Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:217,00 zł434,00 zł651,00 zł868,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
DPP-IV Forte DPP-IV Forte

Kirkman DPP – IV™ Forte to unikalny preparat enzymatyczny o aktywności endogennej dipeptydylopeptydazy IV, który zapewnia całkowity rozkład białek alergennych typu gluten czy kazeina. W jego skład wchodzi analog DPP IV, czyli peptydaza o bardzo dużej aktywności (aż 30,000 HUT ). 

Preparat ułatwia trawienie problematycznych protein i jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na dyskomfort trawienny po spożyciu produktów mlecznych lub zbożowych. Idealnie sprawdza się u osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W awaryjnych sytuacjach jest nieocenionym wsparciem dla pacjentów z celiakią, którzy sięgają po produkty z niesprawdzonych źródeł i mają obawy, że mogą one być zanieczyszczone glutenem.

Dipeptydylopeptydaza IV to związek z grupy enzymów proteolitycznych, należący do klasy egzopeptydaz. Występuje w rąbku szczoteczkowym nabłonka jelitowego i czuwa nad prawidłowym przebiegiem końcowego procesu trawienia białek. Katalizuje rozkład wiązań peptydowych i jako jedyna rozszczepia nawet te, które są mocno zespolone i opierają się działaniu innych enzymów (jak te zawarte w glutenie czy kazeinie).

Trawienie glutenu, kazeiny i innych alergennych białek
Struktura niektórych białek jest dość skomplikowana, dlatego mogą być one trudne do strawienia. Łańcuchy polipeptydowe, które na przedostatniej pozycji mają prolinę, hydroksyprolinę albo alaninę tworzą bardzo silne i odporne na działanie większości enzymów proteolitycznych, wiązania. Do takich białek należą gluten (zawarty głównie w produktach zbożowych z pszenicy, jęczmienia, żyta) i kazeina (obecna w mleku i jego przetworach).

Upośledzenie procesu trawienia białek skutkuje zaburzeniami ze strony układu pokarmowego. Najpowszechniejsze z nich to wzdęcia, gazy, bóle brzucha, kolki jelitowe, zapacia, biegunki.

Problematyczne proteiny, oprócz tego, że opierają się hydrolizie, są również silnie alergenne. Jeżeli końcowy proces trawienia tego typu białek przebiega nieprawidłowo powstają tzw. neuroaktywne peptydy, czyli egzorfiny (kazomorfiny, gliadomorfiny, glutenomorfiny). Pojawienie się ich we krwi pociąga za sobą produkcję przeciwciał IgG, które tworzą kompleksy immunologiczne z antygenami przeciwciał.  Zaburzają one pracę całego ustroju, w tym mózgu. Z tego względu nietolerancja na gluten czy kazeinę może dawać objawy nie tylko ze strony układu pokarmowego. Niekiedy pojawiają się dolegliwości pozornie nie związane z alergią pokarmową – chroniczne zmęczenie, zaburzenia pracy mięśni, trudności ze skupieniem uwagi. U dzieci może być to nadpobudliwość, kłopoty z nauką, ataki złości.

Zastosowana w preparacie peptydaza jest analogiem produkowanej w ustroju dipeptydylopeptydazy IV. Wykazuje podobną aktywność i uzupełnia jej działanie. Degraduje nawet oporne, silnie zespolone wiązania i przyczynia się do całkowitego rozkładu alergennych białek, takich jak gluten czy kazeina.

Właściwości prozdrowotne 
Peptydaza wspiera układ immunologiczny w walce ze szkodliwymi mikroorganizmami. Większość patogenów jest pokryta błoną białkową, która może być zniszczona przez enzymy klasy proteaz. Dzięki temu drobnoustroje są łatwiejsze do zlokalizowania i zneutralizowania przez wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego.

Badania kliniczne dowiodły, że peptydaza może być potencjalnym środkiem wspierającym terapię chorób układu trawiennego. Hamuje rozwój stanu zapalnego w obrębie jelit, powstrzymuje również rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych jelita grubego. Jest pomocna w przypadku wrzodów żołądka.

Peptydaza ma działanie przeciwbólowe. W badaniach prowadzonych z udziałem 30 osób cierpiących na przewlekłe bóle karku udowodniono, że suplementacja peptydazą znacznie złagodziła ból. W podobnym badaniu uczestniczyło 400 osób z dolegliwościami bólowymi w okolicy stawów. Wyniki były jednoznaczne – u większości osób peptydaza zadziałała z siłą i skutecznością porównywalną do diklofenaku (popularny środek z grupy NLPZ o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym), nie wywołując przy tym żadnych skutków ubocznych.

Peptydaza przyspiesza rekonwalescencję pourazową. W jednym z testów sportowcy po kontuzjach zostali podzieleni na dwie grupy – jedna przyjmowała peptydazę, druga placebo. Okazało się, że w grupie stosującej enzym czas potrzebny do odzyskania pełnej sprawności skrócił się o połowę.

Zaobserwowano, że spożycie peptydazy koreluje ze zmniejszeniem stężenia metali ciężkich, taki jak ołów i rtęć. Ich nadmiar pojawia się w organizmie zwłaszcza przy stosowaniu diety  opartej na żywności wysokoprzetworzonej.

Podsumowując, DPP – IV™ Forte to najlepsza opcja dla osób, które spożywają duże ilości produktów mlecznych czy zbożowych i często cierpią z powodu dyskomfortu trawiennego. Preparat jest wskazany również dla pacjentów ze stwierdzoną nieceliakalną nietolerancją glutenu, którzy nie są w stanie przestrzegać restrykcyjnej diety i całkowicie zrezygnować z produktów zawierających gluten. Pomaga pozbyć się typowych objawów ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, gazy, uczucie przepełnienia w żołądku, biegunki, zaparcia), może również zmniejszyć skórne postacie alergii pokarmowych. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
DPP-IV Forte DPP-IV Forte 60 kaps.
Kirkman
109,00 zł

DPP-IV Forte 60 kaps.

ilość: 60 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-01
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
109,00 złz VAT
1,82 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 106,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Idealny dla osób z NNG (nieceliakalna nadwrażliwość na gluten)
  • Zawiera analog endogennej dipeptydylopeptydazy IV
  • Usprawnia trawienie problematycznych protein
  • Chroni organizm przed białkami alergennymi
  • Zmniejsza objawy alergii pokarmowych
  • Niweluje wzdęcia, gazy i bóle brzucha
  • Eliminuje przyczyny niestrawności
  • Przywraca komfort trawienny
  • Ma działanie prozdrowotne
  • Ułatwia trawienie glutenu
  • Wspiera rozkład kazeiny

Kirkman DPP – IV™ Forte to unikalny preparat enzymatyczny o aktywności endogennej dipeptydylopeptydazy IV, który zapewnia całkowity rozkład białek alergennych typu gluten czy kazeina. W jego skład wchodzi analog DPP IV, czyli peptydaza o bardzo dużej aktywności (aż 30,000 HUT ). 

Preparat ułatwia trawienie problematycznych protein i jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na dyskomfort trawienny po spożyciu produktów mlecznych lub zbożowych. Idealnie sprawdza się u osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W awaryjnych sytuacjach jest nieocenionym wsparciem dla pacjentów z celiakią, którzy sięgają po produkty z niesprawdzonych źródeł i mają obawy, że mogą one być zanieczyszczone glutenem.

Dipeptydylopeptydaza IV to związek z grupy enzymów proteolitycznych, należący do klasy egzopeptydaz. Występuje w rąbku szczoteczkowym nabłonka jelitowego i czuwa nad prawidłowym przebiegiem końcowego procesu trawienia białek. Katalizuje rozkład wiązań peptydowych i jako jedyna rozszczepia nawet te, które są mocno zespolone i opierają się działaniu innych enzymów (jak te zawarte w glutenie czy kazeinie).

Trawienie glutenu, kazeiny i innych alergennych białek
Struktura niektórych białek jest dość skomplikowana, dlatego mogą być one trudne do strawienia. Łańcuchy polipeptydowe, które na przedostatniej pozycji mają prolinę, hydroksyprolinę albo alaninę tworzą bardzo silne i odporne na działanie większości enzymów proteolitycznych, wiązania. Do takich białek należą gluten (zawarty głównie w produktach zbożowych z pszenicy, jęczmienia, żyta) i kazeina (obecna w mleku i jego przetworach).

Upośledzenie procesu trawienia białek skutkuje zaburzeniami ze strony układu pokarmowego. Najpowszechniejsze z nich to wzdęcia, gazy, bóle brzucha, kolki jelitowe, zapacia, biegunki.

Problematyczne proteiny, oprócz tego, że opierają się hydrolizie, są również silnie alergenne. Jeżeli końcowy proces trawienia tego typu białek przebiega nieprawidłowo powstają tzw. neuroaktywne peptydy, czyli egzorfiny (kazomorfiny, gliadomorfiny, glutenomorfiny). Pojawienie się ich we krwi pociąga za sobą produkcję przeciwciał IgG, które tworzą kompleksy immunologiczne z antygenami przeciwciał.  Zaburzają one pracę całego ustroju, w tym mózgu. Z tego względu nietolerancja na gluten czy kazeinę może dawać objawy nie tylko ze strony układu pokarmowego. Niekiedy pojawiają się dolegliwości pozornie nie związane z alergią pokarmową – chroniczne zmęczenie, zaburzenia pracy mięśni, trudności ze skupieniem uwagi. U dzieci może być to nadpobudliwość, kłopoty z nauką, ataki złości.

Zastosowana w preparacie peptydaza jest analogiem produkowanej w ustroju dipeptydylopeptydazy IV. Wykazuje podobną aktywność i uzupełnia jej działanie. Degraduje nawet oporne, silnie zespolone wiązania i przyczynia się do całkowitego rozkładu alergennych białek, takich jak gluten czy kazeina.

Właściwości prozdrowotne 
Peptydaza wspiera układ immunologiczny w walce ze szkodliwymi mikroorganizmami. Większość patogenów jest pokryta błoną białkową, która może być zniszczona przez enzymy klasy proteaz. Dzięki temu drobnoustroje są łatwiejsze do zlokalizowania i zneutralizowania przez wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego.

Badania kliniczne dowiodły, że peptydaza może być potencjalnym środkiem wspierającym terapię chorób układu trawiennego. Hamuje rozwój stanu zapalnego w obrębie jelit, powstrzymuje również rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych jelita grubego. Jest pomocna w przypadku wrzodów żołądka.

Peptydaza ma działanie przeciwbólowe. W badaniach prowadzonych z udziałem 30 osób cierpiących na przewlekłe bóle karku udowodniono, że suplementacja peptydazą znacznie złagodziła ból. W podobnym badaniu uczestniczyło 400 osób z dolegliwościami bólowymi w okolicy stawów. Wyniki były jednoznaczne – u większości osób peptydaza zadziałała z siłą i skutecznością porównywalną do diklofenaku (popularny środek z grupy NLPZ o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym), nie wywołując przy tym żadnych skutków ubocznych.

Peptydaza przyspiesza rekonwalescencję pourazową. W jednym z testów sportowcy po kontuzjach zostali podzieleni na dwie grupy – jedna przyjmowała peptydazę, druga placebo. Okazało się, że w grupie stosującej enzym czas potrzebny do odzyskania pełnej sprawności skrócił się o połowę.

Zaobserwowano, że spożycie peptydazy koreluje ze zmniejszeniem stężenia metali ciężkich, taki jak ołów i rtęć. Ich nadmiar pojawia się w organizmie zwłaszcza przy stosowaniu diety  opartej na żywności wysokoprzetworzonej.

Podsumowując, DPP – IV™ Forte to najlepsza opcja dla osób, które spożywają duże ilości produktów mlecznych czy zbożowych i często cierpią z powodu dyskomfortu trawiennego. Preparat jest wskazany również dla pacjentów ze stwierdzoną nieceliakalną nietolerancją glutenu, którzy nie są w stanie przestrzegać restrykcyjnej diety i całkowicie zrezygnować z produktów zawierających gluten. Pomaga pozbyć się typowych objawów ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, gazy, uczucie przepełnienia w żołądku, biegunki, zaparcia), może również zmniejszyć skórne postacie alergii pokarmowych. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Peptydaza 30,000 HUT

Pozostałe składniki

Maltodekstryna, celuloza mikrokrystaliczna, osłonka kapsułki: celuloza pochodzenia roślinnego i woda

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
129,00 zł

Witamina B3 w postaci gwarantującej brak efektu flushing.

Kupuję
Now Foods
89,00 zł

Suplement dostarczający aż 250mg niacyny w kapsułce. Nie wywołuje tzw. efektu "flush".

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Naturalny preparat zawierający różne formy witaminy E. Łagodzi stany zapalne oraz przeciwdziała nowotworom.

Kupuję
Norsa Pharma
99,00 zł

Potrójna formuła pozwalająca uzupełnić niedobory minerałów i witamin, szczególnie u osób z chorobami tarczycy.

Kupuję
Lab One
89,00 zł 79,00 zł

3-składnikowy preparat synbiotyczny dla osób aktywnych. Działa przeciwzapalne i poprawia regenerację.

Kupuję
Lab One
45,00 zł
(1)

30 miliardów żywych kultur bakterii w jednej kapsułce. Zastosowano technologię mikrokapsułkowania otoczka lipidową.

Kupuję

Peptydaza

Informacja

Peptydaza to enzym katalizujący proces hydrolizy wiązań peptydowych. W zależności od miejsca działania wyróżnia się endopeptydazę, która rozrywa wiązania peptydowe w środku łańcucha peptydowego oraz egzopeptydazę, odpowiedzialną za odcinanie pojedynczych aminokwasów od końców łańcucha peptydowego. W uproszczeniu można stwierdzić, że enzym ten pomaga trawić białko.

W suplementacji najczęściej wykorzystuje się peptydazę otrzymaną w procesie fermentacji grzybów z rodzaju Aspergillus oryze. Poleca się ją zwłaszcza osobom spożywającym duże ilości białka (sportowcy, osoby na dietach wysokobiałkowych).

Peptydaza zwykle jest dostępna w kompleksowych mieszankach enzymów trawiennych; można ją znaleźć również w składzie niektórych odżywek białkowych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027