Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Bio Soplówka Jeżowata Bio Soplówka Jeżowata

NatVita Bio Soplówka Jeżowata to suplement diety w skład którego wchodzi sproszkowany grzyb medyczny powszechnie znany jako Lion’s Mane. Producent gwarantuje najwyższą jakość surowca, który został pozyskany z certyfikowanych upraw ekologicznych. Sproszkowana forma zapewnia komfort suplementacji i łatwe dostosowanie dawki do własnych potrzeb.

Preparat wykazuje działanie nootropowe i szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych. Najczęściej sięgają po niego osoby narażone na duży wysiłek intelektualny; dążące do zwiększenia wydajności umysłu i poprawy koncentracji.

Soplówka jeżowata (Hericium Erinaceus) to jadalny grzyb, który naturalnie rośnie w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Jest znany głównie jako Lion’s Mane (lwia grzywa). Nazwa ta pochodzi od kulistego kształtu grzybni, która jest pokryta długimi „soplami”, wyglądającymi podobnie do grzywy króla zwierząt. Mieszkańcy Japonii oraz Chin traktują soplówkę jeżowatą jako przysmak i chętnie sięgają po nią w kuchni. Jest ona zasobna w białko, zawiera cenne polisacharydy oraz mikroelementy (selen, cynk, potas żelazo).

Soplówkę jeżowatą wykorzystuje się również w celach leczniczych. W jej grzybni i owocni występuje szereg związków wykazujących dużą aktywność farmakologiczną. Są to przede wszystkim diterpenoidy (w tym erinacyny i hericenony) oraz unikalne kwasy. Naukowcy podkreślają, że terapeutyczne właściwości grzyba są efektem synergistycznego działania wszystkich związków, a nie tylko jednego z nich.

Potencjał nootropowy
Soplówce jeżowatej przypisuje się działanie prokognitywne. Jej użytkownicy raportują znaczącą poprawę pamięci i umiejętności długotrwałego skupienia uwagi. Wzrasta również zdolność przyswajania nowej wiedzy, przyspiesza tempo procesów myślowych, polepsza się zdolność zapamiętywania i kojarzenia faktów.

Takie działanie jest wynikiem zwiększenia poziomu czynnika wzrostu nerwów (NGF). W badaniach in vitro i in vivo udowodniono, że ma on kluczowe znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji neuronów cholinergicznych. Warunkuje również zmiany plastyczne w hipokampie i korzystnie wpływa na proces mielinizacji. Naukowcy nie mają wątpliwości co do tego, że wyizolowane z soplówki jeżowatej erinacyny i hericenony mogą indukować syntezę NGF w komórkach nerwowych.

Wydaje się również, że soplówka jeżowata sprzyja zwiększeniu poziomu acetylocholiny, substancji kluczowej dla dobrej pamięci i sprawności umysłowej. Dzieje się tak za sprawą wzmocnienia ekspresji acetylotransferazy cholinowej – enzymu odpowiedzialnego za katalizowanie syntezy acetylocholiny z choliny. Jak dotąd potwierdzono to jedynie w badaniach na gryzoniach, ale wyniki w tym zakresie są bardzo obiecujące.

Potencjał antydepresyjny 
Wielu użytkowników preparatów z soplówką jeżowatą zauważa, że w trakcie suplementacji poprawie ulega nie tylko działanie umysłu, ale także samopoczucie psychiczne. Użytkownicy donoszą, że mają lepszy nastrój, lepiej znoszą stres i lepiej śpią.

Jak dotąd nie zidentyfikowano mechanizmu, który za to odpowiada. Być może to również jest efekt ustrojowej aktywności NGF. Należy bowiem pamiętać, że ten neuropeptyd oddziałuje także na autonomiczny układ nerwowy, który jest silnie zaangażowany w reakcję „walcz albo uciekaj”. 

W nielicznych badaniach z udziałem ludzi potwierdzono, że osoby, które borykały się obniżeniem nastroju i łagodnymi zaburzeniami lękowo-depresyjnymi po trwającej kilka tygodni suplementacji odczuły poprawę samopoczucia. Takich efektów nie uzyskano w grupie przyjmującej placebo.

Potencjał prozdrowotny  
Należy pamiętać, że soplówka jeżowata, to grzyb jadalny i bardzo zdrowy, który może przyczynić się do poprawy ogólnej kondycji organizmu. Korzystnie wpływa na odporność – dzięki zawartym w grzybni polisacharydom pobudza aktywność makrofagów oraz komórek NK, które stanowią pierwszą linię obrony organizmu przed patogenami.

Soplówka jeżowata działa ochronnie względem układu sercowo-naczyniowego. Redukuje ryzyko powstawania skrzepów i blaszek miażdżycowych; sprzyja optymalizacji profilu lipidowego i normalizacji ciśnienia tętniczego.

Soplówka jeżowata jest pomocna przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, również w odniesieniu do problematycznej, bytującej w żołądku bakterii H. pylori. Ponadto redukuje stany zapalne w obrębie jelit i żołądka, sprzyja regeneracji błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Soplówka jeżowata może obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Jak pokazują badania na gryzoniach, przywraca prawidłową tolerancję glukozy i usprawnia sekrecję insuliny. 

Podsumowując, NatVita Bio Soplówka Jeżowata to suplement wspomagający zarówno zdrowie poznawcze, jak i ogólną kondycję organizmu. Doskonale sprawdzi się w okresach wytężonej pracy intelektualnej, będzie też dobrym wyborem dla osób starszych, cierpiących na deficyt pamięci i osłabienie funkcji poznawczych.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Bio Soplówka Jeżowata Bio Soplówka Jeżowata 25g
Natvita
12,90 zł

Bio Soplówka Jeżowata

Wszystkie gramatury

25g
12,90 zł
100g
39,90 zł
250g
79,90 zł

Cechy

Wytrzymałość:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,61 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Najwyższej jakości sproszkowana soplówka jeżowata
  • Surowiec z certyfikowanych upraw ekologicznych
  • Sprzyja poprawie pamięci i funkcji poznawczych 
  • Działa przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo
  • Usprawnia pracę układu pokarmowego
  • Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
  • Wykazuje silne działanie nootropowe 
  • Wzmacnia układ odpornościowy 
  • Hamuje starzenie się neuronów  
  • Promuje dobry nastrój

NatVita Bio Soplówka Jeżowata to suplement diety w skład którego wchodzi sproszkowany grzyb medyczny powszechnie znany jako Lion’s Mane. Producent gwarantuje najwyższą jakość surowca, który został pozyskany z certyfikowanych upraw ekologicznych. Sproszkowana forma zapewnia komfort suplementacji i łatwe dostosowanie dawki do własnych potrzeb.

Preparat wykazuje działanie nootropowe i szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych. Najczęściej sięgają po niego osoby narażone na duży wysiłek intelektualny; dążące do zwiększenia wydajności umysłu i poprawy koncentracji.

Soplówka jeżowata (Hericium Erinaceus) to jadalny grzyb, który naturalnie rośnie w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Jest znany głównie jako Lion’s Mane (lwia grzywa). Nazwa ta pochodzi od kulistego kształtu grzybni, która jest pokryta długimi „soplami”, wyglądającymi podobnie do grzywy króla zwierząt. Mieszkańcy Japonii oraz Chin traktują soplówkę jeżowatą jako przysmak i chętnie sięgają po nią w kuchni. Jest ona zasobna w białko, zawiera cenne polisacharydy oraz mikroelementy (selen, cynk, potas żelazo).

Soplówkę jeżowatą wykorzystuje się również w celach leczniczych. W jej grzybni i owocni występuje szereg związków wykazujących dużą aktywność farmakologiczną. Są to przede wszystkim diterpenoidy (w tym erinacyny i hericenony) oraz unikalne kwasy. Naukowcy podkreślają, że terapeutyczne właściwości grzyba są efektem synergistycznego działania wszystkich związków, a nie tylko jednego z nich.

Potencjał nootropowy
Soplówce jeżowatej przypisuje się działanie prokognitywne. Jej użytkownicy raportują znaczącą poprawę pamięci i umiejętności długotrwałego skupienia uwagi. Wzrasta również zdolność przyswajania nowej wiedzy, przyspiesza tempo procesów myślowych, polepsza się zdolność zapamiętywania i kojarzenia faktów.

Takie działanie jest wynikiem zwiększenia poziomu czynnika wzrostu nerwów (NGF). W badaniach in vitro i in vivo udowodniono, że ma on kluczowe znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji neuronów cholinergicznych. Warunkuje również zmiany plastyczne w hipokampie i korzystnie wpływa na proces mielinizacji. Naukowcy nie mają wątpliwości co do tego, że wyizolowane z soplówki jeżowatej erinacyny i hericenony mogą indukować syntezę NGF w komórkach nerwowych.

Wydaje się również, że soplówka jeżowata sprzyja zwiększeniu poziomu acetylocholiny, substancji kluczowej dla dobrej pamięci i sprawności umysłowej. Dzieje się tak za sprawą wzmocnienia ekspresji acetylotransferazy cholinowej – enzymu odpowiedzialnego za katalizowanie syntezy acetylocholiny z choliny. Jak dotąd potwierdzono to jedynie w badaniach na gryzoniach, ale wyniki w tym zakresie są bardzo obiecujące.

Potencjał antydepresyjny 
Wielu użytkowników preparatów z soplówką jeżowatą zauważa, że w trakcie suplementacji poprawie ulega nie tylko działanie umysłu, ale także samopoczucie psychiczne. Użytkownicy donoszą, że mają lepszy nastrój, lepiej znoszą stres i lepiej śpią.

Jak dotąd nie zidentyfikowano mechanizmu, który za to odpowiada. Być może to również jest efekt ustrojowej aktywności NGF. Należy bowiem pamiętać, że ten neuropeptyd oddziałuje także na autonomiczny układ nerwowy, który jest silnie zaangażowany w reakcję „walcz albo uciekaj”. 

W nielicznych badaniach z udziałem ludzi potwierdzono, że osoby, które borykały się obniżeniem nastroju i łagodnymi zaburzeniami lękowo-depresyjnymi po trwającej kilka tygodni suplementacji odczuły poprawę samopoczucia. Takich efektów nie uzyskano w grupie przyjmującej placebo.

Potencjał prozdrowotny  
Należy pamiętać, że soplówka jeżowata, to grzyb jadalny i bardzo zdrowy, który może przyczynić się do poprawy ogólnej kondycji organizmu. Korzystnie wpływa na odporność – dzięki zawartym w grzybni polisacharydom pobudza aktywność makrofagów oraz komórek NK, które stanowią pierwszą linię obrony organizmu przed patogenami.

Soplówka jeżowata działa ochronnie względem układu sercowo-naczyniowego. Redukuje ryzyko powstawania skrzepów i blaszek miażdżycowych; sprzyja optymalizacji profilu lipidowego i normalizacji ciśnienia tętniczego.

Soplówka jeżowata jest pomocna przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, również w odniesieniu do problematycznej, bytującej w żołądku bakterii H. pylori. Ponadto redukuje stany zapalne w obrębie jelit i żołądka, sprzyja regeneracji błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Soplówka jeżowata może obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Jak pokazują badania na gryzoniach, przywraca prawidłową tolerancję glukozy i usprawnia sekrecję insuliny. 

Podsumowując, NatVita Bio Soplówka Jeżowata to suplement wspomagający zarówno zdrowie poznawcze, jak i ogólną kondycję organizmu. Doskonale sprawdzi się w okresach wytężonej pracy intelektualnej, będzie też dobrym wyborem dla osób starszych, cierpiących na deficyt pamięci i osłabienie funkcji poznawczych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 25gPorcja jednorazowa: 1-2 łyżeczki
w 100gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1180 kJ / 283kcal*
Tłuszcz2.8 g*
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone1.2 g*
Węglowodany23.9 g*
- w tym Cukry3.2 g*
Błonnik41.4 g*
Białko20.1 g*
Sól< 0.1 g*
100% bio soplówka jeżowata (Lions’ Mane) (Hericium erinaceus), grzyb mielony2 g*

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
49,00 zł

Źródło selenu w najlepiej przyswajalnej postaci metylowanego L-selenoaminokwasu. Posiada właściwości przeciwutleniające.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Kompleks witamin i minerałów wspierający zachowanie homeostazy. Aż 3 formuły zwiększające biodostępność.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Biodostępna, aktywna postać witaminy B6 z dodatkiem magnezu i ryboflawiny.

Kupuję
Source Naturals
95,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Swanson
59,00 zł

Selen w najlepszej formie l-selenometioniny; korzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy.

Kupuję
Source Naturals
35,00 zł

Niedobór witaminy B6 zaburza wzrost i prawidłowy rozwój organizmu.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej
Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange Triad

Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange Triad

Orange Triad to jeden z najbardziej rozpoznawalnych suplementów Controlled Labs, który jest niezawodnym i wszechstronnym produktem witaminowo-mineralnym. W...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Tytuł wydawać się może oczywisty. Związek depresji z otyłością był dotychczas wielokrotnie dokumentowany. Pokuszono się nawet o stwierdzenia jakoby sama...

czytaj więcej
Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Podczas tegorocznych targów FIBO w Niemczech, europejska firma suplementacyjna Olimp, chwaliła się nowymi produktami z serii Dragon Ball Z! Od tego weekendu...

czytaj więcej
cos nt synedrexa/klata

cos nt synedrexa/klata

mialem mala przerwa (prawdobnie mam kamienie nerkowe ktore bedzie trzeba usunac…) cwiczenia bywa klopotliwe jezeli ciagle musisz isc do toalety, no ale...

czytaj więcej
SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

Firma Serious Nutrition Solutions, lepiej znana jako SNS, wypuściła na rynek nowy suplementu z markowym, opatentowanym składnikiem pompującym –...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027