Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Hepa Plus Sport Edition Hepa Plus Sport Edition

Olimp Labs HepaPlus Sport Edition to suplement diety będący nową wersją preparatu HepaPlus, stworzoną z myślą o sportowcach i osobach aktywnych fizycznie. Produkt zawiera zestaw witamin z grupy B, wysokiej jakości wyciąg z karczocha oraz L-ornitynę. Preparat wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a w szczególności zdrowie wątroby.

Osoby uprawiające sport, zwłaszcza budujące siłę i masę mięśniową, powinny szczególnie dbać o zdrowie wątroby. Większe zapotrzebowanie kaloryczne i gęstość energetyczna spożywanych posiłków zwiększa obciążenie układu pokarmowego oraz stymuluje pracę wątroby i trzustki. Wątroba jest narządem pełniącym aż ok. 500 ważnych funkcji, z czego jedną z głównych stanowi oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, m.in. przekształcanie amoniaku w mocznik w cyklu ornitynowym.

L-ornityna jest aminokwasem niebiałkowym, funkcjonującym jako przenośnik atomów węgla i azotu w cyklu mocznikowym, procesowi zachodzącemu w wątrobie. Cykl mocznikowy jest swoistą metodą „radzenia sobie” organizmu z białkiem, które jest zbudowane z aminokwasów dostarczających do organizmu azot. Nadmiar azotu, w postaci toksycznego amoniaku, musi zostać wydalony z organizmu.

Istotą cyklu mocznikowego jest więc detoksykacja organizmu ze szkodliwych produktów przemian azotowych. Amoniak zostaje przekształcony przy udziale dwutlenku węgla w karbamoilofosforan, którego grupa karbamoilowa zostaje przeniesiona na ornitynę, z jednoczesnym powstaniem cytruliny. Następnie powstaje arginina, będąca bezpośrednim prekursorem mocznika. Mocznik powstaje z jednoczesną regeneracją ornityny, która może być ponownie użyta w cyklu mocznikowym.

Karczoch (Cynara scolymus) jest rośliną wykazującą dobroczynny wpływ na wątrobę. Jest źródłem licznych substancje czynnych, przede wszystkim cynaryny, kwas kawowego oraz kwasu chlorogenowego. Najważniejszym związkiem, ze względu na wpływ na pracę wątroby jest cynaryna - glikozyd fenolowy o udowodnionym klinicznie farmakologicznym działaniu żółciotwórczym, żółciopędnym i hipilipemicznym, poprzez wpływ na metabolizm lipidów. Cynaryna stymuluje regenerację miąższu wątroby i wykazuje właściwości hepatoprotekcyjne m.in. w zatruciu alkoholem i disiarczkiem węgla.

Karczoch działa regenerująco i odtruwająco na wątrobę. Jego preparaty wykazują aktywność zmniejszającą poziom cholesterolu i triacylogliceroli we krwi, wspierając tym samym zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Obecne w karczochu kwas kawowy i chlorogenowy działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwwolnorodnikowo.

Witaminy z grupy B – tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy i witamina B6 – wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz warunkują odpowiednie przemiany homocysteiny i chronią przed jej kumulacją w osoczu krwi, wspierając tym samym zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Tiamina (witamina B1) w postaci koenzymatycznej uczestniczy w przemianach białek, węglowodanów i lipidów. Wpływa na funkcjonowanie gruczołów wydzielania wewnętrznego i bierze udział w procesach wytwarzania bodźców nerwowych w nerwach obwodowych. Jednym ze wskazań do stosowania witaminy B1 jest zaburzenie czynności wątroby.

Ryboflawina (witamina B2) bierze udział w procesach utleniania i redukcji, które są istotne z punktu widzenia procesów detoksykacji przeprowadzanych przez wątrobę. Witamina B2 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, warunkując przejrzystość tkanek oka. Ryboflawina jest konieczna do przemian witaminy B6 do aktywnej postaci koenzymatycznej oraz do syntezy niacyny z tryptofanu. Niedobór tej witaminy prowadzi do licznych zaburzeń metabolicznych i zmian skórnych.

Niacyna (witamina B3), wchodząc w skład NAD i NADP, tworzy enzymy z klasy oksydoreduktaz – dehydrogenazy, które uczestniczą w metabolizmie białek, węglowodanów i lipidów oraz w syntezie m.in. tyroksyny i hormonów płciowych. Niacyna ma właściwości obniżające poziom cholesterolu całkowitego i triacylogliceroli oraz rozszerzające naczynia krwionośne.

Kwas pantotenowy (witamina B5) tworzy koenzym A (CoA), który jest przenośnikiem grup acylowych niezbędnych do wielu procesów zachodzących w organizmie. Wykazuje pozytywny wpływ na stan skóry, przyczyniając się do utrzymania jej elastyczności oraz poprawia strukturę naskórka. Niedobory witaminy B5 mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego i nerwowego oraz zaburzeń czynności nadnerczy.

Witamina B6 pełni ważne role w syntezie neurotransmiterów, reguluje przemiany energetyczne m.in. poprzez udział w procesach glukoneogenezy i glikogenolizy. Uczestniczy w powstawaniu hemoglobiny oraz obniża poziom homocysteiny, działając ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Biorąc udział w przemianach fosfolipidów i kwasów tłuszczowych wchodzących w skład błon komórkowych, witamina B6 wspomaga optymalną regenerację komórek wątrobowych.

Podsumowując, Olimp Labs HepaPlus Sport Edition to złożony preparat, wspierający prawidłową pracę wątroby na wielu płaszczyznach. Produkt polecany jest sportowcom, osobom dbającym o zdrowie wątroby, w celu wspomagania regeneracji tego narządu, przy wysokobiałkowej i wysokokalorycznej diecie, nadużywaniu alkoholu oraz profilaktycznie.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Hepa Plus Sport Edition Hepa Plus Sport Edition 30 kaps.
Olimp
14,00 zł

Hepa Plus Sport Edition 30 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Kompleksowe wsparcie pracy wątroby
  • Wspomaganie procesów detoksykacji
  • Prawidłowe przemiany homocysteiny
  • Pobudzanie wątroby do regeneracji
  • Normalizacja profilu lipidowego
  • Aktywność przeciwutleniająca
  • Działanie hepatoprotekcyjne
  • Ochrona układu krążenia
  • Wzrost poziomu energii

Olimp Labs HepaPlus Sport Edition to suplement diety będący nową wersją preparatu HepaPlus, stworzoną z myślą o sportowcach i osobach aktywnych fizycznie. Produkt zawiera zestaw witamin z grupy B, wysokiej jakości wyciąg z karczocha oraz L-ornitynę. Preparat wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a w szczególności zdrowie wątroby.

Osoby uprawiające sport, zwłaszcza budujące siłę i masę mięśniową, powinny szczególnie dbać o zdrowie wątroby. Większe zapotrzebowanie kaloryczne i gęstość energetyczna spożywanych posiłków zwiększa obciążenie układu pokarmowego oraz stymuluje pracę wątroby i trzustki. Wątroba jest narządem pełniącym aż ok. 500 ważnych funkcji, z czego jedną z głównych stanowi oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, m.in. przekształcanie amoniaku w mocznik w cyklu ornitynowym.

L-ornityna jest aminokwasem niebiałkowym, funkcjonującym jako przenośnik atomów węgla i azotu w cyklu mocznikowym, procesowi zachodzącemu w wątrobie. Cykl mocznikowy jest swoistą metodą „radzenia sobie” organizmu z białkiem, które jest zbudowane z aminokwasów dostarczających do organizmu azot. Nadmiar azotu, w postaci toksycznego amoniaku, musi zostać wydalony z organizmu.

Istotą cyklu mocznikowego jest więc detoksykacja organizmu ze szkodliwych produktów przemian azotowych. Amoniak zostaje przekształcony przy udziale dwutlenku węgla w karbamoilofosforan, którego grupa karbamoilowa zostaje przeniesiona na ornitynę, z jednoczesnym powstaniem cytruliny. Następnie powstaje arginina, będąca bezpośrednim prekursorem mocznika. Mocznik powstaje z jednoczesną regeneracją ornityny, która może być ponownie użyta w cyklu mocznikowym.

Karczoch (Cynara scolymus) jest rośliną wykazującą dobroczynny wpływ na wątrobę. Jest źródłem licznych substancje czynnych, przede wszystkim cynaryny, kwas kawowego oraz kwasu chlorogenowego. Najważniejszym związkiem, ze względu na wpływ na pracę wątroby jest cynaryna - glikozyd fenolowy o udowodnionym klinicznie farmakologicznym działaniu żółciotwórczym, żółciopędnym i hipilipemicznym, poprzez wpływ na metabolizm lipidów. Cynaryna stymuluje regenerację miąższu wątroby i wykazuje właściwości hepatoprotekcyjne m.in. w zatruciu alkoholem i disiarczkiem węgla.

Karczoch działa regenerująco i odtruwająco na wątrobę. Jego preparaty wykazują aktywność zmniejszającą poziom cholesterolu i triacylogliceroli we krwi, wspierając tym samym zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Obecne w karczochu kwas kawowy i chlorogenowy działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwwolnorodnikowo.

Witaminy z grupy B – tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy i witamina B6 – wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz warunkują odpowiednie przemiany homocysteiny i chronią przed jej kumulacją w osoczu krwi, wspierając tym samym zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Tiamina (witamina B1) w postaci koenzymatycznej uczestniczy w przemianach białek, węglowodanów i lipidów. Wpływa na funkcjonowanie gruczołów wydzielania wewnętrznego i bierze udział w procesach wytwarzania bodźców nerwowych w nerwach obwodowych. Jednym ze wskazań do stosowania witaminy B1 jest zaburzenie czynności wątroby.

Ryboflawina (witamina B2) bierze udział w procesach utleniania i redukcji, które są istotne z punktu widzenia procesów detoksykacji przeprowadzanych przez wątrobę. Witamina B2 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, warunkując przejrzystość tkanek oka. Ryboflawina jest konieczna do przemian witaminy B6 do aktywnej postaci koenzymatycznej oraz do syntezy niacyny z tryptofanu. Niedobór tej witaminy prowadzi do licznych zaburzeń metabolicznych i zmian skórnych.

Niacyna (witamina B3), wchodząc w skład NAD i NADP, tworzy enzymy z klasy oksydoreduktaz – dehydrogenazy, które uczestniczą w metabolizmie białek, węglowodanów i lipidów oraz w syntezie m.in. tyroksyny i hormonów płciowych. Niacyna ma właściwości obniżające poziom cholesterolu całkowitego i triacylogliceroli oraz rozszerzające naczynia krwionośne.

Kwas pantotenowy (witamina B5) tworzy koenzym A (CoA), który jest przenośnikiem grup acylowych niezbędnych do wielu procesów zachodzących w organizmie. Wykazuje pozytywny wpływ na stan skóry, przyczyniając się do utrzymania jej elastyczności oraz poprawia strukturę naskórka. Niedobory witaminy B5 mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego i nerwowego oraz zaburzeń czynności nadnerczy.

Witamina B6 pełni ważne role w syntezie neurotransmiterów, reguluje przemiany energetyczne m.in. poprzez udział w procesach glukoneogenezy i glikogenolizy. Uczestniczy w powstawaniu hemoglobiny oraz obniża poziom homocysteiny, działając ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Biorąc udział w przemianach fosfolipidów i kwasów tłuszczowych wchodzących w skład błon komórkowych, witamina B6 wspomaga optymalną regenerację komórek wątrobowych.

Podsumowując, Olimp Labs HepaPlus Sport Edition to złożony preparat, wspierający prawidłową pracę wątroby na wielu płaszczyznach. Produkt polecany jest sportowcom, osobom dbającym o zdrowie wątroby, w celu wspomagania regeneracji tego narządu, przy wysokobiałkowej i wysokokalorycznej diecie, nadużywaniu alkoholu oraz profilaktycznie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 30 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Ekstrakt z karczocha (Cynara scolymus L.) standaryzowany na 5% cynaryny350 mg-
L-Asparaginian L-Ornityny100 mg-
w tym l-Ornityna50 mg-
Tiamina (chlorowodorek tiaminy)0.55 mg50%
Ryboflawina (Witamina B2)0.7 mg50%
Niacyna (amid kwasu nikotynowego)8 mg50%
Kwas pantotenowy (Witamina B5)3 mg50%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)0.7 mg50%

Pozostałe składniki

Substancja wypełniająca - celuloza mikrokrystaliczna, substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych, kapsułka (żelatyna, barwnik: E 171).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Universal
149,00 zł
(2)

Zestaw witamin i minerałów dla sportowców. Zawiera aminokwasy, antyoksydanty, ergogeniki i enzymy trawienne.

Kupuję
Trec
21,00 zł
(1)

Witaminy, minerały i aktywatory metaboliczne. Przeznaczone dla mężczyzn w trakcie zwiększonego wysiłku.

Kupuję
Megabol
27,00 zł
(1)

Kapsułki z witaminą B12, która pełni rolę stymulatora w procesie syntezy białek. Zwiększa łaknienie.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł

Suplement dostarczający witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Nie zawiera form metylowanych.

Kupuję
Source Naturals
99,00 zł

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

Kupuję
Jarrow Formulas
179,00 zł

Cytykolina jest psychostymulantem nootropowym usprawniającym funkcje poznawcze

Kupuję

Ekstrakt z karczocha

Informacja

Ekstrakt z karczocha – wyciąg z byliny śródziemnomorskiej, będącej bogatym źródłem związków aktywnych, takich jak: kwasy kawoilochinowe (np. cynaryna), seskwiterpeny (np. cynaropikryna), glikozydy i flawonoidy. Wyciąg z karczocha ma szerokie zastosowanie w medycynie: ma działanie osłonowe dla wątroby, stabilizujące błony komórkowe, ma działanie antyutleniające hamujące oksydację cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). W procesie trawienia, nie tylko chroni sam układ pokarmowy, lecz poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych wpływa korzystnie na przyswajalność składników odżywczych. Ma łagodzący wpływ na zaburzenia układu pokarmowego. Posiada nieznaczny potencjał diuretyczny.

Ekstrakt z karczocha jest wyciągiem używanym w suplementacji prozdrowotnej, wspomagającej procesy trawienne, osłaniających wątrobę i obniżających poziom cholesterolu LDL. Często występuje w połączeniu z innymi ekstraktami roślinnymi oraz asparginianem-I-ornityny.

Dawkowanie: 600–1000 mg na dobę.

L-asparaginian l-ornityny

Informacja

 L-asparaginian l-ornityny (sól aminokwasów: l-ornityny i kwasu l-asparaginowego), biorący udział w procesie detoksykacji amoniaku oraz wpływający na regenerację komórek wątroby. Kwas l-asparaginowy bierze udział bezpośredni lub przy wspomaganiu syntetykami w procesach fizjologicznych: przemianach energetycznych, syntezie puryn i mocznika, nasila syntezę tlenku azotu. L-ornityna, aminokwas endogenny niebiałkowy, którego prekursorem jest arginina. Pośredniczy w cyklu metabolicznym syntezy mocznika z amoniaku i wydalania azotu. Jest akceptorem cytruliny. Syntezuje poliaminy regenerując wątrobę. Wchodzi w skład preparatów w kategorii zdrowie, stosowanych w suplementacji w postaci no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zróżnicowane od kilkudziesięciu mg do kilku g/24h

Ornityna

Informacja

Ornityna należy do aminokwasów endogennych niebiałkowych powstaje w wyniku przemian aminokwasu argininy oraz kwasu glutaminowego .  Jest związkiem pośrednim w cyklu metabolicznym syntezy mocznika z amoniaku i dwutlenku węgla. Degradacja aminokwasów dokonująca się w wątrobie w pierwszej kolejności usuwa azot (grupy alfa-aminowe przenoszone są na alfa-ketoglutaran) i prowadzi do powstawania glutaminianu, przechodzącego do postaci jonów amonowych. Zachodzi konieczność zneutralizowania silnie toksycznego amoniaku, która dokonuje się za pośrednictwem asparaginianu tworząc arginobursztynian. Dalszą fazą przemian jest tworzenie się argininy i fumaranu. Po czym cykl przemian się powtarza. W  procesie przemian ornityna substancją wyjściową dla enzymu katalizującego określony etap syntezy mocznika. Jest również akceptorem w syntezie cytruliny. Ornityna dzięki syntezie poliamin wpływa regenerująco na wątrobę.

Ornityna dostępna jest w postaci monopreparatów (często w zestawie z innymi składnikami wspomagającymi funkcjonowanie wątroby) oraz preparatów wieloskładnikowych zawierających asparaginian ornityny. Nieodzowna w  suplementacji sportowej w no-boosterach (preparatów przedtreningowych) ponieważ magazynuje część argininy, spowalnia jej wydatek i pozwala na efektywniejsze wykorzystania w procesie syntezy tlenku azotu. Dostępna w pełnym asortymencie na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak ściśle określonych norm dobowego spożycia. 200 – 1500 mg/24h, zwyczajowo używane w suplementacji.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027