Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:203,00 zł407,00 zł610,00 zł814,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Opti-EPA Enteric Coated Opti-EPA Enteric Coated

Douglas Opti-EPA Enteric Coated to suplement diety dostarczający wysokiej dawki niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących ze skoncentrowanego oleju z ryb morskich (anchois i makreli) OptiEPA™.

Preparat jest w postaci miękkich kapsułek dojelitowych i stanowi doskonałe źródło kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Dzięki specjalnej powłoczce jelitowej został zminimalizowany nieprzyjemny, „rybi” posmak.

Olej rybi otrzymywany jest głównie poprzez ekstrakcję z rybiej tkanki. Zwykle pochodzi od takich gatunków jak śledź, tuńczyk czy makrela. Niekiedy pozyskiwany jest także z wątroby innych ryb, między innymi dorsza.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 1-2 porcji ryb tygodniowo ze względu na szerokie działanie prozdrowotne kwasów omega-3 w nich zawartych. Suplementacja omega-3 wskazana jest zatem w szczególności wśród osób, które nie lubią ryb lub rzadko je spożywają. Kolejnym powodem, aby zapewnić odpowiednie spożycie tych kwasów jest fakt, iż zachodnia dieta zastąpiła omega-3 innymi tłuszczami, takimi jak omega-6. To zaburzyło stosunek tych kwasów do siebie, co ma także swój wpływ na powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych związanych z zachodnim stylem życia.

Korzystne działanie na serce
Choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Istnieje wiele czynników ryzyka, które wydają się być zredukowane dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości rybich kwasów tłuszczowych. Zalety ich konsumpcji obejmują między innymi zapewnienie odpowiedniego poziomu cholesterolu - mogą zwiększać poziom HDL („dobrego cholesterolu”). Oprócz tego omega-3 mogą obniżać stężenie trójglicerydów nawet o ok. 15-30%.

Kolejną zachętą do ich stosowania jest fakt, że nawet małe dawki pomagają zredukować ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Mogą również zapobiegać powstawaniu skrzepów tworzących się w tętnicach, które powodują ich twardnienie. Sprawiają także, iż już isteniejące skrzepy stają się stabilniejsze oraz bezpieczniejsze.

Pomoc w terapii niektórych zaburzeń psychicznych
Nasz mózg w niemal 60% jest zbudowany z tłuszczów, a wiele z nich są to właśnie kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Są one więc niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Niektóre badania pokazały, że osoby cierpiące na pewnie zaburzenia psychiczne mają niższe stężenia omega-3 we krwi. Co ciekawe, z eksperymentów wynika, iż suplementacja oleju rybiego może zapobiegać rozwojowi bądź redukować objawy danych schorzeń. Przykładem może być zmniejszenie szansy pojawienia się zaburzeń psychotycznych u osób w grupie zwiększonego ryzyka. Dodatkowo, spożywanie omega-3 w dużych dawkach może pomóc w redukcji objawów zarówno schizofrenii, jak i choroby dwubiegunowej.

Wspieranie utraty masy ciała i zmniejszenia obwodu talii
Otyłość jest definiowana jako indeks masy ciała (BMI) wynoszący powyżej 30. Na całym świecie aż 39% dorosłych ma nadwagę, podczas gdy 13% jest otyłych. Te liczby są nawet większe w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone.

Otyłość może znacząco zwiększyć ryzyko pojawienia się innych chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy nawet rak. Suplementcja olei rybich może pomóc w poprawie kompozycji ciała i zredukować czynniki ryzyka chorób serca u osób otyłych. Co więcej, niektóre badania pokazały, że połączenie spożycia kwasów omega-3 z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną może sprzyjać redukcji masy ciała. Metaanaliza 21 badań potwierdziła, że suplementacja oleju rybiego pomogła w zmniejszeniu obwodu talii oraz stusunku talia-biodra.

Zapewnienie zdrowia oczu na długie lata
Kwasy omega-3 pełnią ważną rolę nie tylko w mózgu, ale także jako element strukturalny naszych oczu. Badania wskazują, że osoby, które nie dostarczają odpowiedniej ilości kwasów omega-3 są bardziej narażone na choroby oczu. Nasz wzrok ulega pogorszeniu wraz z upływającymi latami, co może prowadzić do degradacji plamki żółtej. Spożywanie olei rybich wydaje się mieć swoją rolę w profilaktyce tego schorzenia.

Podsumowując, Douglas Opti-EPA Enteric Coated to naturalny suplement wysokiej jakości o wszechstronnym działaniu. Dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - EPA i DHA, które są niezbędne do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Opti-EPA Enteric Coated Opti-EPA Enteric Coated 60 softgels
Douglas
39,00 zł

Opti-EPA Enteric Coated 60 softgels

ilość: 60 softgels
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Krótki termin ważności:
2020-01-31
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
Stara cena: 119,00 zł
39,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 38,22 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wysokiej jakości skoncentrowany olej z ryb morskich
  • Idealne połączenie niezbędnych dla zdrowia kwasów omega-3
  • Zapewnia optymalne funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspiera prawidłowy rozwój mózgu u płodu w czasie ciąży
  • Zmniejszony „rybi” posmak dzięki powlekanym kapsułkom
  • Pomaga utrzymać zdrowie układu krwionośnego
  • Sprzyja prawidłowej pracy narządu wzroku

Douglas Opti-EPA Enteric Coated to suplement diety dostarczający wysokiej dawki niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących ze skoncentrowanego oleju z ryb morskich (anchois i makreli) OptiEPA™.

Preparat jest w postaci miękkich kapsułek dojelitowych i stanowi doskonałe źródło kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Dzięki specjalnej powłoczce jelitowej został zminimalizowany nieprzyjemny, „rybi” posmak.

Olej rybi otrzymywany jest głównie poprzez ekstrakcję z rybiej tkanki. Zwykle pochodzi od takich gatunków jak śledź, tuńczyk czy makrela. Niekiedy pozyskiwany jest także z wątroby innych ryb, między innymi dorsza.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 1-2 porcji ryb tygodniowo ze względu na szerokie działanie prozdrowotne kwasów omega-3 w nich zawartych. Suplementacja omega-3 wskazana jest zatem w szczególności wśród osób, które nie lubią ryb lub rzadko je spożywają. Kolejnym powodem, aby zapewnić odpowiednie spożycie tych kwasów jest fakt, iż zachodnia dieta zastąpiła omega-3 innymi tłuszczami, takimi jak omega-6. To zaburzyło stosunek tych kwasów do siebie, co ma także swój wpływ na powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych związanych z zachodnim stylem życia.

Korzystne działanie na serce
Choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Istnieje wiele czynników ryzyka, które wydają się być zredukowane dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości rybich kwasów tłuszczowych. Zalety ich konsumpcji obejmują między innymi zapewnienie odpowiedniego poziomu cholesterolu - mogą zwiększać poziom HDL („dobrego cholesterolu”). Oprócz tego omega-3 mogą obniżać stężenie trójglicerydów nawet o ok. 15-30%.

Kolejną zachętą do ich stosowania jest fakt, że nawet małe dawki pomagają zredukować ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Mogą również zapobiegać powstawaniu skrzepów tworzących się w tętnicach, które powodują ich twardnienie. Sprawiają także, iż już isteniejące skrzepy stają się stabilniejsze oraz bezpieczniejsze.

Pomoc w terapii niektórych zaburzeń psychicznych
Nasz mózg w niemal 60% jest zbudowany z tłuszczów, a wiele z nich są to właśnie kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Są one więc niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Niektóre badania pokazały, że osoby cierpiące na pewnie zaburzenia psychiczne mają niższe stężenia omega-3 we krwi. Co ciekawe, z eksperymentów wynika, iż suplementacja oleju rybiego może zapobiegać rozwojowi bądź redukować objawy danych schorzeń. Przykładem może być zmniejszenie szansy pojawienia się zaburzeń psychotycznych u osób w grupie zwiększonego ryzyka. Dodatkowo, spożywanie omega-3 w dużych dawkach może pomóc w redukcji objawów zarówno schizofrenii, jak i choroby dwubiegunowej.

Wspieranie utraty masy ciała i zmniejszenia obwodu talii
Otyłość jest definiowana jako indeks masy ciała (BMI) wynoszący powyżej 30. Na całym świecie aż 39% dorosłych ma nadwagę, podczas gdy 13% jest otyłych. Te liczby są nawet większe w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone.

Otyłość może znacząco zwiększyć ryzyko pojawienia się innych chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy nawet rak. Suplementcja olei rybich może pomóc w poprawie kompozycji ciała i zredukować czynniki ryzyka chorób serca u osób otyłych. Co więcej, niektóre badania pokazały, że połączenie spożycia kwasów omega-3 z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną może sprzyjać redukcji masy ciała. Metaanaliza 21 badań potwierdziła, że suplementacja oleju rybiego pomogła w zmniejszeniu obwodu talii oraz stusunku talia-biodra.

Zapewnienie zdrowia oczu na długie lata
Kwasy omega-3 pełnią ważną rolę nie tylko w mózgu, ale także jako element strukturalny naszych oczu. Badania wskazują, że osoby, które nie dostarczają odpowiedniej ilości kwasów omega-3 są bardziej narażone na choroby oczu. Nasz wzrok ulega pogorszeniu wraz z upływającymi latami, co może prowadzić do degradacji plamki żółtej. Spożywanie olei rybich wydaje się mieć swoją rolę w profilaktyce tego schorzenia.

Podsumowując, Douglas Opti-EPA Enteric Coated to naturalny suplement wysokiej jakości o wszechstronnym działaniu. Dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - EPA i DHA, które są niezbędne do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 softgelsPorcja jednorazowa: 2 softgelsIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 softgels)zawartość%ZDS
Kalorie16-
Kalorie z tłuszczu16-
Tłuszcz całkowity1.8 g-
EPA (kwas eikozapentaenowy)660 mg-
DHA (kwas dokozaheksaenowy)340 mg-

Pozostałe składniki

Ultra rafinowany koncentrat oleju rybiego, żelatyna (kapsułka), gliceryna, woda, wyciąg z rozmarynu, palmitynian askorbylu, mieszane tokoferole, etyloceluloza, olej kokosowy, wodorotlenek amonu, alginian sodu i kwas stearynowy.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
45,90 zł

Kompozycja witamin A, D, E i K. Sprzyja wzmocnieniu odporności, wspiera zdrowie kości i zębów.

Kupuję
Seeking Health
129,00 zł

Kompleks witamin i minerałów. Zawiera aktywne metylowane formy wit. B12 i folianu.

Kupuję
Seeking Health
79,00 zł

Bioaktywna, mitochondrialna forma witaminy B12 – adenozylokobalamina.

Kupuję
Now Foods
28,00 zł

Pikolinian cynku w kapsułkach. Zwiększa odporność, poziom testosteronu i insuliny. Poprawia tolerancję glukozy

Kupuję
Cardiovascular Research
89,00 zł
(3)

Bioaktywne żelazo z ferrytyny bydlęcej.

Kupuję
Seeking Health
169,00 zł
(1)

Kompozycja składników mineralnych oraz witamin dla kobiet planujących ciążę, ciężarnych oraz karmiących piersią.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Właściwości prozdrowotne kwiatów hibiskusa

Właściwości prozdrowotne kwiatów hibiskusa

Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa L.), znana powszechnie jako hibiskus jest jednorocznym krzewem, należącym do rodziny ślazowatych (Malvaceae), który...

czytaj więcej
Czy warto regularnie włączać do diety owoce granatu?

Czy warto regularnie włączać do diety owoce granatu?

Granat właściwy (Punica granatum L.) należy do grona najstarszych znanych owoców jadalnych, które obecnie spożywane są powszechnie na całym świecie....

czytaj więcej
Dieta ketogeniczna a budowanie masy mięśniowej

Dieta ketogeniczna a budowanie masy mięśniowej

Wydaje się, że wielokrotnie omawiany temat diety ketogenicznej jest już wyczerpany, zwłaszcza w obszarze redukcji nadmiernych kilogramów. Prawdopodobnie...

czytaj więcej
Wysokobiałkowe posiłki w kilka minut

Wysokobiałkowe posiłki w kilka minut

Hej! Pewnie nieraz zastanawiałeś się co zjeść, aby uzupełnić ilość białka, ile razy kończyło się na proteinowym shake’u czy kurczaku z ryżem...

czytaj więcej
Testosteron – czy sam obniżasz jego produkcję?

Testosteron – czy sam obniżasz jego produkcję?

Testosteron – hormon męskości, dla którego wielu Panów jest gotowych wydać spore sumy na suplementy diety, które mogłyby zwiększyć poziom tego...

czytaj więcej
Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027