Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Vitamin C-1000 Complex Vitamin C-1000 Complex

XXL Nutrition Vitamin C-1000 Complex to środek dostarczający znaczącą ilość witaminy C w postaci kwasu askorbinowego, którego właściwości wzmocniono dodatkiem odpowiednich części roślin oraz silnych związków przeciwutleniających z grupy polifenoli. Produkt wzmacniając barierę antyoksydacyjną ustroju, niwelując stany zapalne, dbając o prawidłowy rozwój komórek oraz wspomagając kondycję licznych organów i układów, promuje zachowanie wysokiej witalności i zadowalającej efektywności organizmu.

Kwas askorbinowy – jeden z podstawowych związków przynależących do grupy hydrofilowych, dobrze rozpuszczalnych w wodzie substancji znanej pod nazwą witaminy C, związków pełniących te same, bądź bardzo zbliżone funkcje w organizmie ludzkim. Pod kontem strukturalnym zbliżony jest do glukozy. Po raz pierwszy wyizolował go zarówno z produktów odzwierzęcych, jak i roślinnych w 1928 roku biochemik węgierskiego pochodzenia Albert Szent-Györgyi, po czym przez kolejnych niemal dziesięć lat poszerzono wiedzę na temat danego związku chemicznego, głównie za sprawą W.N. Haworthona. Do dnia dzisiejszego witamina ta jest obiektem licznych badań prowadzonych pod kątem jej wpływu na organizm człowieka.

Oto właściwości witaminy C:
Podnosi wydajność bariery antyoksydacyjnej
Witamina C będąc ważnym donorem elektronów przekazywanych związkom z ich niedoborem, redukuje reaktywność wielu agresywnych związków utleniających, w tym: różnego rodzaju wolnych rodników, czy reaktywnym form tlenu i azotu. Wspomaga ona także regenerację pożytecznych, uprzednio utlenionych związków, np. witaminy E, której odnowa pozwala na dalsze pełnienie przez nią roli przypisanej w ustroju. Za sprawą swoich właściwości przeciwutleniających zmniejsza stres oksydacyjny, wspomaga regulację równowagi oksydo-redukcyjnej, ogranicza postęp niekontrolowanych procesów oksydacyjnych oraz zmniejsza peroksydację lipidów.

Niezbędna do pracy aparatu enzymatycznego
Zarówno samodzielnie, jak i poprzez zapewnienie odpowiedniego kofaktora, najczęściej zredukowanej formy żelaza, umożliwia pełnienie funkcji przez liczne enzymy. Pozwala m.in. na właściwą pracę licznych hydrolaz odpowiedzialnych za przemiany tłuszczy i steroidów.

Umożliwia syntezę wybranych hormonów i neurotransmiterów
Będąc ważnym dostarczycielem elektronów, bierze udział w wewnątrzustrojowej produkcji hormonów i neurotransmiterów. Jest szczególnie ważna dla syntezy np. noradrenaliny.

Wspomaga zachowanie istniejących struktur
Zapewniając odpowiednio wydajne działanie bariery antyoksydacyjnej oraz obniżając ponadnormatywnie rosnący poziom kortyzolu, kreuje warunki sprzyjające zachowaniu wcześniej wytworzonych struktur.

Spowalnia rozwój patologicznych komórek
Zmniejszając ilość przesadnie reaktywnych związków utleniających, wspierając wydalanie toksycznych ksenobiotyków z organizmu, jak również biorąc udział w tworzeniu tkanki łącznej wyłączającej komórki patologicznie zmienione z możliwości wchodzenia w interakcję z ustrojem, redukuje tempo powstawania komórek nowotworowych.

Angażuje się w gospodarkę energetyczną
Biorąc udział w syntezie endogennej L-karnityny, zapewnia powstawanie cząsteczek zdolnych do transportu kwasów tłuszczowych, a konkretnie ich wprowadzenie do mitochondriów celem przekształcenia w energię. Wykorzystując ten sam związek wyprowadza nadmiernie zgromadzoną ilość kwasów tłuszczowych toksycznych dla mitochondriów, dzięki czemu gwarantuje im niezakłóconą pracę. Wpływając na wydajność procesu syntezy transporterów tłuszczy do miejsc ich spalenia, zapewnia odpowiednią wydajność reakcji tworzenia niezbędnej do pracy licznych struktur organizmu energii.

Promuje dobrą kondycję układu krwionośnego
Angażując się w działalność enzymów katalizujących reakcję wprowadzania grup hydroksylowych do cząsteczek wybranych aminokwasów, tj. lizyny i proliny, z wytworzeniem ich pochodnych, mianowicie hydroksylizyny i hydroksyproliny, umożliwia tworzenie struktur kolagenu w naczyniach. Pozwalając na redukcję jonów żelaza z trój- do dwuwartościowego, podnosi stopień jego bioprzyswajalności i wykorzystania w procesach syntezy hemu, składowej umożliwiającej erytrocytom pełnienie funkcji transportera tlenu przez układ krwionośny. Przyczyniając się do obniżania triglicerydów oraz wzmagając transformacje cholesterolu do kwasów żółciowych, sprzyja utrzymaniu właściwego lipidogramu. Redukując ilość agresywnych związków utleniających, hamując procesy peroksydacji lipidów oraz wspierając syntezę prostaglandyn typu E odpowiedzialnych za rozszerzanie światła naczyń, kreuje warunki dogodne dla utrzymania odpowiedniej kondycji układu krwionośnego i jego prawidłowego funkcjonowania.

Zapewnia odpowiednią pracę układu nerwowego
Poprawiając dostępność katalizatorów do reakcji enzymatycznych wymaganych w procesach tworzenia ważnych katecholamin, jak również sprzyjając podnoszeniu ilości acetylocholiny poprzez blokowanie nadmiernej aktywności acetylocholinesterazy, pozwala na kreowanie odpowiedniej jakości neurotransmisji.

Wspiera układ immunologiczny
Jako istotna cząsteczka pozwalająca na wytworzenie wymagane sprawności immunoglobulin, granulocytów i makrofagów, wywiera istotny wpływ na prawidłową działalność układu odpornościowego.

Sprzyja zachowaniu płodności przez mężczyzn
Zmniejszając wielkość stresu oksydacyjnego oddziałującego na struktury jąder, zwiększa ich przetrwanie, co istotnie wpływa na utrzymanie wymaganej wydajności produkcyjnej danego narządu.

W skład produktu dodatkowo wchodzą:
Bioflawonoidy cytrusowe – nazwa określająca rozległy zbiór związków polifenolowych pochodzących z owoców roślin cytrusowych, m.in. Citrus limon, Citrus sinensis, Citrus reticulata, czy Citrus paradisi, drzew przynależących do rodziny Rutaceae, porastających ciepłe, niejednokrotnie wilgotne, często tropikalne rejony wielu kontynentów, w tym obydwu Ameryk, Europy i Azji. Do najbardziej charakterystycznych przedstawicieli danej grupy zaliczyć należy: hesperydynę, neohesperydynę, naringeninę, kwercytynę, diosminę, apigeninę oraz luteolinę. Odkrycie ich dobroczynnych właściwości stało się konsekwencją kontynuacji badań Alberta Szent-Györgyi nad witaminą C, gdzie ustalono, że grupa danych związków wzmacnia przeciwwysiękowe działanie danej witaminy. Ówcześnie nadano danej grupie związków niefigurującą obecnie nazwę witaminy P. Oddziałując wielokierunkowo na obniżanie stresu oksydacyjnego, m.in. poprzez: bezpośrednią redukcję wolnych rodników i reaktywnych form tlenu i azotu, chelatowanie nadmiernej ilości metali przejściowych, przerywanie wymykającej się spod kontroli kaskady procesów oksydacyjnych, ograniczanie peroksydacji lipidów, utrzymywanie odpowiedniej ilości wewnątrzustrojowych enzymów antyoksydacyjnych poprzez szlak ERK/Nrf2, wzmacniają funkcjonowanie bariery przeciwutleniającej. Zmniejszając aktywność NF-κB, iNOS i COX-2, ograniczają rozległość stanów zapalnych. Poprawiając strukturę naczyń wieńcowych, obniżając skłonność płytek krwi do zlepiania oraz blokując utlenianie lipoprotein o małej gęstości (LDL), wspomagają utrzymanie dobrej kondycji układu krwionośnego. Wykazując właściwości przeciwutleniające oraz zdolność przenikania bariery krew-mózg, co zwiększa skuteczność ich działania, sprzyjają zachowaniu prawidłowości struktur układu nerwowego. Podnosząc wydajność bariery antyoksydacyjnej wątroby, blokując wątrobową syntazę kwasów tłuszczowych oraz normując profil lipidowy i niektóre markery, jak: ALT, AST, czy ALP, promują zachowanie dobrego stanu wątroby. Działając przeciwutleniająco, wpływając na aktywność wybranych enzymów oraz wykazując efekty antyproliferacyjne, redukują tempo tworzenia komórek patologicznych w organizmie. Wpływając na zachowanie mitochondriów poprzez ograniczanie ich oksydacyjnego rozpadu, zmniejszając ilość tworzących się wewnątrz ustroju lipidów oraz obniżając oporność komórek na insulinę, sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała.

Owoc dzikiej róży – znany także pod nazwą Rose Hip, sproszkowany owoc pochodzący z osiągającego kilka metrów krzewu Rosa canina, rośliny zaklasyfikowanej do rodziny Rosaceae, rosnącej najliczniej w klimacie umiarkowanym półkuli północnej, zwłaszcza na terenach Europy i Azji oraz Aryki Północnej, choć spotkać ją można także na obszarach Australii i Oceanii. Głównymi składowymi aktywnymi owocu są: witamina C, karotenoidy, flawonoidy, takie jak: apigenina , eriodiktiol, kwercetyna, czy rutyna; galaktolipidy (DLGG, inaczej GOPO), triterpenoidy oraz garbniki. Obniżając zdolność utleniającą reaktywnych form tlenu i wolnych rodników, wiążąc nadmiar metali przejściowych, oddziałując na enzymy zaangażowane w procesy utleniania, przerywając ciąg niekontrolowanych procesów oksydacyjnych, przeciwdziałając niekorzystnemu utlenianiu tłuszczy, wzmacnia barierę antyoksydacyjną ustroju. Podnosząc wydajność przeciwutleniającą ustroju, wykazując efekty antyproliferacyjny i proapoptyczny wobec komórek nieprawidłowo zmienionych, ogranicza powstawanie i istnienie komórek patologicznych. Obniżając skurczowe ciśnienie krwi, wspomagając stabilizacji struktur naczyń m.in. wskutek podnoszenia ochrony przeciwutleniającej w naczyniach oraz wspierając optymalizację profilu lipidowego poprzez redukcję stężenia cholesterolu ogółem oraz lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), wspomaga zachowanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Redukując stres oksydacyjny, ograniczając migrację leukocytów polimorfojądrowych wywierając wpływa na zmniejszenie sygnalizacji zapaleń, jak również osłabiając uwalnianie odpowiednich metaloproteinaz (MMP) 1, 3 i 13 rozkładających kolagen typu II, hamując rozszczepiające proteoglikany proteazy ADAMTS 4 i 5 oraz inne czynniki rozkładające struktury chrząstki, za pośrednictwem blokowania NF-kB, wpływającego na zdolności IL-1β do indukowania aktywności białek katabolicznych; pozwala na zachowanie zadowalającego stanu kości i stawów. Oddziałując na pobudliwość białek PPAR, zmniejsza gromadzenie tłuszczu w wątrobie, pozwalając na utrzymanie wymaganej sprawności danego narządu. Tłumiąc aktywność PPARγ wpływającego na proliferację i różnicowanie adipocytów, przejawia pewne właściwości sprzyjające zachowaniu optymalnej masy ciała. Podnosząc pojemność antyoksydacyjną ustroju, wspierając zachowanie kolagenu typu II, promując zachowanie wody w strukturach skóry, dba o utrzymanie jej atrakcyjnego wyglądu.

Ekstrakt z Aceroli – wyciąg pozyskany z owoców Malpighia glabra, niskiego drzewa z rodziny Malpighiaceae, rozpowszechnionego na tropikalnych terenach obydwu Ameryk. Jego owoce słyną z wysokiej zawartości związków przejawiających właściwości przeciwutleniające, szczególnie witaminy C, karotenoidów oraz flawonoidów, w tym: 3-ramnozydu kwercetyny, czy antocyjanów: malwidyno-3,5-diglukozydu, cyjanidyno-3-ramnozydu i pelargonidin-3-ramnozydu. Deaktywując reaktywne formy tlenu i wolne rodniki, przerywając procesy niekontrolowanego utleniania, chelatując nadmierną ilość metali przejściowych, ograniczając peroksydację lipidów oraz promując aktywność enzymów przeciwutleniających, wykazuje efekt antyoksydacyjny. Działając przeciwutleniająco oraz chroniąc komórki przed promieniowaniem jonizującym, chroni struktury DNA przed patologicznymi zmianami. Zmniejszając niekorzystny wpływ promieniowania słonecznego na skórę, zmniejsza ilość uszkodzeń nim powodowanych, a tym samym dba o witalność skóry. Zwiększając wydajność bariery antyoksydacyjnej, minimalizując uszkodzenia materiału genetycznego oraz ingerując w aktywność szlaku sygnałowego Ras na etapie promocji mutacji komórkowej, przeciwdziała procesom nowotworzenia. Hamując aktywność alfa-glukozydazy, szczególnie maltazy oraz spowalniając jelitowy transport glukozy, wspomaga utrzymanie właściwej glikemii.

Hesperydyna – inaczej 7-rutozyd, glikozyd hesperetyny, aktywny biologicznie związek chemiczny z grupy flawonoidów charakterystyczny dla roślin z rodzaju Citrus, występujący naturalnie m.in. w mezokarpie owoców Citrus aurantium i Citrus sinensis, roślin zaklasyfikowanych do rodziny Rutaceae bytujących na obszarach Azji Południowo-Wschodniej. Przejawiając bezpośrednie działanie redukujące, chelatując związki utleniające, przerywając kaskady procesów utleniania inicjowanych związkami utleniającymi, oszczędzając zasoby innych związków antyoksydacyjnych oraz hamując aktywność wybranych enzymów, w tym cyklooksygenaza i lipooksygenza, m.in. z wykorzystaniem ścieżki ERK/Nrf2; inaktywują wolne rodniki i reaktywne formy tlenu, przejawiając poprzez to działanie przeciwutleniające. Zmniejszając pobudliwość COX-2, NF-kB oraz iNOS, redukuje wielkość zapaleń powstających w ustroju. Nasilając aktywność SIRT1, przyczynia się do utrzymania młodego biologicznie ustroju. Wykorzystując wybrane receptory opioidowe, zmniejsza natężenie uczucia bólu. Wpływając na sygnalizację serotoniny oraz korzystając z receptorów κ-opioidowych, promuje tworzenie pozytywnego nastawienia wobec życia i daje chęć do działania. Przejawiając bezpośrednie działanie antyoksydacyjne obniżające poziom nadtlenku wodoru oraz wpływając na inne szlaki niwelujące wielkość stresu oksydacyjnego, m.in. TrkA, ścieżki estrogenów, czy redukcja nadmiaru tlenków azotu, a także za pośrednictwem szlaku FcRγ/Fyn wzmagając tworzenie otoczki mielinowej stanowiącej ochronną część nerwów, ogranicza destrukcję i promuje zachowanie dobrej kondycji układu nerwowego. Hamują utlenianie lipidów przemieszczających się w naczyniach, zmniejszając ilość markerów kardiotoksyczności, wspomagając powstawanie i utrzymanie odpowiedniego stężenia tlenku azotu oraz kreując optymalny lipidogram, zapewnia prawidłową funkcjonalność układu sercowo-naczyniowego. Ingerując w aktywność receptorów serotoniny mających wpływ na wielkość apetytu, jak również pobudzając PPARa i PPARy, zwiększając ilość adiponektyny, nasilając tempo przemian metabolicznych oraz redukując wielkość zapaleń powstających w adipocytów, pozwala na zachowanie odpowiedniej masy ciała. Wzmagając pobudliwość MyoD, pomaga w procesach odnowy biologicznej tkanki mięśniowej. Przyspieszając proces różnicowania osteoblastów za pośrednictwem BMP, jak również promując mineralizację kości poprzez kreowanie natężenia ekspresji OPN, sprzyja utrzymaniu mocnego kośćca. Hamując powstawanie cytokin prozapalnych, redukuje rozległość zapaleń powstających w okolicach stawów.

Rutyna – inaczej rutozyd lub 3-rutynozyd kwercetyny, zestawienie kwercytyny i rutinozy tworzące glikozyd flawonolu będący bioflawonoidem wytwarzanym naturalnie przez rośliny z fenyloalaniny na szlaku fenylopropanoidowym, występujący w wielu roślinach, w tym roślinie od której pochodzi jego nazwa, tj. Ruta graveolens, kwitnącego ziela pochodzącego z Półwyspu Bałkańskiego. Ograniczając powstawanie nadtlenku wodoru poprzez wiązanie nadmiernej ilości żelaza, a także przedłużając trwałość witaminy C wskutek hamowania rozkładającej ją askorbinazy, podnosi wydajność bariery antyoksydacyjnej ustroju. Spowalniając powstawanie cyklooksygenazy-2 oraz indukowalnej syntazy tlenku azotu (iNOS), zmniejsza rozległość zapaleń. Redukując stres oksydacyjny, niwelując stany zapalne, promując syntezę tlenku azotu oraz zwiększając stabilność kolagenu i elastyny, poprawia rozszerzalność i elastyczność naczyń, przeciwdziała zlepianiu się erytrocytów, ogranicza przepuszczalność naczyń oraz wspiera zachowanie optymalnego ciśnienia krwi, dbając tym samym o kondycję i wspomagając pracę układu sercowo-naczyniowego. Nasilając różnicowanie komórek kostnych poprzez wzmaganie pobudliwości osteoblastów, wzmaga wzrost i odnowę kośćca. Hamując apoptozę komórek nerwowych oraz podnosząc wydajność czynników neurotropowych, sprzyja zachowaniu dobrego stanu układu nerwowego. Minimalizując agregację erytrocytów oraz przeciwdziałając niedokrwieniu i obrzękom siatkówki, zwiększa ostrość widzenia. Podnosząc ekspresję mRNA kolagenu typu I alfa 1 (COL1A1), spowalniając ekspresję mRNA metalopeptydazy 1 (MMP1) oraz zwiększając dostępność witaminy C, wspiera zachowanie struktur kolagenowych skóry, dbając tym samym o jej atrakcyjny wygląd i utrzymanie prawidłowości pełnionych przez nią funkcji. Biorąc udział w regulacji transportu jonów organicznych, podnosi efektywność pracy nerek. Wzmagając translokację transportera glukozy 4 (GLUT4), intensyfikuje wydajność wychwytu glukozy prze komórki, wspierając kreowanie poprawnej glikemii.

Kurkumina – dobrze rozpuszczalny w tłuszczach kurkuminoid przynależący do grupy bioflawonoidów utożasamiany głównie z Curcuma longa, ciepło i wilgotnolubną rośliną z rodziny Zingiberaceae porastającą południowe i południowo-wschodnie tereny Azji; w której to kłączach osiąga znaczące ilości sięgające 5-10%. Zostając wprowadzony do organizmu wpływa na jego funkcjonowanie zarówno bezpośrednio, jak i za pośrednictwem znajdujących się w nim receptorów, czynników transkrypcyjnych, czynników wzrostu, cytokin, czy enzymów. Za sprawą odpowiedniej struktury zdolnej do wygaszania związków utleniających, w tym: rodników hydroksylowych, rodników ponadtlenkowych, bądź dwutlenków azotu; ograniczając zbytnią syntezę tlenku azotu, przerywając peroksydację lipidów oraz wzmagając tworzenie wewnątrzustrojowych enzymów antyoksydacyjnych, szczególnie: peroksydazy glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej, s-transferazy glutationowej, oksygenazy hemowej i katalazy, a także zwiększając ilość glutationu zredukowanego, podnosi efektywność bariery przeciwutleniającej. Redukując nadmierne stężenie reaktywnych form tlenu i azotu, zmniejszając wielkość stężenia TNF-α, poprzez hamowanie aktywności czynnika NF-кB spowalniając syntezę cytokin prozapalnych, takich jak: IL-1, IL-6, IL-8; ograniczając działalność 5-lipooksygenazy odpowiedzialnej za tworzenie leukotrienów oraz minimalizując pobudliwość cyklooksygenazy COX-2 umożliwiającej syntezę prostaglandyn; niweluje wielkość stanów zapalnych. Redukując miejsca zapalne wskutek oddziaływania na szlaki NF-кB i STAT3 odpowiedzialne za pobudliwość: COX-2, prostaglandyn, chemokin i cytokin; ogranicza prawdopodobieństwo tworzenia się patologicznych komórek. Obniżając aktywność czynnika VEGF, redukuje tempo procesu angiogenezy odpowiedzialnego za odżywienie nieprawidłowo rozwijających się komórek. Promując blokowanie rozwoju patologicznych komórek  w fazie G1 cyklu komórkowego poprzez hamowanie tworzenia cykliny D1 oraz nasilanie produkcji inhibitorów zależnych od cyklin kinaz rodziny Kip, szczególnie: p21 i p27, co przekłada się na obniżenia tempa powielania materiału genetycznego i wzmacnianie aktywności p53, jak również spowalniając rozwój w innych fazach cyklu komórkowego, tutaj: G2/M i G0/G1 głównie za sprawą hamowania pobudliwości czynnika transkrypcyjnego NF-кB, niweluje szybkość rozwoju i zdolność do przeżycia komórek nowotworowych. Minimalizując rozpad kolagenu zlokalizowanego w naczyniach krwionośnych poprzez ograniczanie aktywności metaloproteaz MMP-2 i MMP-9 wydzielanych przez patologicznie rozwinięte komórki, wspiera zachowanie naturalnych barier przeciwdziałających tworzeniu się przerzutów i kolonizacji innych części ustroju przez komórki nowotworowe. Wpływając na pobudliwość białek Bax, Bcl-2 i p53 oraz promując ścieżki proapoptyczne, wspomaga zachodzenie procesów apoptozy, a tym samym i unicestwianie powstałych uprzednio nieprawidłowo zmienionych komórek. Zmniejszając proliferację dendrocytów i limfocytów B, T oraz NK, a tym samym obniżając produkcję cytokin prozapalnych, wyhamowuje zbyt agresywnie działający układ immunologiczny, optymalizując tym samym jego funkcjonowanie. Spowalniając wzrost bakterii Clostridium i Bacillusis oraz przeciwdziałając rozwojowi drożdżaków, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ograniczając rozwój pierwotniaków Leishmania, Plasmodium i Trypanosoma, zmniejsza ilość pierwotniaków bytujących w ustroju. Redukując stres oksydacyjny wewnątrz naczyń, zmniejszając utlenianie lipidów krążących w krwiobiegu oraz blokując pobudliwość czynnika transkrypcyjnego NF-кB oraz działając przeciwpłytkowo poprzez niwelowanie aktywności cyklooksygenzy, wspomaga kondycję układu sercowo-naczyniowego. Wywołując efekt przeciwutleniający, redukując stany zapalne, obniżając ilość markerów starzenia się układu nerwowego, w tym: utlenionych cukrów, lipidów, białek i kwasów nukleinowych; promując powstawanie chaperonin, zmniejszając tworzenie się niewłaściwie sfałdowanych białek i minimalizując ich agregację, jak również minimalizując gromadzenie zewnątrzkomórkowych złogów beta-amyloidów i włókien fibrylarnych, przyczynia się do utrzymania dobrego stanu układu nerwowego, jego prawidłowej pracy i zachowania odpowiednio wysokich zdolności poznawczych. Hamując powstawanie czynnika NF-кB, zmniejszając stężenie cytokin prozapalnych, np.: IL-1, IL-6 i TNF-α oraz ograniczając aktywność metaloproteaz, głównie MMP-13, pozwala na redukcję wielkości stanów zapalnych powstających w okolicach stawów. Wzmagając efektywność bariery antyoksydacyjnej, szczególnie za sprawą podnoszenia ilości zredukowanej formy glutationu, jak również ingerując w procesy żółciotwórcze, wspomaga utrzymanie prawidłowej kondycji wątroby. Promując sekrecję mucyny okalającej wnętrze żołądka, zapewniając odpowiednią funkcjonalność wątroby, działając żółciotwórczo i żółciopędnie, zapewnia właściwy stan przewodu pokarmowego oraz wspiera procesy trawienne w nim zachodzące. Przyczyniając się do utrzymania równowagi oksydacyjno-redukcyjnej oraz niwelowania nadmiernie zaognionych stanów zapalnych, głównie poprzez zmniejszanie pobudliwości czynnika NF-кB oraz obniżanie zbytnio zawyżonej ilości NO i TNF-α, poprawia stan trzustki, działanie insuliny, wykorzystanie glukozy przez komórki i zachowanie prawidłowej glikemii. Przeciwdziałając oksydacyjnej destrukcji neuronów dopaminergicznych, wspiera utrzymanie struktur odpowiedzialnych za wytworzenie dobrego nastroju i pozytywnego nastawienia wobec świata. Wzmagając aktywność hemooksygenazy 1, przyczynia się do poprawy erekcji.

XXL Nutrition Vitamin C-1000 Complex dostarczając ogromnych ilości witaminy C pod postacią kwasu askorbinowego, w zestawieniu z produktami roślinnymi i wybranymi bioflawonoidami, wywiera istotny, korzystny wpływ na organizm. Ograniczając agresywność wolnych rodników, reaktywnych form tlenu i azotu, przerywając kaskadę procesów niekontrolowanego utleniania, hamując peroksydację lipidów, wiążąc nadmiar metali przejściowych oraz oddziałując na zdolność katalityczną określonych enzymów, przejawia silne właściwości antyoksydacyjne. Wpływając na aktywność NF-κB, iNOS i COX-2, zmniejsza rozległość stanów zapalnych. Zapewnia funkcjonowanie licznym enzymom, hormonom i neurotransmiterom. Umożliwiając syntezę L-karnityny, wspierając zachowanie stabilności mitochondriów oraz ingerując w pobudliwość PPAR, angażuje się w pracę gospodarki energetycznej. Podnosząc wydajność bariery antyoksydacyjnej, redukując ilość ksenobiotyków, dbając o integralność materiału genetycznego oraz zapobiegając rozwojowi i przetrwaniu komórek patologicznych na różnych etapach ich rozwoju, zmniejsza występowanie nieprawidłowo zmienionych komórek. Utrzymując odpowiednią strukturę naczyń krwionośnych, redukując nadmierną krzepliwość krwi, kreując właściwy lipidogram, wspomagając produkcję hemu, zwiększając średnicę naczyń i normując ciśnienie krwi, promuje dobrą kondycję układu krwionośnego. Umożliwiając tworzenie wybranych neurotransmiterów oraz przeciwdziałając oksydacyjnej destrukcji neuronów, dba o prawidłową jakość neurotransmisji. Regulując pobudliwość komórek układu immunologicznego, a także wspierając detoksykację organizmu, poprawia pracę układu odpornościowego. Promując tworzenie kolagenu, jak również wpływając na jego zachowanie poprzez hamowanie proteaz go rozkładających, zapewnia trwałość struktur kości, stawów, czy skóry. Podnosząc pojemność bariery antyoksydacyjnej w wątrobie, szczególnie poprzez wspieranie tworzenia glutationu zredukowanego oraz spowalniając magazynowanie tłuszczu, wspomaga funkcjonowanie wątroby. Za sprawą swoich wielokierunkowych właściwości, produkt XXL NUTRITION Vitamin C-1000 Complex jest idealnym wyborem dla osób dbających o nieskazitelną kondycję fizyczną, jak i dobre samopoczucie psychiczne pozwalające cieszyć się życiem.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vitamin C-1000 Complex Vitamin C-1000 Complex 120 tab.
XXL NUTRITION
39,00 zł

Vitamin C-1000 Complex 120 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Witamina C wzmocniona o składniki roślinne
  • Zwiększa efektywność bariery antyoksydacyjnej
  • Redukuje wielkość stanów zapalnych
  • Umożliwia pracę wielu enzymów i hormonów
  • Wspomaga działanie gospodarki energetycznej
  • Sprzyja prawidłowemu rozwojowi komórek
  • Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego
  • Dba o właściwą kondycję układu nerwowego
  • Angażuje się w pracę układu odpornościowego
  • Zapewnia odpowiednią witalność skóry

XXL Nutrition Vitamin C-1000 Complex to środek dostarczający znaczącą ilość witaminy C w postaci kwasu askorbinowego, którego właściwości wzmocniono dodatkiem odpowiednich części roślin oraz silnych związków przeciwutleniających z grupy polifenoli. Produkt wzmacniając barierę antyoksydacyjną ustroju, niwelując stany zapalne, dbając o prawidłowy rozwój komórek oraz wspomagając kondycję licznych organów i układów, promuje zachowanie wysokiej witalności i zadowalającej efektywności organizmu.

Kwas askorbinowy – jeden z podstawowych związków przynależących do grupy hydrofilowych, dobrze rozpuszczalnych w wodzie substancji znanej pod nazwą witaminy C, związków pełniących te same, bądź bardzo zbliżone funkcje w organizmie ludzkim. Pod kontem strukturalnym zbliżony jest do glukozy. Po raz pierwszy wyizolował go zarówno z produktów odzwierzęcych, jak i roślinnych w 1928 roku biochemik węgierskiego pochodzenia Albert Szent-Györgyi, po czym przez kolejnych niemal dziesięć lat poszerzono wiedzę na temat danego związku chemicznego, głównie za sprawą W.N. Haworthona. Do dnia dzisiejszego witamina ta jest obiektem licznych badań prowadzonych pod kątem jej wpływu na organizm człowieka.

Oto właściwości witaminy C:
Podnosi wydajność bariery antyoksydacyjnej
Witamina C będąc ważnym donorem elektronów przekazywanych związkom z ich niedoborem, redukuje reaktywność wielu agresywnych związków utleniających, w tym: różnego rodzaju wolnych rodników, czy reaktywnym form tlenu i azotu. Wspomaga ona także regenerację pożytecznych, uprzednio utlenionych związków, np. witaminy E, której odnowa pozwala na dalsze pełnienie przez nią roli przypisanej w ustroju. Za sprawą swoich właściwości przeciwutleniających zmniejsza stres oksydacyjny, wspomaga regulację równowagi oksydo-redukcyjnej, ogranicza postęp niekontrolowanych procesów oksydacyjnych oraz zmniejsza peroksydację lipidów.

Niezbędna do pracy aparatu enzymatycznego
Zarówno samodzielnie, jak i poprzez zapewnienie odpowiedniego kofaktora, najczęściej zredukowanej formy żelaza, umożliwia pełnienie funkcji przez liczne enzymy. Pozwala m.in. na właściwą pracę licznych hydrolaz odpowiedzialnych za przemiany tłuszczy i steroidów.

Umożliwia syntezę wybranych hormonów i neurotransmiterów
Będąc ważnym dostarczycielem elektronów, bierze udział w wewnątrzustrojowej produkcji hormonów i neurotransmiterów. Jest szczególnie ważna dla syntezy np. noradrenaliny.

Wspomaga zachowanie istniejących struktur
Zapewniając odpowiednio wydajne działanie bariery antyoksydacyjnej oraz obniżając ponadnormatywnie rosnący poziom kortyzolu, kreuje warunki sprzyjające zachowaniu wcześniej wytworzonych struktur.

Spowalnia rozwój patologicznych komórek
Zmniejszając ilość przesadnie reaktywnych związków utleniających, wspierając wydalanie toksycznych ksenobiotyków z organizmu, jak również biorąc udział w tworzeniu tkanki łącznej wyłączającej komórki patologicznie zmienione z możliwości wchodzenia w interakcję z ustrojem, redukuje tempo powstawania komórek nowotworowych.

Angażuje się w gospodarkę energetyczną
Biorąc udział w syntezie endogennej L-karnityny, zapewnia powstawanie cząsteczek zdolnych do transportu kwasów tłuszczowych, a konkretnie ich wprowadzenie do mitochondriów celem przekształcenia w energię. Wykorzystując ten sam związek wyprowadza nadmiernie zgromadzoną ilość kwasów tłuszczowych toksycznych dla mitochondriów, dzięki czemu gwarantuje im niezakłóconą pracę. Wpływając na wydajność procesu syntezy transporterów tłuszczy do miejsc ich spalenia, zapewnia odpowiednią wydajność reakcji tworzenia niezbędnej do pracy licznych struktur organizmu energii.

Promuje dobrą kondycję układu krwionośnego
Angażując się w działalność enzymów katalizujących reakcję wprowadzania grup hydroksylowych do cząsteczek wybranych aminokwasów, tj. lizyny i proliny, z wytworzeniem ich pochodnych, mianowicie hydroksylizyny i hydroksyproliny, umożliwia tworzenie struktur kolagenu w naczyniach. Pozwalając na redukcję jonów żelaza z trój- do dwuwartościowego, podnosi stopień jego bioprzyswajalności i wykorzystania w procesach syntezy hemu, składowej umożliwiającej erytrocytom pełnienie funkcji transportera tlenu przez układ krwionośny. Przyczyniając się do obniżania triglicerydów oraz wzmagając transformacje cholesterolu do kwasów żółciowych, sprzyja utrzymaniu właściwego lipidogramu. Redukując ilość agresywnych związków utleniających, hamując procesy peroksydacji lipidów oraz wspierając syntezę prostaglandyn typu E odpowiedzialnych za rozszerzanie światła naczyń, kreuje warunki dogodne dla utrzymania odpowiedniej kondycji układu krwionośnego i jego prawidłowego funkcjonowania.

Zapewnia odpowiednią pracę układu nerwowego
Poprawiając dostępność katalizatorów do reakcji enzymatycznych wymaganych w procesach tworzenia ważnych katecholamin, jak również sprzyjając podnoszeniu ilości acetylocholiny poprzez blokowanie nadmiernej aktywności acetylocholinesterazy, pozwala na kreowanie odpowiedniej jakości neurotransmisji.

Wspiera układ immunologiczny
Jako istotna cząsteczka pozwalająca na wytworzenie wymagane sprawności immunoglobulin, granulocytów i makrofagów, wywiera istotny wpływ na prawidłową działalność układu odpornościowego.

Sprzyja zachowaniu płodności przez mężczyzn
Zmniejszając wielkość stresu oksydacyjnego oddziałującego na struktury jąder, zwiększa ich przetrwanie, co istotnie wpływa na utrzymanie wymaganej wydajności produkcyjnej danego narządu.

W skład produktu dodatkowo wchodzą:
Bioflawonoidy cytrusowe – nazwa określająca rozległy zbiór związków polifenolowych pochodzących z owoców roślin cytrusowych, m.in. Citrus limon, Citrus sinensis, Citrus reticulata, czy Citrus paradisi, drzew przynależących do rodziny Rutaceae, porastających ciepłe, niejednokrotnie wilgotne, często tropikalne rejony wielu kontynentów, w tym obydwu Ameryk, Europy i Azji. Do najbardziej charakterystycznych przedstawicieli danej grupy zaliczyć należy: hesperydynę, neohesperydynę, naringeninę, kwercytynę, diosminę, apigeninę oraz luteolinę. Odkrycie ich dobroczynnych właściwości stało się konsekwencją kontynuacji badań Alberta Szent-Györgyi nad witaminą C, gdzie ustalono, że grupa danych związków wzmacnia przeciwwysiękowe działanie danej witaminy. Ówcześnie nadano danej grupie związków niefigurującą obecnie nazwę witaminy P. Oddziałując wielokierunkowo na obniżanie stresu oksydacyjnego, m.in. poprzez: bezpośrednią redukcję wolnych rodników i reaktywnych form tlenu i azotu, chelatowanie nadmiernej ilości metali przejściowych, przerywanie wymykającej się spod kontroli kaskady procesów oksydacyjnych, ograniczanie peroksydacji lipidów, utrzymywanie odpowiedniej ilości wewnątrzustrojowych enzymów antyoksydacyjnych poprzez szlak ERK/Nrf2, wzmacniają funkcjonowanie bariery przeciwutleniającej. Zmniejszając aktywność NF-κB, iNOS i COX-2, ograniczają rozległość stanów zapalnych. Poprawiając strukturę naczyń wieńcowych, obniżając skłonność płytek krwi do zlepiania oraz blokując utlenianie lipoprotein o małej gęstości (LDL), wspomagają utrzymanie dobrej kondycji układu krwionośnego. Wykazując właściwości przeciwutleniające oraz zdolność przenikania bariery krew-mózg, co zwiększa skuteczność ich działania, sprzyjają zachowaniu prawidłowości struktur układu nerwowego. Podnosząc wydajność bariery antyoksydacyjnej wątroby, blokując wątrobową syntazę kwasów tłuszczowych oraz normując profil lipidowy i niektóre markery, jak: ALT, AST, czy ALP, promują zachowanie dobrego stanu wątroby. Działając przeciwutleniająco, wpływając na aktywność wybranych enzymów oraz wykazując efekty antyproliferacyjne, redukują tempo tworzenia komórek patologicznych w organizmie. Wpływając na zachowanie mitochondriów poprzez ograniczanie ich oksydacyjnego rozpadu, zmniejszając ilość tworzących się wewnątrz ustroju lipidów oraz obniżając oporność komórek na insulinę, sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała.

Owoc dzikiej róży – znany także pod nazwą Rose Hip, sproszkowany owoc pochodzący z osiągającego kilka metrów krzewu Rosa canina, rośliny zaklasyfikowanej do rodziny Rosaceae, rosnącej najliczniej w klimacie umiarkowanym półkuli północnej, zwłaszcza na terenach Europy i Azji oraz Aryki Północnej, choć spotkać ją można także na obszarach Australii i Oceanii. Głównymi składowymi aktywnymi owocu są: witamina C, karotenoidy, flawonoidy, takie jak: apigenina , eriodiktiol, kwercetyna, czy rutyna; galaktolipidy (DLGG, inaczej GOPO), triterpenoidy oraz garbniki. Obniżając zdolność utleniającą reaktywnych form tlenu i wolnych rodników, wiążąc nadmiar metali przejściowych, oddziałując na enzymy zaangażowane w procesy utleniania, przerywając ciąg niekontrolowanych procesów oksydacyjnych, przeciwdziałając niekorzystnemu utlenianiu tłuszczy, wzmacnia barierę antyoksydacyjną ustroju. Podnosząc wydajność przeciwutleniającą ustroju, wykazując efekty antyproliferacyjny i proapoptyczny wobec komórek nieprawidłowo zmienionych, ogranicza powstawanie i istnienie komórek patologicznych. Obniżając skurczowe ciśnienie krwi, wspomagając stabilizacji struktur naczyń m.in. wskutek podnoszenia ochrony przeciwutleniającej w naczyniach oraz wspierając optymalizację profilu lipidowego poprzez redukcję stężenia cholesterolu ogółem oraz lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), wspomaga zachowanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Redukując stres oksydacyjny, ograniczając migrację leukocytów polimorfojądrowych wywierając wpływa na zmniejszenie sygnalizacji zapaleń, jak również osłabiając uwalnianie odpowiednich metaloproteinaz (MMP) 1, 3 i 13 rozkładających kolagen typu II, hamując rozszczepiające proteoglikany proteazy ADAMTS 4 i 5 oraz inne czynniki rozkładające struktury chrząstki, za pośrednictwem blokowania NF-kB, wpływającego na zdolności IL-1β do indukowania aktywności białek katabolicznych; pozwala na zachowanie zadowalającego stanu kości i stawów. Oddziałując na pobudliwość białek PPAR, zmniejsza gromadzenie tłuszczu w wątrobie, pozwalając na utrzymanie wymaganej sprawności danego narządu. Tłumiąc aktywność PPARγ wpływającego na proliferację i różnicowanie adipocytów, przejawia pewne właściwości sprzyjające zachowaniu optymalnej masy ciała. Podnosząc pojemność antyoksydacyjną ustroju, wspierając zachowanie kolagenu typu II, promując zachowanie wody w strukturach skóry, dba o utrzymanie jej atrakcyjnego wyglądu.

Ekstrakt z Aceroli – wyciąg pozyskany z owoców Malpighia glabra, niskiego drzewa z rodziny Malpighiaceae, rozpowszechnionego na tropikalnych terenach obydwu Ameryk. Jego owoce słyną z wysokiej zawartości związków przejawiających właściwości przeciwutleniające, szczególnie witaminy C, karotenoidów oraz flawonoidów, w tym: 3-ramnozydu kwercetyny, czy antocyjanów: malwidyno-3,5-diglukozydu, cyjanidyno-3-ramnozydu i pelargonidin-3-ramnozydu. Deaktywując reaktywne formy tlenu i wolne rodniki, przerywając procesy niekontrolowanego utleniania, chelatując nadmierną ilość metali przejściowych, ograniczając peroksydację lipidów oraz promując aktywność enzymów przeciwutleniających, wykazuje efekt antyoksydacyjny. Działając przeciwutleniająco oraz chroniąc komórki przed promieniowaniem jonizującym, chroni struktury DNA przed patologicznymi zmianami. Zmniejszając niekorzystny wpływ promieniowania słonecznego na skórę, zmniejsza ilość uszkodzeń nim powodowanych, a tym samym dba o witalność skóry. Zwiększając wydajność bariery antyoksydacyjnej, minimalizując uszkodzenia materiału genetycznego oraz ingerując w aktywność szlaku sygnałowego Ras na etapie promocji mutacji komórkowej, przeciwdziała procesom nowotworzenia. Hamując aktywność alfa-glukozydazy, szczególnie maltazy oraz spowalniając jelitowy transport glukozy, wspomaga utrzymanie właściwej glikemii.

Hesperydyna – inaczej 7-rutozyd, glikozyd hesperetyny, aktywny biologicznie związek chemiczny z grupy flawonoidów charakterystyczny dla roślin z rodzaju Citrus, występujący naturalnie m.in. w mezokarpie owoców Citrus aurantium i Citrus sinensis, roślin zaklasyfikowanych do rodziny Rutaceae bytujących na obszarach Azji Południowo-Wschodniej. Przejawiając bezpośrednie działanie redukujące, chelatując związki utleniające, przerywając kaskady procesów utleniania inicjowanych związkami utleniającymi, oszczędzając zasoby innych związków antyoksydacyjnych oraz hamując aktywność wybranych enzymów, w tym cyklooksygenaza i lipooksygenza, m.in. z wykorzystaniem ścieżki ERK/Nrf2; inaktywują wolne rodniki i reaktywne formy tlenu, przejawiając poprzez to działanie przeciwutleniające. Zmniejszając pobudliwość COX-2, NF-kB oraz iNOS, redukuje wielkość zapaleń powstających w ustroju. Nasilając aktywność SIRT1, przyczynia się do utrzymania młodego biologicznie ustroju. Wykorzystując wybrane receptory opioidowe, zmniejsza natężenie uczucia bólu. Wpływając na sygnalizację serotoniny oraz korzystając z receptorów κ-opioidowych, promuje tworzenie pozytywnego nastawienia wobec życia i daje chęć do działania. Przejawiając bezpośrednie działanie antyoksydacyjne obniżające poziom nadtlenku wodoru oraz wpływając na inne szlaki niwelujące wielkość stresu oksydacyjnego, m.in. TrkA, ścieżki estrogenów, czy redukcja nadmiaru tlenków azotu, a także za pośrednictwem szlaku FcRγ/Fyn wzmagając tworzenie otoczki mielinowej stanowiącej ochronną część nerwów, ogranicza destrukcję i promuje zachowanie dobrej kondycji układu nerwowego. Hamują utlenianie lipidów przemieszczających się w naczyniach, zmniejszając ilość markerów kardiotoksyczności, wspomagając powstawanie i utrzymanie odpowiedniego stężenia tlenku azotu oraz kreując optymalny lipidogram, zapewnia prawidłową funkcjonalność układu sercowo-naczyniowego. Ingerując w aktywność receptorów serotoniny mających wpływ na wielkość apetytu, jak również pobudzając PPARa i PPARy, zwiększając ilość adiponektyny, nasilając tempo przemian metabolicznych oraz redukując wielkość zapaleń powstających w adipocytów, pozwala na zachowanie odpowiedniej masy ciała. Wzmagając pobudliwość MyoD, pomaga w procesach odnowy biologicznej tkanki mięśniowej. Przyspieszając proces różnicowania osteoblastów za pośrednictwem BMP, jak również promując mineralizację kości poprzez kreowanie natężenia ekspresji OPN, sprzyja utrzymaniu mocnego kośćca. Hamując powstawanie cytokin prozapalnych, redukuje rozległość zapaleń powstających w okolicach stawów.

Rutyna – inaczej rutozyd lub 3-rutynozyd kwercetyny, zestawienie kwercytyny i rutinozy tworzące glikozyd flawonolu będący bioflawonoidem wytwarzanym naturalnie przez rośliny z fenyloalaniny na szlaku fenylopropanoidowym, występujący w wielu roślinach, w tym roślinie od której pochodzi jego nazwa, tj. Ruta graveolens, kwitnącego ziela pochodzącego z Półwyspu Bałkańskiego. Ograniczając powstawanie nadtlenku wodoru poprzez wiązanie nadmiernej ilości żelaza, a także przedłużając trwałość witaminy C wskutek hamowania rozkładającej ją askorbinazy, podnosi wydajność bariery antyoksydacyjnej ustroju. Spowalniając powstawanie cyklooksygenazy-2 oraz indukowalnej syntazy tlenku azotu (iNOS), zmniejsza rozległość zapaleń. Redukując stres oksydacyjny, niwelując stany zapalne, promując syntezę tlenku azotu oraz zwiększając stabilność kolagenu i elastyny, poprawia rozszerzalność i elastyczność naczyń, przeciwdziała zlepianiu się erytrocytów, ogranicza przepuszczalność naczyń oraz wspiera zachowanie optymalnego ciśnienia krwi, dbając tym samym o kondycję i wspomagając pracę układu sercowo-naczyniowego. Nasilając różnicowanie komórek kostnych poprzez wzmaganie pobudliwości osteoblastów, wzmaga wzrost i odnowę kośćca. Hamując apoptozę komórek nerwowych oraz podnosząc wydajność czynników neurotropowych, sprzyja zachowaniu dobrego stanu układu nerwowego. Minimalizując agregację erytrocytów oraz przeciwdziałając niedokrwieniu i obrzękom siatkówki, zwiększa ostrość widzenia. Podnosząc ekspresję mRNA kolagenu typu I alfa 1 (COL1A1), spowalniając ekspresję mRNA metalopeptydazy 1 (MMP1) oraz zwiększając dostępność witaminy C, wspiera zachowanie struktur kolagenowych skóry, dbając tym samym o jej atrakcyjny wygląd i utrzymanie prawidłowości pełnionych przez nią funkcji. Biorąc udział w regulacji transportu jonów organicznych, podnosi efektywność pracy nerek. Wzmagając translokację transportera glukozy 4 (GLUT4), intensyfikuje wydajność wychwytu glukozy prze komórki, wspierając kreowanie poprawnej glikemii.

Kurkumina – dobrze rozpuszczalny w tłuszczach kurkuminoid przynależący do grupy bioflawonoidów utożasamiany głównie z Curcuma longa, ciepło i wilgotnolubną rośliną z rodziny Zingiberaceae porastającą południowe i południowo-wschodnie tereny Azji; w której to kłączach osiąga znaczące ilości sięgające 5-10%. Zostając wprowadzony do organizmu wpływa na jego funkcjonowanie zarówno bezpośrednio, jak i za pośrednictwem znajdujących się w nim receptorów, czynników transkrypcyjnych, czynników wzrostu, cytokin, czy enzymów. Za sprawą odpowiedniej struktury zdolnej do wygaszania związków utleniających, w tym: rodników hydroksylowych, rodników ponadtlenkowych, bądź dwutlenków azotu; ograniczając zbytnią syntezę tlenku azotu, przerywając peroksydację lipidów oraz wzmagając tworzenie wewnątrzustrojowych enzymów antyoksydacyjnych, szczególnie: peroksydazy glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej, s-transferazy glutationowej, oksygenazy hemowej i katalazy, a także zwiększając ilość glutationu zredukowanego, podnosi efektywność bariery przeciwutleniającej. Redukując nadmierne stężenie reaktywnych form tlenu i azotu, zmniejszając wielkość stężenia TNF-α, poprzez hamowanie aktywności czynnika NF-кB spowalniając syntezę cytokin prozapalnych, takich jak: IL-1, IL-6, IL-8; ograniczając działalność 5-lipooksygenazy odpowiedzialnej za tworzenie leukotrienów oraz minimalizując pobudliwość cyklooksygenazy COX-2 umożliwiającej syntezę prostaglandyn; niweluje wielkość stanów zapalnych. Redukując miejsca zapalne wskutek oddziaływania na szlaki NF-кB i STAT3 odpowiedzialne za pobudliwość: COX-2, prostaglandyn, chemokin i cytokin; ogranicza prawdopodobieństwo tworzenia się patologicznych komórek. Obniżając aktywność czynnika VEGF, redukuje tempo procesu angiogenezy odpowiedzialnego za odżywienie nieprawidłowo rozwijających się komórek. Promując blokowanie rozwoju patologicznych komórek  w fazie G1 cyklu komórkowego poprzez hamowanie tworzenia cykliny D1 oraz nasilanie produkcji inhibitorów zależnych od cyklin kinaz rodziny Kip, szczególnie: p21 i p27, co przekłada się na obniżenia tempa powielania materiału genetycznego i wzmacnianie aktywności p53, jak również spowalniając rozwój w innych fazach cyklu komórkowego, tutaj: G2/M i G0/G1 głównie za sprawą hamowania pobudliwości czynnika transkrypcyjnego NF-кB, niweluje szybkość rozwoju i zdolność do przeżycia komórek nowotworowych. Minimalizując rozpad kolagenu zlokalizowanego w naczyniach krwionośnych poprzez ograniczanie aktywności metaloproteaz MMP-2 i MMP-9 wydzielanych przez patologicznie rozwinięte komórki, wspiera zachowanie naturalnych barier przeciwdziałających tworzeniu się przerzutów i kolonizacji innych części ustroju przez komórki nowotworowe. Wpływając na pobudliwość białek Bax, Bcl-2 i p53 oraz promując ścieżki proapoptyczne, wspomaga zachodzenie procesów apoptozy, a tym samym i unicestwianie powstałych uprzednio nieprawidłowo zmienionych komórek. Zmniejszając proliferację dendrocytów i limfocytów B, T oraz NK, a tym samym obniżając produkcję cytokin prozapalnych, wyhamowuje zbyt agresywnie działający układ immunologiczny, optymalizując tym samym jego funkcjonowanie. Spowalniając wzrost bakterii Clostridium i Bacillusis oraz przeciwdziałając rozwojowi drożdżaków, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ograniczając rozwój pierwotniaków Leishmania, Plasmodium i Trypanosoma, zmniejsza ilość pierwotniaków bytujących w ustroju. Redukując stres oksydacyjny wewnątrz naczyń, zmniejszając utlenianie lipidów krążących w krwiobiegu oraz blokując pobudliwość czynnika transkrypcyjnego NF-кB oraz działając przeciwpłytkowo poprzez niwelowanie aktywności cyklooksygenzy, wspomaga kondycję układu sercowo-naczyniowego. Wywołując efekt przeciwutleniający, redukując stany zapalne, obniżając ilość markerów starzenia się układu nerwowego, w tym: utlenionych cukrów, lipidów, białek i kwasów nukleinowych; promując powstawanie chaperonin, zmniejszając tworzenie się niewłaściwie sfałdowanych białek i minimalizując ich agregację, jak również minimalizując gromadzenie zewnątrzkomórkowych złogów beta-amyloidów i włókien fibrylarnych, przyczynia się do utrzymania dobrego stanu układu nerwowego, jego prawidłowej pracy i zachowania odpowiednio wysokich zdolności poznawczych. Hamując powstawanie czynnika NF-кB, zmniejszając stężenie cytokin prozapalnych, np.: IL-1, IL-6 i TNF-α oraz ograniczając aktywność metaloproteaz, głównie MMP-13, pozwala na redukcję wielkości stanów zapalnych powstających w okolicach stawów. Wzmagając efektywność bariery antyoksydacyjnej, szczególnie za sprawą podnoszenia ilości zredukowanej formy glutationu, jak również ingerując w procesy żółciotwórcze, wspomaga utrzymanie prawidłowej kondycji wątroby. Promując sekrecję mucyny okalającej wnętrze żołądka, zapewniając odpowiednią funkcjonalność wątroby, działając żółciotwórczo i żółciopędnie, zapewnia właściwy stan przewodu pokarmowego oraz wspiera procesy trawienne w nim zachodzące. Przyczyniając się do utrzymania równowagi oksydacyjno-redukcyjnej oraz niwelowania nadmiernie zaognionych stanów zapalnych, głównie poprzez zmniejszanie pobudliwości czynnika NF-кB oraz obniżanie zbytnio zawyżonej ilości NO i TNF-α, poprawia stan trzustki, działanie insuliny, wykorzystanie glukozy przez komórki i zachowanie prawidłowej glikemii. Przeciwdziałając oksydacyjnej destrukcji neuronów dopaminergicznych, wspiera utrzymanie struktur odpowiedzialnych za wytworzenie dobrego nastroju i pozytywnego nastawienia wobec świata. Wzmagając aktywność hemooksygenazy 1, przyczynia się do poprawy erekcji.

XXL Nutrition Vitamin C-1000 Complex dostarczając ogromnych ilości witaminy C pod postacią kwasu askorbinowego, w zestawieniu z produktami roślinnymi i wybranymi bioflawonoidami, wywiera istotny, korzystny wpływ na organizm. Ograniczając agresywność wolnych rodników, reaktywnych form tlenu i azotu, przerywając kaskadę procesów niekontrolowanego utleniania, hamując peroksydację lipidów, wiążąc nadmiar metali przejściowych oraz oddziałując na zdolność katalityczną określonych enzymów, przejawia silne właściwości antyoksydacyjne. Wpływając na aktywność NF-κB, iNOS i COX-2, zmniejsza rozległość stanów zapalnych. Zapewnia funkcjonowanie licznym enzymom, hormonom i neurotransmiterom. Umożliwiając syntezę L-karnityny, wspierając zachowanie stabilności mitochondriów oraz ingerując w pobudliwość PPAR, angażuje się w pracę gospodarki energetycznej. Podnosząc wydajność bariery antyoksydacyjnej, redukując ilość ksenobiotyków, dbając o integralność materiału genetycznego oraz zapobiegając rozwojowi i przetrwaniu komórek patologicznych na różnych etapach ich rozwoju, zmniejsza występowanie nieprawidłowo zmienionych komórek. Utrzymując odpowiednią strukturę naczyń krwionośnych, redukując nadmierną krzepliwość krwi, kreując właściwy lipidogram, wspomagając produkcję hemu, zwiększając średnicę naczyń i normując ciśnienie krwi, promuje dobrą kondycję układu krwionośnego. Umożliwiając tworzenie wybranych neurotransmiterów oraz przeciwdziałając oksydacyjnej destrukcji neuronów, dba o prawidłową jakość neurotransmisji. Regulując pobudliwość komórek układu immunologicznego, a także wspierając detoksykację organizmu, poprawia pracę układu odpornościowego. Promując tworzenie kolagenu, jak również wpływając na jego zachowanie poprzez hamowanie proteaz go rozkładających, zapewnia trwałość struktur kości, stawów, czy skóry. Podnosząc pojemność bariery antyoksydacyjnej w wątrobie, szczególnie poprzez wspieranie tworzenia glutationu zredukowanego oraz spowalniając magazynowanie tłuszczu, wspomaga funkcjonowanie wątroby. Za sprawą swoich wielokierunkowych właściwości, produkt XXL NUTRITION Vitamin C-1000 Complex jest idealnym wyborem dla osób dbających o nieskazitelną kondycję fizyczną, jak i dobre samopoczucie psychiczne pozwalające cieszyć się życiem.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 120
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Witamina C (jako kwas askorbinowy)1000mg1250%
Bioflawonoidy cytrusowe100mg**
Owoc dzikiej róży10mg**
Ekstrakt z Aceroli5mg**
Hesperydyna1mg**
Rutyna1mg**
Kurkumina0.5mg**

Pozostałe składniki

Wypełniacz (celuloza), substancje przeciwzbrylające (kwas stearynowy, fosforan trójwapnia), substancje glazurujące (celuloza hydroksypropylometylowa, glicerol, talk, wosk carnauba), stabiliatory (dwutlenek krzemu, stearynian magnezu), barwniki (E171, E172).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
L-Tyrosine
L-Tyrosine
SWANSON
29,00 zł
więcej
Citrulline Malate
Citrulline Malate
XXL NUTRITION
89,00 zł
więcej
Ashwagandha 600 Sport
Ashwagandha 600 Sport
OLIMP
29,00 zł
więcej
Biotyna 2500mcg
Biotyna 2500mcg
ALINESS
19,90 zł
więcej
Holy Basil Leaf 400mg
Holy Basil Leaf 400mg
SWANSON
27,00 zł
więcej
Caffeine
Caffeine
RAW SERIES
35,00 zł
więcej

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Dzika róża (Rosa canina)

Informacja

Dzika róża (Rosa canina), znana głównie z wysokiej zawartości witaminy C (w czołówce wśród roślin europejskich), zawierająca w składzie również polifenole, które znacząco ułatwiają jej wchłanianie, jest powszechnie znanym, wartościowym składnikiem stosowanym w medycynie naturalnej.

Jedną z substancji czynnych zawartych w roślinie są flawonoidy, które wpływają na zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych. Karotenoidy, tj. likopen, wykazujący działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do usuwania wolnych rodników z organizmu, dzięki czemu opóźnia się proces jego starzenia.

Z dzikiej róży wytwarzane są leki oraz  suplementy witaminowe, gdyż oprócz witaminy C zawiera ona wiele innych, np. A, E, K, czy też witaminy z grupy B. Pomaga zatem w problemach z układem pokarmowym, ze szkorbutem oraz z zapaleniami, a także odgrywa znaczącą rolę we wspomaganiu pracy układu odpornościowego.

Acerola

Informacja

Acerola (wiśnia z Barbados) jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego (witaminy C), zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, bioflawonoidy oraz karotenoidy. Witamina C zawarta w aceroli stymuluje produkcję kolagenu mającego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów ruchu, przyśpieszając ich odnowę w okresie rekonwalescencji po przebytych urazach i kontuzjach. . Wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny (poprawiając stan naczyń krwionośnych), jest silnym antyoksydantem. Wykazuje nieznaczne działanie moczopędne oraz łagodzi zaburzenia układu pokarmowego i trawiennego. Jest nieodzowna w syntezie hormonów i transmiterów, nautralizuje wolne rodniki i zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Wchodzi w skład kompleksów wielowitaminowych, suplementów wspomagających układ odpornościowy i odżywkach, jako składnik ceniony ze względu na wysoką aktywność biologiczną dostępnych na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: W przeliczeniu na witaminę C: 30–500 mg na dobę.

Hesperydyna

Informacja

Hesperydyna (hesperidine) - bioflawonoid występujący w postaci naturalnej w roślinach (owocach, warzywach i ziołach), Jest antyoksydantem wiążącym wolne rodniki tlenowe, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia (wzmocnienie naczyń krwionośnych, poprawa krążenia). Podnosi skuteczność działania kwasu askorbinowego oraz utrzymując właściwą strukturę kolagenu wpływa na stan tkanki łącznej. Posiada również potencjał przeciwzapalny i przeciwalergiczny (zmniejszający uwalnianie histydyny) oraz zwiększa odporność organizmu. W suplementacji brak monopreparatów hesperydyny. Zarówno w postaci naturalnej, jak i syntetycznej, występuje w połączeniu z kwercetyną, rutyną i kwasem askorbinowym. Dostępny w preparatach prozdrowotnych wspomagających odporność organizmu, a także w niektórych stackach kreatynowych i boosterach azotowych.

Dawkowanie: Zalecane w suplementacji sportowej 20–100mg na dobę.

Witamina P

Informacja

Witamina P (rutyna, eskulina) należy do flawonoidów rozpuszczalnych w cieczach. Jest konieczna do utrzymania właściwego stanu skóry, przeciwdziałając drobnym wylewom i wybroczynom skórnym. Zapobiega krwawieniom dziąseł. Jest niezbędnym czynnikiem do prawidłowego działania i wchłaniania kwasu askorbinowego (witaminy C). Źródłem pozyskiwania są głóg, jeżyny, kasza gryczana, morele, owoce cytrusowe i wiśnie.

Kurkuma (Curcuma longa)

Informacja

Kurkuma (ostrzyż barwierski) jest rośliną azjatycką, z rodziny imbirowatych o intensywnym zapachu, zawierająca kurkuminę, służącą jako barwnik (pomarańczowo-żółty) do potraw np. z ryżu, o ostrym i piekącym smaku, rozpuszczalny w tłuszczu i alkoholach (w wodzie nierozpuszczalny).  Surowcem jest kłącze kurkumy, zawierające ponadto olejek eteryczny. Stosowana w profilaktyce leczenia ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwgorączkowe oraz żółciopędne. Zwiększa wydatnie termogenezę, wspomagając redukcję tkanki tłuszczowej. Potwierdzono jej działanie w przypadku leczenia chorób nowotworowych (niszczy niektóre komórki rakowe). W suplementacji dostępna jako składnik spalaczy tłuszczu dostępnych oraz suplementów poprawiających pracę tkanki chrzęstno-stawowej.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>