Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:213,00 zł426,00 zł639,00 zł853,00 zł1 066,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
DHA-250 DHA-250 120 kaps.
Now Foods
65,00 zł

DHA-250 120 kaps.

ilość: 120 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
65,00 złz VAT
1,08 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Olej rybi o wysokim stopniu oczyszczenia
  • Wpływa korzystnie na profil lipidowy organizmu
  • Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
  • Korzystne działanie na układ naczyniowy
  • Renomowany i uznany producent
  • Usprawnia syntezę eikozanoidów
  • Wysoka zawartość DHA
  • Dba o zdrowy wzrok
  • Wzmacnia kości
  • Żelowe kapsułki

Now Foods DHA-250 to naturalny suplement diety, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 o bardzo wysokiej zawartość kwasu dokozahesaenowego -  250 mg w jednej porcji.

Co istotne, zawarty w preparacie skoncentrowany olej rybi, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 jest dodatkowo oczyszczany ze szkodliwych substancji – rtęci czy dioksyn, które w związku z zanieczyszczeniem wód występują w rybach.

Olej rybi zawarty w produkcie jest podstawowym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), których organizm człowieka nie jest w stanie sam syntetyzować, w związku z czym musi pozyskiwać je z zewnątrz. Związki te pełnią w organizmie wiele funkcji. Są one m.in. wykorzystywane przez organizm do budowy błon komórkowych i biorą udział w transporcie cholesterolu.

Dodatkowo, WNKT wpływają na syntezę eikozanoidów – substancji pełniących rolę hormonów o wielokierunkowym działaniu, uczestniczących m.in. w procesie krzepnięcia krwi czy odpowiedzi immunologicznej organizmu. 

Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe o szczególnym znaczeniu dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Do tej grupy należy m.in. zawarty w produkcie kwas dokozaheksaenowy (DHA)kwas eikozapentaenowy (EPA).

Ich obecność pozwala na regulację gospodarki lipidowej w organizmie. Kwasy te przyczyniają się do obniżenia stężenia trójglicerydów i niepożądanej frakcji lipoprotein VLDL. Jednocześnie podwyższają one poziom tzw. dobrego cholesterolu o dużej gęstości (HDL).

EPA zapobiega tworzeniu się zakrzepów i zwężaniu naczyń, ponieważ hamuje przemiany kwasu arachidonowego i zmniejsza syntezę tromboksanu. Natomiast kwas dokozaheksaenowy odgrywa wiodącą rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego, będąc podstawowym składnikiem neuronalnych błon komórkowych. Szczególną uwagę zwraca się na istotną rolę jaką odgrywają te kwasy w prewencji rozwoju choroby Alzheimera, w trakcie której ich poziom zdecydowanie maleje.

Aby uniknąć niedoborów kwasów omega-3 zaleca się spożywanie około 2-3 razy w tygodniu ryby, jednakże nie dla każdego jest to możliwe do zrealizowania, w związku z czym ich suplementacja jest bardzo powszechnym zjawiskiem.

Stosowanie suplementacji WNKT, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać ma zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Kwasy omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy, której skutki są bardzo groźne dla zdrowia.

Zaleca się także zwiększone spożycie kwasów DHA i EPA wśród kobiet ciężarnych, aby zapewnić odpowiednią pulę kwasów tłuszczowych dla rozwijającego się płodu w celu prawidłowego rozwoju układu nerwowego czy wzroku.

Niedobór WNKT w pożywieniu wpływa także niekorzystnie na stan skóry, przyczyniając się do zaburzenia procesów rogowacenia. Zaburzenia te mogą przyczyniać się do zaostrzenia trądziku czy łuszczycy. EPA i DHA dodatkowo mogą zmniejszać produkcję substancji prozapalnych podczas kontaktu ze szkodliwą frakcją promieniowania słonecznego UV. Łagodząc podrażnienia, przyczyniają się również do przyspieszenia procesów regeneracyjnych.

Dzięki obecności w produkcie tłuszczu rybiego, stanowi on również źródło witamin A i D. Wpływają one na gospodarkę wapniową organizmu, przez co są niezbędnymi składnikami dla jego prawidłowego rozwoju. Szczególnie istotne jest dostarczenie ich wystarczających ilości w trakcie okresu jesienno-zimowego.

Podsumowując, Now Foods DHA-250 to wysokojakościowy produkt zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z oczyszczonego oleju rybiego. Składniki w nim zawarte wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływają na profil lipidowy krwi.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie10
Tłuszcz1 g1%
Skoncentrowany olej rybi1 g (1,000 mg)
Kwasy Tłuszczowe Omega 3:
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)500 mg
Kwas eikozapentaenowy (EPA)250 mg

Pozostałe składniki

Kapsułka miękka (żelatyna wołowa, gliceryna, woda), naturalny d-alfa tokoferol

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
39,90 zł

Naturalna witamina E zawieszona w oleju słonecznikowym. Wsparcie ochrony antyoksydacyjnej organizmu.

Kupuję
Carlson Labs
55,00 zł

Witamina D3 w płynie dla dzieci, bezsmakowa. Dba o prawidłową kondycję układu kostnego oraz wspiera odporność.

Kupuję
Activlab
75,00 zł
(1)

Trójskładnikowy stack kreatynowy o wielokierunkowym działaniu. Zapewnia maksymalną pompę i siłę.

Kupuję
Nordic Naturals
59,00 zł

Zalecana dzienna porcja witaminy D3 dla dzieci powyżej 4 roku życia. Smaczne żelki o smaku arbuzowym.

Kupuję
Trec
13,90 zł
(4)

Odżywka przedtreningowa dla zawodowych sportowców. Działa anabolicznie i zwiększa twardość mięśni.

Kupuję
Usp Labs
189,00 zł
(3)

Wieloskładnikowy stack przedtreningowy wzmagający możliwości fizyczne i psychofizyczne.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Błędne założenia o diecie keto

Błędne założenia o diecie keto

Dieta ketogeniczna jest wciąż na czasie. Tuż obok diety high carb, która charakteryzuje się niskim udziałem tłuszczy, jest jedną z najczęściej...

czytaj więcej
Co jeść na ketozie?

Co jeść na ketozie?

Co jeść na diecie keto? To pytanie zadaje sobie każdy początkujący adept. Ciężko wymyślić zupełnie nowe potrawy, gdy do tej pory jedliśmy w zupełnie...

czytaj więcej
Naturalne źródła magnezu

Naturalne źródła magnezu

Magnez o niezwykle ważny minerał, którego nigdy nie powinno zabraknąć z naszej diecie. Jest on elementem wielu reakcji chemicznych w organizmie i pomaga...

czytaj więcej
Fukoksantyna a pigmentacja

Fukoksantyna a pigmentacja

Fukoksantyna to substancja naturalnie występująca w algach. Znana jest przede wszystkim jako wsparcie odchudzania. Badania wykazują, że może być ona pomocna...

czytaj więcej
Suplementacja witaminy D latem

Suplementacja witaminy D latem

Witamina D to nieodłączny element naszego żywienia i suplementacji. Jest ona odpowiedzialna za poprawną pracę naszego organizmu, jak np....

czytaj więcej
Berberyna vs metformina – co wybrać?

Berberyna vs metformina – co wybrać?

Metformina to lek powszechnie stosowany przy leczeniu insulinooporności, cukrzycy typu 2 czy PCOS. Istnieje na rynku od wielu lat. Przede wszystkim zmniejsza...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027