Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Vitamin Code Raw Prenatal Vitamin Code Raw Prenatal

Garden of Life Vitamin Code RAW Prenatal to wyjątkowy suplement diety dostarczający zestawu witamin i minerałów niezbędnych dla kobiety planującej ciążę, ciężarnej, a także matki karmiącej i jej dziecka. Składniki wchodzące w skład tego preparatu stanowią sproszkowane warzywa i owoce, a także młode pędy roślin dlatego są niezwykle zdrowe i bezpieczne. Dodatkowo, produkt ten został wzbogacony o mieszankę zawierającą imbir, probiotyczne bakterie i drożdże. Ma ona za zadanie wspierać zdrowie przewodu pokarmowego i prawidłowe trawienie.

Suplement ten nie zawiera sztucznych wypełniaczy, aromatów, słodzików czy konserwantów – jego skład jest oparty tylko o składniki pochodzące ze zdrowych warzyw i owoców.

RAW Organic Fruit & Vegetable Blend to mieszanka 23 warzyw i owoców dostarczająca substancji koniecznych do prawidłowego rozwoju dziecka w okresie płodowym oraz pokrywających zapotrzebowanie na witaminyminerały kobiety ciężarnej. 

Źródłem witamin i mikroelementów pochodzących z tej mieszanki są m. in. organiczne szparagi, jarmuż, zielona papryka, jagody, maliny, pomidor czy szpinak. Takie bogactwo warzyw i owoców zapewnia zróżnicowane pochodzenie przyjmowanych substancji odżywczych, co przekłada się na ich dobrą biodostępność oraz jest powodem mnogości występujących witamin i pierwiastków w tym suplemencie.

Prenatal Digestive Comfort Blend to specjalna mieszanka o składzie dedykowanym kobietom ciężarnym. Zawiera ona 3 gatunki probiotycznych bakterii z rodzaju Lactobacillus, grzyby z gatunku Saccharomyces cerevisiae oraz imbir. Ta niezwykła formuła okazuje się bardzo pomocna w zapewnieniu optymalnych warunków do prawidłowego zachodzenia procesów trawiennych, wspiera odporność oraz łagodzi poranne nudności.

Imbir to znana od tysięcy lat roślina, która jest wykorzystywana w kuchni oraz jako surowiec lekarski. Prozdrowotne substancje zawarte w korzeniu oraz kłączu z imbiru mogą redukować wszelki dyskomfort związany z problemami trawiennymi, takie jak wzdęcia, nudności czy wymioty. Imbir pobudza również wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia trawienie oraz w pewnym stopniu może działać przeciwbólowo.

Poza niwelowaniem porannych nudności, które często towarzyszom kobietom w ciąży, roślina ta zapewnia także szereg innych korzyści. Może m. in. redukować stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegać zakrzepicy żył, a poprzez swoje działanie odkażające zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych.

Probiotyczne bakterie z gatunku Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus oraz Lactobacillus rhamnosus a także drożdże Saccharomyces cerevisiae to mikroorganizmy zasiedlające nasz przewód pokarmowy. Są źródłem witamin produkowanych w naszych jelitach, a także zapewniają duże wsparcie dla układu odpornościowego. Wymienione wyżej bakterie powodują wzrost naturalnej mikroflory jelitowej, hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, poprawiają perystaltykę jelit i trawienie pokarmu.  Dzięki nim również łatwiej wchłaniają się składniki odżywcze oraz zmniejsza się produkcja gazów powodujących wzdęcia.

RAW Organic Sprout Blend to specjalnie przygotowana mieszanka na bazie dwunastu kiełków i młodych pędów roślin bogatych w witaminy oraz mikroelementy. Ziarna, z których wyrasta nowa roślina zawierają wszystko to, co niezbędne do jej wzrostu – białka, kwasy tłuszczowe, skrobię a także ogromne zasoby witamin i minerałów. Z kiełkujących ziaren, czyli młodych pędów, najłatwiej uzyskać ich duże ilości (więcej niż z dojrzałych roślin) w najbardziej przyswajalnej formie.

Z tego powodu w preparacie tym, źródłem witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu oraz zachowania zdrowia kobiety ciężarnej oprócz warzyw i owoców są również kiełkujące rośliny. Znajdziemy tu m. in. kiełki nasion dyni, sezamu, lnu, komosy ryżowej czy słonecznika.

Preparat ten dostarcza następujących witamin i minerałów:
Witaminy A, D, EK – grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Tak jak wszystkie witaminy, są one niezbędne dla życia każdego organizmu. Szczególnie ważne jest dbanie o ich odpowiednią podaż w okresie zwiększonego zapotrzebowania, np. w ciąży, co umożliwi właściwy wzrost i rozwój dziecka oraz uchroni kobietę ciężarną przed niedoborami tych witamin. Witamina A promuje prawidłowe widzenie, witamina D jest konieczna dla utrzymania prawidłowej gospodarki wapniowej a witamina K odpowiada za proces krzepnięcia krwi.

Na szczególną uwagę zasługuje tu mieszanina tokoferoli (witamina E), pozyskana w dużej mierze z nasion Vitex negundo. Pełni ona funkcje antyoksydacyjne, chroniąc błony komórkowe przed uszkodzeniem, wspiera prawidłowy rozwój płodu oraz zapobiega licznym schorzeniom układu krążenia i nerwowego.

Kompleks witamin z grupy B oraz witamina C to związki odgrywające kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ustroju na poziomie narządowym jak i komórkowym. Stanowią one ważne składowe enzymów odpowiadających za wszystkie przemiany metaboliczne w organizmie, w tym za niemalże wszystkie reakcje syntezy prowadzące do jego wzrostu i rozwoju.

Podczas  ciąży szczególny nacisk kładzie się na foliany. Ich odpowiedni poziom ma ogromne znaczenie dla właściwego podziału komórek i ochrony materiału genetycznego. Warunkują one także prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu oraz wspierają zrównoważony wzrost młodego organizmu.

Żelazo to stosunkowo ważny pierwiastek, na który zapotrzebowanie lawinowo wzrasta u kobiet ciężarnych. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury i funkcji wielu białek (np. hemoglobina, mioglobina), w tym enzymów (katalaza, peroksydaza). Odpowiada on za zdrowie układu rozrodczego oraz krwiotwórczego, co jest kluczowe w okresie planowania oraz trwania ciąży.

Jod jest mikroelementem bez którego niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i synteza hormonów tarczycowych, które w okresie wzrostu odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego. Warto pamiętać, że do niedawna niedobór jodu powodował u dzieci ciężki niedorozwój umysłowy zwany kretynizmem, dlatego utrzymanie tego pierwiastka na odpowiednim poziomie jest niezwykle ważne.

Wapńmagnez to pierwiastki wchodzące w skład kości, zębów oraz chrząstek. Bardzo ważne jest ich regularne uzupełnianie w trakcie ciąży, ponieważ rozwijające się dziecko zużywa do wzrostu ich duże ilości. Pokrycie zapotrzebowania na te minerały samą dietą może się okazać trudne, a ich niedobory mogą negatywnie wpłynąć na strukturę kości matki oraz dziecka.

Cynk to pierwiastek oddziaływujący wielokierunkowo na organizm. Podobnie jak molibdenmangan, wchodzi w skład enzymów odpowiadających za podstawowe przemiany metaboliczne w komórce. Warunkuje także prawidłowy metabolizm kwasów nukleinowych (DNA, RNA) co jest szczególnie ważne dla rozwijającego się płodu, którego materiał genetyczny bardzo intensywnie się replikuje w związku z ciągle powstającymi komórkami zasilającymi nowy organizm. Cynk może również korzystnie wpływać na kondycję skóry, która często pogarsza się u kobiet w ciąży z powodu zmian hormonalnych.

Selen to pierwiastek śladowy pochodzący m. in. z zawartych w tym suplemencie drożdży Saccharomyces cerevisiae, dlatego odznacza się bardzo dobrą biodostępnością. Jego działanie ochronne jest nieodzowne dla zachowania prawidłowej budowy błon komórkowych i ochrony komórek, w tym krwinek czerwonych, przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jego niedobór w czasie ciąży może prowadzić do powstania wad rozwojowych u płodu i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i wątroby.

Miedź jest pierwiastkiem, który wchodzi w skład enzymów niezbędnych do syntezy kolagenu i elastyny, przez co pośrednio umożliwia wytwarzanie tkanki łącznej. Ponadto, jony miedzi zapewniają prawidłowe wchłanianie żelaza oraz właściwą liczebność elementów morfotycznych krwi.

Chrom to pierwiastek, którego jony są niezwykle ważne dla utrzymania odpowiedniej aktywności białek enzymatycznych w komórkach oraz prawidłowego działania hormonów (np. insuliny). Promuje on także właściwy poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia.

Podsumowując, Garden of Life Vitamin Code RAW Prenatal to kompleksowa formuła dostarczająca niezbędnych witamin i minerałów w dawkach uwzględniających zapotrzebowanie kobiet ciężarnych. Suplement ten został przygotowany na bazie naturalnych składników przez co stanowi bezpieczne źródło najpotrzebniejszych makro i mikroelementów wspierających zdrowy i zrównoważony rozwój płodu. Preparat ten został ponadto wzbogacony o mieszankę łagodzącą poranne nudności i inne dolegliwości często towarzyszące kobietom w czasie ciąży.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vitamin Code Raw Prenatal Vitamin Code Raw Prenatal 90 kaps.
Garden Of Life
159,00 zł

Vitamin Code Raw Prenatal 90 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Komplet niezbędnych witamin i minerałów wspierających prawidłowy rozwój płodu
  • Zapewnia podaż koniecznych do życia mikroelementów i zapobiega ich niedoborom
  • Promuje prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka w okresie płodowym
  • Idealny do stosowania w czasie planowania ciąży oraz w trakcie jej trwania
  • Formuła oparta o naturalne składniki – warzywa, owoce, młode pędy roślin
  • Pomaga pokryć zapotrzebowanie kobiety ciężarnej na składniki odżywcze
  • Zawiera antyoksydanty i substancje wspierające metabolizm
  • Wspomaga odporność oraz usprawnia procesy trawienne
  • Zawiera mieszankę drożdży i bakterii probiotycznych
  • Przygotowuje kobiecy organizm do zajścia w ciążę
  • Łagodzi poranne nudności i wymioty
  • Nie zawiera sztucznych substancji
  • Doskonale przyswajalne składniki

Garden of Life Vitamin Code RAW Prenatal to wyjątkowy suplement diety dostarczający zestawu witamin i minerałów niezbędnych dla kobiety planującej ciążę, ciężarnej, a także matki karmiącej i jej dziecka. Składniki wchodzące w skład tego preparatu stanowią sproszkowane warzywa i owoce, a także młode pędy roślin dlatego są niezwykle zdrowe i bezpieczne. Dodatkowo, produkt ten został wzbogacony o mieszankę zawierającą imbir, probiotyczne bakterie i drożdże. Ma ona za zadanie wspierać zdrowie przewodu pokarmowego i prawidłowe trawienie.

Suplement ten nie zawiera sztucznych wypełniaczy, aromatów, słodzików czy konserwantów – jego skład jest oparty tylko o składniki pochodzące ze zdrowych warzyw i owoców.

RAW Organic Fruit & Vegetable Blend to mieszanka 23 warzyw i owoców dostarczająca substancji koniecznych do prawidłowego rozwoju dziecka w okresie płodowym oraz pokrywających zapotrzebowanie na witaminyminerały kobiety ciężarnej. 

Źródłem witamin i mikroelementów pochodzących z tej mieszanki są m. in. organiczne szparagi, jarmuż, zielona papryka, jagody, maliny, pomidor czy szpinak. Takie bogactwo warzyw i owoców zapewnia zróżnicowane pochodzenie przyjmowanych substancji odżywczych, co przekłada się na ich dobrą biodostępność oraz jest powodem mnogości występujących witamin i pierwiastków w tym suplemencie.

Prenatal Digestive Comfort Blend to specjalna mieszanka o składzie dedykowanym kobietom ciężarnym. Zawiera ona 3 gatunki probiotycznych bakterii z rodzaju Lactobacillus, grzyby z gatunku Saccharomyces cerevisiae oraz imbir. Ta niezwykła formuła okazuje się bardzo pomocna w zapewnieniu optymalnych warunków do prawidłowego zachodzenia procesów trawiennych, wspiera odporność oraz łagodzi poranne nudności.

Imbir to znana od tysięcy lat roślina, która jest wykorzystywana w kuchni oraz jako surowiec lekarski. Prozdrowotne substancje zawarte w korzeniu oraz kłączu z imbiru mogą redukować wszelki dyskomfort związany z problemami trawiennymi, takie jak wzdęcia, nudności czy wymioty. Imbir pobudza również wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia trawienie oraz w pewnym stopniu może działać przeciwbólowo.

Poza niwelowaniem porannych nudności, które często towarzyszom kobietom w ciąży, roślina ta zapewnia także szereg innych korzyści. Może m. in. redukować stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegać zakrzepicy żył, a poprzez swoje działanie odkażające zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych.

Probiotyczne bakterie z gatunku Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus oraz Lactobacillus rhamnosus a także drożdże Saccharomyces cerevisiae to mikroorganizmy zasiedlające nasz przewód pokarmowy. Są źródłem witamin produkowanych w naszych jelitach, a także zapewniają duże wsparcie dla układu odpornościowego. Wymienione wyżej bakterie powodują wzrost naturalnej mikroflory jelitowej, hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, poprawiają perystaltykę jelit i trawienie pokarmu.  Dzięki nim również łatwiej wchłaniają się składniki odżywcze oraz zmniejsza się produkcja gazów powodujących wzdęcia.

RAW Organic Sprout Blend to specjalnie przygotowana mieszanka na bazie dwunastu kiełków i młodych pędów roślin bogatych w witaminy oraz mikroelementy. Ziarna, z których wyrasta nowa roślina zawierają wszystko to, co niezbędne do jej wzrostu – białka, kwasy tłuszczowe, skrobię a także ogromne zasoby witamin i minerałów. Z kiełkujących ziaren, czyli młodych pędów, najłatwiej uzyskać ich duże ilości (więcej niż z dojrzałych roślin) w najbardziej przyswajalnej formie.

Z tego powodu w preparacie tym, źródłem witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu oraz zachowania zdrowia kobiety ciężarnej oprócz warzyw i owoców są również kiełkujące rośliny. Znajdziemy tu m. in. kiełki nasion dyni, sezamu, lnu, komosy ryżowej czy słonecznika.

Preparat ten dostarcza następujących witamin i minerałów:
Witaminy A, D, EK – grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Tak jak wszystkie witaminy, są one niezbędne dla życia każdego organizmu. Szczególnie ważne jest dbanie o ich odpowiednią podaż w okresie zwiększonego zapotrzebowania, np. w ciąży, co umożliwi właściwy wzrost i rozwój dziecka oraz uchroni kobietę ciężarną przed niedoborami tych witamin. Witamina A promuje prawidłowe widzenie, witamina D jest konieczna dla utrzymania prawidłowej gospodarki wapniowej a witamina K odpowiada za proces krzepnięcia krwi.

Na szczególną uwagę zasługuje tu mieszanina tokoferoli (witamina E), pozyskana w dużej mierze z nasion Vitex negundo. Pełni ona funkcje antyoksydacyjne, chroniąc błony komórkowe przed uszkodzeniem, wspiera prawidłowy rozwój płodu oraz zapobiega licznym schorzeniom układu krążenia i nerwowego.

Kompleks witamin z grupy B oraz witamina C to związki odgrywające kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ustroju na poziomie narządowym jak i komórkowym. Stanowią one ważne składowe enzymów odpowiadających za wszystkie przemiany metaboliczne w organizmie, w tym za niemalże wszystkie reakcje syntezy prowadzące do jego wzrostu i rozwoju.

Podczas  ciąży szczególny nacisk kładzie się na foliany. Ich odpowiedni poziom ma ogromne znaczenie dla właściwego podziału komórek i ochrony materiału genetycznego. Warunkują one także prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu oraz wspierają zrównoważony wzrost młodego organizmu.

Żelazo to stosunkowo ważny pierwiastek, na który zapotrzebowanie lawinowo wzrasta u kobiet ciężarnych. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury i funkcji wielu białek (np. hemoglobina, mioglobina), w tym enzymów (katalaza, peroksydaza). Odpowiada on za zdrowie układu rozrodczego oraz krwiotwórczego, co jest kluczowe w okresie planowania oraz trwania ciąży.

Jod jest mikroelementem bez którego niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i synteza hormonów tarczycowych, które w okresie wzrostu odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego. Warto pamiętać, że do niedawna niedobór jodu powodował u dzieci ciężki niedorozwój umysłowy zwany kretynizmem, dlatego utrzymanie tego pierwiastka na odpowiednim poziomie jest niezwykle ważne.

Wapńmagnez to pierwiastki wchodzące w skład kości, zębów oraz chrząstek. Bardzo ważne jest ich regularne uzupełnianie w trakcie ciąży, ponieważ rozwijające się dziecko zużywa do wzrostu ich duże ilości. Pokrycie zapotrzebowania na te minerały samą dietą może się okazać trudne, a ich niedobory mogą negatywnie wpłynąć na strukturę kości matki oraz dziecka.

Cynk to pierwiastek oddziaływujący wielokierunkowo na organizm. Podobnie jak molibdenmangan, wchodzi w skład enzymów odpowiadających za podstawowe przemiany metaboliczne w komórce. Warunkuje także prawidłowy metabolizm kwasów nukleinowych (DNA, RNA) co jest szczególnie ważne dla rozwijającego się płodu, którego materiał genetyczny bardzo intensywnie się replikuje w związku z ciągle powstającymi komórkami zasilającymi nowy organizm. Cynk może również korzystnie wpływać na kondycję skóry, która często pogarsza się u kobiet w ciąży z powodu zmian hormonalnych.

Selen to pierwiastek śladowy pochodzący m. in. z zawartych w tym suplemencie drożdży Saccharomyces cerevisiae, dlatego odznacza się bardzo dobrą biodostępnością. Jego działanie ochronne jest nieodzowne dla zachowania prawidłowej budowy błon komórkowych i ochrony komórek, w tym krwinek czerwonych, przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jego niedobór w czasie ciąży może prowadzić do powstania wad rozwojowych u płodu i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i wątroby.

Miedź jest pierwiastkiem, który wchodzi w skład enzymów niezbędnych do syntezy kolagenu i elastyny, przez co pośrednio umożliwia wytwarzanie tkanki łącznej. Ponadto, jony miedzi zapewniają prawidłowe wchłanianie żelaza oraz właściwą liczebność elementów morfotycznych krwi.

Chrom to pierwiastek, którego jony są niezwykle ważne dla utrzymania odpowiedniej aktywności białek enzymatycznych w komórkach oraz prawidłowego działania hormonów (np. insuliny). Promuje on także właściwy poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia.

Podsumowując, Garden of Life Vitamin Code RAW Prenatal to kompleksowa formuła dostarczająca niezbędnych witamin i minerałów w dawkach uwzględniających zapotrzebowanie kobiet ciężarnych. Suplement ten został przygotowany na bazie naturalnych składników przez co stanowi bezpieczne źródło najpotrzebniejszych makro i mikroelementów wspierających zdrowy i zrównoważony rozwój płodu. Preparat ten został ponadto wzbogacony o mieszankę łagodzącą poranne nudności i inne dolegliwości często towarzyszące kobietom w czasie ciąży.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja jednorazowa: 3 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (3 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie5
Węglowodany1g1%
Białko1g2%
Witamina A (jako beta-karoten)5000IU100%
Witamina C60mg100%
Witamina D (jako D3)1400IU350%
Witamina E30IU100%
Witamina K (jako MK-7)50mcg60%
Tiamina (witamina B1)1.5mg100%
Ryboflawina (witamina B2)1.7mg100%
Niacyna (jako niacynamid)20mg100%
Witamina B62mg100%
Folian800mcg200%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)6mcg100%
Biotyna300mcg100%
Kwas pantotenowy10mg100%
Wapń125mg15%
Żelazo18mg100%
Jod150mcg100%
Magnez38mg10%
Cynk7.5mg50%
Selen50mcg70%
Miedź0.7mg35%
Mangan2mg100%
Chrom50mcg40%
Molibden75mcg100%
Organiczny Vitex negundo (nasiona) zawierający mieszankę tokoferoli4mg**
RAW Organic Fruit&Vegetable Blend870mg**
Organiczne jabłko (owoc), burak organiczny (korzeń), organiczny brokuł (łodygi i kwiaty), marchew organiczna (korzeń), organiczny szpinak (liść), organiczny pomidor (owoc), organiczne truskawki (owoce), organiczna wiśnia (owoc), organiczna jeżyna (owoc), organiczna zielona papryka (owoc), organiczna brukselka (liść), organiczna jagoda (owoc), organiczny imbir (korzeń), czosnek organiczny (cebula), organiczna cebula dymka (cebula), organiczna malina (owoc) , Pietruszka organiczna (liść), Organiczny kalafior (kwiat i łodyga), Czerwona kapusta organiczna (liść), jarmuż organiczny (liść), ogórek organiczny (tykwa), seler organiczny (łodyga), szparagi organiczne (kwiat i łodyga)
Prenatal Digestive Comfort Blend77mg**
Imbir (korzeń i kłącze), [Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus] (6 miliardów CFU), Saccharomyces cerevisiae
RAW Organic Sprout Blend10mg**
Organiczne kiełki szarłatu, Organiczne pędy komosy ryżowej, Organiczne pędy prosa, Organiczne kiełki gryki, Organiczne kiełki fasoli Garbanzo, Organiczne kiełki soczewicy, Organiczne kiełki fasoli adzuki, organiczne kiełki nasion lnu, Organiczne kiełki nasion słonecznika, Organiczne Kiełki Nasion Dyni, Organiczne Kiełki Nasion Chia, Organiczna kiełki nasion sezamu

Pozostałe składniki

Celluloza roślinna (kapsułka), ryż organiczny (powłoka).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
139,00 zł

Korzystnie wpływa na samopoczucie psychiczne; wspiera zdrowie układu kostno-stawowego.

Kupuję
Hepatica
43,00 zł

Naturalny preparat zwiększający odporność na stres i wspierający funkcjonowanie układu nerwowego.

Kupuję
Source Naturals
159,00 zł

Suplement diety poprawiający samopoczucie. Zmniejsza napięcie nerwowe oraz wspomaga pamięć.

Kupuję
Olimp
155,00 zł
(1)

Proteinowy suplement diety, który wspomaga budowę suchej masy mięśniowej oraz przyśpiesza regenerację.

Kupuję
Aliness
39,90 zł

Naturalna witamina E zawieszona w oleju słonecznikowym. Wsparcie ochrony antyoksydacyjnej organizmu.

Kupuję
Quicksilver
179,00 zł

Relaksujący i ułatwiający zasypianie preparat w płynie. Poprawia nastrój, zmniejsza podatność na stres.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Jeżyna

Informacja

Jeżyna (Rubus plicatus) jest pospolitym krzewem występującym na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym (w tym w Polsce). Substancje aktywne występują zarówno w owocu (Fructus Rubi plicati), jak i w liściach. Roślina jest źródłem pozyskiwania: barwników antocyjanowych, flawonoidów, inozytu, kwasów organicznych,  pektyn, soli mineralnych oraz witamin (C, B1, B2, PP i E). Stosowana w medycynie tradycyjnej; działa jako diuretyn (ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu) oraz napotnie. Uczestniczy w procesach przemiany materii, zapobiegając zaburzeniom w układzie pokarmowym i trawiennym. Jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza stres oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Ma działanie odżywczen mineralizujące i witaminizujące. Święże owoce chętnie stosowane są na przetwory.

Jeżyna może być spożywana jako owoc świeży; wchodzi w skład suplementów i preparatów odżywczych wspomagających pracę układów: moczopędnego, odpornościowego, pokarmowego i trawiennego. Do nabycia w sklepie muscle-zone.pl

Brukselka

Informacja

Brukselka (Brassica oleracea) - warzywo z rodziny kapustnych, mające zastosowanie w odżywianiu ze względu na wysoki poziom witaminy C, a także witamin A, K i M (kwasu foliowego). Bogata w składniki mineralne (m.in.: magnez, siarkę, wapń i żelazo) oraz inne substancje aktywne (rutyna, indole). Indole spowalniają przemiany męskiego hormonu płciowego (testosteronu) do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), wpływając na poprawę sylwetki.

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Ostatnio na blogu

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027