Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
B17 Amigdalina B17 Amigdalina

Alter Medica B17 Amigdalina to suplement diety w skład którego wchodzi ekstrakt z pestek gorzkiej moreli, najbardziej pożądanej odmiany Prunus armeniaca, standaryzowany na zawartość amigdaliny. 

Preparat wzmacnia układ odpornościowy i aktywizuje naturalne mechanizmy obronne organizmu. Może być stosowany w okresach osłabienia i zwiększonej podatności na infekcje. Z uwagi na działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe suplementacja jest szczególnie wskazana dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów czy artretyzm. W medycynie alternatywnej amigdalina jest najbardziej ceniona za właściwości przeciwnowotworowe. I choć nie jest antidotum na raka, to może stanowić skuteczny dodatek uzupełniający standardową terapię lub sprawdzony element profilaktyki chorób kancerogennych. 

Amigdalina (witamina B17) to nitrylozyd - organiczna substancja wchodząca w skład grupy glikozydów. W naturze występuje w nasionach i pestkach wielu roślin. Największe stężenie amigdaliny zawierają pestki migdałowca zwyczajnego moreli, wiśni, śliw, pigwy i brzoskwiń.

Szczególnie cenne są gorzkie jądra pestek moreli rodzaju Prunus armeniaca – dzikich odmian drzew morelowych. Sproszkowane sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu, a oprócz amigdaliny dostarczają wielu innych witamin oraz składników mineralnych.

Właściwości antykancerogenne      
Przeciwnowotworowy potencjał witaminy B17 jest dobrze udokumentowany. W wielu badaniach dowiedziono, że amigdalina hamuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych i promuje ich apoptozę (zaprogramowana śmierć komórkowa). Na przykład w przeprowadzonym w 2006 roku badaniu udowodniono, że amigdalina wywołuje apoptozę w komórkach raka prostaty. Badania z roku 2013 dowiodły, że amigdalina stymuluje apoptozę w ludzkich komórkach raka szyjki macicy. Rok później wykazano, że witamina B17 blokuje wzrost komórek raka pęcherza moczowego i mózgu.

Naukowcy uważają , że antykancerogenne działanie amigdaliny wiąże się z jej toksycznym wpływem na komórki nowotworowe. Po dostaniu się do organizmu amigdalina, pod wpływem enzymu beta-glukozydazy, jest rozkładana na trzy związki. Powstaje z niej glukoza, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Cyjanowodór (kwas pruski) jest toksyczny dla ludzkiego organizmu, ale pod działaniem występującego w ustroju enzymu rodanazy zostaje przekształcony w nieszkodliwą substancję.

W badaniach udowodniono, że w komórkach nowotworowych występuje znaczne stężenie beta-glukozydazy, przy jednoczesnym braku rodanazy. Oznacza to, że uwolniony z amigdaliny cyjanowodór nie może zostać zneutralizowany, a dzięki temu pod jego toksycznym działaniem komórki nowotworowe ulegają apoptozie. Zahamowana zostaje również ich proliferacja. Co ważne – toksyczny wpływ cyjanowodoru z amigdaliny nie uszkadza zdrowych komórek. Te są chronione przez działanie rodanazy.

Wzmocnienie odporności    
Jedna z teorii naukowych dotyczących przeciwnowotworowych właściwości witaminy B17 wiąże się z jej wpływem na układ immunologiczny. Naukowcy sugerują, że skuteczne zwalczanie komórek nowotworowych jest możliwe dzięki stymulacji naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Wydaje się, że uwalnianie cyjanków w metabolizmie amigdaliny nasila reakcje stymulujące odpowiedź immunologiczną.

W licznych badaniach dowiedziono, że po podaniu amigdaliny następował istotny wzrost zdolności białych krwinek do wyszukiwania i neutralizowania zagrażających zdrowiu drobnoustrojów i patologicznych komórek.     

Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne 
W badaniach klinicznych prowadzonych z udziałem pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe odkryto, że oprócz zwalczania komórek nowotworowych amigdalina bardzo skutecznie zmniejsza ból.

Dalsze testy laboratoryjne wykazały, że witamina B17 łagodzi również dolegliwości bólowe indukowane stanem zapalnym. Ponadto po podaniu amigdaliny zmniejsza się stężenie głównych mediatorów stanu zapalnego – TNF-alfa i IL-1beta. Dzięki takiemu działaniu witamina B17 znajduje zastosowanie w terapii zapalenia stawów i redukowania dolegliwości bólowych w obrębie układu kostno-stawowego. 

Działanie hipotensyjne  
Hipertensja jest coraz większym problem współczesnego świata. Określa się ją mianem „cichego zabójcy”, gdyż przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, natomiast jej powikłania są niezwykle groźne. Na skutek nadciśnienia może dojść do niewydolności mięśnia sercowego, zawału, udaru, uszkodzenia nerek. Naukowcy stale poszukują alternatyw dla syntetycznych środków farmakologicznych i badają rozmaite substancje pod kątem zdolności obniżania ciśnienia krwi.

Badania prowadzone z udziałem osób chorujących na nadciśnienie tętnicze wykazały, że po 21 dniach suplementacji ekstraktami z nasion gorzkich moreli u wszystkich badanych nastąpiło zmniejszenie ciśnienia, zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego. Dowiedziono, że za takie efekty odpowiada zawarta w pestkach amigdalina.

Usprawnienie procesu odtruwania organizmu
Witamina B17 wspiera pracę wątroby, dzięki czemu usprawnia proces detoksykacji organizmu. Sprawna eliminacja toksyn z ustroju jest kluczowa dla zachowania zdrowia. W licznych badaniach udowodniono, że wiele związków i metali ciężkich, jakie dostają się do organizmu np. w raz z pożywieniem, ma działanie kancerogenne. Jeśli nie zostaną one zneutralizowane i usunięte z organizmu mogą być potencjalną przyczyną rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując, Amigdalina to uniwersalny suplement prozdrowotny, który może przyczynić się do poprawy funkcjonowania całego organizmu. Szczególnie polecany osobom walczących z infekcjami i chorobami, zarówno tymi popularnymi, jak i poważnymi schorzeniami nowotworowymi. Suplementacja przynosi również ulgę przy dolegliwościach reumatycznych i artretycznych. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
B17 Amigdalina B17 Amigdalina 60 kaps.
Alter Medica
49,00 zł

B17 Amigdalina 60 kaps.

Cechy

Wytrzymałość:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Stymuluje naturalne mechanizmy obronne
  • Wspiera pracę układu krwionośnego
  • Usprawnia proces detoksykacji
  • Łagodzi dolegliwości bólowe
  • Poprawia proces trawienia
  • Tłumi stany zapalne  
  • Zwiększa odporność
  • Działa hipotensyjnie

Alter Medica B17 Amigdalina to suplement diety w skład którego wchodzi ekstrakt z pestek gorzkiej moreli, najbardziej pożądanej odmiany Prunus armeniaca, standaryzowany na zawartość amigdaliny. 

Preparat wzmacnia układ odpornościowy i aktywizuje naturalne mechanizmy obronne organizmu. Może być stosowany w okresach osłabienia i zwiększonej podatności na infekcje. Z uwagi na działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe suplementacja jest szczególnie wskazana dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów czy artretyzm. W medycynie alternatywnej amigdalina jest najbardziej ceniona za właściwości przeciwnowotworowe. I choć nie jest antidotum na raka, to może stanowić skuteczny dodatek uzupełniający standardową terapię lub sprawdzony element profilaktyki chorób kancerogennych. 

Amigdalina (witamina B17) to nitrylozyd - organiczna substancja wchodząca w skład grupy glikozydów. W naturze występuje w nasionach i pestkach wielu roślin. Największe stężenie amigdaliny zawierają pestki migdałowca zwyczajnego moreli, wiśni, śliw, pigwy i brzoskwiń.

Szczególnie cenne są gorzkie jądra pestek moreli rodzaju Prunus armeniaca – dzikich odmian drzew morelowych. Sproszkowane sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu, a oprócz amigdaliny dostarczają wielu innych witamin oraz składników mineralnych.

Właściwości antykancerogenne      
Przeciwnowotworowy potencjał witaminy B17 jest dobrze udokumentowany. W wielu badaniach dowiedziono, że amigdalina hamuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych i promuje ich apoptozę (zaprogramowana śmierć komórkowa). Na przykład w przeprowadzonym w 2006 roku badaniu udowodniono, że amigdalina wywołuje apoptozę w komórkach raka prostaty. Badania z roku 2013 dowiodły, że amigdalina stymuluje apoptozę w ludzkich komórkach raka szyjki macicy. Rok później wykazano, że witamina B17 blokuje wzrost komórek raka pęcherza moczowego i mózgu.

Naukowcy uważają , że antykancerogenne działanie amigdaliny wiąże się z jej toksycznym wpływem na komórki nowotworowe. Po dostaniu się do organizmu amigdalina, pod wpływem enzymu beta-glukozydazy, jest rozkładana na trzy związki. Powstaje z niej glukoza, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Cyjanowodór (kwas pruski) jest toksyczny dla ludzkiego organizmu, ale pod działaniem występującego w ustroju enzymu rodanazy zostaje przekształcony w nieszkodliwą substancję.

W badaniach udowodniono, że w komórkach nowotworowych występuje znaczne stężenie beta-glukozydazy, przy jednoczesnym braku rodanazy. Oznacza to, że uwolniony z amigdaliny cyjanowodór nie może zostać zneutralizowany, a dzięki temu pod jego toksycznym działaniem komórki nowotworowe ulegają apoptozie. Zahamowana zostaje również ich proliferacja. Co ważne – toksyczny wpływ cyjanowodoru z amigdaliny nie uszkadza zdrowych komórek. Te są chronione przez działanie rodanazy.

Wzmocnienie odporności    
Jedna z teorii naukowych dotyczących przeciwnowotworowych właściwości witaminy B17 wiąże się z jej wpływem na układ immunologiczny. Naukowcy sugerują, że skuteczne zwalczanie komórek nowotworowych jest możliwe dzięki stymulacji naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Wydaje się, że uwalnianie cyjanków w metabolizmie amigdaliny nasila reakcje stymulujące odpowiedź immunologiczną.

W licznych badaniach dowiedziono, że po podaniu amigdaliny następował istotny wzrost zdolności białych krwinek do wyszukiwania i neutralizowania zagrażających zdrowiu drobnoustrojów i patologicznych komórek.     

Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne 
W badaniach klinicznych prowadzonych z udziałem pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe odkryto, że oprócz zwalczania komórek nowotworowych amigdalina bardzo skutecznie zmniejsza ból.

Dalsze testy laboratoryjne wykazały, że witamina B17 łagodzi również dolegliwości bólowe indukowane stanem zapalnym. Ponadto po podaniu amigdaliny zmniejsza się stężenie głównych mediatorów stanu zapalnego – TNF-alfa i IL-1beta. Dzięki takiemu działaniu witamina B17 znajduje zastosowanie w terapii zapalenia stawów i redukowania dolegliwości bólowych w obrębie układu kostno-stawowego. 

Działanie hipotensyjne  
Hipertensja jest coraz większym problem współczesnego świata. Określa się ją mianem „cichego zabójcy”, gdyż przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, natomiast jej powikłania są niezwykle groźne. Na skutek nadciśnienia może dojść do niewydolności mięśnia sercowego, zawału, udaru, uszkodzenia nerek. Naukowcy stale poszukują alternatyw dla syntetycznych środków farmakologicznych i badają rozmaite substancje pod kątem zdolności obniżania ciśnienia krwi.

Badania prowadzone z udziałem osób chorujących na nadciśnienie tętnicze wykazały, że po 21 dniach suplementacji ekstraktami z nasion gorzkich moreli u wszystkich badanych nastąpiło zmniejszenie ciśnienia, zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego. Dowiedziono, że za takie efekty odpowiada zawarta w pestkach amigdalina.

Usprawnienie procesu odtruwania organizmu
Witamina B17 wspiera pracę wątroby, dzięki czemu usprawnia proces detoksykacji organizmu. Sprawna eliminacja toksyn z ustroju jest kluczowa dla zachowania zdrowia. W licznych badaniach udowodniono, że wiele związków i metali ciężkich, jakie dostają się do organizmu np. w raz z pożywieniem, ma działanie kancerogenne. Jeśli nie zostaną one zneutralizowane i usunięte z organizmu mogą być potencjalną przyczyną rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując, Amigdalina to uniwersalny suplement prozdrowotny, który może przyczynić się do poprawy funkcjonowania całego organizmu. Szczególnie polecany osobom walczących z infekcjami i chorobami, zarówno tymi popularnymi, jak i poważnymi schorzeniami nowotworowymi. Suplementacja przynosi również ulgę przy dolegliwościach reumatycznych i artretycznych. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Ekstrakt z pestek moreli (Prunus armeniaca L.)22,8 mg**
w tym amigdalina (1%)0,228 mg**

Pozostałe składniki

Ekstrakt z pestek moreli (Prunus armeniaca L.) standaryzowany na zawartość amigdaliny; substancja wypełniająca: celuloza; substancje przeciwzbrylające: E551 i E470b;otoczka kapsułki: żelatyna.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Avitale
44,90 zł

Witamina B12 w płynie, w postaci aktywnej biologicznie metylokobalaminy.

Kupuję
Source Naturals
55,00 zł

Metylokobalamina jest aktywna formą witaminy B12. Odgrywa rolę w procesach podziału i wzrostu komórek.

Kupuję
Olimp
14,00 zł

Suplement zawierający chelat wapnia i witaminę D3. Wzmacnia kości i zęby, wspomaga pracę mięśni.

Kupuję
Source Naturals
135,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Doctor's Best
85,00 zł

Stymuluje produkcję tlenku azotu w organizmie. Poprawia ukrwienie i odżywienie mięśni.

Kupuję
Now Foods
38,00 zł

Wapń w tabletkach z dodatkiem witaminy D, magnezu, miedzi, cynku i manganu. Zapewnia ochronę kości.

Kupuję

Ekstrakt z pestek moreli

Informacja

Ekstrakt z pestek moreli – dostarcza bogactwa minerałów, choć w suplementacji stosowany jest głównie ze względu na zawartość amigdaliny. Jest to glikozyd, zwany również (choć błędnie) witaminą B17, powszechny w naturoterapii jako środek stosowany w leczeniu chorób nowotworowych. Działanie to ma wynikać z aktywności metabolitu amigdaliny, cyjanowodoworu, wobec komórek raka.

Wciąż brak jednak jest dowodów, aby stwierdzić faktyczną aktywność witaminy B17 wobec nowotworów. Najbardziej prawdopodobne zdaje się jej działanie profilaktyczne; analiza stanu zdrowia wśród ludności spożywającej pestki z moreli jako element tradycyjnej kuchni lokalnej, faktycznie jest niższe niż na pozostałych kontynentach. Względem terapii już stwierdzonej choroby nowotworowej, stosowanie ekstraktu z pestek moreli może być rozważane po konsultacji z lekarzem jako uzupełnienie leczenia.

Ekstrakt z pestek moreli w nadmiarze może być również toksyczny. Spożycie zbyt dużych dawek amigdaliny może dać objawy charakterystyczne dla zatrucia cyjankiem.

Prunus armeniaca

Informacja

Prunus armeniaca – morela zwyczajna, drzewo, z którego powszechnie pozyskiwane są owoce. Są dobrym źródłem witamin i minerałów, szczególnie witaminy A oraz fosforu. Zawartość związków należących do grupy bioflawonoidów owocowych promuje przyswajanie wartości odżywczych zawartych w morelach.

Wykorzystywane są również pestki moreli, głównie w formie ekstraktów. Zawierają one wysokie stężenia amigdaliny. Jest to glikozyd zwany potocznie witaminą B17, choć określenie to nie jest prawdziwe – amigdalina nie jest niezbędna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Popularna jest ze względu na domniemane działanie wobec komórek nowotworowych. Brak jest jednak dowodów naukowych potwierdzających przeciwnowotworowe działanie amigdaliny. Może być stosowana jako terapia uzupełniająca leczenie chorób nowotworowych, jednak ze względu na toksyczność swojego metabolitu – cyjanowodoru – stosowanie jej musi być konsultowane z lekarzem.

Stosowanie wyciągów z pestek moreli może być traktowane również jako forma profilaktyki przeciwnowotworowej. Ludność Hunza, dostarczająca w swojej diecie dużych ilości amigdaliny, rzadziej zapada na choroby nowotworowe, co może wskazywać na jej antykancerogenną skuteczność.

Amigdalina

Informacja

Amigdalina – nitrylozyd występujący powszechnie w pestkach owoców (głównie moreli), nadający gorzki posmak. Nazywana jest również witaminą B17, choć jest to określenie systematycznie błędne – nie jest substancją niezbędną organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pod wpływem beta glikozydazy glikozydu cyjanogennego, powstaje jeden z produktów metabolizmu amigdaliny, cyjanowodór. Reakcja ta wskazywana jest jako mechanizm jej działania wobec komórek nowotworowych.

Niektóre źródła wskazują, że terapia amigdaliną jest skuteczna w kwestii terapii chorób nowotworowych. Brak jest jednak naukowych badań potwierdzających te doniesienia. Bardziej prawdopodobne wydaje się profilaktyczne antykancerogenne działanie amigdaliny, choć również tutaj jedyną przesłanką do takiego stwierdzenia jest analiza zdrowia ludów tradycyjnie spożywających duże ilości witaminy B17 w pokarmie.

Należy też pamiętać o potencjalnej szkodliwości amigdaliny. Spożywana w nadmiarze, może dać efekt toksyczny, będący efektem zatrucia cyjanowodorem. Z tego względu, jej spożycie powinno być konsultowane z lekarzem, szczególnie stosowane jako forma uzupełnienia terapii chorób nowotworowych.

Ostatnio na blogu

Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna...

czytaj więcej
Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina to suplement nie mający szczególnej renomy, lecz posiadający pewne nietuzinkowe cechy mogące w sposób istotny rzutować na poprawę zdolności...

czytaj więcej
L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna jest prawdopodobnie jednym z najpowszechniej stosowanych dodatków do suplementów diety z grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Wynika to z jej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027