Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Optimal Prenatal Optimal Prenatal

Seeking Health Optimal Prenatal to zaawansowana formuła zaprojektowana specjalnie dla kobiet ciężarnych i planujących potomstwo, rekomendowana do stosowania również w okresie karmienia piersią. Suplement dostarcza organizmowi kompleks witamin, minerałów i składników odżywczych, które promują prawidłowy przebieg ciąży i wspierają rozwój dziecka już od chwili poczęcia. Dodatkowo preparat jest zasobny w łatwo przyswajane białko roślinne, które jest źródłem ważnych aminokwasów.

Innowacyjna forma preparatu zapewnia maksymalny komfort suplementacji. Na bazie proszku z łatwością można przyrządzić smaczny, odżywczy koktajl. Jest to ogromne ułatwienie dla ciężarnych, które zmagają się z porannymi nudnościami i mają awersję do łykania kapsułek.

Zrównoważona kompozycja witamin
W suplemencie uwzględniono wszystkie kluczowe witaminy: A, C, D3, E, K2, oraz kompleks witamin z grupy B (w tym kwas foliowy). Pozwalają one zachować homeostazę i zdrowie organizmu. Wyrównanie ewentualnych deficytów powinno być priorytetem przyszłych mam, ponieważ niedobory niektórych witamin mogą pogłębiać problem z zajściem w ciążę i jej utrzymaniem.

Warto pamiętać o tym, że zapotrzebowanie na witaminy w czasie ciąży wzrasta. Mają one ogromny wpływ nie tylko na organizm przyszłej matki, ale także rozwijającego się płodu. Wspomagają zagnieżdżanie się zapłodnionej komórki jajowej w macicy, stymulują rozwój poszczególnych układów i organów u wzrastającego płodu, zmniejszają ryzyko powstawania wad rozwojowych.

Duża część witamin umieszczonych w składzie preparatu występuje w podwójnej formie, co poprawia ich biodostępność. Ponadto dzięki temu po suplement mogą sięgać również kobiety, u których występuje problem z konwersją do aktywnych biologicznie form.

Starannie wyselekcjonowane minerały
Suplement dostarcza szeroką gamę ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów. Grupa ta obejmuje zarówno popularne pierwiastki (wapń, magnez, cynk, selen, potas) jak i rzadziej spotykane w suplementach, takie jak jod, mangan, chrom czy molibden. Obok witamin są one głównymi związkami wpływającymi na pracę organizmu. Warunkują jego rozwój i wzrost, umożliwiają prawidłowy przebieg wielu ważnych procesów enzymatycznych, pozwalają zachować odpowiedni bilans wodno-elektrolitowy. Pełnią także funkcje strukturalne, czyli budują zęby, kości, skórę, włosy i tkanki miękkie.

Warto podkreślić, że preparat jest wolny od syntetycznego żelaza. Zawiera jedynie niewielką ilość tego pierwiastka, naturalnie występującą w mieszance białka roślinnego. Specjaliści podkreślają, że suplementacja żelazem w czasie ciąży powinna mieć konkretne uzasadnienie medyczne i nie jest wskazana dla każdej kobiety.

Większość minerałów obecnych w suplemencie ma postać opatentowanych chelatów (Albion® i TRAACS®). Formuła ta cechuje się bardzo wysoką przyswajalnością, a równocześnie redukuje ryzyko toksyczności na skutek przedawkowania.

Wartościowe ekstrakty roślinne
Wyciągi z roślin zapewniają organizmowi dostęp do aktywnych biologicznie, unikalnych związków, które mogą poprawić stan zdrowia. Reprezentantami tej kategorii są: ekstrakt z ostropestu, standaryzowany na zawartość sylimaryny, która wspomaga funkcje wątroby; wyciąg z korzenia imbiru, który poprawia trawienie, działa przeciwwymiotnie i skutecznie łagodzi dokuczające kobietom w ciąży poranne mdłości; liście czerwonej maliny, które wspierają funkcje żeńskiego układu rozrodczego i promują laktację.

Kompleks składników uzupełniających
Suplement uzupełniono o związki, które wspierają pracę konkretnych układów i narządów w ciele, a rzadko kiedy są składnikami formuł witaminowo-mineralnych. W ten sposób preparat kompleksowo oddziałuje na organizm.

W skład tej grupy wchodzi cholina, która pomaga kształtować mózg i system nerwowy płodu, a ponadto wykazuje potencjał epigenetyczny; koenzym Q10, który wzmacnia barierę antyoksydacyjną i sprzyja właściwej integralności komórkowej; betaina bezwodna, która wspomaga proces metylacji i pomaga obniżyć stężenie homocysteiny; luteina i zeaksantyna, ważne dla zdrowia aparatu wzroku i promujące prawidłowe widzenie; karnozyna, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i jest zdolna do eliminowania z ustroju metali ciężkich; wspierający płodność inozytol; ważna dla utrzymania prawidłowych funkcji układu rozrodczego tauryna (jej niedobór w organizmie matki może upośledzać wchłanianie witamin u noworodków karmionych piersią) oraz Acetyl-l-karnityna, która stymuluje rozwój łożyska i poprawia wewnątrzmaciczne odżywianie płodu, co przekłada się na wyższą masę urodzeniową niemowlęcia.

Doskonałe źródło protein
W składzie suplementu szczególną uwagę zwraca duża zawartość pełnowartościowego białka roślinnego. Proteiny są kluczowym makroskładnikiem w diecie kobiet ciężarnych - budują narządy i tkanki rozwijającego się płodu, a ponadto dostarczają cennych aminokwasów, które warunkują prawidłowy wzrost i zapewniają niezbędną do życia energię.

Preparat łączy koncentrat białka z grochuryżu. Cechuje się ono znakomitym profilem aminokwasowym, zawiera mało tłuszczu i bardzo łatwo się trawi. Nie zwiększa ryzyka alergii pokarmowych, jest wolne od problematycznej kazeiny i alergizującej laktozy.

Podsumowując, Seeking Health Optimal Prenatal to ultranowoczesny suplement dla kobiet w ciąży i pań przygotowujących się do roli matki. Na tle innych preparatów wyróżnia się niespotykanym, mocno rozbudowanym składem oraz zapewniającą komfort suplementacji formą.

Preparat przypomina tradycyjną odżywkę białkową. Zawiera sporo protein pochodzących ze źródeł roślinnych. Alternatywnie może być stosowany przez kobiety, które nie są w ciąży, ale są aktywne ruchowo, przez co wykazują zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i białko.

Brak na magazynie
5 2
5

Najlepsze witaminy dla kobiet w ciąży. Stosowałam od 2 miesiąca, wszyscy polecali i rzeczywiście
5

Nareszcie suplementy z seeking health dostępne w Polsce. Dzięki muscle-zone :) Suplementy które mają super skład Zmetylowany kwas foliowy i B12 oraz najważniejsze nie maja żelaza w składzie. The best już 5 miesiąc jest z nami :)
Since 2005
Dodaj do koszyka
Optimal Prenatal Optimal Prenatal 546g
Seeking Health
169,00 zł

Optimal Prenatal 546g

5 na podstawie 2 opinii

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
169,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zbilansowana formuła dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo
  • Bogactwo składników wspierających zdrowie matki i dziecka
  • Proszek umożliwiający przyrządzenie pysznego koktajlu
  • Z dodatkiem imbiru dla złagodzenia porannych mdłości
  • Zawiera wszystkie najważniejsze witaminyminerały
  • Źródło doskonale przyswajalnego białka roślinnego
  • Ma w składzie aktywne formy kwasu foliowego
  • Pomaga kształtować układ nerwowy u dziecka
  • Promuje optymalny przebieg procesu metlacji
  • Może zapobiegać wadom rozwojowym płodu
  • Dostarcza cennych składników odżywczych
  • Wspiera prawidłowy rozwój dziecka
  • Zwiększa komfort trawienny

Seeking Health Optimal Prenatal to zaawansowana formuła zaprojektowana specjalnie dla kobiet ciężarnych i planujących potomstwo, rekomendowana do stosowania również w okresie karmienia piersią. Suplement dostarcza organizmowi kompleks witamin, minerałów i składników odżywczych, które promują prawidłowy przebieg ciąży i wspierają rozwój dziecka już od chwili poczęcia. Dodatkowo preparat jest zasobny w łatwo przyswajane białko roślinne, które jest źródłem ważnych aminokwasów.

Innowacyjna forma preparatu zapewnia maksymalny komfort suplementacji. Na bazie proszku z łatwością można przyrządzić smaczny, odżywczy koktajl. Jest to ogromne ułatwienie dla ciężarnych, które zmagają się z porannymi nudnościami i mają awersję do łykania kapsułek.

Zrównoważona kompozycja witamin
W suplemencie uwzględniono wszystkie kluczowe witaminy: A, C, D3, E, K2, oraz kompleks witamin z grupy B (w tym kwas foliowy). Pozwalają one zachować homeostazę i zdrowie organizmu. Wyrównanie ewentualnych deficytów powinno być priorytetem przyszłych mam, ponieważ niedobory niektórych witamin mogą pogłębiać problem z zajściem w ciążę i jej utrzymaniem.

Warto pamiętać o tym, że zapotrzebowanie na witaminy w czasie ciąży wzrasta. Mają one ogromny wpływ nie tylko na organizm przyszłej matki, ale także rozwijającego się płodu. Wspomagają zagnieżdżanie się zapłodnionej komórki jajowej w macicy, stymulują rozwój poszczególnych układów i organów u wzrastającego płodu, zmniejszają ryzyko powstawania wad rozwojowych.

Duża część witamin umieszczonych w składzie preparatu występuje w podwójnej formie, co poprawia ich biodostępność. Ponadto dzięki temu po suplement mogą sięgać również kobiety, u których występuje problem z konwersją do aktywnych biologicznie form.

Starannie wyselekcjonowane minerały
Suplement dostarcza szeroką gamę ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów. Grupa ta obejmuje zarówno popularne pierwiastki (wapń, magnez, cynk, selen, potas) jak i rzadziej spotykane w suplementach, takie jak jod, mangan, chrom czy molibden. Obok witamin są one głównymi związkami wpływającymi na pracę organizmu. Warunkują jego rozwój i wzrost, umożliwiają prawidłowy przebieg wielu ważnych procesów enzymatycznych, pozwalają zachować odpowiedni bilans wodno-elektrolitowy. Pełnią także funkcje strukturalne, czyli budują zęby, kości, skórę, włosy i tkanki miękkie.

Warto podkreślić, że preparat jest wolny od syntetycznego żelaza. Zawiera jedynie niewielką ilość tego pierwiastka, naturalnie występującą w mieszance białka roślinnego. Specjaliści podkreślają, że suplementacja żelazem w czasie ciąży powinna mieć konkretne uzasadnienie medyczne i nie jest wskazana dla każdej kobiety.

Większość minerałów obecnych w suplemencie ma postać opatentowanych chelatów (Albion® i TRAACS®). Formuła ta cechuje się bardzo wysoką przyswajalnością, a równocześnie redukuje ryzyko toksyczności na skutek przedawkowania.

Wartościowe ekstrakty roślinne
Wyciągi z roślin zapewniają organizmowi dostęp do aktywnych biologicznie, unikalnych związków, które mogą poprawić stan zdrowia. Reprezentantami tej kategorii są: ekstrakt z ostropestu, standaryzowany na zawartość sylimaryny, która wspomaga funkcje wątroby; wyciąg z korzenia imbiru, który poprawia trawienie, działa przeciwwymiotnie i skutecznie łagodzi dokuczające kobietom w ciąży poranne mdłości; liście czerwonej maliny, które wspierają funkcje żeńskiego układu rozrodczego i promują laktację.

Kompleks składników uzupełniających
Suplement uzupełniono o związki, które wspierają pracę konkretnych układów i narządów w ciele, a rzadko kiedy są składnikami formuł witaminowo-mineralnych. W ten sposób preparat kompleksowo oddziałuje na organizm.

W skład tej grupy wchodzi cholina, która pomaga kształtować mózg i system nerwowy płodu, a ponadto wykazuje potencjał epigenetyczny; koenzym Q10, który wzmacnia barierę antyoksydacyjną i sprzyja właściwej integralności komórkowej; betaina bezwodna, która wspomaga proces metylacji i pomaga obniżyć stężenie homocysteiny; luteina i zeaksantyna, ważne dla zdrowia aparatu wzroku i promujące prawidłowe widzenie; karnozyna, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i jest zdolna do eliminowania z ustroju metali ciężkich; wspierający płodność inozytol; ważna dla utrzymania prawidłowych funkcji układu rozrodczego tauryna (jej niedobór w organizmie matki może upośledzać wchłanianie witamin u noworodków karmionych piersią) oraz Acetyl-l-karnityna, która stymuluje rozwój łożyska i poprawia wewnątrzmaciczne odżywianie płodu, co przekłada się na wyższą masę urodzeniową niemowlęcia.

Doskonałe źródło protein
W składzie suplementu szczególną uwagę zwraca duża zawartość pełnowartościowego białka roślinnego. Proteiny są kluczowym makroskładnikiem w diecie kobiet ciężarnych - budują narządy i tkanki rozwijającego się płodu, a ponadto dostarczają cennych aminokwasów, które warunkują prawidłowy wzrost i zapewniają niezbędną do życia energię.

Preparat łączy koncentrat białka z grochuryżu. Cechuje się ono znakomitym profilem aminokwasowym, zawiera mało tłuszczu i bardzo łatwo się trawi. Nie zwiększa ryzyka alergii pokarmowych, jest wolne od problematycznej kazeiny i alergizującej laktozy.

Podsumowując, Seeking Health Optimal Prenatal to ultranowoczesny suplement dla kobiet w ciąży i pań przygotowujących się do roli matki. Na tle innych preparatów wyróżnia się niespotykanym, mocno rozbudowanym składem oraz zapewniającą komfort suplementacji formą.

Preparat przypomina tradycyjną odżywkę białkową. Zawiera sporo protein pochodzących ze źródeł roślinnych. Alternatywnie może być stosowany przez kobiety, które nie są w ciąży, ale są aktywne ruchowo, przez co wykazują zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i białko.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 546 gPorcja jednorazowa: 1 miarkaIlość porcji w opakowaniu: ok. 15
w porcji (1 miarka)zawartość%ZDS
Kalorie140-
Kalorie z tłuszczu25-
Całkowita zawartość tłuszczu3 g-
Tłuszcze nasycone1 g-
Całkowita zawartość węglowodanów15 g-
Błonnik pokarmowy4 g-
Cukry 4 g-
Białko 15 g-
Witamina A [750mcg (50%) jako naturalny beta-karoten i 750mcg (50%) jako palmitynian retinylu]1500 mcg115%
Witamina C (jako kwas askorbinowy)350 mg292%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol)50 mcg (2000 IU)333%
Witamina E (jako bursztynian D-alfa tokoferylu i mieszanka tokoferoli)130 mg684%
Witamina K2 (jako menachinon-7)100 mcg111%
Tiamina (jako chlorowodorek tiaminy)5 mg357%
Ryboflawina (50% jako fosforan sodu 5'-ryboflawiny i 50% jako ryboflawina)20 mg1250%
Niacyna (jako niacynamid)25 mg139%
Witamina B6 (50% jako 5-fosforan pirydoksalu (P-5-P)) i 50% jako chlorowodorek pirydoksyny)20 mg1000%
Folian (50% jako Quatrefolic® (sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego) i 50% jako folinian wapnia)800 mcg133%
Witamina B12 (67% jako metylokobalamina i 33% adenozylokobalamina)150 mcg5357%
Biotyna500 mcg1429%
Kwas pantotenowy (jako d-pantotenian wapnia)150 mg2143%
Cholina (jako dwu-winian choliny)250 mg45%
Wapń (jako DimaCal® jabłczan diwapniowy i pochodzący z naturalnych składników)430 mg33%
Żelazo (naturalnie występujące)4 mg15%
Jod (z organicznych islandzkich wodorostów i jodku potasu)250 mcg86%
Magnez (jako jabłczanu dimagnezu)250 mg63%
Cynk (z diglicynianu cynku) (TRAACS®)20 mg154%
Selen (jako L-selenometionina)200 mcg286%
Mangan (jako TRAACS® chelat bisglicynianu manganu)5 mg192%
Chrom (jako TRAACS® chelat nikotynian glicynian chromu)120 mcg267%
Molibden (jako TRAACS® chelat glicynian molibdenu)100 mcg200%
Sód (występujący naturalnie)310 mg13%
Potas (jako Albion® kompleks glicynianu potasu)99 mg2%
Tauryna550 mg-
Acetyl-L-Karnityna (jako chlorowodorek acetylo-L-karnityny)500 mg-
Betaina bezwodna (trimetyloglicyna)300 mg-
Czerwona malina (Rubus idaeus) (liść)250 mg-
Wyciąg z korzenia imbiru 10200 mg-
1 (Zingiber officinale) (korzeń)
Inozytol150 mg-
L-karnozyna150 mg-
Koenzym Q10 (jako ubidekarenon)75 mg-
Ekstrakt z nasion ostropestu plamistego (Milk Thistle) ( Silybum marianum ) (80% sylimaryny) (nasiona)75 mg-
Mieszanka tokoferoli 45 mg-
Luteina (z ekstraktu z nagietka)(Tagetes erecta)(kwiaty)5 mg-
Zeaksantyna (z ekstraktu z nagietka) (Tagetes erecta) (kwiaty)5 mg-

Pozostałe składniki

Koncentrat białka grochu, kakao w proszku, odparowany sok z trzciny, naturalne aromaty, glicyna, olej słonecznikowy, tauryna, olej MCT, guma celulozowa, guma ksantanowa, koncentrat białka ryżu, ekstrakt z liści stewii i L-glutamina.

Ostatnia ocena

Miodowa

Najlepsze witaminy dla kobiet w ciąży. Stosowałam od 2 miesiąca, wszyscy polecali i rzeczywiście

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
149,00 zł

Naturalne wsparcie równowagi emocjonalnej i redukcji stresu. Przebadany naukowo, opatentowany ekstrakt.

Kupuję
Doctor's Best
89,00 zł

Farmaceutycznej jakości fumaran L-karnityny. Zwiększa wytwarzanie energii i spalanie tłuszczu.

Kupuję
Jarrow Formulas
89,00 zł

Wspiera zdrowie funkcjonowanie układu odpornościowego oraz promuje rozrost przyjaznej mikroflory bakteryjnej.

Kupuję
Olimp
19,00 zł

Minerały, witamina B6 oraz ekstrakt z adaptogennej rośliny, które wspomagają prawidłową pracę organizmu mężczyzny.

Kupuję
Trec
25,00 zł

Suplement diety zawierający kwas gamma-aminomasłowy. Działa relaksująco i poprawia jakość snu.

Kupuję
Hepatica
49,00 zł

Produkt wspiera proces trawienia pokarmu oraz prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Bursztynian d-alfa tokoferylu

Informacja

Bursztynian d-alfa tokoferylu to naturalna forma rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, będąca jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Pochodzenie witaminy E ma bardzo duże znaczenie, ponieważ syntetyczne formy charakteryzują się znacznie niższą biodostępnością. W przeciwieństwie do form naturalnych (bursztynian d-alfa tokoferylu, octan d-alfa tokoferylu itp.), wyprodukowane syntetycznie związki oznaczane są prefiksem dl- (np. bursztynian dl-alfa tokoferylu, będący w pełni syntetyczną formą). W zależności od stanu organizmu, przyswajalność naturalnej witaminy E może wynosić od 20 do 70%.

Uważa się, że bursztynian d-alfa tokoferylu jest najskuteczniejszą formą witaminy E, w porównaniu do alfa-tokoferolu, octanu alfa-tokoferylu i nikotynianu alfa-tokoferylu, szczególnie w obszarze działań przeciwnowotworowych. Witamina E w postaci bursztynianu d-alfa tokoferylu jest częstym składnikiem preparatów witaminowo-mineralnych, dbających o ogólną kondycję organizmu i dodających sił witalnych.

Mieszanka tokoferoli

Informacja

Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.

Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.

Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.

 

Witamina K2

Informacja

Co to jest za składnik Witamina K2?

Witamina K2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest ważnym aktywatorem wielu enzymów oraz białek. Wykazuje pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, uaktywniając białko MGP oraz osteokalcyne, co powoduje usunięcie złogów wapnia ze ścian naczyń krwionośnych oraz transport jonów tego pierwiastka do miejsca, gdzie spełnia swoją funkcję – do kości oraz zębów. W związku z tym redukuje zwapnienie naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto stanowi składnik czynników krzepnięcia krwi, dzięki czemu przeciwdziała krwotokom. Wykazuje synergistyczne działanie w połączeniu z witaminą D oraz magnezem.

Witaminę K2 w postaci suplementu diety renomowanych firm (np. Now Foods, Swanson, Life Extension, Jarrow Formulas, Thorne Research) można znaleźć w preparatach dostępnych na www.muscle-zone.pl

Menachinon-7

Informacja

Co to jest za składnik menachinon-7?

Menachinon-7 to określenie długołańcuchowej formy witaminy K2, posiadającej siedem reszt izoprenowych w łańcuchu bocznym. W przeciwieństwie do innej popularnej formy MK-4 nie jest syntetyzowana w tkankach, jednak może być wytwarzana w jelitach poprzez konwersję z witaminy K1 przez bakterie jelitowe.

Wykazuje szczególnie korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia, szczególnie przez zmniejszenie ryzyka miażdżycy i zawałów. Działanie to zawdzięcza się głównie osteokalcynie aktywowanej przez witaminę K2. Ten hormon odpowiada między innymi za transport wapnia do kości, co przeciwdziała jego odkładaniu się w tkankach miękkich, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo zwapnień naczyń krwionośnych i tworzenia się blaszek miażdżycowych. K2 MK-7 przyczynia się także do ochrony układu nerwowego, zabezpieczając neurony przed ekscytotoksycznością indukowaną nadmierną aktywnością glutaminianu oraz redukując następstwa zbyt niskiego poziomu glutationu.

Witamina K2 w formie menachinonu-7 jest bardzo popularnym dodatkiem do suplementacji witaminą D3, ze względu na synergię działania i niwelowanie potencjalnych negatywnych skutków przyjmowania większych dawek cholekalcyferolu.

 

Menachinon-7 znaleźć można zarówno w monopreparatach, jak i w suplementach kompleksowych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Fosforan sodu

Informacja

Fosforan sodu - pojedyncza molekuła fosforu i sodu (makroelementów). Sód uczestniczy w stabilizacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu oraz stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową i ciśnienie tętnicze krwi. Fosfor jest budulcem kośćca gwarantującym prawidłowy rozwój kwasów nukleinowych i tkanki mózgowej. Odgrywa kluczową rolę w produkcji energii (folaryzacja), jest niezbędny do syntezy związków wysokoenergetycznych (m.in. fosfokreatyny). Jest składnikiem preparatów okołotreningowych, mineralnych i witaminowo-mineralnych dostępnych na www.muscle-zone.pl Dawkowanie: indywidualne zależne od zapotrzebowania, czasu wysiłku, oraz strat energii w czasie wysiłku

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P)

Informacja

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P) – forma witaminy B6 określana mianem koenzymatycznej, uważana za najlepiej przyswajalną przez organizm człowieka. Jest to związane z bezpośrednią aktywnością metaboliczną fosforanu 5-pirydoksalu w organizmie człowieka. Nie musi być on poddawany przemianom biochemicznym w ustroju, aby mógł wejść w szlaki metaboliczne jako składnik biologicznie czynny.

Witamina B6 jest niezwykle istotnym czynnikiem regulującym pracę wielu procesów w organizmie ze względu na swoją rolę w ustroju jako koenzym niezbędny do aktywacji wielu istotnych enzymów. Dzięki temu reguluje metabolizm na wielu płaszczyznach, a jej odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu homeostazy ustrojowej.

Innym aspektem efektywności witaminy B6 jest jej wpływ na normalizację stanów emocjonalnych. Sprzyja relaksacji, ułatwia zasypianie i zapadanie w głęboki, najbardziej wartościowy sen. Szczególny wpływ P5P na psychikę wskazuje się u kobiet przed okresem, wykazuje on bowiem znaczną zdolność do redukcji objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Suplementacja witaminą B6 wykazuje też korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego. Sprzyja odżywieniu tkanek neuronalnych oraz optymalizuje uwalnianie neuroprzekaźników, przez co promuje prawidłowe przewodnictwo nerwowe, ale też wykazuje właściwości neuroprotekcyjne. Wykazano, że witamina B6 może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Niektóre źródła wskazują też na zdolność 5-fosforan pirydoksalu do redukcji ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Efektywność ta notowana jest szczególnie w odniesieniu do nowotworów piersi.

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Quatrefolic

Informacja

Quatrefolic, czyli sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego, a jednocześnie aktywna forma kwasu foliowego. Jest to innowacyjny składnik pokarmowy (folian czwartej generacji), dobrze rozpuszczalny w wodzie, a co za tym idzie - dobrze przyswajalny przez organizm. Jako związek organiczny zaliczany do witamin z grupy B  jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania już na poziomie komórkowym.

Wprowadzenie do diety folianów jest szczególnie rekomendowane dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji. Związki te mogą przyczyniać się bowiem do prawidłowego rozwoju płodu. Według badań wprowadzenie ich do diety może zmniejszać ryzyko wystąpienie powikłań okołoporodowych.

Niektóre źródła donoszą również, że suplementacja folianami wspomaga pracę układu krwionośnego (produkcję krwi) oraz że bierze on udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Quatrefolic potencjalnie wpływa również na metabolizm homocysteiny, której poziom podnosi się z czasem w organizmie. Wprowadzenie go do diety może zatem zapobiegać rozwojowi demencji oraz utrzymywać funkcje poznawcze na dobrym poziomie, co będzie istotne w przypadku osób dorosłych, szczególnie w starszym wieku.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Folinian wapnia

Informacja

Folinian wapnia – metabolit kwasu tetrahydrofoliowego stanowiący doskonałą formę jego suplementacji. Kwas tetrahydrofoliowy jest aktywną biologicznie formą kwasu foliowego, szczególnie polecaną osobom borykającym się z zaburzeniami metylacji. Kwas foliowy w formie aktywnej jest jednocześnie promotorem tego procesu, ale wymaga jego sprawnego zachodzenia w celu własnej aktywacji, w związku z czym w przypadku zaburzeń metylacji foliany są jedyną skuteczną formą suplementacji tego związku.

Kwas foliowy kojarzony jest głównie z ciążą. W swojej aktywnej postaci odpowiada za regulację rozwoju cewy nerwowej u płodu, stanowiąc kluczowy czynnik warunkujący jego prawidłowy rozwój. Dostarczanie folianów jest obecnie wskazywane jako najskuteczniejsza forma profilaktyki zdrowia ciąży.

Kolejnym istotnym aspektem funkcjonalności kwasu tetrahydrofoliowego w organizmie jest jego rola w procesie metylacji. Wpływa korzystnie na sprawność przemiany homocysteiny do metioniny, przez co wykazuje korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Sprawność tego procesu sprzyja również zachowaniu w ustroju wysokiego stężenia S-adenozylo-metioniny. Związek ten wykazuje szczególną aktywność względem zachowania optymalnych funkcji psychicznych oraz zdrowia wątroby.

 

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

L-selenometionina

Informacja

L-selenometionina jest selenoaminokwasem, organiczną formą selenu. Stanowi połączenie selenu z metioniną (ok. 40% selenu i 60% aminokwasu metioniny w cząsteczce), przy czym w L-metioninie cząsteczka siarki zastąpiona została przez selen.

Forma ta niezwykle skutecznie wchłania się z przewodu pokarmowego. Uważa się, że dostępność biologiczna selenu pochodzącego z L-selenometioniny jest nawet 1,5-2 razy większa niż z nieorganicznych form. Szacuje się, że jej biodostępność może przekraczać 90%. Ponadto, okres półtrwania L-selenometioniny jest dużo dłuższy niż okres półtrwania form nieorganicznych – wynosi aż 252 dni, co oznacza, że raz wchłonięty selen, ulega włączeniu do długoterminowej puli zasobów w organizmie.

Selen wchodzi w skład wielu kluczowych dla życia szlaków biochemicznych. Pomaga w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziała zmianom miażdżycowym, wspiera układ immunologiczny oraz funkcje mózgu, optymalizuje pracę tarczycy. Wykazano, że selen w postaci L-selenometioniny może m.in. redukować wydzielanie cytokin prozapalnych wśród pacjentek z Hashimoto.

Jako suplement diety, najczęstsze zastosowanie L-selenometiony obejmuje wsparcie pracy tarczycy, serca, układu immunologicznego oraz stabilizację poziomu cholesterolu.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Acetyl-L-Karnityna (ALCAR)

Informacja

Acetyl-L-Karnityna (ALC, ALCAR) jest acetylowaną postacią substancji witaminopodobnej karnityny. Wykazuje działanie metaboliczne, antyoksydacyjne i neuroprotekcyjne.  Jej wysoki potencjał antyoksydacyjny i neuroprotekcyjny wykorzystywany jest w leczeniu neurologicznym stanów głębokiego stresu i depresji. Jej stosowanie wpływa na wrażliwość insulinową tkanek oraz intensyfikację działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych w produkcji i wydatkach energii, przez co zwiększa się działanie metaboliczne wpływające na poprawę estetyki i składu ciała.  W medycynie ALC stosowana w profilaktyce i leczeniu niepłodności u mężczyzn. Suplementacja ALC polecana jest osobom aktywnym fizycznie i umysłowo, obciążonych głębokim stresem i w stanach depresyjnych. Zmniejsza poczucie zmęczenia i jego odczuwalność. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej.

Dawkowanie: Zwyczajowo używane w suplementacji (500–1000 mg/ na dobę w 1–3 dawkach przed wysiłkiem fizycznym.

Betaina bezwodna (TMG) (N,N,N-Trimetyloglicyna)

Informacja

Betaina (N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) jest  metylową pochodną glicyny biorącą udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Jest obecna w pożywieniu roślinnym i wytwarzana przez organizm  w wątrobie lub nerkach. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego oraz w hiperhomocysteinemii. W suplementach diety podnoszących poziom homocysteiny stosowana łącznie z glikocyjaminą, wpływa pośrednio na syntezę endogenną kreatyny. Na rynku suplementów brak monopreparatu zawierającego betainę. Dostępna w stackach kreatynowych i suplementach oczyszczających organizm z toksyn.

Korzeń imbiru

Informacja

Korzeń imbiru (Zingiber Officinale Radix) jako surowiec zielarski jest szeroko wykorzystywany jako źródło m.in. gingeroli. Związki chemiczne zawierające składniki organiczne korzenia imbiru charakteryzują się wysoką aktywnością biologiczną. Korzeń imbiru wykorzystywany jest w medycynie, ze względu na zapobieganie infekcjom, zapewniające równowagę bakteryjną układu pokarmowego, udział w procesie wytwarzania żółci. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego jako antyoksydant (przeciwutleniacz) obniżający ciśnienie tętnicze krwi, powodujący równocześnie opóźnienie procesów tworzenia się cholesterolu LDL (inhibitor). Będąc termogenikiem zmniejsza procesy łaknienia i bywa składnikiem kompleksów odchudzających. Dzięki uczestniczeniu w przemianach termogenicznych  lipolizie, należy do wartościowych spalaczy tłuszczu. Substancje aktywne w nim zawarte są składnikiem regeneratorów stawów  (w połączeniu m.in. z glukozaminą czy kurkuminą). W suplementacji sportowej ceniony za właściwości przeciwzapalne wspomagające proces leczenia i odnowy biologicznej po kontuzji narządów ruchu (szczególnie stawów) . Współtworzą bowiem z chondroityną, glukozaminą i kurkuminą tzw. regeneratory stawów.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Karnozyna

Informacja

Karnozyna (synonimy: l-carnosine, beta-alanylo-L-histidine) jest dipeptydem zawierającym aminokwasy (beta-alaninę i l-histydynę) zlokalizowane w tkance mięśniowej i nerwowej. Jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach chelatujących i buforujących. Zapobiega rozwojowi chorób układu nerwowego związanych z procesem starzenia się, stosowana w profilaktyce chorób nowotworowych, hamując procesy glikolizacji i karbonylacji. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w tkance mięśniowej przyczyniając się do zwiększenia zdolności wysiłkowych. Posiada wpływ na gospodarkę azotową. W suplementacji sportowej w czystej postaci wykorzystywana rzadko, częściej spotyka się preparaty zawierające jej prekursory – beta alaninę i l-histydynę, dostępne na www.muscle-zone.pl

Brak norm jednostkowego spożycia. Dawkowanie przyjmowane zwyczajowo w suplementacji

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

Ostropest plamisty (Milk Thistle)

Informacja

Wyciąg z ostropestu plamistego (Silybum marianum) roślina z rodziny astrowatych, której źródłem substancji aktywnych są owoce, dostarczające sylimarynę (silibilina, silydianina, silichrystyna w stosunku 2:1:1), przeciwutleniacza stanowiącego naturalną osłonę komórek wątroby, wpływającego dodatnio na poziom glutationu, o właściwościach przeciwzapalnych (spowalnia uwalnianie prostaglandyn i histaminy). Wpływa na profil lipidowy krwi obniżając poziom cholesterolu LDL. Znajduje zastosowanie w profilaktyce medycznej oraz leczeniu (zatruć pokarmowych, chorób wątroby oraz w przypadku stosowania diety wysokokalorycznej). Dostępny w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych wspomagających pracę układu pokarmowego i wątroby w kategorii „zdrowie”. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: dawki przeliczane na sylimarynę od 200 do 400 mg/24h

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Zeaksantyna

Informacja

Zeaksantyna to naturalny barwnik roślinny, związek, zaliczany do karotenoidów występujący w żywności pochodzenia roślinnego, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Umiejscowiony na siatkówce oka, na tzw. żółtej plamce, odpowiada za ostrość widzenia. W połączeniu z luteiną (należącą również do karotenoidów) jest przeciwutleniaczem, posiada również zdolność pochłaniania energii światła niebieskiego chroniąc narządy wzroku przed uszkodzeniem,

Zeaksantyna jest składnikiem preparatów (często w połączeniu z innymi karotenoidami) wspomagających funkcjonowanie narządu  wzroku.

Dawkowanie: Do 2 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Rozpoczynając swoją przygodę z ciężarami byłem przekonany, że aby mieć siłę konieczny jest ciężki trening na granicy wysiłku maksymalnego w niskich...

czytaj więcej
Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Jesteś już długo na redukcji, energii nie ma, kalorii już jest tyle co kot napłakał, no ale tkanka tłuszczowa nie spada, a Ty nie chcesz obniżać dalej...

czytaj więcej
Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Niestety cukrzyca nie dotyczy wyłącznie wąskiego grona osób, które zwyczajnie nie dbają o swoje odżywianie, ale może dotykać tych, dla których zdrowie...

czytaj więcej
Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Bez cienia wątpliwości, niewłaściwy sposób odżywiania jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe,...

czytaj więcej
Alkohol odchudza?

Alkohol odchudza?

Nie tylko papier przyjmie wszystko. W dobie internetu każda elektroniczna informacja może zdobyć wiele głosów poparcia. Wystarczy tylko delikatnie ją...

czytaj więcej
Wkrecam się…/plecy

Wkrecam się…/plecy

aktualnie cwicze codziennie (wiem, wiem, zle, ale po prostu to lubie :)) uczeszczam do silowni bez klimy wiec tylko rano ew przedpoludniem serii tez staram sie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027