Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
C-1000 Complex C-1000 Complex

Now Foods C-1000 Complex to suplement diety zawierający kompleks składników o wysokim potencjale antyoksydacyjnym – L-askorbinian wapnia, bioflawonoidy cytrusowe, acerolę i rutynę, które pomagają utrzymać właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływają korzystnie na homeostazę tkanki łącznej właściwej oraz tkanki kostnej.

L-askorbinian wapnia to sól wapniowa substancji popularnie nazywanej witaminą C. Takie połączenie pozwala jednorazowo dostarczyć do ustroju wapń – związek umożliwiający prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego i kostno-stawowego, a także witaminę C, która gwarantuje prawidłową funkcję układu ruchu, i endokrynnego.

Ponadto, askorbinian wapnia, w przeciwieństwie do czystego kwasu askorbinowego odznacza się mniej kwasowym odczynem. Jest to tzw. zbuforowana forma, przyjazna osobom o wrażliwym żołądku.

Bioflawonoidy cytrusowe wyekstrahowane z owoców takich jak gorzka pomarańcza lub grapefruit mogą działać przeciwzapalnie, jako przeciwutleniacze, a także normalizować poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Acerola jest rośliną, której owoce zawierają wysoką dawkę witaminy C, co jako dodatek do suplementu powoduje zwiększenie jej zawartości, a tym samym – wzmocnienie jej działania.

Rutyna to flawonoid, którego działanie pokrywa się z bioflawonoidami cytrusowymi. Ponadto stabilizuje strukturę witaminy C, zapobiegając jej utlenianiu, co wydłuża jej działanie.

Udział w syntezie istotnych dla ustroju związków
Kolagen jest głównym białkiem, budującym tkankę łączną. W zależności od typu kolagenu, wchodzi on w skład różnych struktur – chrząstek, kości, włókien czy błon podstawnych. Jego synteza zachodzi w wielu etapach i uczestniczy w niej wiele enzymów, które do prawidłowej pracy wymagają obecności mikroelementów lub witamin. Jednym z istotnych enzymów, potrzebujących do swojej pracy witaminy C jest hydroksylaza prolinowa i lizynowa, przy udziale, których powstają zmodyfikowane aminokwasy gwarantujące stabilną strukturę kolagenu, a tym samym tkanki łącznej właściwej, tkanki kostnej, czy skóry.

Witamina C uczestniczy również w procesie biosyntezy katecholamin – związków obwodowo działających jako hormony, ośrodkowo zaś jako neuroprzekaźniki. Bez jej udziału niemożliwe jest wytworzenie noradrenaliny i adrenaliny, związków regulujących działanie układu współczulnego – aktywnego w reakcjach stresowych.

Wykazano, iż askorbinian umożliwia powstanie związku o nazwie karnityna, który transportuje kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach do wnętrza mitochondriów, przyczyniając się do „dopełnienia” procesu lipolizy.

Prawidłowa kondycja układu kostnego i mięśniowego
Tkanka kostna zbudowana jest ze składników organicznych (białka takie jak – kolagen, osteopontyna, fibronektyna, proteoglikany), jak również nieorganicznych, w skład których wchodzą sole fosforanu wapnia. Tworzone przez nie kryształy gwarantują odpowiednią gęstość i twardość kości. Niedobór wapnia skutkuje zwiększoną łamliwością i zaburzeniem struktury kości, co obserwowane jest szczególnie u kobiet w okresie postmenopauzalnym lub u osób z zaburzeniami endokrynologicznymi.

Zewnątrzkomórkowe kationy wapnia są również istotnymi mediatorami w procesie skurczu mięśnia. Ich obecność warunkuje uwolnienie acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który umożliwia przesłanie do komórek mięśni szkieletowych „informacji” o potrzebie skurczu. Jony wapnia zgromadzone wewnątrzkomórkowo pozwalają przesunąć główkę miozyny w stosunku do aktyny, tym samym inicjując skurcz.

Regulacyjne działanie bioflawonoidów
Flawonoidy cytrusowe występują w gorzkich pomarańczach i grejpfrucie – zaliczamy do nich narygeninę oraz hesperydynę. Postuluje się, iż mają one działanie przeciwzapalne, chronią naczynia krwionośne, a jako antyoksydanty mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto posiadają pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanowo-lipidową – podnoszą insulinowrażliwość i obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Hesperydyna może współpracować z witaminą C w zakresie syntezy kolagenu.

Innym rodzajem flawonoidu jest rutyna. Jej spektrum działanie obejmuje również hamowanie procesów zapalnych i redukcję wolnych rodników, tym samym stabilizując witaminę C, co przeciwdziała jej utlenieniu i wydłuża czas działania. Co więcej, może zmniejszać cytotoksyczność utlenionego cholesterolu.

Podsumowując, Now Foods C-100 Complex to suplement diety przeznaczony dla osób, chcących kompleksowo zadbać o swoje zdrowie. Zawarte w nim substancje pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-stawowego, a także krwionośnego, przyczyniając się do ochrony naczyń w zakresie odbudowy kolagenu, jak również redukcji wolnych rodników, biorących udział w procesie tworzenia płytki miażdżycowej. Ponadto może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi i poprawić parametry lipidowe.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
C-1000 Complex C-1000 Complex 90 tab.
Now Foods
49,00 zł

C-1000 Complex 90 tab.

Inne formy

100 tab.
35,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
90 tab.
49,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
49,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Wpływa na prawidłową funkcję układu kostno-stawowego
  • Sprzyja prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego
  • Może obniżać stężenie cholesterolu i glukozy we krwi
  • Pomaga zneutralizować nadmiar wolnych rodników
  • Przyjazny osobom o wrażliwym żołądku
  • Zawiera buforowaną formę witaminy C
  • Potencjalnie hamuje procesy zapalne
  • Wysoka dawka antyoksydantów

Now Foods C-1000 Complex to suplement diety zawierający kompleks składników o wysokim potencjale antyoksydacyjnym – L-askorbinian wapnia, bioflawonoidy cytrusowe, acerolę i rutynę, które pomagają utrzymać właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływają korzystnie na homeostazę tkanki łącznej właściwej oraz tkanki kostnej.

L-askorbinian wapnia to sól wapniowa substancji popularnie nazywanej witaminą C. Takie połączenie pozwala jednorazowo dostarczyć do ustroju wapń – związek umożliwiający prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego i kostno-stawowego, a także witaminę C, która gwarantuje prawidłową funkcję układu ruchu, i endokrynnego.

Ponadto, askorbinian wapnia, w przeciwieństwie do czystego kwasu askorbinowego odznacza się mniej kwasowym odczynem. Jest to tzw. zbuforowana forma, przyjazna osobom o wrażliwym żołądku.

Bioflawonoidy cytrusowe wyekstrahowane z owoców takich jak gorzka pomarańcza lub grapefruit mogą działać przeciwzapalnie, jako przeciwutleniacze, a także normalizować poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Acerola jest rośliną, której owoce zawierają wysoką dawkę witaminy C, co jako dodatek do suplementu powoduje zwiększenie jej zawartości, a tym samym – wzmocnienie jej działania.

Rutyna to flawonoid, którego działanie pokrywa się z bioflawonoidami cytrusowymi. Ponadto stabilizuje strukturę witaminy C, zapobiegając jej utlenianiu, co wydłuża jej działanie.

Udział w syntezie istotnych dla ustroju związków
Kolagen jest głównym białkiem, budującym tkankę łączną. W zależności od typu kolagenu, wchodzi on w skład różnych struktur – chrząstek, kości, włókien czy błon podstawnych. Jego synteza zachodzi w wielu etapach i uczestniczy w niej wiele enzymów, które do prawidłowej pracy wymagają obecności mikroelementów lub witamin. Jednym z istotnych enzymów, potrzebujących do swojej pracy witaminy C jest hydroksylaza prolinowa i lizynowa, przy udziale, których powstają zmodyfikowane aminokwasy gwarantujące stabilną strukturę kolagenu, a tym samym tkanki łącznej właściwej, tkanki kostnej, czy skóry.

Witamina C uczestniczy również w procesie biosyntezy katecholamin – związków obwodowo działających jako hormony, ośrodkowo zaś jako neuroprzekaźniki. Bez jej udziału niemożliwe jest wytworzenie noradrenaliny i adrenaliny, związków regulujących działanie układu współczulnego – aktywnego w reakcjach stresowych.

Wykazano, iż askorbinian umożliwia powstanie związku o nazwie karnityna, który transportuje kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach do wnętrza mitochondriów, przyczyniając się do „dopełnienia” procesu lipolizy.

Prawidłowa kondycja układu kostnego i mięśniowego
Tkanka kostna zbudowana jest ze składników organicznych (białka takie jak – kolagen, osteopontyna, fibronektyna, proteoglikany), jak również nieorganicznych, w skład których wchodzą sole fosforanu wapnia. Tworzone przez nie kryształy gwarantują odpowiednią gęstość i twardość kości. Niedobór wapnia skutkuje zwiększoną łamliwością i zaburzeniem struktury kości, co obserwowane jest szczególnie u kobiet w okresie postmenopauzalnym lub u osób z zaburzeniami endokrynologicznymi.

Zewnątrzkomórkowe kationy wapnia są również istotnymi mediatorami w procesie skurczu mięśnia. Ich obecność warunkuje uwolnienie acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który umożliwia przesłanie do komórek mięśni szkieletowych „informacji” o potrzebie skurczu. Jony wapnia zgromadzone wewnątrzkomórkowo pozwalają przesunąć główkę miozyny w stosunku do aktyny, tym samym inicjując skurcz.

Regulacyjne działanie bioflawonoidów
Flawonoidy cytrusowe występują w gorzkich pomarańczach i grejpfrucie – zaliczamy do nich narygeninę oraz hesperydynę. Postuluje się, iż mają one działanie przeciwzapalne, chronią naczynia krwionośne, a jako antyoksydanty mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto posiadają pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanowo-lipidową – podnoszą insulinowrażliwość i obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Hesperydyna może współpracować z witaminą C w zakresie syntezy kolagenu.

Innym rodzajem flawonoidu jest rutyna. Jej spektrum działanie obejmuje również hamowanie procesów zapalnych i redukcję wolnych rodników, tym samym stabilizując witaminę C, co przeciwdziała jej utlenieniu i wydłuża czas działania. Co więcej, może zmniejszać cytotoksyczność utlenionego cholesterolu.

Podsumowując, Now Foods C-100 Complex to suplement diety przeznaczony dla osób, chcących kompleksowo zadbać o swoje zdrowie. Zawarte w nim substancje pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-stawowego, a także krwionośnego, przyczyniając się do ochrony naczyń w zakresie odbudowy kolagenu, jak również redukcji wolnych rodników, biorących udział w procesie tworzenia płytki miażdżycowej. Ponadto może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi i poprawić parametry lipidowe.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Witamina C (z L-askorbinianu wapnia)1000 mg1111%
Wapń (z L-askorbinianu wapnia)100 mg8%
Kompleks bioflawonoidów cytrusowych250 mg-
Sproszkowana Acerola (Malpighia punicifiola) (owoc)50 mg
Sproszkowana rutyna (Sophora japonica) (pąk kwiatowy)50 mg

Pozostałe składniki

Celuloza, kwas stearynowy (źródło roślinne) stearynian magnezu (źródło roślinne), krzemionka, wegetariańska otoczka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Hepatica
72,00 zł

Kozie colostrum w kapsułkach. Produkt wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego.

Kupuję
Pharmabest
50,00 zł

Kompleks probiotyczny dostarczający 8 szczepów bakteryjnych o łącznej ilości aż 10 miliardów w kapsułce.

Kupuję
Pileje
69,00 zł

3 precyzyjnie zdefiniowane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Polecany szczególnie w podróży.

Kupuję
Aliness
33,90 zł

Kompozycja 3 mikrokapsułkowanych szczepów probiotycznych, prebiotyk Fibregum™ i ekstrakt z babki lancetowatej.

Kupuję
Jarrow Formulas
199,00 zł

Suplement wzmacnia odporność i reguluje pracę jelit. Zapobiega biegunkom.

Kupuję
Green Pasture
179,00 zł 139,00 zł

Wysokiej jakości fermentowany olej z wątroby dorsza. Wspiera pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Acerola

Informacja

Acerola (wiśnia z Barbados) jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego (witaminy C), zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, bioflawonoidy oraz karotenoidy. Witamina C zawarta w aceroli stymuluje produkcję kolagenu mającego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów ruchu, przyśpieszając ich odnowę w okresie rekonwalescencji po przebytych urazach i kontuzjach. . Wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny (poprawiając stan naczyń krwionośnych), jest silnym antyoksydantem. Wykazuje nieznaczne działanie moczopędne oraz łagodzi zaburzenia układu pokarmowego i trawiennego. Jest nieodzowna w syntezie hormonów i transmiterów, nautralizuje wolne rodniki i zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Wchodzi w skład kompleksów wielowitaminowych, suplementów wspomagających układ odpornościowy i odżywkach, jako składnik ceniony ze względu na wysoką aktywność biologiczną dostępnych na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: W przeliczeniu na witaminę C: 30–500 mg na dobę.

Witamina P

Informacja

Witamina P (rutyna, eskulina) należy do flawonoidów rozpuszczalnych w cieczach. Jest konieczna do utrzymania właściwego stanu skóry, przeciwdziałając drobnym wylewom i wybroczynom skórnym. Zapobiega krwawieniom dziąseł. Jest niezbędnym czynnikiem do prawidłowego działania i wchłaniania kwasu askorbinowego (witaminy C). Źródłem pozyskiwania są głóg, jeżyny, kasza gryczana, morele, owoce cytrusowe i wiśnie.

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027