Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Choline & Inositol 500mg Choline & Inositol 500mg

Cholinainozytol są członkami rodziny witamin z grupy B. Suplement diety Now Foods, Choline & Inositol może być pomocny w bezsenności, dolegliwościach sercowo-krążeniowych, bólach głowy, kłopotach z pamięcią, niepłodności, stanach depresyjnych, a nawet zapobieganiu łysieniu.

Cholina (dwuwinian choliny) – połączenie kwasu winowego i choliny w formie estru, który w tej postaci staje się prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Jest nazywana witaminą ożywiającą umysł. Już w okresie niemowlęctwa dzięki cholinie znajdującej się w mleku matki rozwija się mózg i cały system nerwowy.

Cholina stanowi substrat w syntezie fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które to są fosfolipidami budującymi błony komórkowe wszystkich komórek. Szczególnie ma to istotne znaczenie dla komórek glejowych tworzących wokół aksonów osłonkę mielinową odpowiedzialną za izolację i usprawnianie przekazywania impulsów nerwowych.

Związek choliny z cholesterolem
Cholina należy do tzw. substancji lipotropowych zajmujących się przetwarzaniem, stapianiem i transportowaniem molekuł tłuszczu. Lipoproteiny to związki tłuszczowe okryte jakby ochronną warstwą z białka. Tylko w ten sposób mogą być one transportowane we krwi, gdyż w przeciwnym razie tłuszcz odkładałby się na ściankach naczyń.

Razem z innymi substancjami cholina, która sama jest częścią substancji tłuszczowych i lipoprotein, nie tylko ułatwia przenoszenie tłuszczów z wątroby do innych narządów, ale i wchłanianie oraz zużytkowanie go w komórkach. Cholesterol jest potrzebną substancją, gdyż wchodzi m.in. w skład błony komórkowej, a w przypadku komórek nerwowych stanowi około 50% osłaniającej je wrażliwej warstwy mielinowej.

Cholina razem z innymi związkami dba o zachowanie pożądanej lepkości krwi. Niedobór choliny powoduje, że cholesterol krąży we krwi, ale nie dociera do komórek. Następuje jego jełczenie, sklejanie się odpadów martwego białka, w wyniku czego ulegają one zeskorupieniu, nie dopuszczając substancji odżywczych do komórek. Nie odżywione komórki tracą aktywność i nie są w stanie przesyłać sygnałów do mózgu, a nawet obumierają.

Wykorzystanie medyczne
Próbuje się cholinę wykorzystywać w leczeniu takich schorzeń, jak choroba Huntingtona, dyskineza, zaburzenia pracy układu nerwowego związane z niskim poziomem acetylocholiny w mózgu (choroba Alzheimera, niezdolność do uczenia się, utrudnione uczenie się mowy i opóźnienie funkcji motorycznych). Jednak badania nad tą substancją trwają nadal, a wyniki terapii za pomocą choliny nie zawsze są jednoznaczne. Naukowcy przypuszczają także, że cholina zapobiega nowotworom.

Niedobór choliny
Niedobór choliny może obniżać sprawność umysłu, nerwów, pamięci, możliwość koncentracji, powodować stany lękowe, rozdrażnienie, bezsenność, dolegliwości sercowe, krążeniowe, bóle głowy, szum w uszach, nagromadzenie się tłuszczu w wątrobie, obstrukcje.

Inozytol (witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia; może być syntezowany przez organizm, jednakże proces ten nie pokrywa pełnego zapotrzebowania. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest fosfolipidem będącym składnikiem błony komórkowej oraz prekursorem ważnych przekaźników drugorzędowych (mediatorów wewnątrzkomórkowych) pośredniczących w wymianie informacji chemicznej: trisfosforanu inozytolu (IP3) i diacylogliceroli (DAG).

Produkcja inozytolu w organizmie
Inozytol jest syntetyzowany w mózgu, częściowo w wątrobie, nerkach i prawdopodobnie we wszystkich tkankach. Jest również budulcem błon komórkowych. Krąży we krwi, skąd jest pobierany przez komórki nie potrafiące go syntetyzować. Wytwarzają go także bakterie obecne w naszym organizmie, m.in. znajdujące się w układzie pokarmowym.

Inozytol, a układ pokarmowy
Aby nasz organizm mógł wykorzystać inozytol z pożywienia, potrzebny jest enzym o nazwie fytaza, który znajduje się w soku jelitowym i kosmkach jelitowych. Dlatego też, jeśli powstają zakłócenia w środowisku jelitowym, może dojść do niedoboru inozytolu. Sytuacja taka może mieć miejsce również wtedy, gdy niewłaściwie się odżywiamy, korzystając jedynie z półgotowych produktów lub np. potraw przyrządzanych w kuchenkach mikrofalowych, co może pozbawić produkty naturalnych biosubstancji.

Odprężenie i poprawa samopoczucia
Niektórzy uznają inozytol za najlepszy środek o działaniu odprężającym, uwalniającym pacjentów od napięcia i lęków, a także nasenny. Badania wskazują, że inozytol umożliwia równowagę miedzi i cynku w komórkach mózgu, co ma duże znaczenie dla naszego systemu nerwowego. Zbyt duża ilość miedzi w komórkach mózgu może bowiem powodować rozdrażnienie, uciążliwe nerwice, agresywność, a nawet anomalie psychiczne. Obecność inozytolu koryguje tę nadwyżkę, a cynk równoważy niekorzystne działanie i przynosi odprężenie.

Aktywizacja neuroprzekaźników
Podobnie jak cholina substancja ta bierze również udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych i reguluje działanie niektórych enzymów. W komórce z cząstek inozytolu powstają jego fosforany, czyli aktywne sole kwasu fosforowego, które stymulują jony wapnia, aktywizując neuroprzekaźniki. Działają one różnie w zależności od organu, w którym się znajdują, dzięki wpływowi inozytolu na przemianę tkanki nerwowej zostają pobudzone do działania.

Inozytol a cholesterol
Współpracując z choliną, inozytol – jako składnik lecytyny – bierze udział w przemianie cholesterolu, dzięki czemu chroni organizm przed arteriosklerozą. Uczestniczy w produkcji, przenoszeniu i działaniu tłuszczów.

Pozytywny wpływ na podwyższony poziom glukozy we krwi
Szczególna sytuacja w przyswajaniu inozytolu występuje u diabetyków, którzy mają podwyższony poziom glukozy we krwi, co hamuje przyswajanie inozytolu w komórkach mózgowych i nerwowych. Powoduje to niedobór tej substancji w mięśniach, a w konsekwencji zakłócenia motoryczne i nerwowe. Sam inozytol może mieć terapeutyczny wpływ na choroby nerwów towarzyszące cukrzycy.

Leczenie niepłodności
Związek ten bierze także udział w wytwarzaniu spermy (100 g spermy zawiera 53 mg inozytolu). Dlatego też przypuszcza się, że brak inozytolu może stać się przyczyną niepłodności.

Zapobieganie łysieniu
Odgrywa także rolę w rozwoju wielu komórek w szpiku kostnym. Dzięki niemu rosną nasze włosy, a niekiedy stosuje się go w celu zapobiegania łysieniu (nie odnosi się to jednak do łysienia uwarunkowanego dziedzicznie).

Pozytywny wpływ na podwyższone ciśnienie tętnicze
Inozytol obniża również ciśnienie tętnicze powstałe wskutek stresu. Można zaobserwować też obecność inozytolu w zdrowych soczewkach oczu, dnie oka, a także łzach, co nasuwa przypuszczenie, że jego brak może prowadzić do chorób oczu. Jego metabolizm ulega zmianie przy przewlekłej niewydolności nerek oraz stwardnieniu rozsianym. Jednak w obu przypadkach zwiększenie dawek nie przynosi pożądanego rezultatu.

Inozytol jest wrażliwy na kofeinę zawartą w kawie. Dlatego u ludzi pijących po 2-4 filiżanki kawy dziennie może nastąpić jego niedobór.

Podsumowując suplement diety Now Foods Choline & Inositol zawiera te dwa składniki odżywcze mózgu które, pracują razem w organizmie w celu promowania lepszego poznania i ogólnego stanu zdrowia komórek mózgu. Cholinainozytol są podstawowymi składnikami wszystkich błon komórkowych oraz są niezbędne do odbywania się procesów psychicznych związanych z pamięcią, nauką. Odpowiadają za prawidłowy poziom pozytywnego nastroju i energii. 

InStock
4 1
4

lepsza koncentracja w moim przypadku, fajny produkt
Since 2005
Dodaj do koszyka
Choline & Inositol 500mg Choline & Inositol 500mg 100 kaps.
Now Foods
39,00 zł

Choline & Inositol 500mg 100 kaps.

4 na podstawie 1 opinii ilość: 100 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2023-08
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
39,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 38,22 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wspiera działanie układu nerwowego
  • Wspomaga leczenie niepłodności
  • Poprawia ogólne samopoczucie
  • Wspomaga metabolizm kwasów tłuszczowych
  • Niezbędne uzupełnienie codziennej diety
  • Pozytywny wpływ na układ krążenia
  • Poprawa przewodnictwa nerwowego
  • Polecany dla diabetyków

Cholinainozytol są członkami rodziny witamin z grupy B. Suplement diety Now Foods, Choline & Inositol może być pomocny w bezsenności, dolegliwościach sercowo-krążeniowych, bólach głowy, kłopotach z pamięcią, niepłodności, stanach depresyjnych, a nawet zapobieganiu łysieniu.

Cholina (dwuwinian choliny) – połączenie kwasu winowego i choliny w formie estru, który w tej postaci staje się prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Jest nazywana witaminą ożywiającą umysł. Już w okresie niemowlęctwa dzięki cholinie znajdującej się w mleku matki rozwija się mózg i cały system nerwowy.

Cholina stanowi substrat w syntezie fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które to są fosfolipidami budującymi błony komórkowe wszystkich komórek. Szczególnie ma to istotne znaczenie dla komórek glejowych tworzących wokół aksonów osłonkę mielinową odpowiedzialną za izolację i usprawnianie przekazywania impulsów nerwowych.

Związek choliny z cholesterolem
Cholina należy do tzw. substancji lipotropowych zajmujących się przetwarzaniem, stapianiem i transportowaniem molekuł tłuszczu. Lipoproteiny to związki tłuszczowe okryte jakby ochronną warstwą z białka. Tylko w ten sposób mogą być one transportowane we krwi, gdyż w przeciwnym razie tłuszcz odkładałby się na ściankach naczyń.

Razem z innymi substancjami cholina, która sama jest częścią substancji tłuszczowych i lipoprotein, nie tylko ułatwia przenoszenie tłuszczów z wątroby do innych narządów, ale i wchłanianie oraz zużytkowanie go w komórkach. Cholesterol jest potrzebną substancją, gdyż wchodzi m.in. w skład błony komórkowej, a w przypadku komórek nerwowych stanowi około 50% osłaniającej je wrażliwej warstwy mielinowej.

Cholina razem z innymi związkami dba o zachowanie pożądanej lepkości krwi. Niedobór choliny powoduje, że cholesterol krąży we krwi, ale nie dociera do komórek. Następuje jego jełczenie, sklejanie się odpadów martwego białka, w wyniku czego ulegają one zeskorupieniu, nie dopuszczając substancji odżywczych do komórek. Nie odżywione komórki tracą aktywność i nie są w stanie przesyłać sygnałów do mózgu, a nawet obumierają.

Wykorzystanie medyczne
Próbuje się cholinę wykorzystywać w leczeniu takich schorzeń, jak choroba Huntingtona, dyskineza, zaburzenia pracy układu nerwowego związane z niskim poziomem acetylocholiny w mózgu (choroba Alzheimera, niezdolność do uczenia się, utrudnione uczenie się mowy i opóźnienie funkcji motorycznych). Jednak badania nad tą substancją trwają nadal, a wyniki terapii za pomocą choliny nie zawsze są jednoznaczne. Naukowcy przypuszczają także, że cholina zapobiega nowotworom.

Niedobór choliny
Niedobór choliny może obniżać sprawność umysłu, nerwów, pamięci, możliwość koncentracji, powodować stany lękowe, rozdrażnienie, bezsenność, dolegliwości sercowe, krążeniowe, bóle głowy, szum w uszach, nagromadzenie się tłuszczu w wątrobie, obstrukcje.

Inozytol (witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia; może być syntezowany przez organizm, jednakże proces ten nie pokrywa pełnego zapotrzebowania. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest fosfolipidem będącym składnikiem błony komórkowej oraz prekursorem ważnych przekaźników drugorzędowych (mediatorów wewnątrzkomórkowych) pośredniczących w wymianie informacji chemicznej: trisfosforanu inozytolu (IP3) i diacylogliceroli (DAG).

Produkcja inozytolu w organizmie
Inozytol jest syntetyzowany w mózgu, częściowo w wątrobie, nerkach i prawdopodobnie we wszystkich tkankach. Jest również budulcem błon komórkowych. Krąży we krwi, skąd jest pobierany przez komórki nie potrafiące go syntetyzować. Wytwarzają go także bakterie obecne w naszym organizmie, m.in. znajdujące się w układzie pokarmowym.

Inozytol, a układ pokarmowy
Aby nasz organizm mógł wykorzystać inozytol z pożywienia, potrzebny jest enzym o nazwie fytaza, który znajduje się w soku jelitowym i kosmkach jelitowych. Dlatego też, jeśli powstają zakłócenia w środowisku jelitowym, może dojść do niedoboru inozytolu. Sytuacja taka może mieć miejsce również wtedy, gdy niewłaściwie się odżywiamy, korzystając jedynie z półgotowych produktów lub np. potraw przyrządzanych w kuchenkach mikrofalowych, co może pozbawić produkty naturalnych biosubstancji.

Odprężenie i poprawa samopoczucia
Niektórzy uznają inozytol za najlepszy środek o działaniu odprężającym, uwalniającym pacjentów od napięcia i lęków, a także nasenny. Badania wskazują, że inozytol umożliwia równowagę miedzi i cynku w komórkach mózgu, co ma duże znaczenie dla naszego systemu nerwowego. Zbyt duża ilość miedzi w komórkach mózgu może bowiem powodować rozdrażnienie, uciążliwe nerwice, agresywność, a nawet anomalie psychiczne. Obecność inozytolu koryguje tę nadwyżkę, a cynk równoważy niekorzystne działanie i przynosi odprężenie.

Aktywizacja neuroprzekaźników
Podobnie jak cholina substancja ta bierze również udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych i reguluje działanie niektórych enzymów. W komórce z cząstek inozytolu powstają jego fosforany, czyli aktywne sole kwasu fosforowego, które stymulują jony wapnia, aktywizując neuroprzekaźniki. Działają one różnie w zależności od organu, w którym się znajdują, dzięki wpływowi inozytolu na przemianę tkanki nerwowej zostają pobudzone do działania.

Inozytol a cholesterol
Współpracując z choliną, inozytol – jako składnik lecytyny – bierze udział w przemianie cholesterolu, dzięki czemu chroni organizm przed arteriosklerozą. Uczestniczy w produkcji, przenoszeniu i działaniu tłuszczów.

Pozytywny wpływ na podwyższony poziom glukozy we krwi
Szczególna sytuacja w przyswajaniu inozytolu występuje u diabetyków, którzy mają podwyższony poziom glukozy we krwi, co hamuje przyswajanie inozytolu w komórkach mózgowych i nerwowych. Powoduje to niedobór tej substancji w mięśniach, a w konsekwencji zakłócenia motoryczne i nerwowe. Sam inozytol może mieć terapeutyczny wpływ na choroby nerwów towarzyszące cukrzycy.

Leczenie niepłodności
Związek ten bierze także udział w wytwarzaniu spermy (100 g spermy zawiera 53 mg inozytolu). Dlatego też przypuszcza się, że brak inozytolu może stać się przyczyną niepłodności.

Zapobieganie łysieniu
Odgrywa także rolę w rozwoju wielu komórek w szpiku kostnym. Dzięki niemu rosną nasze włosy, a niekiedy stosuje się go w celu zapobiegania łysieniu (nie odnosi się to jednak do łysienia uwarunkowanego dziedzicznie).

Pozytywny wpływ na podwyższone ciśnienie tętnicze
Inozytol obniża również ciśnienie tętnicze powstałe wskutek stresu. Można zaobserwować też obecność inozytolu w zdrowych soczewkach oczu, dnie oka, a także łzach, co nasuwa przypuszczenie, że jego brak może prowadzić do chorób oczu. Jego metabolizm ulega zmianie przy przewlekłej niewydolności nerek oraz stwardnieniu rozsianym. Jednak w obu przypadkach zwiększenie dawek nie przynosi pożądanego rezultatu.

Inozytol jest wrażliwy na kofeinę zawartą w kawie. Dlatego u ludzi pijących po 2-4 filiżanki kawy dziennie może nastąpić jego niedobór.

Podsumowując suplement diety Now Foods Choline & Inositol zawiera te dwa składniki odżywcze mózgu które, pracują razem w organizmie w celu promowania lepszego poznania i ogólnego stanu zdrowia komórek mózgu. Cholinainozytol są podstawowymi składnikami wszystkich błon komórkowych oraz są niezbędne do odbywania się procesów psychicznych związanych z pamięcią, nauką. Odpowiadają za prawidłowy poziom pozytywnego nastroju i energii. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Dwuwinian Choliny250 mg-
Inozytol250 mg-

Pozostałe składniki

Żelatyna (kapsułka), stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego)

Ostatnia ocena

patryk

lepsza koncentracja w moim przypadku, fajny produkt

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Himalaya
22,00 zł

Ajurwedyjska formuła wspierająca zdrowie dróg moczowych. Profilaktyka kamicy nerkowej i chorób urologicznych.

Kupuję
Nordic Naturals
149,00 zł

Wysokiej jakości olej rybi, przebadany pod kątem czystości i świeżości.

Kupuję
Pileje
69,00 zł

3 precyzyjnie zdefiniowane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Polecany szczególnie w podróży.

Kupuję
Apollo's Hegemony
69,00 zł

Suplement diety zawierający kwasy omega-3, witaminy D3, E oraz K2, w optymalnie dobranych proporcjach.

Kupuję
Now Foods
109,00 zł

Suplement diety zawierający kwasy Omega-3. Wspomaga pracę serca i układu odpornościowego.

Kupuję
Swanson
39,00 zł

Szczególne wsparcie pracy mitochondriów. Wysoki potencjał antyoksydacyjny i stabilizacja błon komórkowych.

Kupuję

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Ostatnio na blogu

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej
Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak...

czytaj więcej
PTSD nie tylko w głowie

PTSD nie tylko w głowie

Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027