Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Optimal Start Optimal Start

Seeking Health Optimal Start jest preparatem multiwitaminowym, zawierającym starannie dobrane składniki dla wsparcia prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Zawiera unikalny kompleks witamin, mikro- i makroelementów oraz ziół adaptogennych, wzbogacony o koenzym Q10 i ekstrakt shilajit o działaniu immunomodulującym.

Kompleks witamin o właściwościach antyoksydacyjnych wykazuje istotną rolę w ochronie przed działaniem wolnych rodników tlenowych i nadtlenków lipidowych. Są to witaminy A, E i C. Ich łączna zawartość decyduje o potencjale antyoksydacyjnym organizmu (indeks kumulacyjny). Suplementacja witaminami antyoksydacyjnymi zmniejsza zdolność płytek krwi do agregacji, co ma duże znaczenie w prewencji chorób cywilizacyjnych.

Witamina A to grupa około 50 karotenoidów. Związki te są niezbędne m.in. do prawidłowego widzenia, budowy skóry i naskórka, wydzielania tyroksyny i budowy erytrocytów. Istnieją doniesienia o synergistycznym działaniu witaminy A i E w redukowaniu ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów.

Witamina E, w postaci kompleksu tokoferoli, podobnie jak witamina A, aktywizuje układ odpornościowy. Pełni funkcje przeciwutleniające, chroni przed oksydacją lipoproteiny LDL. Utlenione LDL przyczyniają się do tworzenia tzw. ognisk ateromatycznych w ścianach tętnic, co skutkuje wystąpieniem miażdżycy.

Witamina C tworzy w organizmie układ utleniająco-redukujący. Reaguje z wolnymi rodnikami tlenowymi, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, metabolizm lipidów, uczestniczy w biosyntezie kolagenu (hydroksylacja reszt proliny), amin katecholowych czy prostaglandyn. Dzięki swoim właściwościom redukującym, regeneruje witaminę E, która została utleniona w reakcjach z wolnymi rodnikami.

Kompleks witamin z grupy B, w którego skład wchodzi tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, biotyna i kwas pantotenowy jest przede wszystkim odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i optymalizację procesów energetycznych. Witamina B12 oraz metylofolian nie zostały włączone do kompleksu.

Tiamina (witamina B1), a dokładnie jej biologicznie aktywna forma, pirofosforan tiaminy (TPP), pełni funkcje enzymatyczne w przemianach węglowodanów, bierze udział w procesach neurofizjologicznych oraz energetycznych.

Ryboflawina (witamina B2) jako 5’-monofosforan ryboflawiny (FMN) i jej dinukleotyd (FAD), jest składnikiem flawoprotein - białek enzymatycznych uczestniczących w wytwarzaniu energii w łańcuchu komórkowym, przemianach węglowodanów, białek i lipidów oraz w licznych procesach oksydoredukcyjnych.

Niacyna (witamina B3/PP) jest zbiorczym określeniem kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz syntezy hormonów płciowych i tarczycy.

Kwas pantotenowy (witamina B5) to prekursor do syntezy koenzymu A (CoA), przenośnika grup acylowych. Warunkuje optymalny metabolizm białek, cukrów i lipidów, wpływa pozytywnie na sprawność umysłową. Ma też dobroczynny wpływ na stan skóry i błon śluzowych.

Pirydoksyna (witamina B6) stanowi grupę prostetyczną licznych enzymów uczestniczących w procesach metabolicznych, m.in. przemianie aminokwasów, neurotransmiterów. Jej niedobór może prowadzić do przedwczesnego starzenia się neuronów i zmian neurologicznych.

Biotyna (witamina B7/H) jest wytwarzana przez bakterie jelitowe. Stanowi czynnik wzrostowy dla licznych mikroorganizmów. Funkcjonuje w ustroju jako grupa prostetyczna enzymów, jej przemiana w aktywną formę zachodzi w obecności magnezu. Uczestniczy m.in. w glukoneogenezie oraz syntezie kwasów tłuszczowych.

Kompleks minerałów, w postaci wysoko przyswajalnych chelatów TRAACS®, to starannie dobrany zestaw mikro- i makroelementów. Mimo, iż zapotrzebowanie na te składniki wyraża się w miligramach, pełnią one istotne funkcje biologiczne i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Odpowiadają za integralność strukturalną, wchodzą w skład enzymów, utrzymują potencjał osmotyczny, uczestniczą w reakcjach utleniania i redukcji. Ze względu na wielokierunkowe działanie, są konieczne do utrzymania ogólnego zdrowia i sprawności.

Zawarte w produkcie makroelementy to magnezpotas, a mikroelementy - cynk, selen, mangan, chrom, molibden i bor.

Kompleks ziół adaptogennych w postaci wyciągu z Ashwagandhy, żeń-szenia syberyjskiego i żeń-szenia pięciolistnego wykazuje szereg korzyści dla organizmu. Adaptogeny są stosowane przez czołowych zawodników olimpijskich i pracowników agencji kosmicznych. Są to bezpieczne substancje roślinne, które zwiększają odporność na stres i czynniki zewnętrzne, redukują zmęczenie, poprawiają koncentrację oraz działają normalizująco i tonizująco na ludzki organizm.

Koenzym Q10 to substancja występująca w mitochondriach, tj. organellach, w których wytwarzana jest energia. Bierze udział w syntezie ATP - głównego źródła energii dla komórek, i ma właściwości przeciwutleniające. Koenzym Q10 wpływa m.in. na pracę mięśni, układu nerwowego, procesy metaboliczne i regenerację organizmu.

Podsumowując, Seeking Health Optimal Start to unikalna kompozycja witamin, minerałów i ziół adaptogennych. Suplement jest polecany dla kobiet i mężczyzn, w celu poprawy jakości życia, wzmocnienia organizmu, uzupełnienia niedoborów oraz dla profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Optimal Start Optimal Start 120 kaps.
SEEKING HEALTH
149,00 zł

Optimal Start 120 kaps.

Cechy

Siła:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wysoko przyswajalne minerały w formie chelatów TRAACS®
  • Unikalna kompozycja witamin, minerałów i adaptogenów
  • Stymulacja układu immunologicznego
  • Normalizujące działanie na organizm
  • Wsparcie dla serca i układu krążenia
  • Wzrost sprawności psychofizycznej
  • Poprawa zdolności adaptacyjnych
  • Obniżenie poziomu homocysteiny
  • Zwiększenie odporności na stres
  • Właściwości antyoksydacyjne
  • Profilaktyka nowotworów
  • Regulacja metabolizmu
  • Prawidłowe widzenie
  • Poprawa stanu skóry
  • Ochrona wątroby

Seeking Health Optimal Start jest preparatem multiwitaminowym, zawierającym starannie dobrane składniki dla wsparcia prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Zawiera unikalny kompleks witamin, mikro- i makroelementów oraz ziół adaptogennych, wzbogacony o koenzym Q10 i ekstrakt shilajit o działaniu immunomodulującym.

Kompleks witamin o właściwościach antyoksydacyjnych wykazuje istotną rolę w ochronie przed działaniem wolnych rodników tlenowych i nadtlenków lipidowych. Są to witaminy A, E i C. Ich łączna zawartość decyduje o potencjale antyoksydacyjnym organizmu (indeks kumulacyjny). Suplementacja witaminami antyoksydacyjnymi zmniejsza zdolność płytek krwi do agregacji, co ma duże znaczenie w prewencji chorób cywilizacyjnych.

Witamina A to grupa około 50 karotenoidów. Związki te są niezbędne m.in. do prawidłowego widzenia, budowy skóry i naskórka, wydzielania tyroksyny i budowy erytrocytów. Istnieją doniesienia o synergistycznym działaniu witaminy A i E w redukowaniu ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów.

Witamina E, w postaci kompleksu tokoferoli, podobnie jak witamina A, aktywizuje układ odpornościowy. Pełni funkcje przeciwutleniające, chroni przed oksydacją lipoproteiny LDL. Utlenione LDL przyczyniają się do tworzenia tzw. ognisk ateromatycznych w ścianach tętnic, co skutkuje wystąpieniem miażdżycy.

Witamina C tworzy w organizmie układ utleniająco-redukujący. Reaguje z wolnymi rodnikami tlenowymi, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, metabolizm lipidów, uczestniczy w biosyntezie kolagenu (hydroksylacja reszt proliny), amin katecholowych czy prostaglandyn. Dzięki swoim właściwościom redukującym, regeneruje witaminę E, która została utleniona w reakcjach z wolnymi rodnikami.

Kompleks witamin z grupy B, w którego skład wchodzi tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, biotyna i kwas pantotenowy jest przede wszystkim odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i optymalizację procesów energetycznych. Witamina B12 oraz metylofolian nie zostały włączone do kompleksu.

Tiamina (witamina B1), a dokładnie jej biologicznie aktywna forma, pirofosforan tiaminy (TPP), pełni funkcje enzymatyczne w przemianach węglowodanów, bierze udział w procesach neurofizjologicznych oraz energetycznych.

Ryboflawina (witamina B2) jako 5’-monofosforan ryboflawiny (FMN) i jej dinukleotyd (FAD), jest składnikiem flawoprotein - białek enzymatycznych uczestniczących w wytwarzaniu energii w łańcuchu komórkowym, przemianach węglowodanów, białek i lipidów oraz w licznych procesach oksydoredukcyjnych.

Niacyna (witamina B3/PP) jest zbiorczym określeniem kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz syntezy hormonów płciowych i tarczycy.

Kwas pantotenowy (witamina B5) to prekursor do syntezy koenzymu A (CoA), przenośnika grup acylowych. Warunkuje optymalny metabolizm białek, cukrów i lipidów, wpływa pozytywnie na sprawność umysłową. Ma też dobroczynny wpływ na stan skóry i błon śluzowych.

Pirydoksyna (witamina B6) stanowi grupę prostetyczną licznych enzymów uczestniczących w procesach metabolicznych, m.in. przemianie aminokwasów, neurotransmiterów. Jej niedobór może prowadzić do przedwczesnego starzenia się neuronów i zmian neurologicznych.

Biotyna (witamina B7/H) jest wytwarzana przez bakterie jelitowe. Stanowi czynnik wzrostowy dla licznych mikroorganizmów. Funkcjonuje w ustroju jako grupa prostetyczna enzymów, jej przemiana w aktywną formę zachodzi w obecności magnezu. Uczestniczy m.in. w glukoneogenezie oraz syntezie kwasów tłuszczowych.

Kompleks minerałów, w postaci wysoko przyswajalnych chelatów TRAACS®, to starannie dobrany zestaw mikro- i makroelementów. Mimo, iż zapotrzebowanie na te składniki wyraża się w miligramach, pełnią one istotne funkcje biologiczne i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Odpowiadają za integralność strukturalną, wchodzą w skład enzymów, utrzymują potencjał osmotyczny, uczestniczą w reakcjach utleniania i redukcji. Ze względu na wielokierunkowe działanie, są konieczne do utrzymania ogólnego zdrowia i sprawności.

Zawarte w produkcie makroelementy to magnezpotas, a mikroelementy - cynk, selen, mangan, chrom, molibden i bor.

Kompleks ziół adaptogennych w postaci wyciągu z Ashwagandhy, żeń-szenia syberyjskiego i żeń-szenia pięciolistnego wykazuje szereg korzyści dla organizmu. Adaptogeny są stosowane przez czołowych zawodników olimpijskich i pracowników agencji kosmicznych. Są to bezpieczne substancje roślinne, które zwiększają odporność na stres i czynniki zewnętrzne, redukują zmęczenie, poprawiają koncentrację oraz działają normalizująco i tonizująco na ludzki organizm.

Koenzym Q10 to substancja występująca w mitochondriach, tj. organellach, w których wytwarzana jest energia. Bierze udział w syntezie ATP - głównego źródła energii dla komórek, i ma właściwości przeciwutleniające. Koenzym Q10 wpływa m.in. na pracę mięśni, układu nerwowego, procesy metaboliczne i regenerację organizmu.

Podsumowując, Seeking Health Optimal Start to unikalna kompozycja witamin, minerałów i ziół adaptogennych. Suplement jest polecany dla kobiet i mężczyzn, w celu poprawy jakości życia, wzmocnienia organizmu, uzupełnienia niedoborów oraz dla profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja dzienna: 4 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji dziennej (4 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina A (palmitynian retinylu)450mcg50%
Witamina C (kwas askorbinowy)250 mg278%
Witamina E (bursztynian d-alfa tokoferylu i mieszanka tokoferoli)99mg660%
Tiamina(chlorowodorek tiaminy)50 mg4167%
Ryboflawina (5’-fosforan sodowy ryboflawiny)25 mg1923%
Niacyna (75% heksanikotynianu inozytolu i 25% kwasu nikotynowego)100 mg625%
Witamina B6 (5’-fosforan pirydoksalu)25 mg1471%
Biotyna500 mcg1667%
Kwas pantotenowy (d-pantotenian wapnia)150 mg3000%
Magnez (TRAACS® chelat biglicynowy magnezu i tlenek magnezu)200 mg48%
Cynk (TRAACS® chelat biglicynowy cynku)15 mg136%
Selen (Albion® kompleks glicynianu selenu)150 mcg273%
Mangan (TRAACS® chelat biglicynowy manganu)4 mg174%
Chrom (TRAACS® chelat nikotynian glicynian chromu)150 mcg429%
Molibden(TRAACS® chelat glicynianu molibdenu)75 mcg167%
Potas(Albion® chelat glicynianu potasu)99 mg2%
Wyciąg z Ashwagandhy (Withania somnifera) (korzeń)(5% witanolidów)150 mg**
Wyciąg z żeń-szenia syberyjskiego (Eleutherococcus senticosus)(korzeń)150 mg**
Wyciąg z żeń-szenia pięciolistnego (Panax quiquefolium)(korzeń)150 mg**
Koenzym Q10 (jako ubidekarenon)50 mg**
Shilajit Extract (Asphaltum punjabinum)(wyciąg mineralny)(50% kwasu fulwowego)50 mg**
Mieszanka tokoferoli9.09 mg**
Bor (Albion® boroorganiczna glicyna)750 mcg**

Pozostałe składniki

HPMC (kapsułka), palmitynian askorbylu, trójglicerydy średniołańcuchowe, L-leucyna, i krzemionka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Curcumin 95 500mg
Curcumin 95 500mg
JARROW FORMULAS
139,00 zł
więcej
Acetyl L-Carnitine 250mg
Acetyl L-Carnitine 250mg
JARROW FORMULAS
69,00 zł
więcej
SAMe
SAMe Promocja
NOW FOODS
129,00 zł 119,00 zł
więcej
Propolis Plus Extract
Propolis Plus Extract
NOW FOODS
44,00 zł
więcej
NAC
NAC
NOW FOODS
59,00 zł
więcej
Iso Whey Zero
Iso Whey Zero
BIOTECH USA
219,00 zł
więcej

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Bursztynian d-alfa tokoferylu

Informacja

Bursztynian d-alfa tokoferylu to naturalna forma rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, będąca jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Pochodzenie witaminy E ma bardzo duże znaczenie, ponieważ syntetyczne formy charakteryzują się znacznie niższą biodostępnością. W przeciwieństwie do form naturalnych (bursztynian d-alfa tokoferylu, octan d-alfa tokoferylu itp.), wyprodukowane syntetycznie związki oznaczane są prefiksem dl- (np. bursztynian dl-alfa tokoferylu, będący w pełni syntetyczną formą). W zależności od stanu organizmu, przyswajalność naturalnej witaminy E może wynosić od 20 do 70%.

Uważa się, że bursztynian d-alfa tokoferylu jest najskuteczniejszą formą witaminy E, w porównaniu do alfa-tokoferolu, octanu alfa-tokoferylu i nikotynianu alfa-tokoferylu, szczególnie w obszarze działań przeciwnowotworowych. Witamina E w postaci bursztynianu d-alfa tokoferylu jest częstym składnikiem preparatów witaminowo-mineralnych, dbających o ogólną kondycję organizmu i dodających sił witalnych.

Mieszanka tokoferoli

Informacja

Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.

Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.

Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.

 

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Ashwagandha (Withania somnifera)

Informacja

Ashwagandha (Wythania somnifera / Indian ginseng) – roślina z rodziny psiankowatych, stosowana w medycynie Wschodu, jako środek dodający sił witalnych, poprawiający kondycję psychofizyczną. Ma zastosowanie jako afrodyzjak. Korzeń rośliny stanowi bogate źródło związków bioaktywnych (fitosterole, glikozydy, witanolidy itp.). W suplementacji sportowej, jako składnik preparatów ziołowych, wpływa korzystnie na układ nerwowy (zmniejsza stres, oraz przyspiesza adaptację w zmiennych warunkach psychofizycznych), krwiotwórczy i immunologiczny. Ma decydujący wpływ na proces syntezy tlenków azotu oraz poziom niektórych hormonów, w tym testosteronu (poprawiając m.in. funkcje seksualne).

Ashwagandha (Witania ospała) jest składnikiem złożonych suplementów ziołowych (a także zestawów adaptogenów) podnoszących poziom męskiego hormonu płciowego (testosteronu), wspomagających funkcje seksualne organizmu, wspomagających regenerację i posiadających działanie uspokajające.

Dawkowanie: 300–600 mg ekstraktu na dobę.

Żeń-szeń syberyjski (Eleuterokok kolczasty)

Informacja

Żeń-szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus – nazwa polska: Eleuterokok kolczasty) roślina azjatycka z rodziny araliowatych. Surowcem jest korzeń. Odmiana syberyjska żeń-szenia wykazuje potencjał antyoksydacyjny, odpornościowy, przeciwbakteryjny, przeciwdepresyjny i przeciwrakotwórczy. Najważniejszą substancją oznaczającą się aktywnością biologiczną są eleuterozydy wspierające pracę układu pokarmowego, obniżające poziom złego cholesterolu LDL, zmniejszające ryzyko zachowania na raka trzustki oraz wspomagające funkcje seksualne. Żeń-szeń syberyjski zaliczany jest do adaptogenów, substancji przyczyniających się wzrostu odporności organizmu.

W suplementacji sportowej żeń-szeń syberyjski stosowany jest jako środek wspomagający działanie układu hormonalnego, krwionośnego, immunologicznego, nerwowego oraz jako podstawowe źródło adaptogenów pomocnych w znacznych obciążeniach treningowych, wysiłku w czasie zawodów sportowych czy obciążeń stresowych. Wchodzi w skład preparatów ziołowych (zawierających również inne odmiany żeń-szenia) o działaniu podnoszącym poziom testosteronu, zwiększających zdolności wysiłkowe (siłę, wytrzymałość, gospodarkę tlenową), a także w skład kompleksów roślinnych afrodyzjaków. Dostępny na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w suplementacji sportowej przyjmuje się 100 – 500 mg/24h.

Żeń-szeń (Panax ginseng)

Informacja

Żeń-szeń (Panax ginseng) standaryzowany wyciąg 27-30% ginsenozydów. Surowcem jest korzeń żeńszenia właściwego, z którego sporządzany jest wyciąg substancji zwanych ginsenozydami, zawierający 27-30% tego składnika. Korzeń żeńszenia był wykorzystywany od lat w medycynie Wschodu. Wykazuje wielką aktywność biologiczną: zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną, zwiększa witalność, jest przeciwutleniaczem, wzmacnia układ immunologiczny, opóźnia procesy starzenia się.

W suplementacji sportowej wyciągi z korzenia żeńszenia wspomagają zdolności wysiłkowe (przede wszystkim gospodarkę tlenową organizmu) oraz zapewniają szybką odnowę układów: mięśniowego i nerwowego. Wspomagają również zdolności seksualne. Dzięki standaryzacji następuje wyższe stężenie składników poprawiające skuteczność działania, co podnosi cenę preparatu, ale równocześnie gwarantuje jego skład. Preparaty z żeńszenia dostępne na www.muscle-zone.pl

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

Shilajit Mumio

Informacja

Shilajit Mumio (tzw. skalne łzy), substancja organiczna występująca w górach azjatyckich (m.in. na Kaukazie, w Tybecie oraz Afganistanie) w postaci brunatnej substancji towarzyszącej niektórym ziołom. W okolicach gdzie panuje mikroklimat sprzyjający ich rozwojowi, bogata w składniki aktywne [m.in. aminokwasy, witaminy z grupy B i prowitaminę D, składniki mineralne (mikro- i makroelementy) oraz kwasy organiczne. Chociaż nie jest dokładnie zbadana naukowo, przypisuje się właściwości wzmacniania oraz poprawy kondycji funkcjonowania układu kostnego, a także poprawę odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana sporadycznie (najczęściej jako składnik mieszanek pochodzenia naturalnego). Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>