Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Vitamin Code Raw Vitamin C Vitamin Code Raw Vitamin C

Garden Vitamin Code Raw Vitamin C to kompleksowy suplement diety, zawierający wysoką dawkę witaminy C, mieszankę 23 warzyw i owoców pochodzących z upraw organicznych, bakterie i drożdże probiotyczne (Lactobacillus bulgaricusLactobacillus plantarumSaccharomyces cerevisiae) oraz zestaw enzymów trawiennych.

Preparat wykazuje wielokierunkowy, pozytywny wpływ na organizm. Witamina C i bioflawonoidy roślinne wspierają odporność organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne i tkankę łączną oraz są naturalnymi antyoksydantami. Kompleks probiotyków i enzymów przyczynia się do poprawy procesów trawiennych, redukcji dyskomfortu trawiennego oraz wpływa korzystnie na stan flory bakteryjnej jelit.

Witamina C – kwas L-askorbinowy i L-dehydroaskorbinowy, stanowi w organizmie odwracalny układ red-ox. Kwas L-askorbinowy, jako donor atomów wodoru i elektronów, stanowi aktywator licznych enzymów oraz jedną z najważniejszych witamin antyoksydacyjnych. Witamina C neutralizuje nadmiar szkodliwych wolnych rodników – rodnika tlenowego, hydroksylowego, tlenu singletowego i nadtlenku wodoru. Źródłami tych związków mogą być spaliny, dym papierosowy, niektóre leki oraz związki rakotwórcze. Wolne rodniki mogą wpływać na rozwój nowotworów, choroby układu krążenia i przyspieszone starzenie się organizmu.

Witamina C uczestniczy w metabolizmie tkanki łącznej. Dostarczając elektrony, umożliwia utrzymanie metali obecnych w centrach aktywnych wielu enzymów w stanie zredukowanym, co wpływa na pełną aktywację enzymu. W ten sposób kwas L-askorbinowy stymuluje enzymy biorące udział w syntezie kolagenu, warunkujące reakcje hydroksylacji proliny i lizyny. Kolagen stanowi ok. 1/3 całkowitej ilości białka w organizmie. Znajduje się w zębach, kościach, warunkuje elastyczność skóry i zdrowie stawów. Niedobór witaminy C zaburza prawidłowe wytwarzanie kolagenu, co wpływa negatywnie m.in. na śródbłonek naczyń krwionośnych i procesy gojenia się ran.

Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Wykazuje działanie immunomodulacyjne poprzez zwiększanie syntezy interferonu, stymulację granulocytów, komórek NK (natural killer) oraz limfocytów B i T. Witamina C jest podstawowym elementem profilaktyki i terapii przeziębień i grypy.

Mieszanka warzyw i owoców pochodzących z upraw organicznych jest źródłem wielu składników aktywnych o charakterze prozdrowotnym. Szczególnie istotne są flawonoidy roślinne. Jest to grupa związków o charakterze polifenoli, o udokumentowanej aktywności farmakologicznej. Związki należące do flawonoidów wykazują właściwości uszczelniające śródbłonek naczyń krwionośnych, przeciwzapalne, antyagregacyjne i antyoksydacyjne. Aktywność antyoksydacyjna jest skutkiem m.in. zdolności do hamowania enzymów uczestniczących w wytwarzaniu wolnych rodników – lipooksygenaz, cyklooksygenaz i oksydazy ksantynowej. Flawonoidy działają synergistycznie z witaminą C, zwiększając jej aktywność.

Bakterie i droższe probiotyczne - Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae przyczyniają się do normalizacji flory bakteryjnej jelit. Konkurują z bakteriami potencjalnie chorobotwórczymi o receptory znajdujące się na nabłonku jelitowym i produkują hamujące ich rozwój bakteriocyny, a ponadto wytwarzają związki cytoochronne i białka czynnościowe. Dzięki temu zapobiegają dysbiozie oraz wpływają na regulację odpowiedzi stresowej organizmu, redukowanie stanów depresyjnych i poprawę nastroju. Szczepy bakterii probiotycznyych biorą udział w rozkładzie laktozy, działają immunostymulująco i immunomodulująco. Probiotyki mogą zapobiegać dolegliwościom jelitowym i wpływają korzystnie na ogólny stan zdrowia.

Enzymy trawienne są niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmów do przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych. Niedobór tych enzymów skutkuje niestrawnością, dolegliwościami trawiennymi i uczuciem ciężkości. Wpływa też niekorzystnie na stan flory bakteryjnej jelit. Stosowanie enzymów trawiennych odciąża i ułatwia pracę układu pokarmowego. Strawiony pokarm jest dobrze przyswajalny i stanowi źródło cennych składników, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto enzymy trawienne przyczyniają się do redukcji alergii nietolerancji pokarmowych.

Podsumowując, Garden Vitamin Code Raw Vitamin C to suplement diety efektywnie wspierający zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Produkt polecany jest szczególnie dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, dla palaczy, spożywających alkohol, w dolegliwościach trawiennych, nietolerancjach pokarmowych, dla osób na diecie roślinnej, w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy stanu cery i naczyń krwionośnych.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Vitamin Code Raw Vitamin C Vitamin Code Raw Vitamin C 120 kaps.
Garden Of Life
119,00 zł

Vitamin Code Raw Vitamin C

Wszystkie warianty

120 kaps.
119,00 zł
60 kaps.
69,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
119,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompleks witaminy C, bakterii probiotycznych i enzymów
  • Mieszanka 23 warzyw i owoców z upraw organicznych
  • Wsparcie wątroby w procesach detoksykacji
  • Ochrona przed stresem oksydacyjnym
  • Wzmocnienie odporności organizmu
  • Spowolnienie procesów starzenia się
  • Uszczelnienie naczyń krwionośnych
  • Redukcja dolegliwości trawiennych
  • Poprawa wyglądu skóry
  • Odpowiedni dla wegan
  • Wolny od GMO

Garden Vitamin Code Raw Vitamin C to kompleksowy suplement diety, zawierający wysoką dawkę witaminy C, mieszankę 23 warzyw i owoców pochodzących z upraw organicznych, bakterie i drożdże probiotyczne (Lactobacillus bulgaricusLactobacillus plantarumSaccharomyces cerevisiae) oraz zestaw enzymów trawiennych.

Preparat wykazuje wielokierunkowy, pozytywny wpływ na organizm. Witamina C i bioflawonoidy roślinne wspierają odporność organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne i tkankę łączną oraz są naturalnymi antyoksydantami. Kompleks probiotyków i enzymów przyczynia się do poprawy procesów trawiennych, redukcji dyskomfortu trawiennego oraz wpływa korzystnie na stan flory bakteryjnej jelit.

Witamina C – kwas L-askorbinowy i L-dehydroaskorbinowy, stanowi w organizmie odwracalny układ red-ox. Kwas L-askorbinowy, jako donor atomów wodoru i elektronów, stanowi aktywator licznych enzymów oraz jedną z najważniejszych witamin antyoksydacyjnych. Witamina C neutralizuje nadmiar szkodliwych wolnych rodników – rodnika tlenowego, hydroksylowego, tlenu singletowego i nadtlenku wodoru. Źródłami tych związków mogą być spaliny, dym papierosowy, niektóre leki oraz związki rakotwórcze. Wolne rodniki mogą wpływać na rozwój nowotworów, choroby układu krążenia i przyspieszone starzenie się organizmu.

Witamina C uczestniczy w metabolizmie tkanki łącznej. Dostarczając elektrony, umożliwia utrzymanie metali obecnych w centrach aktywnych wielu enzymów w stanie zredukowanym, co wpływa na pełną aktywację enzymu. W ten sposób kwas L-askorbinowy stymuluje enzymy biorące udział w syntezie kolagenu, warunkujące reakcje hydroksylacji proliny i lizyny. Kolagen stanowi ok. 1/3 całkowitej ilości białka w organizmie. Znajduje się w zębach, kościach, warunkuje elastyczność skóry i zdrowie stawów. Niedobór witaminy C zaburza prawidłowe wytwarzanie kolagenu, co wpływa negatywnie m.in. na śródbłonek naczyń krwionośnych i procesy gojenia się ran.

Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Wykazuje działanie immunomodulacyjne poprzez zwiększanie syntezy interferonu, stymulację granulocytów, komórek NK (natural killer) oraz limfocytów B i T. Witamina C jest podstawowym elementem profilaktyki i terapii przeziębień i grypy.

Mieszanka warzyw i owoców pochodzących z upraw organicznych jest źródłem wielu składników aktywnych o charakterze prozdrowotnym. Szczególnie istotne są flawonoidy roślinne. Jest to grupa związków o charakterze polifenoli, o udokumentowanej aktywności farmakologicznej. Związki należące do flawonoidów wykazują właściwości uszczelniające śródbłonek naczyń krwionośnych, przeciwzapalne, antyagregacyjne i antyoksydacyjne. Aktywność antyoksydacyjna jest skutkiem m.in. zdolności do hamowania enzymów uczestniczących w wytwarzaniu wolnych rodników – lipooksygenaz, cyklooksygenaz i oksydazy ksantynowej. Flawonoidy działają synergistycznie z witaminą C, zwiększając jej aktywność.

Bakterie i droższe probiotyczne - Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae przyczyniają się do normalizacji flory bakteryjnej jelit. Konkurują z bakteriami potencjalnie chorobotwórczymi o receptory znajdujące się na nabłonku jelitowym i produkują hamujące ich rozwój bakteriocyny, a ponadto wytwarzają związki cytoochronne i białka czynnościowe. Dzięki temu zapobiegają dysbiozie oraz wpływają na regulację odpowiedzi stresowej organizmu, redukowanie stanów depresyjnych i poprawę nastroju. Szczepy bakterii probiotycznyych biorą udział w rozkładzie laktozy, działają immunostymulująco i immunomodulująco. Probiotyki mogą zapobiegać dolegliwościom jelitowym i wpływają korzystnie na ogólny stan zdrowia.

Enzymy trawienne są niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmów do przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych. Niedobór tych enzymów skutkuje niestrawnością, dolegliwościami trawiennymi i uczuciem ciężkości. Wpływa też niekorzystnie na stan flory bakteryjnej jelit. Stosowanie enzymów trawiennych odciąża i ułatwia pracę układu pokarmowego. Strawiony pokarm jest dobrze przyswajalny i stanowi źródło cennych składników, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto enzymy trawienne przyczyniają się do redukcji alergii nietolerancji pokarmowych.

Podsumowując, Garden Vitamin Code Raw Vitamin C to suplement diety efektywnie wspierający zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Produkt polecany jest szczególnie dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, dla palaczy, spożywających alkohol, w dolegliwościach trawiennych, nietolerancjach pokarmowych, dla osób na diecie roślinnej, w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy stanu cery i naczyń krwionośnych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja dzienna: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina C500 mg830%
Surowa organiczna mieszanka warzyw i owoców 720 mg
organiczne jabłka (owoce), organiczny burak (korzeń), organiczne brokuły (łodyga i kwiat), organiczna marchew (korzeń), organiczny szpinak (liść), organiczny pomidor (owoc), organiczna truskawka (owoc), organiczna wiśnia (owoc), organiczna jeżyna (owoc), organiczna zielona papryka (owoc), organiczna brukselka (liść), organiczna borówka (owoc), organiczny imbir (korzeń), organiczny czosnek (główka), organiczna zielona cebula (główka), organiczna malina (owoc), organiczna zielona pietruszka (liść), organiczny kalafior (łodyga kwiatowa), organiczna czerwona kapusta (liść), organiczny jarmuż (liść), organiczny ogórek (tykwa), organiczny seler (łodyga), organiczne szparagi (kwiat i łodyga)
Surowa mieszanka probiotyczna i enzymatyczna60 mg
Lipaza, Proteaza, Aspergillopepsyna, beta-glucanaza, celulaza, Bromelaina, Fitaza,Laktaza, Papaina, Paptydaza, Pektynaza, Ksylanaza, Hemicelulaza, [Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum] (500 Million CFU), Saccharomyces cerevisiae

Pozostałe składniki

Celuloza roślinna (kapsułka), ryż organiczny (otoczka).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
65,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Seeking Health
79,00 zł

Bioaktywna, mitochondrialna forma witaminy B12 – adenozylokobalamina.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Kompleks witamin i minerałów wspierający zachowanie homeostazy. Aż 3 formuły zwiększające biodostępność.

Kupuję
Kirkman
219,00 zł

Zaawansowany, wieloszczepowy suplement probiotyczny, idealny dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Kupuję
Now Foods
99,00 zł

Methyl B-12 (metylokobalamina) jest najbardziej skuteczną, najlepiej przyswajalną formą witaminy B-12.

Kupuję
Olimp
19,50 zł
(1)

Suplement diety złożony z witamin i łatwo przyswajalnych składników mineralnych, przeznaczony dla ciężarnych.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Brokuły

Informacja

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Truskawka

Informacja

Truskawka (Fragaria grandiflora) jest rośliną klimatu umiarkowanego uprawiana również w Polsce w ogrodach i na plantacjach, dla smacznego owocu truskawki (Fructus Fragariae), bogatego w składniki odżywcze: cukry proste, kwasy organiczne, enzymy (bromelina), garbniki, alkaloidy, mikroelementy (fosfor, kobalt, mangan, wapń,żelazo), związki fenolowe (kampferol, kwercetyna i pelargonidyna), a przede wszystkim duże ilości kwasu askorbinowego (Witamina C). Owoc truskawki jest silnym antyoksydantem posiadającym potencjał antynowotworowy. Ma działanie wzmacniające, mineralizujące,  witaminizujące oraz  odżywcze. Stosowana w postaci mrożonek lub przetworów (soki, dżemy, konfitury) może być spożywana przez cały rok. Dla potrzeb sportowych w odżywkach stosowana jest sproszkowana truskawka. Preparaty odżywcze zawierające proszek truskawkowy dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, spożycie wg indywidualnych potrzeb

Jeżyna

Informacja

Jeżyna (Rubus plicatus) jest pospolitym krzewem występującym na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym (w tym w Polsce). Substancje aktywne występują zarówno w owocu (Fructus Rubi plicati), jak i w liściach. Roślina jest źródłem pozyskiwania: barwników antocyjanowych, flawonoidów, inozytu, kwasów organicznych,  pektyn, soli mineralnych oraz witamin (C, B1, B2, PP i E). Stosowana w medycynie tradycyjnej; działa jako diuretyn (ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu) oraz napotnie. Uczestniczy w procesach przemiany materii, zapobiegając zaburzeniom w układzie pokarmowym i trawiennym. Jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza stres oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Ma działanie odżywczen mineralizujące i witaminizujące. Święże owoce chętnie stosowane są na przetwory.

Jeżyna może być spożywana jako owoc świeży; wchodzi w skład suplementów i preparatów odżywczych wspomagających pracę układów: moczopędnego, odpornościowego, pokarmowego i trawiennego. Do nabycia w sklepie muscle-zone.pl

Brukselka

Informacja

Brukselka (Brassica oleracea) - warzywo z rodziny kapustnych, mające zastosowanie w odżywianiu ze względu na wysoki poziom witaminy C, a także witamin A, K i M (kwasu foliowego). Bogata w składniki mineralne (m.in.: magnez, siarkę, wapń i żelazo) oraz inne substancje aktywne (rutyna, indole). Indole spowalniają przemiany męskiego hormonu płciowego (testosteronu) do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), wpływając na poprawę sylwetki.

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Fitaza

Informacja

Fitaza (fosfohydrolaza heksafosforanu mio-inozytolu) to enzym fosforolityczny, będący katalizatorem reakcji hydrolizy kwasu fitynowego – niestrawnej, organicznej formy fosforu, która występuje w ziarnach zbóż i nasionach roślin oleistych. Obecność tego enzymu stwierdzono w organizmach roślinnych oraz u niektórych zwierząt, bakterii i grzybów. Organizm ludzki nie wytwarza fitazy, ale udowodniono, że niektóre u niektórych osób (zwłaszcza wegetarian i wegan), w składzie mikroflory jelitowej mogą występować drobnoustroje zdolne do produkcji fitazy.

Fitaza wspomaga rozkład kwasu fitynowego, a dzięki temu zwiększa biodostępność niektórych składników odżywczych oraz minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Ponadto sprzyja poprawie trawienia i redukuje dolegliwości, które mogą towarzyszyć spożywaniu zbóż i roślin strączkowych. W suplementacji raczej nie występuje w postaci monopreparatu. Najczęściej jest jednym ze składników mieszanek zawierających rozmaite enzymy trawienne.

 

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Ostatnio na blogu

Truskawki – nie tylko smaczne, lecz i zdrowe

Truskawki – nie tylko smaczne, lecz i zdrowe

Z całą pewnością zdecydowana większość społeczeństwa ubolewa nad faktem, iż sezon na świeże truskawki jest tak krótki, bowiem jakże trudno czasem...

czytaj więcej
Wysiłek fizyczny i nadciśnienie tętnicze – złoty środek czy droga do grobu?

Wysiłek fizyczny i nadciśnienie tętnicze – złoty środek czy droga do grobu?

Nadciśnienie tętnicze (NT) jest definiowane jako poziom ciśnienia tętniczego krwi przekraczający wartości prawidłowe. Za wspomniane wartości, zgodnie z...

czytaj więcej
Żywienie i styl życia w przygotowaniu do ciąży oraz tzw. „programowanie” epigenetyczne.

Żywienie i styl życia w przygotowaniu do ciąży oraz tzw. „programowanie” epigenetyczne.

Nie jest żadną nowością, iż nie trzeba czekać do momentu, kiedy ciążowy test pokaże długo oczekiwane (lub też nie) dwie kreski, aby zmienić styl...

czytaj więcej
Szparagi – sezonowy skarb natury i jego wartość zdrowotna

Szparagi – sezonowy skarb natury i jego wartość zdrowotna

Szparagi to warzywo bardzo specyficzne i stosunkowo krótko dostępne, zazwyczaj także nieco droższe od pozostałych „sezonowców”. Jednocześnie...

czytaj więcej
Lepsze samopoczucie i pamięć dzięki Bacopa monnieri

Lepsze samopoczucie i pamięć dzięki Bacopa monnieri

Bacopa monnieri jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych ajurwedyjskich leków. Niektóre zapiski w starodawnych księgach wskazują na jego...

czytaj więcej
Filary treningu siłowego

Filary treningu siłowego

Filary czy też inaczej fundamenty, na których zbudowany jest program siłowy są jednymi z najważniejszych zagadnień jeśli chodzi o programowanie treningowe....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027