Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Vision Optimizer Vision Optimizer

Jarrow Formulas Vision Optimizer to kompleksowy suplement diety, zawierający zestaw witamin, minerałów i wyciągów roślinnych, wspomagających zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Produkt zawiera 90 kapsułek.

Luteinazeaksantyna to należące do karotenoidów naturalne barwniki o właściwościach antyoksydacyjnych. Organizm ludzki nie jest w stanie ich wytworzyć. Najlepszym źródłem tych substancji jest aksamitka wysoka (Tagetes erecta), zawierająca luteinę i zeaksantynę w wysoko biodostępnej formie zestryfikowanej. Największa koncentracja tych związków znajduje się w plamce żółtej, warunkującej widzenie i prawidłową ostrość wzroku. Luteina i zeaksantyna filtrują niekorzystne światło niebieskie, a dzięki aktywności przeciwutleniającej, neutralizują indukowane promieniowaniem UV wolne rodniki, które mogą uszkadzać fotoreceptory bogate we wrażliwe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Niedobór luteiny i zeaksantyny zwiększa ryzyko rozwoju zaćmy czy zwyrodnieniowego zapalenia plamki żółtej (AMD).

Wyciąg z czarnej porzeczki (Ribes nigrum) jest bogaty we flawonoidy – kwercetynę, antocyjany i rutynę, które działają antyoksydacyjnie, przez co chronią plamkę żółtą przed zwyrodnieniami. Oprócz pozytywnego wpływu na narząd wzroku, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. W owocach czarnej porzeczki znajdują się również znaczne ilości przeciwutleniającej witaminy C. Jej niedobór zwiększa podatność infekcje i może przyspieszać męczenie się oczu.

Wyciąg z pestek winogron (Vitis vinifera) zawiera proantocyjanidyny – biologicznie aktywne związki flawonoidowe o aktywności antyoksydacyjnej. Wobec niektórych wolnych rodników wykazują znacznie silniejszą aktywność od witamin E i C. Poprawiają krążenie w naczyniach krwionośnych, również krążenie w gałce ocznej. Wyciąg z pestek winogron może zapobiegać i hamować postęp zaćmy czy zaburzeń widzenia nocnego. Może być też pomocny w zespole suchego oka.

Witaminy z grupy B warunkują przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływając m.in. na mielinizację neuronów i przewodzenie impulsów. W oku są skoncentrowane wysoce wyspecjalizowane komórki nerwowe, skupiające się w nerwie wzrokowym, który następnie przekazuje informacje bezpośrednio do ośrodka wzroku w mózgu.

Kwas alfa-liponowy, selen i witamina B2 wspierają pracę glutationu i enzymu peroksydazy glutationowej. Enzym ten jest istotnym składnikiem systemu antyoksydacyjnego komórek. Peroksydaza glutationowa redukuje toksyczne nadtlenki, będące produktami ubocznymi procesów metabolicznych. Glutation odpowiada za detoksykację organizmu z ksenobiotyków – wolnych rodników, leków, pestycydów czy metali ciężkich.

Witamina E jest głównym antyoksydantem w fazie lipidowej. Chroniąc naczynia krwionośne, białka i fotoreceptory siatkówki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Może zapobiegać rozwojowi zaćmy.

Świetlik lekarski (Euphrasia officinalis) działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i łagodząco na narząd wzroku. Jest powszechnie stosowany szczególnie w stanach zmęczenia oczu, pieczenia i łzawienia, np. na tle alergicznym. Świetlik łagodzi podrażnienia oczu wywołane dymem papierosowym czy promieniowaniem UV.

Podsumowując, Jarrow Formulas Vision Optimizer to preparat zapewniający kompleksową ochronę narządu wzroku przed działaniem wolnych rodników i wpływem środowiska. Polecany jest szczególnie dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem, narażonych na niekorzystny wpływ środowiska – dym papierosowy, smog, promieniowanie słoneczne, prowadzących stresujący tryb życia oraz dla osób starszych.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vision Optimizer Vision Optimizer 90 kaps.
JARROW FORMULAS
109,00 zł

Vision Optimizer 90 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku
  • Kompleks związków przeciwutleniających
  • Łagodzenie stanów zapalnych
  • Zmniejszenie zmęczenia oczu
  • Naturalne ekstrakty roślinne
  • Zestaw witamin i minerałów
  • Poprawa ostrości widzenia
  • Wzmocnienie odporności

Jarrow Formulas Vision Optimizer to kompleksowy suplement diety, zawierający zestaw witamin, minerałów i wyciągów roślinnych, wspomagających zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Produkt zawiera 90 kapsułek.

Luteinazeaksantyna to należące do karotenoidów naturalne barwniki o właściwościach antyoksydacyjnych. Organizm ludzki nie jest w stanie ich wytworzyć. Najlepszym źródłem tych substancji jest aksamitka wysoka (Tagetes erecta), zawierająca luteinę i zeaksantynę w wysoko biodostępnej formie zestryfikowanej. Największa koncentracja tych związków znajduje się w plamce żółtej, warunkującej widzenie i prawidłową ostrość wzroku. Luteina i zeaksantyna filtrują niekorzystne światło niebieskie, a dzięki aktywności przeciwutleniającej, neutralizują indukowane promieniowaniem UV wolne rodniki, które mogą uszkadzać fotoreceptory bogate we wrażliwe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Niedobór luteiny i zeaksantyny zwiększa ryzyko rozwoju zaćmy czy zwyrodnieniowego zapalenia plamki żółtej (AMD).

Wyciąg z czarnej porzeczki (Ribes nigrum) jest bogaty we flawonoidy – kwercetynę, antocyjany i rutynę, które działają antyoksydacyjnie, przez co chronią plamkę żółtą przed zwyrodnieniami. Oprócz pozytywnego wpływu na narząd wzroku, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. W owocach czarnej porzeczki znajdują się również znaczne ilości przeciwutleniającej witaminy C. Jej niedobór zwiększa podatność infekcje i może przyspieszać męczenie się oczu.

Wyciąg z pestek winogron (Vitis vinifera) zawiera proantocyjanidyny – biologicznie aktywne związki flawonoidowe o aktywności antyoksydacyjnej. Wobec niektórych wolnych rodników wykazują znacznie silniejszą aktywność od witamin E i C. Poprawiają krążenie w naczyniach krwionośnych, również krążenie w gałce ocznej. Wyciąg z pestek winogron może zapobiegać i hamować postęp zaćmy czy zaburzeń widzenia nocnego. Może być też pomocny w zespole suchego oka.

Witaminy z grupy B warunkują przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływając m.in. na mielinizację neuronów i przewodzenie impulsów. W oku są skoncentrowane wysoce wyspecjalizowane komórki nerwowe, skupiające się w nerwie wzrokowym, który następnie przekazuje informacje bezpośrednio do ośrodka wzroku w mózgu.

Kwas alfa-liponowy, selen i witamina B2 wspierają pracę glutationu i enzymu peroksydazy glutationowej. Enzym ten jest istotnym składnikiem systemu antyoksydacyjnego komórek. Peroksydaza glutationowa redukuje toksyczne nadtlenki, będące produktami ubocznymi procesów metabolicznych. Glutation odpowiada za detoksykację organizmu z ksenobiotyków – wolnych rodników, leków, pestycydów czy metali ciężkich.

Witamina E jest głównym antyoksydantem w fazie lipidowej. Chroniąc naczynia krwionośne, białka i fotoreceptory siatkówki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Może zapobiegać rozwojowi zaćmy.

Świetlik lekarski (Euphrasia officinalis) działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i łagodząco na narząd wzroku. Jest powszechnie stosowany szczególnie w stanach zmęczenia oczu, pieczenia i łzawienia, np. na tle alergicznym. Świetlik łagodzi podrażnienia oczu wywołane dymem papierosowym czy promieniowaniem UV.

Podsumowując, Jarrow Formulas Vision Optimizer to preparat zapewniający kompleksową ochronę narządu wzroku przed działaniem wolnych rodników i wpływem środowiska. Polecany jest szczególnie dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem, narażonych na niekorzystny wpływ środowiska – dym papierosowy, smog, promieniowanie słoneczne, prowadzących stresujący tryb życia oraz dla osób starszych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja jednorazowa: 3 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (3 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina C (kwas askorbinowy)200 mg333%
Witamina E (d-alfa tokoferol)16 IU53%
Witamina B1 (Tiamina) (monoazotan tiaminy)12 mg800%
Witamina B2 (ryboflawina)10 mg588%
Witamina B3 (niacynamid)100 mg500%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny )12 mg600%
Selen (metyloselenocysteina)10 mcg14%
Tauryna500 mg*
Kwercetyna300 mg*
Wyciąg z czarnej porzeczki (Ribes nigrum) (20% polifenoli) (owoc)100 mg*
Kwas alfa-liponowy100 mg*
Gamma Tokoferol100 mg*
Wyciąg z pestek winogron (Vitis vinifera) (95% polifenoli)100 mg*
Świetlik (Euphrasia officinalis) (liść)100 mg*
Luteina (estry) (Tagetes erecta) (wyciąg z płatków aksamitki wzniesionej)10 mg*
Zeksantyna (estry) (Tagetes erecta) (wyciąg z płatków aksamitki wzniesionej)2 mg*

Pozostałe składniki

Maltodekstryna, stearynian magnezu, ditlenek krzemu, celuloza, żelatyna.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Tru Niagen
Tru Niagen
CHROMADEX

Opatentowana forma rybozydu nikotynamidu. Zwiększa poziom energii i sił witalnych, działa przeciwstarzeniowo.

209,00 zł
więcej
Light Sauce
Light Sauce
XXL NUTRITION

Sosy dietetyczne do potraw, bez cukru i tłuszczu, tylko 4 kcal na porcję

23,00 zł
więcej
Boron
Boron
NOW FOODS

Suplement diety, który wzbogaca dietę o bor. Korzystnie wpływa na kondycję kości i stawów.

49,00 zł
więcej
Alpha Lipoic Acid
Alpha Lipoic Acid
DOCTOR'S BEST

ALA jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Odmładza, obniża poziom glukozy, ułatwia regeneracje.

79,00 zł
więcej
Telomere Advantage
Telomere Advantage
SWANSON

Spowalnia proces starzenia się organizmu, stabilizuje strukturę i funkcje telomerów.

129,00 zł
więcej
Vitamin D3
Vitamin D3
APOLLO'S HEGEMONY

Naturalna witamina D3 z Lanoliny. Sprzyja zdrowym kościom i zębom, moduluje układ immunologiczny.

49,00 zł
więcej

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Kwercetyna

Informacja

Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed  powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie

Owoc porzeczki czarnej

Informacja

Owoce porzeczki czarnej (Fructus Ribi Negri) są bogatym źródłem związków biologicznie aktywnych, takich jak: antocyjany, cukry, (ok. 16 %), pektyny, kwasy organiczne, mikroelementy (fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo), witaminy (A, B­, B­,B­,E,H i PP), a przede wszystkim witaminę C (kwas askorbinowy) w ilości przekraczającej kilkakrotnie jej zawartość w cytrynie. Owoce porzeczki czarnej mają działanie moczopędne, wydalają z organizmu bezużyteczne produkty przemiany materii. W gospodarstwie domowym spożywane są w stanie surowym lub w przetworach. Działają bowiem odżywczo, wzmacniająco, mineralizująco i witaminizująco. Nie stosowane w zasadzie w suplementacji sportowej. Są składnikami suplementów diety i odżywek  mineralizujących, witaminizujących i działających moczopędnie i lekko napotnie. W sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak ścisłych norm dobowego spożycia

Zob. także: liść porzeczki czarnej

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Vitis vinifera

Informacja

 Vitis vinifera ( winorośl właściwa) bogate źródło substancji aktywnych. Surowcem spożywczym i leczniczym są liście (Folium Vitis veniferae) oraz owoce (Fructus Vitis veniferae). Liście są źródłem pozyskiwania antycyjanidów, flawonoidów (kwercetyny), garbników, pektyn,. triterpenów i witamin. W owocach występują cukry, celuloza, enzymy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, minerały (kobalt, magnez, potas, wapń, żelazo) oraz witaminy (C, B1, B2, B6, B12, PP, M [kwas foliowy]). Preparaty z liści winorośli właściwej mają działanie moczopędne, detoksykacyjne, przeciwkrwotoczne i przeciwzakrzepowo, przyspieszają gojenie wrzodów i ran). Odwary z liści stosuje się zewnętrznie do przemywania skóry, ran itp. Owoce oprócz właściwości odżywczych (przy spożywaniu świeżych) działają wzmacniająco, moczopędnie, wpływają na poziom lipidowy, regulują ciśnienie krwi, krwiotwórczo, przeciwanemicznie, wpływają na gospodarkę kwasowo-zasadową. Wysuszone owoce (rodzynki) mają działanie odżywcze i lekko przeczyszczające. Wina produkowane z winorośli, zarówno białe (działa moczopędnie i jest używane w chorobach nerek), jak i czerwone (stosowane w leczeniu schorzeń układu trawiennego). Wino gronowe eliminuje pałeczki okrężnicy i przecinkowce cholery. W suplementacji liście stosowane są rzadziej, niż skórka owoców i pestki winogron (będące źródłem silnych przeciwutleniaczy, m.in. rezweratrolu). Wyciąg z winorośli właściwej jest składnikiem suplementów diety o różnorakim zastosowaniu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>