Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vitamin D3 Gummies Vitamin D3 Gummies 60 żelek
Nordic Naturals
59,00 zł
Magazyn: eu

Vitamin D3 Gummies 60 żelek

Min. data ważności: 2022-04
Waga wysyłki: 150g
Bez glutenu
Bez GMO
Dla dzieci
59,00 złz VAT
0,98 zł / porcja

Smak:

Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Zalecana dzienna porcja witaminy D3 dla dzieci powyżej 4 roku życia
  • Regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej
  • Wsparcie dla układu immunologicznego
  • Prawidłowy rozwój kośćca oraz zębów
  • Prewencja krzywicy i osteoporozy
  • Pyszne żelki o smaku arbuzowym

Nordic Naturals Vitamin D3 Gummies Kids to suplement diety, który zawiera witaminę D3 w ilości odpowiedniej dla dzieci. Preparat ma formę przyjazną małym konsumentom – jest dostępny w postaci smacznych żelków o smaku arbuzowym.

Witamina D3 (cholekalcyferol) to jedna z form witaminy D, występująca w organizmach zwierzęcych. Ma działanie plejotropowe i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. O prawidłowy poziom tej witaminy trzeba dbać od pierwszych dni życia aż do śmierci. Niedobór jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci i może mieć poważne, nieodwracalne konsekwencje zdrowotne.

Mocne kości i zęby: najważniejszą rolą witaminy D jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Jest to szczególnie istotne dla tkanek i narządów, które są szczególnie zasobne w te pierwiastki, a więc kośćca oraz zębów. U dzieci niedobór witaminy D skutkuje zaburzeniami mineralizacji i zmniejszeniem masy kostnej, a w poważniejszych przypadkach prowadzi do krzywicy. Z kolei u młodzieży i osób dorosłych jest przyczyną osteomalacji i osteoporozy. Ponadto niezależnie od wieku deficyt tej witaminy zwiększa skłonność do złamań kości i może wywoływać bóle kostno-stawowe. Cierpią na nim również zęby, które stają się osłabione, odwapnione i bardziej podatne na próchnicę.

Większa odporność: witamina D ma potwierdzone klinicznie działanie immunomodulacyjne. Kalcytriol, będący aktywną postacią witaminy D3, wspomaga namnażanie i różnicowanie komórek przynależących do układu odpornościowego. Ponadto korzystnie moduluje ekspresję limfocytów i sprzyja utrzymaniu prawidłowego stosunku limfocytów Th1 do Th2. Z badań wynika, że niskie stężenie witaminy D w organizmie koreluje ze zwiększonym ryzykiem występowania zaburzeń autoimmunizacyjnych i schorzeń o podłożu immunologicznym.  

Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: jedną z ważniejszych, choć mniej znanych, aktywności witaminy D jest jej udział w rozwoju i utrzymaniu prawidłowych funkcji układu nerwowego. Udowodniono, że witamina ta ma właściwości neuroprotekcyjne. Wyniki badań sugerują, że jej niedobór może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób ośrodkowego układu nerwowego, w tym schizofrenii i stwardnienia rozsianego.

Podsumowując, Nordic Naturals Vitamin D3 Gummies Kids to bezpieczna dla dzieci dawka witaminy D3, podana w atrakcyjnej formie owocowych żelków. Efektywnie uzupełnia niedobór witaminy D3, stanowi ważny element profilaktyki krzywicy.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 żelkówPorcja dzienna: 1 żelekIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 żelek)zawartość%ZDS
Kalorie10
Węglowodany ogółem2 g1%
Cukry2 g
Witamina D3 (cholekalcyferol)400 IU100%

Pozostałe składniki

Cukier organiczny, ekologiczny syrop z tapioki, woda oczyszczona, pektyna, kwas cytrynowy, naturalny aromat, kwas fumarowy, cytrynian sodu, sok owocowo-warzywny (barwnik).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Ostatnio na blogu

Dynamika a izometria

Dynamika a izometria

Trening izometryczny nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce, natomiast jest powszechnie znany i stosowany na zachodzie. Z tego też powodu...

czytaj więcej

Chaga – siła natury!

Chaga – siła natury!

Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji...

czytaj więcej

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

Kupując odżywkę białkową ufamy informacjom zawartym w opisie produktu na stronie internetowej lub zerkamy na etykietę, aby upewnić się ile w nim białka....

czytaj więcej

Kofeina – naturalna dawka energii

Kofeina – naturalna dawka energii

Pobudzenie na treningu sportowym, walka z sennością czy próba „przedłużenia” doby to najczęstsze sytuacje w...

czytaj więcej

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...

czytaj więcej

Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego

Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego

Swego czasu bardzo modne było twierdzenie, że jedynym męskim treningiem jest trening ze sztangą, z dużymi ciężarami i na niską ilość powtórzeń. Ludzie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027