Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Vita-Min Multiple Sport Vita-Min Multiple Sport

OLIMP Vita-Min Multiple Sport® to zaawansowany kompleks multiwitaminowy dla osób aktywnych fizycznie.

Suplement jest dwufazowy - na jedną porcję składają się dwie różne kapsułki. Pierwsza z nich zawiera wyłącznie minerały (w tym również żelazo); druga łączy witaminy, bioflawonoidy cytrusowe, kwas alfa-liponowy oraz ekstrakty z karczocha, pestek dyni, pokrzywy zwyczajnej, zielonej herbaty i pieprzu czarnego.

Pakiet minerałów, czyli kapsułka nr 1, to odpowiednik formuły Chela-Min Sport Formula®. Zawiera pakiet jedenastu kluczowych pierwiastków w postaci chronionych patentem chelatów aminokwasowych Albion®, które dają gwarancję wysokiej biodostępności i przyswajalności.

W grupie tej znajdziemy: magnez (jest kofaktorem wielu enzymów, uczestniczy w procesach skurczu mięśni, w tym także mięśnia sercowego,  zapobiega demineralizacji kości, jest ważny dla układu nerwowego, działa przeciwstresowo); wapń (działa synergistycznie z magnezem, odpowiada za rozkurcz mięśni, pełni funkcje budulcowe, wzmacnia zęby oraz kości), potas (najważniejszy regulator gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływa na ciśnienie tętnicze, odpowiada za prawidłowe przewodnictwo nerwowe); cynk (pomaga utrzymać odpowiednio wysoki poziom testosteronu, wzmacnia męską płodność, korzystnie wpływa na odporność); żelazo (szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie, odpowiada za transport tlenu w ustroju, redukuje ryzyko anemii); mangan (uczestniczy w procesie mineralizacji kości, wpływa na pracę układu nerwowego, pomaga regulować poziom cukru we krwi, jest silnym antyoksydantem); miedź (jest zaangażowana w syntezę kolagenu, może wpływać na poziom hormonu wzrostu); jod (wspomaga pracę tarczycy i produkcję uwalnianych przez nią hormonów); chrom (regulator gospodarki glukozowo-insulinowej, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, może ograniczyć apetyt na węglowodanysłodkie pokarmy); selen (korzystnie wpływa na pracę tarczycy, wykazuje potężny potencjał antyoksydacyjny).

Pakiet witamin i składników dodatkowych, czyli kapsułka nr 2, to legendarna formuła Vita-Plex®, łącząca witaminy, kwas alfa-liponowy oraz ekstrakty roślinne ukierunkowane na zdrowie wątroby, wspierające przemianę materii i zdolności wysiłkowe.

Wchodzące w skład tej grupy witaminy wyróżniają się dwiema ważnymi cechami. Po pierwsze, są dostępne w łatwo przyswajalnych formach. Po drugie, ich dawki są odpowiednio duże, kliniczne. Znajdziemy tutaj takie substancje jak: witamina A (korzystnie wpływa na wzrok, jest ważna dla układu odpornościowego, wspiera kondycję skóry i błon śluzowych); witamina D (wzmacnia zęby i kościec, sprzyja poprawie odporności, pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu testosteronu); witamina C (neutralizuje nadmiar wolnych rodników, zwalcza stres oksydacyjny, zapobiega nadprodukcji kortyzolu); witamina E (silny przeciwutleniacz, działa przeciwstarzeniowo); kompleks witamin z grupy B (warunkują procesy związane z wytwarzaniem energii, uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek, warunkują sprawny metabolizm, odpowiadają za pracę i kondycję układu nerwowego).

Wymienionym witaminom towarzyszą: bioflawonoidy cytrusowe (działają synergistycznie z witaminą C, zwiększają jej potencjał antyoksydacyjny, same także bez trudu eliminują wolne rodniki z organizmu) oraz kwas alfa- liponowy (uniwersalny antyoksydant, bierze udział w produkcji energii, korzystnie wpływa na gospodarkę glukozową, pobudza produkcję glutationu, chroni wątrobę).

W skład formuły wchodzą również standaryzowane ekstrakty roślinne, czyli ekstrakt z karczocha (wspiera pracę wątroby, ma działanie hepatoochronne, wspomaga produkcję żółci, usprawnia proces trawienia); ekstrakt z zielonej herbaty (ma potencjał przeciwutleniający, przyspiesza odchudzanie); ekstrakt z pestek dyni (fenomenalne źródło cynku, zapobiega dysfunkcjom prostaty); ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej (korzystnie wpływa na pracę układu moczowo-płciowego, usprawnia detoksykację, redukuje stany zapalne i stres oksydacyjny); opatentowany ekstrakt z pieprzu czarnego Bioperine® (ułatwia wchłanianie innych substancji, poprawia trawienie, nasila termogenezę). 

Podsumowując, OLIMP Vita-Min Multiple Sport® to suplement, który działa na bardzo wielu płaszczyznach, kompleksowo wspomaga zdrowie i kondycję fizyczną. Pozwala wyrównać niedobory witamin i minerałów, optymalizuje metabolizm energetyczny, korzystnie wpływa na wytrzymałość, usprawnia regenerację powysiłkową. Jest polecany zwłaszcza sportowcom, którzy z racji obciążeń treningowych wykazują zwiększone zapotrzebowanie na mikroelementy.

 

Brak na magazynie
5 1
5

Najlepsze witaminy i minerały od Olimpu. Polecam!
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vita-Min Multiple Sport Vita-Min Multiple Sport 60 kaps.
Olimp
29,00 zł

Vita-Min Multiple Sport 60 kaps.

5 na podstawie 1 opinii

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

29,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Dwufazowy preparat multiwitaminowy dla osób aktywnych fizycznie  
  • Wysokie dawki witamin z dodatkiem ekstraktów roślinnych
  • Pierwiastki w postaci chelatów aminokwasowych Albion®
  • Szybkie wyrównanie deficytów mikroelementów
  • Poprawa tempa spalania tkanki tłuszczowej
  • Wsparcie metabolizmu energetycznego
  • Krótszy czas regeneracji powysiłkowej
  • Redukcja uczucia zmęczenia
  • Wyższy poziom energii
  • Większa wytrzymałość
  • Z dodatkiem żelaza

OLIMP Vita-Min Multiple Sport® to zaawansowany kompleks multiwitaminowy dla osób aktywnych fizycznie.

Suplement jest dwufazowy - na jedną porcję składają się dwie różne kapsułki. Pierwsza z nich zawiera wyłącznie minerały (w tym również żelazo); druga łączy witaminy, bioflawonoidy cytrusowe, kwas alfa-liponowy oraz ekstrakty z karczocha, pestek dyni, pokrzywy zwyczajnej, zielonej herbaty i pieprzu czarnego.

Pakiet minerałów, czyli kapsułka nr 1, to odpowiednik formuły Chela-Min Sport Formula®. Zawiera pakiet jedenastu kluczowych pierwiastków w postaci chronionych patentem chelatów aminokwasowych Albion®, które dają gwarancję wysokiej biodostępności i przyswajalności.

W grupie tej znajdziemy: magnez (jest kofaktorem wielu enzymów, uczestniczy w procesach skurczu mięśni, w tym także mięśnia sercowego,  zapobiega demineralizacji kości, jest ważny dla układu nerwowego, działa przeciwstresowo); wapń (działa synergistycznie z magnezem, odpowiada za rozkurcz mięśni, pełni funkcje budulcowe, wzmacnia zęby oraz kości), potas (najważniejszy regulator gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływa na ciśnienie tętnicze, odpowiada za prawidłowe przewodnictwo nerwowe); cynk (pomaga utrzymać odpowiednio wysoki poziom testosteronu, wzmacnia męską płodność, korzystnie wpływa na odporność); żelazo (szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie, odpowiada za transport tlenu w ustroju, redukuje ryzyko anemii); mangan (uczestniczy w procesie mineralizacji kości, wpływa na pracę układu nerwowego, pomaga regulować poziom cukru we krwi, jest silnym antyoksydantem); miedź (jest zaangażowana w syntezę kolagenu, może wpływać na poziom hormonu wzrostu); jod (wspomaga pracę tarczycy i produkcję uwalnianych przez nią hormonów); chrom (regulator gospodarki glukozowo-insulinowej, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, może ograniczyć apetyt na węglowodanysłodkie pokarmy); selen (korzystnie wpływa na pracę tarczycy, wykazuje potężny potencjał antyoksydacyjny).

Pakiet witamin i składników dodatkowych, czyli kapsułka nr 2, to legendarna formuła Vita-Plex®, łącząca witaminy, kwas alfa-liponowy oraz ekstrakty roślinne ukierunkowane na zdrowie wątroby, wspierające przemianę materii i zdolności wysiłkowe.

Wchodzące w skład tej grupy witaminy wyróżniają się dwiema ważnymi cechami. Po pierwsze, są dostępne w łatwo przyswajalnych formach. Po drugie, ich dawki są odpowiednio duże, kliniczne. Znajdziemy tutaj takie substancje jak: witamina A (korzystnie wpływa na wzrok, jest ważna dla układu odpornościowego, wspiera kondycję skóry i błon śluzowych); witamina D (wzmacnia zęby i kościec, sprzyja poprawie odporności, pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu testosteronu); witamina C (neutralizuje nadmiar wolnych rodników, zwalcza stres oksydacyjny, zapobiega nadprodukcji kortyzolu); witamina E (silny przeciwutleniacz, działa przeciwstarzeniowo); kompleks witamin z grupy B (warunkują procesy związane z wytwarzaniem energii, uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek, warunkują sprawny metabolizm, odpowiadają za pracę i kondycję układu nerwowego).

Wymienionym witaminom towarzyszą: bioflawonoidy cytrusowe (działają synergistycznie z witaminą C, zwiększają jej potencjał antyoksydacyjny, same także bez trudu eliminują wolne rodniki z organizmu) oraz kwas alfa- liponowy (uniwersalny antyoksydant, bierze udział w produkcji energii, korzystnie wpływa na gospodarkę glukozową, pobudza produkcję glutationu, chroni wątrobę).

W skład formuły wchodzą również standaryzowane ekstrakty roślinne, czyli ekstrakt z karczocha (wspiera pracę wątroby, ma działanie hepatoochronne, wspomaga produkcję żółci, usprawnia proces trawienia); ekstrakt z zielonej herbaty (ma potencjał przeciwutleniający, przyspiesza odchudzanie); ekstrakt z pestek dyni (fenomenalne źródło cynku, zapobiega dysfunkcjom prostaty); ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej (korzystnie wpływa na pracę układu moczowo-płciowego, usprawnia detoksykację, redukuje stany zapalne i stres oksydacyjny); opatentowany ekstrakt z pieprzu czarnego Bioperine® (ułatwia wchłanianie innych substancji, poprawia trawienie, nasila termogenezę). 

Podsumowując, OLIMP Vita-Min Multiple Sport® to suplement, który działa na bardzo wielu płaszczyznach, kompleksowo wspomaga zdrowie i kondycję fizyczną. Pozwala wyrównać niedobory witamin i minerałów, optymalizuje metabolizm energetyczny, korzystnie wpływa na wytrzymałość, usprawnia regenerację powysiłkową. Jest polecany zwłaszcza sportowcom, którzy z racji obciążeń treningowych wykazują zwiększone zapotrzebowanie na mikroelementy.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Magnez (80% chelat aminokwasowy Albion®, 20% tlenek magnezu)190 mg51%
Wapń (58% chelat aminokwasowy Albion®, 42% węglan wapnia)100 mg12,5%
Potas (99,9% chlorek potasu, 0,1% jodek potasu)75 mg3,75%
Cynk (chelat aminokwasowy Albion®)15 mg150%
Żelazo (chelat aminokwasowy Albion®)3 mg21%
Mangan (chelat aminokwasowy Albion®)3 mg150%
Miedź (chelat aminokwasowy Albion®)500 µg50%
Jod (jodek potasu)150 µg100%
Chrom (chlorek chromu (III))150 µg375%
Selen (selenian (IV) sodu)75 µg136%
Witamina A (octan retinylu)1000 µg125%
Witamina D (cholekalcyferol)10 µg200%
Witamina E (octan DL-α-tokoferylu)24 mg200%
Witamina C (PureWay-C®)290 mg362%
Witamina B1 (monoazotan tiaminy)19,4 mg1763%
Witamina B2 (ryboflawina)19,6 mg1400%
Niacyna (31 mg194%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)18,8 mg1343%
Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy)400 µg200%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)23 µg920%
Biotyna (D-biotyna)100 µg200%
Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia)12 mg200%
Bioflawonoidy cytrusowe 40%100 mg*
Ekstrakt karczocha 5% cynaryn (Cynara scolymus L.)80 mg*
Ekstrakt z pestek dynii 5:1 (Cucurbita pepo L.)60 mg*
Ekstrakt pokrzywy zwyczajnej(Urtica dioica L.)60 mg*
Ekstrakt zielonej herbaty 55% EGCG (Camellia sinensis L. )60 mg*
ALA (Kwas alfa-liponowy)10 mg*
Ekstrakt pieprzu czarnego Bioperine® (95%)1 mg*

Pozostałe składniki

Celuloza mikrokrystaliczna - substancja wypełniająca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, kapsułka (żelatyna – składnik otoczki, barwniki: E 171).

Ostatnia ocena

Radek

Najlepsze witaminy i minerały od Olimpu. Polecam!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
54,90 zł

Skuteczny probiotyk z błonnikiem przywracający prawidłową florę bakteryjną i wzmacniający kobiecy organizm.

Kupuję
Trec
55,00 zł

Połączenie koncentratu, hydrolizatu i izolatu białek serwatkowych. Ułatwia budowę masy mięśniowej.

Kupuję
Pharmabest
14,00 zł

Preparat probiotyczny dostarczający szczepu Lactobacillus rhamnosus GG

Kupuję
  • Popularny
Whey 100
Trec
75,00 zł
(5)

Koncentrat białka serwatkowego. Doskonale się wchłania i ułatwia budowę suchej masy mięśniowej.

Kupuję
Now Foods
89,00 zł

Formuła łącząca probiotyk i prebiotyk. Przywraca prawidłową mikroflorę jelitową.

Kupuję
Sanprobi
33,00 zł

Dedykowany sportowcom i osobom aktywnym fizycznie; zmniejsza stan zapalny i poprawia regenerację mięśni.

Kupuję

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Chelat aminokwasowy magnezu

Informacja

Chelat aminokwasowi magnezu należy do kompleksów kleszczowych tworzonych przez ligandy (addedenty – jony ujemne) lub cząstkowe związane koordynacyjnie z jonem centralnym przynajmniej w dwóch miejscach cząsteczki, rozpuszczane w rozpuszczalnikach organicznych (w tym przypadku w aminokwasach; alternatywnie w słabych kwasach). Wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie przy leczeniu ciężkich zatruć metalami ciężkimi. Łączenie się w związki magnezu poprzez chelatowanie wpływa na biodostępność w pełni wykorzystującą właściwości pierwiastka, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową (odporne na zmiany czynnika pH), w procesach energetycznych zaopatrują mięśnie w ATP. Wypłukiwany przy nadmiernym wydzielaniu potu powinien być uzupełniany w organizmie. W suplementacji sportowej chelat aminokwasowi magnezu zalecany jest przy odnowie biologicznej po intensywnych treningach. Pozwala na utrzymanie struktury kostnej i poprawia jej funkcjonowanie. Utrzymuje w równowadze poziom chromosomów i kwasów nukleinowych. Bierze udział w syntezie białka i przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczy (jako aktywator enzymów). Jest stosowany w postaci monopreparatów, stacków kreatynowych, boosterów azotowych, wchodzi w skład suplementów: obniżających napięcie nerwowe i zaburzenia ze snem (ZMA), witaminowych, witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór magnezu w organizmie: arytmia, drętwienie kończyn, skurcze mięśni, obniżona odporność na stres, problemy ze snem.

Dawkowanie: 100–500 mg dziennie w przeliczeniu na jony.

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Ekstrakt z karczocha

Informacja

Ekstrakt z karczocha – wyciąg z byliny śródziemnomorskiej, będącej bogatym źródłem związków aktywnych, takich jak: kwasy kawoilochinowe (np. cynaryna), seskwiterpeny (np. cynaropikryna), glikozydy i flawonoidy. Wyciąg z karczocha ma szerokie zastosowanie w medycynie: ma działanie osłonowe dla wątroby, stabilizujące błony komórkowe, ma działanie antyutleniające hamujące oksydację cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). W procesie trawienia, nie tylko chroni sam układ pokarmowy, lecz poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych wpływa korzystnie na przyswajalność składników odżywczych. Ma łagodzący wpływ na zaburzenia układu pokarmowego. Posiada nieznaczny potencjał diuretyczny.

Ekstrakt z karczocha jest wyciągiem używanym w suplementacji prozdrowotnej, wspomagającej procesy trawienne, osłaniających wątrobę i obniżających poziom cholesterolu LDL. Często występuje w połączeniu z innymi ekstraktami roślinnymi oraz asparginianem-I-ornityny.

Dawkowanie: 600–1000 mg na dobę.

Pokrzywa Zwyczajna

Informacja

Pokrzywa zwyczajna (Urtrica dioica) jest rośliną pospolitą, rosnącą na całej kuli ziemskiej (za wyjątkiem strefy tropikalnej). Rośnie również w Polsce, nawet przy drogach i na podwórkach. Działanie lecznicze mają stanowiące surowiec liście pokrzywy (Folium Urticae) i jej korzenie (Radix Urticae) . opisane pod odrębnymi hasłami.

Zob. liść pokrzywy

Zob. korzeń pokrzywy

EGCG

Informacja

EGCG (galusan epigalokatechiny) - związek występujący w postaci naturalnej w liściach herbaty zielonej i szałwi muszkatołowej. Silny przeciwutleniacz powodujący usuwanie wolnych rodników tlenowych poza organizm. Posiada potencjał termogeniczny (spotęgowany przy połączeniu z innymi substancjami m.in. kofeiną, kapsaicyną itp.), pozwalający na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa profilaktycznie na skutki przerostu gruczołowego krokowego (prostaty) i łysienia typu męskiego. Zalecany do stosowania osobom aktywnym fizycznie i zawodowo, dla utrzymania składu ciała i estetyki sylwetki. Jest składnikiem spalaczy tłuszczu, pozwalających na szybsze odchudzenie.

Dawkowanie: 50–500 mg na dobę.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Bioperyna (BioPerine®)

Informacja

Bioperyna - wyciąg z czarnego pieprzu, będącym źródłem alkaloidu roślinnego piperyny (l-piperoylpiperydinyna), zmagającego wydzielanie soków trawiennych i wpływającego na zwiększenie dostępności pokarmów (a także innych związków chemicznych) oraz  regulującego pracę przewodu pokarmowego. Poprzez dostępność pokarmów i środków chemicznych wpływa pośrednio na rozbudowę tkanki mięśniowej oraz zwiększa zdolności wysiłkowe (psychofizyczne). Odnotowano pozytywne działanie na układ odpornościowy oraz nasilanie procesów lipolizy. Dostępna w postaci monopreparatów i jako składnik suplementów i odżywek.

Dawkowanie: od 5-10 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027