Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Multivitamin for Men Multivitamin for Men

Biotech Multivitamin For Men to kompletny zestaw witamin i minerałów dla aktywnych mężczyzn, uzupełniony o substancje przeciwutleniające oraz aminokwasy. Optymalna zawartość specjalnie dobranych składników wspomaga zarówno psychiczną, jak i fizyczną sprawność męskiego organizmu.

W skład precyzyjnie dobranej kompozycji witamin wchodzi: witamina A, witamina C, witamina E, witamina D oraz kompleks witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotyna i kwas foliowy). Ta unikalna kompozycja witamin pozwala pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Wspomaga pracę układu nerwowego, przeciwdziała zmęczeniu oraz zwiększa pokłady energii.

Preparat dostarcza również wysokiej jakości składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, bor, cynk, miedź, mangan, krzem, chrom, selen oraz jod. Ich niedobór może leżeć u podłoża problemów z koncentracją, zasypianiem, osłabieniem, płodnością oraz libido.

Na szczególną uwagę zasługują cynk oraz magnez wraz z witaminą B6, które są niezwykle ważne w zachowaniu prawidłowej regeneracji potreningowej i odpowiedniego stężenia hormonów, takich jak np. testosteron. Wpływają korzystnie na sprawność seksualną, samopoczucie oraz jakość snu.

Oprócz witamin i składników mineralnych, w preparacie znajdują się także aminokwasy:
L-glutamina stymuluje syntezę białek mięśniowych, redukuje czas regeneracji mięśni, wzmacnia układ nerwowy, a także wykazuje działanie antykataboliczne. DL-metionina jest konieczna do syntezy jednego z najpotężniejszych antyoksydantów – glutationu, który odpowiada za neutralizację toksyn oraz chroni przed szkodliwymi skutkami reakcji utleniania. Ponadto L-metionina, wraz z lizyną, jest niezbędna do syntezy L-karnityny. L-arginina stymuluje syntezę tlenku azotu w organizmie, dzięki czemu potęguje efekt pompy mięśniowej i poprawia odżywienie tkanki mięśniowej. Wpływa również korzystnie na funkcjonowanie wątroby (usprawnia neutralizację toksyn w organizmie) oraz sprzyja prawidłowej pracy układu nerwowego (chroni przed niedotlenieniem mózgu).

Winian L-karnityny to wysoce stabilna postać L-karnityny, która pomaga zmaksymalizować spalanie tkanki tłuszczowej, poprawia zdolności wysiłkowe oraz potęguje produkcję energii w organizmie. Tauryna wykazuje działanie kardioprotekcyjne (poprawia kurczliwość mięśnia, przeciwdziała arytmii, redukuje ciśnienie tętnicze), przeciwutleniające oraz wpływa korzystnie na biodostępność magnezu, dzięki czemu potęguje jego prozdrowotne działanie.

Preparat uzupełnia zestaw składników prozdrowotnych, które potęgują jego działanie:
Cholina stanowi ponad połowę fosfolipidów odgrywających kluczową rolę w funkcjonowaniu błon komórkowych. Jako prekursor acetylocholiny pełni ważną funkcję w utrzymaniu prawidłowej sprawności psychofizycznej – wspiera koncentrację, poprawia pamięć oraz łagodzi objawy depresji. Kwas alfa-liponowy neutralizuje nadmiar wolnych rodników oraz pomaga w regeneracji innych przeciwutleniaczy. Inozytol pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę. Luteinalikopen wykazują działanie przeciwutleniające oraz wspomagają narząd wzroku w ochronie przed niebezpiecznym promieniowaniem.

Spirulina jest źródłem żelaza, witaminy B12, kwasów tłuszczowych omega-6 oraz białka. Pomaga ustabilizować profil lipidowy, działa immunostymulująco, kardioprotekcyjnie, przeciwzapalnie oraz łagodzi objawy alergii. Trawa pszeniczna wspomaga normalizację masy ciała, poprawia profil lipidowy oraz usprawnia detoksykacje organizmu. Żurawina dba o zdrowie układu moczowo-płciowego, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ekstrakt z zielonej herbaty wspomaga redukcję masy ciała. Bioflawonoidy cytrusowe odznaczają się wysoką aktywnością antyoksydacyjną i przeciwzapalną.

Podsumowując, Biotech Multivitamin For Men to suplement stworzony z myślą o mężczyznach dbających o swoje zdrowie. Preparat pomaga uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który często towarzyszy osobom bardzo aktywnym fizycznie. Dodaje sił witalnych, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, moczowo-płciowego, sprzyja sprawnej regeneracji mięśni oraz poprawia libido i samopoczucie.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Multivitamin for Men Multivitamin for Men 60 tab.
Biotech Usa
39,00 zł

Multivitamin for Men 60 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

39,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn
  • Wzbogacony o przeciwutleniacze i aminokwasy
  • Uzupełniony o zestaw aminokwasów i przeciwutleniaczy
  • Pomaga uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych
  • Wzmacnia układ nerwowy i układ odpornościowy
  • Wpływa korzystnie na sprawność psychofizyczną
  • Pomaga zwiększyć libido i sprawność seksualną
  • Usprawnia regenerację układu mięśniowego
  • Niweluje zmęczenie i dodaje sił witalnych
  • Pozytywnie wpływa na samopoczucie
  • Nie zawiera żelaza

Biotech Multivitamin For Men to kompletny zestaw witamin i minerałów dla aktywnych mężczyzn, uzupełniony o substancje przeciwutleniające oraz aminokwasy. Optymalna zawartość specjalnie dobranych składników wspomaga zarówno psychiczną, jak i fizyczną sprawność męskiego organizmu.

W skład precyzyjnie dobranej kompozycji witamin wchodzi: witamina A, witamina C, witamina E, witamina D oraz kompleks witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotyna i kwas foliowy). Ta unikalna kompozycja witamin pozwala pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Wspomaga pracę układu nerwowego, przeciwdziała zmęczeniu oraz zwiększa pokłady energii.

Preparat dostarcza również wysokiej jakości składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, bor, cynk, miedź, mangan, krzem, chrom, selen oraz jod. Ich niedobór może leżeć u podłoża problemów z koncentracją, zasypianiem, osłabieniem, płodnością oraz libido.

Na szczególną uwagę zasługują cynk oraz magnez wraz z witaminą B6, które są niezwykle ważne w zachowaniu prawidłowej regeneracji potreningowej i odpowiedniego stężenia hormonów, takich jak np. testosteron. Wpływają korzystnie na sprawność seksualną, samopoczucie oraz jakość snu.

Oprócz witamin i składników mineralnych, w preparacie znajdują się także aminokwasy:
L-glutamina stymuluje syntezę białek mięśniowych, redukuje czas regeneracji mięśni, wzmacnia układ nerwowy, a także wykazuje działanie antykataboliczne. DL-metionina jest konieczna do syntezy jednego z najpotężniejszych antyoksydantów – glutationu, który odpowiada za neutralizację toksyn oraz chroni przed szkodliwymi skutkami reakcji utleniania. Ponadto L-metionina, wraz z lizyną, jest niezbędna do syntezy L-karnityny. L-arginina stymuluje syntezę tlenku azotu w organizmie, dzięki czemu potęguje efekt pompy mięśniowej i poprawia odżywienie tkanki mięśniowej. Wpływa również korzystnie na funkcjonowanie wątroby (usprawnia neutralizację toksyn w organizmie) oraz sprzyja prawidłowej pracy układu nerwowego (chroni przed niedotlenieniem mózgu).

Winian L-karnityny to wysoce stabilna postać L-karnityny, która pomaga zmaksymalizować spalanie tkanki tłuszczowej, poprawia zdolności wysiłkowe oraz potęguje produkcję energii w organizmie. Tauryna wykazuje działanie kardioprotekcyjne (poprawia kurczliwość mięśnia, przeciwdziała arytmii, redukuje ciśnienie tętnicze), przeciwutleniające oraz wpływa korzystnie na biodostępność magnezu, dzięki czemu potęguje jego prozdrowotne działanie.

Preparat uzupełnia zestaw składników prozdrowotnych, które potęgują jego działanie:
Cholina stanowi ponad połowę fosfolipidów odgrywających kluczową rolę w funkcjonowaniu błon komórkowych. Jako prekursor acetylocholiny pełni ważną funkcję w utrzymaniu prawidłowej sprawności psychofizycznej – wspiera koncentrację, poprawia pamięć oraz łagodzi objawy depresji. Kwas alfa-liponowy neutralizuje nadmiar wolnych rodników oraz pomaga w regeneracji innych przeciwutleniaczy. Inozytol pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę. Luteinalikopen wykazują działanie przeciwutleniające oraz wspomagają narząd wzroku w ochronie przed niebezpiecznym promieniowaniem.

Spirulina jest źródłem żelaza, witaminy B12, kwasów tłuszczowych omega-6 oraz białka. Pomaga ustabilizować profil lipidowy, działa immunostymulująco, kardioprotekcyjnie, przeciwzapalnie oraz łagodzi objawy alergii. Trawa pszeniczna wspomaga normalizację masy ciała, poprawia profil lipidowy oraz usprawnia detoksykacje organizmu. Żurawina dba o zdrowie układu moczowo-płciowego, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ekstrakt z zielonej herbaty wspomaga redukcję masy ciała. Bioflawonoidy cytrusowe odznaczają się wysoką aktywnością antyoksydacyjną i przeciwzapalną.

Podsumowując, Biotech Multivitamin For Men to suplement stworzony z myślą o mężczyznach dbających o swoje zdrowie. Preparat pomaga uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który często towarzyszy osobom bardzo aktywnym fizycznie. Dodaje sił witalnych, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, moczowo-płciowego, sprzyja sprawnej regeneracji mięśni oraz poprawia libido i samopoczucie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja jednorazowa: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina A1500mcg188%
Witamina C300mg375%
Witamina E100mg833%
Witamina D35mcg100%
Witamina B150mg4545%
Witamina B240mg2857%
Witamina B350mg313%
Witamina B550mg833%
Witamina B625mg1786%
Witamina B1250mcg2000%
Kwas foliowy400mcg200%
Biotyna300mcg600%
Wapń200mg25%
Magnez100mg27%
Bor2mg**
Cynk25mg250%
Miedź2mg200%
Mangan2mg100%
Krzem4mg**
Chrom120mcg300%
Selen200mcg364%
Jod150mcg100%
L-glutamina60mg**
DL-Metionina10mg**
L-arginina10mg**
Winian l-karnityny10mg**
Tauryna10mg**
Cholina10mg**
Kwas alfa-liponowy25mg**
Inozytol10mg**
Ekstrakt z liści zielonej herbaty10mg**
Trawa pszeniczna20mg**
Spirulina20mg**
Pietruszka20mg**
Sproszkowana żurawina20mg**
Likopen950mcg**
Luteina950mcg**
Bioflawonoidy cytrusowe10mg**

Pozostałe składniki

Substancje wypełniające (celuloza mikrokrystaliczna, hydroksypropylometyloceluloza), substancje przeciwzbrylające (kwas stearynowy, stearynian magnezu), dwutlenek krzemu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Doctor's Best
59,00 zł

Ziołowy suplement prozdrowotny. Pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i sprawności umysłowej.

Kupuję
Kirkman
219,00 zł

Koenzym Q10 przygotowany specjalnie dla dzieci. Pyszne tabletki do ssania o smaku malinowym.

Kupuję
Symbiopharm
99,00 zł

Prebiotyk w saszetkach zawierający skrobię oporną i biotynę. Wpiera działanie i funkcje mikrobiomu jelitowego.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł

Alpha GPC to skuteczny środek nootropowy, wspiera układ nerwowy i funkcje mózgu.

Kupuję
Now Foods
69,00 zł

Suplement wspomagający utrzymać zdrowe stawy oraz zachować ich prawidłową ruchomość.

Kupuję
Trec
48,00 zł

Połączenie glukozaminy, kwasu hialuronowego i kolagenu. Wspomaga regenerację elementów aparatu ruchu.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Krzem

Informacja

Krzem, zaraz za tlenem, jest drugim najbogatszym pierwiastkiem w przyrodzie, a trzecim najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie. Pomimo tak częstego występowania krzemu w przyrodzie, jego właściwości zdrowotne są bardzo często pomijane.

Dokładne, biochemiczne lub fizjologiczne funkcje krzemu są niestety w dużej mierze nieznane, jednak zainteresowanie potencjalnymi efektami prozdrowotnymi tego pierwiastka wzrasta. W literaturze odnotowano, że pierwiastek ten może mieć wpływ na prawidłową strukturę paznokci, włosów i skóry, syntezę kolagenu, mineralizację kości, wzmocnienie układu naczyniowego, a także może być zaangażowany w sprawność układu immunologicznego.

W odniesieniu do skóry, duże znaczenie ma zdolność krzemu do aktywacji enzymów hydroksylujących oraz optymalizacji syntezy kolagenu, co w efekcie wpływa pozytywnie na napięcie oraz elastyczność skóry, a także wspiera gojenie ran. Korzyści wynikające ze zwiększonej zawartości krzemu we włosach, to m.in. redukcja utraty włosów oraz poprawa ich połysku.

W naszej ofercie znajduje się krzem, m.in. w postaci stabilizowanego kwasu krzemowego, który uważany jest za aktywną oraz jedną z najlepiej przyswajalnych form. Suplementacja tego pierwiastka rekomendowana jest w szczególności osobom zmagającym się z problemami kostno-stawowymi. Sprawdzi się także w przypadku problemów z cerą, nadmierną utratą włosów oraz osłabionymi paznokciami.   

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Winian l-karnityny

Informacja

Winian L-karnityny powstaje w połączeniu l-karnityny i winianu (kwasu organicznego) w jedną molekułą, zwiększająca oddziaływanie (synergizm) każdej z użytych substancji. l-karnityna dostarczana jest do organizmu z zewnątrz poprzez pokarmy zwierzęce (baranina, wołowina, dziczyzna) lub z połączenia aminokwasów (lizyny i metioniny). Bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, gdzie ulegają spaleniu. Winian ogranicza odkładanie się kwasów tłuszczowych w komórkach, przez co wzmacnia działanie l-karnityny. Zalecany jest w suplementacji sportowej dyscyplin wytrzymałościowych, jako uzupełnienie diety dla osób odchudzających się oraz na uzupełnienie braków l-karnityny u osób nie spożywających produktów mięsnych (wegan).

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Spirulina

Informacja

 Spirulina jest suplementem diety zawierającym dwa gatunki glonów (sinice): Arthrospira platensis  i Arthrospira maxima, występujących na obszarze jezior w klimacie tropikalnym, zawierającym BCAA [ 3 aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny  (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych], kwasy organiczne (GLA, ALA, kwas linolowy oraz inne) oraz witaminy z grupy B oraz C, D, E. Spirulina poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania), wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i poziomu trójglicerydów, należy do grupy przeciwutleniaczy. W suplementacji chętnie wykorzystywana przez osoby w podeszłym wieku, dostępna w postaci preparatów odżywczych i funkcjonalnych oraz ze względu na działanie termogeniczne odchudzających, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Pietruszka zwyczajna

Informacja

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum sativum) jest rośliną klimatu śródziemnomorskiego uprawianą obecnie w całej Europie. Jej surowcami leczniczymi i spożywczymi są: korzeń (Radix Petroselini) i ziele (Herba Petroselini – natka) oraz owoc (Fructus Petroselini – nasiona). Poszczególne surowce charakteryzują się licznymi składnikami (m.in. zawierają: glikozydy flawonowe, furanokumaryny, związki poliacetylenowe, śluzy, cukry, kwas askorbinowy, prowitaminę A, mangan. Natka pietruszki jest bogatym źródłem prowitaminy A, składników mineralnych (fosfor, mangan, potas, sód, wapń, żelazo), zaś owoce olejek eteryczny i fitosterole i flawonoidy. Poszczególne części pietruszki zwyczajnej mają działanie moczo- i wiatropędne, przeciwskurczowe oraz pobudzają trawienie. Stosowanie wyciągów wodnych z pietruszki pozwala na szybkie pozbywanie się wody podskórnej, co znajduje zastosowanie wśród sportowców trenujących sporty limitowane wagą. W suplementacji sportowej wykorzystuje się właśnie zdolności diuretyczne pietruszki, pozwalające na  zwiększanie się przesączania kłębuszkowego, przy jednoczesnym zwalczaniu resorpcji zwrotnej. Preparaty zawierające pietruszkę zwyczajną są dostępne na www.muscle-zone.pl

Żurawina

Informacja

Żurawina (Oxycoccus) - posiada owoce będące źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1­, B2) oraz substancji aktywnych (np.flawonoidy,  kwasy cytrynowy i chinowy, proantycyjanidyny). Stosowanie preparatów zawierających żurawinę przeciwdziała zapaleniom dróg moczowych, powoduje zakwaszenie moczu oraz utrudnia rozwój bakterii na ściankach pęcherza moczowego (tj. adhezji). Korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego – poprawia krążenie i reguluje poziom cholesterolu (zwłaszcza LDL – złego), zmniejsza ryzyko zawału serca; jest silnym przeciwutleniaczem, wspomagającym usunięcie z organizmu toksyn. Stosowanie preparatów żurawiny, powoduje poprawę przemiany materii. Ze względu na swe walory stosowana również (w postaci dżemów lub owoców) jako dodatek do mięs (szczególnie drobiu). Preparaty, przetwory zawierające żurawinę zapewniają komfort pracy układu moczowego i krążenia człowieka.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Ostatnio na blogu

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o spożyciu dwóch porcji ryb w...

czytaj więcej
Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL jest składnikiem, z którego powstaje kwas żołądkowy – niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza białek [1]....

czytaj więcej
„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

Miesiąc temu na stronie Ministerstwa Zdrowia pojawił się raport dotyczący cukru i jego spożycia w populacji Polski, a także nadwagi, otyłości, chorób z...

czytaj więcej
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich...

czytaj więcej
Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Odwieczna batalia diety wysokowęglowodanowej z niskowęglowodanową (wysokotłuszczową) obejmuje wiele zagadnień. Kwestie dotyczą skuteczności odchudzania,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027