Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Ultimate 16 Strain formula Ultimate 16 Strain formula

Ultimate 16 Strain Probiotic firmy Swanson to zaawansowany synbiotyk zawierający w swoim składzie 16 szczepów probiotycznych i prebiotycznych (FOS) wspomagających pracę jelit i całego układu pokarmowego. Formuła dodatkowo została wzbogacona o kompleks naturalnie występujących minerałów z Great Salt Lake.

Czym są probiotyki i prebiotyki?
Probiotyki to żywe kultury bakterii i drożdży żyjące w układzie pokarmowym człowieka mające za zadanie utrzymanie prawidłowej flory fizjologicznej. Zwalczają bakterie patogenne i dbają o odpowiednią homeostazę w jelitach.

Prebiotyki to substancje traktowane jako pożywka dla dobrych bakterii w układzie pokarmowym, które wprowadzane są jako pewnego rodzaju stymulant do wzrostu mikroorganizmów w organizmie.

Jaki preparat nazywamy sybiotykiem?
Synbiotyk to preparat zawierający w swoim składzie zarówno bakterie probiotyczne, jak i prebiotyczne, które w połączeniu wywierają najlepszy wpływ na utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej. Udowodniono bowiem, że dodatek prebiotyków wykazuje silny wpływ na stan zdrowia człowieka – przyspiesza proces regeneracji mikroflory jelitowej, zmniejsza ryzyko zasiedlenia patogenów, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa przyswajalność składników mineralnych tj.: magnez, cynk czy żelazo.

Synbiotyk „Ultimate 16 Strain Probiotic” w swoim składzie zawiera następujące składniki:

FOS (fruktooligosacharydy) – naturalnie znajdują się w owocach i warzywach tj.: karczoch, cykoria, cebula czy banany. Są to substancje zwane prebiotykami, oporne na działanie enzymów trawiennych, które pomagają w rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej.

Bifidobacterium longum – szczep szczególnie pomocny podczas kuracji antybiotykowej, pobudza układ odpornościowy do wzmożonej pracy. Łagodzi podrażnienia ze strony układu pokarmowego.

Lactobacillus acidophilus – inaczej zwana pałeczką kwasu mlekowego, używana do wytwarzania produktów mlecznych. Bierze udział w produkcji witamin z grupy B. Pełni funkcje oczyszczającą układ pokarmowy z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii.

Bifidobacterium bifidumpomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH pochwy. Szczep bakteryjny szczególnie pomocny z ostrymi i przewlekłymi biegunkami. Zmniejsza ryzyko zakażenia bakterią E.Coli.

Bifidobacterium brave – wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Łagodzi zaparcia, gazy, wzdęcia i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Bifidobacterium lactis  - pomaga organizmowi w trawieniu laktozy. Ponadto przez swoje działanie stymulujące układ odpornościowy jest polecany dla osób z celiakią i z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Lactobacillus brevis – poprawia funkcjonowanie żołądka i jelit, szczególnie pomocny w zwalczaniu biegunek u małych dzieci. Wspiera odpowiednią prace serca.

Lactobacillus bulgaricus – stosowany w przemyśle do produkcji jogurtów. Jeden z podstawowych szczepów stosowanych w terapii leczenia wrzodziejącego zapalania okrężnicy.

Lactobacillus casei – zapobiega biegunkom powstającym podczas kuracji antybiotykowej. Pomocny podczas leczenia zespołu jelita drażliwego IBS oraz choroby Crohna.

Lactobacillus Helvetius – wykorzystywana w przemyśle mleczarskim, wykazuje działanie regulujące układ trawienny albo stymuluje układ odpornościowy w walce z patogenami.

Lactobacillus plantarum – zmniejszają ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego. Pomocny w kuracji antybiotykowej, utrzymuje równowagę pomiędzy dobrymi i złymi mikroorganizmami.

Lactobacillus rhamnosus – szczep bakteryjny wykazujący działanie poprawiające nastrój i zmniejszające lęki, dlatego znalazł swoje zastosowanie w leczeniu objawów depresji. Co więcej, posiada właściwości regulujące gospodarkę glikemiczną.

Lactobacillus salivarius – wspiera układ odpornościowy, pomaga w nietolerancjach produktów mlecznych oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi.

Lactococcus lactis – usprawniają procesy trawienne oraz pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie.

Streptococcus thermophilus – przeciwdziałają biegunkom podczas kuracji antybiotykowej, szczególnie pomocne u osób podczas chemioterapii. Mogą zmniejszać ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego.

Bifidobacterium infantis – pomaga w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego oraz wzmacnia układ odpornościowy. Polepsza i przyspiesza procesy trawienne.

Dlaczego probiotyki są dla nas takie ważne?
Probiotyki odżywiają i usprawniają prace naszych jelit, które odpowiedzialne są za poprawne trawienie, przyswajanie składników odżywczych z pożywienia oraz regularne wypróżnianie. Nieodpowiednia dieta bogata w przetworzoną żywność, przyjmowanie leków (przede wszystkim antybiotyków), nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do wyjałowienia mikroflory jelitowej i przewagi złych bakterii, które niekorzystnie oddziaływują na stan flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.

Jak pokazują liczne badania, problemy z jelitami mogą odpowiadać za szereg schorzeń. Ludzie, u których zaobserwowano nieprawidłową mikroflorę jelit z przewagą bakterii patogennych, cierpieli na schorzenia tj.: astma, trądzik czy ADHD u dzieci.

Komunikacja między jelitami a mózgiem
Fakt, że jelita potrafią komunikować się z mózgiem został poparty wieloma badaniami naukowymi. Brak odpowiednich szczepów bakterii w jelitach przyczynia się do zmian nastrojów, wzrostu agresji, zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych oraz depresji.

Zdrowe jelitaodchudzanie
Zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej w znaczącym stopniu przyczyniają się do nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej. Przyjmowanie preparatów bogatych w probiotyki pomaga w prawidłowym utrzymaniu masy ciała i zapobiega otyłości.

Podsumowując, Ultimate 16 Strain Probiotic firmy Swanson to rewolucyjny i wysoce zaawansowany synbiotyk zawierający w swoim składzie zarówno bakterie probiotyczne, jak i prebiotyczne, które doskonale dbają o prawidłową równowagę jelitową, przyczyniając się do usprawnienia procesów trawiennych, wsparcia układu odpornościowego oraz zwiększenia przyswajalności składników mineralnych z pożywienia. Szczególnie pomocny w walce ze schorzeniami tj.: zespól jelita drażliwego, celiakia i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Ultimate 16 Strain formula Ultimate 16 Strain formula 60 kaps.
Swanson
35,00 zł

Ultimate 16 Strain formula 60 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

35,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Rewolucyjna formuła zawierająca 16 szczepów bakteryjnych (!)
  • Pomaga w trawieniu produktów zawierających laktozę
  • Zawiera kompleks minerałów z Great Salt Lake
  • Odbudowuje mikroflorę po antybiotykoterapii
  • Wspomaga absorpcje składników odżywczych
  • Tworzy ochronę przeciw patogenom
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Zawiera prebiotyk FOS
  • Poprawia trawienie

Ultimate 16 Strain Probiotic firmy Swanson to zaawansowany synbiotyk zawierający w swoim składzie 16 szczepów probiotycznych i prebiotycznych (FOS) wspomagających pracę jelit i całego układu pokarmowego. Formuła dodatkowo została wzbogacona o kompleks naturalnie występujących minerałów z Great Salt Lake.

Czym są probiotyki i prebiotyki?
Probiotyki to żywe kultury bakterii i drożdży żyjące w układzie pokarmowym człowieka mające za zadanie utrzymanie prawidłowej flory fizjologicznej. Zwalczają bakterie patogenne i dbają o odpowiednią homeostazę w jelitach.

Prebiotyki to substancje traktowane jako pożywka dla dobrych bakterii w układzie pokarmowym, które wprowadzane są jako pewnego rodzaju stymulant do wzrostu mikroorganizmów w organizmie.

Jaki preparat nazywamy sybiotykiem?
Synbiotyk to preparat zawierający w swoim składzie zarówno bakterie probiotyczne, jak i prebiotyczne, które w połączeniu wywierają najlepszy wpływ na utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej. Udowodniono bowiem, że dodatek prebiotyków wykazuje silny wpływ na stan zdrowia człowieka – przyspiesza proces regeneracji mikroflory jelitowej, zmniejsza ryzyko zasiedlenia patogenów, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa przyswajalność składników mineralnych tj.: magnez, cynk czy żelazo.

Synbiotyk „Ultimate 16 Strain Probiotic” w swoim składzie zawiera następujące składniki:

FOS (fruktooligosacharydy) – naturalnie znajdują się w owocach i warzywach tj.: karczoch, cykoria, cebula czy banany. Są to substancje zwane prebiotykami, oporne na działanie enzymów trawiennych, które pomagają w rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej.

Bifidobacterium longum – szczep szczególnie pomocny podczas kuracji antybiotykowej, pobudza układ odpornościowy do wzmożonej pracy. Łagodzi podrażnienia ze strony układu pokarmowego.

Lactobacillus acidophilus – inaczej zwana pałeczką kwasu mlekowego, używana do wytwarzania produktów mlecznych. Bierze udział w produkcji witamin z grupy B. Pełni funkcje oczyszczającą układ pokarmowy z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii.

Bifidobacterium bifidumpomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH pochwy. Szczep bakteryjny szczególnie pomocny z ostrymi i przewlekłymi biegunkami. Zmniejsza ryzyko zakażenia bakterią E.Coli.

Bifidobacterium brave – wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Łagodzi zaparcia, gazy, wzdęcia i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Bifidobacterium lactis  - pomaga organizmowi w trawieniu laktozy. Ponadto przez swoje działanie stymulujące układ odpornościowy jest polecany dla osób z celiakią i z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Lactobacillus brevis – poprawia funkcjonowanie żołądka i jelit, szczególnie pomocny w zwalczaniu biegunek u małych dzieci. Wspiera odpowiednią prace serca.

Lactobacillus bulgaricus – stosowany w przemyśle do produkcji jogurtów. Jeden z podstawowych szczepów stosowanych w terapii leczenia wrzodziejącego zapalania okrężnicy.

Lactobacillus casei – zapobiega biegunkom powstającym podczas kuracji antybiotykowej. Pomocny podczas leczenia zespołu jelita drażliwego IBS oraz choroby Crohna.

Lactobacillus Helvetius – wykorzystywana w przemyśle mleczarskim, wykazuje działanie regulujące układ trawienny albo stymuluje układ odpornościowy w walce z patogenami.

Lactobacillus plantarum – zmniejszają ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego. Pomocny w kuracji antybiotykowej, utrzymuje równowagę pomiędzy dobrymi i złymi mikroorganizmami.

Lactobacillus rhamnosus – szczep bakteryjny wykazujący działanie poprawiające nastrój i zmniejszające lęki, dlatego znalazł swoje zastosowanie w leczeniu objawów depresji. Co więcej, posiada właściwości regulujące gospodarkę glikemiczną.

Lactobacillus salivarius – wspiera układ odpornościowy, pomaga w nietolerancjach produktów mlecznych oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi.

Lactococcus lactis – usprawniają procesy trawienne oraz pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie.

Streptococcus thermophilus – przeciwdziałają biegunkom podczas kuracji antybiotykowej, szczególnie pomocne u osób podczas chemioterapii. Mogą zmniejszać ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego.

Bifidobacterium infantis – pomaga w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego oraz wzmacnia układ odpornościowy. Polepsza i przyspiesza procesy trawienne.

Dlaczego probiotyki są dla nas takie ważne?
Probiotyki odżywiają i usprawniają prace naszych jelit, które odpowiedzialne są za poprawne trawienie, przyswajanie składników odżywczych z pożywienia oraz regularne wypróżnianie. Nieodpowiednia dieta bogata w przetworzoną żywność, przyjmowanie leków (przede wszystkim antybiotyków), nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do wyjałowienia mikroflory jelitowej i przewagi złych bakterii, które niekorzystnie oddziaływują na stan flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.

Jak pokazują liczne badania, problemy z jelitami mogą odpowiadać za szereg schorzeń. Ludzie, u których zaobserwowano nieprawidłową mikroflorę jelit z przewagą bakterii patogennych, cierpieli na schorzenia tj.: astma, trądzik czy ADHD u dzieci.

Komunikacja między jelitami a mózgiem
Fakt, że jelita potrafią komunikować się z mózgiem został poparty wieloma badaniami naukowymi. Brak odpowiednich szczepów bakterii w jelitach przyczynia się do zmian nastrojów, wzrostu agresji, zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych oraz depresji.

Zdrowe jelitaodchudzanie
Zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej w znaczącym stopniu przyczyniają się do nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej. Przyjmowanie preparatów bogatych w probiotyki pomaga w prawidłowym utrzymaniu masy ciała i zapobiega otyłości.

Podsumowując, Ultimate 16 Strain Probiotic firmy Swanson to rewolucyjny i wysoce zaawansowany synbiotyk zawierający w swoim składzie zarówno bakterie probiotyczne, jak i prebiotyczne, które doskonale dbają o prawidłową równowagę jelitową, przyczyniając się do usprawnienia procesów trawiennych, wsparcia układu odpornościowego oraz zwiększenia przyswajalności składników mineralnych z pożywienia. Szczególnie pomocny w walce ze schorzeniami tj.: zespól jelita drażliwego, celiakia i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
FOS® (fruktooligosacharydy)50mg*
Bifidobacterium longum430 milionów cfu*
Lactobaillus Acidophilus430 milionów cfu*
Bifidobacterium bifidum180 milionów cfu*
Bifidobacterium breve180 milionów cfu*
Bifidobacterium lactis180 milionów cfu*
Lactobacillus brevis180 milinów cfu*
Lactobacillus bulgaricus180 milionów cfu*
Lactobacillus casei180 milionów cfu*
Lactobacillus helvetius180 milionów cfu*
Lactobacillus plantarum180 milionów cfu*
Lactobacillus rhamnosus180 milionów cfu*
Lactobacillus salivarius180 milionów cfu*
Lactococcus lactis180 milionów cfu*
Streptococcus thermophilus180 milionów cfu*
Bifidobacterium infantis90 milionów cfu*

Pozostałe składniki

Nośnik (Hypromeloza), stabilizator (guma gelan), alfalfa, substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
17,50 zł

Kompleks witamin i minerałów przeznaczony dla kobiet. Działa prozdrowotnie i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Swanson
85,00 zł

Witamina C w formie kwasu askorbinowego. Wspiera prawidłową pracę oraz funkcjonowanie układu immunologicznego.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł

Witamina C w delikatnej dla układu pokarmowego buforowanej wersji, wzbogacona o dodatek bioflawonoidów.

Kupuję
  • Popularny
Adam
Now Foods
69,00 zł
(4)

Suplement witaminowy-mineralny przeznaczony dla mężczyzn. Zwiększa odporność oraz poprawia samopoczucie.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Witamina B12 w najlepiej dostępnej, zmetylowanej postaci; reguluje procesy energetyczne na poziomie komórkow

Kupuję
Olimp
11,90 zł

Witamina C nowej generacji PureWay-C® w zwiększonej dawce.

Kupuję

FOS (fruktooligosacharydy)

Informacja

FOS (fruktooligosacharydy) odnosi się do roślinnych (błonnik pokarmowy)  rozgałęzionych polimerów glukozy, niewrażliwych na działanie enzymów trawiennych, powodujące stymulację aktywności i rozwoju mikroflory jelitowej, prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w przeprowadzonych badaniach wykazały potencjał antynowotworowy. Mają zastosowanie w medycynie, w profilaktyce chorób układu pokarmowego i trawiennego, wpływają na redukcję tłuszczowej masy ciała poprzez poczucie sytości (w połączeniu z probiotykami tworzą synbiotyki) i poprawę gospodarki glukozowej. Są składnikiem odżywek białkowych, węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych oraz preparatów odchudzających.

Dawkowanie: Zróżnicowane od kilkuset mg do kilkunastu gramów na dobę.

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Lactobacillus brevis

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus brevis?

Lactobacillus brevis jest gram-dodatnią bakterią kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus. Wyróżnia się około 16 różnych szczepów bakterii L. Brevis.

Tej bakterii używa się by wspomóc przywracanie homeostazy w mikrobiocie jelitowej. Może być pomocna także w usprawnianiu odporności oraz w leczeniu zapalenia pochwy i infekcjach układu moczowego. Tak jak inne bakterie z rodziny Lactobacillus ma zdolność do produkcji kwasu mlekowego z węglowodanów w procesie fermentacji. W ten sposób wytwarza nieco kwasowe środowisko, które utrudnia przeżycie wielu patogenom. Wiele wskazuje na to, że stosowanie L. brevis podczas antybiotykoterapii ukierunkowanej na walkę z Clostridium Difficile może podnosić jej skuteczność, jednocześnie zmniejszając ryzyko przykrych powikłań.

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactococcus lactis

Informacja

Lactococcus lactis  (dawniej Streptococcus lactis) to bakterie Gram-dodatnie, zdolne do przeprowadzania fermentacji mlekowej, uznawane za tzw. bezpieczne drobnoustroje (GRAS – generally recognizes as safe), posiadające właściwości probiotyczne. Można je znaleźć w produktach spożywczych takich jak kwas chlebowy, sery, jogurty. Ponadto naturalnie występują w układzie trawiennym człowieka.

Oprócz korzystnego wpływu na pracę przewodu pokarmowego i kondycję jelit Lactococcus lactis sprzyjają wzmocnieniu odporności, mogą łagodzić objawy alergii i promują prawidłowe ciśnienie tętnicze. Wykazują również właściwości przeciwutleniające i zwiększają aktywność endogennych enzymów antyoksydacyjnych - katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej oraz peroksydazy glutationowej.

W suplementacji najczęściej są łączone z innymi szczepami. Można je znaleźć w wielu formułach probiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl  

 

Streptococcus thermophilus

Informacja

Co to jest za składnik Streptococcus thermophilus?

Streptococcus thermophilus (Streptococcus salivarius) – to rodzaj bakterii charakteryzujących się zdolnością do przeprowadzania procesu fermentacji mlekowej, zaliczany do tzw. bezpiecznych drobnoustrojów (GRAS – generally recognized as safe). Posiada właściwości usprawniające trawienie, przeciwnowotworowe, wzmacniające odporność, przeciwutleniające, ale również charakteryzuje się działaniem likwidującym związki chloru oraz zapobiega infekcjom jelit i pochwy.

Streptococcus thermophilus występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium infantis

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis to bakteria kwasu mlekowego zamieszkująca układ trawienny. Jest bakterią beztlenową, posiadającą zdolność do konwersji cukrów do kwasu mlekowego.

Korzyści ze stosowania tej bakterii odnieść mogą osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, poprzez redukcję wzdęć i gazów, zmniejszenie ryzyka biegunek oraz ograniczenie bólu brzucha. B. infantis może także zmniejszać stany zapalne w niektórych jednostkach chorobowych, takich jak łuszczyca, colitis ulcerosa czy zespół przewlekłego zmęczenia. Ciekawa jest także właściwość szybkiego wzmacniania bariery jelitowej. Dzięki temu także przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Pomocna będzie także w przypadku dysbiozy jelitowej, gdyż może walczyć ze szkodliwymi bakteriami poprzez produkcję zabójczych dla nich czynników oraz przez konkurencję o receptory w nabłonku jelita do których mogłyby się przyłączyć.

Ostatnio na blogu

Filary treningu siłowego

Filary treningu siłowego

Filary czy też inaczej fundamenty, na których zbudowany jest program siłowy są jednymi z najważniejszych zagadnień jeśli chodzi o programowanie treningowe....

czytaj więcej
Uważaj z ostrością – chilli zabija czy ratuje życie?

Uważaj z ostrością – chilli zabija czy ratuje życie?

Któż nie lubi w życiu odrobiny pikanterii? Z pewnością znajdą się tacy, jednak myślę, że pozostaną w mniejszości. Nie o samej pikanterii jednak dziś,...

czytaj więcej
weszla porcja synedrexa :P/lapy

weszla porcja synedrexa :P/lapy

od dzis wspomagam sie tym SPALACZEM TLUSZCZU i powiem ze jak na pierwszy dzien jest masakrycznie (tzn jem na sile…gdy normalnie bylem glodny, ale to sie...

czytaj więcej
HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

Szacuje się, że obecnie u 2,1 miliarda osób, czyli około 30 % światowej populacji występuje nadwaga lub otyłość [1]. Rosnącej epidemii otyłości w...

czytaj więcej
Probiotyki w ciąży i podczas karmienia piersią

Probiotyki w ciąży i podczas karmienia piersią

Ciąża jest jest bardzo ważnym okresem w życiu kobiety. Zachodzą wtedy szybkie zmiany fizjologiczne w organizmie matki. Zmiany te, następujące już w...

czytaj więcej
Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne różnice w reaktywności lub wrażliwości na bodźce środowiskowe zaobserwowano zarówno u ludzi, jak i u wielu gatunków zwierząt [1]....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027