- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
- Wysyłka zagraniczna już od 20,71 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
Olimp Thermo Speed Hardcore to suplement optymalizujący tempo spalania tkanki tłuszczowej. Maksymalizuje fizjologiczne procesy dążące do redukcji masy ciała oraz dodaje energii do intensywnych sesji treningowych.
Preparat ten wyróżnia się składem pełnym skutecznych substancji aktywnych, będących jednocześnie bezpiecznymi dla zdrowia. W przeciwieństwie do niektórych spalaczy zawierających substancje o szerokim spektrum potencjalnych efektów ubocznych, w tym suplemencie zastosowano jedynie sprawdzone, przebadane składniki. Pozwala to na osiągniecie pełni efektywności mocnego spalacza tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa suplementacji.
Skład formuły podzielony został na dwie grupy: FAT Energy Diffuser oraz MetaboNERGY System. Pierwszy z nich zawiera naturalne ekstrakty standaryzowane na wysoką zawartość związków biologicznie czynnych. Promują one lipolizę oraz ograniczają gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Z kolei MetaboNERGY System to kompleks substancji maksymalizujących tempo metabolizmu oraz procesów pozwalających na pozbywanie się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
W skład produktu wchodzą:
FAT Energy Diffuser
Ekstrakt Garcinia cambogia - standaryzowany na zawartość kwasu hydroksycytrynowego, który wpływa na przebieg cyklu Krebsa, podstawowego mechanizmu pozwalającego na czerpanie energii z procesów oksydacyjnych. W ten sposób, suplementacja ekstraktem Garcinia cambogia sprzyja beta-oksydacji, procesowi, w którym z kwasów tłuszczowych powstaje energia. Ponadto, kwas hydroksycytrynowy jest inhibitorem liazy ATP-cytrynianowej. Dzięki temu, ma on zdolność inhibicji lipogenezy, ograniczając odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie.
Ekstrakt gorzkiej pomarańczy - dostarcza synefryny, alkaloidu który uważany jest za naturalny i bezpieczniejszy substytut efedryny (do której jest strukturalnie podobny). Wpływa na aktywność receptorów beta-3-adrenergicznych, co decyduje o jego wysokiej efektywności. Wykazuje istotne właściwości termogeniczne, dzięki czemu zwiększa dobową podstawową przemianę materii, promując w ten sposób utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym, nasila lipolizę oraz może ograniczać nadmierny apetyt.
Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej - źródło forskoliny, związku który zdolny jest do pobudzania czynności cyklazy adenylowej. Wpływa w ten sposób pozytywnie na poziom cyklicznego adenozynomonosofosforanu w komórkach ustroju. Jest on czynnikiem pobudzającym metabolizm na poziomie komórkowym. Ponadto, cAMP promuje również efektywność adrenaliny w organizmie człowieka, która działa pobudzająco, zwiększa wydolność fizyczną oraz nasila lipolizę. Co więcej, wskazuje się też na lipolityczne zdolności forskoliny.
Ekstrakt z pieprzu kajeńskiego - standaryzowany na zawartość kapsaicyny, związku o właściwościach termogenicznych. Badania wykazują również, że suplementacja kapsaicyną może zmniejszać apetyt. Poza tym, może być stosowana jako forma profilaktyki nowotworów oraz działać przeciwbólowo.
Ekstrakt z pieprzu czarnego - źródło piperyny, alkaloidu zdolnego do ograniczania tempa lipogenezy. Zmniejsza w ten sposób ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej. Wysoka efektywność piperyny na tym polu wynika z mechanizmu jej działania, który polega na bezpośredniej modyfikacji aktywności genów odpowiadających za wykształcanie się nowych adipocytów. Poza tym, piperyna poprawia wchłanialność niektórych substancji odżywczych.
MetaboNERGY System
Kofeina - w preparacie zawarta zarówno w swojej bezwodnej postaci, jak i w ekstrakcie z ziaren zielonej kawy oraz w ekstrakcie z guarany. Nasila metabolizm poprzez zdolność do inhibicji kompetencyjnej cAMP-fosfodiestrazy, która przekształca cykliczny adenozynomonofosforan do jego nieaktywnej postaci. Zwiększa w ten sposób poziom cAMP w komórce, co przekłada się na stymulację metabolizmu komórkowego oraz promocję efektywności adrenaliny w ustroju. Ponadto, kofeina jest też inhibitorem kompetencyjnym adenozyny, neurotransmitera przekazującego sygnał o zmęczeniu. Blokując adenozynie dostęp do jej receptorów, znosi uczucie zmęczenia. W ten sposób kofeina zapobiega spadkom energii charakterystycznym dla pełnego rygorów okresu redukcji masy ciała.
Odchudzaniu sprzyja również jeden z naturalnych metabolitów kofeiny, paraksantyna. Wykazuje ona zdolność do nasilania lipolizy.
Ekstrakt z nasion zielonej kawy - poza kofeiną, dostarcza również kwasu chlorogenowego. Związek ten wykazuje zdolność do optymalizacji gospodarki węglowodanów w ustroju. Biorąc pod uwagę, że to właśnie cukry są głównym czynnikiem przyczyniającym się do kumulacji tkanki tłuszczowej, kwas chlorogenowy ułatwia kontrolę masy ciała. Poza promocją insulinowrażliwości, związek ten ogranicza wchłanianie cukrów z układu pokarmowego, sprzyjając powstawaniu deficytu kalorycznego.
Ekstrakt imbiru - zawiera gingerole, substancje aktywne o szerokim działaniu prozdrowotnym. Ograniczają stany zapalne, wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, redukują stres oksydacyjny. Dla osób walczących z nadwagą istotne znaczenie ma ich wpływ na redukcję ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, do których predysponuje nadwaga. Gingerole sprzyjają optymalizacji profilu lipidowego oraz mogą obniżać ciśnienie krwi.
L-tyrozyna - aminokwas będący prekursorem dla wielu substancji czynnych biologicznie syntetyzowanych w organizmie człowieka. Ze względu odchudzania, najbardziej znacząca będzie obecność tyrozyny na szlaku syntezy tyroksyny i trójjodotyroniny. Zwiększenie podaży substratu do produkcji tych hormonów optymalizuje funkcjonowanie tarczycy, co korzystnie wpływa na tempo metabolizmu.
Ponadto, tyrozyna jest obecna na szlaku syntezy dopaminy, której stężenia mogą być zbyt niskie w okresach redukcji tkanki tłuszczowej. Neuroprzekaźnik ten odpowiada za poczucie motywacji, w związku z czym suplementacja tyrozyną ułatwia przebrnięcie przez najtrudniejsze okresy odchudzania. Ponadto, dopamina jest także neurotransmiterem odpowiadającym za koordynację neuromotoryczną.
Tyrozyna ma także wpływ na syntezę adrenaliny i noradrenaliny, hormonów o istotnym działaniu pobudzającym. W ten sposób promuje stymulującą efektywność suplementu.
Niacyna - zwana również witaminą B3, niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania procesów metabolicznych służących organizmowi do pozyskiwania energii. Tworzy koenzymy NAD oraz NADP, wykorzystywane w procesie oddychania komórkowego. Stosowana jest również ze względu na swoje zdolności do optymalizacji profilu lipidowego, co nadaje jej kardioprotekcyjne działanie. Suplementacja niacyną wpływa też korzystnie na funkcje układu nerwowego.
Podsumowując, Olimp Thermo Speed Hardcore to zaawansowany kompleks substancji aktywnych pozwalających na zwiększenie efektywności odchudzania. Wszechstronnie promuje procesy sprzyjające pozbywaniu się tkanki tłuszczowej, a także dodaje energii, której brak jest charakterystyczny podczas procesu redukcji masy ciała.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
FAT Energy Diffuser: | 375 mg | * |
Ekstrakt z Garcinia Cambogia (Garcinia cambogia Gaernt Desr.) | 200 mg | * |
w tym kwas hydroksycytrynowy | 120 mg | * |
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium L., 6% synefryny) | 100 mg | * |
w tym synefryna | 6 mg | * |
Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej (Plectranthus barbatus Andrews) | 35 mg | * |
w tym forskolina | 3,5 mg | * |
Ekstrakt pieprzu cayenne (Capsicum annuum var. longum Sendtn.), | 35 mg | * |
w tym kapsaicyna | 2,8 mg | * |
Ekstrakt pieprzu czarnego (Piper nigrum L.) | 5 mg | * |
w tym piperyna | 4,75 mg | * |
MetaboNERGY System: | 455 mg | * |
Ekstrakt z nasion zielonej kawy (Coffea arabica L.) | 40 mg | * |
w tym kwas chlorogenowy | 20 mg | * |
w tym kofeina | 1,6 mg | * |
Kofeina | 55 mg | * |
Ekstrakt z korzenia imbiru (Zingiber officinale Rosc.) | 100 mg | * |
w tym gingerole | 5 mg | * |
L-tyrozyna | 175 mg | * |
Ekstrakt guarany (Paullinia cupana Kunth.) | 77 mg | * |
w tym kofeina | 38,5 mg | * |
Niacyna (kwas nikotynowy) | 8 mg | 50% |
Substancja wypełniająca - celuloza mikrokrystaliczna, substancja przeciwzbrylająca - sole magnezowe kwasów tłuszczowych, kapsułka (składnik otoczki - żelatyna, barwnik E171).
Najmocniejsza wersja spalacza, polecam firmę Olimp
Ekstrakt z Garcinia Cambogia - roślinny ekstrakt zawierający kwas hydroksycytrynowy (HCA) będącego inhibitorem liazy cytrynianowej (enzymu) zmniejszającej dostępność aceto-CoA w syntezie kwasów tłuszczowych oraz zwiększającej syntezę glikogenu w wątrobie. Stosowany zarówno w suplementacji sportowej, jak i osób o przeciętnej aktywności fizycznej w programach redukcji masy ciała, szczególnie redukcji tłuszczów odkładających się. Nie wykazuje działania pobudzającego, utrzymuje poziom ciśnienia krwi, nie powoduje bezsenności i trudności w zasypianiu. Zastępuje termogeniki u osób wrażliwych na działanie kofeiny. Dostępny w postaci monopreparatów oraz jako składnik suplementów wspomagających odchudzanie oraz w programach budowy składu ciała i redukcji tkanki tłuszczowej.
Dawkowanie: W zależności od standaryzacji surowca
HCA (kwas hydroksycytrynowy) kwas organiczny występujący w skórce i owocach roślin: Tamarindus i garcynia, będący inhibitorem liazy cytrynianowej, może zmniejszać łaknienie i przyjmowanie pokarmów oraz spowalniać syntezę kwasów tłuszczowych oraz zwiększać syntezę glikogenu w wątrobie. Stosowany w suplementacji sportowej jako czynnik kontroli masy ciała podczas redukcji tkanki tłuszczowej, a także profilaktycznie przy spożywaniu posiłków wysokokalorycznych. Może być wykorzystywany w diecie odchudzającej dla osób o niskiej aktywności fizycznej. Jest dostępny w postaci monopreparatów oraz preparatów wieloskładnikowych odchudzających działających neutralnie u osób uwrażliwionych na działanie kofeiny.
Dawkowanie: 300-1200 mg na dobę w dawkach dzielonych.
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest szeroko stosowany w procesie redukcji masy ciała, zarówno wśród sportowców, osób aktywnych, jak i prowadzących tzw. „siedzący tryb życia”. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów, powodując poprzez zwiększony wydatek energetyczny, ich spalanie w źródłach energii życiowej komórki (mitochondriach). Cieszy się popularnością po zdelegalizowaniu przez WADA efedryny (niebezpiecznej dla organizmu).
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy wchodzi w skład preparatów odchudzających (tzw. termogeników), przedtreningowy stacków kreatynowych i boosterów azotowych.
Dawkowanie: Brak określonych norm dobowego spożycia. Przy wysokim nadciśnieniu tętniczym oraz przyjmowaniu leków zawierających statynę nie powinno się używać ekstraktu z gorzkiej pomarańczy.
Synefryna jest związkiem organicznym pozyskiwanym na skalę przemysłową z owoców gorzkiej pomarańczy (Citrus Aurantium). Citrus auratuim extract (ekstrakt z gorzkiej pomarańczy) jest szeroko stosowany w procesie redukcji masy ciała, zarówno wśród sportowców, osób aktywnych, jak i prowadzących tzw. „siedzący tryb życia”. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów, powodując poprzez zwiększony wydatek energetyczny, ich spalanie w źródłach energii życiowej komórki (mitochondriach). Cieszy się popularnością po zdelegalizowaniu przez WADA efedryny (niebezpiecznej dla organizmu). Przeciwwskazaniem jest używanie preparatów przed osoby z nadciśnieniem tętniczym. W suplementacji sportowej dostępna w programach redukcji masy ciała i sylwetkowych jako składnik termogeników, stacków kreatynowych i boosterów azotowych.
Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia. W suplementacji przyjęto zwyczajowo 10-30 mg na dobę
Pokrzywa zwyczajna (Urtrica dioica) jest rośliną pospolitą, rosnącą na całej kuli ziemskiej (za wyjątkiem strefy tropikalnej). Rośnie również w Polsce, nawet przy drogach i na podwórkach. Działanie lecznicze mają stanowiące surowiec liście pokrzywy (Folium Urticae) i jej korzenie (Radix Urticae) . opisane pod odrębnymi hasłami.
Zob. liść pokrzywy
Zob. korzeń pokrzywy
Forskolina (Coleus forskohlii) - Pokrzywa indyjska jest rośliną azjatycką, której surowcem jest korzeń, źródło aktywnych biologicznie diterpenów. Udowodniono, ze forskolina aktywuje cyklozę adenylową i zwiększa poziom cAMP, wpływając na przyrost masy mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Obniża poziom kortyzolu hormonu o działaniu katabolicznym dla tkanki mięśniowej. W suplementacji stosowana jako element wspomagania wysiłku oraz budowy sylwetki i redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład termogeników oraz preparatów zapewniających prawidłowe działanie układu hormonalnego. Jest składnikiem boosterów azotowych.
Dawkowanie: 25–100 mg na dobę w przeliczeniu na 100% forskoliny.
Pieprz Cayenne pozyskiwany z ostrej papryki chili, jest nie tylko przyprawą kuchenna, ale również składnikiem suplementów. Zawiera kapsaicynę (alkaloid oddziaływujący na receptor waniloidowy, powodujący odczucie rozgrzania). Wzrost temperatury powoduje uwolnienie adrenaliny i noradrenaliny (katecholamin) z rdzenia nadnerczy, a w konsekwencji wzrost metabolizmu i nasilenie procesu lipozy (rozkładu tłuszczy powodującego redukcję tkanki tłuszczowej) i ma zastosowanie w dietach odchudzających (szczególnie u osób o małej aktywności fizycznej). Nie należy łączyć preparatów zawierających kapsaicynę z kazeiną (nabiałem) w jednym posiłku, gdyż kazeina spowoduje rozpad, jest bowiem inhibitorem kapsaicyny. W suplementacji stosowany jako monopreparat lub składnik suplementów diety redukujących tkankę tłuszczową, dostępny na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: przyjęte zwyczajowo 25 – 100 mg/24h
Kapsaicyna związek organiczny występujący w owocach papryki chilii, łagodzący uczucie bólu oraz posiadający właściwości termogeniczne ujawniające się pod wpływem wzrostu temperatury (powyżej 42?C) w wyniku uwolnienia adrenaliny i noradrenaliny z rdzenia nadnerczy, przy równoczesnym wzroście tempa procesów metabolicznych i nasileniu spalania tłuszczu. Niewskazane jest używanie kapsaicyny z produktami zawierającymi kazeinę, która powoduje opóźnienie tempa przemian i może spowodować uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. W suplementacji sportowej kapsaicyna stosowana jest w połączeniu z kofeiną, polifenolami z zielonej herbaty w programach redukcji tkanki tłuszczowej i kontroli masy ciała. Stosowana również przez osoby odchudzające się o przeciętnej aktywności fizycznej. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak określonych norm dobowego spożycia
Kwas chlorogenowy jest polifenolem występującym w wielu roślinach, w tym przede wszystkim w zielonych owocach kawowca, karczochach, pokrzywie oraz w suszonych śliwkach. Inaczej niż ma to miejsce w przypadku ziaren zielonej kawy, ziarna palonej kawy zawierają znacznie mniejszą ilość tego związku, gdyż ulega on rozpadowi w czasie obróbki termicznej. Kwas ten wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, a ponadto korzystnie wpływa na metabolizm glukozy. Zmniejsza wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego oraz znacznie poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Te właściwości kwasu chlorogenowego wskazują, że związek ten ma zastosowanie w odchudzaniu, co potwierdzają także przeprowadzone liczne próby kliniczne, wykazujące jego skuteczność w zakresie redukcji masy ciała. Należy jednak przy tym wyraźnie podkreślić, że dokładne analizy wykazały również, iż po odstawieniu kwasu chlorogenowego może dojść do ponownego wzrostu masy ciała.
Dawkowanie: Zalecana dzienna dawka kwasu chlorogenowego wynosi 800 mg.
Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.
Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.
Wyciąg z korzenia imbiru jest ekstraktem z imbiru – rośliny występującej w strefach tropikalnych Azji i Australii, w gatunku imbirowatych (do imbirowatych należą również kurkuma i kardamon stanowiące podobnie jak imbir cenną przyprawę kuchenną). Cechuje się wysoką zawartością gingeroli (pochodne fenylopropanu), działających przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, przeciwutleniająco ograniczając utlenianie cholesterolu LDL i odkładanie się blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany w preparatach redukujących tkankę tłuszczową. W połączeniu z glukozaminą i kurkuminą wpływa na regenerację stawów, leczenie kontuzji układu ruchu i jego regenerację. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest potencjał prozdrowotny i termogeniczny korzenia imbiru.
Dawkowanie: 50–200 mg na dobę.
Gingerole - zawarte w kłączu imbiru składniki aktywne są pochodnymi fenylopropanu. Działają przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, oraz regulują pracę układu pokarmowego i trawiennego. Działają jako przeciwutleniacz zmniejszający utlenianie cholesterolu LDL i odkładaniu się blaszek miażdżycowych, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Stosowane są również w preparatach pozwalających na redukcję tkanki tłuszczowej. W połączeniu z glukozaminą, chondroityną i kurkuminą pozwalają na regenerację stawów. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest ich potencjał przeciwzapalny, ułatwiający leczenie i rehabilitację po kontuzjach narządów ruchu.
Dawkowanie: 10–20 mg na dobę.
Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.
Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.
Guarana (Paulinia cupana) jest rośliną z rodziny mydleńcowatych, której nasiona zawierają alkaloid purynowy (kofeinę), działającą stymulująco na organizm sportowca. Zawartość kofeiny w nasionach guarany waha się między 4 a 8 %. Sproszkowane nasiona stanowią surowiec suplementów. Dzięki powolnemu uwalnianiu kofeiny w przewodzie pokarmowym człowieka pobudzenie następuje dłużej i jest mniej gwałtowne, niż przy spożyciu mocnej kawy czy naparów z kofeiny. Wyciągi z guarany wspomagają organizm sportowca , zwiększają jego zdolność wysiłkową i wytrzymałość (szczególnie tlenową). Guarana jest równocześnie składnikiem spalaczy tłuszczów. Często występuje w połączeniu z ekstraktami różnych roślin (np. zielonej herbaty, pieprzu Cayenne, substancjami ziołowymi i syntetycznymi). Poza naparami guarana jest dostępna w postaci jednoskładnikowych proszków rozpuszczalnych w wodzie, kapsułek, a także butelkowanych napoi i koncentratów.
Dawkowanie: W przeliczeniu na kofeinę 100–300 mg na porcję, w zależności od potrzeb.
Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).
Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.
Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.
Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.
Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.
Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.