Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 241,00 zł | 483,00 zł | 724,00 zł | 966,00 zł | 1 207,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
Zamówienie: | 241,00 zł | 483,00 zł | 724,00 zł | 966,00 zł | 1 207,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
od 3 sztuk tylko 63,70 zł /szt.
-2%
Now Foods Natural E-400 to suplement diety będący połączeniem naturalnej witaminy E (w postaci D-alfa-tokoferolu) i selenu. Jedna kapsułka dostarcza 400 IU witaminy E i 100 mcg selenu. Witamina E jest główną witaminą o właściwościach antyoksydacyjnych i wykazuje synergizm farmakologiczny z selenem.
Witamina E, czyli tokoferol, zawdzięcza nazwę swojemu pozytywnemu wpływowi na zwiększenie płodności (tokos – poród, heros – nieść). Pod względem chemicznym jest to grupa organicznych substancji o wspólnym dwupierścieniowym szkielecie. Obecnie odkryto wiele typów tokoferoli, a największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol. Witamina E jest jedną z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Witamina E wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W organizmie funkcjonuje jako czynnik utleniająco-redukujący, uczestnicząc w przenoszeniu atomu wodoru z flawoprotein na cytochrom C. Stabilizuje błony komórkowe i lizosomalne. Jako główny przeciwutleniacz w organizmie, witamina E chroni przed oksydacją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, a także frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (LDL). Utlenione LDL przyczyniają się do powstawania tzw. ognisk ateromatycznych w ścianach tętnic, czego efektem może być wystąpieniem miażdżycy.
Związki witaminy E spowalniają procesy starzenia się organizmu, z powodu ich skuteczności w neutralizacji wolnych rodników. Ponadto witamina E uelastycznia naczynia krwionośne i zmniejsza degradację erytrocytów, co poprawia dotlenienie komórek organizmu i metabolizm energetyczny. Stabilizując błony komórkowe, skutecznie chroni neurony przed procesami degeneracji i peroksydacji. Tego typu neurodegeneracyjne procesy nasilają się z wiekiem, czego skutkiem może być m.in. obniżenie sprawności umysłowej.
Selen jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Związki zawierające selen, zwłaszcza białka enzymatyczne, uczestniczą w wielu ważnych szlakach metabolicznych. W enzymach tych atom selenu stanowi centrum aktywne dla reakcji redoks. W ten sposób selen zmiata wolne rodniki tlenowe (ROS) i redukuje stany zapalne. Jako składnik systemu antyoksydacyjnego organizmu, selen niweluje toksyczne działanie ksenobiotyków, przede wszystkim metali ciężkich. Niedobór selenu może skutkować gromadzeniem się nadmiernej ilości wolnych rodników, co niesie ze sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne.
Selen uczestniczy w przemianach hormonów tarczycy. Wchodzi w skład dejodynaz jodotyroninowych, które odłączają jod z hormonów tarczycy. To właśnie w tarczycy obserwuje się największe stężenie selenu w organizmie. Wykazano, że niedobór selenu znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych i niedoczynności gruczołu tarczowego.
Selen jest składnikiem peroksydazy glutationowej (GPx), współdziałającej z witaminą E. Selen występuje tu w formie selenocysteiny. Enzym peroksydaza glutationowa stanowi swoistą barierę przeciwutleniającą organizmu. Jego funkcją jest katalizowanie redukcji toksycznego nadtlenku wodoru przez glutation. Witamina E działa stabilizująco na aktywność peroksydazy glutationowej i zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki. Wykazuje też synergistyczne z selenem właściwości przeciwzapalne.
Zaobserwowano niski poziom selenu i peroksydazy glutationowej u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wypryskami i łuszczycą. Wolne rodniki, prozapalne prostaglandyny i leukotrieny są powodem znacznej części uszkodzeń tkanek w reumatoidalnym zapalaniu stawów. Zatem niedobór selenu, obniżając poziom peroksydazy glutationowej szczególnie ważnej w redukcji stanów zapalnych, potęguje ten szkodliwy efekt. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji witaminy E i selenu w łagodzeniu objawów tego schorzenia, ale też innych chorób, którym towarzyszy stan zapalny.
Podsumowując, Now Foods Natural E-400 to preparat zawierający połączenie substancji wzajemnie wzmacniających swoje działanie, co zapewnia optymalny efekt farmakologiczny. Produkt polecany jest szczególnie dla osób zmagających się z zaburzeniami pracy tarczycy, chorobami autoimmunologicznymi, dla osób prowadzących stresujący tryb życia, narażonych na zanieczyszczenia środowiska, przyjmujących regularnie leki, dla zwiększenia płodności u mężczyzn oraz profilaktycznie, w celu ogólnego wzmocnienia zdrowia i odporności organizmu.
Witamina E i selen wykazują nie tylko synergizm farmakologiczny, ale także wzajemnie poprawiają swoje wchłanianie z przewodu pokarmowego, dlatego połączenie ich w jednym preparacie jest korzystnym rozwiązaniem.
Osoby przyjmujące stale leki (np. środki antykoncepcyjne), mogą wykazywać zwiększone zapotrzebowanie na selen.
Now Foods to firma z wieloletnim doświadczeniem w branży, która oferuje szeroki wybór odżywek i suplementów diety. Marka znana jest między innymi z wysokiej jakości preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów i paznokci oraz suplementów wpływających korzystnie na układ odpornościowy. W ofercie dostępne są również preparaty o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym, zmniejszającym apetyt, wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej i poprawiającym trawienie. Wszystkie produkty wykonane są na bazie naturalnych składników.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w porcji (1 kapsułka) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina E (niezestryfikowany d-alfa-tokoferol) | 400 IU | 1333% |
Selen (z drożdży selenowych) | 100 mcg | 143% |
Naturalna mieszanka tokoferoli | 48 mg | † |
(d-beta, d-gamma, d-delta) |
Kapsułka miękka (żelatyna, gliceryna, woda, karob), olej sojowy, wosk pszczeli, lecytyna sojowa
Preparat zmniejszający toksyczność sterydów doustnych. Chroni wątrobę, przeciwdziała powstawaniu cholestazy.
KupujęSynergistyczne połączenie substancji wspomagających funkcje kognitywne i metabolizm energetyczny.
KupujęWysoka dawka cynku w trzech organicznych formach o dużej biodostępności. Potężne wsparcie immunoregulacji.
KupujęZastrzeżona forma Spirulina Pacifica® w tabletkach. Naturalna alga o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
KupujęSuplement wspomagający pracę wątroby oraz usuwanie toksyn z organizmu.
KupujęWitamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.
Niedobór witaminy E ogranicza budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.
Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.
Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników). Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.
Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.
Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).
Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.
Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.
Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.
Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.
Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.
Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych
Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...
Jak poprawić wrażliwość insulinową?
To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...
Czy czekolada wspomaga odchudzanie?
W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...
Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie
Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...
Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży
Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...
Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!
Insulinooporność to ostatnio bardzo popularna przypadłość coraz większej ilości ludzi. Spora ilość diagnozuje...