Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Raw B-Complex Raw B-Complex

Garden of Life Raw B-Complex to suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B, w tym witaminę B12 w postaci zmetylowanej i foliany; mieszankę enzymów trawiennych, bakterii i drożdży probiotycznych (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae) oraz warzywa i owoce pochodzące z certyfikowanych organicznych upraw. Produkt jest całkowicie wegański. 

Tiamina w formie pirofosforanu (TPP) jako grupy prostetycznej enzymów: dehydrogenazy pirogronianowej, dehydrogenazy α-ketoglutaranowej i transketolazy, bierze czynny udział w cyklu kwasu cytrynowego (Krebsa), pełniącego bardzo ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Stąd wynika większe zapotrzebowanie na witaminę B1 w diecie wysokowęglowodanowej, a jej niedobór prowadzi do zaburzeń neurologicznych i nieprawidłowego stężenia glukozy we krwi. 

Ryboflawina w formie koenzymów: dinukleotydu flawinoadeninowego (FAD) i mononukleotydu flawinowego (FMN), wchodzi w skład enzymów flawinowych. W ten sposób witamina B2 uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie, warunkujących metabolizm składników pokarmowych i produkcję energii. 

Ryboflawina współdziała z witaminą A w zachowaniu prawidłowych funkcji błon śluzowych i skóry. Klasycznym objawem niedoboru ryboflawiny jest pękanie warg i kącików ust oraz zapalenia błony śluzowej. Poważniejsze skutki niedoboru to rozwój anemii i obniżenie wytwarzania hemu (barwnika krwi). 

Niacyna w postaci koenzymatycznej: NAD i NADP, uczestniczy w przenoszeniu atomów wodoru w licznych przemianach metabolicznych, m.in. oddychaniu tkankowym i glikolizie. Witamina B3 jest konieczna dla zdrowia układu nerwowego – stosowana jest m.in. w leczeniu schizofrenii. Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, zwiększając aktywność reduktazy glutationowej. W ten sposób niacyna wspiera unieczynnianie i wydalanie z organizmu ksenobiotyków (z glutationem sprzęgane się niektóre leki i toksyny).

Pirydoksyna, czyli witamina B6, w aktywnych, koenzymatycznych formach fosforanowych, bierze udział m.in. w przemianach aminokwasów – reakcjach dekarboksylacji, racemizacji i innych. Pirydoksyna, uczestnicząc w powstawaniu przeciwciał, wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Jest niezbędna do syntezy porfiryn, m.in. obecnych w hemoglobinie, a jej niedobór prowadzi do rozwoju anemii niedobarwliwej. Innym skutkiem niedoboru witaminy B6 jest szybsze starzenie się neuronów. 

Foliany pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim są niezbędne do prawidłowych podziałów komórkowych, przenosząc jednowęglowe fragmenty do syntezy i metylacji RNA i DNA, stąd szczególnie istotny jest prawidłowy poziom folianów w intensywnie dzielących się tkankach, m.in. u rozwijającego się płodu, dlatego obowiązkowo powinny być suplementowane przez kobiety w ciąży i planujące ciążę. 

Foliany uczestniczą w przemianach aminokwasów, w tym homocysteiny, prowadząc do obniżenia jej poziomu. Obniżanie poziomu homocysteiny jest pożądanym działaniem z punktu widzenia profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza układu krążenia. Niedobór folianów przyczynia się do nieprawidłowych podziałów komórkowych, rozwoju anemii i depresji. 

Metylokobalamina to bioaktywna postać witaminy B12, naturalnie występująca w organizmie. Witamina B12 jest potrzebna każdej komórce organizmu, uczestnicząc w reakcjach metylacji (podobnie jak foliany). Przy udziale witaminy B12 zachodzi remetylacja homocysteiny do metioniny. Jest też niezbędna do prawidłowego tworzenia się erytrocytów, a jej niedobór prowadzi do rozwoju anemii megaloblastycznej. Witamina B12 ma też ogromne znaczenie z punktu widzenia zdrowia układu nerwowego, ze względu na jej udział w powstawaniu osłonek mielinowych. 

Biotyna, zwana też witaminą B7, jako koenzym jest niezbędnym elementem niektórych enzymów z grupy karboksylaz, m.in. karboksylazy acetylo-CoA i karboksylazy pirogronianowej. Karboksylazy warunkują wiele ważnych przemian metabolicznych, w tym glukoneogenezę i syntezę kwasów tłuszczowych. 

Biotyna wpływa korzystnie na wygląd skóry i włosów. Za działanie to odpowiada m.in. obecność siarki w cząsteczce biotyny. Witamina B7 wspiera procesy wytwarzania keratyny, której białka zawierają duże ilości aminokwasów siarkowych. Biotyna uczestniczy też w procesach różnicowania się komórek naskórka oraz budujących włosy i paznokcie. Niedobór biotyny objawia się zapaleniem skóry, nadmierną łamliwością włosów i paznokci oraz zaburzeniami metabolizmu tłuszczów.

Kwas pantotenowy w formie koenzymu A (CoA) jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych, syntezy niektórych neuroprzekaźników i hormonów. Witamina B5 efektywnie wspiera barierę antyoksydacyjną organizmu – prowadzi do zwiększenia poziomu glutationu i zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na modelu zwierzęcym, może hamować procesy peroksydacji lipidów.

Mieszanka organicznych warzyw i owoców dostarcza bogactwa prozdrowotnych fitozwiązków – pofilenoli, w tym przede wszystkim flawonoidów. Flawonoidy to grupa związków o udowodnionych naukowo właściwościach antyoksydacyjnych, wzmacniających śródbłonek naczyń, antyagregacyjnych, przeciwzapalnych i moczopędnych. Wykazują synergizm działania z witaminą C.  

Bakterie i droższe probiotyczne - Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae wspomagają normalizację mikroflory bakteryjnej jelit. Utrudniają kolonizację i przetrwanie bakterii patogennych w przewodzie pokarmowym, wpływają korzystnie na odporność organizmu i komfort trawienny. Równowaga jelitowa jest również ważna z punktu widzenia redukcji zaburzeń nastroju i depresji. 

Enzymy trawienne wspierają działanie naturalnych enzymów w przewodzie pokarmowym, ułatwiając i usprawniając procesy trawienne. Odpowiednio strawiony pokarm wpływa korzystnie na stan mikroflory bakteryjnej i jest dobrze przyswajalny przez organizm. Przyjmowanie enzymów trawiennych wraz z posiłkiem przyniesie najwięcej korzyści – ochroni przed uczuciem ciężkości i dyskomfortem trawiennym. Enzymy trawienne mogą być też pomocne w łagodzeniu nietolerancji pokarmowych. 

Podsumowując, Garden of Life Raw B-Complex to złożony suplement diety polecany w celu uzupełnienia diety o witaminy z grupy B, szczególnie osobom prowadzącym intensywny i stresujący tryb życia, wykonującym pracę umysłową, w celu poprawy funkcji kognitywnych, w przypadku diety roślinnej oraz jako element profilaktyki prozdrowotnej.

 
Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Raw B-Complex Raw B-Complex 120 kaps.
Garden Of Life
119,00 zł

Raw B-Complex 120 kaps.

Cechy

Wytrzymałość:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Witamina B12 w aktywnej postaci zmetylowanej
  • Prawidłowe funkcje układu nerwowego
  • Prawidłowe procesy krwiotworzenia
  • Zdrowa skóra, włosy i paznokcie
  • Poprawa funkcji kognitywnych
  • Wzrost komfortu trawiennego
  • Wsparcie mikroflory jelitowej
  • Regulacja przemiany materii
  • Aktywność antyoksydacyjna
  • Lepsza odporność na stres
  • Wolny od GMO

Garden of Life Raw B-Complex to suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B, w tym witaminę B12 w postaci zmetylowanej i foliany; mieszankę enzymów trawiennych, bakterii i drożdży probiotycznych (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae) oraz warzywa i owoce pochodzące z certyfikowanych organicznych upraw. Produkt jest całkowicie wegański. 

Tiamina w formie pirofosforanu (TPP) jako grupy prostetycznej enzymów: dehydrogenazy pirogronianowej, dehydrogenazy α-ketoglutaranowej i transketolazy, bierze czynny udział w cyklu kwasu cytrynowego (Krebsa), pełniącego bardzo ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Stąd wynika większe zapotrzebowanie na witaminę B1 w diecie wysokowęglowodanowej, a jej niedobór prowadzi do zaburzeń neurologicznych i nieprawidłowego stężenia glukozy we krwi. 

Ryboflawina w formie koenzymów: dinukleotydu flawinoadeninowego (FAD) i mononukleotydu flawinowego (FMN), wchodzi w skład enzymów flawinowych. W ten sposób witamina B2 uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie, warunkujących metabolizm składników pokarmowych i produkcję energii. 

Ryboflawina współdziała z witaminą A w zachowaniu prawidłowych funkcji błon śluzowych i skóry. Klasycznym objawem niedoboru ryboflawiny jest pękanie warg i kącików ust oraz zapalenia błony śluzowej. Poważniejsze skutki niedoboru to rozwój anemii i obniżenie wytwarzania hemu (barwnika krwi). 

Niacyna w postaci koenzymatycznej: NAD i NADP, uczestniczy w przenoszeniu atomów wodoru w licznych przemianach metabolicznych, m.in. oddychaniu tkankowym i glikolizie. Witamina B3 jest konieczna dla zdrowia układu nerwowego – stosowana jest m.in. w leczeniu schizofrenii. Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, zwiększając aktywność reduktazy glutationowej. W ten sposób niacyna wspiera unieczynnianie i wydalanie z organizmu ksenobiotyków (z glutationem sprzęgane się niektóre leki i toksyny).

Pirydoksyna, czyli witamina B6, w aktywnych, koenzymatycznych formach fosforanowych, bierze udział m.in. w przemianach aminokwasów – reakcjach dekarboksylacji, racemizacji i innych. Pirydoksyna, uczestnicząc w powstawaniu przeciwciał, wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Jest niezbędna do syntezy porfiryn, m.in. obecnych w hemoglobinie, a jej niedobór prowadzi do rozwoju anemii niedobarwliwej. Innym skutkiem niedoboru witaminy B6 jest szybsze starzenie się neuronów. 

Foliany pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim są niezbędne do prawidłowych podziałów komórkowych, przenosząc jednowęglowe fragmenty do syntezy i metylacji RNA i DNA, stąd szczególnie istotny jest prawidłowy poziom folianów w intensywnie dzielących się tkankach, m.in. u rozwijającego się płodu, dlatego obowiązkowo powinny być suplementowane przez kobiety w ciąży i planujące ciążę. 

Foliany uczestniczą w przemianach aminokwasów, w tym homocysteiny, prowadząc do obniżenia jej poziomu. Obniżanie poziomu homocysteiny jest pożądanym działaniem z punktu widzenia profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza układu krążenia. Niedobór folianów przyczynia się do nieprawidłowych podziałów komórkowych, rozwoju anemii i depresji. 

Metylokobalamina to bioaktywna postać witaminy B12, naturalnie występująca w organizmie. Witamina B12 jest potrzebna każdej komórce organizmu, uczestnicząc w reakcjach metylacji (podobnie jak foliany). Przy udziale witaminy B12 zachodzi remetylacja homocysteiny do metioniny. Jest też niezbędna do prawidłowego tworzenia się erytrocytów, a jej niedobór prowadzi do rozwoju anemii megaloblastycznej. Witamina B12 ma też ogromne znaczenie z punktu widzenia zdrowia układu nerwowego, ze względu na jej udział w powstawaniu osłonek mielinowych. 

Biotyna, zwana też witaminą B7, jako koenzym jest niezbędnym elementem niektórych enzymów z grupy karboksylaz, m.in. karboksylazy acetylo-CoA i karboksylazy pirogronianowej. Karboksylazy warunkują wiele ważnych przemian metabolicznych, w tym glukoneogenezę i syntezę kwasów tłuszczowych. 

Biotyna wpływa korzystnie na wygląd skóry i włosów. Za działanie to odpowiada m.in. obecność siarki w cząsteczce biotyny. Witamina B7 wspiera procesy wytwarzania keratyny, której białka zawierają duże ilości aminokwasów siarkowych. Biotyna uczestniczy też w procesach różnicowania się komórek naskórka oraz budujących włosy i paznokcie. Niedobór biotyny objawia się zapaleniem skóry, nadmierną łamliwością włosów i paznokci oraz zaburzeniami metabolizmu tłuszczów.

Kwas pantotenowy w formie koenzymu A (CoA) jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych, syntezy niektórych neuroprzekaźników i hormonów. Witamina B5 efektywnie wspiera barierę antyoksydacyjną organizmu – prowadzi do zwiększenia poziomu glutationu i zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na modelu zwierzęcym, może hamować procesy peroksydacji lipidów.

Mieszanka organicznych warzyw i owoców dostarcza bogactwa prozdrowotnych fitozwiązków – pofilenoli, w tym przede wszystkim flawonoidów. Flawonoidy to grupa związków o udowodnionych naukowo właściwościach antyoksydacyjnych, wzmacniających śródbłonek naczyń, antyagregacyjnych, przeciwzapalnych i moczopędnych. Wykazują synergizm działania z witaminą C.  

Bakterie i droższe probiotyczne - Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae wspomagają normalizację mikroflory bakteryjnej jelit. Utrudniają kolonizację i przetrwanie bakterii patogennych w przewodzie pokarmowym, wpływają korzystnie na odporność organizmu i komfort trawienny. Równowaga jelitowa jest również ważna z punktu widzenia redukcji zaburzeń nastroju i depresji. 

Enzymy trawienne wspierają działanie naturalnych enzymów w przewodzie pokarmowym, ułatwiając i usprawniając procesy trawienne. Odpowiednio strawiony pokarm wpływa korzystnie na stan mikroflory bakteryjnej i jest dobrze przyswajalny przez organizm. Przyjmowanie enzymów trawiennych wraz z posiłkiem przyniesie najwięcej korzyści – ochroni przed uczuciem ciężkości i dyskomfortem trawiennym. Enzymy trawienne mogą być też pomocne w łagodzeniu nietolerancji pokarmowych. 

Podsumowując, Garden of Life Raw B-Complex to złożony suplement diety polecany w celu uzupełnienia diety o witaminy z grupy B, szczególnie osobom prowadzącym intensywny i stresujący tryb życia, wykonującym pracę umysłową, w celu poprawy funkcji kognitywnych, w przypadku diety roślinnej oraz jako element profilaktyki prozdrowotnej.

 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Tiamina (Witamina B1)5 mg330%
Ryboflawina (Witamina B2) 10 mg590%
Niacyna45 mg230%
Witamina B610 mg500%
Foliany 450 mcg110%
Witamina B12 (Metylokobalamina)133 mcg2220%
Biotyna325 mcg110%
Kwas pantotenowy45 mg450%
RAW Mieszanka organicznych warzyw I owoców360 mg+
Pochodzące z certyfikowanych organicznych upraw jabłko, burak , brokuł, marchew, szpinak , pomidor, truskawka, wiśnia , jeżyna, zielona papryka , brukselka, malina , pietruszka , kalafior, czerwona kapusta, jarmuż, ogórek, seler , szparagi.
RAW Mieszanka enzymów i probiotyków60 mg+
Lipaza, proteaza, aspergillopepsyna, beta-glukanaza, celulaza, bromelaina, fitaza, laktaza, papaina, peptydaza, pektynaza, ksylanaza, hemicelulaza, [Lactobacillus bulgaricus , Lactobacillus plantarum] (500 Millionów CFU), Saccharomyces cerevisiae.

Pozostałe składniki

Celuloza roślinna (kapsułka), organiczna łuska ryżowa. 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
99,00 zł

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

Kupuję
Source Naturals
49,00 zł

Synergistyczne połączenie składników o działaniu przeciwstresowym, w tym m.in. GABA, L-teanina, Relora® .

Kupuję
  • Popularny
Biotin
Apollo's Hegemony
189,00 zł

Najwyższa dostępna na rynku porcja biotyny w kapsułce – 100 mg. Pomoc w problemach neurologicznych, m.in. SM.

Kupuję
Now Foods
22,00 zł

Cynk w tabletkach. Wspomaga syntezę białek i kwasów nukleinowych, reguluje kurczliwość mięśni.

Kupuję
Hepatica
36,00 zł

Naturalny wyciąg roślinny. Zwalcza wolne rodniki, korzystnie wpływa na układ nerwowy i podnosi odporność.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł
(2)

Preparat ułatwiający usuwanie toksyn z organizmu. Opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia odporność.

Kupuję

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Burak ćwikłowy

Informacja

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) jest popularnym warzywem. Surowcem spożywczym i leczniczym są jego: korzeń (Radix Betae vulgaris), młode liście, a także sok z korzeni buraka Succus Betae vulgaris), zawierające składniki aktywne: węglowodany (fruktozę, glukozę,sacharozę, pektyny), witaminy (z grupy B, C, E, K, PP, prowitaminę A), kwasy (szczawiowy i jabłkowy), białka i sole mineralne (związki cynku, fosforu, magnezu, potasu, rubidu, wapnia). Leczniczo stosowany w chorobach jelit, wątroby oraz przy nadciśnieniu tętniczym. Działa oczyszczająco usuwając toksyny z organizmu (obniżając poziom homocysteiny). Wzmacnia organizm, a azotany wykryte w jego korzeniu mogą wpływać na proces syntezy tlenku azotu, poprawiając ukrwienie i odżywianie tkanek, oraz przyspieszając odnowę biologiczną po wysiłku. Nasila produkcję erytrocytów oraz działa żółciopędnie. W suplementacji sportowej sproszkowany burak wchodzi w skład preparatów odżywczych (witaminizujących i mineralizujących) oraz stacków kreatynowych przedtreningowych.

Brokuły

Informacja

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Szpinak warzywny

Informacja

Szpinak warzywny (Spinacia oleracea) jest powszechnie uprawianym warzywem, wywodzącym się z Azji. Surowcem spożywczym jest ziele (Herba Spinanae) zwierające witaminy (A, B kompleks, C, E, H, K, prowitaminę A, PP), kwas foliowy, karoten i minerały (fosfor, potas, sód, wapń, duże ilości żelaza), białka, błonnik, cukry, flawonoidy (rytunę), saponiny steroidowe, betainę, kwasy organiczne. Jest silnym antyoksydantem. Korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową, obniżając poziom homocysteiny i zmniejszając zagrożenie miażdżycą. Uzupełnia znacząco poziom żelaza w organizmie, chroniąc przed anemią.  Luteina zawarta w szpinaku pomaga zachować wzrok w dobrej kondycji.  Szpinak ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. Wchodzi w skład suplementów diety o działaniu odżywczym, antyoksydacyjnym, wzmacniającm dostępnych na www.muscle-zone.pl

Truskawka

Informacja

Truskawka (Fragaria grandiflora) jest rośliną klimatu umiarkowanego uprawiana również w Polsce w ogrodach i na plantacjach, dla smacznego owocu truskawki (Fructus Fragariae), bogatego w składniki odżywcze: cukry proste, kwasy organiczne, enzymy (bromelina), garbniki, alkaloidy, mikroelementy (fosfor, kobalt, mangan, wapń,żelazo), związki fenolowe (kampferol, kwercetyna i pelargonidyna), a przede wszystkim duże ilości kwasu askorbinowego (Witamina C). Owoc truskawki jest silnym antyoksydantem posiadającym potencjał antynowotworowy. Ma działanie wzmacniające, mineralizujące,  witaminizujące oraz  odżywcze. Stosowana w postaci mrożonek lub przetworów (soki, dżemy, konfitury) może być spożywana przez cały rok. Dla potrzeb sportowych w odżywkach stosowana jest sproszkowana truskawka. Preparaty odżywcze zawierające proszek truskawkowy dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, spożycie wg indywidualnych potrzeb

Wiśnia pospolita

Informacja

Wiśnia pospolita (Cerasus vulgaris Mill.) , drzewo z rodziny różowatych, bogate źródło składników aktywnych: cyjanid, flawonoidów,  składników mineralnych i witamin (A, z grupy B, C). Zawarta w owocach melatonina wpływa na regenerację nocną oraz reguluje profil lipidowy. Owoce wiśni posiadają potencjał przeciwutleniający, wspomagają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję. Spożywane jako świeże owoce oraz ich przetwory, wchodzą również w skład preparatów funkcjonalnych, odżywczych, witaminizujących i wzmacniających oraz wspomagających zasypianie, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Jeżyna

Informacja

Jeżyna (Rubus plicatus) jest pospolitym krzewem występującym na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym (w tym w Polsce). Substancje aktywne występują zarówno w owocu (Fructus Rubi plicati), jak i w liściach. Roślina jest źródłem pozyskiwania: barwników antocyjanowych, flawonoidów, inozytu, kwasów organicznych,  pektyn, soli mineralnych oraz witamin (C, B1, B2, PP i E). Stosowana w medycynie tradycyjnej; działa jako diuretyn (ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu) oraz napotnie. Uczestniczy w procesach przemiany materii, zapobiegając zaburzeniom w układzie pokarmowym i trawiennym. Jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza stres oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Ma działanie odżywczen mineralizujące i witaminizujące. Święże owoce chętnie stosowane są na przetwory.

Jeżyna może być spożywana jako owoc świeży; wchodzi w skład suplementów i preparatów odżywczych wspomagających pracę układów: moczopędnego, odpornościowego, pokarmowego i trawiennego. Do nabycia w sklepie muscle-zone.pl

Papryka roczna

Informacja

Papryka roczna (Capsicum annuum) - roślina pochodząca z kontynentów amerykańskich, w Polsce uprawiana pod osłonami, posiada cenne właściwości lecznicze i kulinarne (jako przyprawa do wielu potraw). Surowcem jest wysuszony owoc papryki (Fructus Capsici siccatus) oraz owoc niedojrzały (Fructus Copsici immaturus) zawierający: aminy aromatyczne, białko, cukier, flawonoidy, kwasy organiczne, mikroelementy (fosfor, magnez, potas, wapń), witaminy (z grupy B, C, P, E, prowitaminę A) oraz alkaloid kapsaicynę posiadającą potencjał termogeniczny. Większość substancji występujących w papryce wykazuje właściwości antyoksydacyjne, wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego, zwiększają metabolizm, poprawiają krążenie krwi oraz wpływają na poziom cholesterolu. Świeża papryka jest cenną przyprawą do mięs, sałatek ze względu na działanie odżywcze i witaminizujące. Wchodzi w skład suplementów diety działających witaminizująco, mineralizująco oraz wspomagających odchudzanie.

Brukselka

Informacja

Brukselka (Brassica oleracea) - warzywo z rodziny kapustnych, mające zastosowanie w odżywianiu ze względu na wysoki poziom witaminy C, a także witamin A, K i M (kwasu foliowego). Bogata w składniki mineralne (m.in.: magnez, siarkę, wapń i żelazo) oraz inne substancje aktywne (rutyna, indole). Indole spowalniają przemiany męskiego hormonu płciowego (testosteronu) do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), wpływając na poprawę sylwetki.

Malina właściwa

Informacja

Malina właściwa (Rubus idaeus) – krzew rosnący dziko lub w ogrodach na terenach piaszczystych na półkuli północnej. Składnikami spożywczymi są owoce maliny (Fructus Rubi idaei) oraz liście (Folium Rubi idaei). Owoce zawierają kwasy organiczne (przede wszystkim kwas askorbinowy czyli witaminę C), cukry i pektyny, witaminy A, B1, B2 oraz mikroelementy (fosfor, magnez, potas, sód i żelazo). Napary ze świeżych lub suszonych owoców stosuje się przy przeziębieniach i gorączce oraz w zaburzeniach trawiennych u dzieci i młodzieży. Liście działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie  oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, naczyń krwionośnych i macicy. Skuteczniejsze działanie mają maliny rosnące dziko, na obrzeżach lasów. Z malin można produkować soki i syropy, dżemy i nalewki.

Pietruszka zwyczajna

Informacja

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum sativum) jest rośliną klimatu śródziemnomorskiego uprawianą obecnie w całej Europie. Jej surowcami leczniczymi i spożywczymi są: korzeń (Radix Petroselini) i ziele (Herba Petroselini – natka) oraz owoc (Fructus Petroselini – nasiona). Poszczególne surowce charakteryzują się licznymi składnikami (m.in. zawierają: glikozydy flawonowe, furanokumaryny, związki poliacetylenowe, śluzy, cukry, kwas askorbinowy, prowitaminę A, mangan. Natka pietruszki jest bogatym źródłem prowitaminy A, składników mineralnych (fosfor, mangan, potas, sód, wapń, żelazo), zaś owoce olejek eteryczny i fitosterole i flawonoidy. Poszczególne części pietruszki zwyczajnej mają działanie moczo- i wiatropędne, przeciwskurczowe oraz pobudzają trawienie. Stosowanie wyciągów wodnych z pietruszki pozwala na szybkie pozbywanie się wody podskórnej, co znajduje zastosowanie wśród sportowców trenujących sporty limitowane wagą. W suplementacji sportowej wykorzystuje się właśnie zdolności diuretyczne pietruszki, pozwalające na  zwiększanie się przesączania kłębuszkowego, przy jednoczesnym zwalczaniu resorpcji zwrotnej. Preparaty zawierające pietruszkę zwyczajną są dostępne na www.muscle-zone.pl

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Seler zwyczajny

Informacja

Seler zwyczajny (Apium graveolens) znany już w starożytności, uważany za lek uniwersalny o działaniu: moczopędnym, przeciwzapalnym, przeciwgorączkowym i pobudzającym. Stosowany jako surowiec spożywczy i lekarski jest korzeń selera (Radix Apii), ziele selera (Herba Apii) oraz owoc (Fructus Apii) oraz nasiona selera. Bogaty w składniki aktywne: alkohole, asparaginę, cholinę, cukry, flawonoidy, karoten, sole mineralne (fosforu, potasu i wapnia), śluzu i witaminy (B1,B2,PP). Ma zastosowanie w suplementacji redukującej tkankę tłuszczową, wykorzystuje się jego działania przeciwreumatyczne.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Fitaza

Informacja

Fitaza (fosfohydrolaza heksafosforanu mio-inozytolu) to enzym fosforolityczny, będący katalizatorem reakcji hydrolizy kwasu fitynowego – niestrawnej, organicznej formy fosforu, która występuje w ziarnach zbóż i nasionach roślin oleistych. Obecność tego enzymu stwierdzono w organizmach roślinnych oraz u niektórych zwierząt, bakterii i grzybów. Organizm ludzki nie wytwarza fitazy, ale udowodniono, że niektóre u niektórych osób (zwłaszcza wegetarian i wegan), w składzie mikroflory jelitowej mogą występować drobnoustroje zdolne do produkcji fitazy.

Fitaza wspomaga rozkład kwasu fitynowego, a dzięki temu zwiększa biodostępność niektórych składników odżywczych oraz minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Ponadto sprzyja poprawie trawienia i redukuje dolegliwości, które mogą towarzyszyć spożywaniu zbóż i roślin strączkowych. W suplementacji raczej nie występuje w postaci monopreparatu. Najczęściej jest jednym ze składników mieszanek zawierających rozmaite enzymy trawienne.

 

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Ostatnio na blogu

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały....

czytaj więcej
Przeziębione plecy

Przeziębione plecy

Od kilku dni meczy mnie przeziębienie, a także nadwyrężyłem sobie dłoń od chodzenia przy chodziku Co prawda dziś jeszcze miałem sobie odpuścić, ale nie...

czytaj więcej
Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach...

czytaj więcej
Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów diety o właściwościach ergogenicznych,...

czytaj więcej
Intensywność drogą do celu

Intensywność drogą do celu

Intensywność relatywna, czyli parametr, który określa jak ciężko (z jakim obciążeniem) wykonujemy dane ćwiczenie, w danej ilości serii oraz na daną...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027