Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 241,00 zł | 483,00 zł | 724,00 zł | 966,00 zł | 1 207,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
Zamówienie: | 241,00 zł | 483,00 zł | 724,00 zł | 966,00 zł | 1 207,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
od 3 sztuk tylko 48,02 zł /szt.
-2%
Jarrow Formulas Witamin C to suplement diety w skład którego wchodzi witamina C w odpowiednio dobranej, wysokiej dawce. Wyjątkowość preparatu podkreśla obecność bioflawonoidów, które nie tylko uzupełniają funkcje pełnione przez witaminę C, ale dodatkowo wzmacniają i przedłużają jej działanie.
Witamina C jest najbardziej znaną, rozpuszczalną w wodzie witaminą, zaangażowaną w ogromną liczbę reakcji biochemicznych zachodzących w ciele człowieka. Odpowiednia podaż witaminy C jest niezbędna dla zachowania zdrowia i prawidłowej pracy całego ustroju, gdyż organizm ludzki nie jest zdolny do samodzielnej syntezy. Jest to również jedna z najbardziej nietrwałych witamin, która nie podlega kumulacji w ustroju i charakteryzuje się niezwykle krótkim okresem półtrwania.
Bioflawonoidy tworzą dużą grupę związków chemicznych, które występują głównie w owocach. Cechują się wyjątkowo silnym potencjałem antyoksydacyjnym i synergią działania z witaminą C w tym zakresie. Udowodniono ponadto ich pozytywny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych i mięśnia sercowego. Bioflawonoidom przypisuje się zgodność do wzmocnienia odporności, działanie przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.
Odporność
Witamina C może aktywizować naturalne mechanizmy obrony organizmu przed patogenami. Jest niezbędna dla produkcji limfocytów B i T – głównych komórek układu odpornościowego. Stymuluje proces fagocytozy, w wyniku którego dochodzi do pochłonięcia zainfekowanych i patologicznych komórek przez wyspecjalizowane komórki układu fagocytarnego. Nasila wytwarzanie interferonu – glikoproteiny odpowiedzialnej za uruchomienie kaskady odpowiedzi immunologicznej w obliczu zagrożenia.
Działanie antyoksydacyjne
Przeciwutleniające właściwości witaminy C, wzmocnione działaniem bioflawonoidów, promują równowagę oksydacyjną w organizmie. Zakłócenie balansu między reakcjami utleniania a redukcji jest jedną z głównych przyczyn starzenia się organizmu i odgrywa istotną rolę w patofizjologii chorób cywilizacyjnych.
Witamina C i bioflawonoidy to jedne z najskuteczniejszych antyoksydantów, wymiatających nadmiar wolnych rodników z ustroju. Dodatkowo witamina C korzystnie oddziałuje na inne przeciwutleniacze – np. witaminę E. Sprzyja jej regeneracji po reakcjach z wolnymi rodnikami.
Korzyści dla układu nerwowego
Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego działania układu nerwowego i utrzymania właściwych funkcji poznawczych. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Witamina C warunkuje proces konwersji tryptofanu do serotoniny, bierze udział w wytwarzaniu innych, ważnych neurotransmiterów. Jest katalizatorem dla bardzo wielu enzymów, pełni istotną funkcję w syntezie hormonów kory nadnerczy, pomaga obniżać zbyt wysoki poziom kortyzolu – głównego hormonu stresu.
Witamina C dla mocnego kośćca
Od obecności witaminy C jest zależny proces powstawania kolagenu, czyli najważniejszej substancji budulcowej w organizmie człowieka. Dostarcza ona elektronów enzymom zaangażowanym w hydroksylację, dzięki czemu możliwa jest konwersja prokolagenu do kolagenu właściwego.
Nieprawidłowości w syntezie kolagenu spowodowane niedoborami witaminy C sprawiają, że traci on swoje biologiczno – mechaniczne właściwości. W efekcie tego dochodzi do patologicznych zmian w kościach i chrząstkach stawowych, naczynia krwionośne stają się kruche, a skóra traci sprężystość.
Witamina warunkuje prawidłową produkcję osseiny, która sprawia, że kości są twarde, wytrzymałe i odpowiednio elastyczne. Niedobory osseiny przyspieszają proces odwapniania w kościach, a stąd krótka droga do rozwoju osteoporozy.
Aktywność antyalergiczna i przeciwzapalna
Witamina C może zmniejszać stany zapalne i redukować poziom histaminy. Jej działanie sprawdzano poprzez wpływ na poziom białka C-reaktywnego – głównego markera stanu zapalnego w organizmie. W licznych badaniach klinicznych udowodniono skuteczność witaminy C w obniżaniu zbyt wysokiego poziomu CRP.
Podsumowując, Vitamin C to preparat, który w bezpieczny sposób uzupełnia ewentualne niedobory witaminy C. Jest polecany każdemu w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej. Może być stosowany również dla poprawy wyglądu skóry przez osoby narzekające na pękające naczynka, rozstępy czy cellulit.
Dla uzupełnienia zasobów ustrojowych wystarczy 1 tabletka dziennie. Witamina C rozpuszcza się w wodzie, dlatego nie musi być łączona z posiłkiem. Rekomendowaną dawkę dzienną można zwiększyć do 4 tabletek dziennie w przypadku przeziębienia albo infekcji.
Najnowsze badania wskazują, że duże dawki witaminy C mogą komplikować rozwój wydolności tlenowej, dlatego zaleca się zachować kilkugodzinny odstęp pomiędzy treningiem a przyjęciem suplementu.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w 1 porcji (1 tabletka) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina C (jako askorbinian wapnia) | 500 mg | 560% |
Wapń (jako askorbinian wapnia) | 50 mg | 4% |
Bioflawonoidy | 250 mg | * |
Celuloza, Ditlenek Krzemu, Kwas Stearynowy (Źródło Roślinne), Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne), Substancja Powlekająca
Połączenie probiotyku z inuliną dla dzieci. Wsparcie prawidłowej pracy jelit oraz wzmocnienie odporności.
KupujęToczony na zimno olej z nasion wiesiołka dwuletniego. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych LA i GLA.
KupujęOpatentowany ekstrakt z pestek winogron zawierający min. 30% OPC. Wsparcie dla układu krążenia.
KupujęDelikatny w smaku olej kokosowy. Wykorzystywany w kulinariach i kosmetologii. Pomoc w redukcji tłuszczu.
KupujęWitamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych
Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...
Jak poprawić wrażliwość insulinową?
To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...
Czy czekolada wspomaga odchudzanie?
W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...
Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie
Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...
Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży
Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...
Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!
Insulinooporność to ostatnio bardzo popularna przypadłość coraz większej ilości ludzi. Spora ilość diagnozuje...