Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:216,00 zł433,00 zł649,00 zł865,00 zł1 081,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł-55,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Czarnuszka BIO Czarnuszka BIO 200g
BeOrganic
25,90 zł

Czarnuszka BIO 200g

ilość: 200g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-05
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
25,90 złz VAT
0,52 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Suszone nasiona czarnuszki egipskiej
  • Certyfikowany surowiec ekologiczny
  • Liczne właściwości prozdrowotne
  • Źródło białka i błonnika

BeOrganic Czarnuszka to certyfikowany produkt ekologiczny, w skład którego wchodzą wyłącznie suszone nasiona czarnuszki - popularnej przyprawy o udokumentowanym potencjale leczniczym.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina użytkowa należąca do rodziny jaskrowatych. Jej nasiona są traktowane zarówno jako przyprawa, jaki i surowiec lekarski. Mają one charakterystyczny czarny kolor i ostry, korzenny smak z wyraźnie wyczuwalną nutką goryczki. Znakomicie pasują do pieczywa, serów oraz niektórych tłustych mięs. Bywają używane zamiast pieprzu. Służą też do wytwarzania olejku z czarnuszki siewnej.

Nasiona czarnuszki są zasobne w cenne składniki odżywcze i substancje bioaktywne. Można w nich znaleźć sporo błonnika oraz białko zawierające aż osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Ponadto w nasionach występują nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, witaminy (B1, B6), związki mineralne (m.in. sole wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu, cynku), flawonoidy, alkaloidy i olejek eteryczny.

Nasiona z czarnuszki wspomagają pracę układu pokarmowego. Pobudzają sekrecję soków żołądkowych, stymulują trawienie i wspierają regenerację wątroby. Ponadto przypisuje się im właściwości żółciopędne i wiatropędne. Mogą też zwiększać produkcję śluzu i działają ochronnie względem błony śluzowej żołądka. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym sprzyjają walce z Helicobacter Pylori.

Nasiona czarnuszki mają potencjał leczniczy. Wykazują działanie hipoglikemiczne, a jednocześnie pomagają uregulować poziom lipidów. W jednym z badań rozdrobnione nasiona były regularnie podawane młodym kobietom. Dzięki temu u uczestniczek badania udało się obniżyć poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów. W innym badaniu czarnuszkę zastosowano u osób chorujących na cukrzycę typu 2. Już przy 2g dziennie odnotowano istotną poprawę parametrów glikemii, w tym wzrost naturalnej produkcji insuliny.

Podsumowując, BeOrganic Czarnuszka to bogactwo cennych substancji zamknięte w małych, niepozornych ziarenkach. Śmiało może być nazywana przyprawą leczniczą. Warto włączyć ją do diety nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale także z uwagi na szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 200 gPorcja jednorazowa: 1 łyżeczka (4 g)Ilość porcji w opakowaniu: 50
w porcji (4 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna 1979 kJ / 473 kcal24%
Tłuszcz 21g30%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g3%
Węglowodany 41 g16%
w tym cukry 7 g8%
Błonnik13 g-
Białko23 g46%
Sól0,05 g 1%

Pozostałe składniki

Ekologiczne suszone nasiona czarnuszki (Nigella sativa) 100%. 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Thorne Research
145,00 zł

Formuła mineralno-witaminowa stworzona dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo.

Kupuję
Hi-tech
69,00 zł

Duża dawka cynku w postaci smacznych pastylek do ssania. Sprzyja wzmocnieniu odporności.

Kupuję
  • Popularny
Ferritin 5mg
Cardiovascular Research
89,00 zł
(5)

Bioaktywne żelazo z ferrytyny bydlęcej.

Kupuję
Aliness
43,90 zł

Suplement diety zawierający cytrynian magnezu i witaminę B6, bez zbędnych substancji i dodatków.

Kupuję
Ecological Formulas
59,00 zł

Połączenie tiaminy z fosforem i wapniem. Wspiera kondycję układu krwionośnego, nerwowego i kostno-stawowego.

Kupuję
Aliness
25,90 zł

Suplement zawiera chelat cynku. Wspiera odporność, gospodarkę insulinową oraz hormonalną w przypadku mężczyzn.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Sukraloza – czy jest szkodliwa?

Sukraloza – czy jest szkodliwa?

Jak każdy wie, cukier ma bardzo destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Stąd też rosnąca ilość jego zamienników, które mają być rzekomo o wiele lepsze dla...

czytaj więcej
Czy maltitol jest bezpiecznym słodzikiem?

Czy maltitol jest bezpiecznym słodzikiem?

Maltitol to kolejny z cukrów alkoholowych, jeden z najpopularniejszych słodzików stosowanych w przemyśle. Jest on często dodawany do produktów bez cukru lub...

czytaj więcej
Olej lniany – produkt wysokiego ryzyka

Olej lniany – produkt wysokiego ryzyka

Olej lniany, choć może nie jest najpopularniejszym tłuszczem świata, to z pewnością ma liczne grono entuzjastów. Można się spotkać niekiedy z...

czytaj więcej
Erytrytol – „cukier” bez kalorii?

Erytrytol – „cukier” bez kalorii?

Słodki smak towarzyszy nam od najmłodszych lat. Poznajemy go już z pierwszymi owocami i przepysznymi przekąskami, których nie...

czytaj więcej
Czy omega-3 z ryb są dla naszego zdrowia wystarczające

Czy omega-3 z ryb są dla naszego zdrowia wystarczające

Ryby są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – zawierają je w formie kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA). W źródłach...

czytaj więcej
Ksylitol – zamiennik cukru, który warto znać

Ksylitol – zamiennik cukru, który warto znać

O tym, że cukier jest niezdrowy wie każdy z nas. A przynajmniej powinniśmy to wiedzieć. Cukier ma negatywny wpływ praktycznie na wszystko...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027