Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł427,00 zł641,00 zł855,00 zł1 068,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
L-Cysteine 500mg L-Cysteine 500mg

Now Foods L-Cysteine to suplement diety zawierający l-cysteinę (jako chlorowodorek cysteiny) w ilości 500 mg w jednej tabletce. Produkt został dodatkowo wzbogacony witaminami C i B6.

Cysteina jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy endogennych aminokwasów kodowanych (jest wytwarzana przez ludzki organizm), wchodzi w skład wielu białek. Jest najprostszym z aminokwasów siarkowych (wraz z homocysteiną i metioniną). Znajduje się w koenzymie A (po dekarboksylacji, jako cysteamina), a jej grupa tiolowa bierze udział w wielu reakcjach min. w przemianach katabolicznych, w biosyntezie kwasów tłuszczowych, licznych estrów i amidów oraz przenoszeniu dwuwęglowych grup acylowych.

Dekarboksylacja i utlenianie cysteiny powoduje powstanie tauryny, która wchodzi w skład soli kwasów żółciowych. Pełni w naszym organizmie funkcje budulcowe. Cysteina, wraz z innymi aminokwasami protogennymi jest składem ludzkich białek strukturalnych, w tym bardzo ważnych mięśni szkieletowych.

Cysteina w wyjątkowy sposób przyczynia się do oczyszczania naszego organizmu (ponieważ wiąże ze sobą wiele substancji chemicznych). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, oczyszcza ludzki organizm z toksycznych substancji, wolnych rodników tlenowych i czynników chorobotwórczych. Jest potocznie nazywana strażnikiem ludzkiego organizmu, ponieważ jest prekursorem glutationu (jest to peptyd właściwie niewystępujący w naszej diecie, organizm wytwarza go samodzielnie przy udziale cysteiny).

Glutation sprawia, że ludzki organizm funkcjonuje prawidłowo – bierze udział w regeneracji wielu układów, narządów i tkanek. W zasadzie, kontroluje wszelkie procesy życiowe, np. tworzenie się białek mięśniowych czy odbudowę. Dotyczy to zarówno mięśni szkieletowych jak i narządów wewnętrznych.

Witamina C (kwas askorbinowy) – niezbędny składnik diety warunkujący prawidłowe funkcjonowanie organizmu, który musi być dostarczany z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi go syntezować. Jest ważnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki i reaktywne formy tlenu (RFT) oraz pełni funkcję koenzymu w procesie dojrzewania kolagenu. Ponadto zaliczana jest do czynników krwiotwórczych i wspierających działanie układu immunologicznego.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – po dostarczeniu do organizmu przekształcana jest do fosforanu pirydoksalu (formy aktywnej biologicznie); jest niezbędna w syntezie neuroprzekaźników, hemoglobiny oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego. Ponadto pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny, stymuluje zaopatrywanie neuronów w glukozę oraz reguluje metabolizm homocysteiny.

Podsumowując, Now Foods L-Cysteine to suplement diety uzupełniający dietę o cysteinę, która w organizmie pełni zróżnicowane funkcje. Polecany osobom z niską odpornością, problemami wątrobowymi oraz w celu poprawy stanu włosów, skóry i paznokci. Należy jednak zaznaczyć, iż suplementacja tego aminokwasu może mieć o wiele szersze spektrum zastosowań, które najlepiej skonsultować ze specjalistą. 

OutOfStock
Since 2005
L-Cysteine 500mg L-Cysteine 500mg 100 tab.
Now Foods
55,00 zł

L-Cysteine 500mg 100 tab.

ilość: 100 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł

Jako alternatywę polecamy:

NAC  600mg 250 kaps.
NAC 600mg 250 kaps.
Now Foods
135,00 zł
porównaj skład
55,00 złz VAT
0,55 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Silny przeciwutleniacz
  • Jest prekursorem glutationu
  • Wspiera procesy tworzenia kolagenu
  • Poprawia jakość skóry, włosów i paznokci
  • Odtruwa organizm z toksyn
  • Wspiera funkcje wątroby
  • Ochrania układ sercowo-naczyniowy

Now Foods L-Cysteine to suplement diety zawierający l-cysteinę (jako chlorowodorek cysteiny) w ilości 500 mg w jednej tabletce. Produkt został dodatkowo wzbogacony witaminami C i B6.

Cysteina jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy endogennych aminokwasów kodowanych (jest wytwarzana przez ludzki organizm), wchodzi w skład wielu białek. Jest najprostszym z aminokwasów siarkowych (wraz z homocysteiną i metioniną). Znajduje się w koenzymie A (po dekarboksylacji, jako cysteamina), a jej grupa tiolowa bierze udział w wielu reakcjach min. w przemianach katabolicznych, w biosyntezie kwasów tłuszczowych, licznych estrów i amidów oraz przenoszeniu dwuwęglowych grup acylowych.

Dekarboksylacja i utlenianie cysteiny powoduje powstanie tauryny, która wchodzi w skład soli kwasów żółciowych. Pełni w naszym organizmie funkcje budulcowe. Cysteina, wraz z innymi aminokwasami protogennymi jest składem ludzkich białek strukturalnych, w tym bardzo ważnych mięśni szkieletowych.

Cysteina w wyjątkowy sposób przyczynia się do oczyszczania naszego organizmu (ponieważ wiąże ze sobą wiele substancji chemicznych). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, oczyszcza ludzki organizm z toksycznych substancji, wolnych rodników tlenowych i czynników chorobotwórczych. Jest potocznie nazywana strażnikiem ludzkiego organizmu, ponieważ jest prekursorem glutationu (jest to peptyd właściwie niewystępujący w naszej diecie, organizm wytwarza go samodzielnie przy udziale cysteiny).

Glutation sprawia, że ludzki organizm funkcjonuje prawidłowo – bierze udział w regeneracji wielu układów, narządów i tkanek. W zasadzie, kontroluje wszelkie procesy życiowe, np. tworzenie się białek mięśniowych czy odbudowę. Dotyczy to zarówno mięśni szkieletowych jak i narządów wewnętrznych.

Witamina C (kwas askorbinowy) – niezbędny składnik diety warunkujący prawidłowe funkcjonowanie organizmu, który musi być dostarczany z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi go syntezować. Jest ważnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki i reaktywne formy tlenu (RFT) oraz pełni funkcję koenzymu w procesie dojrzewania kolagenu. Ponadto zaliczana jest do czynników krwiotwórczych i wspierających działanie układu immunologicznego.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – po dostarczeniu do organizmu przekształcana jest do fosforanu pirydoksalu (formy aktywnej biologicznie); jest niezbędna w syntezie neuroprzekaźników, hemoglobiny oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego. Ponadto pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny, stymuluje zaopatrywanie neuronów w glukozę oraz reguluje metabolizm homocysteiny.

Podsumowując, Now Foods L-Cysteine to suplement diety uzupełniający dietę o cysteinę, która w organizmie pełni zróżnicowane funkcje. Polecany osobom z niską odpornością, problemami wątrobowymi oraz w celu poprawy stanu włosów, skóry i paznokci. Należy jednak zaznaczyć, iż suplementacja tego aminokwasu może mieć o wiele szersze spektrum zastosowań, które najlepiej skonsultować ze specjalistą. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Witamina C60 mg100%
Witamina B610 mg500%
Cysteina500 mg-

Pozostałe składniki

Celuloza, kwas cytrynowy, krzemionka, skearynian magnezu, wegetariańska otoczka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
89,00 zł
(1)

Kompleks witamin i minerałów przeznaczony dla kobiet. Zwalcza stres i zmęczenie, działa prozdrowotnie.

Kupuję
Seeking Health
65,00 zł

Biodostępne i dobrze tolerowane formy pierwiastków śladowych. Nie zawiera żelaza.

Kupuję
Life Extension
65,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Optimox
229,00 zł
(1)

Zawiera optymalną dawkę wysoce przyswajalnego jodu. Wspiera prawidłową pracę tarczycy.

Kupuję
Aliness
33,90 zł
(1)

Kompleks witamin i minerałów wzbogacony ekstraktem z korzenia żeń-szenia. Zawiera naturalną witaminę C.

Kupuję
Hi-tech
169,00 zł

Zaawansowany stymulator NO zwiększający pompę mięśniową z dodatkiem kompleksu zwiększającego ilość energii.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027