Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Lecithin Granules Powder Lecithin Granules Powder 454g
Life Extension
59,00 zł
Magazyn: eu

Lecithin Granules Powder 454g

od 3 sztuk tylko: 57,82 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 700g
Bez GMO
59,00 zł z VAT
1,44 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Naturalna lecytyna w granulkach 
  • Wspomaga procesy zapamiętywania
  • Sprzyja poprawie nastroju 
  • Promuje zdolności poznawcze
  • Wzmacnia ochronę komórek nerwowy
  • Bez GMO

Life Extension Lecithin Granules to suplement diety zawierający naturalną, odtłuszczoną lecytynę w granulkach pochodzącą z niezmienionej genetycznie soi, która dostarcza cholinę i inozytol – substancje odgrywające kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu procesów poznawczych na właściwym poziomie.

Lecytyna pochodzi od greckiego słowa lekithos, które oznacza żółtko jaja. Substancja posiada wysoką wartość prozdrowotną i jest szeroko wykorzystywana w medycynie. Substancja ta pozyskiwana jest głównie z soi, rośliny o bogatym składzie chemicznym, która istotna jest nie tylko z punktu widzenia dietetyki, ale też pozytywnego wpływu na zdrowie, ze szczególnym uwzględnieniem funkcji poznawczych.

Skład chemiczny
Lecytyna sojowa jest mieszaniną fosfolipidów o różnych resztach kwasów tłuszczowych. W jej skład wchodzi m.in.: fosfatydylocholina (PC), fosfatydyloseryna (PS), fosfatydyloetanoloamina (PE), kwas fosfatydowy oraz fosfatydyloinozytol (PI).  W skład części lipofilowej wchodzą reszty kwasu tłuszczowego, natomiast część hydrofilową stanowi glicerol i reszty kwasu fosforowego oraz choliny.  

Lecytyna jako składnik błon komórkowych
Fosfolipidy uczestniczą w budowie błon komórkowych (m.in. neuronów i struktur wewnątrzkomórkowych) i wpływają na ich płynność i stabilność, a lecytyna jest ich doskonałym źródłem, dlatego powiązano ją z korzystnym wpływem na proces zapamiętywania.

Lecytyna prekursorem acetylocholiny
Lecytyna dostarcza choliny – składnika niezbędnego w produkcji acetylocholiny, która jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników. Acetylocholina stymuluje komórki rdzenia nadnerczy do produkcji amin katecholowych – dopaminy, noradrenaliny i adrenaliny, które wpływają na aktywność centralnego układu nerwowego i poprawiają wydolność psychofizyczną oraz łagodzą stany depresyjne. Niski poziom acetylocholiny może być przyczyną problemów z pamięcią i koncentracją, a w konsekwencji może prowadzić do zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Cholina ponadto uczestniczy w syntezie osłonek mielinowych, które mają funkcję neuroprotekcyjną oraz wpływa na prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych i przepuszczalność błon komórkowych.

Istnieje wiele badań potwierdzających wpływ lecytyny na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Według licznych obserwacji lecytyna może przeciwdziałać zaburzeniom poznawczym wśród osób w podeszłym wieku. Ponadto substancja ta sprzyja łagodzeniu objawów w przypadku zaburzeń neurodegeneracyjnych – może przyczynić się do poprawy pamięci, motoryki oraz zdolności kognitywnych.

Lecytyna jako nośnik inozytolu
Lecytyna dostarcza inozytolu – substancji należącej do grupy witamin B. Inozytol wspiera przekaźnictwo nerwowe, sprzyja redukcji stresu i napięcia oraz może być skuteczny w problemach z zasypianiem. Związek ten dodatkowo wpływa korzystnie na metabolizm cholesterolu.

Ponadto inozytol poprawia wrażliwość receptorów na serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem regulującym działanie ośrodkowego układu nerwowego, działa przeciwdepresyjnie, redukuje bezsenność, stabilizuje samopoczucie i reguluje czynność układu nerwowego.

Podsumowując, Life Extension Lecithin Granules to suplement diety, który może okazać się pomocny w przypadku pogorszenia pamięci, koncentracji i zdolności skupienia uwagi, nadpobudliwości mięśniowej oraz problemów ze snem. Preparat rekomendowany jest w stanach wyczerpania zarówno fizycznego, jak i psychicznego, a także może być stosowany przed wydarzeniami wymagającymi wyjątkowej prawności psychomotorycznej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 454 gPorcja dzienna: 1 łyżka stołowa (11 g)Ilość porcji w opakowaniu: 41
w porcji dziennej (11 g)zawartość%ZDS
Kalorie50*
Tłuszcz5 g*
Tłuszcze nasycone1.5 g*
Węglowodany1 g*
Lecytyna granulki (z odtłuszczonej soi, bez GMO), w tym:10 g*
Fosfatydylocholina2.3 g*
Fosfatydyloetanolamina2.0 g*
Fosfatydyloinozytol1.4 g*

Pozostałe składniki

Fosforan Wapnia

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Lecytyna

Informacja

Lecytyna należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi oraz metabolizm tłuszczu. Jest źródłem choliny, będącej prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnik) wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego, także inozytolu (stabilizatora równowagi miedzi i cynku w organizmie). Wpływa na poprawę koncentracji, kojarzenia i zapamiętywania. Tworzy koloidalną zawiesinę tłuszczu w cieczy (emulgacja) pozwalającą na wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem suplementów diety wspomagających pracę ośrodkowego układu nerwowego, krwionośnego, przyśpieszających odchudzanie oraz odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych jako emulgator, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: z przepisu lekarza zwyczajowo 1 – 10 g/24h

Fosfatydylocholina

Informacja

Fosfatydylocholina – grupa fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce cholinę. Może być syntetyzowana endogennie w organizmie człowieka, stanowi budulec błon komórkowych, przez co korzystnie wpływa na ich funkcjonowanie. Ze względu na powszechność występowania w organizmie, suplementacja fosfatydylocholiną wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.

Fosfolipid ten wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie tkanek wątrobowych. Działa hepatoprotekcyjnie, zmniejszając rozmiar szkód generowanych przez czynniki działające toksycznie wobec tego narządu, a także wspiera terapię jej zaburzeń. Redukuje stres oksydacyjny w obrębie wątroby, wpływając korzystnie na przeżywalność tworzących ją komórek.

Ze względu na obecność cząsteczek fosfatydylocholiny w błonach komórkowych, których sprawność jest kluczowa dla zachowania prawidłowego przewodnictwa nerwowego, wskazuje się też na korzystny wpływ tego związku wobec funkcji neuronalnych. Wskazuje się, że fosfatydylocholina szczególnie efektywna może być wobec zaburzeń związanych ze zbyt niskim stężeniem acetylocholiny w ustroju.

Fosfatydylocholinie przypisuje się także zdolności do promocji lipolizy. Ten zakres jej aktywności jest notowany jednak w przypadku stosowania miejscowego. Brak jest wiarygodnych źródeł mówiących o zdolności tego fosfolipidu do promocji tempa utraty tkanki tłuszczowej w podaniu oralnym.

Fosfatydyloetanolamina

Informacja

Fosfatydyloetanolamina (Kefalina) należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) z grupy, do której należą także fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, występującą w mózgu. Tworzą lecytynę, lub jest syntezowana z innych fosfolipidów (fosfatydyloseryna). Wpływa na stabilność błon komórkowych, poprzez stymulację profilu lipidowego. Etanoloamina, będąca pochodną fosfatydyloetanolaminy, wpływa na metabolizm tłuszczy. Fosfastydyloetanolamina  jest składnikiem preparatów odżywczych, funkcjonalnych i witaminowych przeważnie w połączeniu z innymi tłuszczami złożonymi.

Fosfatydyloinozytol

Informacja

Fosfatydyloinozytol - związek chemiczny z grupy fosfolipidów, uczestniczący w reakcja biochemicznych wewnątrz komórek, metabolizmie tłuszczy (stymulując profil lipidowy). Inozytol odpowiada za równowagę pomiędzy miedzią i cynkiem, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając nastrój a także rozwój szpiku kostnego. Niedobory inozytolu o mężczyzn mogą wpływać na niepłodność. W organizmie człowieka występuje w komórkach mózgowych, rozrodczych i mięśniowych, w tym w mięśniu sercowym oraz w wątrobie. Jest w połączeniu z innymi fosfolipidami, składnikiem preparatów odżywczych, funkcjonalnych i witaminowych.

Ostatnio na blogu

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

W tym wpisie odniesiemy się do badań opublikowanych w czasopiśmie Science, w artykule zatytułowanym „Witamina B3 moduluje mitochondrialną lukę i zapobiega...

czytaj więcej

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural drive, czyli „napęd nerwowy”. Neural drive jest sumą bodźców pobudzających jednostki motoryczne, by te mogły wywrzeć wpływ na włókna...

czytaj więcej

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych...

czytaj więcej

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

Metoda na masę i siłę, czyli periodyzacja równoległa w praktyce. Jeśli kojarzycie Wodyna, to zapewne znacie jego autorską metodę 15-10-5, za pomocą...

czytaj więcej

Kebab – ile to kalorii?

Kebab – ile to kalorii?

  Każdemu z Nas zdarzy się co jakiś czas spożyć fast-foody. Są to burgery, zapiekanki, kebaby, pity i różne inne przekąski. O ile z kanapką z McD....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027