Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Żywność funkcjonalna
  • Zdrowe tłuszcze
  • Błonnik
  • Dodatki do żywności
  • Superfoods
  • Zamienniki posiłków
  • Żywność energetyczna
  • Żywność wysokobiałkowa
  • Żywność zero kalorii
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • JARROW  B-Right 100 caps.
  • JARROW  B-Right 100 caps.
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • JARROW  B-Right 100 caps.
  • JARROW  B-Right 100 caps.
0 0,00 zł
0 0,00 zł
B-Right B-Right

Jarrow Formulas B-Right to elitarny suplement diety zawierający najbardziej przyswajalne, biodostępne i aktywne metabolicznie formy witamin B. Preparat wyróżnia się od innych podobnych produktów ze względu na zawartość metylokobalaminy (B12), 5-MTHF, pantethine i P-5-P. Ponadto, dla jeszcze większej skuteczności, zastosowano podwójne formy witamin B6 i B3 oraz kwasu pantotenowego (B5). Produkt ten doskonale usprawnia procesy metylacji, wspiera układ nerwowy, obniża poziom homocysteiny i zapobiega chorobom układu krążenia.

Witaminy z grupy B są grupą organicznych substancji odżywczych, niezbędnych w małych ilościach do różnorodnych funkcji biochemicznych. W zasadzie związki te nie są syntezowane przez ustrój i dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie, odgrywających rolę kofaktorów enzymatycznych (jako koenzymy lub grupy prostetyczne), tj. niezbędnych części enzymów warunkujących prawidłowy przebieg określonych reakcji biochemicznych w organizmie.

Niedobór tylko jednej witaminy grupy B jest rzadko spotykany, ponieważ nieprawidłowy skład diety jest najczęściej przyczyną wielorakich stanów niedoboru. Niemniej jednak, niedobór jednej witaminy może być przyczyną wystąpienia charakterystycznych objawów klinicznych.

I tak, niedobór tiaminy (witaminy B1) wywołuje chorobę beri-beri, niedobór ryboflawiny (witaminy B2) – zapalenie kącików ust i języka, niedobór niacyny (witaminy B3) – objawy pelagry, niedobór witaminy B12 (kobalaminy) – niedokrwistość megaloblastyczną i złośliwą, a niedobór kwasu foliowego – również niedokrwistość megaloblastyczną.

W skład preparatu Jarrow Formulas B-Right wchodzą następujące składniki:

Folian (pteroiloglutaminian) – nazywany też kwasem foliowym, witaminą B9 lub B11, syntezowany w organizmie przez bakterie jelitowe; jego bioaktywną postacią jest tetrahydrofolian (THF), który spełnia funkcję koenzymu w reakcjach przenoszenia aktywnych grup jednowęglowych (metylowych, formylowych, formiminowych, metylenowych, metenylowych) – jest donorem tych jednostek.. W wielu procesach fizjologicznych współpracuje z witaminą B12.

W pożywieniu występuje pod różną postacią folianów, które mogą zawierać do 7 dodatkowych reszt glutaminianowych powiązanych wiązaniami gamma-peptydowymi. Wydajność wchłaniania poszczególnych folianów jest różna, dlatego specjaliści wyrażają ją za pomocą równoważników folianowych.

5-Formylo-THF jest bardziej stabilną postacią folianu i dlatego w medycynie stosowany jest jako lek zwany kwasem folinowym lub leukoworyną. Jednak głównym czynnikiem wprowadzającym grupy jednowęglowe do podstawionych folianów jest 5,10-Metyleno-THF, powstający w reakcji glicyny, seryny i choliny z THF. Pochodne THF pełnią ogromną rolę w wielu reakcjach syntezy, w których produktami są między innymi: DNA, glicyna, seryna, metionina, formylometionina i puryny.

W produkcie Jarrow Formulas B-Right zawarto szczególną formę aktywnego folianu (5-Metylo-tetrahydrofolian), który jest głównym źródłem tetrahydrofolianów dla tkanek, przywraca prawidłowość procesów metylacji w ustroju oraz odgrywa szczególną rolę w obniżaniu poziom homocysteiny, co ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Czym jest homocysteina?
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, powstającym u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny. Aktualnie uważana jest u ludzi za niezależny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej, zawałów i zmian zakrzepowych.

Zwiększone stężenie homocysteiny stanowi znaczne zagrożenie dla rozwoju miażdżycy naczyń, zmian zakrzepowych i nadciśnienia tętniczego. Zmiany te są spowodowane upośledzoną syntezą 5-MTHF przez reduktazę metylenotetrahydrofolianową, przez co rozwija się czynnościowy niedobór folianu, prowadzący do upośledzenia ponownej metylacji homocysteiny do metioniny.

W przeprowadzonych badaniach wykazano, iż około 30% dorosłej populacji w Polsce ma zbyt wysoki (nieprawidłowy) poziom homocysteiny we krwi, co nazywane jest hiperhomocysteinemią. Najczęściej występującą przyczyną tego stanu rzeczy jest niedobór witaminy B12, B6 i kwasu foliowego. Odpowiednia suplementacja tymi witaminami redukuje poziom szkodliwej homocysteiny ochraniając przy tym układ sercowo-naczyniowy przed powikłaniami.

5-MTHF wkracza do akcji
S-Adenozylometionina (SAM-e), działając jako donor grupy metylowej, tworzy homocysteinę, która może ulec ponownej metylacji tylko i wyłącznie przez reakcję z 5-MTHF. Ta ostatnia reakcja jest katalizowana przez syntazę metioninową, będącą enzymem zależnym od witaminy B12. Skutkiem powyższej reakcji jest produkcja metioniny, co zmniejsza poziom homocysteiny w ustroju zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia.

Kwas foliowy czynnikiem krwiotwórczym
Kwas foliowy zaliczany jest także do czynników krwiotwórczych, które warunkują prawidłowy przebieg erytropoezy, tj. procesu namnażania i różnicowania erytrocytów (czerwonych krwinek krwi), z komórek macierzystych w szpiku kostnym kości płaskich i nasadach kości długich. Jego niedobór w organizmie prowadzi to niedokrwistości megaloblastycznej powstałej na skutek nieprawidłowej syntezy DNA, której efektem jest zaburzenie dojrzewania komórek krwi. Dodatkowo mogą występować zaburzenia ze strony centralnego układu nerwowego, który również potrzebuje tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania.

Witamina B12 (kobalamina) – wspólna nazwa dla grupy kobalamin (cyjanokobalamina, hydroksykobalamina, akwakobalamina, metylokobalamina, adenozylokobalamina), czyli korynoidów - związków zawierających kobalt w pierścieniu korynowym – wykazujących aktywność biologiczną witamin. Syntetyzowana przez mikroflorę jelitową, jednak jej głównym źródłem dla człowieka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, ponieważ rośliny nie wytwarzają tej witaminy. Dowodzi to, że ściśli weganie są grupą ryzyka rozwoju stanów niedoboru B12.

Wpływ B12 (metylokobalaminy!) na poziom homocysteiny:
Szczególnie ważnym enzymem zależnym od witaminy B12 jest syntaza metioninowa (inaczej metylotransferaza homocysteinowa), która katalizuje konwersję (ponowną metylację) homocysteiny do metioniny, co ma miejsce w reakcji zachodzącej z metylotetrahydrofolianem (5-MTHF).

Niedobór witaminy B12 jako kofaktora (w postaci metylokobalaminy!) jest przyczyną upośledzonej aktywności syntazy metioninowej, co prowadzi do gromadzenia się nadmiaru homocysteiny (hiperhomocysteinemia) i tzw. „pułapki folianowej” – czynnościowego niedoboru folianów w następstwie niedoboru metylokobalaminy.

Wpływ witaminy B12 (metylokobalaminy!) na poziom erytrocytów i niedokrwistość:
Niedokrwistość złośliwa powstaje wtedy, kiedy na skutek niedoboru metylokobalaminy zostaje zaburzona przemiana kwasu foliowego i następnie erytropoeza, w wyniku czego uwalniają się ze szpiku kostnego do krwi niedojrzałe prekursory krwinek czerwonych (niedokrwistość megaloblastyczna). Najczęstszą przyczyną niedokrwistości złośliwej jest upośledzone wchłanianie witaminy B12 z przewodu pokarmowego.

Niedobór witaminy B12 przyczyną chorób
Niedobór witaminy B12 manifestuje się jako złożony zespół chorobowy, którego głównymi objawami są objawy neurologiczne, hematologiczne i psychiatryczne. U podstaw biochemicznych zespołu leży zaburzenie metabolizmu metioniny, wywołane brakiem kofaktora (jakim jest kobalamina) enzymu syntetazy metioniny. Nieleczona jest stanem zagrażającym życiu.

Przyczyną niedoboru B12 może być dieta wegańska albo upośledzone wchłaniane tego związku spowodowane między innymi poprzez stosowanie leków na zgagę – inhibitorów pompy protonowej (IPP).

W produkcie Jarrow Formulas B-Right zawarto bioaktywną formę witaminy B12 w postaci metylokobalaminy(!), która bezpośrednio włącza się w proces obniżania poziomu homocysteiny w ustroju, przywraca prawidłowość procesów metylacji w organizmie oraz przeciwdziała czynnościowemu niedoborowi kwasu foliowego, zapobiegając niedokrwistości złośliwej i megaloblastycznej.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – występuje w sześciu formach, które w wyniku reakcji enzymatycznych są przekształcane do fosforanu pirydoksalu (aktywnej biologicznie formy witaminy B6), który to pełni funkcję koenzymu lub grupy prostetycznej enzymów odpowiedzialnych za metabolizm aminokwasów (aminotransferazy i dekarboksylazy).

Witamina B6 jest niezbędna w syntezie neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny), hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.  Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz wykazuje pozytywny skutek na zachowanie dzieci autystycznych.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – amid kwasu pantoinowego i beta-alaniny; po wchłonięciu ulega różnym przemianom metabolicznym. Jako fosfopantoteina uczestniczy w reakcjach prowadzących do powstania koenzymu A – aktywnej biologicznie postaci kwasu pantotenowego – oraz ACP – białkowego nośnika grup acylowych.

Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych (głównie jako acetylokoenzym A – acetylo-CoA) w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Acetylo-CoA bierze udział w syntezie acetylocholiny oraz w procesie wydalania sulfonamidów. Ponadto jest prekursorem cholesterolu, a tym samym hormonów steroidowych.

Kwas pantotenowy warunkuje prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego, trudności z nauką i nadmiernej drażliwości.

Witamina B1 (Tiamina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, która po dostaniu się do organizmu, w wyniku działania transferazy przy udziale ATP, zamieniana jest w aktywną biologicznie formę – pirofosforan tiaminy pełniący funkcję koenzymu kilku enzymów (między innymi karboksylazy pirogronianowej) związanych z metabolizmem węglowodanów w procesie oddychania komórkowego.

Zatem, jak widać powyżej, witamina B1 warunkuje prawidłowy przebieg procesu pozyskiwania energii z węglowodanów (glukozy). Ponadto odpowiada za prawidłową syntezę acetylocholiny - ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje poznawcze i pamięci.

Niedobór tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.

Witamina B2 (Ryboflawina) – niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych. Pełni ważną funkcję w procesie oddychania komórkowego prowadzącego do wytworzenia energii, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FNN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą.

Ryboflawina współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego, a jej niedobór może powodować pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, stany zapalne błon śluzowych, dystrofię mięśni oraz zaburzenia funkcjonalne układu nerwowego.

Witamina B3 (Niacyna) – nazywana też witaminą PP – występuje w dwóch formach: kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Jej niedobór prowadzi do pelagry – choroby objawiającej się zapaleniem skóry, demencją (otępieniem), osłabieniem, agresją, bezsennością i zaburzeniem koordynacji ruchów ciała. Może być produkowana w organizmie z tryptofanu, jednakże jest to proces niewystarczający do zapewnienia jej odpowiedniej ilości.

Odgrywa doniosłą rolę w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi oraz cholesterolu całkowitego. Meta-analiza badań klinicznych wykazała, że witamina B3 znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – produkowana przez bakterie jelitowe, jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Cholina (dwuwinian choliny) – połączenie kwasu winowego i choliny w formie estru, który w tej postaci staje się prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Cholina jest substancją rozpuszczalną w wodzie, uważaną za witaminę ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne.

Stanowi substrat w syntezie fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które to są fosfolipidami budującymi błony komórkowe wszystkich komórek. Szczególnie ma to istotne znaczenie dla komórek glejowych tworzących wokół aksonów osłonkę mielinową odpowiedzialną za izolację i usprawnianie przekazywania impulsów nerwowych.

Inozytol (inaczej witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia; może być syntezowany przez organizm, jednakże proces ten nie pokrywa pełnego zapotrzebowania. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest fosfolipidem będącym składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem ważnych przekaźników drugorzędowych (mediatorów wewnątrzkomórkowych) pośredniczących w wymianie informacji chemicznej: trisfosforanu inozytolu (IP3) i diacylogliceroli (DAG).

Inozytol jest również bardzo ważnym składnikiem spermy, reguluje cykle menstruacyjne u kobiet oraz przeciwdziała hiperinsulinemii. Ponadto wpływa na odżywienie komórek ośrodkowego układu nerwowego, w tym mózgu oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.

PABA (kwas p-aminobenzoesowy lub para-aminobenzoesowy) – związek nazywany witaminą B10, zaliczany do aminokwasów niebiałkowych (niebudujących białek); wchodzi w skład kwasu tetrahydrofoliowego (THF), który to jest metabolitem kwasu foliowego, pełni funkcje koenzymu  w wielu reakcjach enzymatycznych oraz jest niezbędny do syntezy puryn i reakcji metylacji homocysteiny do metioniny.

PABA po dostaniu się do organizmu współdziała z kwasem pantotenowym (dodatkowo poprawia jego przyswajalność) i kwasem foliowym zabezpieczając pigmentację powłok zewnętrznych: skóry, włosów i zębów. Chroni przed promieniowaniem UV i opóźnia procesy starzenia skóry, wpływając korzystnie na jej kondycje.

Podsumowując, Jarrow Formulas B-Right to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B. Szczególnie polecany sportowcom, którzy pod wpływem dużej ilości treningów przemęczają układ nerwowo-mięśniowy oraz osobom ponadprzeciętnie aktywnym umysłowo (jako środek nootropowy). Preparat wypada również polecić dla osób żyjących w pośpiechu i ciągłym stresie, a także w celach terapeutycznych przy różnych stanach chorobowych po konsultacji ze specjalistą. 

Magazyn UK
5 2
5

Jakość a nie jakoś. Swietne produkty MuscleZone!!!!
5

Wreszcie jest jarrow w polsce! polecam wszystkim b-righta i reszte produktów JF
B-Right B-Right 100 kaps.
JARROW FORMULAS
79,00 zł
Dodaj do koszyka

B-Right 100 kaps.

B-Right
PROMOCJA
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK DOSTĘPNY

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE DOSTĘPNY

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


Stara cena: 89,00 zł
79,00 zł
Kup za punkty: 66500
SZTUK
Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Bioaktywna formuła witamin B
  • Zawiera kwas foliowy nowej generacji
  • Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
  • Stymuluje procesy krwiotwórcze
  • Usprawnia zaburzone procesy metylacji
  • Podwójne formy aktywnych witamin
  • Wzbogacony o Pantethine + P-5-P
  • Obniża poziom homocysteiny
  • Zapobiega chorobom układu krążenia
  • Wskazany dla wegetarian i wegan
  • Zawiera metylokobalamine (B12) 
  • Reguluje przemiany metaboliczne
  • Poprawia wydzielanie i działanie hormonów
  • Przywraca prawidłowy profil lipidowy
  • Poprawia stan włosów, skóry i paznokci
  • Przeciwdziała niedokrwistości i anemii

Jarrow Formulas B-Right to elitarny suplement diety zawierający najbardziej przyswajalne, biodostępne i aktywne metabolicznie formy witamin B. Preparat wyróżnia się od innych podobnych produktów ze względu na zawartość metylokobalaminy (B12), 5-MTHF, pantethine i P-5-P. Ponadto, dla jeszcze większej skuteczności, zastosowano podwójne formy witamin B6 i B3 oraz kwasu pantotenowego (B5). Produkt ten doskonale usprawnia procesy metylacji, wspiera układ nerwowy, obniża poziom homocysteiny i zapobiega chorobom układu krążenia.

Witaminy z grupy B są grupą organicznych substancji odżywczych, niezbędnych w małych ilościach do różnorodnych funkcji biochemicznych. W zasadzie związki te nie są syntezowane przez ustrój i dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie, odgrywających rolę kofaktorów enzymatycznych (jako koenzymy lub grupy prostetyczne), tj. niezbędnych części enzymów warunkujących prawidłowy przebieg określonych reakcji biochemicznych w organizmie.

Niedobór tylko jednej witaminy grupy B jest rzadko spotykany, ponieważ nieprawidłowy skład diety jest najczęściej przyczyną wielorakich stanów niedoboru. Niemniej jednak, niedobór jednej witaminy może być przyczyną wystąpienia charakterystycznych objawów klinicznych.

I tak, niedobór tiaminy (witaminy B1) wywołuje chorobę beri-beri, niedobór ryboflawiny (witaminy B2) – zapalenie kącików ust i języka, niedobór niacyny (witaminy B3) – objawy pelagry, niedobór witaminy B12 (kobalaminy) – niedokrwistość megaloblastyczną i złośliwą, a niedobór kwasu foliowego – również niedokrwistość megaloblastyczną.

W skład preparatu Jarrow Formulas B-Right wchodzą następujące składniki:

Folian (pteroiloglutaminian) – nazywany też kwasem foliowym, witaminą B9 lub B11, syntezowany w organizmie przez bakterie jelitowe; jego bioaktywną postacią jest tetrahydrofolian (THF), który spełnia funkcję koenzymu w reakcjach przenoszenia aktywnych grup jednowęglowych (metylowych, formylowych, formiminowych, metylenowych, metenylowych) – jest donorem tych jednostek.. W wielu procesach fizjologicznych współpracuje z witaminą B12.

W pożywieniu występuje pod różną postacią folianów, które mogą zawierać do 7 dodatkowych reszt glutaminianowych powiązanych wiązaniami gamma-peptydowymi. Wydajność wchłaniania poszczególnych folianów jest różna, dlatego specjaliści wyrażają ją za pomocą równoważników folianowych.

5-Formylo-THF jest bardziej stabilną postacią folianu i dlatego w medycynie stosowany jest jako lek zwany kwasem folinowym lub leukoworyną. Jednak głównym czynnikiem wprowadzającym grupy jednowęglowe do podstawionych folianów jest 5,10-Metyleno-THF, powstający w reakcji glicyny, seryny i choliny z THF. Pochodne THF pełnią ogromną rolę w wielu reakcjach syntezy, w których produktami są między innymi: DNA, glicyna, seryna, metionina, formylometionina i puryny.

W produkcie Jarrow Formulas B-Right zawarto szczególną formę aktywnego folianu (5-Metylo-tetrahydrofolian), który jest głównym źródłem tetrahydrofolianów dla tkanek, przywraca prawidłowość procesów metylacji w ustroju oraz odgrywa szczególną rolę w obniżaniu poziom homocysteiny, co ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Czym jest homocysteina?
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, powstającym u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny. Aktualnie uważana jest u ludzi za niezależny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej, zawałów i zmian zakrzepowych.

Zwiększone stężenie homocysteiny stanowi znaczne zagrożenie dla rozwoju miażdżycy naczyń, zmian zakrzepowych i nadciśnienia tętniczego. Zmiany te są spowodowane upośledzoną syntezą 5-MTHF przez reduktazę metylenotetrahydrofolianową, przez co rozwija się czynnościowy niedobór folianu, prowadzący do upośledzenia ponownej metylacji homocysteiny do metioniny.

W przeprowadzonych badaniach wykazano, iż około 30% dorosłej populacji w Polsce ma zbyt wysoki (nieprawidłowy) poziom homocysteiny we krwi, co nazywane jest hiperhomocysteinemią. Najczęściej występującą przyczyną tego stanu rzeczy jest niedobór witaminy B12, B6 i kwasu foliowego. Odpowiednia suplementacja tymi witaminami redukuje poziom szkodliwej homocysteiny ochraniając przy tym układ sercowo-naczyniowy przed powikłaniami.

5-MTHF wkracza do akcji
S-Adenozylometionina (SAM-e), działając jako donor grupy metylowej, tworzy homocysteinę, która może ulec ponownej metylacji tylko i wyłącznie przez reakcję z 5-MTHF. Ta ostatnia reakcja jest katalizowana przez syntazę metioninową, będącą enzymem zależnym od witaminy B12. Skutkiem powyższej reakcji jest produkcja metioniny, co zmniejsza poziom homocysteiny w ustroju zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia.

Kwas foliowy czynnikiem krwiotwórczym
Kwas foliowy zaliczany jest także do czynników krwiotwórczych, które warunkują prawidłowy przebieg erytropoezy, tj. procesu namnażania i różnicowania erytrocytów (czerwonych krwinek krwi), z komórek macierzystych w szpiku kostnym kości płaskich i nasadach kości długich. Jego niedobór w organizmie prowadzi to niedokrwistości megaloblastycznej powstałej na skutek nieprawidłowej syntezy DNA, której efektem jest zaburzenie dojrzewania komórek krwi. Dodatkowo mogą występować zaburzenia ze strony centralnego układu nerwowego, który również potrzebuje tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania.

Witamina B12 (kobalamina) – wspólna nazwa dla grupy kobalamin (cyjanokobalamina, hydroksykobalamina, akwakobalamina, metylokobalamina, adenozylokobalamina), czyli korynoidów - związków zawierających kobalt w pierścieniu korynowym – wykazujących aktywność biologiczną witamin. Syntetyzowana przez mikroflorę jelitową, jednak jej głównym źródłem dla człowieka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, ponieważ rośliny nie wytwarzają tej witaminy. Dowodzi to, że ściśli weganie są grupą ryzyka rozwoju stanów niedoboru B12.

Wpływ B12 (metylokobalaminy!) na poziom homocysteiny:
Szczególnie ważnym enzymem zależnym od witaminy B12 jest syntaza metioninowa (inaczej metylotransferaza homocysteinowa), która katalizuje konwersję (ponowną metylację) homocysteiny do metioniny, co ma miejsce w reakcji zachodzącej z metylotetrahydrofolianem (5-MTHF).

Niedobór witaminy B12 jako kofaktora (w postaci metylokobalaminy!) jest przyczyną upośledzonej aktywności syntazy metioninowej, co prowadzi do gromadzenia się nadmiaru homocysteiny (hiperhomocysteinemia) i tzw. „pułapki folianowej” – czynnościowego niedoboru folianów w następstwie niedoboru metylokobalaminy.

Wpływ witaminy B12 (metylokobalaminy!) na poziom erytrocytów i niedokrwistość:
Niedokrwistość złośliwa powstaje wtedy, kiedy na skutek niedoboru metylokobalaminy zostaje zaburzona przemiana kwasu foliowego i następnie erytropoeza, w wyniku czego uwalniają się ze szpiku kostnego do krwi niedojrzałe prekursory krwinek czerwonych (niedokrwistość megaloblastyczna). Najczęstszą przyczyną niedokrwistości złośliwej jest upośledzone wchłanianie witaminy B12 z przewodu pokarmowego.

Niedobór witaminy B12 przyczyną chorób
Niedobór witaminy B12 manifestuje się jako złożony zespół chorobowy, którego głównymi objawami są objawy neurologiczne, hematologiczne i psychiatryczne. U podstaw biochemicznych zespołu leży zaburzenie metabolizmu metioniny, wywołane brakiem kofaktora (jakim jest kobalamina) enzymu syntetazy metioniny. Nieleczona jest stanem zagrażającym życiu.

Przyczyną niedoboru B12 może być dieta wegańska albo upośledzone wchłaniane tego związku spowodowane między innymi poprzez stosowanie leków na zgagę – inhibitorów pompy protonowej (IPP).

W produkcie Jarrow Formulas B-Right zawarto bioaktywną formę witaminy B12 w postaci metylokobalaminy(!), która bezpośrednio włącza się w proces obniżania poziomu homocysteiny w ustroju, przywraca prawidłowość procesów metylacji w organizmie oraz przeciwdziała czynnościowemu niedoborowi kwasu foliowego, zapobiegając niedokrwistości złośliwej i megaloblastycznej.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – występuje w sześciu formach, które w wyniku reakcji enzymatycznych są przekształcane do fosforanu pirydoksalu (aktywnej biologicznie formy witaminy B6), który to pełni funkcję koenzymu lub grupy prostetycznej enzymów odpowiedzialnych za metabolizm aminokwasów (aminotransferazy i dekarboksylazy).

Witamina B6 jest niezbędna w syntezie neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny), hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.  Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz wykazuje pozytywny skutek na zachowanie dzieci autystycznych.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – amid kwasu pantoinowego i beta-alaniny; po wchłonięciu ulega różnym przemianom metabolicznym. Jako fosfopantoteina uczestniczy w reakcjach prowadzących do powstania koenzymu A – aktywnej biologicznie postaci kwasu pantotenowego – oraz ACP – białkowego nośnika grup acylowych.

Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych (głównie jako acetylokoenzym A – acetylo-CoA) w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Acetylo-CoA bierze udział w syntezie acetylocholiny oraz w procesie wydalania sulfonamidów. Ponadto jest prekursorem cholesterolu, a tym samym hormonów steroidowych.

Kwas pantotenowy warunkuje prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego, trudności z nauką i nadmiernej drażliwości.

Witamina B1 (Tiamina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, która po dostaniu się do organizmu, w wyniku działania transferazy przy udziale ATP, zamieniana jest w aktywną biologicznie formę – pirofosforan tiaminy pełniący funkcję koenzymu kilku enzymów (między innymi karboksylazy pirogronianowej) związanych z metabolizmem węglowodanów w procesie oddychania komórkowego.

Zatem, jak widać powyżej, witamina B1 warunkuje prawidłowy przebieg procesu pozyskiwania energii z węglowodanów (glukozy). Ponadto odpowiada za prawidłową syntezę acetylocholiny - ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje poznawcze i pamięci.

Niedobór tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.

Witamina B2 (Ryboflawina) – niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych. Pełni ważną funkcję w procesie oddychania komórkowego prowadzącego do wytworzenia energii, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FNN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą.

Ryboflawina współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego, a jej niedobór może powodować pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, stany zapalne błon śluzowych, dystrofię mięśni oraz zaburzenia funkcjonalne układu nerwowego.

Witamina B3 (Niacyna) – nazywana też witaminą PP – występuje w dwóch formach: kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Jej niedobór prowadzi do pelagry – choroby objawiającej się zapaleniem skóry, demencją (otępieniem), osłabieniem, agresją, bezsennością i zaburzeniem koordynacji ruchów ciała. Może być produkowana w organizmie z tryptofanu, jednakże jest to proces niewystarczający do zapewnienia jej odpowiedniej ilości.

Odgrywa doniosłą rolę w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi oraz cholesterolu całkowitego. Meta-analiza badań klinicznych wykazała, że witamina B3 znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – produkowana przez bakterie jelitowe, jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Cholina (dwuwinian choliny) – połączenie kwasu winowego i choliny w formie estru, który w tej postaci staje się prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Cholina jest substancją rozpuszczalną w wodzie, uważaną za witaminę ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne.

Stanowi substrat w syntezie fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które to są fosfolipidami budującymi błony komórkowe wszystkich komórek. Szczególnie ma to istotne znaczenie dla komórek glejowych tworzących wokół aksonów osłonkę mielinową odpowiedzialną za izolację i usprawnianie przekazywania impulsów nerwowych.

Inozytol (inaczej witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia; może być syntezowany przez organizm, jednakże proces ten nie pokrywa pełnego zapotrzebowania. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest fosfolipidem będącym składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem ważnych przekaźników drugorzędowych (mediatorów wewnątrzkomórkowych) pośredniczących w wymianie informacji chemicznej: trisfosforanu inozytolu (IP3) i diacylogliceroli (DAG).

Inozytol jest również bardzo ważnym składnikiem spermy, reguluje cykle menstruacyjne u kobiet oraz przeciwdziała hiperinsulinemii. Ponadto wpływa na odżywienie komórek ośrodkowego układu nerwowego, w tym mózgu oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.

PABA (kwas p-aminobenzoesowy lub para-aminobenzoesowy) – związek nazywany witaminą B10, zaliczany do aminokwasów niebiałkowych (niebudujących białek); wchodzi w skład kwasu tetrahydrofoliowego (THF), który to jest metabolitem kwasu foliowego, pełni funkcje koenzymu  w wielu reakcjach enzymatycznych oraz jest niezbędny do syntezy puryn i reakcji metylacji homocysteiny do metioniny.

PABA po dostaniu się do organizmu współdziała z kwasem pantotenowym (dodatkowo poprawia jego przyswajalność) i kwasem foliowym zabezpieczając pigmentację powłok zewnętrznych: skóry, włosów i zębów. Chroni przed promieniowaniem UV i opóźnia procesy starzenia skóry, wpływając korzystnie na jej kondycje.

Podsumowując, Jarrow Formulas B-Right to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B. Szczególnie polecany sportowcom, którzy pod wpływem dużej ilości treningów przemęczają układ nerwowo-mięśniowy oraz osobom ponadprzeciętnie aktywnym umysłowo (jako środek nootropowy). Preparat wypada również polecić dla osób żyjących w pośpiechu i ciągłym stresie, a także w celach terapeutycznych przy różnych stanach chorobowych po konsultacji ze specjalistą. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Tiamina (Witamina B1)25 mg1667%
Ryboflawina (Witamina B2)25 mg1470%
Niacyna (Witamina B3)25 mg130%
Niacyna (Witamina B3) (jako niacynamid)100 mg500%
Kwas pantotenowy100 mg1000%
Pantetina (pochodna kwasu pantotenowego)25 mg-
Witamina B625 mg1250%
Witamina B6 (jako P-5-P fosforan pirydoksalu)10 mg500%
Kwas Foliowy (jako 5-MTHF)400 mcg100%
Witamina B12 (metylokobalamina)100 mcg1670%
Biotyna300 mcg100%
Dwuwinian Choliny50 mg-
Inozytol50 mg-
Kwas para-aminobenzoesowy (PABA)30 mg-

Ostatnia ocena

Bawar

Jakość a nie jakoś. Swietne produkty MuscleZone!!!!

Najlepiej połączyć z

Sojavit 85
OLIMP

Odżywka białkowa na bazie białek sojowych oraz pszenicznych. Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

29,00 zł
więcej
NOW FOODS

Suplement diety zawierający chrom. Reguluje apetyt i wydzielanie insuliny, zmniejsza poziom cholesterolu.

19,00 zł
więcej
SWANSON

Witamina C stymuluje syntezę kolagenu, zwiększa odporność i wspomaga tworzenie czerwonych krwinek.

34,00 zł
więcej
Glucosamin
Hi-TEC

Suplement zawierający siarczan glukozaminy oraz witaminę C i E. Zmniejsza bóle stawów i wspomaga regenerację.

22,00 zł
więcej
TREC

Kapsułki zawierające kwasy tłuszczowe Omega-3-6-9. Obniżają poziom cholesterolu i wspomagają odporność.

30,00 zł
więcej
Tribulus
NOW FOODS

Suplement diety zawierający czysty Tribulus. Zwiększa poziom testosteronu i siłę, poprawia jakość snu.

69,00 zł
więcej

Witamina B1 (Tiamina)

Informacje ogólne

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacje ogólne

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3 (Niacyna)

Informacje ogólne

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacje ogólne

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacje ogólne

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacje ogólne

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacje ogólne

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Biotyna

Informacje ogólne

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Dwuwinian Choliny

Informacje ogólne

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Inozytol

Informacje ogólne

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Kwas para-aminobenzoesowy

Informacje ogólne

Kwas para-aminobenzoesowy (PABA) jest rozpuszczalny w wodzie, wchodzi w skład kompleksu witaminy B. Syntetyzowany w organizmie. Uczestniczy w przemianach energetycznych (metabolizmie) białek. Stosowany w maściach zapobiega nadmiernemu opalaniu, chroniąc przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wpływa korzystnie na stan skóry i owłosienie. Według ostatnich badań w połączeniu z kwasem foliowym pozwala na  przywrócenie siwym włosom koloru naturalnego. Syntetyzowany w organizmie. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, pełne ziarna i ryż oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba i nerki.

Dawkowanie – brak ścisłych norm dawki dziennej

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Relatonic Forte

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Bacopa Monnieri

69,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>