Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Coconut Butter Coconut Butter

Swanson Coconut Butter to produkt zawierający organiczne, ekologiczne masło kokosowe charakteryzujące się wyraźnym kokosowym smakiem i aromatem. Nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia, smarowania pieczywa, przyrządzania kawy kuloodpornej (bulletproof coffee), a także stanowi smakowity dodatek do koktajli, sałatek oraz sosów.

Masło nie zawiera zbędnych, szkodliwych dodatków takich jak: emulgatory, konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty czy tłuszcze typu trans. Stanowi również doskonałą, wegetariańską alternatywę dla tłuszczu mlecznego (masła, śmietany).

Produkt nie wymaga przechowywania w lodówce. Przyjmuje konsystencje stałą w niskiej temperaturze oraz roztapia się w temperaturze powyżej 22 stopni.

Masło kokosowe a smażenie
Większość olejów roślinnych stosowanych do smażenia zawiera relatywnie sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie wrażliwe na działanie wysokiej temperatury – ulegają utlenieniu (uszkodzeniu) przy czym powstaje duża ilość wolnych rodników. Spożywanie takiego tłuszczu stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. Między innymi znaleziono cząsteczki uszkodzonych (utlenionych) tłuszczów nienasyconych z rodziny omega-6 w blaszce miażdżycowej. Tłuszcz kokosowy natomiast składa się prawie całkowicie ze stabilnych tłuszczów nasyconych nieulegających utlenianiu, dzięki czemu jest to jedyny w pełni bezpieczny tłuszcz nadający się do obróbki termicznej żywności.

Masło kokosowe a odchudzanie
Zawarte w maśle kokosowym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) są inaczej wchłaniane i metabolizowane niż ich odpowiedniki o długich łańcuchach. Posiadają właściwości nasilające termogenezę poposiłkową czyli zwiększają wydatkowanie energii wywołane trawieniem, wchłanianiem i metabolizowaniem składników w nich obecnych. Ponadto stanowią doskonałe źródło szybkiego paliwa dla pracujących mięśni podobnie jak glukoza. Tłuszcze MCT są niezbędne dla osób stosujących dietę ketogeniczną przyspieszając proces produkcji ciał ketonowych.

Masło kokosowe a układ krążenia
Tłuszcz kokosowy korzystnie wpływa na profil lipidowy zwiększając poziom HDL – lipoprotein o wysokiej gęstości, zwanej dobrym cholesterolem, który to ma działania ochronne na układ krążenia. Zatem konsumpcja masła kokosowego poprawia stosunek LDL:HDL obniżając czynnik ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób serca.

Masło kokosowe a odporność
Tłuszcz kokosowy wspiera odporność organizmu poprzez antybakteryjne, antywirusowe i przeciwpierwotniakowe właściwości kwasu laurynowego i kaprynowego. Szczególną skuteczność wykazuje w przypadku zatruć pokarmowych oraz przeciwko wirusom wywołującym opryszczkę. 

OutOfStock
5 1
5

Stosuje produkty Swansona odkąd znajomy w UK polecił mi ich witaminy. Mają najszerszy wybór oraz posiadają takie preparaty ktorych nie ma konkurencja, szczerze polecam
Since 2005
Coconut Butter Coconut Butter 454g
Swanson
105,00 zł

Coconut Butter 454g

5 na podstawie 1 opinii

Cechy

Wytrzymałość:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

105,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Wyraziście kokosowy smak i aromat
  • Wegetariańska alternatywa dla masła i śmietany
  • Nadaje się do pieczenia, smażenia, smarowania
  • Zawiera MCT – doskonałe paliwo dla mięśni
  • Wspiera odchudzanie i przyspiesza metabolizm
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • Chroni układ krążenia podnosząc poziom HDL

Swanson Coconut Butter to produkt zawierający organiczne, ekologiczne masło kokosowe charakteryzujące się wyraźnym kokosowym smakiem i aromatem. Nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia, smarowania pieczywa, przyrządzania kawy kuloodpornej (bulletproof coffee), a także stanowi smakowity dodatek do koktajli, sałatek oraz sosów.

Masło nie zawiera zbędnych, szkodliwych dodatków takich jak: emulgatory, konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty czy tłuszcze typu trans. Stanowi również doskonałą, wegetariańską alternatywę dla tłuszczu mlecznego (masła, śmietany).

Produkt nie wymaga przechowywania w lodówce. Przyjmuje konsystencje stałą w niskiej temperaturze oraz roztapia się w temperaturze powyżej 22 stopni.

Masło kokosowe a smażenie
Większość olejów roślinnych stosowanych do smażenia zawiera relatywnie sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie wrażliwe na działanie wysokiej temperatury – ulegają utlenieniu (uszkodzeniu) przy czym powstaje duża ilość wolnych rodników. Spożywanie takiego tłuszczu stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. Między innymi znaleziono cząsteczki uszkodzonych (utlenionych) tłuszczów nienasyconych z rodziny omega-6 w blaszce miażdżycowej. Tłuszcz kokosowy natomiast składa się prawie całkowicie ze stabilnych tłuszczów nasyconych nieulegających utlenianiu, dzięki czemu jest to jedyny w pełni bezpieczny tłuszcz nadający się do obróbki termicznej żywności.

Masło kokosowe a odchudzanie
Zawarte w maśle kokosowym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) są inaczej wchłaniane i metabolizowane niż ich odpowiedniki o długich łańcuchach. Posiadają właściwości nasilające termogenezę poposiłkową czyli zwiększają wydatkowanie energii wywołane trawieniem, wchłanianiem i metabolizowaniem składników w nich obecnych. Ponadto stanowią doskonałe źródło szybkiego paliwa dla pracujących mięśni podobnie jak glukoza. Tłuszcze MCT są niezbędne dla osób stosujących dietę ketogeniczną przyspieszając proces produkcji ciał ketonowych.

Masło kokosowe a układ krążenia
Tłuszcz kokosowy korzystnie wpływa na profil lipidowy zwiększając poziom HDL – lipoprotein o wysokiej gęstości, zwanej dobrym cholesterolem, który to ma działania ochronne na układ krążenia. Zatem konsumpcja masła kokosowego poprawia stosunek LDL:HDL obniżając czynnik ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób serca.

Masło kokosowe a odporność
Tłuszcz kokosowy wspiera odporność organizmu poprzez antybakteryjne, antywirusowe i przeciwpierwotniakowe właściwości kwasu laurynowego i kaprynowego. Szczególną skuteczność wykazuje w przypadku zatruć pokarmowych oraz przeciwko wirusom wywołującym opryszczkę. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 454 g
na 14 g (jedna łyżka stołowa)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna100 kcal-
Białko1 g-
Węglowodany3 g1%
- cukry1 g-
- Błonnik pokarmowy2 g8%
Tłuszcz9 g14%
- kwasy tłuszczowe nasycone8 g40%
- kwasy tłuszczowe trans0 g-
Sól0,005 g-

Pozostałe składniki

-

Ostatnia ocena

Jooo

Stosuje produkty Swansona odkąd znajomy w UK polecił mi ich witaminy. Mają najszerszy wybór oraz posiadają takie preparaty ktorych nie ma konkurencja, szczerze polecam

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
105,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Source Naturals
79,00 zł

Heksafosforan inozytolu. Wspiera układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy, działa hipocholesterolemicznie.

Kupuję
Seeking Health
279,00 zł

Preparat multiskładnikowy, rekomendowany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej.

Kupuję
  • Popularny
B-Balance
Apollo's Hegemony
39,00 zł
(1)

Jedna z najbardziej kompleksowych formuł witamin z grupy B. Wysokoprzyswajalne formy oraz efektywne dawki.

Kupuję
Trec
78,00 zł
(1)

Preparat węglowodanowy zwiększający energię mięśniową. Wspomaga procesy regeneracyjne.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Kompleksowa formuła witamin, minerałów i ekstraktów prozdrowotnych. Nie zawiera żelaza.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027