Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Chewable EnZym-Complete DPP-IV Chewable EnZym-Complete DPP-IV

Kirkman Chewable EnZym-Complete / DPP-IV™  w / Isogest® to kompleksowa mieszanka osiemnastu enzymów trawiennych, uznanych za kluczowe dla skutecznego trawienia wszystkich typów pokarmów (białek, węglowodanów, tłuszczy, cukrów, błonnika) w szerokim zakresie pH.

Preparat ma postać wygodnych do stosowania tabletek do ssania o przyjemnym, jagodowym smaku. Jest wolny od cukru, sztucznych barwników i aromatów. Za słodki smak odpowiada ksylitol.

Zawarte w preparacie składniki uzupełniają poziom endogennych enzymów trawiennych i mogą zastąpić naturalne enzymy zawarte w pożywieniu, które są tracone podczas obróbki termicznej. Tym samym wspierają trawienie, zmniejszają obciążenie układu pokarmowego i poprawiają wchłanianie składników odżywczych. Preparat jest rekomendowany szczególnie osobom, które bazują na wysokoprzetworzonej żywności, często cierpią na niestrawność czy uczucie dyskomfortu trawiennego. Jest pomocny również w przypadku różnego rodzaju alergii pokarmowych. Stanowi nieocenione wsparcie w momencie zmiany systemu żywieniowego (np. adaptacja do diety wysokotłuszczowej, dieta paleo).

Enzymy trawienne obejmują kilkanaście rozmaitych substancji chemicznych, które są syntetyzowane w układzie pokarmowym i katalizują proces, w wyniku którego związki wieloelementowe zostają rozłożone do prostych. Dzięki temu dostarczony pokarm ulega strawieniu i organizm może przyswoić zawarte w nim składniki odżywcze.

Endogenna produkcja enzymów trawiennych maleje wraz z wiekiem. Upośledzają ją również stres. Niedobór enzymów trawiennych zakłóca proces trawienia, co najczęściej objawia się nieprzyjemnymi przypadłościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, gazy, mdłości, bóle brzucha, kolki jelitowe). Często towarzyszą im dolegliwości pozornie nie związane z trawieniem – przewlekłe zmęczenie, spadek odporności, alergie i egzemy skórne, bóle głowy.

Preparat zawiera wszystkie enzymy, które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia. W jego składzie znalazło się również kilka unikalnych, rzadko spotykanych w tego typu produktach, enzymów.

Peptydaza – enzym zdolny do rozłożenia wiązań peptydowych w białkach i innych peptydach. Finalnym produktem jego działania są aminokwasy.

Isogest® - chroniony patentem składnik enzymatyczny, który uzupełnia działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów. Wykazuje zdolność do rozkładu izomaltozy (popularny składnik, który można znaleźć w wyrobach cukierniczych) i palatynozy (powstaje w organizmie jako uboczny produkt rozkładu cukrów; w wersji syntetycznej jest popularnym dodatkiem do żywności). Niestrawiona izomaltoza i palatynoza wywołuje gazy, wzdęcia, zaparcia lub biegunki.

Glukoamylaza – rozkłada wiązania glikozydowe w  skrobi i innych polisacharydach, dzięki czemu powiększa rezerwy cukrów prostych, które organizm wykorzystuje jako źródło energii. Jest polecana osobom z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ optymalizuje reakcje układu immunologicznego, równoważąc wydzielanie przeciwciał i antygenów. Może zmniejszyć objawy alergii pokarmowych.

Proteaza (3.0)proteaza (6.0) to dwa enzymy rozrywające wewnętrzne części łańcuchów peptydowych. Proteaza 3.0 świetnie radzi sobie w bardzo kwaśnym środowisku (o pH równym 3), zaś proteaza 6.0 najlepiej działa przy pH równym 6.

Bromelainapapaina  to związki naturalnie występujące w owocach (bromelaina  w ananasach, papaina w niedojrzałych owocach papai), które skutecznie rozkładają skomplikowane wiązania obecne w różnych typach białek.

Aktywność bromelainy i papainy nie ogranicza się jedynie do poprawy i przyspieszenia trawienia protein. W badaniach udowodniono, że zarówno bromelaina, jak i papaina korzystnie wpływają na pracę układu immunologicznego, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Papaina ma również działanie antywirusowe, zaś o bromelainie mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem.

Laktaza –  to jeden z ważniejszych enzymów, którego niedobory są bardzo powszechnym problemem. Laktaza umożliwia strawienie laktozy (cukru mlecznego), rozbijając ją na łatwą do przyswojenia glukozę i galaktozę. Endogenna produkcja laktazy gwałtownie maleje wraz z wiekiem, stąd tak częste dolegliwości po spożyciu mleka i jego produktów wśród osób dorosłych.

Alfa-galaktozydaza  ułatwia trawienie i wchłanianie węglowodanów złożonych. Dzięki niej mogą zostać rozłożone np. oligosacharydy, które obficie występują w roślinach strączkowych i są dość trudne do rozszczepienia na mniejsze frakcje. Jeśli nie zostaną należycie strawione  mogą wywołać uporczywe wzdęcia, gazy, bóle brzucha.

Inwertaza uruchamia procesy inwersji, czyli rozdzielenia sacharozy na glukozę i fruktozę.  Dodatkowo wspiera trawienie skrobi. Uważa się, że inwertaza może zwiększyć odporność; jest również silnym antyutleniaczem i ma właściwości antybakteryjne.

Fitaza jest konieczna do zneutralizowania kwasu fitynowego, którego duże ilości występują m.in. w zbożach. Utrudnia on wchłanianie wielu minerałów (w tym najważniejszych dla zdrowia wapnia, magnezu, cynku i żelaza) i ogranicza działanie innych enzymów trawiennych (np. pepsyny, która jest potrzebna do prawidłowego trawienia protein).

Celulaza należy do grupy enzymów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Służy do hydrolizy celulozy, z której składają się włókna roślinne. Dodana do diety pozwala na uniknięcie dolegliwości gastrycznych, typowych dla spożywania dużej ilości błonnika (wzdęcia, gazy).

Ksylanaza rozkłada wiązania polisacharydów, które są obecne w włóknach roślinnych. Jest niezbędna do rozłożenia ksylany i arabiniany - dwóch antyodżywczych, niekorzystnych dla organizmu związków. Ich roztwory cechują się wyjątkową lepkością, przez co obniżają stopień przyswajania witamin, minerałów i składników odżywczych zawartych w pożywieniu.

Diastaza przekształca skrobię w maltozę, która następnie jest konwertowana do glukozy. Proces ten sprawia, że węglowodany złożone są dużo łatwiejsze do strawienia.

n•zimes PA® to zastrzeżona mieszanka, która została opracowana jako alternatywa dla pankreatyny (specjalistyczny preparat stosowany w medycynie oficjalnej dla uzupełnienia niedoborów enzymów trzustkowych). Pankreatyna z uwagi na zwierzęce pochodzenie nie jest odpowiednia dla wszystkich. Enzymy zawarte w  n•zimes PA® pozyskano z roślin i poddano specjalistycznym procesom oczyszczania oraz filtracji. W skład tego kompleksu wchodzą:
Amylaza jest naturalnie uwalniana przez gruczoły ślinowe (amylaza ślinowa) i produkowana przez trzustkę (amylaza trzustkowa). Odpowiada za trawienie węglowodanów, czyli przekształcanie związków wielocukrowych do cukrów prostych.

Proteazy to grupa enzymów odpowiedzialnych za przerywanie wiązań peptydowych białek. Dzięki nim dostarczone organizmowi białko zostaje przekształcone w aminokwasy. Co ważne, proteazy służą nie tylko trawieniu pokarmów. Mogą również strawić ściany komórkowe chorobotwórczych organizmów bytujących w ustroju, toksyny, czy obumarłe fragmenty komórek.

Lipaza odpowiada za prawidłowy przebieg procesu trawienia lipidów. Hydrolizuje trójglicerydy do pojedynczych kwasów tłuszczowych oraz cząsteczek glicerolu, które mogą być wchłonięte w jelitach. Dodatkowo usprawnia proces wchłaniania związków rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy D,K,E,A i kwasów omega 3.

Podsumowując, Chewable EnZym-Complete / DPP-IV™  w / Isogest® to kompletny preparat, który może być stosowany przez każdego, kto ma problem z prawidłowym trawieniem. Jest pomocny w niwelowaniu wszystkich typów dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dzięki usprawnieniu wchłaniania sprzyja odżywieniu organizmu i poprawie ogólnego stanu zdrowia.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Chewable EnZym-Complete DPP-IV Chewable EnZym-Complete DPP-IV 90 tab.
Kirkman
189,00 zł

Chewable EnZym-Complete DPP-IV 90 tab.

ilość: 90 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-07
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
189,00 złz VAT
4,20 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 185,22 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Mieszanka wszystkich niezbędnych enzymów trawiennych
  • Z dodatkiem zastrzeżonego kompleksu n•zimes PA®
  • Ma w składzie unikalny, opatentowany Isogest®
  • Wygodne w użyciu jagodowe tabletki do ssania
  • Ułatwia przyswajanie składników odżywczych
  • Idealny dla osób z alergiami pokarmowymi
  • Optymalizuje pracę układu pokarmowego
  • Polecany przy nietolerancji laktozy
  • Redukuje dolegliwości gastryczne
  • Niweluje dyskomfort trawienny
  • Alternatywa dla pankreatyny
  • Szerokie spektrum działania
  • Usprawnia proces trawienia
  • Zawiera laktazę i fitazę
  • Bez dodatku cukru

Kirkman Chewable EnZym-Complete / DPP-IV™  w / Isogest® to kompleksowa mieszanka osiemnastu enzymów trawiennych, uznanych za kluczowe dla skutecznego trawienia wszystkich typów pokarmów (białek, węglowodanów, tłuszczy, cukrów, błonnika) w szerokim zakresie pH.

Preparat ma postać wygodnych do stosowania tabletek do ssania o przyjemnym, jagodowym smaku. Jest wolny od cukru, sztucznych barwników i aromatów. Za słodki smak odpowiada ksylitol.

Zawarte w preparacie składniki uzupełniają poziom endogennych enzymów trawiennych i mogą zastąpić naturalne enzymy zawarte w pożywieniu, które są tracone podczas obróbki termicznej. Tym samym wspierają trawienie, zmniejszają obciążenie układu pokarmowego i poprawiają wchłanianie składników odżywczych. Preparat jest rekomendowany szczególnie osobom, które bazują na wysokoprzetworzonej żywności, często cierpią na niestrawność czy uczucie dyskomfortu trawiennego. Jest pomocny również w przypadku różnego rodzaju alergii pokarmowych. Stanowi nieocenione wsparcie w momencie zmiany systemu żywieniowego (np. adaptacja do diety wysokotłuszczowej, dieta paleo).

Enzymy trawienne obejmują kilkanaście rozmaitych substancji chemicznych, które są syntetyzowane w układzie pokarmowym i katalizują proces, w wyniku którego związki wieloelementowe zostają rozłożone do prostych. Dzięki temu dostarczony pokarm ulega strawieniu i organizm może przyswoić zawarte w nim składniki odżywcze.

Endogenna produkcja enzymów trawiennych maleje wraz z wiekiem. Upośledzają ją również stres. Niedobór enzymów trawiennych zakłóca proces trawienia, co najczęściej objawia się nieprzyjemnymi przypadłościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, gazy, mdłości, bóle brzucha, kolki jelitowe). Często towarzyszą im dolegliwości pozornie nie związane z trawieniem – przewlekłe zmęczenie, spadek odporności, alergie i egzemy skórne, bóle głowy.

Preparat zawiera wszystkie enzymy, które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia. W jego składzie znalazło się również kilka unikalnych, rzadko spotykanych w tego typu produktach, enzymów.

Peptydaza – enzym zdolny do rozłożenia wiązań peptydowych w białkach i innych peptydach. Finalnym produktem jego działania są aminokwasy.

Isogest® - chroniony patentem składnik enzymatyczny, który uzupełnia działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów. Wykazuje zdolność do rozkładu izomaltozy (popularny składnik, który można znaleźć w wyrobach cukierniczych) i palatynozy (powstaje w organizmie jako uboczny produkt rozkładu cukrów; w wersji syntetycznej jest popularnym dodatkiem do żywności). Niestrawiona izomaltoza i palatynoza wywołuje gazy, wzdęcia, zaparcia lub biegunki.

Glukoamylaza – rozkłada wiązania glikozydowe w  skrobi i innych polisacharydach, dzięki czemu powiększa rezerwy cukrów prostych, które organizm wykorzystuje jako źródło energii. Jest polecana osobom z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ optymalizuje reakcje układu immunologicznego, równoważąc wydzielanie przeciwciał i antygenów. Może zmniejszyć objawy alergii pokarmowych.

Proteaza (3.0)proteaza (6.0) to dwa enzymy rozrywające wewnętrzne części łańcuchów peptydowych. Proteaza 3.0 świetnie radzi sobie w bardzo kwaśnym środowisku (o pH równym 3), zaś proteaza 6.0 najlepiej działa przy pH równym 6.

Bromelainapapaina  to związki naturalnie występujące w owocach (bromelaina  w ananasach, papaina w niedojrzałych owocach papai), które skutecznie rozkładają skomplikowane wiązania obecne w różnych typach białek.

Aktywność bromelainy i papainy nie ogranicza się jedynie do poprawy i przyspieszenia trawienia protein. W badaniach udowodniono, że zarówno bromelaina, jak i papaina korzystnie wpływają na pracę układu immunologicznego, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Papaina ma również działanie antywirusowe, zaś o bromelainie mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem.

Laktaza –  to jeden z ważniejszych enzymów, którego niedobory są bardzo powszechnym problemem. Laktaza umożliwia strawienie laktozy (cukru mlecznego), rozbijając ją na łatwą do przyswojenia glukozę i galaktozę. Endogenna produkcja laktazy gwałtownie maleje wraz z wiekiem, stąd tak częste dolegliwości po spożyciu mleka i jego produktów wśród osób dorosłych.

Alfa-galaktozydaza  ułatwia trawienie i wchłanianie węglowodanów złożonych. Dzięki niej mogą zostać rozłożone np. oligosacharydy, które obficie występują w roślinach strączkowych i są dość trudne do rozszczepienia na mniejsze frakcje. Jeśli nie zostaną należycie strawione  mogą wywołać uporczywe wzdęcia, gazy, bóle brzucha.

Inwertaza uruchamia procesy inwersji, czyli rozdzielenia sacharozy na glukozę i fruktozę.  Dodatkowo wspiera trawienie skrobi. Uważa się, że inwertaza może zwiększyć odporność; jest również silnym antyutleniaczem i ma właściwości antybakteryjne.

Fitaza jest konieczna do zneutralizowania kwasu fitynowego, którego duże ilości występują m.in. w zbożach. Utrudnia on wchłanianie wielu minerałów (w tym najważniejszych dla zdrowia wapnia, magnezu, cynku i żelaza) i ogranicza działanie innych enzymów trawiennych (np. pepsyny, która jest potrzebna do prawidłowego trawienia protein).

Celulaza należy do grupy enzymów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Służy do hydrolizy celulozy, z której składają się włókna roślinne. Dodana do diety pozwala na uniknięcie dolegliwości gastrycznych, typowych dla spożywania dużej ilości błonnika (wzdęcia, gazy).

Ksylanaza rozkłada wiązania polisacharydów, które są obecne w włóknach roślinnych. Jest niezbędna do rozłożenia ksylany i arabiniany - dwóch antyodżywczych, niekorzystnych dla organizmu związków. Ich roztwory cechują się wyjątkową lepkością, przez co obniżają stopień przyswajania witamin, minerałów i składników odżywczych zawartych w pożywieniu.

Diastaza przekształca skrobię w maltozę, która następnie jest konwertowana do glukozy. Proces ten sprawia, że węglowodany złożone są dużo łatwiejsze do strawienia.

n•zimes PA® to zastrzeżona mieszanka, która została opracowana jako alternatywa dla pankreatyny (specjalistyczny preparat stosowany w medycynie oficjalnej dla uzupełnienia niedoborów enzymów trzustkowych). Pankreatyna z uwagi na zwierzęce pochodzenie nie jest odpowiednia dla wszystkich. Enzymy zawarte w  n•zimes PA® pozyskano z roślin i poddano specjalistycznym procesom oczyszczania oraz filtracji. W skład tego kompleksu wchodzą:
Amylaza jest naturalnie uwalniana przez gruczoły ślinowe (amylaza ślinowa) i produkowana przez trzustkę (amylaza trzustkowa). Odpowiada za trawienie węglowodanów, czyli przekształcanie związków wielocukrowych do cukrów prostych.

Proteazy to grupa enzymów odpowiedzialnych za przerywanie wiązań peptydowych białek. Dzięki nim dostarczone organizmowi białko zostaje przekształcone w aminokwasy. Co ważne, proteazy służą nie tylko trawieniu pokarmów. Mogą również strawić ściany komórkowe chorobotwórczych organizmów bytujących w ustroju, toksyny, czy obumarłe fragmenty komórek.

Lipaza odpowiada za prawidłowy przebieg procesu trawienia lipidów. Hydrolizuje trójglicerydy do pojedynczych kwasów tłuszczowych oraz cząsteczek glicerolu, które mogą być wchłonięte w jelitach. Dodatkowo usprawnia proces wchłaniania związków rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy D,K,E,A i kwasów omega 3.

Podsumowując, Chewable EnZym-Complete / DPP-IV™  w / Isogest® to kompletny preparat, który może być stosowany przez każdego, kto ma problem z prawidłowym trawieniem. Jest pomocny w niwelowaniu wszystkich typów dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dzięki usprawnieniu wchłaniania sprzyja odżywieniu organizmu i poprawie ogólnego stanu zdrowia.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 tabletekPorcja jednorazowa: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Peptydaza25,000 HUT-
Transglukozydaza (Isogest®)34 mg-
Glukoamylaza32 AGU-
Proteaza (3.0)50 SAPU-
Bromelina640,000 FCCPU-
Papaina1,000,000 FCCPU-
Laktaza500 ALU-
Fitaza5 FTU-
Alfa-galaktozydaza25 GaIU-
Inwertaza200 SU-
Celulaza100 CU-
Ksylanaza50 XU-
Amylaza50 DU-
Proteaza (6.0)87.6 HUT-
Diastaza1.3 DP-
Mieszanka enzymatyczna n•zimes PA® zawierająca60 mg-
Lipaza1375 FIP-
Proteaza11 000 HUT-
Amylaza412,6 DU-

Pozostałe składniki

Fruktoza, Ksylitol, Naturalna Mieszanka Aromatów z Jagody, Stearynian Magnezu, Dwutlenek Krzemu, Maltodekstryna

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
79,00 zł

Bioaktywna, mitochondrialna forma witaminy B12 – adenozylokobalamina.

Kupuję
BetterYou
59,00 zł

Multiskładnikowy preparat zawierający minerały i witaminy w aerozolu. Łatwy i wygodny do stosowania.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Biotech Usa
24,00 zł

Preparat witaminowo-mineralny. Wspiera wydolność, sprawność oraz odporność organizmu.

Kupuję
Natrol
49,00 zł

Preparat multiwitaminowy w formie owocowych gum, przeznaczony dla kobiet ciężarnych. Zawiera kwas foliowy.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Muliwitaminowy preparat dla kobiet ciężarnych wzbogacony o substancje dodatkowe, potęgujące jego działanie.

Kupuję

Peptydaza

Informacja

Peptydaza to enzym katalizujący proces hydrolizy wiązań peptydowych. W zależności od miejsca działania wyróżnia się endopeptydazę, która rozrywa wiązania peptydowe w środku łańcucha peptydowego oraz egzopeptydazę, odpowiedzialną za odcinanie pojedynczych aminokwasów od końców łańcucha peptydowego. W uproszczeniu można stwierdzić, że enzym ten pomaga trawić białko.

W suplementacji najczęściej wykorzystuje się peptydazę otrzymaną w procesie fermentacji grzybów z rodzaju Aspergillus oryze. Poleca się ją zwłaszcza osobom spożywającym duże ilości białka (sportowcy, osoby na dietach wysokobiałkowych).

Peptydaza zwykle jest dostępna w kompleksowych mieszankach enzymów trawiennych; można ją znaleźć również w składzie niektórych odżywek białkowych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Proteaza

Informacja

Proteaza (proteinaza, peptydaza) to enzym proteolityczny. Odpowiada za hydrolizę wiązań peptydowych występujących między poszczególnymi aminokwasami w białkach. Proteza jest uwalniana w postaci nieczynnego biologicznie proenzymu, który zyskuje aktywność w świetle przewodu pokarmowego.

Proteaza nie jest jednym, konkretnym związkiem. Jest to duża grupa, obejmująca ponad 500 różnych proteaz. Można je podzielić uwzględniając na przykład pH, w którym są aktywne (proteazy kwaśne, zasadowe i obojętne) albo biorąc pod uwagę mechanizm katalizy (proteazy serynowe, treoninowe, cysteinowe, asparaginowe, glutaminianowe, metaloproteinazy).

Rola proteaz w życiu człowieka nie ogranicza się jedynie do procesów trawiennych. Uczestniczą one również w procesie wzrostu, dojrzewania i starzenia się organizmu. Pełnią ważną funkcję w namnażaniu i rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych mikroorganizmów, dlatego w leczeniu wielu chorób dobrze sprawdzają się inhibitory konkretnych proteaz.

W suplementacji proteazy najczęściej wykorzystuje się w celu usprawnienia trawienia produktów białkowych. Dodaje się je do preparatów zawierających zestawy enzymów trawiennych, albo wzbogaca nimi odżywki wysokoproteinowe. Ponadto enzymy tego typu są popularnym składnikiem preparatów ukierunkowanych na walkę z patologicznym biofilmem, tworzonym w organizmie przez chorobotwórcze bakterie.

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Fitaza

Informacja

Fitaza (fosfohydrolaza heksafosforanu mio-inozytolu) to enzym fosforolityczny, będący katalizatorem reakcji hydrolizy kwasu fitynowego – niestrawnej, organicznej formy fosforu, która występuje w ziarnach zbóż i nasionach roślin oleistych. Obecność tego enzymu stwierdzono w organizmach roślinnych oraz u niektórych zwierząt, bakterii i grzybów. Organizm ludzki nie wytwarza fitazy, ale udowodniono, że niektóre u niektórych osób (zwłaszcza wegetarian i wegan), w składzie mikroflory jelitowej mogą występować drobnoustroje zdolne do produkcji fitazy.

Fitaza wspomaga rozkład kwasu fitynowego, a dzięki temu zwiększa biodostępność niektórych składników odżywczych oraz minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Ponadto sprzyja poprawie trawienia i redukuje dolegliwości, które mogą towarzyszyć spożywaniu zbóż i roślin strączkowych. W suplementacji raczej nie występuje w postaci monopreparatu. Najczęściej jest jednym ze składników mieszanek zawierających rozmaite enzymy trawienne.

 

Celulaza

Informacja

Celulaza to enzym przynależący do klasy hydrolaz. Jest odpowiedzialny za katalizowanie reakcji hydrolizy wiązań β-1,4-glikozydowych, łączących cząsteczki glukozy w celulozie (budulec ścian komórkowych roślin). Efektem tej reakcji jest powstanie specyficznej jednostki dwucukrowej, tzw. celobiozy, która następnie zostaje przekształcona w glukozę.

Organizm ludzki jest pozbawiony możliwości endogennej syntezy celulazy, dlatego włókna pokarmowe nie są trawione, a błonnik nie jest wykorzystywany jako źródło energii. Nie mniej jednak błonnik korzystnie wpływa na zdrowie, ma istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji układu pokarmowego i może zapobiegać wielu chorobom. Z tego względu nie wolno wykluczać go z diety.

W suplementacji celulaza najczęściej jest składnikiem mieszanek enzymów trawiennych. Można ją spotkać również w preparatach prozdrowotnych zawierających wyciągi z warzyw i owoców. Jest szczególnie polecana osobom, które cierpią na dyskomfort trawienny po spożyciu produktów bogatych w błonnik. 

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Ostatnio na blogu

Zdrowie a styl życia

Zdrowie a styl życia

Jesteś tym, co jesz. Wyglądasz tak, jak sobie na to zapracujesz. Z pewnością te hasła znane są nam wszystkim bardzo dobrze. Wielu wydaje się, że zła...

czytaj więcej
Wpływ suplementacji ekstraktem z zielonej kawy na zdrowie kardiometaboliczne

Wpływ suplementacji ekstraktem z zielonej kawy na zdrowie kardiometaboliczne

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Kawa jest bogata w liczne związki fenolowe, które...

czytaj więcej
Znaczenie żywienia i stylu życia w łuszczycy

Znaczenie żywienia i stylu życia w łuszczycy

Łuszczyca jest jedną z najczęściej występujących przewlekłych chorób zapalnych skóry, która może pojawić się w każdym wieku. Wyniki badań...

czytaj więcej
Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na...

czytaj więcej
Mit omega 3

Mit omega 3

Zarówno wśród zwolenników diet wysoko- jak i niskotłuszczowych kwasy tłuszczowe omega 3 uchodzą za niezwykle cenny i wyjątkowo korzystny dla zdrowia...

czytaj więcej
#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027