Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Natural E-400 + Selenium Natural E-400 + Selenium

Now Foods Natural E-400 to suplement diety będący połączeniem naturalnej witaminy E (w postaci D-alfa-tokoferolu) i selenu. Jedna kapsułka dostarcza 400 IU witaminy E i 100 mcg selenu. Witamina E jest główną witaminą o właściwościach antyoksydacyjnych i wykazuje synergizm farmakologiczny z selenem.

Witamina E, czyli tokoferol, zawdzięcza nazwę swojemu pozytywnemu wpływowi na zwiększenie płodności (tokos – poród, heros – nieść). Pod względem chemicznym jest to grupa organicznych substancji o wspólnym dwupierścieniowym szkielecie. Obecnie odkryto wiele typów tokoferoli, a największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol. Witamina E jest jedną z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Witamina E wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W organizmie funkcjonuje jako czynnik utleniająco-redukujący, uczestnicząc w przenoszeniu atomu wodoru z flawoprotein na cytochrom C. Stabilizuje błony komórkowe i lizosomalne. Jako główny przeciwutleniacz w organizmie, witamina E chroni przed oksydacją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, a także frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (LDL). Utlenione LDL przyczyniają się do powstawania tzw. ognisk ateromatycznych w ścianach tętnic, czego efektem może być wystąpieniem miażdżycy.

Związki witaminy E spowalniają procesy starzenia się organizmu, z powodu ich skuteczności w neutralizacji wolnych rodników. Ponadto witamina E uelastycznia naczynia krwionośne i zmniejsza degradację erytrocytów, co poprawia dotlenienie komórek organizmu i metabolizm energetyczny. Stabilizując błony komórkowe, skutecznie chroni neurony przed procesami degeneracji i peroksydacji. Tego typu neurodegeneracyjne procesy nasilają się z wiekiem, czego skutkiem może być m.in. obniżenie sprawności umysłowej.

Selen jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Związki zawierające selen, zwłaszcza białka enzymatyczne, uczestniczą w wielu ważnych szlakach metabolicznych. W enzymach tych atom selenu stanowi centrum aktywne dla reakcji redoks. W ten sposób selen zmiata wolne rodniki tlenowe (ROS) i redukuje stany zapalne. Jako składnik systemu antyoksydacyjnego organizmu, selen niweluje toksyczne działanie ksenobiotyków, przede wszystkim metali ciężkich. Niedobór selenu może skutkować gromadzeniem się nadmiernej ilości wolnych rodników, co niesie ze sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne.

Selen uczestniczy w przemianach hormonów tarczycy. Wchodzi w skład dejodynaz jodotyroninowych, które odłączają jod z hormonów tarczycy. To właśnie w tarczycy obserwuje się największe stężenie selenu w organizmie. Wykazano, że niedobór selenu znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych i niedoczynności gruczołu tarczowego.

Selen jest składnikiem peroksydazy glutationowej (GPx), współdziałającej z witaminą E. Selen występuje tu w formie selenocysteiny. Enzym peroksydaza glutationowa stanowi swoistą barierę przeciwutleniającą organizmu. Jego funkcją jest katalizowanie redukcji toksycznego nadtlenku wodoru przez glutation. Witamina E działa stabilizująco na aktywność peroksydazy glutationowej i zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki. Wykazuje też synergistyczne z selenem właściwości przeciwzapalne.

Zaobserwowano niski poziom selenu i peroksydazy glutationowej u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wypryskami i łuszczycą. Wolne rodniki, prozapalne prostaglandyny i leukotrieny są powodem znacznej części uszkodzeń tkanek w reumatoidalnym zapalaniu stawów. Zatem niedobór selenu, obniżając poziom peroksydazy glutationowej szczególnie ważnej w redukcji stanów zapalnych, potęguje ten szkodliwy efekt. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji witaminy E i selenu w łagodzeniu objawów tego schorzenia, ale też innych chorób, którym towarzyszy stan zapalny.

Podsumowując, Now Foods Natural E-400 to preparat zawierający połączenie substancji wzajemnie wzmacniających swoje działanie, co zapewnia optymalny efekt farmakologiczny. Produkt polecany jest szczególnie dla osób zmagających się z zaburzeniami pracy tarczycy, chorobami autoimmunologicznymi, dla osób prowadzących stresujący tryb życia, narażonych na zanieczyszczenia środowiska, przyjmujących regularnie leki, dla zwiększenia płodności u mężczyzn oraz profilaktycznie, w celu ogólnego wzmocnienia zdrowia i odporności organizmu.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Natural E-400 + Selenium Natural E-400 + Selenium 100 kaps.
Now Foods
65,00 zł

Natural E-400 + Selenium 100 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

65,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Kompleks substancji o synergistycznym działaniu
  • Związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym
  • Zapobieganie degradacji błon komórkowych
  • Wzrost elastyczności naczyń krwionośnych
  • Stymulacja układu immunologicznego
  • Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • Profilaktyka chorób cywilizacyjnych
  • Spowolnienie procesów starzenia się
  • Zapobieganie degeneracji neuronów
  • Naturalnie występująca witamina E
  • Działanie przeciwdrobnoustrojowe
  • Zwiększenie płodności u mężczyzn
  • Hamowanie peroksydacji lipidów
  • Ochrona i wzmocnienie wątroby
  • Korzystny wpływ na stan skóry
  • Poprawa dotlenienia komórek
  • Redukcja wolnych rodników
  • Prewencja nowotworów

Now Foods Natural E-400 to suplement diety będący połączeniem naturalnej witaminy E (w postaci D-alfa-tokoferolu) i selenu. Jedna kapsułka dostarcza 400 IU witaminy E i 100 mcg selenu. Witamina E jest główną witaminą o właściwościach antyoksydacyjnych i wykazuje synergizm farmakologiczny z selenem.

Witamina E, czyli tokoferol, zawdzięcza nazwę swojemu pozytywnemu wpływowi na zwiększenie płodności (tokos – poród, heros – nieść). Pod względem chemicznym jest to grupa organicznych substancji o wspólnym dwupierścieniowym szkielecie. Obecnie odkryto wiele typów tokoferoli, a największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol. Witamina E jest jedną z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Witamina E wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W organizmie funkcjonuje jako czynnik utleniająco-redukujący, uczestnicząc w przenoszeniu atomu wodoru z flawoprotein na cytochrom C. Stabilizuje błony komórkowe i lizosomalne. Jako główny przeciwutleniacz w organizmie, witamina E chroni przed oksydacją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, a także frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (LDL). Utlenione LDL przyczyniają się do powstawania tzw. ognisk ateromatycznych w ścianach tętnic, czego efektem może być wystąpieniem miażdżycy.

Związki witaminy E spowalniają procesy starzenia się organizmu, z powodu ich skuteczności w neutralizacji wolnych rodników. Ponadto witamina E uelastycznia naczynia krwionośne i zmniejsza degradację erytrocytów, co poprawia dotlenienie komórek organizmu i metabolizm energetyczny. Stabilizując błony komórkowe, skutecznie chroni neurony przed procesami degeneracji i peroksydacji. Tego typu neurodegeneracyjne procesy nasilają się z wiekiem, czego skutkiem może być m.in. obniżenie sprawności umysłowej.

Selen jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Związki zawierające selen, zwłaszcza białka enzymatyczne, uczestniczą w wielu ważnych szlakach metabolicznych. W enzymach tych atom selenu stanowi centrum aktywne dla reakcji redoks. W ten sposób selen zmiata wolne rodniki tlenowe (ROS) i redukuje stany zapalne. Jako składnik systemu antyoksydacyjnego organizmu, selen niweluje toksyczne działanie ksenobiotyków, przede wszystkim metali ciężkich. Niedobór selenu może skutkować gromadzeniem się nadmiernej ilości wolnych rodników, co niesie ze sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne.

Selen uczestniczy w przemianach hormonów tarczycy. Wchodzi w skład dejodynaz jodotyroninowych, które odłączają jod z hormonów tarczycy. To właśnie w tarczycy obserwuje się największe stężenie selenu w organizmie. Wykazano, że niedobór selenu znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych i niedoczynności gruczołu tarczowego.

Selen jest składnikiem peroksydazy glutationowej (GPx), współdziałającej z witaminą E. Selen występuje tu w formie selenocysteiny. Enzym peroksydaza glutationowa stanowi swoistą barierę przeciwutleniającą organizmu. Jego funkcją jest katalizowanie redukcji toksycznego nadtlenku wodoru przez glutation. Witamina E działa stabilizująco na aktywność peroksydazy glutationowej i zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki. Wykazuje też synergistyczne z selenem właściwości przeciwzapalne.

Zaobserwowano niski poziom selenu i peroksydazy glutationowej u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wypryskami i łuszczycą. Wolne rodniki, prozapalne prostaglandyny i leukotrieny są powodem znacznej części uszkodzeń tkanek w reumatoidalnym zapalaniu stawów. Zatem niedobór selenu, obniżając poziom peroksydazy glutationowej szczególnie ważnej w redukcji stanów zapalnych, potęguje ten szkodliwy efekt. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji witaminy E i selenu w łagodzeniu objawów tego schorzenia, ale też innych chorób, którym towarzyszy stan zapalny.

Podsumowując, Now Foods Natural E-400 to preparat zawierający połączenie substancji wzajemnie wzmacniających swoje działanie, co zapewnia optymalny efekt farmakologiczny. Produkt polecany jest szczególnie dla osób zmagających się z zaburzeniami pracy tarczycy, chorobami autoimmunologicznymi, dla osób prowadzących stresujący tryb życia, narażonych na zanieczyszczenia środowiska, przyjmujących regularnie leki, dla zwiększenia płodności u mężczyzn oraz profilaktycznie, w celu ogólnego wzmocnienia zdrowia i odporności organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Witamina E (niezestryfikowany d-alfa-tokoferol)400 IU1333%
Selen (z drożdży selenowych)100 mcg143%
Naturalna mieszanka tokoferoli48 mg
(d-beta, d-gamma, d-delta)

Pozostałe składniki

Kapsułka miękka (żelatyna, gliceryna, woda, karob), olej sojowy, wosk pszczeli, lecytyna sojowa

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
179,00 zł

Suplement diety poprawiający samopoczucie. Zmniejsza napięcie nerwowe oraz wspomaga pamięć.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Life Extension
105,00 zł

Kompleks witamin i minerałów wspierający zachowanie homeostazy. Aż 3 formuły zwiększające biodostępność.

Kupuję
Olimp
17,00 zł

Suplement diety przeznaczony dla osób starszych. Zawiera witaminy i dobrze przyswajalne składniki mineralne.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Kompleksowa formuła witamin, minerałów i ekstraktów prozdrowotnych. Nie zawiera żelaza.

Kupuję

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mieszanka tokoferoli

Informacja

Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.

Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.

Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.

 

Ostatnio na blogu

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027