Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:213,00 zł426,00 zł639,00 zł853,00 zł1 066,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
EPActive 1000mg EPActive 1000mg 60 softgels
Jarrow Formulas
109,00 zł

EPActive 1000mg 60 softgels

ilość: 60 softgels
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł

Jako alternatywę polecamy:

Fish Oil 1000mg 60 kaps.
Fish Oil 1000mg 60 kaps.
Apollo's Hegemony
29,00 zł
porównaj skład
109,00 złz VAT
1,82 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Ochrona układu sercowo-naczyniowego
  • Optymalna regeneracja powysiłkowa
  • Działanie na poziomie komórkowym
  • Obniżenie poziomu trójglicerydów
  • Poprawa funkcji kognitywnych
  • Wyciszanie stanów zapalnych
  • Korzystny wpływ na skórę
  • Profilaktyka miażdżycy
  • Prewencja depresji

Jarrow Formulas EPActive to suplement diety zawierający kwas eikozapentaenowy (EPA) z oleju rybiego w postaci trójglicerydów. Zalecana porcja dostarcza aż 800 mg EPA. Preparat spełnia standardy czystości USP - nie zawiera metali ciężkich, dioksyn, ani innych zanieczyszczeń środowiskowych. Dodatek naturalnej mieszaniny tokoferoli chroni EPA przed procesami utlenienia, gwarantując trwałość i stabilność preparatu.

EPA jest związkiem należącym do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływa na redukcję stanów zapalnych i szybszą regenerację powysiłkową. 

Kwas eikozapentaenowy (EPA) to, obok kwasu dokozaheksaenowego (DHA), główny związek należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT omega-3), których organizmy ssaków nie potrafią syntezować z powodu braku odpowiednich enzymów. 

Losy EPA w organizmie
Po dostaniu się do przewodu pokarmowego, EPA zostaje przetransportowane do komórek docelowych, gdzie ulega przekształceniu do kompleksów z acylo-CoA, które mogą (po estryfikacji do fosfolipidów) zostać wbudowane do błon komórkowych. W ten sposób EPA i inne WNKT omega-3 wpływają na właściwości błon biologicznych. EPA może zostać uwolnione z fosfolipidów, stając się prekursorem do syntezy eikozanoidów.

Wpływ WNKT omega-3 na błony komórkowe
Skład lipidów błon komórkowych ma duży wpływ na funkcjonowanie wszystkich komórek w organizmie. W badaniach doświadczalnych wykazano, że wskutek zwiększenia podaży kwasów tłuszczowych omega-3 rośnie ich udział w błonach komórkowych, zastępując prozapalny kwas arachidonowy (omega-6). Powoduje to również zmiany w elementach błon komórkowych – kaweolach i raftach lipidowych, obniżając zawartość cholesterolu kosztem wzrostu fosfolipidów zawierających EPA i DHA, np. fofatydylocholiny w kardiomiocytach.

EPA a synteza eikozanoidów i wygaszanie stanów zapalnych
Eikozanoidy to grupa związków, do których należą m.in. prostaglandyny, leukotrieny i tromboksany, powstające z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Regulują wiele procesów, m.in. procesy zapalne i krzepnięcie. Zastępując kwas arachidonowy w błonach komórkowych, EPA zmniejsza dostęp składnika do syntezy prozapalnych eikozanoidów przez cyklooksygenazy 2 (COX-2). W tej sytuacji EPA staje się substratem dla COX-2, w wyniku czego powstają eikozanoidy przeciwzapalne i antyagregacyjne. Przewlekły stan zapalny stoi u podstaw chorób cywilizacyjnych np. miażdżycy, zatem ich redukowanie jest ważnym celem profilaktyki prozdrowotnej. 

Wspomaganie regeneracji potreningowej
Wskutek intensywnego wysiłku fizycznego włókna mięśniowe ulegają mikrouszkodzeniom, czego efektem jest wzrost poziomu markerów zapalnych. W następstwie odczuwalny jest ból mięśniowy i przejściowa osłabiona sprawność mięśniowa. EPA, poprzez swoje działanie przeciwzapalne, przyczynia się do szybszej regeneracji włókien mięśniowych. 

EPA a zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Produkty metabolizmu EPA, zmniejszając syntezę tromboksanu A2, wykazują aktywność przeciwzakrzepową, chroniąc przed powstawaniem skrzepów wewnątrznaczyniowych. Oprócz tego, powoduje EPA obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, co jest pożądanym zjawiskiem w profilaktyce i walce z zespołem metabolicznym, miażdżycą i otyłością.

WNKT omega-3 a kondycja psychiczna i praca mózgu
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią aż 20% suchej masy mózgu. Na funkcjonowanie tego organu ważny wpływ wywiera stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Wzrost poziomu prozapalnych omega-6 wpływa niekorzystnie na pracę mózgu. Zgodnie z badaniami, EPA, poprzez wpływ na błony komórkowe i syntezę określonych eikozanoidów, poprawia przepływ krwi, zapewniając optymalny dostęp komórek mózgowych do niezbędnych składników energetycznych. EPA może w ten sposób zapobiegać rozwoju zaburzeń, m.in. depresji oraz wpływać pozytywnie na pracę mózgu i funkcje kognitywne

Podsumowując, Jarrow Formulas EPActive to bezpieczny suplement diety polecany szczególnie jako uzupełnienie diety ubogiej w ryby, sportowcom, osobom wykonującym pracę fizyczną i umysłową, pomocniczo w zespole metabolicznym i chorobach o podłożu autoimmunologicznym oraz jako element profilaktyki prozdrowotnej. 

 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Wartość energetyczna10 kCal
Energia z tłuszczów10 kCal
Tłuszcz ogółem1 g2%
Tłuszcze trans0 g
Olej rybi ogółem1000 mg
Całkowita ilość WNKT omega-3810 mg
EPA (kwas eikozapentaenowy w postaci trójglicerydów)800 mg

Pozostałe składniki

Naturalna mieszanka tokoferoli, składniki otoczki (żelatyna, gliceryna, woda).

 

 
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Prime Nutrition
135,00 zł

Produkt zawiera czysty siarczan agmatyny AgmaPure®, który uintensywnia odczuwanie pompy mięśniowej.

Kupuję
Aliness
59,90 zł

Naturalny, ultraczysty trans-resweratrol Veri-Te™. Promuje zdrowie starzenie i sprzyja zachowaniu witalności.

Kupuję
Gat
159,00 zł

Odżywka przedtreningowa zapewniająca efekt silnej pompy mięśniowej, zwiększająca siłę i wytrzymałość mięśni.

Kupuję
Apollo's Hegemony
149,00 zł
(4)

Zaawansowany stack przedtreningowy. Wzrost siły, maksymalne pobudzenie i poprawa funkcji psychomotorycznych.

Kupuję
Killer Labz
139,00 zł

Zestaw substancji stymulujących pracę centralnego układu nerwowego. Zwiększa wydolność organizmu.

Kupuję
Lab One
115,00 zł

Kompleks antyoksydantów: resweratrol, witamina C, suszone mikroalgi Haematococcus Pluvialis, w tym astaksantyna.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Błędne założenia o diecie keto

Błędne założenia o diecie keto

Dieta ketogeniczna jest wciąż na czasie. Tuż obok diety high carb, która charakteryzuje się niskim udziałem tłuszczy, jest jedną z najczęściej...

czytaj więcej
Co jeść na ketozie?

Co jeść na ketozie?

Co jeść na diecie keto? To pytanie zadaje sobie każdy początkujący adept. Ciężko wymyślić zupełnie nowe potrawy, gdy do tej pory jedliśmy w zupełnie...

czytaj więcej
Naturalne źródła magnezu

Naturalne źródła magnezu

Magnez o niezwykle ważny minerał, którego nigdy nie powinno zabraknąć z naszej diecie. Jest on elementem wielu reakcji chemicznych w organizmie i pomaga...

czytaj więcej
Fukoksantyna a pigmentacja

Fukoksantyna a pigmentacja

Fukoksantyna to substancja naturalnie występująca w algach. Znana jest przede wszystkim jako wsparcie odchudzania. Badania wykazują, że może być ona pomocna...

czytaj więcej
Suplementacja witaminy D latem

Suplementacja witaminy D latem

Witamina D to nieodłączny element naszego żywienia i suplementacji. Jest ona odpowiedzialna za poprawną pracę naszego organizmu, jak np....

czytaj więcej
Berberyna vs metformina – co wybrać?

Berberyna vs metformina – co wybrać?

Metformina to lek powszechnie stosowany przy leczeniu insulinooporności, cukrzycy typu 2 czy PCOS. Istnieje na rynku od wielu lat. Przede wszystkim zmniejsza...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027