Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Multiple For Men Multiple For Men

Natrol Multiple For Men to wyjątkowy suplement prozdrowotny dedykowany mężczyznom. Preparat zawiera kompleks niezbędnych witamin i minerałów oraz substancji pochodzenia roślinnego o udokumentowanym, korzystnym wpływie na kondycję fizyczną i umysłową, uzupełnionych o silne antyoksydanty.

W dzisiejszych czasach, mimo coraz większej świadomości ludzi na temat żywności i żywienia, wciąż występują niedobory substancji o kluczowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to między innymi związane z błędami dietetycznymi, ale także z zubożałymi w cenne składniki odżywcze produktami spożywczymi.

Aby nie dopuścić do szkodliwych niedoborów, a tym samym umożliwić samemu sobie funkcjonowanie na pełnych obrotach, warto zaopatrzyć się w odpowiednio zbilansowany produkt multiwitaminowy, jakim jest opisywany preparat. Jego skład został opracowany, aby spełniać z nawiązką zapotrzebowanie na kluczowe dla zdrowia substancje dorosłych, aktywnych mężczyzn. Warto także dodać, że producent zadbał o najlepsze dostępne formy witamin oraz minerałów w postaci chelatów TRAACS® oraz Albion®, dzięki czemu suplement wyróżnia się bardzo dobrą wchłanialnością

Preparat ten zawiera wszystkie istotne minerały oraz witaminy, które dodatkowo zostały dobrane w odpowiednio wysokich dawkach, by nie tylko pokrywać standardowe potrzeby mężczyzn. Potężna dawka cynku, witamin z grupy B czy też witaminy E poprawiają poziom energii w ciągu dnia, wspierają wysoki poziom testosteronu oraz mogą, przy pomocy wielu mechanizmów, redukować ryzyko rozwoju nowotworów. Stanowią także wraz z likopenem czy też inozytolem skuteczne wsparcie dla kondycji skóry, szczególnie w przypadku nasilonego występowania wyprysków. Ponadto, co z pewnością jest istotne dla znacznej części mężczyzn, sprzyjają one przyrostom tkanki mięśniowej.

Suplement ten odróżnia się od klasycznych preparatów multiwitaminowych także dodatkiem likopenu, inozytolu oraz ekstraktu z zielonej herbaty, czyli związków o niezwykle silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Doskonale uzupełniają skład dzięki swoim właściwościom przeciwnowotworowym, oraz hipoglikemizującym. Dodatkowo, wraz z witaminami CD oraz cynkiem, optymalizują funkcjonowanie układu immunologicznego.

Podsumowując, Natrol Multiple For Men to doskonały suplement dla wszystkich mężczyzn, którzy chcą korzystać z życia na 100%, dbając przy tym o swoje zdrowie.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Multiple For Men Multiple For Men 90 tab.
Natrol
39,00 zł

Multiple For Men 90 tab.

ilość: 90 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-05
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
39,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 38,22 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleksowy preparat multiwitaminowy dedykowany mężczyznom
  • Zawiera dodatek likopenu oraz ekstraktu z zielonej herbaty
  • Zaawansowane, łatwo przyswajalne formy chelatów
  • Potężna dawka witamin z grupy B oraz cynku
  • Uniwersalne wsparcie całego organizmu

Natrol Multiple For Men to wyjątkowy suplement prozdrowotny dedykowany mężczyznom. Preparat zawiera kompleks niezbędnych witamin i minerałów oraz substancji pochodzenia roślinnego o udokumentowanym, korzystnym wpływie na kondycję fizyczną i umysłową, uzupełnionych o silne antyoksydanty.

W dzisiejszych czasach, mimo coraz większej świadomości ludzi na temat żywności i żywienia, wciąż występują niedobory substancji o kluczowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to między innymi związane z błędami dietetycznymi, ale także z zubożałymi w cenne składniki odżywcze produktami spożywczymi.

Aby nie dopuścić do szkodliwych niedoborów, a tym samym umożliwić samemu sobie funkcjonowanie na pełnych obrotach, warto zaopatrzyć się w odpowiednio zbilansowany produkt multiwitaminowy, jakim jest opisywany preparat. Jego skład został opracowany, aby spełniać z nawiązką zapotrzebowanie na kluczowe dla zdrowia substancje dorosłych, aktywnych mężczyzn. Warto także dodać, że producent zadbał o najlepsze dostępne formy witamin oraz minerałów w postaci chelatów TRAACS® oraz Albion®, dzięki czemu suplement wyróżnia się bardzo dobrą wchłanialnością

Preparat ten zawiera wszystkie istotne minerały oraz witaminy, które dodatkowo zostały dobrane w odpowiednio wysokich dawkach, by nie tylko pokrywać standardowe potrzeby mężczyzn. Potężna dawka cynku, witamin z grupy B czy też witaminy E poprawiają poziom energii w ciągu dnia, wspierają wysoki poziom testosteronu oraz mogą, przy pomocy wielu mechanizmów, redukować ryzyko rozwoju nowotworów. Stanowią także wraz z likopenem czy też inozytolem skuteczne wsparcie dla kondycji skóry, szczególnie w przypadku nasilonego występowania wyprysków. Ponadto, co z pewnością jest istotne dla znacznej części mężczyzn, sprzyjają one przyrostom tkanki mięśniowej.

Suplement ten odróżnia się od klasycznych preparatów multiwitaminowych także dodatkiem likopenu, inozytolu oraz ekstraktu z zielonej herbaty, czyli związków o niezwykle silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Doskonale uzupełniają skład dzięki swoim właściwościom przeciwnowotworowym, oraz hipoglikemizującym. Dodatkowo, wraz z witaminami CD oraz cynkiem, optymalizują funkcjonowanie układu immunologicznego.

Podsumowując, Natrol Multiple For Men to doskonały suplement dla wszystkich mężczyzn, którzy chcą korzystać z życia na 100%, dbając przy tym o swoje zdrowie.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w porcji (1 tabletka)zawartość%ZDS
Witamina A (jako beta-karoten)600mcg (1000IU)70%
Witamina C (jako kwas askorbinowy)100mg 110%
Witamina D3 (cholekalcyferol)2,5 mcg(100IU)15%
Witamina E (jako bursztynian d-alfa tokoferylu)39mg (58IU)260%
Witamina K (jako fitomenadion)40mcg35%
Witamina B1 (jako monoazotan tiaminy)6mg500%
Ryboflawina (jako witamina B2)6mg460%
Niacyna20mg130%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)20mg1180%
Folian133mcg35%
Kwas foliowy80mcg
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)12mcg500%
Biotyna30mcg100%
Kwas pantotenowy (jako d-pantotenian wapnia )25mg500%
Cholina (jako dwuwinian choliny)5mg< 1%
Wapń (jako węglan wapnia)180mg14%
Jod (jodek potasu)75mcg50%
Magnez (jako tlenek magnezu)80mg20%
Cynk (jako tlenek cynku)20mg180%
Selen (jako kompleks glicynianu selenu) (Albion®)55mcg100%
Miedź (jako chelat miedzi)1mg110%
Mangan (jako chelat manganu)1mg45%
Chrom (jako chelat aminokwasowy)35mcg 100%
Molibden (jako chelat glicynowy molibdenu) (TRAACS®)37,5mcg80%
Potas (jako cytrynian potasu)5mg< 2%
Wyciąg z zielonej herbaty (Camellia sinensis) (liść)10mg**
Inozytol5mg**
Likopen1,25mg**

Pozostałe składniki

Mikrokrystaliczna celuloza, maltodekstryna, kwas stearynowy, dwutlenek silikonu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, guma celulozowa, guma akacjowa, stearynian magnezu, fosforan dwuwapniowy, metyloceluloza, hipromeloza, żelatyna, skrobia, sacharoza, palmitynian askorbylu, mieszanka tokoferoli, gliceryna

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
119,00 zł

Źródło S-adenozylometioniny, ważnego substratu w procesach metylacji. Wszechstronnie wspiera funkcje ustroju.

Kupuję
Garden Of Life
149,00 zł

Kompleks bakterii probiotycznych i innych substancji aktywnych skupiony na wsparciu zdrowia układu moczowego.

Kupuję
Olympus Labs
149,00 zł

Mieszanka WPC i kazeiny micelarnej z dodatkiem formuły wspomagającej trawienie oraz nasilającej anabolizm.

Kupuję
Doctor's Best
129,00 zł

Suplement wspiera prawidłową kondycję układu kostno-stawowego, endokrynnego, a szczególnie OUN.

Kupuję
Swanson
65,00 zł

Suplement diety na bazie berberyny. Naturalne wsparcie terapii chorób cywilizacyjnych.

Kupuję
Nutrend
69,00 zł

Suplement diety wspomagający stawy. Przeciwdziała odwapnianiu kości, regeneruje i chroni wiązadła.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Bursztynian d-alfa tokoferylu

Informacja

Bursztynian d-alfa tokoferylu to naturalna forma rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, będąca jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Pochodzenie witaminy E ma bardzo duże znaczenie, ponieważ syntetyczne formy charakteryzują się znacznie niższą biodostępnością. W przeciwieństwie do form naturalnych (bursztynian d-alfa tokoferylu, octan d-alfa tokoferylu itp.), wyprodukowane syntetycznie związki oznaczane są prefiksem dl- (np. bursztynian dl-alfa tokoferylu, będący w pełni syntetyczną formą). W zależności od stanu organizmu, przyswajalność naturalnej witaminy E może wynosić od 20 do 70%.

Uważa się, że bursztynian d-alfa tokoferylu jest najskuteczniejszą formą witaminy E, w porównaniu do alfa-tokoferolu, octanu alfa-tokoferylu i nikotynianu alfa-tokoferylu, szczególnie w obszarze działań przeciwnowotworowych. Witamina E w postaci bursztynianu d-alfa tokoferylu jest częstym składnikiem preparatów witaminowo-mineralnych, dbających o ogólną kondycję organizmu i dodających sił witalnych.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Tlenek cynku

Informacja

Co to jest za składnik Tlenek cynku?

Tlenek cynku to połączenie tlenu z cynkiem na II stopniu utlenienia. Jest jedną z form cynku stosowaną w suplementach diety.

Cynk jest minerałem o bardzo szerokim spektrum działania w ludzkim organizmie. Wśród jego właściwości wymienić można bardzo korzystny wpływ na stan skóry, pomocny może być szczególnie dla osób zmagających się z trądzikiem. Mężczyźni natomiast cenią cynk ze względu na możliwość wzrostu poziomu testosteronu i obniżenia estradiolu, dzięki zdolności do inhibicji enzymu aromatazy. Minerał ten sprzyja także zdrowiu tarczycy, gdyż może przyczyniać się do wzrostu poziomów hormonów FT3 i FT4. Bardzo ciekawy jest też aspekt neurologiczny działania cynku. Ma on możliwość blokowania dostępu glicyny do receptora NMDA, a bez glicyny nie jest możliwe wywołanie przepływu jonów w tym receptorze. Dzięki temu cynk może ochraniać neurony przed ekscytotoksycznym działaniem glutaminianu. Przyczynia się także do wzrostu neurotropowego czynnika BDNF, co może korzystnie wpływać na zdolności kognitywne i zmniejszać ryzyko depresji.

Tlenek cynku znaleźć można w kompleksach witaminowo-minerałowych dostępnym w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

TRAACS

Informacja

TRAACS® pochodzi od słów „The Real Amino Acid Chelate System”. Nazwa ta została zastrzeżona przez firmę Albion® Human Nutrition – wiodącego producenta chelatów aminokwasowych minerałów. Odzwierciedla ona ultranowoczesną, chronioną licznymi patentami, metodę łączenia składników mineralnych z ligandami w organiczną, wysoce biodostępną i łatwo przyswajalną formę.

Chelaty aminokwasowe minerałów TRAACS® mają strukturę pierścieni i cechują się wyjątkowo niską masą cząsteczkową. Minerał jest uwięziony pomiędzy dwiema cząsteczkami aminokwasów i przyłączony do nich za pomocą wiązań kowalencyjnych. To zapewnia mu dużą stabilność chemiczną, odporność na działanie kwaśnego oraz zasadowego środowiska przewodu pokarmowego. Bez problemu trafia on do jelita cienkiego, gdzie zostaje wchłonięty.

Za minerałami sygnowanymi znakiem TRAACS® stoi uznany producent, setki badań naukowych, tysiące testów laboratoryjnych i ponad 70 patentów z dziedziny składników mineralnych. Są one zgodne z definicją NNFA (National Nutrition Foods Association) i mają przyznany numer rejestracyjny American Chemical Society (Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne). Bez wątpienia są to jedne z najbezpieczniejszych i najlepiej wchłanianych związków mineralnych, jakie można spotkać w doustnych suplementach diety.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cytrynian potasu

Informacja

Cytrynian potasu jest organiczną formą potasu, która cechuje się wysokim stopniem wchłaniania. Pierwiastek ten ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Reguluje on bowiem gospodarkę wodną ustroju, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie homeostazy.

Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy serca. Bierze udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego - ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspomaga pracę mózgu, a mianowicie jego dotlenienie.

Wprowadzenie potasu do diety jest niezwykle ważne w przypadku sportowców, ponieważ podczas wysiłku długotrwałego zmniejsza on ryzyko odwodnienia organizmu. Zapewnia też prawidłową pracę mięśni. Pierwiastek ten jest niezbędny także w procesie syntezy białek.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027