Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł614,00 zł819,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Black Currant Oil Black Currant Oil

Now Foods Black Currant Oil to suplement diety zawierający olej z nasion czarnej porzeczki. Charakteryzuje się on naturalną zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Jest szczególnie zasobny w dwa kwasy tłuszczowe – kwas gamma– linolenowy (GLA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) i to one w dużej mierze warunkują prozdrowotne działanie oleju z nasion czarnej porzeczki.

NNKT są substancjami egzogennymi, czyli organizm nie może wytworzyć ich sam - muszą być dostarczone z zewnątrz, gdyż są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ustroju. W oleju z nasion czarnej porzeczki występują w stosunku optymalnym dla organizmu człowieka.

Czarna porzeczka jest rośliną powszechnie znaną w Polsce i cenioną ze względu na prozdrowotne właściwości. Zainteresowanie budzą głównie owoce – bogate w polifenole i witaminę C stanowią naturalne wsparcie systemu odpornościowego. Na szczęście uwaga badaczy została skierowana również na nasiona czarnej porzeczki. Tłoczony z nich olej został uznany za bio-olej, czyli produkt o szczególnej wartości zdrowotnej. Jest on stosowany m.in. w terapii chorób układu krążenia, reumatoidalnego zapalenia stawów, łuszczycy oraz atopowego zapalenia skóry.

Uregulowanie poziomu cholesterolu
Olej z nasion czarnej porzeczki w istotny sposób wpływa na gospodarkę lipidową. W badaniach porównano go z olejem rybim i okazało się, że to suplementacja olejem z nasion czarnej porzeczki wykazała korzystniejszy wpływ na profil lipidowy. Doprowadziła do obniżenia poziomu stężenia trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, wzrostu stężenia korzystnej frakcji HDL oraz zmniejszenia się depozytów tłuszczu w wątrobie.

Właściwości przeciwzapalne
Za przeciwzapalnymi właściwościami oleju z nasion czarnej porzeczki stoją głównie zawarte w nim duże ilości (13-17%) kwasu gamma-linolenowego (GLA). Substancja ta wykazuje silne działanie przeciwzapalne, jest często stosowana w leczeniu obrzęków i bólu związanego z zapaleniem stawów. Badania prowadzone na pacjentach cierpiących z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) wykazały, że regularne przyjmowanie oleju z nasion czarnej porzeczki po półrocznym okresie skutkowało zmniejszeniem bólu i tkliwości w obrębie stawów, nie powodując jednocześnie żadnych skutków ubocznych.

Przeciwzapalne działanie oleju z nasion czarnej porzeczki jest uwarunkowane również stymulacją produkcji prostaglandyn. Są one mediatorami stanu zapalnego, powstają w komórkach obecnych w rejonie zaplenia i wykazują zdolność wygaszania reakcji zapalnej. Z uwagi na te właściwości olej z nasion czarnej porzeczki może być pomocny nie tylko w terapii zapalenia stawów, ale również stanów zapalnych śluzówki żołądka czy atopowego zapalenia skóry.

Poprawa odporności i działanie przeciwstarzeniowe
Z wiekiem organizm produkuje coraz więcej prostaglandyny E2. Związek ten pełni kilka istotnych funkcji (m.in. wpływa na skurcz mięśni), ale zbyt duża jego ilość w organizmie może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób związanych ze starzeniem się organizmu.

Udowodniono, że suplementacja oleju z nasion czarnej porzeczki pomaga tłumić nadmierną produkcję prostaglandyny E2, co prowadzi do poprawy odporności i oddala ryzyko wystąpienia chorób powodowanych przez starzenie się ustroju.

Profilaktyka chorób skóry
Istotnym obszarem wykorzystania oleju z nasion czarnej porzeczki jest profilaktyka i leczenie chorób skóry. Decydującą rolę naprawczą i wzmacniającą barierę ochronną skóry odgrywa zwłaszcza GLA. Podawany doustnie trafia do skóry właściwej, wzmacnia jej spójność i zapobiega nadmiernej utracie wody. W warstwie rogowej naskórka wypełnia przestrzeń międzykomórkową, dzięki czemu umacnia barierę ochronną i nie dopuszcza do wnikania z zewnątrz bakterii, grzybów, toksyn czy alergenów.

Badania wykazały, że występowanie atopowego zapalenia skóry (zwłaszcza u dzieci) może wiązać się z niedostatecznym spożyciem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. NNKT są konwertowane do eikozanoidów, a te pełnią istotną rolę w regulowaniu zapalenia skóry i reakcji odpornościowych organizmu. W połączeniu z korzystnym działaniem kwasu gamma-linolenowego na skórę, bezpośrednia podaż oleju z nasion czarnej porzeczki przynosi bardzo korzystne rezultaty w terapii AZS.

Black Currant Oil jest preparatem naturalnym i całkowicie bezpiecznym dla organizmu. Nie wykazuje żadnych skutków ubocznych, opiera się o związki czynne naturalnie występujące w przyrodzie. Stanowi znakomite źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wykazują szerokie spektrum właściwości zdrowotnych. Suplement poleca się stosować w celu poprawy pracy układu odpornościowego, terapii przewlekłych stanów zapalnych oraz jako środek wspomagający funkcjonowanie układu krążenia. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Black Currant Oil Black Currant Oil 1000mg 100 kaps.
Now Foods
89,00 zł

Black Currant Oil 1000mg 100 kaps.

ilość: 1000mg 100 kaps.

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
89,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 87,22 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wspiera pracę układu krążenia
  • Reguluje profil lipidowy
  • Wspomaga pracę serca
  • Działa przeciwzapalnie
  • Poprawia odporność
  • Wspomaga terapię chorób RZS i AZS

Now Foods Black Currant Oil to suplement diety zawierający olej z nasion czarnej porzeczki. Charakteryzuje się on naturalną zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Jest szczególnie zasobny w dwa kwasy tłuszczowe – kwas gamma– linolenowy (GLA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) i to one w dużej mierze warunkują prozdrowotne działanie oleju z nasion czarnej porzeczki.

NNKT są substancjami egzogennymi, czyli organizm nie może wytworzyć ich sam - muszą być dostarczone z zewnątrz, gdyż są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ustroju. W oleju z nasion czarnej porzeczki występują w stosunku optymalnym dla organizmu człowieka.

Czarna porzeczka jest rośliną powszechnie znaną w Polsce i cenioną ze względu na prozdrowotne właściwości. Zainteresowanie budzą głównie owoce – bogate w polifenole i witaminę C stanowią naturalne wsparcie systemu odpornościowego. Na szczęście uwaga badaczy została skierowana również na nasiona czarnej porzeczki. Tłoczony z nich olej został uznany za bio-olej, czyli produkt o szczególnej wartości zdrowotnej. Jest on stosowany m.in. w terapii chorób układu krążenia, reumatoidalnego zapalenia stawów, łuszczycy oraz atopowego zapalenia skóry.

Uregulowanie poziomu cholesterolu
Olej z nasion czarnej porzeczki w istotny sposób wpływa na gospodarkę lipidową. W badaniach porównano go z olejem rybim i okazało się, że to suplementacja olejem z nasion czarnej porzeczki wykazała korzystniejszy wpływ na profil lipidowy. Doprowadziła do obniżenia poziomu stężenia trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, wzrostu stężenia korzystnej frakcji HDL oraz zmniejszenia się depozytów tłuszczu w wątrobie.

Właściwości przeciwzapalne
Za przeciwzapalnymi właściwościami oleju z nasion czarnej porzeczki stoją głównie zawarte w nim duże ilości (13-17%) kwasu gamma-linolenowego (GLA). Substancja ta wykazuje silne działanie przeciwzapalne, jest często stosowana w leczeniu obrzęków i bólu związanego z zapaleniem stawów. Badania prowadzone na pacjentach cierpiących z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) wykazały, że regularne przyjmowanie oleju z nasion czarnej porzeczki po półrocznym okresie skutkowało zmniejszeniem bólu i tkliwości w obrębie stawów, nie powodując jednocześnie żadnych skutków ubocznych.

Przeciwzapalne działanie oleju z nasion czarnej porzeczki jest uwarunkowane również stymulacją produkcji prostaglandyn. Są one mediatorami stanu zapalnego, powstają w komórkach obecnych w rejonie zaplenia i wykazują zdolność wygaszania reakcji zapalnej. Z uwagi na te właściwości olej z nasion czarnej porzeczki może być pomocny nie tylko w terapii zapalenia stawów, ale również stanów zapalnych śluzówki żołądka czy atopowego zapalenia skóry.

Poprawa odporności i działanie przeciwstarzeniowe
Z wiekiem organizm produkuje coraz więcej prostaglandyny E2. Związek ten pełni kilka istotnych funkcji (m.in. wpływa na skurcz mięśni), ale zbyt duża jego ilość w organizmie może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób związanych ze starzeniem się organizmu.

Udowodniono, że suplementacja oleju z nasion czarnej porzeczki pomaga tłumić nadmierną produkcję prostaglandyny E2, co prowadzi do poprawy odporności i oddala ryzyko wystąpienia chorób powodowanych przez starzenie się ustroju.

Profilaktyka chorób skóry
Istotnym obszarem wykorzystania oleju z nasion czarnej porzeczki jest profilaktyka i leczenie chorób skóry. Decydującą rolę naprawczą i wzmacniającą barierę ochronną skóry odgrywa zwłaszcza GLA. Podawany doustnie trafia do skóry właściwej, wzmacnia jej spójność i zapobiega nadmiernej utracie wody. W warstwie rogowej naskórka wypełnia przestrzeń międzykomórkową, dzięki czemu umacnia barierę ochronną i nie dopuszcza do wnikania z zewnątrz bakterii, grzybów, toksyn czy alergenów.

Badania wykazały, że występowanie atopowego zapalenia skóry (zwłaszcza u dzieci) może wiązać się z niedostatecznym spożyciem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. NNKT są konwertowane do eikozanoidów, a te pełnią istotną rolę w regulowaniu zapalenia skóry i reakcji odpornościowych organizmu. W połączeniu z korzystnym działaniem kwasu gamma-linolenowego na skórę, bezpośrednia podaż oleju z nasion czarnej porzeczki przynosi bardzo korzystne rezultaty w terapii AZS.

Black Currant Oil jest preparatem naturalnym i całkowicie bezpiecznym dla organizmu. Nie wykazuje żadnych skutków ubocznych, opiera się o związki czynne naturalnie występujące w przyrodzie. Stanowi znakomite źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wykazują szerokie spektrum właściwości zdrowotnych. Suplement poleca się stosować w celu poprawy pracy układu odpornościowego, terapii przewlekłych stanów zapalnych oraz jako środek wspomagający funkcjonowanie układu krążenia. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w porcji dziennej (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Kalorie10
Kalorie z tłuszczu10
Całkowita zawartość tłuszczu1 g2%*
Olej z czarnej porzeczki (Ribes nigrum) (Nasiona)1 g (1,000 mg)
Kwas gamma-linolenowy (GLA)140 mg
Kwas alfa-linolenowy (ALA) 104 mg

Pozostałe składniki


Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Jarrow Formulas
42,00 zł

Witamina D3 w oliwie z oliwek extra virgin. Wzmacnia kości i odporność. Witamina słońca.

Kupuję
Seeking Health
279,00 zł

Preparat multiskładnikowy, rekomendowany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Seeking Health
139,00 zł

Unikalna kompozycja witamin, minerałów i ziół adaptogennych. Wsparcie prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Kupuję
Doctor's Best
45,00 zł

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

Kupuję
Source Naturals
135,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwas gamma-linolenowy

Informacja

 Kwas gamma-linolenowy (GLA – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6), występujący w żywności pochodzenia roślinnego a także jest syntezowany w organizmie ludzkim z kwasu linolowego. Uczestniczy w syntezie eikozanoidów. Podnosi odporność organizmu. Niedobór GLA wpływa niekorzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest składnikiem dodatkowym z suplementach zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) uzupełnione o witaminę E posiadającą właściwości przeciwutleniające, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zachowanie proporcji między kwasami Omega 3 i Omega 6 w stosunku 1 : 1 do 1 :5 pozwala na dowolność dawkowania.

Kwas alfa linolenowy (ALA)

Informacja

Kwas alfa linolenowy (ALA) zaliczany jest do kwasów typu omega-3 i należy do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz do tłuszczów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Według badań, ALA może wspomagać pracę trzustki, a dokładniej - mieć wpływ na wrażliwość insulinową, dzięki czemu obniża się poziom insuliny, czynników zapalnych, triglicerydów oraz wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi. Na tej podstawie możemy wywnioskować również, że wprowadzenie do diety kwasu linolenowego częściowo zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Dzięki swoim właściwościom, ALA wykazuje również działanie antyoksydacyjne, a więc przyczynia się do usuwania nadmiaru wolnych rodników z organizmu, a także, co istotne w sporcie - zwiększa ilość glikogenu w wątrobie i mięśniach oraz wspomaga wydolność tlenową mięśni.

Wprowadzenie do diety tego tłuszczu poprawi koncentrację oraz zwiększy odporność na stres. Bardzo możliwe, że zauważyć będzie można także poprawienie wyglądu skóry.

Ostatnio na blogu

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej
Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027