Popularne artykuły

Glicyna – aminokwas wspierający cały organizm
Structural model of Glycine on the blackboard.
Healthy Lifestyle

Glicyna – aminokwas wspierający cały organizm 

Glicyna jest to jeden z najbardziej prostych aminokwasów endogennych, który występuje naturalnie w organizmie człowieka. Można dostarczyć ją jednak organizmowi poprzez stosowną dietę bogatą w białko, przez leki i suplementy diety. Wchodzi ona w skład białek, buduje kolagen, bierze udział w syntezie glukozy i kreatyny. Buduje czerwone krwinki.

Działanie glicyny

Działanie glicyny jest bardzo szerokie bowiem wpływa ona zarówno na poprawne funkcjonowanie organizmu, jak również i na wygląd. Jej obecność wpływa więc na syntezę hemoglobiny, związków purynowych i pirydynowych oraz erytrocytów. Wykazuje działanie detoksykacyjne, hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego i wspomaga absorbuję wapnia. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwpsychotycznie. Dbając o odpowiednią ilość glicyny gwarantujemy organizmowi odpowiednią pracę.

    Dawkowanie glicyny

    Glicynę dostarczyć możemy do organizmu poprzez odpowiednią dietę bogatą między innymi w nasiona sezamu, zarodki pszenne, w pestki dyni i w nasiona słonecznika. Duża ilość glicyny znajduje się także w rybach, wędzonej makreli, piersi z kurczaka, w białym ryżu, żółtku jaja, w malinach, kaszy gryczanej, w owocach morza, płatkach owsianych czy w serach. Można ją także przyjmować w postaci suplementów, jeśli jest taka potrzeba. Rzadko kiedy zdarza się jej niedobór, chyba że mowa tutaj będzie o diecie z dużymi niedoborami białka lub w przypadku choroby, która to białko nadmiernie wydala.

    Badania potwierdzające skuteczność glicyny

    Choć jest to najmniejszy z aminokwasów, glicyna ma ogromne znaczenie dla całego organizmu człowieka.

    • Glicyna wykazuje właściwości przeciwzapalne

    Wykonując badania na myszach i szczurach udowodniono iż podawanie glicyny  obniżyło TRL4 i TNF-alfa, zahamowało Nf-kB. U szczurów z uszkodzeniem wątroby podanie glicyny spowodowało przeżycie aż 83% osobników, u tych zaś u których nie podano jej przeżywalność wyniosła 0%.

    • Poprawia kondycję skóry

    Przeprowadzając badania podawano kobietom 2,5 g kolagenu przez cztery tygodnie. Wyniki wykazały zmniejszenie ilości zmarszczek wokół oczu aż o 20%. Po ośmiu tygodniach nastąpił wzrost zawartości pro kolagenu typu I o 65%, zaś elastyny o 18%. Związek ten więc znacząco poprawia elastyczność i nawilżenie, a także spowalnia uszkodzenia skóry.

    • Wpływa pozytywnie na jelita

    Chroni przed powstawaniem wrzodów żołądka, zwiększa tolerancję aspiryny, poprawia dysfunkcje mięśni gładkich po transplantacjach, redukuje stany zapalne, działa ochronie w przypadku stresu oksydacyjnego.

    • Wspomaga pracę tarczycy

    Według przeprowadzonych badań na pstrągach wnioski pokazały, iż glicyna może zwiększyć konwersję T4 do T3 w wątrobie.

    • Działa pozytywnie na dobrą kondycję mózgu

    Rozszerza mikronaczynia w mózgu i obrzęki. Jeśli jest jej za mało wpływa na neurochemię mózgu, syntezę kolagenu, DNA i innych metabolitów

    • Działa przeciwdepresyjnie

    Poprzez zwiększenie poziomu glicyny we krwi, a jednocześnie przy obniżeniu tauryny  suplement ten może mieć pozytywne działanie w walce z depresją i innymi chorobami natury psychicznej.

    • Redukuje otyłość

    Działanie glicyny wpływa za zwiększenie poziomu adioponektyny, która z kolei może mieć znaczący wpływ w redukcji tkanki tłuszczowej.

    • Pomaga w leczeniu cukrzycy

    Chorzy na cukrzycę mają zaniżone stężenie glicyny o blisko 26% w porównaniu z osobami zdrowymi. Zażywając ją wpływa się pozytywnie na organizm człowieka. Zmniejsza się poziom wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, redukuje się glikowaną hemoglobinę, stymuluje się wydzielanie hormonu jelitowego.

    • Obniża ciśnienie krwi i wspiera serce

    Zapobiega śmierci komórek mięśnia sercowego w przypadku zawałów serca. Jej zadaniem jest hamowanie przepuszczalności mitochondriów. Ponadto glicyna wpływa ma obniżenie skurczowego ciśnienia krwi w zespole metabolicznym.

    • Pomaga nerkom

    Jeśli w organizmie jest odpowiednia ilość glicyny wówczas przewody nerkowe są odporne na uszkodzenia związane z niedoborem tlenu

    • Zapobiega próchnicy

    Wykonując badania na szczurach zauważono zmniejszenie występowania próchnicy o blisko 65,7%.

    Powiązane wpisy

    Dodaj komentarz

    Required fields are marked *