Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Super Formula Super Formula

Sanprobi Super Formuła to suplement zawierający wyjątkową kompozycję 7 żywych szczepów bakterii probiotycznych oraz dwa prebiotyki: fruktooligosacharydy (FOS) i inulinę. Przeznaczeniem preparatu jest wsparcie i utrzymanie mikroflory jelitowej, pomoc w zachowaniu szczelności bariery jelitowej oraz wspomaganie systemu odpornościowego organizmu.

Kultury mikroorganizmów zasiedlających dolne odcinki przewodu pokarmowego, jego błona śluzowa oraz układ odpornościowy stanowią razem wewnętrzny system obronny. Działanie preparatu można podzielić na 3 poziomy.

1. Probiotyki i prebiotyki zawarte w suplemencie przyczyniają się do poprawy składu jakościowego i ilościowego mikrobiomu jelitowego oraz wspomagają jego funkcje (ograniczanie namnażania się bakterii patogennych i redukcja toksyn wytwarzanych przez mikroorganizmy negatywnie wpływające na zdrowie człowieka).

2. Probiotyki będące składnikami preparatu współgrają i wspomagają w pracy komórki nabłonka jelitowego. Uczestniczą w regulacji funkcji i kompozycji bariery jelitowej, wzmagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych oraz poprawiają wydzielanie śluzu, który pełni również funkcję ochronną.

3. Kultury bakterii probiotycznych stymulują wytwarzanie i reagują z substancjami identyfikowanymi przez układ odpornościowy. Takie działanie spełnia funkcję immunomodulującą, wzmaga syntezę ciał przeciwzapalnych oraz pobudza wytwarzanie immunoglobulin, co przekłada się na całkowite wzmocnienie odporności organizmu.

Probiotyki to pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, które podawane ludziom wywierają na ich organizmy pozytywny wpływ, zapewniając równowagę mikroflory zasiedlającej organizm.

Probiotyki z grupy baterii Bifidobacterium lactis (W51, W52) pozytywnie oddziałują na pracę przewodu pokarmowego oraz jelitowe funkcje obronne. Redukują ryzyko inwazji bakterii patogennych, uczestniczą w biosyntezie witaminy K i witamin z grupy B, wzmagają syntezę mucyny wchodzącej w skład śluzu oraz korzystnie wpływają na redukcję stanów zapalnych wewnątrz ustroju. Ponadto, zmniejszają endotoksemię, przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę, regulują motorykę w przewodzie pokarmowym i przywracają odpowiedni cykl wypróżnień.

Lactobacillus acidophilus W22 niwelują wzrost patogenów (grzyby, bakterie) i regulują pracę układu immunologicznego. Warto zauważyć, że ten rodzaj pałeczek kwasu mlekowego poprawia insulinowrażliwość i bierze udział w normalizowaniu gospodarki lipidowej organizmu.

Szczep Lactobacillus casei W20 syntetyzuje związki redukujące wzrost bakterii chorobotwórczych, uczestniczy w regulacji pH na zewnątrz błony śluzowej oraz stabilizacji połączeń między komórkami nabłonka jelit, dzięki czemu wzmacnia strukturę bariery jelitowej. Ten rodzaj mikroorganizmów hamuje również uwalnianie mediatorów stanu zapalanego, w tym czynnika martwicy nowotworów – TNF-α.

Lactobacillus plantarum W21 pełnią funkcję w regulacji metabolizmu oraz przyczyniają się do prawidłowej fermentacji i rozkładu węglowodanów przyjmowanych wraz z pożywieniem. Mają również właściwości zmniejszające ilość leptyny w surowicy krwi. Hormon ten odpowiada za odczuwanie sytości i głodu oraz wpływa na regulację procesów metabolicznych i powstawanie otyłości. Dodatkowo, jak każdy pozytywny szczep bakterii jelitowych, wpływa immunomodulująco i korzystnie na szczelność bariery jelitowej.

Lactobacillus salivarius W24 zasiedlają wnętrze jelita cienkiego i syntetyzują laktazę – enzym uczestniczący w trawieniu laktozy. Bardzo często niedobór tego enzymu powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu niefermentowanych produktów mlecznych. Ponadto, szczep uczestniczy w regulacji pH na zewnątrz błony śluzowej przewodu pokarmowego zapewniając tym korzystne środowisko życia innych pozytywnych bakterii jelitowych.

Bakterie probiotyczne Lactococcus lactis W19 posiadają bardzo silne właściwości immunomodulujące. Redukują odpowiedź alergiczną ustroju, uczestniczą w regulacji wytwarzania cytokin oraz same syntetyzują naturalny antybiotyk – nizynę. Związek ten jest obojętny dla organizmu, a silnie skuteczny w zwalczaniu bakterii patogennych. 

Prebiotyki to nie ulegające trawieniu składniki żywności, które pozytywnie wpływają na organizm gospodarza przez wybiórczą stymulacje wzrostu i/lub czynności jednego rodzaju lub zawężonej liczby bakterii zasiedlających okrężnicę.

Fruktooligosacharydy i inulina wchodzące w skład suplementu wspierają rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych, stymulują wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych, wpływają na gospodarkę tłuszczową i wrażliwość insulinową tkanek organizmu oraz sekrecję hormonów sytości regulację łaknienia.

Podsumowując, Sanprobi Super Formuła to suplement diety, którego suplementacja polecana jest wśród osób cierpiących na nadwagę lub otyłość, zaburzenia gospodarki lipidowej, cukrzycę i nieprawidłową tolerancję glukozy, nadciśnienie tętnicze i chorobę niedokrwienną serca oraz zespół metaboliczny. Preparat zaleca się również wszystkim stosującym diety redukcyjne oraz diety bogate w cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe i żywność przetworzoną.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Super Formula Super Formula 40 kaps.
Sanprobi
33,00 zł

Super Formula 40 kaps.

Magazyn UE

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

33,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Zawiera 7 szczepów probiotyków
  • Wspiera mikroflorę jelitową
  • Pomaga zachować szczelność jelit
  • Wspiera układ immunologiczny
  • Wzmaga syntezę ciał przeciwzapalnych
  • Poprawia wrażliwość insulinową
  • Bierze udział w regulacji metabolizmu
  • Wpływa na odczuwanie głodu i sytości
  • Wspomaga skuteczne odchudzanie

Sanprobi Super Formuła to suplement zawierający wyjątkową kompozycję 7 żywych szczepów bakterii probiotycznych oraz dwa prebiotyki: fruktooligosacharydy (FOS) i inulinę. Przeznaczeniem preparatu jest wsparcie i utrzymanie mikroflory jelitowej, pomoc w zachowaniu szczelności bariery jelitowej oraz wspomaganie systemu odpornościowego organizmu.

Kultury mikroorganizmów zasiedlających dolne odcinki przewodu pokarmowego, jego błona śluzowa oraz układ odpornościowy stanowią razem wewnętrzny system obronny. Działanie preparatu można podzielić na 3 poziomy.

1. Probiotyki i prebiotyki zawarte w suplemencie przyczyniają się do poprawy składu jakościowego i ilościowego mikrobiomu jelitowego oraz wspomagają jego funkcje (ograniczanie namnażania się bakterii patogennych i redukcja toksyn wytwarzanych przez mikroorganizmy negatywnie wpływające na zdrowie człowieka).

2. Probiotyki będące składnikami preparatu współgrają i wspomagają w pracy komórki nabłonka jelitowego. Uczestniczą w regulacji funkcji i kompozycji bariery jelitowej, wzmagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych oraz poprawiają wydzielanie śluzu, który pełni również funkcję ochronną.

3. Kultury bakterii probiotycznych stymulują wytwarzanie i reagują z substancjami identyfikowanymi przez układ odpornościowy. Takie działanie spełnia funkcję immunomodulującą, wzmaga syntezę ciał przeciwzapalnych oraz pobudza wytwarzanie immunoglobulin, co przekłada się na całkowite wzmocnienie odporności organizmu.

Probiotyki to pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, które podawane ludziom wywierają na ich organizmy pozytywny wpływ, zapewniając równowagę mikroflory zasiedlającej organizm.

Probiotyki z grupy baterii Bifidobacterium lactis (W51, W52) pozytywnie oddziałują na pracę przewodu pokarmowego oraz jelitowe funkcje obronne. Redukują ryzyko inwazji bakterii patogennych, uczestniczą w biosyntezie witaminy K i witamin z grupy B, wzmagają syntezę mucyny wchodzącej w skład śluzu oraz korzystnie wpływają na redukcję stanów zapalnych wewnątrz ustroju. Ponadto, zmniejszają endotoksemię, przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę, regulują motorykę w przewodzie pokarmowym i przywracają odpowiedni cykl wypróżnień.

Lactobacillus acidophilus W22 niwelują wzrost patogenów (grzyby, bakterie) i regulują pracę układu immunologicznego. Warto zauważyć, że ten rodzaj pałeczek kwasu mlekowego poprawia insulinowrażliwość i bierze udział w normalizowaniu gospodarki lipidowej organizmu.

Szczep Lactobacillus casei W20 syntetyzuje związki redukujące wzrost bakterii chorobotwórczych, uczestniczy w regulacji pH na zewnątrz błony śluzowej oraz stabilizacji połączeń między komórkami nabłonka jelit, dzięki czemu wzmacnia strukturę bariery jelitowej. Ten rodzaj mikroorganizmów hamuje również uwalnianie mediatorów stanu zapalanego, w tym czynnika martwicy nowotworów – TNF-α.

Lactobacillus plantarum W21 pełnią funkcję w regulacji metabolizmu oraz przyczyniają się do prawidłowej fermentacji i rozkładu węglowodanów przyjmowanych wraz z pożywieniem. Mają również właściwości zmniejszające ilość leptyny w surowicy krwi. Hormon ten odpowiada za odczuwanie sytości i głodu oraz wpływa na regulację procesów metabolicznych i powstawanie otyłości. Dodatkowo, jak każdy pozytywny szczep bakterii jelitowych, wpływa immunomodulująco i korzystnie na szczelność bariery jelitowej.

Lactobacillus salivarius W24 zasiedlają wnętrze jelita cienkiego i syntetyzują laktazę – enzym uczestniczący w trawieniu laktozy. Bardzo często niedobór tego enzymu powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu niefermentowanych produktów mlecznych. Ponadto, szczep uczestniczy w regulacji pH na zewnątrz błony śluzowej przewodu pokarmowego zapewniając tym korzystne środowisko życia innych pozytywnych bakterii jelitowych.

Bakterie probiotyczne Lactococcus lactis W19 posiadają bardzo silne właściwości immunomodulujące. Redukują odpowiedź alergiczną ustroju, uczestniczą w regulacji wytwarzania cytokin oraz same syntetyzują naturalny antybiotyk – nizynę. Związek ten jest obojętny dla organizmu, a silnie skuteczny w zwalczaniu bakterii patogennych. 

Prebiotyki to nie ulegające trawieniu składniki żywności, które pozytywnie wpływają na organizm gospodarza przez wybiórczą stymulacje wzrostu i/lub czynności jednego rodzaju lub zawężonej liczby bakterii zasiedlających okrężnicę.

Fruktooligosacharydy i inulina wchodzące w skład suplementu wspierają rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych, stymulują wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych, wpływają na gospodarkę tłuszczową i wrażliwość insulinową tkanek organizmu oraz sekrecję hormonów sytości regulację łaknienia.

Podsumowując, Sanprobi Super Formuła to suplement diety, którego suplementacja polecana jest wśród osób cierpiących na nadwagę lub otyłość, zaburzenia gospodarki lipidowej, cukrzycę i nieprawidłową tolerancję glukozy, nadciśnienie tętnicze i chorobę niedokrwienną serca oraz zespół metaboliczny. Preparat zaleca się również wszystkim stosującym diety redukcyjne oraz diety bogate w cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe i żywność przetworzoną.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 40 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 40
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Szczepy bakterii probiotycznych≥1.0 x 10^9 CFU*/g**
Bifidobacterium lactis W51**
Bifidobacterium lactis W52**
Lactobacillus acidophilus W22**
Lactobacillus casei W20**
Lactobacillus plantarum W21**
Lactobacillus salivarius W24**
Lactococcus lactis W19**
Fruktooligosacharydy (FOS)**
Inulina**

Pozostałe składniki

Amylazy, chlorek potasu, siarczan magnezu, skrobia kukurydziana, wanilia, siarczan manganu, maltodekstryny

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
65,00 zł

Suplement wspierający zdrowie układu moczowego

Kupuję
Life Extension
79,00 zł

Bioaktywny metylofolian 5-MTHF dla osób z zaburzeniami metylacji i wysokim poziomem homocysteiny.

Kupuję
Swanson
15,00 zł

Opatentowana forma kwasu foliowego Quatrefolic®. Promuje prawidłowe funkcje układu nerwowego.

Kupuję
Jarrow Formulas
139,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla kobiet ciężarnych oraz karmiących.

Kupuję
Aliness
45,90 zł

Ekstrakt z pędów bambusa, będący doskonałym źródłem krzemu. Wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Kupuję
  • Popularny
Sulbutiamine
Apollo's Hegemony
89,00 zł
(7)

Szybko i skutecznie przekracza barierę krew-mózg; zwiększa poziom energii i niweluje uczucie zmęczenia.

Kupuję

Probiotyki

Informacja

Probiotyki, mikroorganizmy wywierające korzystny wpływ na działanie organizmu. Zaliczenie do priobotyków uzależnione jest od spełnienia następujących warunków: odporność na działanie soków trawiennych i zdolność zagnieżdżania się w przewodzie pokarmowym. Do podstawowych probiotyków zalicza się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) oraz drożdże (Saccharomyces boulardii). Zwiększają odporność organizmu (wykazują również pewien potencjał w przypadku leczenia chorób nowotworowych), zapobiegają infekcjom bakteryjnym, biegunkom oraz wspomagają przyswajalność niektórych produktów żywnościowych (w tym: laktozy – cukru mlecznego). Naturalnym źródłem ich pozyskiwania jest nabiał (sery, jogurty, kefiry), kiszonki (ogórki, kapusta) i część wędlin. Występują w postaci monopreparatów (zawierających wyselekcjonowane szczepy kultur mleczarskich) lub w preparatach wieloskładnikowych (np. stanowią dodatek do odżywek białkowych), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactococcus lactis

Informacja

Lactococcus lactis  (dawniej Streptococcus lactis) to bakterie Gram-dodatnie, zdolne do przeprowadzania fermentacji mlekowej, uznawane za tzw. bezpieczne drobnoustroje (GRAS – generally recognizes as safe), posiadające właściwości probiotyczne. Można je znaleźć w produktach spożywczych takich jak kwas chlebowy, sery, jogurty. Ponadto naturalnie występują w układzie trawiennym człowieka.

Oprócz korzystnego wpływu na pracę przewodu pokarmowego i kondycję jelit Lactococcus lactis sprzyjają wzmocnieniu odporności, mogą łagodzić objawy alergii i promują prawidłowe ciśnienie tętnicze. Wykazują również właściwości przeciwutleniające i zwiększają aktywność endogennych enzymów antyoksydacyjnych - katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej oraz peroksydazy glutationowej.

W suplementacji najczęściej są łączone z innymi szczepami. Można je znaleźć w wielu formułach probiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl  

 

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027