Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 216,00 zł | 432,00 zł | 649,00 zł | 865,00 zł | 1 081,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
Zamówienie: | 216,00 zł | 432,00 zł | 649,00 zł | 865,00 zł | 1 081,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
od 3 sztuk tylko: 57,82 zł / szt. -2%
Lactibiane Buccodental to kolejny profesjonalny preparat francuskiej firmy PiLeje, stworzony na podstawie badań naukowych i wiedzy specjalistów. Tym razem jego działanie skierowane jest na zdrowie jamy ustnej i gardła. Szczególnym zastosowaniem suplementu jest przeciwdziałanie stanom zapalnym tego rejonu, paradontozie oraz wsparcie organizmu w walce z nawracającymi infekcjami.
Autorzy preparatu stworzyli unikalną mieszankę dwóch witamin – C oraz D – z wyselekcjonowanym szczepem probiotycznym Lactobacillus paracasei LA 802. Połączone składniki mają za zadanie w wielokierunkowy sposób wpływać na poprawę stanu zdrowia jamy ustnej i gardła oraz przeciwdziałać różnym zaburzeniom związanym z tym rejonem. Dodatkowym atutem suplementu jest przystępna forma tabletek do ssania o przyjemnym, miętowym aromacie.
Istnieje wiele zaburzeń w fizjologii jamy ustnej i gardła, w których rozwój zaangażowany jest nieprawidłowy stan równowagi mikrobiomu bakteryjnego. Według części badaczy, w tym właśnie miejscu występuje największa różnorodność drobnoustrojów – od 700 do 800 gatunków. Poprzez częste stosowanie antybiotyków, nieodpowiednią dietę oraz inne czynniki środowiskowe i behawioralne, może dojść do stanu, w którym te szkodliwe gatunki wezmą górę nad nieszkodliwymi.
W takich sytuacjach mogą rozwijać się różnego typu stany zapalne przyzębia czyli wszystkich tkanek okalających zęby, w tym kości i dziąseł. Paradontoza, czyli przewlekły stan zapalny w obrębie jamy ustnej, mogący prowadzić nawet do utraty zębów, również może być tego konsekwencją.
Podobnie dzieje się w przypadku próchnicy. Nieprawidłowy biofilm, czyli specyficzna kolonia drobnoustrojów, oporna na działanie antybiotyków, osadzająca się na różnych tkankach, w tym zębach i dziąsłach, może prowadzić do demineralizacji szkliwa oraz ubytków w zębinie.
Zaburzona równowaga pomiędzy gatunkami bakterii i grzybów, bytujących w jamie ustnej, może być także jednym z czynników częstych i nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Szczególnie, jeśli towarzyszy jej osłabiona odporność, której powodem mogą być niedobory witaminowe.
Te również są jednym z czynników wyżej wymienionych dolegliwości. Szczególne znaczenie ma w tym wypadku niewystarczająca podaż witaminy C oraz D. I o ile tej pierwszej mamy zazwyczaj pod dostatkiem, o tyle stężenie drugiej jest często obniżone w naszym klimacie, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.
Probiotyki
Poszczególne szczepy probiotyczne mogą być bardzo pomocne w wielu tego typu schorzeniach. Głównym mechanizmem ich pozytywnego działania jest w tym wypadku wypieranie szkodliwych bakterii i przywracanie równowagi w mikrobiomie zamieszkującym jamę ustną człowieka.
Poszczególne szczepy wykazują zdolność do produkcji specyficznych substancji – bakteriocyn, które działają podobnie do antybiotyków. Eliminują komórki szkodliwych bakterii, dając miejsce do osiedlania się pozytywnych drobnoustrojów. Dodatkowo, probiotyki charakteryzują duże zdolności do stosunkowo trwałego przywierania do różnych powierzchni i pozostawania tam na dłuższy czas, co utrudnia ponowną kolonizację patogennych mikroorganizmów.
Niektóre probiotyki wykazują także zdolność do manipulowania odpowiedzią immunologiczną organizmu. Poprzez stymulację aktywności poszczególnych populacji limfocytów, mogą ograniczać wytwarzanie prozapalnych cytokin, co ma znaczenie w niwelowaniu stanów zapalnych jamy ustnej. Mogą także działać wspierająco na odporność, poprzez zwiększanie zdolności obronnych w stosunku do patogennych bakterii i wirusów.
Przykrą konsekwencją wyżej wymienianych zaburzeń oraz nieodpowiedniej higieny jamy ustnej, może być halitoza – nieprzyjemny zapach, wydobywający się z ust. Jest on spowodowany lotnymi związkami siarki, wytwarzanymi przez niektóre, nieodpowiednie szczepy bakterii. Probiotyki, poprzez wypieranie ich z mikrobiomu, mogą zapobiegać lub zmniejszać objawy tego nieprzyjemnego problemu.
Witamina D (cholekalcyferol)
Witamina D, zwana „słoneczną witaminą”, ze względu na jej syntezę pod pływem promieni UV, odgrywa wiele niezwykle ważnych funkcji w ludzkim organizmie, zarówno w jego rozwoju, jak i w późniejszych reakcjach fizjologicznych. Niestety, klimat naszego regionu Europy sprawia, iż w okresie jesienno – zimowym zalecana jest jej suplementacja, a u osób starszych jest ona konieczna przez cały rok.
Podstawową i od lat znaną funkcją cholekalcyferolu jest regulowanie gospodarki wapniowo – fosforanowej. Dzięki niej możliwe jest wbudowywanie wapnia w kości, co sprawia, ze są silne i odporne na złamania oraz stymulacja dojrzewania osteoblastów – komórek budujących kościec. Taki sam mechanizm występuje w przypadku zębów.
Zbyt niska podaż witaminy D może prowadzić do demineralizacji zębów, czyli „wypłukiwania” z nich jonów wapnia. Konsekwencją jest osłabienie struktury zębów i ich podatność na uszkodzenia i złamania.
Witamina C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, również ma swój udział w dbaniu o zdrowie zębów i jamy ustnej. Jest ona niezbędna do syntezy kolagenu – dużego białka, będącego głównym budulcem skóry, tkanek łącznych oraz kości. Odgrywa również dużą rolę w procesie gojenia się ran, często powstających w obrębie dziąseł i mogących być potencjalnym czynnikiem w rozwoju chorób przyzębia.
Wielu badaczy zaobserwowało, że zbyt niskie stężenie kwasu askorbinowego we krwi, korelowało z ciężkością przebiegu stanów zapalnych przyzębia. Najbardziej znanym, skrajnym, stanem niedoborowym tej witaminy jest szkorbut, aktualnie właściwie niewystępujący w naszej populacji. Jednak mniejsze niedobory mogą prowadzić do zwiększonej wrażliwości oraz krwawień z okolicy dziąseł.
Podsumowując, Lactibiane Buccodental to suplement diety o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym w stosunku do okolic jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Jest szczególnie polecany osobom cierpiących z powodu stanów zapalnych przyzębia oraz wspieraniu leczenia paradontozy. Dodatek szczepu probiotycznego może być również skuteczny w przywracaniu naturalnej równowagi mikrobiomu jamy ustnej, co ma ogromne znaczenie w utrzymywaniu zdrowia tych okolic ludzkiego organizmu.
Preparaty w postaci tabletek do ssania, zawierające probiotyki powinno się stosować po spożyciu posiłku aby w pełni wykorzystać ich potencjał. Warto również wyszczotkować zęby przed przyjęciem suplementu i nie popijać żadnymi płynami przynajmniej przez pół godziny po wyssaniu tabletki.
Zaleca się stosowanie jednej tabletki, raz lub dwa razy dziennie, po posiłku.
PiLeJe to powstała w 1991 roku firma produkująca probiotyki i prebiotyki, specjalizująca się w dziedzinie mikroodżywiania oraz fitoterapii. Założyciel firmy – Dr Christian Leclerc – zaobserwował, że coraz częściej tradycyjna praktyka lekarska zaczyna interweniować dopiero w chwili pojawienia się zaburzeń patologicznych, a zbyt mała uwaga poświęcona jest działaniom profilaktycznym i chęci utrzymania zdrowia na dłużej.
PiLeJe stanowi wielodyscyplinarny zespół specjalistów, których główną misją jest pomoc w poprawie komfortu życia i zachowaniu trwałej kondycji zdrowotnej przy użyciu wysokiej jakości produktów dopasowanych do indywidualnych potrzeb każdej osoby.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w 1 tabletce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina C | 24 mg | 30% |
Witamina D3 | 1,5 µg | 30% |
Lactobacillus paracasei LA 802 | 1x10^9 JTK | * |
Substancja wypełniająca (fruktooligosacharydy, inulina, celuloza mikrokrystaliczna), bakterie fermentacji mlekowej, substancja słodząca (sukraloza), substancja przeciwzbrylająca (stearynian magnezu), aromat miętowy.
Zbilansowany preparat zawierający cynk i miedź w optymalnych proporcjach.
KupujęWieloskładnikowy kompleks witamin i minerałów. Dba o metabolizm, odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.
KupujęUnikalna, autorska formuła kilku silnie działających antyoksydantów. Świetne źródło witaminy C.
KupujęBogate źródło witaminy C. Wzmacnia odporność oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
KupujęKompozycja witamin A, D, E i K. Sprzyja wzmocnieniu odporności, wspiera zdrowie kości i zębów.
KupujęWitamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.
Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.
Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.
Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.
Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?
Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.
Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.
Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl
Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego
Swego czasu bardzo modne było twierdzenie, że jedynym męskim treningiem jest trening ze sztangą, z dużymi ciężarami i na niską ilość powtórzeń. Ludzie...
MSM – związek siarki w którym pokładamy nadzieję na zdrowie – czy słusznie?
MSM co to?Czy MSM wspiera stawy?MSM a stany zapalneMSM a odpornośćZastosowanie przeciwnowotworowe MSMMSM Bezpieczeństwo stosowania MSM co to? MSM, a...
Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!
Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...
Maślan Sodu – działanie, wskazania i dawkowanie
Kwas masłowy, inaczej maślan sodu zyskał na popularności w ostatnich latach nie ze względu na modę, która nierzadko przenika...
Pirodyksyna vs P-5-P w suplementacji witaminy B6
Aktywna forma witaminy B6, pirydoksal-5-fosforan (P5P), służy jako kofaktor dla ponad 150 enzymów w organizmie, w tym reakcji transsulfuracji i...
Czym jest Athletic Development i jak stosować zaawansowane techniki treningowe pod rozwój sportowców? Athletic Development, czyli w wolnym tłumaczeniu rozwój...