Nutrex Lipo-6 Keto to źródło trzech form beta-hydroksymaślanu w opatentowanej formule goBHB®. Wraz z pozostałymi składnikami, suplement promuje wykorzystywanie kwasów tłuszczowych jako główne źródło energii, ułatwia utrzymanie stanu ketozy oraz wspiera redukcję tkanki tłuszczowej.
LIPO6® KETO goBHB® BLEND dostarcza egzogennych ciał ketonowych w postaci trzech soli mineralnych: sodu, wapnia i magnezu w opatentowanej formie goBHB®. Ciała ketonowe wspomagają adaptację organizmu do stanu ketozy, który polega na czerpaniu energii głównie z kwasów tłuszczowych oraz wspomnianych właśnie ciał ketonowych.
Beta-hydroksymaślan stanowi alternatywne źródło energii dla mózgu oraz mięśni szkieletowych. Korzystnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, gdzie poza zwiększonym wykorzystywaniem kwasów tłuszczowych w celach energetycznych, skutecznie pomaga ograniczyć apetyt i kontrolować glikemię.
Dodatkowe składniki nasilające lipolizę i oksydacje kwasów tłuszczowych:
Kofeina – naturalny spalacz tłuszczu pochodzący z ekstraktu z nasion kawy. Kofeina stymuluje lipolizę oraz oksydację kwasów tłuszczowych oraz podnosi termogenezę i częstotliwość skurczów mięśnia sercowego. Dzięki temu zwiększa tempo spoczynkowego metabolizmu. Dodatkowo alkaloid ten pomaga zmniejszyć apetyt, co korzystnie wpływa na przebieg redukcji masy ciała.
Vitacholine® – opatentowana forma dwuwinanu choliny, która bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Jej odpowiedni poziom wspiera funkcjonowanie wątroby i pomaga kontrolować poziom kwasów tłuszczowych w krwioobiegu.
L-tyrozyna - niebiałkowy aminokwas wykorzystywany do produkcji katecholamin, do których zalicza się między innymi adrenalinę, noradrenalinę i dopaminę. Wspomniane neurohormony pomagają uwolnić kwasy tłuszczowe z adipocytów, które następnie mogą być wykorzystywane w celach energetycznych.
Podsumowując, Nutrex Lipo-6 Keto to źródło trzech soli beta-hydroksymaślanu, które wspomagają keto adaptację i promują wykorzystywanie kwasów tłuszczowych w celach energetycznych. Dodatkowe składniki wzmagają termogenezę, lipolizę oraz normalizują poziom kwasów tłuszczowych w organizmie.
w 1 porcji (9,8 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Sód [jako beta-hydroksymaślan sodu (jako goBHB®)] | 345 mg | 14% |
Wapń [jako beta-hydroksymaślan wapnia (jako goBHB®)] | 290 mg | 29% |
Magnez [jako beta-hydroksymaślan magnezu (jako goBHB®)] | 85 mg | 26% |
LIPO® KETO goBHB® BLEND: | 5 mg | * |
- Beta-hydroksymaślan sodu (jako goBHB®) | * | |
- Beta-hydroksymaślan wapnia (jako goBHB®) | * | |
- Beta-hydroksymaślan magnezu (jako goBHB®) | * | |
L-tyrozyna | 1.5 mg | * |
Cholina (jako dwuwinian choliny) (Vitacholine®) | 750 mg | * |
Kofeina (jako ekstrakt z nasion kawy) | 150 mg | * |
Kwas cytrynowy, naturalne i sztuczne aromaty, kwas jabłkowy, cytrynian sodu, dwutlenek krzemu, sukraloza, acesulfam potasu.
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
BHB (beta-hydroksymaślan) to naturalnie występująca w organizmie substancja, syntezowana głównie w przypadku: dużego deficytu kalorycznego, postu, znacznego ograniczenia podaży węglowodanów, intensywnych treningów oraz oczywiście właściwie przeprowadzonej diety ketogenicznej.
BHB posiada wiele ciekawych zastosowań, głównie w aspekcie treningowym oraz kognitywnym, stąd suplementacja BHB zalecana jest zarówno osobom aktywnym fizycznie (w szczególności w okresie okołotreningowym), jak i pracującym umysłowo.
BHB zwiększa jasność umysłu i umożliwia uzyskanie pełnego skupienia, wpływa na poprawę samopoczucia, zwiększa pokłady energii i opóźnia uczucie zmęczenia. Efekty te wynikają m.in. z jego przeciwzapalnego i neuroprotekcyjnego działania.
Suplementacja egzogennego BHB (dostępnego postaci łatwo przyswajalnych soli mineralnych wapnia, magnezu, sodu oraz potasu) może być szczególnym wsparciem dla osób będących na diecie ketogenicznej, a także może łagodzić objawy keto-adaptacji i przyspieszyć jej proces. Może również umożliwić zwiększenie dziennego limitu węglowodanów.
Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH). Najlepiej wchłaniane są związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów. Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl
Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.
Nadmiar wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D3 u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.
Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)
Magnez (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.
Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień
Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.
Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.
Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.
Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).
Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.
Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.
Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.