Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł429,00 zł643,00 zł858,00 zł1 072,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Gaia Gaia 345g
Chaos And Pain
129,00 zł

Gaia 345g

ilość: 345g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
129,00 złz VAT
4,30 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 126,42 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Dostarcza deficytowych składników odżywczych
  • Jest źródłem najważniejszych witamin
  • Zawiera naturalne ekstrakty roślinne
  • Wspomaga regulację homeostazy
  • Wspiera prawidłowe działanie organizmu
  • Przyczynia się do poprawy stanu zdrowia
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • Reguluje skład mikroflory bakteryjnej
  • Usprawnia układ immunologiczny
  • Przyspiesza regenerację organizmu
  • Wspomaga poprawę osiągów sportowych
  • Przyczynia się do poprawy samopoczucia
  • Oczyszcza i odtruwa organizm

Chaos and Pain Gaia Super Fruits and Greens to nowy, całkowicie naturalny, wieloskładnikowy suplement diety, który dostarcza organizmowi ogromnej ilości witamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12,C, D3, E, K1, biotyna), mieszankę ekstraktów z owoców i warzyw (owoce jagodowe, jagody Acai, ananas, borówka, papaja, owoc Camu Camu, owoc mnicha, brokuły, marchewka, słodkie fioletowe ziemniaki) oraz fruktooligosacharydy (FOS), chlorellę, papainę, bromelainę oraz pirogronian wapnia. Przeznaczeniem preparatu jest wsparcie ogólnego stanu zdrowia, samopoczucia i równowagi wewnątrzustrojowej poprzez dostarczenie do organizmu deficytowych składników pokarmowych, zredukowanie stresu oksydacyjnego oraz regulację składu mikroflory bateryjnej.

Utrzymanie dobrze zbilansowanej diety, która obejmuje wszystkie najważniejsze składniki pokarmowe wymagane przez organizm do jego prawidłowego funkcjonowania jest niezwykle trudnym i ważnym zadaniem. W szczególności tyczy się to osób uprawiających aktywność fizyczną, niezależnie od tego czy ich celem jest poprawienie wyniku sportowego, budowa masy mięśniowej, czy utrata tkanki tłuszczowej. Bez odpowiedniej ilości wymaganych substancji pokarmowych ciało nie jest w stanie odpowiednio funkcjonować, a co za tym idzie rozwijać się. Z tego właśnie powodu brand suplementacyjny Chaos and Pain wyszedł naprzeciw tego problemu i stworzył Gaia Super Fruits and Greens.

Wielu entuzjastów zdrowego stylu życia sądzi, że dzięki suplementacji białka, aminokwasów, czy też innych preparatów takich jak np. kreatyna, ​​ich ciało otrzymuje odpowiednie ilości składników pokarmowych. W tym samym czasie wiele głównych elementów prawidłowego odżywiania jest powszechnie pomijanych. Mowa tu m.in. o witaminach, antyoksydantach czy prebiotykach, które redukują stres oksydacyjny i sprzyjają zdrowiu przewodu pokarmowego, co prowadzi do lepszego i bardziej efektywnego ogólnego funkcjonowania organizmu. Wszystkie te elementy mają również kluczowe znaczenie dla efektywnego procesu treningu fizycznego.

W przeciwieństwie do innych suplementów dostępnych na rynku, Chaos and Pain Gaia Super Fruits and Greens nie zawiera żadnych chemicznych ani farmaceutycznych składników. Formuła preparatu oparta jest wyłącznie o całkowicie naturalne źródła ekstraktów warzyw i owoców. Struktura chemiczna witamin zawartych w produkcie również ma przewagę nad innymi suplementami witaminowymi. Zamiast mineralnych związków witaminowych, które są trudne do wchłonięcia przez organizm, formuła wykorzystuje organiczne, wiązane formy niezbędnych witamin, które są o wiele bardziej biodostępne. Produkt posiada ogromną ilość niezbędnych witamin, które są jednym z najczęściej pomijanych elementów jeżeli chodzi o suplementację sportową i pokrywa 100% dziennego zalecanego spożycia praktycznie każdego składnika, jakiego potrzebuje organizm, od witaminy D wpływającej na ilość testosteronu do witaminy B3 wspomagającej regenerację.

Aktywność wolnorodnikowa
Aktywność fizyczna powoduje generowanie wewnątrz organizmu dużej ilości wolnych rodników, które są niezrównoważonymi strukturami molekularnymi powstającymi w wyniku procesu oddychania komórkowego. Przemieszczając się przez organizm, oksydanty „kradną" elektrony z molekularnej struktury ciała, powodując zjawisko zwane stresem oksydacyjnym i  powodują uszkodzenia oraz zmiany w DNA, atakują struktury komórkowe oraz inicjują procesy nowotworzenia. Oprócz tego, stres oksydacyjny może powodować szeroką gamę niepożądanych efektów zdrowotnych, które utrudniają proces budowania nowej masy mięśniowej i progresję sportową. Kiedy organizm znajduje się w wysokim stanie stresu oksydacyjnego spowalnia się tempo, w jakim jest w stanie zregenerować uszkodzenia mięśni i zwiększyć ich rozmiar.

Chaos and Pain Gaia Super Fruits and Greens zawiera wiele witamin oraz ekstraktów z warzy i owoców, które posiadają właściwości antyoksydacyjne i zmniejszają negatywny wpływ działania wolnych rodników tlenowych na ludzki organizm.

Mikroflora jelit
Nieodpowiedni skład mikrobiomu w jelitach również może prowadzić do zaburzeń równowagi wewnątrzustrojowej, a co za tym idzie słabych przyrostów i powolnego tępa postępu fizycznego. Ludzkie jelita zawierają mnóstwo drobnych mikroorganizmów, które działają w harmonii z układem pokarmowym wspomagając rozkład i wchłanianie niezbędnych składników odżywczych i witamin. Zły skład mikroflory bakteryjnej może więc sprawić, że znacznie trudniej będzie zapewnić sobie odpowiednie ogólne spożycie wielu ważnych składników pokarmowych.

Preparat Chaos and Pain Gaia Super Fruits and Greens zawiera ekstrakty z owoców i warzyw oraz fruktooligosacharydy, które charakteryzują się działaniem prebiotycznym i wpływają na prawidłowy skład mikroflory jelitowej, co przyczynia się do poprawy działania całego organizmu.

Oczyszczanie organizmu
Preparat zawiera papainę oraz chlorellę, które choć charakteryzują się zupełnie innym targetem działania, to można powiedzieć, że obie przyczyniają się do oczyszczania i odtruwania organizmu. Papaina to enzym trawiący białka strukturalne pasożytów znajdujących się wewnątrz przewodu pokarmowego. Zastosowanie medyczne papainy obejmuje terapię leczenia chorób pasożytniczych oraz niwelowanie rozprzestrzeniania się bakterii i grzybów. Chlorella zaś, wspomaga oczyszczanie organizmu, a szczególnie układu trawiennego z toksyn, metali ciężkich oraz innych chemikaliów. Oprócz tego wspomaga naturalną odporność organizmu, rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej oraz wykazuje aktywność antyoksydacyjną.

Podsumowując, Chaos and Pain Gaia Super Fruits and Greens to niepowtarzalny suplement diety, który działa w synergii z całym organizmem polepszając jego ogólny stan zdrowia. Jeśli szukasz skutecznego, szybkiego, wygodnego i ekonomicznego sposobu na znaczne zwiększenie podstawowego spożycia witamin, poprawę zdrowia i zminimalizowanie negatywnych skutków stresu oksydacyjnego ten preparat jest stworzony dla Ciebie!

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 345 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (11,5g)Ilość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (11,5g)zawartość%ZDS
Kalorie20*
Węglowodany6g2%
Cukry4g*
Błonnik pokarmowy2g1%
Witamina A (palmitynian retinylu)5000IU100%
Witamina B1 (monoazotan tiaminy)1,5mg100%
Witamina B2 (ryboflawina)1,7mg100%
Witamina B3 (niacynamid)20mg100%
Witamina B5 (pantotenian D-wapnia)10mg100%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)2mg100%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)6mcg100%
Witamina C (kwas askorbinowy)60mg100%
Witamina D3 (cholekalcyferol)400IU100%
Witamina E (octan tokoferylu)30IU100%
Witamina K1 (fitomenadionu)80mcg100%
Biotyna300mcg100%
Mieszanka ekstraktów z owoców jagodowych1000mg*
Sok z ananasa (proszek ananasowy)500mg*
Borówka300mg*
Papaja250mg*
Camu Camu250mg*
Luo Han Guo (Owoc mnicha)150mg*
Ekstrakt z brokułów450mg*
Sproszkowana marchewka450mg*
Fioletowe słodkie ziemniaki500mg*
FOS (fruktooligosacharydy)2000mg*
Chlorella250mg*
Papaina400,000 GDU/g 20*
Bromelaina2400 HDU/g 50*
Pirogronian Wapnia500mg*
Owoce Acai300mg*
Mieszanka witamin300mg*

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Biotech Usa
59,00 zł

Wysokiej jakości odżywka białkowa zawierająca hydrolizat i izolat białka serwatkowego oraz BCAA.

Kupuję
Quicksilver
209,00 zł

Unikalna kombinacja zaktywowanych witamin; formuła liposomalna zapewnia najwyższą biodostępność.

Kupuję
Source Naturals
109,00 zł

Unikalna formuła wspierająca produkcję energii komórkowej. Redukuje zmęczenie fizyczne i psychiczne.

Kupuję
Hi-tech
129,00 zł

Kompleksowy preparat minerałowo-witaminowy z dodatkiem beta-alaniny i L-karnityny.

Kupuję
Biotech Usa
39,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga psychiczną oraz fizyczną sprawność męskiego organizmu.

Kupuję
Life Extension
129,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K1

Informacja

Witamina K1 (fitomenadion lub filochinon) to forma witaminy K zawierająca 4 grupy izoprenoidowe (3 nasycone oraz 1 nienasyconą). Syntetyzowana jest w warunkach naturalnych wyłącznie w roślinach. Znajdziemy ją głównie w zielonych warzywach liściastych oraz niektórych olejach roślinnych; jej ilość w zielonych częściach roślin jest proporcjonalna do ilości zawartego w nich chlorofilu.

Organy odznaczające się wysoką koncentracją witaminy K to głównie wątroba (zawartość witaminy K1 ok. 10-krotnie przewyższa tutaj zawartość MK-7) i serce. Sugeruje się, że witamina K1 gromadzona jest także w tkance kostnej. Przypuszcza się, że ok. 90% wchłoniętego fitomenadionu zostaje poddane przekształceniu do MK-4, np. w przypadku niewystarczającej podaży menachinonów z diety.

Oprócz dobrze poznanej roli w produkcji czynników krzepnięcia krwi w organizmie, witamina K1 posiada także nieco szersze działanie – może stanowić jeden z elementów profilaktyki osteoporozy, miażdżycy, zaburzeń układu nerwowego, a także chorób nowotworowych.

W związku z powyższym, suplementacja witaminy K1 może okazać się bardzo pomocna, szczególnie w obszarze prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz metabolizmu kostnego.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Proszek ananasowy

Informacja

Proszek ananasowy stanowi źródło enzymów rozkładających białka (bromeliny, enzymu z grupy proteaz). Jego surowcem jest ananas jadalny (Ananas dativus), jego owoce i liście. Bromelina przede wszystkim zwiększa strawność białek przez hydrolizę jego wiązań peptydowych. Działa przeciwzapalnie i przeciw obrzękom. Zapobiega biegunkom i nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego. Proszek ananasowy wchodzi w skład suplementów diety wspomagających trawienie oraz jest składnikiem odżywek dla sportowców w rehabilitacji narządów ruchu po kontuzjach. Dostępny na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 100 – 300 mg przed posiłkami

Borówka czarna

Informacja

Borówka czarna (Vaccinum myrtillus), dla barwy owoców nazywana czarną jagodą, jest rośliną polskich lasów iglastych, zawierającą surowce lecznicze: liście borówki czernicy (Folium Vaccinum myrtillusae) oraz owoce borówki czernicy (Fructus Vaccinum myrttillusae). Owoce zawierają znacznie ilości garbników katechionowych, a ponadto antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy, pektyny i witaminy (A, B2 i C, P), składniki mineralne (fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo), posiadają znaczną wartość odżywczą oraz znaczący wpływ na regulację procesów trawiennych. Preparaty z liści borówki czernicy działają moczopędnie i odkażająco na drogi moczowe, pobudzają procesy trawienia i metabolizm, zawierają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, składniki mineralne (m.in. mangan), trójterpeny. Mają zastosowanie jako insulinomimetyk. Ponadto owoce mają działanie dezynfekujące, przeciwkrwotoczne, zapobiegające rozwojowi robaków. Karotenoidy poprawiają zdolność widzenia, szczególnie w okresie nocy oraz wykazują potencjał antytoksyczny, wiążący toksyny w przewodzie pokarmowym i ich wydalanie poza organizm.

Brokuły

Informacja

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Słodki ziemniak

Informacja

 Słodki ziemniak roślina uprawiana w krajach tropikalnych. Źródło wielu składników odżywczych: beta-karotenu (i innych karotenoidów), błonnika, fitosteroli, garbników, kwasów organicznych, węglowodanów złożonych. Jest silnym antyoksydantem. Spożycie dzięki zawartym w nim składnikom wspomaga prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i wpływa na poziom glukozy we krwi. Słodkie ziemniaki stanowią optymalne źródło skrobi dla organizmu ludzkiego. W suplementacji stosowane są proszki wchodzące w skład preparatów funkcjonalnych i odżywczych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm dobowego spożycia, indywidualnie wg własnych potrzeb

FOS (fruktooligosacharydy)

Informacja

FOS (fruktooligosacharydy) odnosi się do roślinnych (błonnik pokarmowy)  rozgałęzionych polimerów glukozy, niewrażliwych na działanie enzymów trawiennych, powodujące stymulację aktywności i rozwoju mikroflory jelitowej, prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w przeprowadzonych badaniach wykazały potencjał antynowotworowy. Mają zastosowanie w medycynie, w profilaktyce chorób układu pokarmowego i trawiennego, wpływają na redukcję tłuszczowej masy ciała poprzez poczucie sytości (w połączeniu z probiotykami tworzą synbiotyki) i poprawę gospodarki glukozowej. Są składnikiem odżywek białkowych, węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych oraz preparatów odchudzających.

Dawkowanie: Zróżnicowane od kilkuset mg do kilkunastu gramów na dobę.

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Acai

Informacja

Acai (Euterpe oleracea Mart.) to mały, ciemnofioletowy owoc pestkowy, przypominający jagodę. Rośnie na drzewach palmowych porastających amazońskie lasy tropikalne. Z uwagi na niespotykaną wartość odżywczą i bogactwo składników biologicznie czynnych jest zaliczany do grupy produktów określanych mianem „superfood”. W suplementacji zwykle stosuje się wyciąg ze sproszkowanych owoców acai. Najczęściej są one uprzednio poddawane procesowi liofilizacji, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Jagody acai dostarczają bardzo wiele składników bioaktywnych. Zawierają sporo białka o modelowym profilu aminokwasowym, są zasobne w błonnik pokarmowy, witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, chrom, mangan, selen, potas, molibden). Można w nich znaleźć również lipidy, sterole roślinne (β-sitosterol, kampesterol i sigmasterol) oraz potężną dawkę przeciwutleniaczy (flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe).

Preparaty z owocami acai są rekomendowane w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Poleca się je zwłaszcza osobom, które nie dbają o prawidłowe odżywianie, są narażone na przewlekły stres, często chorują. Sprawdzą się również jako element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2.

 

Ostatnio na blogu

Serwatka kontra kazeina, czyli wielkie stracie białek

Serwatka kontra kazeina, czyli wielkie stracie białek

Wraz z odkryciem drogocennego wpływu białka na organizm ludzki, a dokładnie jego wpływu na walkę o wymarzoną sylwetkę, pojawiły się odżywki białkowe....

czytaj więcej
Sprawdzone suplementy, po które warto sięgnąć w okresie budowania masy mięśniowej

Sprawdzone suplementy, po które warto sięgnąć w okresie budowania masy mięśniowej

Sklepy, zarówno stacjonarne jak i internetowe, zajmujące się suplementacją sportową oferują nam olbrzymią liczbę produktów dedykowanych dla osób...

czytaj więcej
Jak brać monohydrat kreatyny?

Jak brać monohydrat kreatyny?

Kreatyna to jeden z najczęściej używanych suplementów stosowanych w kulturystyce. Niewielkie ilości kreatyny przechowywane są w...

czytaj więcej
Winpocetyna – lepsza pamięć i więcej energii!

Winpocetyna – lepsza pamięć i więcej energii!

Winpocetyna jest naturalnym nootropowym boosterem mózgu. Wspomaga zdrowie i kondycję mózgu, wzmacnia zdolność koncentracji i uczenia się, poprawia pamięć...

czytaj więcej
HMB – cała prawda o kontrowersyjnym suplemencie

HMB – cała prawda o kontrowersyjnym suplemencie

HMB dzieli społeczność sportową na dwa skrajne obozy – zdecydowanych przeciwników i zadeklarowanych zwolenników. Osoby, które miały styczność z HMB...

czytaj więcej
Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Hiszpańscy naukowcy dowiedli, na podstawie złożonych badań, że geny będące odpowiedzialne za nasze cechy psychiczne oraz zachowanie mają niebagatelny...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027