Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł616,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Natural E-400 + Selenium Natural E-400 + Selenium

Now Foods Natural E-400 to suplement diety będący połączeniem naturalnej witaminy E (w postaci D-alfa-tokoferolu) i selenu. Jedna kapsułka dostarcza 400 IU witaminy E i 100 mcg selenu. Witamina E jest główną witaminą o właściwościach antyoksydacyjnych i wykazuje synergizm farmakologiczny z selenem.

Witamina E, czyli tokoferol, zawdzięcza nazwę swojemu pozytywnemu wpływowi na zwiększenie płodności (tokos – poród, heros – nieść). Pod względem chemicznym jest to grupa organicznych substancji o wspólnym dwupierścieniowym szkielecie. Obecnie odkryto wiele typów tokoferoli, a największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol. Witamina E jest jedną z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Witamina E wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W organizmie funkcjonuje jako czynnik utleniająco-redukujący, uczestnicząc w przenoszeniu atomu wodoru z flawoprotein na cytochrom C. Stabilizuje błony komórkowe i lizosomalne. Jako główny przeciwutleniacz w organizmie, witamina E chroni przed oksydacją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, a także frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (LDL). Utlenione LDL przyczyniają się do powstawania tzw. ognisk ateromatycznych w ścianach tętnic, czego efektem może być wystąpieniem miażdżycy.

Związki witaminy E spowalniają procesy starzenia się organizmu, z powodu ich skuteczności w neutralizacji wolnych rodników. Ponadto witamina E uelastycznia naczynia krwionośne i zmniejsza degradację erytrocytów, co poprawia dotlenienie komórek organizmu i metabolizm energetyczny. Stabilizując błony komórkowe, skutecznie chroni neurony przed procesami degeneracji i peroksydacji. Tego typu neurodegeneracyjne procesy nasilają się z wiekiem, czego skutkiem może być m.in. obniżenie sprawności umysłowej.

Selen jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Związki zawierające selen, zwłaszcza białka enzymatyczne, uczestniczą w wielu ważnych szlakach metabolicznych. W enzymach tych atom selenu stanowi centrum aktywne dla reakcji redoks. W ten sposób selen zmiata wolne rodniki tlenowe (ROS) i redukuje stany zapalne. Jako składnik systemu antyoksydacyjnego organizmu, selen niweluje toksyczne działanie ksenobiotyków, przede wszystkim metali ciężkich. Niedobór selenu może skutkować gromadzeniem się nadmiernej ilości wolnych rodników, co niesie ze sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne.

Selen uczestniczy w przemianach hormonów tarczycy. Wchodzi w skład dejodynaz jodotyroninowych, które odłączają jod z hormonów tarczycy. To właśnie w tarczycy obserwuje się największe stężenie selenu w organizmie. Wykazano, że niedobór selenu znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych i niedoczynności gruczołu tarczowego.

Selen jest składnikiem peroksydazy glutationowej (GPx), współdziałającej z witaminą E. Selen występuje tu w formie selenocysteiny. Enzym peroksydaza glutationowa stanowi swoistą barierę przeciwutleniającą organizmu. Jego funkcją jest katalizowanie redukcji toksycznego nadtlenku wodoru przez glutation. Witamina E działa stabilizująco na aktywność peroksydazy glutationowej i zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki. Wykazuje też synergistyczne z selenem właściwości przeciwzapalne.

Zaobserwowano niski poziom selenu i peroksydazy glutationowej u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wypryskami i łuszczycą. Wolne rodniki, prozapalne prostaglandyny i leukotrieny są powodem znacznej części uszkodzeń tkanek w reumatoidalnym zapalaniu stawów. Zatem niedobór selenu, obniżając poziom peroksydazy glutationowej szczególnie ważnej w redukcji stanów zapalnych, potęguje ten szkodliwy efekt. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji witaminy E i selenu w łagodzeniu objawów tego schorzenia, ale też innych chorób, którym towarzyszy stan zapalny.

Podsumowując, Now Foods Natural E-400 to preparat zawierający połączenie substancji wzajemnie wzmacniających swoje działanie, co zapewnia optymalny efekt farmakologiczny. Produkt polecany jest szczególnie dla osób zmagających się z zaburzeniami pracy tarczycy, chorobami autoimmunologicznymi, dla osób prowadzących stresujący tryb życia, narażonych na zanieczyszczenia środowiska, przyjmujących regularnie leki, dla zwiększenia płodności u mężczyzn oraz profilaktycznie, w celu ogólnego wzmocnienia zdrowia i odporności organizmu.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Natural E-400 + Selenium Natural E-400 + Selenium 100 kaps.
Now Foods
65,00 zł

Natural E-400 + Selenium 100 kaps.

ilość: 100 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
65,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 63,70 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleks substancji o synergistycznym działaniu
  • Związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym
  • Zapobieganie degradacji błon komórkowych
  • Wzrost elastyczności naczyń krwionośnych
  • Stymulacja układu immunologicznego
  • Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • Profilaktyka chorób cywilizacyjnych
  • Spowolnienie procesów starzenia się
  • Zapobieganie degeneracji neuronów
  • Naturalnie występująca witamina E
  • Działanie przeciwdrobnoustrojowe
  • Zwiększenie płodności u mężczyzn
  • Hamowanie peroksydacji lipidów
  • Ochrona i wzmocnienie wątroby
  • Korzystny wpływ na stan skóry
  • Poprawa dotlenienia komórek
  • Redukcja wolnych rodników
  • Prewencja nowotworów

Now Foods Natural E-400 to suplement diety będący połączeniem naturalnej witaminy E (w postaci D-alfa-tokoferolu) i selenu. Jedna kapsułka dostarcza 400 IU witaminy E i 100 mcg selenu. Witamina E jest główną witaminą o właściwościach antyoksydacyjnych i wykazuje synergizm farmakologiczny z selenem.

Witamina E, czyli tokoferol, zawdzięcza nazwę swojemu pozytywnemu wpływowi na zwiększenie płodności (tokos – poród, heros – nieść). Pod względem chemicznym jest to grupa organicznych substancji o wspólnym dwupierścieniowym szkielecie. Obecnie odkryto wiele typów tokoferoli, a największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol. Witamina E jest jedną z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Witamina E wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W organizmie funkcjonuje jako czynnik utleniająco-redukujący, uczestnicząc w przenoszeniu atomu wodoru z flawoprotein na cytochrom C. Stabilizuje błony komórkowe i lizosomalne. Jako główny przeciwutleniacz w organizmie, witamina E chroni przed oksydacją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, a także frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (LDL). Utlenione LDL przyczyniają się do powstawania tzw. ognisk ateromatycznych w ścianach tętnic, czego efektem może być wystąpieniem miażdżycy.

Związki witaminy E spowalniają procesy starzenia się organizmu, z powodu ich skuteczności w neutralizacji wolnych rodników. Ponadto witamina E uelastycznia naczynia krwionośne i zmniejsza degradację erytrocytów, co poprawia dotlenienie komórek organizmu i metabolizm energetyczny. Stabilizując błony komórkowe, skutecznie chroni neurony przed procesami degeneracji i peroksydacji. Tego typu neurodegeneracyjne procesy nasilają się z wiekiem, czego skutkiem może być m.in. obniżenie sprawności umysłowej.

Selen jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Związki zawierające selen, zwłaszcza białka enzymatyczne, uczestniczą w wielu ważnych szlakach metabolicznych. W enzymach tych atom selenu stanowi centrum aktywne dla reakcji redoks. W ten sposób selen zmiata wolne rodniki tlenowe (ROS) i redukuje stany zapalne. Jako składnik systemu antyoksydacyjnego organizmu, selen niweluje toksyczne działanie ksenobiotyków, przede wszystkim metali ciężkich. Niedobór selenu może skutkować gromadzeniem się nadmiernej ilości wolnych rodników, co niesie ze sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne.

Selen uczestniczy w przemianach hormonów tarczycy. Wchodzi w skład dejodynaz jodotyroninowych, które odłączają jod z hormonów tarczycy. To właśnie w tarczycy obserwuje się największe stężenie selenu w organizmie. Wykazano, że niedobór selenu znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych i niedoczynności gruczołu tarczowego.

Selen jest składnikiem peroksydazy glutationowej (GPx), współdziałającej z witaminą E. Selen występuje tu w formie selenocysteiny. Enzym peroksydaza glutationowa stanowi swoistą barierę przeciwutleniającą organizmu. Jego funkcją jest katalizowanie redukcji toksycznego nadtlenku wodoru przez glutation. Witamina E działa stabilizująco na aktywność peroksydazy glutationowej i zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki. Wykazuje też synergistyczne z selenem właściwości przeciwzapalne.

Zaobserwowano niski poziom selenu i peroksydazy glutationowej u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wypryskami i łuszczycą. Wolne rodniki, prozapalne prostaglandyny i leukotrieny są powodem znacznej części uszkodzeń tkanek w reumatoidalnym zapalaniu stawów. Zatem niedobór selenu, obniżając poziom peroksydazy glutationowej szczególnie ważnej w redukcji stanów zapalnych, potęguje ten szkodliwy efekt. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji witaminy E i selenu w łagodzeniu objawów tego schorzenia, ale też innych chorób, którym towarzyszy stan zapalny.

Podsumowując, Now Foods Natural E-400 to preparat zawierający połączenie substancji wzajemnie wzmacniających swoje działanie, co zapewnia optymalny efekt farmakologiczny. Produkt polecany jest szczególnie dla osób zmagających się z zaburzeniami pracy tarczycy, chorobami autoimmunologicznymi, dla osób prowadzących stresujący tryb życia, narażonych na zanieczyszczenia środowiska, przyjmujących regularnie leki, dla zwiększenia płodności u mężczyzn oraz profilaktycznie, w celu ogólnego wzmocnienia zdrowia i odporności organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Witamina E (niezestryfikowany d-alfa-tokoferol)400 IU1333%
Selen (z drożdży selenowych)100 mcg143%
Naturalna mieszanka tokoferoli48 mg
(d-beta, d-gamma, d-delta)

Pozostałe składniki

Kapsułka miękka (żelatyna, gliceryna, woda, karob), olej sojowy, wosk pszczeli, lecytyna sojowa

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Promocja
Libido Fem
Now Foods
99,00 zł 89,00 zł

Suplement dla kobiet ukierunkowany na wzmocnienie libido. Bazuje na naturalnych ekstraktach roślinnych.

Kupuję
Smarty Pants Vitamins
109,00 zł

Kompleksowy preparat synbiotyczny zaprojektowany dla dzieci, które ukończyły 3 lata.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Preparat zawierający 10 unikalnych szczepów bakterii probiotycznych. Wspiera zdrowie układu pokarmowego.

Kupuję
  • Popularny
Thyroset
Norsa Pharma
99,00 zł

Potrójna formuła pozwalająca uzupełnić niedobory minerałów i witamin, szczególnie u osób z chorobami tarczycy.

Kupuję
Swanson
45,00 zł

Ekstrakt z korzenia Wild Yam standaryzowany na zawartość diosgeniny. Element kobiecej profilaktyki zdrowotnej.

Kupuję
  • Popularny
Bifido Forte
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Probiotyk zawierający 4 wyselekcjonowane szczepy bakteryjne z rodzaju Bifidobacterium.

Kupuję

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mieszanka tokoferoli

Informacja

Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.

Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.

Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.

 

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027