Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Laktoferyna Laktoferyna

Pharmabest Laktoferyna to suplement diety zawierający multipotencjalne białko – laktoferynę. Laktoferyna wykazuje wszechstronne działanie biologiczne w organizmie człowieka. Najwięcej danych klinicznych dotyczy działania przeciwdrobnoustrojowego, co czyni ten składnik istotnym komponentem diety wpływającym na wspomaganie odporności.

Laktoferyna charakteryzuje się własnościami immunomodulującymi, bakteriostatycznymi, antywirusowymi, przeciwpasożytniczymi i przeciwgrzybicznymi. Dowiedziono, że wywiera pozytywny wpływ na włosy, skórę, paznokcie, jest użyteczna w schorzeniach górnych dróg oddechowych, posiada zdolność wiązania żelaza, chroni naturalną florę jelit, zapobiega rozwojowi artretyzmu oraz posiada właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. W jamie ustnej osób chorych na mukowiscydozę działa przeciwzapalnie i niszczy bakterie, które rozwijają się w śluzie. Spowalnia rozwój drobnoustrojów i zapobiega tworzeniu biofilmu przez bakterie. W preparatach dla dzieci pełni rolę narzędzia wspomagającego budowę systemu naturalnej odporności organizmu dziecka.

Podstawową, szczegółowo przebadaną własnością laktoferyny jest jej udział w transporcie żelaza, wynikający ze zdolności tego białka do wiązania atomów pierwiastków z grupy metali. LF znajdująca się w mleku matki, pełni istotną rolę w dostarczaniu noworodkowi niezbędnych pierwiastków.

Laktoferyna syntetyzowana przez wyspecjalizowane komórki wielu narządów jest ważnym elementem odporności nieswoistej. Przykładowo wytwarzana przez trzustkę, bierze udział w administrowaniu mikroflorą dwunastnicy, zaś nerkowa zmniejsza poziom wolnego żelaza w moczu, dzięki temu zabezpiecza tym drogi moczowe przed zakażeniem bakteryjnym.

Badania kliniczne dowiodły, że LF wykazuje również właściwości bakteriobójcze, które wynikają z jej zdolności do nawiązywania bezpośrednich interakcji ze ścianą komórkową mikroorganizmów. Silnie kationowy N-końcowy fragment  LF zwiększa przepuszczalność ściany komórkowej bakterii, co prowadzi do jej uszkodzenia i wycieku składników wewnątrzkomórkowych. Laktoferyna reaguje również z lipopolisacharydami w ścianach komórkowych bakterii Gram-ujemnych, powodując ich usuwanie.

Obecnie coraz większą uwagę zwraca się na zdolność  LF do hamowania replikacji  wirusów. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że osłania komórki gospodarza przed zakażeniem wirusowym oraz hamuje replikację wirusa po wniknięciu do komórki docelowej, przy czym opisywane są dwa mechanizmy jej przeciwwirusowego  działania.

Pierwszy polega na jej wiązaniu z cząsteczkami powierzchniowymi błony komórkowej gospodarza, które wykorzystywane są przez wirus jako receptor. W tym przypadku decydujące znaczenie ma powinowactwo laktoferyny do glikozaminoglikanów, które dla wielu różnych wirusów stanowią miejsce zakotwiczenia we wstępnej fazie zakażenia, przed połączeniem ze swoistymi dla danego wirusa receptorami i właściwą fuzją wirusa z błoną komórki gospodarza. Drugi mechanizm przeciwwirusowego działania LF polega na jej bezpośrednim wiązaniu z cząsteczkami wirusa.

Rola laktoferyny w infekcjach wirusowych nie ogranicza się jedynie do wyżej opisanych mechanizmów działania. Białko to oddziałuje także na układ immunologiczny, wpływając na odpowiedź. przeciwwirusową organizmu. W tym przypadku decydujące znaczenie ma zdolność LF do wzmagania aktywności komórek odgrywających rolę we wczesnych etapach infekcji wirusowej (komórki NK, monocyty, makrofagi, granulocyty), do kontroli produkcji cytokin i regulowania humoralnej i komórkowej odpowiedzi immunologicznej

Poziom LF w osoczu ulega sporemu podwyższeniu w stanach zapalnych i schorzeniach zakaźnych, a silnie spada u chorych z objawami AIDS. W schyłkowych stadiach AIDS spadek ten skorelowany jest w czasie ze zwiększoną wrażliwością chorych na zakażenia endogenne, charakterystyczne dla osobników o obniżonej odporności.

Szklanka mleka zawiera około 25 – 75 mg laktoferyny, czyli ilość podobną do tej, która znajduje się w większości suplementów diety. Niestety te białko jest wrażliwe na wysoką temperaturę i podczas sterylizacji w procesie UHT, ulega całkowitej denaturacji, co powoduje znaczne ograniczenie zdolności do wiązania różnych szczepów bakterii. Jako, że mleko UHT jest obecnie masowo spożywane, dieta osób dorosłych może zawierać jedynie znikome ilości tego immunomodulującego składnika.

Z racji tego, że laktoferyna występuje w niewielkich ilościach w mlekach modyfikowanych, dieta niemowląt i dzieci karmionych takich mlekiem, jest praktycznie pozbawiona tej substancji. Preparat nie zawiera fruktooligosacharydów (FOS), które w połączeniu z niektórymi mlekami modyfikowanymi mogą przekraczać dozwolone normy dobowego spożycia dla niemowląt.

W obu przypadkach, pomocne może okazać się zastosowanie laktoferyny w postaci suplementów diety, a mianowicie preparatu -  Pharmabest Laktoferyna.

Podsumowując, Pharmabest Laktoferyna to suplement diety, który znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu i prewencji schorzeń wirusowych ludzi, szczególnie w dobie zwiększającej się oporności drobnoustrojów na leczenie i rosnącej liczby pacjentów z upośledzonym działaniem układu immunologicznego. Laktoferyna jest świetną substancją o działaniu terapeutycznym, ponieważ ogranicza replikację wirusów i nie wpływa przy tym na normalny metabolizm komórkowy organizmu gospodarza. 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Laktoferyna Laktoferyna 15 kaps.
Pharmabest
21,00 zł

Laktoferyna 15 kaps.

ilość: 15 kaps.

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-02
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
21,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 20,58 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wspomaga działanie układu immunologicznego
  • Jest ważnym elementem odporności nieswoistej
  • Posiada właściwości antybakteryjne
  • Cechuje się działaniem przeciwwirusowym
  • Ochrania naturalną mikroflorę jelitową
  • Bierze udział w transporcie żelaza
  • Stosowanie nie powoduje skutków ubocznych

Pharmabest Laktoferyna to suplement diety zawierający multipotencjalne białko – laktoferynę. Laktoferyna wykazuje wszechstronne działanie biologiczne w organizmie człowieka. Najwięcej danych klinicznych dotyczy działania przeciwdrobnoustrojowego, co czyni ten składnik istotnym komponentem diety wpływającym na wspomaganie odporności.

Laktoferyna charakteryzuje się własnościami immunomodulującymi, bakteriostatycznymi, antywirusowymi, przeciwpasożytniczymi i przeciwgrzybicznymi. Dowiedziono, że wywiera pozytywny wpływ na włosy, skórę, paznokcie, jest użyteczna w schorzeniach górnych dróg oddechowych, posiada zdolność wiązania żelaza, chroni naturalną florę jelit, zapobiega rozwojowi artretyzmu oraz posiada właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. W jamie ustnej osób chorych na mukowiscydozę działa przeciwzapalnie i niszczy bakterie, które rozwijają się w śluzie. Spowalnia rozwój drobnoustrojów i zapobiega tworzeniu biofilmu przez bakterie. W preparatach dla dzieci pełni rolę narzędzia wspomagającego budowę systemu naturalnej odporności organizmu dziecka.

Podstawową, szczegółowo przebadaną własnością laktoferyny jest jej udział w transporcie żelaza, wynikający ze zdolności tego białka do wiązania atomów pierwiastków z grupy metali. LF znajdująca się w mleku matki, pełni istotną rolę w dostarczaniu noworodkowi niezbędnych pierwiastków.

Laktoferyna syntetyzowana przez wyspecjalizowane komórki wielu narządów jest ważnym elementem odporności nieswoistej. Przykładowo wytwarzana przez trzustkę, bierze udział w administrowaniu mikroflorą dwunastnicy, zaś nerkowa zmniejsza poziom wolnego żelaza w moczu, dzięki temu zabezpiecza tym drogi moczowe przed zakażeniem bakteryjnym.

Badania kliniczne dowiodły, że LF wykazuje również właściwości bakteriobójcze, które wynikają z jej zdolności do nawiązywania bezpośrednich interakcji ze ścianą komórkową mikroorganizmów. Silnie kationowy N-końcowy fragment  LF zwiększa przepuszczalność ściany komórkowej bakterii, co prowadzi do jej uszkodzenia i wycieku składników wewnątrzkomórkowych. Laktoferyna reaguje również z lipopolisacharydami w ścianach komórkowych bakterii Gram-ujemnych, powodując ich usuwanie.

Obecnie coraz większą uwagę zwraca się na zdolność  LF do hamowania replikacji  wirusów. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że osłania komórki gospodarza przed zakażeniem wirusowym oraz hamuje replikację wirusa po wniknięciu do komórki docelowej, przy czym opisywane są dwa mechanizmy jej przeciwwirusowego  działania.

Pierwszy polega na jej wiązaniu z cząsteczkami powierzchniowymi błony komórkowej gospodarza, które wykorzystywane są przez wirus jako receptor. W tym przypadku decydujące znaczenie ma powinowactwo laktoferyny do glikozaminoglikanów, które dla wielu różnych wirusów stanowią miejsce zakotwiczenia we wstępnej fazie zakażenia, przed połączeniem ze swoistymi dla danego wirusa receptorami i właściwą fuzją wirusa z błoną komórki gospodarza. Drugi mechanizm przeciwwirusowego działania LF polega na jej bezpośrednim wiązaniu z cząsteczkami wirusa.

Rola laktoferyny w infekcjach wirusowych nie ogranicza się jedynie do wyżej opisanych mechanizmów działania. Białko to oddziałuje także na układ immunologiczny, wpływając na odpowiedź. przeciwwirusową organizmu. W tym przypadku decydujące znaczenie ma zdolność LF do wzmagania aktywności komórek odgrywających rolę we wczesnych etapach infekcji wirusowej (komórki NK, monocyty, makrofagi, granulocyty), do kontroli produkcji cytokin i regulowania humoralnej i komórkowej odpowiedzi immunologicznej

Poziom LF w osoczu ulega sporemu podwyższeniu w stanach zapalnych i schorzeniach zakaźnych, a silnie spada u chorych z objawami AIDS. W schyłkowych stadiach AIDS spadek ten skorelowany jest w czasie ze zwiększoną wrażliwością chorych na zakażenia endogenne, charakterystyczne dla osobników o obniżonej odporności.

Szklanka mleka zawiera około 25 – 75 mg laktoferyny, czyli ilość podobną do tej, która znajduje się w większości suplementów diety. Niestety te białko jest wrażliwe na wysoką temperaturę i podczas sterylizacji w procesie UHT, ulega całkowitej denaturacji, co powoduje znaczne ograniczenie zdolności do wiązania różnych szczepów bakterii. Jako, że mleko UHT jest obecnie masowo spożywane, dieta osób dorosłych może zawierać jedynie znikome ilości tego immunomodulującego składnika.

Z racji tego, że laktoferyna występuje w niewielkich ilościach w mlekach modyfikowanych, dieta niemowląt i dzieci karmionych takich mlekiem, jest praktycznie pozbawiona tej substancji. Preparat nie zawiera fruktooligosacharydów (FOS), które w połączeniu z niektórymi mlekami modyfikowanymi mogą przekraczać dozwolone normy dobowego spożycia dla niemowląt.

W obu przypadkach, pomocne może okazać się zastosowanie laktoferyny w postaci suplementów diety, a mianowicie preparatu -  Pharmabest Laktoferyna.

Podsumowując, Pharmabest Laktoferyna to suplement diety, który znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu i prewencji schorzeń wirusowych ludzi, szczególnie w dobie zwiększającej się oporności drobnoustrojów na leczenie i rosnącej liczby pacjentów z upośledzonym działaniem układu immunologicznego. Laktoferyna jest świetną substancją o działaniu terapeutycznym, ponieważ ogranicza replikację wirusów i nie wpływa przy tym na normalny metabolizm komórkowy organizmu gospodarza. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 15 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 15
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna 11,55 kcal
Białko0,1 g
Węglowodany2,76 g
w tym cukry1,35 g
Tłuszcz0,013 g
Laktoferyna0,1 g**

Pozostałe składniki

Maltodekstryna, laktoferyna, substancja przeciwzbrylająca (mono- oraz diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471)).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Hi-tech
199,00 zł

Zaawansowany suplement przedtreningowy, intensywnie pobudza oraz promuje zdolności wysiłkowe.

Kupuję
Olimp
29,00 zł

Kapsułki zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 wzbogacone o witaminy D3 oraz K2.

Kupuję
Olimp
26,90 zł
(1)

Magnez z witaminą B6. Wspomaga pracę serca, wzmacnia kości, przeciwdziała skurczom i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Trec
8,90 zł

Skoncentrowana odżywka przedtreningowa dla sportowców. Ma działanie anaboliczne, zwiększa twardość mięśni.

Kupuję
Jarrow Formulas
29,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający chrom. Reguluje apetyt i wydzielanie insuliny, zmniejsza poziom cholesterolu.

Kupuję
Now Foods
35,00 zł

Witamina B8 działa przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo, przeciwdziała wahaniom nastroju.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Laktoferyna

Informacja

Laktoferyna – białko zaliczane do grupy transferyn naturalnie występujące w wydzielinach gruczołowych, tak jak ślina czy mleko. Jej szczególnie wysokie stężenia notuje się w siarze (colostrum) oraz mleku matki. Bierze udział w wykształcaniu się odporności nieswoistej. Wykazuje szeroki zakres funkcji odpornościowych, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.

Właściwości laktoferyny notowane są nie tylko wobec płynów ustrojowych je zawierających, ale także w przypadku jej suplementacji. W związku z tym suplementy z laktoferyną stosowane są w celu wsparcia funkcji odpornościowych organizmu. Szczególną aktywność białka notuje się w konfrontacji z infekcjami wirusowymi.

Ponadto, laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza, co również wykazuje korzystny wpływ względem funkcji immunologicznych. Wzmaga ona też fagocytozę oraz działa immunotropowo.

 

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027