Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Probiotics Once Daily Prenatal Probiotics Once Daily Prenatal

Garden of Life, Dr. Formulated Probiotics, Once Daily Prenatal to unikalna formuła probiotyczna zaprojektowana specjalnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących. W skład suplementu wchodzi 16 starannie wyselekcjonowanych szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Ich działanie wspiera obecność prebiotyku, który stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii probiotycznych i sprzyja ich namnażaniu.

Suplement przygotowano w taki sposób, by zapewnić maksymalny komfort stosowania. Jest stabilny w szerokim zakresie temperatur, dlatego nie trzeba przechowywać go w lodówce. Rozbudowany skład sprawia, że dla osiągnięcia pożądanych efektów działania wystarczy jedna kapsułka dziennie. Każda porcja zaopatruje organizm w 20 miliardów CFU (jednostek tworzących kolonie) bakterii rodzaju:

Lactobacillus to jedne z najliczniejszych i najpowszechniejszych szczepów probiotycznych. Stanowią ważną część mikroflory jelitowej, a u kobiet tworzą również mikroflorę pochwy. Są zdolne do wytwarzania kwasu mlekowego. W suplemencie grupę tę reprezentują: L. rhamnosus, L. rhamnosus HN001, L. acidophilus, L. plantarum, L. brevis, L. paracasei, L. bulgaricus, L. casei, L. gasseri, L. reuteri, L. salivarius.

Bifidobacterium to grupa bakterii bytujących w jelicie grubym oraz okrężnicy. Charakterystyczny dla nich jest metabolizm fermentacyjny. Bakterie tego rodzaju dokonują przemiany cukrów w kwas mlekowy i jako jedyne są zdolne do wytwarzania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). SCFA są wymagane do prawidłowego przebiegu  wielu procesów fizjologicznych, istotnych dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Przedstawicielami Bifidobacterium w suplemencie są: B. lactis, B. bifidum, B. breve, B. longum, B. infantis.

Skuteczność suplementacji podnosi kompleks prebiotyczny, który tworzy organiczny błonnik akacjowy i skrobia oporna. Oprócz korzystnego wpływu na pracę jelit i proces trawienia stanowi one doskonałą pożywkę dla bakterii probiotycznych. Sprzyja ich namnażaniu w układzie pokarmowym i ułatwia proces kolonizacji jelit bakteriom dostarczonym w suplemencie.

Potencjalne korzyści dla matki 
Kobiety w ciąży są bardziej narażone na problemy trawienne, wśród których przodują zgaga, zaparcia i poranne mdłości. Głównym winowajcą jest tutaj progesteron, który spowalnia ruch pokarmu przez przewód pokarmowy. Probiotyki mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego i są pomocne w redukcji tego typu przypadłości. W badaniach z udziałem kobiet ciężarnych dowiedziono, że przyjmowanie bakterii probiotycznych rodzaju B. longum, L. rhamnosusL. salivarius przywraca prawidłowy rytm wypróżnień, łagodzi pieczenie w przełyku i niweluje mdłości.

Stosowanie probiotyków w czasie ciąży może ograniczyć częstotliwość występowania infekcji pochwy. Jest to o tyle istotne, że bakteryjne zapalnie pochwy u kobiet ciężarnych zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu. Największą skuteczność w odniesieniu do stabilizowania mikroflory pochwy wykazują szczepy L. rhamnosus, L. plantarum, L. reuteri i L. salivarius

Niezwykle obiecujące wyniki przynoszą badania nad wpływem suplementacji probiotycznej na metabolizm glukozy kobiet ciężarnych. W grupie badanych kobiet, które w czasie ciąży przyjmowały probiotyki (głównie L. rhamnosus, L. rhamnosus HN001 i B. Lactis) zmalał odsetek występowania cukrzycy ciążowej. Uzyskano również obniżenie poziomu glukozy w surowicy, redukcję stężenia insuliny i poprawę insulinowrażliwości.

Szczepy rodzaju Lactobacillus produkują szereg związków, które są wymagane do prawidłowego przebiegu ciąży. Wśród nich znajdują się witaminy K, B12, niacyna, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Mogą również zwiększyć stężenie kwasów tłuszczowych w łożysku, co ma korzystny wpływ na rozwój układu nerwowego płodu.

Potencjalne korzyści dla dziecka  
Stosowanie probiotyków w okresie ciąży i laktacji ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie matki, ale również jej dziecka. Dziecko dziedziczy cały mikrobiom od matki. Staje się on podstawą jego systemu immunologicznego, dlatego tak ważne jest, by w okresie prenatalnym oraz niemowlęcym otrzymało pakiet pożytecznych bakterii. Badania pokazują, że ekspozycja kobiet ciężarnych i niemowląt na bakterie probiotyczne może być pomocna w stymulowaniu wzrostu odporności.

Probiotykoterapia w czasie ciąży i w okresie laktacji zmniejsza częstotliwość występowania u niemowląt atopowego zapalenia skóry, wywoływanego aktywnością immunoglobuliny E (IgE).

Probiotyki uszczelniają nabłonek jelitowy i wytwarzają naturalną barierę, która utrudnia przedostawanie się alergenów z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Dzięki temu zmniejsza się skłonność do alergii pokarmowych u dzieci. Szczególnie efektywne na tym polu są szczepy L. rahamnosus.

Udowodniono, że stosowanie probiotyków w okresie prenatalnym i niemowlęcym redukuje ryzyko występowania otyłości u dzieci. Badania były prowadzone z udziałem probiotyków należących do rodzaju LactobacillusBifidobacterium.

Podsumowując, Garden of Life, Dr. Formulated Probiotics, Once Daily Prenatal to idealny suplement na czas ciąży i laktacji. Doskonale wspiera zdrowie matki i redukuje typowe dla ciąży dolegliwości (poranne mdłości, zaparcia). Równocześnie przynosi wiele korzyści dziecku, już od chwili jego poczęcia. Suplement jest bezpieczny, bardzo dobrze tolerowany przez organizm i odpowiedni do długotrwałego stosowania.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Probiotics Once Daily Prenatal Probiotics Once Daily Prenatal 30 kaps.
Garden Of Life
89,00 zł

Probiotics Once Daily Prenatal 30 kaps.

DLA ZACHOWANIA PEŁNI WŁAŚCIWOŚCI PRODUKT TEN PRZECHOWUJEMY ORAZ ZALECAMY JEGO WYSYŁKĘ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH.

Cechy

Siła:
Masa:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

89,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • 16 szczepów probiotycznych odpowiednich dla matki i dziecka
  • Kompleksowe wsparcie probiotyczne na okres ciąży i laktacji
  • Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej
  • Zapobiega pojawieniu się atopowego zapalenia skóry
  • Skuteczny już przy jednej tabletce dziennie
  • Promuje równowagę mikroflory jelitowej
  • Nie wymaga przechowywania w lodówce 
  • Łączy zalety probiotyku i prebiotyku
  • Redukuje dolegliwości trawienne
  • Prewencja otyłości dziecięcej
  • Obniża skłonność do alergii
  • Wzmacnia odporność
  • Bez GMO

Garden of Life, Dr. Formulated Probiotics, Once Daily Prenatal to unikalna formuła probiotyczna zaprojektowana specjalnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących. W skład suplementu wchodzi 16 starannie wyselekcjonowanych szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Ich działanie wspiera obecność prebiotyku, który stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii probiotycznych i sprzyja ich namnażaniu.

Suplement przygotowano w taki sposób, by zapewnić maksymalny komfort stosowania. Jest stabilny w szerokim zakresie temperatur, dlatego nie trzeba przechowywać go w lodówce. Rozbudowany skład sprawia, że dla osiągnięcia pożądanych efektów działania wystarczy jedna kapsułka dziennie. Każda porcja zaopatruje organizm w 20 miliardów CFU (jednostek tworzących kolonie) bakterii rodzaju:

Lactobacillus to jedne z najliczniejszych i najpowszechniejszych szczepów probiotycznych. Stanowią ważną część mikroflory jelitowej, a u kobiet tworzą również mikroflorę pochwy. Są zdolne do wytwarzania kwasu mlekowego. W suplemencie grupę tę reprezentują: L. rhamnosus, L. rhamnosus HN001, L. acidophilus, L. plantarum, L. brevis, L. paracasei, L. bulgaricus, L. casei, L. gasseri, L. reuteri, L. salivarius.

Bifidobacterium to grupa bakterii bytujących w jelicie grubym oraz okrężnicy. Charakterystyczny dla nich jest metabolizm fermentacyjny. Bakterie tego rodzaju dokonują przemiany cukrów w kwas mlekowy i jako jedyne są zdolne do wytwarzania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). SCFA są wymagane do prawidłowego przebiegu  wielu procesów fizjologicznych, istotnych dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Przedstawicielami Bifidobacterium w suplemencie są: B. lactis, B. bifidum, B. breve, B. longum, B. infantis.

Skuteczność suplementacji podnosi kompleks prebiotyczny, który tworzy organiczny błonnik akacjowy i skrobia oporna. Oprócz korzystnego wpływu na pracę jelit i proces trawienia stanowi one doskonałą pożywkę dla bakterii probiotycznych. Sprzyja ich namnażaniu w układzie pokarmowym i ułatwia proces kolonizacji jelit bakteriom dostarczonym w suplemencie.

Potencjalne korzyści dla matki 
Kobiety w ciąży są bardziej narażone na problemy trawienne, wśród których przodują zgaga, zaparcia i poranne mdłości. Głównym winowajcą jest tutaj progesteron, który spowalnia ruch pokarmu przez przewód pokarmowy. Probiotyki mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego i są pomocne w redukcji tego typu przypadłości. W badaniach z udziałem kobiet ciężarnych dowiedziono, że przyjmowanie bakterii probiotycznych rodzaju B. longum, L. rhamnosusL. salivarius przywraca prawidłowy rytm wypróżnień, łagodzi pieczenie w przełyku i niweluje mdłości.

Stosowanie probiotyków w czasie ciąży może ograniczyć częstotliwość występowania infekcji pochwy. Jest to o tyle istotne, że bakteryjne zapalnie pochwy u kobiet ciężarnych zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu. Największą skuteczność w odniesieniu do stabilizowania mikroflory pochwy wykazują szczepy L. rhamnosus, L. plantarum, L. reuteri i L. salivarius

Niezwykle obiecujące wyniki przynoszą badania nad wpływem suplementacji probiotycznej na metabolizm glukozy kobiet ciężarnych. W grupie badanych kobiet, które w czasie ciąży przyjmowały probiotyki (głównie L. rhamnosus, L. rhamnosus HN001 i B. Lactis) zmalał odsetek występowania cukrzycy ciążowej. Uzyskano również obniżenie poziomu glukozy w surowicy, redukcję stężenia insuliny i poprawę insulinowrażliwości.

Szczepy rodzaju Lactobacillus produkują szereg związków, które są wymagane do prawidłowego przebiegu ciąży. Wśród nich znajdują się witaminy K, B12, niacyna, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Mogą również zwiększyć stężenie kwasów tłuszczowych w łożysku, co ma korzystny wpływ na rozwój układu nerwowego płodu.

Potencjalne korzyści dla dziecka  
Stosowanie probiotyków w okresie ciąży i laktacji ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie matki, ale również jej dziecka. Dziecko dziedziczy cały mikrobiom od matki. Staje się on podstawą jego systemu immunologicznego, dlatego tak ważne jest, by w okresie prenatalnym oraz niemowlęcym otrzymało pakiet pożytecznych bakterii. Badania pokazują, że ekspozycja kobiet ciężarnych i niemowląt na bakterie probiotyczne może być pomocna w stymulowaniu wzrostu odporności.

Probiotykoterapia w czasie ciąży i w okresie laktacji zmniejsza częstotliwość występowania u niemowląt atopowego zapalenia skóry, wywoływanego aktywnością immunoglobuliny E (IgE).

Probiotyki uszczelniają nabłonek jelitowy i wytwarzają naturalną barierę, która utrudnia przedostawanie się alergenów z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Dzięki temu zmniejsza się skłonność do alergii pokarmowych u dzieci. Szczególnie efektywne na tym polu są szczepy L. rahamnosus.

Udowodniono, że stosowanie probiotyków w okresie prenatalnym i niemowlęcym redukuje ryzyko występowania otyłości u dzieci. Badania były prowadzone z udziałem probiotyków należących do rodzaju LactobacillusBifidobacterium.

Podsumowując, Garden of Life, Dr. Formulated Probiotics, Once Daily Prenatal to idealny suplement na czas ciąży i laktacji. Doskonale wspiera zdrowie matki i redukuje typowe dla ciąży dolegliwości (poranne mdłości, zaparcia). Równocześnie przynosi wiele korzyści dziecku, już od chwili jego poczęcia. Suplement jest bezpieczny, bardzo dobrze tolerowany przez organizm i odpowiedni do długotrwałego stosowania.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 30 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Prenatal Probiotic Blend170 mg-
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus rhamnosus HN001
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus brevis
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus casei
Lactobacillus gasseri
Lactobacillus reuteri
Lactobacillus salivarius
Ilość bakterii Lactobacillus ogółem (15 Billion CFU)
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium lactis
Ilość bakterii Bifidobacterium ogółem (5 Billion CFU)
Kultury bakterii probiotycznych ogółem 20 miliardów CFU-
Organiczna mieszanka prebiotyczna115 mg -
Organiczny ziemniak [skrobia oporna] (bulwa), Organiczny błonnik z akacji senegalskiej (A. senegal)

Pozostałe składniki

Pullulan roślinny wolny od GMO (składnik kapsułki).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
75,00 zł

Suplement wspierający pamięć i poprawiający funkcjonowanie umysłu.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Biotech Usa
39,00 zł

Preparat stworzony specjalnie dla kobiet. Solidne dawki przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów.

Kupuję
Aliness
24,90 zł

Wegańskie tabletki zawierające cytrynian magnezu i witaminę B6, bez zbędnych substancji i dodatków.

Kupuję
Source Naturals
35,00 zł

Niedobór witaminy B6 zaburza wzrost i prawidłowy rozwój organizmu.

Kupuję
Jarrow Formulas
59,00 zł

Idealnie skomponowana mieszanka naturalnych błonników. Zawiera metabolity ścian komórkowych pożytecznych bakterii.

Kupuję

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus brevis

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus brevis?

Lactobacillus brevis jest gram-dodatnią bakterią kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus. Wyróżnia się około 16 różnych szczepów bakterii L. Brevis.

Tej bakterii używa się by wspomóc przywracanie homeostazy w mikrobiocie jelitowej. Może być pomocna także w usprawnianiu odporności oraz w leczeniu zapalenia pochwy i infekcjach układu moczowego. Tak jak inne bakterie z rodziny Lactobacillus ma zdolność do produkcji kwasu mlekowego z węglowodanów w procesie fermentacji. W ten sposób wytwarza nieco kwasowe środowisko, które utrudnia przeżycie wielu patogenom. Wiele wskazuje na to, że stosowanie L. brevis podczas antybiotykoterapii ukierunkowanej na walkę z Clostridium Difficile może podnosić jej skuteczność, jednocześnie zmniejszając ryzyko przykrych powikłań.

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus gasseri

Informacja

Lactobacillus gasseri to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca właściwości probiotyczne. Powszechnie występuje w układzie rozrodczym zdrowych kobiet. Korzystnie wpływa na kondycję jelit i pracę układu pokarmowego. Może redukować objawy astmy i wzmacnia odporność. Najbardziej znaną i najlepiej udokumentowaną właściwością tego szczepu jest zdolność do zmniejszania nadmiernej masy ciała i poprawy parametrów metabolicznych. 

Spośród wielu mechanizmów wykorzystywanych przez L. gasseri w walce z otyłością za najważniejsze uznawane są: korzystny wpływ na poziom lipidów i stężenie glukozy w surowicy, produkcja sprzężonego kwasu linolowego (CLA), zmniejszenie wielkości adipocytów oraz normalizacja poziomu leptyny. Pewną rolę może odgrywać również działanie przeciwzapalne.

Szczepy L. gasseri poleca się osobom zmagającym się z zespołem metabolicznym i otyłością.  Są dostępne w formie monopreparatu, można je spotkać również  w składzie złożonych kompozycji probiotycznych, które są dostępne na www.muscle-zone.pl  

 

Lactobacillus reuteri

Informacja

Lactobacillus reuteri to bakterie Gram-dodatnie przynależące do pałeczek kwasu mlekowego. Początkowo były błędnie klasyfikowane jako Lactobacillus fermentum. Za odrębny gatunek zostały uznane w roku 1980. Swoją nazwę zawdzięczają niemieckiemu mikrobiologowi, Gerhardowi Reuterowi, który jako pierwszy je wyizolował, opisał i przeprowadził szereg badań nad ich właściwościami.

Bakterie L. reuteri występują w jelitach niektórych ssaków oraz ptaków. Czasem tego rodzaju bakterie można znaleźć również w kobiecym mleku - występują u około 15% matek karmiących.  Nie kolonizują one naturalnie jelit człowieka, dlatego w celach terapeutycznych podaje się ją z zewnątrz, najczęściej w formie suplementu diety.

L. reuteri jako jedyne na drodze fermentacji glicerolu wytwarzają reuterynę – substancję o działaniu antybiotycznym. Ponadto zwiększają ilość komórek Treg, które odpowiadają za procesy odpornościowe i tolerancję immunologiczną. W medycynie są stosowane głównie w terapii chorób przewodu pokarmowego, mogą również korzystnie wpływać na odporność.

W suplementacji występują jako samodzielny preparat albo jeden ze składników formuł probiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

 

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium infantis

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis to bakteria kwasu mlekowego zamieszkująca układ trawienny. Jest bakterią beztlenową, posiadającą zdolność do konwersji cukrów do kwasu mlekowego.

Korzyści ze stosowania tej bakterii odnieść mogą osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, poprzez redukcję wzdęć i gazów, zmniejszenie ryzyka biegunek oraz ograniczenie bólu brzucha. B. infantis może także zmniejszać stany zapalne w niektórych jednostkach chorobowych, takich jak łuszczyca, colitis ulcerosa czy zespół przewlekłego zmęczenia. Ciekawa jest także właściwość szybkiego wzmacniania bariery jelitowej. Dzięki temu także przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Pomocna będzie także w przypadku dysbiozy jelitowej, gdyż może walczyć ze szkodliwymi bakteriami poprzez produkcję zabójczych dla nich czynników oraz przez konkurencję o receptory w nabłonku jelita do których mogłyby się przyłączyć.

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały....

czytaj więcej
Przeziębione plecy

Przeziębione plecy

Od kilku dni meczy mnie przeziębienie, a także nadwyrężyłem sobie dłoń od chodzenia przy chodziku Co prawda dziś jeszcze miałem sobie odpuścić, ale nie...

czytaj więcej
Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach...

czytaj więcej
Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów diety o właściwościach ergogenicznych,...

czytaj więcej
Intensywność drogą do celu

Intensywność drogą do celu

Intensywność relatywna, czyli parametr, który określa jak ciężko (z jakim obciążeniem) wykonujemy dane ćwiczenie, w danej ilości serii oraz na daną...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027