Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
C-500 with Rose Hips C-500 with Rose Hips

Now Foods C-500 With Rose Hips to suplement diety zawierający znakomicie przyswajaną formę witaminy C (kwas askorbinowy) oraz dodatek sproszkowanych owoców z dzikiej róży (Rosae pseudofructus), który stanowi naturalne źródło witaminy C i zwiększa biodostępność preparatu. Preparat, jako doskonałe źródło jednego z najsilniejszych antyoksydantów skutecznie wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, wzmacnia układ odpornościowy oraz bierze udział w produkcji kolagenu.

Witamina C jest najlepiej poznaną witaminą posiadającą wielokierunkowe działanie. W 1928 roku po raz pierwszy została wyizolowana z papryki przez węgierskiego biochemika Alberta Szenta–Görgyiego, za co przyznano mu nagrodę Nobla. W przeciwieństwie do zwierząt. człowiek nie posiada zdolności syntezy witaminy C, w związku z czym musi być ona dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu kluczowych przemian biologicznych, pełni rolę kofaktora w syntezie kolagenu, enzymów i innych ważnych związków, przeciwdziała negatywnym skutkom działania nadmiaru wolnych rodników, wzmacnia układ odpornościowy oraz przyczynia się do zwiększenia wchłaniania żelaza i wapnia.

Metabolizm kwasu askorbinowego
Kwas askorbinowy wykazuje silne właściwości redukujące posiadające wysoką aktywność witaminową, a dzięki bardzo dobrej rozpuszczalności wchłaniany jest przez organizm w ok. 70-80%. Proces wchłaniania zachodzi głównie w dwunastnicy i proksymalnym odcinku jelita cienkiego i zależy od stanu organizmu, gdyż mogą upośledzać go m.in. wymioty, brak apetytu, zaburzenia procesów trawiennych, zaburzenia wchłaniania, palenie papierosów, przyjmowanie niektórych leków oraz nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit. Największe zapasy witaminy C znajdują się a narządach o wysokiej aktywności metabolicznej, czyli w nadnerczach, wątrobie, mózgu, trzustce i płucach.

Zapotrzebowanie na witaminę C
Zapotrzebowanie na witaminę C jest zróżnicowane i zależy od wielu czynników, m.in. wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik obserwuje się natomiast w przypadku ciężkiego i/lub długotrwałego treningu, wymiotów, zaburzeń w funkcjonowaniu jelit, zaburzeń łaknienia, a także wśród osób starszych, osób palących papierosy, kobiet ciężarnych i karmiących. Ponadto wzrost zapotrzebowania na witaminę C towarzyszy nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy oraz silnemu stresowi.

Konsekwencje niedoboru witaminy C
Niedobór witaminy C prowadzić może do zaburzeń w syntezie kolagenu, co z przyczynia się do utraty jędrności i elastyczności skóry oraz zmarszczek. Objawy niedoboru kwasu askorbinowego to ponadto: upośledzenie procesu gojenia ran, kruchość naczyń krwionośnych i osłabienie naczyń włosowatych, co może prowadzić do mikrowylewów, bóle mięśniowe, zwiększenie podatności na infekcje, zaburzenia łaknienia, zmęczenie, krwawienia dziąseł.

Ochrona przed wolnymi rodnikami
Najlepiej poznaną właściwością kwasu askorbinowego jest antyoksydacja. Witamina C posiada zdolność do neutralizowania nadmiaru wolnych rodników, które mogą być odpowiedzialne za uszkodzenia białek, lipidów oraz DNA, a także mogą przyczyniać się do powstania wielu zmian chorobowych. Witamina C dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym odgrywa niezwykle istotną rolę w przeciwdziałaniu uszkodzeniom mózgu i innych narządów, u których podłoża leżą uszkodzenia wywołane działaniem wolnych rodników.

Udział w syntezie kolagenu
Witamina C uczestniczy w hydroksylacji reszt proliny i lizyny do hydroksyproliny i hydroksylizyny, dzięki czemu wpływa na biosyntezę kolagenu. Kolagen stanowi aż od 25 do 40% ogólnej zawartości białka w organizmie i znajduje się m.in. w skórze, zębach, kościach, tkance łącznej, a także w chrząstce i w rogówce oka, co sprawia, że jego prawidłowy poziom jest niezwykle ważny dla sprawnego funkcjonowania organizmu.

Wzmocnienie odporności
Witaminie C przypisuje się właściwości poprawiające funkcjonowanie układu immunologicznego. I choć mechanizm działania tej witaminy nie jest do końca poznany, to liczne badania naukowe udowodniły związek jej prawidłowego poziomu w organizmie ze zwiększeniem odporności, co sprawia, że jest ona wykorzystywana przede wszystkim w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia i grypę.

Prawidłowa struktura skóry
Witamina C wpływa na zdrowy wygląd skóry. Witamina ta uczestniczy w syntezie ceramidów odgrywających istotną rolę w prawidłowym nawilżeniu skóry oraz zwiększa ochronę przed jej nadmiernym wysuszeniem. Ponadto substancja ta usprawnia procesy naprawcze skóry, poprawia elastyczność i koloryt skóry, spowalnia procesy starzenia oraz zapewnia jej jędrność i elastyczność.

Podsumowując, Now Foods, C-500 With Rose Hips to suplement diety, który zalecany jest przede wszystkim w celu zwiększenia witalności i naturalnej odporności organizmu. Korzyści wynikające ze stosowania suplementu odczują z pewnością osoby zmagające się z nadmiernym stresem i zwiększoną podatnością na infekcje, a także wykonujące ciężkie lub długotrwałe treningi oraz pracę fizyczną. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
C-500 with Rose Hips C-500 with Rose Hips 100 tab.
Now Foods
27,00 zł

C-500 with Rose Hips 100 tab.

ilość: 100 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
27,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 26,46 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Utrzymuje prawidłowy potencjał oksydoredukcyjny
  • Pomaga zachować prawidłową strukturę skóry
  • Unieczynnia wolne rodniki ponadtlenkowe
  • Wzmacnia układ immunologiczny organizmu
  • Zmniejsza podatność organizmu na infekcje
  • Uczestniczy w produkcji kolagenu

Now Foods C-500 With Rose Hips to suplement diety zawierający znakomicie przyswajaną formę witaminy C (kwas askorbinowy) oraz dodatek sproszkowanych owoców z dzikiej róży (Rosae pseudofructus), który stanowi naturalne źródło witaminy C i zwiększa biodostępność preparatu. Preparat, jako doskonałe źródło jednego z najsilniejszych antyoksydantów skutecznie wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, wzmacnia układ odpornościowy oraz bierze udział w produkcji kolagenu.

Witamina C jest najlepiej poznaną witaminą posiadającą wielokierunkowe działanie. W 1928 roku po raz pierwszy została wyizolowana z papryki przez węgierskiego biochemika Alberta Szenta–Görgyiego, za co przyznano mu nagrodę Nobla. W przeciwieństwie do zwierząt. człowiek nie posiada zdolności syntezy witaminy C, w związku z czym musi być ona dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu kluczowych przemian biologicznych, pełni rolę kofaktora w syntezie kolagenu, enzymów i innych ważnych związków, przeciwdziała negatywnym skutkom działania nadmiaru wolnych rodników, wzmacnia układ odpornościowy oraz przyczynia się do zwiększenia wchłaniania żelaza i wapnia.

Metabolizm kwasu askorbinowego
Kwas askorbinowy wykazuje silne właściwości redukujące posiadające wysoką aktywność witaminową, a dzięki bardzo dobrej rozpuszczalności wchłaniany jest przez organizm w ok. 70-80%. Proces wchłaniania zachodzi głównie w dwunastnicy i proksymalnym odcinku jelita cienkiego i zależy od stanu organizmu, gdyż mogą upośledzać go m.in. wymioty, brak apetytu, zaburzenia procesów trawiennych, zaburzenia wchłaniania, palenie papierosów, przyjmowanie niektórych leków oraz nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit. Największe zapasy witaminy C znajdują się a narządach o wysokiej aktywności metabolicznej, czyli w nadnerczach, wątrobie, mózgu, trzustce i płucach.

Zapotrzebowanie na witaminę C
Zapotrzebowanie na witaminę C jest zróżnicowane i zależy od wielu czynników, m.in. wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik obserwuje się natomiast w przypadku ciężkiego i/lub długotrwałego treningu, wymiotów, zaburzeń w funkcjonowaniu jelit, zaburzeń łaknienia, a także wśród osób starszych, osób palących papierosy, kobiet ciężarnych i karmiących. Ponadto wzrost zapotrzebowania na witaminę C towarzyszy nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy oraz silnemu stresowi.

Konsekwencje niedoboru witaminy C
Niedobór witaminy C prowadzić może do zaburzeń w syntezie kolagenu, co z przyczynia się do utraty jędrności i elastyczności skóry oraz zmarszczek. Objawy niedoboru kwasu askorbinowego to ponadto: upośledzenie procesu gojenia ran, kruchość naczyń krwionośnych i osłabienie naczyń włosowatych, co może prowadzić do mikrowylewów, bóle mięśniowe, zwiększenie podatności na infekcje, zaburzenia łaknienia, zmęczenie, krwawienia dziąseł.

Ochrona przed wolnymi rodnikami
Najlepiej poznaną właściwością kwasu askorbinowego jest antyoksydacja. Witamina C posiada zdolność do neutralizowania nadmiaru wolnych rodników, które mogą być odpowiedzialne za uszkodzenia białek, lipidów oraz DNA, a także mogą przyczyniać się do powstania wielu zmian chorobowych. Witamina C dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym odgrywa niezwykle istotną rolę w przeciwdziałaniu uszkodzeniom mózgu i innych narządów, u których podłoża leżą uszkodzenia wywołane działaniem wolnych rodników.

Udział w syntezie kolagenu
Witamina C uczestniczy w hydroksylacji reszt proliny i lizyny do hydroksyproliny i hydroksylizyny, dzięki czemu wpływa na biosyntezę kolagenu. Kolagen stanowi aż od 25 do 40% ogólnej zawartości białka w organizmie i znajduje się m.in. w skórze, zębach, kościach, tkance łącznej, a także w chrząstce i w rogówce oka, co sprawia, że jego prawidłowy poziom jest niezwykle ważny dla sprawnego funkcjonowania organizmu.

Wzmocnienie odporności
Witaminie C przypisuje się właściwości poprawiające funkcjonowanie układu immunologicznego. I choć mechanizm działania tej witaminy nie jest do końca poznany, to liczne badania naukowe udowodniły związek jej prawidłowego poziomu w organizmie ze zwiększeniem odporności, co sprawia, że jest ona wykorzystywana przede wszystkim w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia i grypę.

Prawidłowa struktura skóry
Witamina C wpływa na zdrowy wygląd skóry. Witamina ta uczestniczy w syntezie ceramidów odgrywających istotną rolę w prawidłowym nawilżeniu skóry oraz zwiększa ochronę przed jej nadmiernym wysuszeniem. Ponadto substancja ta usprawnia procesy naprawcze skóry, poprawia elastyczność i koloryt skóry, spowalnia procesy starzenia oraz zapewnia jej jędrność i elastyczność.

Podsumowując, Now Foods, C-500 With Rose Hips to suplement diety, który zalecany jest przede wszystkim w celu zwiększenia witalności i naturalnej odporności organizmu. Korzyści wynikające ze stosowania suplementu odczują z pewnością osoby zmagające się z nadmiernym stresem i zwiększoną podatnością na infekcje, a także wykonujące ciężkie lub długotrwałe treningi oraz pracę fizyczną. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Witamina C (jako kwas askorbinowy)500 mg556%
Sproszkowany owoc dzikiej róży (Rosae canina)40 mg

Pozostałe składniki

Celuloza, kwas stearynowy (pochodzenia roślinnego), stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego), krzemionka, wegetariańska otoczka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Quicksilver
229,00 zł

Wodór molekularny to jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów, który działa w obszarze wewnątrzkomórkowym.

Kupuję
Now Foods
89,00 zł
(7)

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję
Now Foods
67,00 zł
(5)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł
(1)

Suplement dostarczający witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Nie zawiera form metylowanych.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Life Extension
65,00 zł

Suplement wspierający zdrowie układu moczowego

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Ostatnio na blogu

Czy mięso jest pronowotworowe?

Czy mięso jest pronowotworowe?

26 października 2015 roku WHO wydało raport nr 240 na temat rakotwórczości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Podkreśla w nim, że są jednoznaczne...

czytaj więcej
BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

Ten peptyd zyskał sobie w ostatnich latach sławę ze względu na rewelacyjne właściwości regenerujące, jednak znany był głównie pod postacią proszku w...

czytaj więcej
Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Mamy już za sobą podstawowe „stałe” składniki diety. W poprzednich częściach miałem możliwość przybliżyć Wam jak wygląda rola podstawowych...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027