Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 217,00 zł | 434,00 zł | 651,00 zł | 868,00 zł | 1 086,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
Zamówienie: | 217,00 zł | 434,00 zł | 651,00 zł | 868,00 zł | 1 086,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
od 3 sztuk tylko: 63,70 zł / szt. -2%
Nordic Naturals Vitamin C Gummies to suplement diety, który pomaga uzupełnić deficyt jednej z najważniejszych dla zdrowia witamin, czyli witaminy C.
Preparat jest dostępny w postaci rozpuszczalnych gum do żucia o smaku mandarynkowym. Można go podawać osobom dorosłym i dzieciom powyżej 4 roku życia.
Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest łatwo rozpoznawalna i znana z wielokierunkowego, pozytywnego wpływu na organizm człowieka. Niestety, jej endogenna produkcja jest niemożliwa z powodu braku odpowiednich szlaków metabolicznych w ustroju. Z tego względu, podobnie jak wiele innych witamin, musi być dostarczana z zewnątrz.
Witamina C jest niezbędna dla utrzymania dobrego, ogólnego stanu zdrowia. Naukowcy podkreślają, że duże jej stężenie jest widoczne w komórkach odpornościowych, co daje przesłanki do stwierdzenia, że witamina ta ma wpływ na odporność. Jest zaangażowana m.in. w procesy immunomodulacyjne i może pobudzać syntezę interferonu.
Witamina C odgrywa znaczącą rolę w procesie produkcji kolagenu. Z dostarczanych przez nią elektronów korzystają enzymy biorące udział w hydroksylacji, która pozwala na konwersję prokolagenu w kolagen właściwy. Kolagen to najważniejsze białko w organizmie, obecne w naczyniach krwionośnych, chrząstkach, zębach, tkance łącznej, skórze, rogówce oka. Deficyt witaminy C często objawia się pogorszeniem kondycji skóry – traci ona jędrność, pojawiają się na niej bruzdy i „pajączki”, będące skutkiem pękania naczynek krwionośnych.
Witamina C to bardzo silny antyoksydant. Jej przeciwutleniające właściwości wykorzystuje się m.in. w profilaktyce chorób serca i zaburzeń funkcji naczyń krwionośnych. Co więcej – wymiatając wolne rodniki i zmniejszając natężenie stresu oksydacyjnego witamina ta obniża ryzyko rozwoju nowotworów.
Podsumowując, Nordic Naturals Vitamin C Gummies to idealny suplement dla osób, które wykazują zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C lub nie dostarczają jej tyle ile powinny z codzienną dietą. Odpowiednia podaż tej witaminy sprzyja wzmocnieniu ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu i może zmniejszyć ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych.
Preparat ma postać smacznych, owocowych gum, co nie oznacza, że jest smakołykiem, który można podawać dziecku w dowolnych ilościach. Warto pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin jest szkodliwy dla zdrowia. Trzeba na to uważać zwłaszcza w przypadku dzieci. Przy dobrze zbilansowanej, bogatej w owoce i warzywa diecie, sugerowane przez producenta 2 gumy dziennie to wystarczająca dawka, której nie należy przekraczać. O zwiększenie dawki mogą pokusić się osoby dorosłe, wykazujące zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, m.in. palacze, osoby narażone na regularny, bardzo intensywny wysiłek fizyczny, kobiety stosujące doustną antykoncepcję.
Preparat jest odpowiedni dla dzieci, które ukończyły 4 lata. Maluchy powinny przyjmować suplement pod nadzorem osoby dorosłej. Trzeba bowiem dopilnować, że gumy nie zostały połknięte, tylko całkowicie rozpuściły się w buzi dziecka.
Nordic Naturals to firma założona w 1995 roku. Na początku jej istnienia asortyment marki ograniczał się wyłącznie do oleju rybiego, obecne marka oferuje szerszą gamę prozdrowotnych suplementów diety. Założycielem marki jest Norweg Joar Opheim, który stworzył Nordic Naturals w odpowiedzi na słabą jakość dostępnych wówczas produktów z olejem rybim.
Produkty marki posiadają certyfikat Friend of the Sea, co świadczy o pozyskiwaniu oleju rybiego z przyjaznych środowisku, odpowiedzialnie zarządzanych źródeł. Oferowane przez firmę preparaty są dokładnie badane pod względem czystości.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w 1 porcji (2 żelki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 15 | † |
Całkowita zawartość węglowodanów | 4 g | 1% |
Cukry | 3 g | † |
Witamina C (jako kwas askorbinowy) | 250 mg | 417% |
Cukier organiczny, organiczny syrop z tapioki, pektyna, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, annato (barwnik), naturalny aromat.
Naturalny koenzym Q10 w kapsułkach. Potężne wsparcie pracy mitchondriów i układu krążenia.
KupujęKalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.
Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.
Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.
Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych
Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...
Jak poprawić wrażliwość insulinową?
To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...
Czy czekolada wspomaga odchudzanie?
W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...
Każdy z nas wie, że wysokiej jakości białko to element niezbędny w diecie każdego. Nie chodzi tu jedynie o sportowców czy...
Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie
Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...
Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży
Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...