Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:203,00 zł407,00 zł610,00 zł814,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Dairy Digest Complete Dairy Digest Complete

NOW Dairy Digest Complete jest środkiem dostarczającym kompleks enzymów zwiększających wydajność procesów trawiennych. Przy pomocy odpowiednio opracowanej kompozycji enzymów z grupy proteaz i lipaz, z dodatkiem laktazy, koncentruje swoje działanie w zakresie poprawy efektywności wewnątrzustrojowego trawienia produktów mlecznych. Nowoczesna forma łatwych do połknięcia kapsułek celulozowych Veg Capsules, zapewnia prostotę użycia, bez występowania niekorzystnego dyskomfortu niejednokrotnie towarzyszącemu przyjmowaniu kapsułek opartych na żelatynie stosowanej w tradycyjnych rozwiązaniach.

Enzymy trawienne – wysoce specyficzne, najczęściej białkowe, wielkocząsteczkowe biokatalizatory ułatwiające trawienie pokarmów dostarczanych z zewnątrz do organizmu. Obniżając energię aktywacji reakcji niezbędnej do rozpadu konkretnego połączenia w wybranej cząsteczce danego składnika odżywczego, umożliwiają jego fragmentację, poprzez co umożliwiają wchłonięcie i wykorzystanie określonych składowych przez ustrój. Pośród najważniejszych grup enzymów trawiennych wymienia się:

- enzymy amylolityczne (karbohydrazy) biorące udział w trawieniu węglowodanów
- enzymy lipolityczne (esterazy) dezintegrujące struktury tłuszczy
- enzymy proteolityczne (proteazy) przyspieszające rozpad białek
- enzymy nukleolityczne (nukleazy) umożliwiające rozkładanie wiązań znajdujących się w strukturach opartych na kwasach nukleinowych

Znaczenie enzymów trawiennych
Podstawową rolą enzymów trawiennych jest przyspieszanie rozpadu skomplikowanych składników odżywczych, dostarczonych wraz z pożywieniem. Proces ten zapoczątkowany niekiedy już na początku układu pokarmowego, jak w przypadku węglowodanów, ciągnie się przez kolejne części układu pokarmowego, pozwalając na uzyskanie wielkości cząstek zdolnych do wchłonięcia i wykorzystania przez ustrój. Mechanizm ten zapewnia prawidłowe odżywienie, a tym samym i przeżycie organizmu. Sprawnie funkcjonujący aparat enzymatyczny, pozwala na eliminowanie skutków niedożywienia oraz wielu powikłań wynikających z zalegania zbyt dużej ilości niestrawionego pokarmu w dolnych częściach jelit.

Konsekwencje niedoboru enzymów trawiennych
Najważniejszą konsekwencją niewydajnie funkcjonującego aparatu enzymatycznego biorącego udział w procesach trawiennych, jest pogorszenie wykorzystania składowych dostarczanych wraz z pożywieniem. Prowadzi to do uszczuplenia puli aminokwasów wykorzystywanych do budowy wewnątrzustrojowych białek, zmniejszenia ilości węglowodanów i tłuszczy dostępnych jako podstawowy rezerwuar niezbędnej do zachodzenia procesów biochemicznych energii, obniżenia ilości tłuszczu niezbędnego choćby w procesach budulcowych oraz pogorszenia łatwości pozyskania związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin D,E i K.

Brak odpowiedniego odżywienia organizmu powodowanego niskim stopniem strawienia związków odżywczych, zmniejsza poziom zaspokojenia uczucia głodu i wzmaga uczucie zmęczenia towarzyszące deficytowi substancji budulcowych i prekursorów energii. Stan ten prowadzi również do pogłębienia występującego rozdrażnienia.

Obniżenie skuteczności rozczłonkowania składników odżywczych zwiększa ilość zalegającej treści pokarmowej w dolnych odcinkach przewodu pokarmowego. Prowadzi to do nasilenia procesów fermentacyjnych i gnilnych zachodzących w jelitach, co sprzyja występowaniu wzdęć, dyskomfortu, złemu samopoczuciu, a w permanentnych sytuacjach może prowadzić do zapalenia jelita grubego.

Do istotnych zagrożeń niewystarczającej siły katalitycznej enzymów trawiennych zaliczyć należy także podniesienie ilości alergenów, np. laktozy, czy kazeiny, których nienaruszona struktura cząsteczki negatywnie wpływa na kondycję zdrowotną wrażliwego organizmu.

Pewne braki w określonych grupach enzymów mogą również powodować zaparcia, bądź wprost przeciwnie biegunkę, jak w przypadku niestrawionych tłuszczy.

Potrzeba spożywania produktów mlecznych
Produkty mleczne są wysoko odżywczymi składowymi diety. Dostarczają ogromnej ilości pełnowartościowego białka o bardzo dużej wartości odżywczej oraz wymagane ilości witamin i innych związków, np. NNKT, niezbędnych do rozwoju i późniejszego prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ilość drogocennych składowych, przy jednocześnie satysfakcjonującym profilu smakowym produktów mlecznych, tworzy chęć i potrzebę spożywania produktów mlecznych.

Problemy z trawieniem produktów mleko pochodnych
Istotnym mankamentem produktów mleko pochodnych są niektóre związki, takie jak laktoza, czy kazeina, których nadmiar, a niekiedy sama obecność, może powodować reakcje nietolerancji lub alergiczne. Najczęstszy problem wywołuje zbyt duża ilość laktozy w diecie, która niedostatecznie szybko trawiona może wywoływać bóle brzucha, wzdęcia, kolki, czy biegunkę.

Osoby zdrowe i młode nie mają z reguły tego typu problemów przy spożywaniu racjonalnych porcji produktów mlecznych. Jednak siła enzymów katalizujących rozpad laktozy, czy białek mlecznych, ulega naturalnemu obniżeniu wraz z wiekiem. Możliwe jest także pogorszenie trawienia wskutek wystąpienia innych przyczyn, np. załamanie pracy trzustki i wątroby, czy wycieńczenie. Niekiedy problem może stanowić zwyczajnie spożycie zbyt dużej porcji produktu z danego asortymentu, tak jak ma to miejsce w przypadku wielu sportowców pragnących zaspokoić drastycznie wysokie zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, rosnące wraz z intensywnością treningową i rygorem dietetycznym.

Podniesienie zdolności trawienia składowych mleka
Zdolność katalityczną prezentowaną przez aparat enzymatyczny wykorzystywany do trawienia komponentów mlecznych, można z powodzeniem zwiększyć poprzez przyjęcie odpowiednich enzymów, szczególnie: proteaz, lipaz i laktazy. Taki zabieg pozwala na lepsze wykorzystanie pożądanych składowych, z jednoczesnym eliminowaniem związków niekorzystnych, w tym laktozy.

Proteazy – Hydrolazy katalizujące hydrolizę wiązań peptydowych. Rozłączając wiązania znajdujące się pomiędzy poszczególnymi aminokwasami, prowadzą do rozpadu skomplikowanej cząsteczki białka na jej mniejsze składowe – peptydy i pojedyncze aminokwasy. W zależności od lokalizacji ciętego wiązania, wyróżnić należy endopeptydazy rozkładające wiązania wewnątrz cząsteczki oraz egzopeptydazy tnące wiązania od jej zewnętrznych końców. Trawienie z wykorzystaniem danych enzymów zapoczątkowywane jest w żołądku i kontynuowane w jelicie cienkim.

Lipazy – enzymy z grupy hydrolaz, umożliwiające rozpad tłuszczy do mniejszych podjednostek. Atakując wiązania estrowe występujące w cząsteczkach acylogliceroli, prowadzą do uwolnienia kwasów tłuszczowych od glicerolu. Rozkład tłuszczy tylko w niewielkim stopniu następuje w żołądku. W przypadku danych składników odżywczych rola enzymów trawiennych nabiera na znaczeniu dopiero w jelicie cienkim.

Laktaza – hydrolaza laktozowo-floryzynowa, umożliwiająca rozpad wiązania β-1,4-glikozydowego znajdującego się pomiędzy cząsteczkami D-galaktozy i D-glukozy budującymi dwucukier – laktozę. Dany enzym moc swoich właściwości prezentuje dopiero w jelicie cienkim.

Dla skuteczności działania enzymów ogromne znaczenie ma ich źródło pozyskiwania. Dużą efektywność produkcji oraz wymaganą siłę katalityczną, wykazują enzymy produkowane metodami mikrobiologicznymi z wykorzystaniem Aspergillus niger, Aspergillus oryzae i Candida rugosa. Fakt ten doceniono w zarówno w przemyśle spożywczym, w tym mleczarskim, jak i w suplementacji diety człowieka.

Bez dodatku amylaz
W tego typu preparatach warto zwrócić uwagę na możliwie niską ilość, bądź całkowity brak amylaz, enzymów zdolnych do rozkładania skrobi i podobnych węglowodanów, do pojedynczych cząsteczek glukozy. Pozwoli to na zachowanie nienaruszalności okresu trawienia innych węglowodanów spożywanych w towarzystwie produktów mlecznych, a tym samym i nie wywoływanie nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.

Odpowiednia otoczka kapsułki
Przyjmowanie preparatów enzymatycznych celem poprawy zdolności trawienia spożywanego pokarmu pod kontem zwiększenia efektywności wykorzystania składników odżywczych, przy minimalizacji dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, powinno uwzględniać odpowiedni dobór składników dodatkowych i otoczki kapsułki. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie otoczek celulozowych, bez żelatyny. Pozwala to na eliminowanie zgagi i nudności towarzyszących niejednokrotnie kapsułkom opartym o tradycyjne rozwiązania oraz poszerza grono odbiorców o nie spożywających mięsa wegetarian.

NOW Dairy Digest Complete to środek stanowiący odpowiednio skomponowany zestaw wybranych enzymów, w tym: proteaz, lipaz i laktazy, bez amylazy, pozwalający na poprawę trawienia produktów mlecznych, bez większego wpływu na czas rozpadu innych węglowodanów, aniżeli laktozy. Zwiększając skuteczność trawienia produktów mlecznych, sprzyja wykorzystaniu istotnych składowych dostarczanych wraz z nimi do ustroju oraz pozwala cieszyć się smakiem danych produktów, z jednoczesnym eliminowaniem występowania problemów na niektóre składowe, w tym laktozę, u osób wrażliwych. Występujące w produkcie enzymy pozyskiwane metodą mikrobiologiczną, zapewniają wysoką efektywność działania. Z kolei wykorzystana w procesie kapsułkowania otoczka Veg Capsules, niweluje niekorzystny dyskomfort pokarmowy powodowany otoczkami żelatynowymi, a przy tym pozwala na przyjmowanie danego środka także przez osoby stroniące od produktów odzwierzęcych, w tym wegetarian.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Dairy Digest Complete Dairy Digest Complete 90 kaps.
Now Foods
59,00 zł

Dairy Digest Complete 90 kaps.

ilość: 90 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-09
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
59,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 57,82 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleks enzymów trawiennych
  • Połączenie proteaz, lipaz i laktazy
  • Ułatwia trawienie produktów mlecznych
  • Podnosi komfort trawienny
  • Zwiększa przyswajanie białek mleka
  • Poprawia wykorzystanie NNKT i witamin
  • Niweluje niedogodności powodowane laktozą
  • Pozwala cieszyć się smakiem produktów mlecznych
  • Enzymy pozyskane metodami mikrobiologicznymi
  • Wysoka jakość i efektywność enzymów
  • Zastosowanie Veg Capsules
  • Produkt także dla wegetarian

NOW Dairy Digest Complete jest środkiem dostarczającym kompleks enzymów zwiększających wydajność procesów trawiennych. Przy pomocy odpowiednio opracowanej kompozycji enzymów z grupy proteaz i lipaz, z dodatkiem laktazy, koncentruje swoje działanie w zakresie poprawy efektywności wewnątrzustrojowego trawienia produktów mlecznych. Nowoczesna forma łatwych do połknięcia kapsułek celulozowych Veg Capsules, zapewnia prostotę użycia, bez występowania niekorzystnego dyskomfortu niejednokrotnie towarzyszącemu przyjmowaniu kapsułek opartych na żelatynie stosowanej w tradycyjnych rozwiązaniach.

Enzymy trawienne – wysoce specyficzne, najczęściej białkowe, wielkocząsteczkowe biokatalizatory ułatwiające trawienie pokarmów dostarczanych z zewnątrz do organizmu. Obniżając energię aktywacji reakcji niezbędnej do rozpadu konkretnego połączenia w wybranej cząsteczce danego składnika odżywczego, umożliwiają jego fragmentację, poprzez co umożliwiają wchłonięcie i wykorzystanie określonych składowych przez ustrój. Pośród najważniejszych grup enzymów trawiennych wymienia się:

- enzymy amylolityczne (karbohydrazy) biorące udział w trawieniu węglowodanów
- enzymy lipolityczne (esterazy) dezintegrujące struktury tłuszczy
- enzymy proteolityczne (proteazy) przyspieszające rozpad białek
- enzymy nukleolityczne (nukleazy) umożliwiające rozkładanie wiązań znajdujących się w strukturach opartych na kwasach nukleinowych

Znaczenie enzymów trawiennych
Podstawową rolą enzymów trawiennych jest przyspieszanie rozpadu skomplikowanych składników odżywczych, dostarczonych wraz z pożywieniem. Proces ten zapoczątkowany niekiedy już na początku układu pokarmowego, jak w przypadku węglowodanów, ciągnie się przez kolejne części układu pokarmowego, pozwalając na uzyskanie wielkości cząstek zdolnych do wchłonięcia i wykorzystania przez ustrój. Mechanizm ten zapewnia prawidłowe odżywienie, a tym samym i przeżycie organizmu. Sprawnie funkcjonujący aparat enzymatyczny, pozwala na eliminowanie skutków niedożywienia oraz wielu powikłań wynikających z zalegania zbyt dużej ilości niestrawionego pokarmu w dolnych częściach jelit.

Konsekwencje niedoboru enzymów trawiennych
Najważniejszą konsekwencją niewydajnie funkcjonującego aparatu enzymatycznego biorącego udział w procesach trawiennych, jest pogorszenie wykorzystania składowych dostarczanych wraz z pożywieniem. Prowadzi to do uszczuplenia puli aminokwasów wykorzystywanych do budowy wewnątrzustrojowych białek, zmniejszenia ilości węglowodanów i tłuszczy dostępnych jako podstawowy rezerwuar niezbędnej do zachodzenia procesów biochemicznych energii, obniżenia ilości tłuszczu niezbędnego choćby w procesach budulcowych oraz pogorszenia łatwości pozyskania związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin D,E i K.

Brak odpowiedniego odżywienia organizmu powodowanego niskim stopniem strawienia związków odżywczych, zmniejsza poziom zaspokojenia uczucia głodu i wzmaga uczucie zmęczenia towarzyszące deficytowi substancji budulcowych i prekursorów energii. Stan ten prowadzi również do pogłębienia występującego rozdrażnienia.

Obniżenie skuteczności rozczłonkowania składników odżywczych zwiększa ilość zalegającej treści pokarmowej w dolnych odcinkach przewodu pokarmowego. Prowadzi to do nasilenia procesów fermentacyjnych i gnilnych zachodzących w jelitach, co sprzyja występowaniu wzdęć, dyskomfortu, złemu samopoczuciu, a w permanentnych sytuacjach może prowadzić do zapalenia jelita grubego.

Do istotnych zagrożeń niewystarczającej siły katalitycznej enzymów trawiennych zaliczyć należy także podniesienie ilości alergenów, np. laktozy, czy kazeiny, których nienaruszona struktura cząsteczki negatywnie wpływa na kondycję zdrowotną wrażliwego organizmu.

Pewne braki w określonych grupach enzymów mogą również powodować zaparcia, bądź wprost przeciwnie biegunkę, jak w przypadku niestrawionych tłuszczy.

Potrzeba spożywania produktów mlecznych
Produkty mleczne są wysoko odżywczymi składowymi diety. Dostarczają ogromnej ilości pełnowartościowego białka o bardzo dużej wartości odżywczej oraz wymagane ilości witamin i innych związków, np. NNKT, niezbędnych do rozwoju i późniejszego prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ilość drogocennych składowych, przy jednocześnie satysfakcjonującym profilu smakowym produktów mlecznych, tworzy chęć i potrzebę spożywania produktów mlecznych.

Problemy z trawieniem produktów mleko pochodnych
Istotnym mankamentem produktów mleko pochodnych są niektóre związki, takie jak laktoza, czy kazeina, których nadmiar, a niekiedy sama obecność, może powodować reakcje nietolerancji lub alergiczne. Najczęstszy problem wywołuje zbyt duża ilość laktozy w diecie, która niedostatecznie szybko trawiona może wywoływać bóle brzucha, wzdęcia, kolki, czy biegunkę.

Osoby zdrowe i młode nie mają z reguły tego typu problemów przy spożywaniu racjonalnych porcji produktów mlecznych. Jednak siła enzymów katalizujących rozpad laktozy, czy białek mlecznych, ulega naturalnemu obniżeniu wraz z wiekiem. Możliwe jest także pogorszenie trawienia wskutek wystąpienia innych przyczyn, np. załamanie pracy trzustki i wątroby, czy wycieńczenie. Niekiedy problem może stanowić zwyczajnie spożycie zbyt dużej porcji produktu z danego asortymentu, tak jak ma to miejsce w przypadku wielu sportowców pragnących zaspokoić drastycznie wysokie zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, rosnące wraz z intensywnością treningową i rygorem dietetycznym.

Podniesienie zdolności trawienia składowych mleka
Zdolność katalityczną prezentowaną przez aparat enzymatyczny wykorzystywany do trawienia komponentów mlecznych, można z powodzeniem zwiększyć poprzez przyjęcie odpowiednich enzymów, szczególnie: proteaz, lipaz i laktazy. Taki zabieg pozwala na lepsze wykorzystanie pożądanych składowych, z jednoczesnym eliminowaniem związków niekorzystnych, w tym laktozy.

Proteazy – Hydrolazy katalizujące hydrolizę wiązań peptydowych. Rozłączając wiązania znajdujące się pomiędzy poszczególnymi aminokwasami, prowadzą do rozpadu skomplikowanej cząsteczki białka na jej mniejsze składowe – peptydy i pojedyncze aminokwasy. W zależności od lokalizacji ciętego wiązania, wyróżnić należy endopeptydazy rozkładające wiązania wewnątrz cząsteczki oraz egzopeptydazy tnące wiązania od jej zewnętrznych końców. Trawienie z wykorzystaniem danych enzymów zapoczątkowywane jest w żołądku i kontynuowane w jelicie cienkim.

Lipazy – enzymy z grupy hydrolaz, umożliwiające rozpad tłuszczy do mniejszych podjednostek. Atakując wiązania estrowe występujące w cząsteczkach acylogliceroli, prowadzą do uwolnienia kwasów tłuszczowych od glicerolu. Rozkład tłuszczy tylko w niewielkim stopniu następuje w żołądku. W przypadku danych składników odżywczych rola enzymów trawiennych nabiera na znaczeniu dopiero w jelicie cienkim.

Laktaza – hydrolaza laktozowo-floryzynowa, umożliwiająca rozpad wiązania β-1,4-glikozydowego znajdującego się pomiędzy cząsteczkami D-galaktozy i D-glukozy budującymi dwucukier – laktozę. Dany enzym moc swoich właściwości prezentuje dopiero w jelicie cienkim.

Dla skuteczności działania enzymów ogromne znaczenie ma ich źródło pozyskiwania. Dużą efektywność produkcji oraz wymaganą siłę katalityczną, wykazują enzymy produkowane metodami mikrobiologicznymi z wykorzystaniem Aspergillus niger, Aspergillus oryzae i Candida rugosa. Fakt ten doceniono w zarówno w przemyśle spożywczym, w tym mleczarskim, jak i w suplementacji diety człowieka.

Bez dodatku amylaz
W tego typu preparatach warto zwrócić uwagę na możliwie niską ilość, bądź całkowity brak amylaz, enzymów zdolnych do rozkładania skrobi i podobnych węglowodanów, do pojedynczych cząsteczek glukozy. Pozwoli to na zachowanie nienaruszalności okresu trawienia innych węglowodanów spożywanych w towarzystwie produktów mlecznych, a tym samym i nie wywoływanie nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.

Odpowiednia otoczka kapsułki
Przyjmowanie preparatów enzymatycznych celem poprawy zdolności trawienia spożywanego pokarmu pod kontem zwiększenia efektywności wykorzystania składników odżywczych, przy minimalizacji dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, powinno uwzględniać odpowiedni dobór składników dodatkowych i otoczki kapsułki. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie otoczek celulozowych, bez żelatyny. Pozwala to na eliminowanie zgagi i nudności towarzyszących niejednokrotnie kapsułkom opartym o tradycyjne rozwiązania oraz poszerza grono odbiorców o nie spożywających mięsa wegetarian.

NOW Dairy Digest Complete to środek stanowiący odpowiednio skomponowany zestaw wybranych enzymów, w tym: proteaz, lipaz i laktazy, bez amylazy, pozwalający na poprawę trawienia produktów mlecznych, bez większego wpływu na czas rozpadu innych węglowodanów, aniżeli laktozy. Zwiększając skuteczność trawienia produktów mlecznych, sprzyja wykorzystaniu istotnych składowych dostarczanych wraz z nimi do ustroju oraz pozwala cieszyć się smakiem danych produktów, z jednoczesnym eliminowaniem występowania problemów na niektóre składowe, w tym laktozę, u osób wrażliwych. Występujące w produkcie enzymy pozyskiwane metodą mikrobiologiczną, zapewniają wysoką efektywność działania. Z kolei wykorzystana w procesie kapsułkowania otoczka Veg Capsules, niweluje niekorzystny dyskomfort pokarmowy powodowany otoczkami żelatynowymi, a przy tym pozwala na przyjmowanie danego środka także przez osoby stroniące od produktów odzwierzęcych, w tym wegetarian.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek wegetariańskichPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Dairy Enzyme Blend65 mg*
Proteaza (z Aspergillus niger i Aspergillus oryzae)630 BLGU*
Laktaza (z Aspergillus oryzae)25,000 HUT*
Lipaza (z Candida rugosa)600 FIP*

Pozostałe składniki

Otręby ryżowe, celuloza (kapsułka), krzemionka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Nordic Naturals
65,00 zł 55,00 zł

Witamina C w formie smacznych, owocowych gum do żucia. Odpowiednia dla dorosłych i dzieci od 4 roku życia.

Kupuję
Apollo's Hegemony
89,00 zł
(7)

Szybko i skutecznie przekracza barierę krew-mózg; zwiększa poziom energii i niweluje uczucie zmęczenia.

Kupuję
Source Naturals
45,00 zł

Kwas askorbinowy z domieszką owocu z dzikiej róży. Posiada silne działanie antyoksydacyjne.

Kupuję
Seeking Health
129,00 zł

Kompleks witamin i minerałów. Zawiera aktywne metylowane formy wit. B12 i folianu.

Kupuję
Olimp
19,50 zł
(1)

Suplement diety złożony z witamin i łatwo przyswajalnych składników mineralnych, przeznaczony dla ciężarnych.

Kupuję
Avitale
19,90 zł

Opatentowana postać witaminy C w płynnej formie.

Kupuję

Enzyme blend

Informacja

Enzyme blend zawiera wyselekcjonowany zestaw enzymów trawiennych, pochodzenia roślinnego, takich jak: bromelina występująca w świeżych ananasach, papaina (liście i owoce papai); amylazy i laktazy (enzymy trawienne węglowodanów), lipazy (enzymy trawienne tłuszczu) oraz celulazę (rozkładającą w organizmie nietrafioną celulozę), ułatwiających procesy trawienne i przyswajanie składników pokarmowych (cukrów, protein, tłuszczy). Szczególnie przydatne podczas stosowania diet wysokokalorycznych oraz po wysiłku treningowym, dla ułatwienia trawienia protein. Enzyme blend jest składnikiem OrangeOxiMega Combo Greens & Fish Oil, kompleksowego preparatu firmy Controlled Labs.

Proteaza

Informacja

Proteaza (proteinaza, peptydaza) to enzym proteolityczny. Odpowiada za hydrolizę wiązań peptydowych występujących między poszczególnymi aminokwasami w białkach. Proteza jest uwalniana w postaci nieczynnego biologicznie proenzymu, który zyskuje aktywność w świetle przewodu pokarmowego.

Proteaza nie jest jednym, konkretnym związkiem. Jest to duża grupa, obejmująca ponad 500 różnych proteaz. Można je podzielić uwzględniając na przykład pH, w którym są aktywne (proteazy kwaśne, zasadowe i obojętne) albo biorąc pod uwagę mechanizm katalizy (proteazy serynowe, treoninowe, cysteinowe, asparaginowe, glutaminianowe, metaloproteinazy).

Rola proteaz w życiu człowieka nie ogranicza się jedynie do procesów trawiennych. Uczestniczą one również w procesie wzrostu, dojrzewania i starzenia się organizmu. Pełnią ważną funkcję w namnażaniu i rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych mikroorganizmów, dlatego w leczeniu wielu chorób dobrze sprawdzają się inhibitory konkretnych proteaz.

W suplementacji proteazy najczęściej wykorzystuje się w celu usprawnienia trawienia produktów białkowych. Dodaje się je do preparatów zawierających zestawy enzymów trawiennych, albo wzbogaca nimi odżywki wysokoproteinowe. Ponadto enzymy tego typu są popularnym składnikiem preparatów ukierunkowanych na walkę z patologicznym biofilmem, tworzonym w organizmie przez chorobotwórcze bakterie.

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Ostatnio na blogu

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na...

czytaj więcej
Fit tarta oreo

Fit tarta oreo

Hej! Ostatnio ochota na słodkie nie chce mnie opuścić, więc postanowiłam przygotować coś zdrowego, bez cukru i innych zbędnych składników. I tak...

czytaj więcej
Praca w wariacjach utrudnionych

Praca w wariacjach utrudnionych

Trójbój siłowy. Te dwa słowa zazwyczaj kojarzą się nam z dźwiganiem potężnych ciężarem i stosowaniem specjalistycznego sprzętu, takiego jak koszule do...

czytaj więcej
Czy zwiększenie poziomu testosteronu może pomóc w utracie tkanki tłuszczowej?

Czy zwiększenie poziomu testosteronu może pomóc w utracie tkanki tłuszczowej?

Niektórzy mężczyźni uważają, że testosteron może pomóc w utracie tkanki tłuszczowej. Ten hormon odpowiada za niektóre typowo męskie cechy,...

czytaj więcej
Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie...

czytaj więcej
#13 Badania suplementów – Apollo Hegemony Rhodiola Rosea

#13 Badania suplementów – Apollo Hegemony Rhodiola Rosea

Kolejne badania! Po naszym potwierdzeniu składu Labolic Labs BPC-157 wysłaliśmy produkt, o który często nas pytano – Rhodiola...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027