku zatopiony w oleju pozyskanym z pestek dyni. Uzupełniając dietę w ważny mikroelement, wspiera pracę licznych enzymów i hormonów, zapewnia wysoką skuteczność procesów antyoksydacyjnych i detoksykacyjnych, umożliwia niezawodne funkcjonowanie gospodarki energetycznej oraz sprawną pracę licznych układów, w tym: rozrodczego, immunologicznego, czy nerwowego. Wymaganą skuteczność produktu zapewnia forma cynku opieczętowana znakiem TRAACS®, wykorzystywanym na mocy licencji nadanej przez firmę Albion Laboratories, Inc. Unikatowe połączenie cynku i oleju z pestek dyni, kierunkuje produkt dla osób wymagających dodatkowego wsparcia dla prostaty, wątroby i układu krążenia.

Cynk – ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka składnik mineralny, którego zapotrzebowanie nie przekracza 100 mg/dobę, przez co z żywieniowego punktu widzenia sklasyfikowany został jako mikroelement. Pobierany z zewnątrz najsilniej lokalizuje się w: mięśniach i kościach, a także: mózgu, skórze oraz licznych narządach umiejscowionych pośrodku ciała, w tym: wątrobie, trzustce, nerkach i śledzionie. Pula zawarta w osoczu przypada w głównej mierze na jony związane niemal po równo ilościowo z albuminą i makroglobuliną, w zdecydowanie mniejszej ilości z aminokwasami. Łączny wolumen cynku występującego w organizmie człowieka mieści się w przedziale 1,5-4 g. Określenia zawartości cynku w ustroju oraz uznania jego niezbędności dla właściwej pracy organizmu ludzkiego dokonano dopiero w 1926 roku. Z kolei od odkrycia tzw. „palców cynkowych” w roku 1985, zaczęto spoglądać na dany pierwiastek z dużo większą powagą niż dotychczas.
Cynk będąc jonem o konfiguracji d10 niepodatnym na pola ligandów, zdolnym do szybkiej wymiany ligandów, a przy tym nie ulegającym hydrolizie z wytworzeniem hydroksykompleksów w środowisku niskiego pH i nie wykazującym właściwości redoks w warunkach biologicznych, jest składnikiem mineralnym zdolnym do pełnienia licznych funkcji w organizmie, zarówno w okresie jego wzrostu, jak i późniejszego utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej. Jest ważny dla pracy wielu enzymów i hormonów, prawidłowego powielania materiału genetycznego, ochrony ustroju przed związkami agresywnie utleniającymi i toksynami, a także odpowiedniego działania wielu układów i narządów.
Do najistotniejszych źródeł pokarmowych cynku zaliczają się przede wszystkim produkty odzwierzęce, w tym: ostrygi, homary, krewetki, małże, ryby, czerwone mięso, wątróbka, mleko i jaja. Bardziej zasobne w dany pierwiastek produkty roślinne to: pestki dyni, nasiona sezamu, migdały, kasza gryczana oraz produkty z pełnego ziarna. Szacuje się, że zapotrzebowanie na dany składnik mineralny dla przeciętnej, dorosłej osoby wynosi ok. 10-15 mg/dobę.

Właściwości cynku

Przeciwdziała uszkodzeniom oksydacyjnym
Nasilając syntezę metaloprotein zaangażowanych w redukcję stężenia wolnych rodników, stanowiąc element składowy stabilizujący strukturę dysmutazy ponadtlenkowej rozkładającej rodnik ponadtlenkowy do cząsteczek tlenu i nadtlenku wodoru, ograniczając utlenianie grup sulhydrylowych białek, regulując działalność oksydazy NDPH i syntazy tlenku azotu (NOS) poprzez hamowanie aktywacji receptorów NMDA, kreując jakość reakcji w warunkach stresowych poprzez wpływ na pobudliwość czynnika transkrypcyjnego NTF2, jak również występując w roli antagonisty metabolicznego miedzi za sprawą czego normalizuje reakcje utleniania, w szczególności procesy peroksydacji lipidów, zwiększa wydajność bariery antyoksydacyjnej zaangażowanej w ochronę struktur ustroju przed niekorzystnymi reakcjami utleniania.

Wspiera budowę, rozwój i przeżycie licznych struktur
Będąc istotną składową stabilizującą strukturę wybranych enzymów, bądź występując w roli aktywującego odpowiednie enzymy kofaktora, np. polimeraz RNA, czy DNA, a także umożliwiając tworzenie się tzw. „palców cynkowych” biorących udział w przyłączaniu kwasów nukleinowych do białka, przyczynia się do powielania materiału genetycznego i syntezy nowych cząstek w ustroju, w tym białek. Wywierając działanie przeciwutleniające, chroni uprzednio stworzone struktury przed uszkodzeniem i obumieraniem.

Ogranicza rozwój nowotworów
Czuwając nad prawidłowością przebiegu procesów powielania materiału genetycznego oraz tworzeniem i poprawnym rozwojem odpowiednich struktur, jak również minimalizując agresywne uszkodzenia struktur prowadzące do ich deformacji i nieprawidłowego rozwoju, ogranicza prawdopodobieństwo występowania komórek nowotworowych.

Odpowiada za prawidłową pracę układu immunologicznego
Obniżając toksyczność komórek NK wobec komórek ustroju, promując syntezę interleukin IL-1 i IL-6 oraz TNF-alfa, przyspieszając proces specjalizacji niewyspecjalizowanych limfocytów T, wzmagając aktywność monocytów, wpływając na adhezję neutrofili do komórek śródbłonka naczyń, mając wpływ na wystąpienie programowanej śmierci komórek odpornościowych oraz obniżając rozległość nadmiernie rozprzestrzenionych stanów zapalnych, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Obniża toksyczność metali ciężkich
Jako antagonista ołowiu i kadmu konkurujący o wybrane transportery zlokalizowane przy barierze jelit, nie dopuszcza do podtruwania organizmu metalami ciężkimi.

Promuje zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
Stanowiąc kofaktor pierwszego odkrytego z jego udziałem enzymu, tj. anhydrazy węglanowej, bierze udział w uwalnianiu dwutlenku węgla przez płuca, bądź jego przemianie do jonu wodorowęglanowego i wodorowego w nerkach, za sprawą czego wspiera utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej wewnątrz ustroju.

Wspiera działanie gospodarki energetycznej
Kreując pobudliwość wybranych hormonów zaangażowanych w jakość pracy gospodarki energetycznej, w tym: hormonów tarczycy, insuliny, czy glukagonu, jak również zapewniając optymalną pracę narządów istotnych dla prawidłowości tworzonych stężeń danych hormonów, w tym trzustki, angażuje się w działanie gospodarki energetycznej.

Optymalizuje gospodarkę hormonalną mężczyzn
Uczestnicząc w reakcjach przekształceń cholesterolu do hormonów męskich, sprzyjając odpowiedniej syntezie testosteronu i powiększając liczebność receptorów androgenowych, wzmaga aktywność testosteronu w ustroju. Ograniczając działalność 5α-reduktazy, minimalizuje konwersję testosteronu do jego bardziej agresywnej formy – dihydrotestosteronu (DHT), czuwając tym samym nad utrzymaniem optymalnego poziomu siły oddziaływania testosteronu na organizm. Zmniejszając potencjał tworzenia się receptorów estrogenowych, obniża występowanie efektów nadaktywności estrogenów.

Zwiększa płodność mężczyzny
Promując tworzenie testosteronu kreującego wydajność procesu spermatogenezy, wzmagając dojrzewanie plemników, zwiększając ich przetrwanie oraz ruchliwość poprzez niwelowanie stresu oksydacyjnego odpowiedzialnego za niszczenie struktur plemnika, w tym mitochondriów dających energię niezbędną do jego poruszania się, angażuje się w zachowanie wysokiej płodności mężczyzny.

Promuje zachowanie dobrego stanu gruczołu krokowego
Obniżając pobudliwość 5α-reduktazy w okolicach prostaty, a tym samym redukując ilość powstającego dihydrotestosteronu (DHT), zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia przerostu gruczołu krokowego, wspomagając zachowanie pełni jego funkcjonalności.

Pozwala na poprawną pracę układu pokarmowego
Będąc jonem na stale związanym w strukturach karboksypeptydazy, bierze udział w procesach trawienia niewielkich, kilkuaminokwasowych peptydów. Biorąc udział w normalizacji uwalniania kwasu solnego do żołądka, tworzy środowisko dogodne dla procesów trawiennych oraz wspiera układ pokarmowy przed niechcianymi patogenami. Z kolei dbając o wymaganą szczelność bariery nabłonkowej, niweluje niepożądane przedostawanie się płynów do jelita.

Zachowuje dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego
Zwiększony pobór cynku redukujący ewentualne występowanie niedoborów, zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się płytek miażdżycowych. Odpowiednia podaż cynku pozwala również na zachowanie optymalnego stężenia cholesterolu i lipoprotein niskiej gęstości (LDL) krążących w osoczu krwi.

Wspiera działanie układu nerwowego
Cynk angażuje się w sygnalizację wewnątrzustrojową głównie pod postacią kompleksów tworzonych z glutaminianem. Wywiera wpływ na sygnalizację receptorów NMDA i GABA oraz wzmaga aktywność receptorów AMPA. Ingerując w sygnalizację nerwową berze udział w ogólnie pojmowanym funkcjonowaniu układu nerwowego, jak również uczestniczy w procesach uczenia się i zapamiętywania.

Zapewnia czucie smaku i odpowiedni apetyt
Jako czynnik zapewniający wymaganą siłę katalityczną gustyny (zawartego w wydzielinie ślinianek białka odpowiedzialnego za rozwój kubków smakowych poprzez przyspieszanie różnicowania i odbudowy ich komórek), utrzymuje wymaganą zdolność odczuwania smaku. Gwarantując dobry stan kubków smakowych i umieszczonych na nich receptorów odpowiedzialnych za odczuwanie smaku, pozwala delektowanie się smakiem potraw, co istotnie wpływa na chęć delektowania się spożywanymi daniami. Włączając się w kreowanie poziomu leptyny (hormon sytości) w następstwie spożytego posiłku, angażuje się w sygnalizowanie nasycenia wskutek przyjęcia odpowiedniej ilości pożywienia.

Pozwala na utrzymanie zdolności widzenia
Jako niezbędna składowa procesu wewnątrzustrojowej syntezy kwasu retinowego, bierze udział w produkcji związku chemicznego umożliwiającego odbiór bodźców ze świata zewnętrznego poprzez narząd wzroku.

Wpływa na utrzymanie dobrego stanu psychicznego
Zwiększając stężenie czynnika neurotroficznego mającego wpływ na mózg (BDNF),wykazując efekt anty-glutaminergiczny przeciwdziałający występowaniu zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych oraz promując wyłapywanie serotoniny przez wybrane obszary mózgu, dba o dobrą kondycję psychiczną.

Wspiera utrzymanie atrakcyjnego wyglądu
Działając przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wysuszająco, przyspiesza gojenie ran i wspomaga utrzymanie zdrowej skóry. Redukując pobudliwość 5α-reduktazy w mieszkach włosowych, ogranicza wypadanie włosów powodowane nadmierną produkcją dihydrotestosteronu (DHT).

Olej z pestek dyni – ciekła mieszanina z dużą przewagą związków zaliczanych do tłuszczowców w składzie, pozyskana z roślin rodzaju Cucurbita z rodziny Cucurbitaceae, których najlepiej rozpoznawanym przedstawicielem jest Cucurbita pepo, ciepłolubna, kwitnąca roślina jednoroczna wydająca kilkudziesięcio centymetrowej średnicy owoce o twardej powłoce wierzchniej i miękkim miąższu, pochodząca z terenów Ameryki, uprawiana w wielu miejscach świata, w tym Europie. Pozyskiwany z nasion owoców dyni olej zasobny jest w nienasycone kwasy kwasy tłuszczowe, przede wszystkim oleinowy i linolowy, jak również triterpenoidy, karotenoidy oraz kwasy fenolowe. Do największych wytwórców danego oleju zaliczyć można m.in.: Jugosławię, Austrię, czy Węgry.

Za sprawą licznych związków prozdrowotnych w które zasobny jest olej z pestek dyni, tłuszcz ten przejawia kilka ciekawych właściwości wspierających utrzymanie dobrej kondycji organizmu:

Poprzez zawarte kukurbitacyny niszczące układ nerwowy pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym, działa przeciwpasożytniczo.

Wskutek zawartych triterpenoidów przejawia właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Dostarczając dużej ilości γ-tokoferoli, niweluje rozległość stanów zapalnych, m.in. występujących w stawach

Obniżając zawyżone uprzednio ciśnienie tętnicze krwi, działając antyerytrogennie i silnie obniżając stężenie trójglicerydów we krwi, promuje utrzymanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego.

Działając cytotoksycznie wobec komórek nieprawidłowo zmienionych, ogranicza występowanie niektórych nowotworów, w tym wątroby.

Za sprawą zawartego beta-sitosterolu ograniczającego aktywność dihydrotestosteronu (DHT) w rejonie gruczołu krokowego, wspiera zachowanie dobrego stanu prostaty

Redukując stany zapalne i zmniejszając dysfunkcję gruczołu krokowego, łagodzi dolegliwości ze strony układu moczowego i poprawia zdolność oddawania moczu

Wywierając działanie hipoglikemiczne, obniża poziom glukozy we krwi.

Poza właściwościami prozdrowotnymi oleju z pestek dyni, za jego wykorzystaniem jako nośnika dla różnych substancji, w tym cynku, przemawia bardzo mała zawartość kwasu linolenowego (0,2%) nadająca dużą stabilność danemu tłuszczowi roślinnemu, a tym samym i wysokie bezpieczeństwo spożycia przez stosunkowo długo okres.

NOW Zinc Glycinate jest produktem dostarczającym cynku chelatowanego glicyną, podawanego w postaci łatwych do przyjęcia miękkich kapsułek żelatynowych z dodatkową zawartością wysokiej jakości oleju z pestek dyni. Zwiększając ilość cynku i podnosząc podaż ważnych fitozwiązków w diecie, promuje niezachwianą pracę wielu enzymów i hormonów, podnosi wydajność bariery antyoksydacyjnej, wspiera procesy detoksykacyjne zachodzące w ustroju, zapewnia sprawne działanie gospodarki energetycznej oraz dba o dobrą kondycję prostaty, wątroby i licznych układów, w tym: sercowo-naczyniowego, nerwowego, pokarmowego, rozrodczego, immunologicznego oraz prawidłowe nastawienie psychiczne. Odpowiednią efektywność gwarantuje cynk sygnowany znakiem TRAACS®, którego zastosowanie jest możliwe wyłącznie na mocy przyzwolenia i rekomendacji firmy Albion Laboratories, Inc., światowego lidera w produkcji najlepiej bioprzyswajalnych form witamin i składników mineralnych. Innowacyjne zestawienie cynku z olejem pozyskanym z nasion dyni zastosowane w produkcie NOW Zinc Glycinate, zapewnia przede wszystkim wzmocnione wsparcie dla zachowania prawidłowej kondycji i wydajności pracy prostaty, wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułek miękkichPorcja jednorazowa: 1 kapsułka miękkaIlość porcji w opakowaniu: 120
w 1 kapsułce miękkiejzawartość%ZDS
Cynk (z Diglycynianiu Cynku) (Chelaty aminokwasowe) (TRAACS®) (Albion®)30 mg273%
Olej z dyni (Tłoczony na zimno z pestek)250 mg-

Pozostałe składniki

Kapsułka Żelowa (żelatyna wołowa, gliceryna, woda, karob) i Wosk Pszczeli i Lecytyna Sojowa.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
69,00 zł

Najwyższej jakości tkanki kory nadnerczy bydlęcych suszone na zimno dla zachowania maksimum właściwości.

Kupuję
Hepatica
85,00 zł

Kozie colostrum w kapsułkach. Produkt wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego.

Kupuję
Aliness
39,90 zł

Tłoczony na zimno olej z nasion czarnuszki w kapsułkach. Działa przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo.

Kupuję
Avitale
64,90 zł

Komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z naturalnych źródeł w postaci wygodnych w użyciu kropli.

Kupuję
Seeking Health
139,00 zł

Bestsellerowy przewodnik po epigenetyce i nutrigenomice.

Kupuję
Allimax
119,00 zł

Kwintesencja czosnku pod postacią kapsułek. Zawiera stabilizowaną allicynę o działaniu antybiotycznym.

Kupuję

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Chelaty

Informacja

Chelaty (kompleksy kleszczowe) są tworzone przez ligandy (addedenty – jony ujemne) lub cząstkowe związane koordynacyjnie z jonem centralnym przynajmniej w dwóch miejscach cząsteczki, rozpuszczane w rozpuszczalnikach organicznych. Wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi. W suplementacji sportowej stosuje się chelat aminokwasowi cynku, chelat aminokwasowi magnezu, chelat magnezowy kreatyny. Zalecane są w procesie odnowy biologicznej po intensywnych treningach. Stosowane w postaci monopreparatów i w skład suplementów witaminowych, witaminowo-mineralnych, mineralnych, stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Szczegółowy opis i dawkowanie: zob. chelat aminokwasowi cynku
Zob. także: chelat aminokwasowi magnezu, chelat magnezowy kreatyny

TRAACS

Informacja

TRAACS® pochodzi od słów „The Real Amino Acid Chelate System”. Nazwa ta została zastrzeżona przez firmę Albion® Human Nutrition – wiodącego producenta chelatów aminokwasowych minerałów. Odzwierciedla ona ultranowoczesną, chronioną licznymi patentami, metodę łączenia składników mineralnych z ligandami w organiczną, wysoce biodostępną i łatwo przyswajalną formę.

Chelaty aminokwasowe minerałów TRAACS® mają strukturę pierścieni i cechują się wyjątkowo niską masą cząsteczkową. Minerał jest uwięziony pomiędzy dwiema cząsteczkami aminokwasów i przyłączony do nich za pomocą wiązań kowalencyjnych. To zapewnia mu dużą stabilność chemiczną, odporność na działanie kwaśnego oraz zasadowego środowiska przewodu pokarmowego. Bez problemu trafia on do jelita cienkiego, gdzie zostaje wchłonięty.

Za minerałami sygnowanymi znakiem TRAACS® stoi uznany producent, setki badań naukowych, tysiące testów laboratoryjnych i ponad 70 patentów z dziedziny składników mineralnych. Są one zgodne z definicją NNFA (National Nutrition Foods Association) i mają przyznany numer rejestracyjny American Chemical Society (Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne). Bez wątpienia są to jedne z najbezpieczniejszych i najlepiej wchłanianych związków mineralnych, jakie można spotkać w doustnych suplementach diety.

Olej z dyni

Informacja

Olej z dyni, o ciemnobrązowym zabarwieniu oraz smaku orzechowym pozyskiwany jest z nasion dyni (Semen Cucurbitae recens). Świeże nasiona zawierają ok. 50 % oleju, fitosterole, fityny, kukurbitacyny, trójterpeny, peponozyd oraz witaminy i składniki mineralne. Sam olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwasy: linolowy, linolenowy, oleinowy). Stwierdzono pozytywne działanie oleju z dyni w suplementacji sportowej oraz w profilaktyce raka prostaty, a także jego wpływ na poziom cholesterolu LDL i pracę serca. Spożywanie wpływa na utrzymanie kondycji, a nawet jej poprawę. Olej z dyni jest składnikiem preparatów odżywczych i funkcjonalnych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowe od kilku do kilkunastu g/24h

Ostatnio na blogu

Suplementacja kwasem foliowym – cienka granica pomiędzy profilaktyką a kancerogenezą.

Suplementacja kwasem foliowym – cienka granica pomiędzy profilaktyką a kancerogenezą.

Foliany mają ogromne znaczenie biologiczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim dostarczają reszt jednowęglowych w procesach syntezy...

czytaj więcej
Trening siłowy a markery stanu zapalnego

Trening siłowy a markery stanu zapalnego

Wydaje się, że popularność treningu siłowego zdecydowanie rośnie w dzisiejszych czasach i to nie tylko wśród młodych mężczyzn pragnących zwiększyć...

czytaj więcej
Powrót do formy

Powrót do formy

Jak wrócić do formy po dłuższej przerwie? W momencie, gdy piszę ten artykuł wielu z Was zapewne zastanawia się jaką strategię treningową obrać po...

czytaj więcej
Suplementacja w depresji

Suplementacja w depresji

Ważnym elementem terapii przeciwdepresyjnej może okazać się odpowiednia suplementacja, ponieważ nie zawsze jesteśmy w stanie uzupełnić niezbędne...

czytaj więcej
Korzyści i zastosowania Lactobacillus Plantarum

Korzyści i zastosowania Lactobacillus Plantarum

Dla osób poszukujących lepszego funkcjonowania jelit i silniejszego układu odpornościowego, Lactobacillus plantarum jest często naturalnym wyborem. Dostępne...

czytaj więcej
Grzybek tybetański  – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Grzybek tybetański – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Nazwa brzmi dość tajemniczo, muszę Was jednak rozczarować. Grzybek tybetański, nie ma nic wspólnego z grzybami (oczywiście oprócz obecnych w swojej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027