Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Vitamin Code Kids Vitamin Code Kids

Garden of Life Vitamin Code Kids to uniwersalny suplement multiwitaminowy przeznaczony dla dzieci. Zawiera silnie skoncentrowane wyciągi z 24 ekologicznych owoców oraz warzyw, które są naturalny źródłem łatwo przyswajalnych i wysoce biodostępnych  witamin oraz minerałów. Oprócz tego ma w składzie żywe kultury bakterii probiotycznych.

Preparat został zaprojektowany specjalnie dla dzieci. Można go podawać maluchom, które ukończyły cztery lata. Jest dostępny w atrakcyjnej formie – przeznaczone do żucia tabletki mają kształt małych misiów, łatwo się rozpuszczają i są bardzo smaczne. Do ich produkcji wykorzystano wyłącznie naturalne i wartościowe dla organizmu składniki. Suplement jest wolny od GMO, sztucznych barwników, słodzików i innych syntetycznych związków.

Preparat został stworzony z prawdziwej, silnie skoncentrowanej żywności. Ma w składzie organiczne wyciągi z owoców takich jak: jabłka, maliny, wiśnie, truskawki, borówki, amla. Towarzyszą im ekstrakty z ekologicznych warzyw – buraków, marchewki, papryki, selera, kapusty, brukselki, kalafiora, brokułów, cebuli, szparagów, pomidorów, ogórków, szpinaku, jarmużu, czosnku i szparagów. Wspólnie tworzą idealnie skomponowaną formułę, której nie zastąpi żadna, nawet najlepiej zbilansowana dieta. Są fenomenalnym, naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów. Organiczne pochodzenie surowca sprawia, że dostarczone organizmowi składniki odżywcze są bez problemu wchłaniane i maksymalnie wykorzystane na potrzeby ustrojowe. 

Suplement kompleksowo wspiera prawidłowy wzrost i rozwój dziecięcego organizmu. Ma korzystny wpływ na kształtowanie się kośćca, wspomaga produkcję energii, wzmacnia układ odpornościowy. Jego wielokierunkowe działanie jest efektem ustrojowej aktywności pochodzących z ekologicznej żywności witamin i minerałów. Oprócz tego, dzięki obecności żywych kultur bakterii probiotycznych, reguluje trawienie i pomaga uzyskać regularny rytm wypróżnień.

Podsumowując, Garden of Life Vitamin Code Kids to spore ułatwienie dla rodziców, którzy mają problem z właściwym zbilansowaniem diety i zdrowym odżywianiem swoich pociech. Suplement zawiera maksymalnie skoncentrowaną, potężną dawkę tego, co najbardziej wartościowe w warzywach i owocach.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vitamin Code Kids Vitamin Code Kids 60 gum do żucia
Garden Of Life
109,00 zł

Vitamin Code Kids 60 gum do żucia

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Kompleks witaminowo-mineralny dla dzieci od 4 roku życia
  • Skoncentrowane wyciągi z organicznych warzyw i owoców
  • Formuła wzbogacona o pakiet bakterii probiotycznych 
  • Doskonała przyswajalność i biodostępność składników
  • Wsparcie prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka
  • Pyszne gumy do żucia w kształcie małych misiów    

Garden of Life Vitamin Code Kids to uniwersalny suplement multiwitaminowy przeznaczony dla dzieci. Zawiera silnie skoncentrowane wyciągi z 24 ekologicznych owoców oraz warzyw, które są naturalny źródłem łatwo przyswajalnych i wysoce biodostępnych  witamin oraz minerałów. Oprócz tego ma w składzie żywe kultury bakterii probiotycznych.

Preparat został zaprojektowany specjalnie dla dzieci. Można go podawać maluchom, które ukończyły cztery lata. Jest dostępny w atrakcyjnej formie – przeznaczone do żucia tabletki mają kształt małych misiów, łatwo się rozpuszczają i są bardzo smaczne. Do ich produkcji wykorzystano wyłącznie naturalne i wartościowe dla organizmu składniki. Suplement jest wolny od GMO, sztucznych barwników, słodzików i innych syntetycznych związków.

Preparat został stworzony z prawdziwej, silnie skoncentrowanej żywności. Ma w składzie organiczne wyciągi z owoców takich jak: jabłka, maliny, wiśnie, truskawki, borówki, amla. Towarzyszą im ekstrakty z ekologicznych warzyw – buraków, marchewki, papryki, selera, kapusty, brukselki, kalafiora, brokułów, cebuli, szparagów, pomidorów, ogórków, szpinaku, jarmużu, czosnku i szparagów. Wspólnie tworzą idealnie skomponowaną formułę, której nie zastąpi żadna, nawet najlepiej zbilansowana dieta. Są fenomenalnym, naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów. Organiczne pochodzenie surowca sprawia, że dostarczone organizmowi składniki odżywcze są bez problemu wchłaniane i maksymalnie wykorzystane na potrzeby ustrojowe. 

Suplement kompleksowo wspiera prawidłowy wzrost i rozwój dziecięcego organizmu. Ma korzystny wpływ na kształtowanie się kośćca, wspomaga produkcję energii, wzmacnia układ odpornościowy. Jego wielokierunkowe działanie jest efektem ustrojowej aktywności pochodzących z ekologicznej żywności witamin i minerałów. Oprócz tego, dzięki obecności żywych kultur bakterii probiotycznych, reguluje trawienie i pomaga uzyskać regularny rytm wypróżnień.

Podsumowując, Garden of Life Vitamin Code Kids to spore ułatwienie dla rodziców, którzy mają problem z właściwym zbilansowaniem diety i zdrowym odżywianiem swoich pociech. Suplement zawiera maksymalnie skoncentrowaną, potężną dawkę tego, co najbardziej wartościowe w warzywach i owocach.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletek do ssaniaPorcja jednorazowa: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Kalorie 15
Całkowita zawartość węglowodanów 4 g1%
Błonnik dietetyczny < 1 g3%
Cukry 1 g+
Witamina A (jako beta-karoten)5,000 IU100%
Witamina C 60 mg100%
Witamina D (jako D3)400 IU100%
Witamina E 16 IU50%
Witamina K 50 mcg60%
Tiamina (witamina B1)2 mg130%
Ryboflawina (witamina B2)2 mg120%
Niacyna (jako niacynamid)20 mg100%
Witamina B66 mg300%
Folian 200 mcg50%
Witamina B126 mcg100%
Biotyna200 mcg70%
Kwas pantotenowy 5 mg50%
Wapń20 mg2%
Jod 100 mcg 70%
Magnez 10 mg2%
Cynk 1 mg6%
Selen 30 mcg43%
Certified Organic Food Blend170 mg+
organiczne jabłko (owoc), organiczny agrest indyjski (Amla) (owoc), organiczny burak (korzeń), organiczne brokuły (łodyga i różyczki), organiczna marchewka (korzeń), organiczny szpinak (liść), organiczny pomidor (owoc), organiczna truskawka (owoc), organiczna wiśnia pospolita (owoc), organiczna zielona papryka (owoc), organiczna fioletowa jagoda (owoc), organiczna brukselka (liść), organiczny imbir (korzeń), organiczny czosnek (główka), organiczna zielona cebula (główka), organiczna borówka amerykańska (owoc), organiczna natka pietruszki (liść), organiczny kalafior (kwiat i łodyga organiczna malina (owoc), organiczna czerwona kapusta (liść), organiczny jarmuż (liść), organiczny ogórek (gurda), organiczny seler (łodyga), organiczne szparagi (kwiaty i łodygi)
Probiotic Blend1 Billion CFU²+
Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae

Pozostałe składniki

Mieszanka Clean Tablet Technology: organiczna dekstroza z tapioki, organiczna guma arabska, organiczny cukier trzcinowy, organiczny erytrytol, naturalne aromaty, organiczna stewia (liść), kwas cytrynowy, organiczna osłonka (organiczna maltodekstryna z tapioki, organiczna lecytyna słonecznikowa, organiczny olej palmowy, organiczny guma guar).

*Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
119,00 zł

Źródło S-adenozylometioniny, ważnego substratu w procesach metylacji. Wszechstronnie wspiera funkcje ustroju.

Kupuję
Source Naturals
49,00 zł

Synergistyczne połączenie składników o działaniu przeciwstresowym, w tym m.in. GABA, L-teanina, Relora® .

Kupuję
Nutrend
69,00 zł

Suplement diety wspomagający stawy. Przeciwdziała odwapnianiu kości, regeneruje i chroni wiązadła.

Kupuję
Trec
55,00 zł

Wieloskładnikowy suplement diety chroniący organizm przed skutkami niedoborów pokarmowych.

Kupuję
Source Naturals
59,00 zł
(1)

Suplement zawierający substancje pozwalające na produktywne rozpoczęcie dnia: kofeinę i L-teaninę.

Kupuję
Trec
52,00 zł 45,00 zł
(1)

Zaawansowana formuła przyspieszająca regenerację narażonych na przeciążenia elementów układu ruchu.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Brokuły

Informacja

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Truskawka

Informacja

Truskawka (Fragaria grandiflora) jest rośliną klimatu umiarkowanego uprawiana również w Polsce w ogrodach i na plantacjach, dla smacznego owocu truskawki (Fructus Fragariae), bogatego w składniki odżywcze: cukry proste, kwasy organiczne, enzymy (bromelina), garbniki, alkaloidy, mikroelementy (fosfor, kobalt, mangan, wapń,żelazo), związki fenolowe (kampferol, kwercetyna i pelargonidyna), a przede wszystkim duże ilości kwasu askorbinowego (Witamina C). Owoc truskawki jest silnym antyoksydantem posiadającym potencjał antynowotworowy. Ma działanie wzmacniające, mineralizujące,  witaminizujące oraz  odżywcze. Stosowana w postaci mrożonek lub przetworów (soki, dżemy, konfitury) może być spożywana przez cały rok. Dla potrzeb sportowych w odżywkach stosowana jest sproszkowana truskawka. Preparaty odżywcze zawierające proszek truskawkowy dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, spożycie wg indywidualnych potrzeb

Wiśnia pospolita

Informacja

Wiśnia pospolita (Cerasus vulgaris Mill.) , drzewo z rodziny różowatych, bogate źródło składników aktywnych: cyjanid, flawonoidów,  składników mineralnych i witamin (A, z grupy B, C). Zawarta w owocach melatonina wpływa na regenerację nocną oraz reguluje profil lipidowy. Owoce wiśni posiadają potencjał przeciwutleniający, wspomagają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję. Spożywane jako świeże owoce oraz ich przetwory, wchodzą również w skład preparatów funkcjonalnych, odżywczych, witaminizujących i wzmacniających oraz wspomagających zasypianie, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Brukselka

Informacja

Brukselka (Brassica oleracea) - warzywo z rodziny kapustnych, mające zastosowanie w odżywianiu ze względu na wysoki poziom witaminy C, a także witamin A, K i M (kwasu foliowego). Bogata w składniki mineralne (m.in.: magnez, siarkę, wapń i żelazo) oraz inne substancje aktywne (rutyna, indole). Indole spowalniają przemiany męskiego hormonu płciowego (testosteronu) do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), wpływając na poprawę sylwetki.

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Ostatnio na blogu

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027