Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Bio Soplówka Jeżowata Bio Soplówka Jeżowata 25g
Natvita
12,90 zł
Magazyn:

Bio Soplówka Jeżowata

Wszystkie gramatury:

od 3 sztuk tylko 12,64 zł /szt.
-2%

Ekologiczny Bez dodatków Naturalny
12,90 złz VAT
Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz
Opis produktu
  • Najwyższej jakości sproszkowana soplówka jeżowata
  • Surowiec z certyfikowanych upraw ekologicznych
  • Wspomaga pamięć i funkcje poznawcze 
  • Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
  • Wspiera pracę układu pokarmowego

NatVita Bio Soplówka Jeżowata to suplement diety w skład którego wchodzi sproszkowany grzyb medyczny powszechnie znany jako Lion’s Mane. Producent gwarantuje najwyższą jakość surowca, który został pozyskany z certyfikowanych upraw ekologicznych. Sproszkowana forma zapewnia komfort suplementacji i łatwe dostosowanie dawki do własnych potrzeb.

Preparat cieszy się dużą popularnością. Najczęściej sięgają po niego osoby narażone na duży wysiłek intelektualny; dążące do zwiększenia wydajności umysłu i poprawy koncentracji.

Soplówka jeżowata (Hericium Erinaceus) to jadalny grzyb, który naturalnie rośnie w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Jest znany głównie jako Lion’s Mane (lwia grzywa). Nazwa ta pochodzi od kulistego kształtu grzybni, która jest pokryta długimi „soplami”, wyglądającymi podobnie do grzywy króla zwierząt. Mieszkańcy Japonii oraz Chin traktują soplówkę jeżowatą jako przysmak i chętnie sięgają po nią w kuchni. Jest ona zasobna w białko, zawiera cenne polisacharydy oraz mikroelementy (selen, cynk, potas żelazo).

W grzybni i owocni soplówki jeżowatej występuje szereg związków wykazujących dużą aktywność farmakologiczną. Są to przede wszystkim diterpenoidy (w tym erinacyny i hericenony) oraz unikalne kwasy. Naukowcy podkreślają, że specyficzne właściwości grzyba są efektem synergistycznego działania wszystkich związków, a nie tylko jednego z nich.

Potencjał nootropowy
Soplówce jeżowatej przypisuje się działanie prokognitywne. Jej użytkownicy raportują znaczącą poprawę pamięci i umiejętności długotrwałego skupienia uwagi. Twierdzą również, że dzięki niej wzrasta zdolność przyswajania nowej wiedzy, przyspiesza tempo procesów myślowych, polepsza się zdolność zapamiętywania i kojarzenia faktów.

Takie działanie mogłoby być wynikiem np. zwiększenia poziomu czynnika wzrostu nerwów (NGF). W badaniach in vitro i in vivo udowodniono, że ma on kluczowe znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji neuronów cholinergicznych. Warunkuje również zmiany plastyczne w hipokampie i korzystnie wpływa na proces mielinizacji. Naukowcy nie mają wątpliwości co do tego, że wyizolowane z soplówki jeżowatej erinacyny i hericenony mogą indukować syntezę NGF w komórkach nerwowych.

Wydaje się również, że soplówka jeżowata sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu acetylocholiny, substancji kluczowej dla dobrej pamięci i sprawności umysłowej. Dzieje się tak za sprawą wspomagania ekspresji acetylotransferazy cholinowej – enzymu odpowiedzialnego za katalizowanie syntezy acetylocholiny z choliny. Jak dotąd potwierdzono to jedynie w badaniach na gryzoniach, ale wyniki w tym zakresie są bardzo obiecujące.

Potencjał antydepresyjny 
W subiektywnej opinii użytkowników preparatów z soplówką jeżowatą w trakcie suplementacji poprawie ulega nie tylko działanie umysłu, ale także samopoczucie psychiczne. Użytkownicy donoszą, że mają lepszy nastrój, lepiej znoszą stres i lepiej śpią.

Jak dotąd nie zidentyfikowano mechanizmu, który mógłby za to odpowiadać. Być może to również jest efekt ustrojowej aktywności NGF. Należy bowiem pamiętać, że ten neuropeptyd oddziałuje także na autonomiczny układ nerwowy, który jest silnie zaangażowany w reakcję „walcz albo uciekaj”. 

W nielicznych badaniach z udziałem ludzi potwierdzono, że osoby, które borykały się obniżeniem nastroju i łagodnymi zaburzeniami lękowo-depresyjnymi po trwającej kilka tygodni suplementacji odczuły poprawę samopoczucia. Takich efektów nie uzyskano w grupie przyjmującej placebo. Jednak na chwilę obecną jest to zbyt mała próba, by móc z całą pewnością mówić o konkretnym działaniu antydepresyjnym grzyba. 

Potencjał prozdrowotny  
Należy pamiętać, że soplówka jeżowata, to grzyb jadalny i bardzo zdrowy, który może przyczynić się do poprawy ogólnej kondycji organizmu. Wspomaga odporność – dzięki zawartym w grzybni polisacharydom sprzyja prawidłowej aktywności makrofagów oraz komórek NK, które stanowią pierwszą linię obrony organizmu przed patogenami.

Podsumowując, NatVita Bio Soplówka Jeżowata to suplement wspomagający zarówno zdrowie poznawcze, jak i ogólną kondycję organizmu. Doskonale sprawdzi się w okresach wytężonej pracy intelektualnej, będzie też dobrym wyborem dla osób starszych, narzekających na deficyt pamięci i osłabienie funkcji poznawczych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 25gPorcja jednorazowa: 1-2 łyżeczki
w 100gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1180 kJ / 283kcal*
Tłuszcz2.8 g*
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone1.2 g*
Węglowodany23.9 g*
- w tym Cukry3.2 g*
Błonnik41.4 g*
Białko20.1 g*
Sól< 0.1 g*
100% bio soplówka jeżowata (Lions’ Mane) (Hericium erinaceus), grzyb mielony2 g*

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
22,90 zł

Połączenie melatoniny i melisy. Kompleksowe wsparcie regulacji rytmu dobowego i tonizacji układu nerwowego.

Kupuję
Endoca
59,00 zł

Suplement diety o wysokiej zawartości kannabinoidu (CBD) w formie smacznych gum do żucia o smaku miętowym.

Kupuję
Healthlabs
189,00 zł

Zaawansowany preparat promujące dobre samopoczucie. Zawiera składniki wspierające gospodarkę neurochemiczną.

Kupuję
Olimp
12,00 zł

Wygodny do spożycia suplement diety niwelujący negatywne skutki spożycia alkoholu.

Kupuję
Nordic Naturals
109,00 zł

Suplement z kwasami omega-3 i witaminą D3 z zaprojektowany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

Kupuję
Apollo's Hegemony
59,00 zł

Metabolit tryptofanu, będący prekursorem serotoniny – “hormonu szczęścia”.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...

czytaj więcej

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...

czytaj więcej

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...

czytaj więcej

Ranking odżywek białkowych

Ranking odżywek białkowych

Każdy z nas wie, że wysokiej jakości białko to element niezbędny w diecie każdego. Nie chodzi tu jedynie o sportowców czy...

czytaj więcej

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...

czytaj więcej

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027