Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Green Phytofoods Green Phytofoods

Now Foods Green PhytoFoods to suplement diety w postaci proszku, zawierający wysokiej jakości koncentraty i wyciągi standaryzowane pozyskane z organicznych warzyw i owoców, będące naturalnym źródłem dobrze przyswajalnych witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, prebiotyków, enzymów roślinnych i wielu innych fitozwiązków o właściwościach prozdrowotnych.

Intensywnie zielone części roślin są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika umożliwiającego zachodzenie procesu fotosyntezy. Badania modelowe jednoznacznie wskazują na pozytywny wpływ chlorofilu na znaczne zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów wątroby i żołądka przy jednoczesnej ekspozycji na czynniki rakotwórcze. Co istotne, skuteczność chemoprewencyjna zauważana była dopiero przy dużych ilościach chlorofilu, trudnych do uzyskania w przeciętnej diecie, co przemawia za zasadnością stosowania skoncentrowanych preparatów, zawierających bogactwo tego związku.

Ponadto chlorofil wykazuje aktywność antyoksydacyjną, normalizuje poziom glukozy we krwi, spowalnia procesy starzenia się, jest źródłem magnezu oraz podnosi energię i witalność.

Owoce, warzywa, nasiona czy herbata są bogatym źródłem związków polifenolowych. Polifenole to obszerna grupa związków, do których należą m.in. flawonoidy (katechiny, antocyjany), kwasy fenolowestilbeny. Wspólną cechą budowy polifenoli jest obecność dużej ilości grup hydroksylowych w cząsteczce, zdolnych do redukcji wolnych rodników. warunkujących silną aktywność antyoksydacyjną.

Polifenole wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, uszczelniająco na naczynia krwionośne i przeciwdrobnoustrojowo. W wielu badaniach statystycznych i przeprowadzonych na zwierzętach udowodniono ich działanie przeciwnowotworowe (m.in. hamują powstawanie w organizmie związków mutagennych), przeciwmiażdżycowe (poprzez hamowanie aterogenezy), przeciwalergiczne i ochronne na wątrobę.

Pestki winogron (Vitis vinifera) są głównym źródłem resweratrolu – związku polifenolowego o aktywności antyoksydacyjnej, przeciwzapalnej i przeciwpłytkowej. Resweratrol wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym związek ten hamuje powstawanie wolnych rodników w płytkach krwi. Resweratrol działa przeciwmiażdżycowo i kardioprotekcyjnie oraz chroni cholesterol LDL przed oksydacją, jest więc istotnym elementem profilaktyki chorób układu krążenia. Wykazano też, że resweratrol wykazuje zdolność do aktywacji białka SIRT1, określanego mianem eliksiru nieśmiertelności.

Błonnik pokarmowy, którego źródłem są m.in. otręby owsiane, otręby z brązowego ryżu, błonnik jabłkowy, warzywa i owoce, wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Jest pomocny w zaparciach i biegunkach, ułatwia usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego i daje uczucie sytości. Błonnik wykazuje też ogólne prozdrowotne działanie – opóźniając wchłanianie cukrów stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom cholesterolu i triacylogliceroli, jest więc istotnym składnikiem diety w otyłości i miażdżycy.

Fruktooligosacharydy (FOS) stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego i pełnią funkcje prebiotyczne. W okrężnicy ulegają fermentacji do związków wspierających rozwój pożytecznej flory bakteryjnej – m.in. kwasu mlekowego i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wykazano, że suplementacja FOS zwiększa ilość bifidobakterii w przewodzie pokarmowym i ogranicza ilość potencjalnie patogennych bakterii z rodzaju Bacteroides czy Clostridium.

Sylimaryna to kompleks związków obecny w owocach ostropestu plamistego (Sylibum marianum) o udowodnionym naukowo działaniu hepatoprotekcyjnym. Sylimaryna wykazuje zdolność do blokowania przenikania toksycznych związków do wnętrza komórek wątrobowych. Zwiększając poziom glutationu i aktywność peroksydacy glutationowej chroni je przed wolnymi rodnikami tlenowymi, stabilizuje błony komórkowe i wspomaga regenerację hepatocytów.

Eleuterokok kolczasty (Eleutherococcus senticosus), czyli żeń-szeń syberyjski, to roślina o właściwościach adaptogennych – zwiększających odporność organizmu na stresory. Wykazuje także działanie immunostymulujące oraz poprawia wydolność fizyczną i psychiczną – wspomaga pamięć i koncentrację.

Korzeń Maca (Lepidium meyenii) to surowiec zaliczany do afrodyzjaków. Zawiera alkaloidy o działaniu adaptogennym. Ponadto, dzięki obecności polifenoli, korzeń Maca wykazuje aktywność przeciwutleniającą, a także wspiera równowagę hormonalną

Naturalne roślinne enzymy trawienne: kwasostabilna proteaza, amylaza, lipaza, celulaza, laktaza, papainabromelaina wspomagają procesy trawienia pokarmów, chroniąc przed uczuciem ciężkości, niestrawnością i dyskomfortem trawiennym. Ułatwiając efektywne trawienie do przyswajalnych składników, enzymy te są również pomocne w redukcji alergii i nietolerancji pokarmowych.

Podsumowując, Now Foods Green PhytoFoods wzbogaca codzienną dietę o dużą porcję owoców i warzyw, dostarczających cennych związków prozdrowotnych. Produkt jest odpowiedni dla każdej dbającej o zdrowie osoby w celu profilaktyki prozdrowotnej, a szczególnie dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, w stanach osłabionej odporności, spadkach energii, problemach trawiennych oraz w diecie ubogiej w owoce i warzywa.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Green Phytofoods Green Phytofoods 284g
Now Foods
109,00 zł

Green Phytofoods 284g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Skoncentrowana dawka witamin i minerałów
  • Wysokiej jakości ekstrakty standaryzowane
  • Wyciągi z organicznych warzyw i owoców
  • Wygodna do stosowania forma proszku
  • Wzrost pożytecznej flory bakteryjnej
  • Usprawnienie procesów trawiennych
  • Zawiera naturalne enzymy roślinne
  • Właściwości hepatoprotekcyjne
  • Solidna porcja antyoksydantów
  • Regulacja przemiany materii
  • Profilaktyka prozdrowotna
  • Regulacja pracy jelit

Now Foods Green PhytoFoods to suplement diety w postaci proszku, zawierający wysokiej jakości koncentraty i wyciągi standaryzowane pozyskane z organicznych warzyw i owoców, będące naturalnym źródłem dobrze przyswajalnych witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, prebiotyków, enzymów roślinnych i wielu innych fitozwiązków o właściwościach prozdrowotnych.

Intensywnie zielone części roślin są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika umożliwiającego zachodzenie procesu fotosyntezy. Badania modelowe jednoznacznie wskazują na pozytywny wpływ chlorofilu na znaczne zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów wątroby i żołądka przy jednoczesnej ekspozycji na czynniki rakotwórcze. Co istotne, skuteczność chemoprewencyjna zauważana była dopiero przy dużych ilościach chlorofilu, trudnych do uzyskania w przeciętnej diecie, co przemawia za zasadnością stosowania skoncentrowanych preparatów, zawierających bogactwo tego związku.

Ponadto chlorofil wykazuje aktywność antyoksydacyjną, normalizuje poziom glukozy we krwi, spowalnia procesy starzenia się, jest źródłem magnezu oraz podnosi energię i witalność.

Owoce, warzywa, nasiona czy herbata są bogatym źródłem związków polifenolowych. Polifenole to obszerna grupa związków, do których należą m.in. flawonoidy (katechiny, antocyjany), kwasy fenolowestilbeny. Wspólną cechą budowy polifenoli jest obecność dużej ilości grup hydroksylowych w cząsteczce, zdolnych do redukcji wolnych rodników. warunkujących silną aktywność antyoksydacyjną.

Polifenole wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, uszczelniająco na naczynia krwionośne i przeciwdrobnoustrojowo. W wielu badaniach statystycznych i przeprowadzonych na zwierzętach udowodniono ich działanie przeciwnowotworowe (m.in. hamują powstawanie w organizmie związków mutagennych), przeciwmiażdżycowe (poprzez hamowanie aterogenezy), przeciwalergiczne i ochronne na wątrobę.

Pestki winogron (Vitis vinifera) są głównym źródłem resweratrolu – związku polifenolowego o aktywności antyoksydacyjnej, przeciwzapalnej i przeciwpłytkowej. Resweratrol wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym związek ten hamuje powstawanie wolnych rodników w płytkach krwi. Resweratrol działa przeciwmiażdżycowo i kardioprotekcyjnie oraz chroni cholesterol LDL przed oksydacją, jest więc istotnym elementem profilaktyki chorób układu krążenia. Wykazano też, że resweratrol wykazuje zdolność do aktywacji białka SIRT1, określanego mianem eliksiru nieśmiertelności.

Błonnik pokarmowy, którego źródłem są m.in. otręby owsiane, otręby z brązowego ryżu, błonnik jabłkowy, warzywa i owoce, wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Jest pomocny w zaparciach i biegunkach, ułatwia usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego i daje uczucie sytości. Błonnik wykazuje też ogólne prozdrowotne działanie – opóźniając wchłanianie cukrów stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom cholesterolu i triacylogliceroli, jest więc istotnym składnikiem diety w otyłości i miażdżycy.

Fruktooligosacharydy (FOS) stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego i pełnią funkcje prebiotyczne. W okrężnicy ulegają fermentacji do związków wspierających rozwój pożytecznej flory bakteryjnej – m.in. kwasu mlekowego i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wykazano, że suplementacja FOS zwiększa ilość bifidobakterii w przewodzie pokarmowym i ogranicza ilość potencjalnie patogennych bakterii z rodzaju Bacteroides czy Clostridium.

Sylimaryna to kompleks związków obecny w owocach ostropestu plamistego (Sylibum marianum) o udowodnionym naukowo działaniu hepatoprotekcyjnym. Sylimaryna wykazuje zdolność do blokowania przenikania toksycznych związków do wnętrza komórek wątrobowych. Zwiększając poziom glutationu i aktywność peroksydacy glutationowej chroni je przed wolnymi rodnikami tlenowymi, stabilizuje błony komórkowe i wspomaga regenerację hepatocytów.

Eleuterokok kolczasty (Eleutherococcus senticosus), czyli żeń-szeń syberyjski, to roślina o właściwościach adaptogennych – zwiększających odporność organizmu na stresory. Wykazuje także działanie immunostymulujące oraz poprawia wydolność fizyczną i psychiczną – wspomaga pamięć i koncentrację.

Korzeń Maca (Lepidium meyenii) to surowiec zaliczany do afrodyzjaków. Zawiera alkaloidy o działaniu adaptogennym. Ponadto, dzięki obecności polifenoli, korzeń Maca wykazuje aktywność przeciwutleniającą, a także wspiera równowagę hormonalną

Naturalne roślinne enzymy trawienne: kwasostabilna proteaza, amylaza, lipaza, celulaza, laktaza, papainabromelaina wspomagają procesy trawienia pokarmów, chroniąc przed uczuciem ciężkości, niestrawnością i dyskomfortem trawiennym. Ułatwiając efektywne trawienie do przyswajalnych składników, enzymy te są również pomocne w redukcji alergii i nietolerancji pokarmowych.

Podsumowując, Now Foods Green PhytoFoods wzbogaca codzienną dietę o dużą porcję owoców i warzyw, dostarczających cennych związków prozdrowotnych. Produkt jest odpowiedni dla każdej dbającej o zdrowie osoby w celu profilaktyki prozdrowotnej, a szczególnie dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, w stanach osłabionej odporności, spadkach energii, problemach trawiennych oraz w diecie ubogiej w owoce i warzywa.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 284 gPorcja jednorazowa: 1 płaska łyżeczka (ok. 9 g)Ilość porcji w opakowaniu: około 32
w porcji (ok. 9 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna40 kCal
Tłuszcze ogółem1 g1%
Węglowodany ogółem5 g2%
Błonnik pokarmowy2 g7%
Cukry ogółem2 g
Zawiera < 1g dodanego cukru< 1%
Białko 2 g4%
Wapń 30 mg2%
Żelazo 2 mg11%
Jod (organiczny Kelp)90 mcg60%
Lecytyna słonecznikowa w proszku2 g
Organiczna Spirulina (Arthrospira platensis)1 g
Koncentrat soku z liści i łodygi lucerny700 mg
Organiczna sproszkowanatrawa pszeniczna 500 mg
Organiczny sproszkowany młody jęczmień500 mg
Sproszkowana marchew500 mg
Organiczny cukier kokosowy400 mg
Sproszkowany brokuł350 mg
Otręby z ryżu brązowego500 mg
Błonnik jabłkowy350 mg
Mieszanka organicznych owoców i warzyw
(Organiczny kalafior, organiczny szpinak, organiczna marchew, organiczny burak, organiczny pomidor, organiczna borówka, organiczna żurawina, organiczna wiśnia, organiczna malina i organiczna truskawka.175 mg
Organiczne otręby owsiane300 mg
Organiczna Chlorella (Chlorella spp.) (cała roślina, z rozerwaną ścianą komórkową)300 mg
Sproszkowany korzeń Buraka zwyczajnego (Beta vulgaris)300 mg
Korzeń żeń-szenia250 mg
Organiczny korzeń eleuterokok kolczasty (Eleutherococcus senticosus)100 mg
Sproszkowana mięta pieprzowa (Mentha piperita)150 mg
Wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis) (Standaryzowany na zawartość katechin (zawiera do 8 mg naturalnie występującej kofeiny)100 mg
Fruktooligosacharydy (NutraFlora® FOS )100 mg
Koncentrat pierwiastków śladowych100 mg
Wyciąg z owoców nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum)(Standaryzowany na zawartość flawonoidów sylimaryny)80 mg
Organiczny Kelp (Laminaria spp.)20 mg
Organiczny surowy korzeń Maca (Lepidium meyeniii)50 mg
Wyciąg z pestek winogron (Vitis vinifera) (Standaryzowany na zawartość polifenoli)20 mg
Wyciąg z owoców borówki (Standaryzowany na zawartość antocyjanów)20 mg
Mieszanka enzymów roślinnych
(Proteaza, kwasostabilna proteaza, amylaza, lipaza, celulaza, laktaza, papaina, bromelaina)350 mg
Organiczny wyciąg z liści stewii 10 mg

Pozostałe składniki

brak

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Medicaline
6,90 zł

Suplement zawierający kwasy omega-3 (EPA i DHA). Dba o wzrok oraz zdrowie układu krwionośnego i nerwowego.

Kupuję
Source Naturals
199,00 zł

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

Kupuję
Quicksilver
179,00 zł

Unikalna kombinacja zaktywowanych witamin; formuła liposomalna zapewnia najwyższą biodostępność.

Kupuję
Blackstone Labs
179,00 zł

Zaawansowana formuła wspierająca wytrzymałość kości i stawów. Przyspiesza regenerację tkanek.

Kupuję
Olimp
119,00 zł

Zestaw aminokwasów wyizolowanych z białek łososia. Zwiększa anabolizm oraz hamuje katabolizm.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Kelp

Informacja

Kelp glony morskie należące do brunatnic z rzędu listownic, będące cennym źródłem jodu, niezbędnego do funkcjonowania tarczycy i redukcji tkanki tłuszczowej, wpływającego na tempo przemian metabolicznych oraz uczestniczącego w detoksykacji organizmu. Jest źródłem alkinianów, minerałów i witamin. Wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci i zębów oraz włosów. Dostępny w suplementacji diety sportowej i w kategorii „zdrowie i uroda” w postaci monoprepatów  oraz wieloskładnikowych suplementów witamino-mineralizujących, spalaczy tłuszczu i innych środków o działaniu termogenicznym, wspomagających odchudzanie, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w przeliczeniu na czysty jod 150 – 250mcg/24h. Wyższe dawki przy wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

Lecytyna

Informacja

Lecytyna należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi oraz metabolizm tłuszczu. Jest źródłem choliny, będącej prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnik) wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego, także inozytolu (stabilizatora równowagi miedzi i cynku w organizmie). Wpływa na poprawę koncentracji, kojarzenia i zapamiętywania. Tworzy koloidalną zawiesinę tłuszczu w cieczy (emulgacja) pozwalającą na wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem suplementów diety wspomagających pracę ośrodkowego układu nerwowego, krwionośnego, przyśpieszających odchudzanie oraz odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych jako emulgator, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: z przepisu lekarza zwyczajowo 1 – 10 g/24h

Spirulina

Informacja

 Spirulina jest suplementem diety zawierającym dwa gatunki glonów (sinice): Arthrospira platensis  i Arthrospira maxima, występujących na obszarze jezior w klimacie tropikalnym, zawierającym BCAA [ 3 aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny  (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych], kwasy organiczne (GLA, ALA, kwas linolowy oraz inne) oraz witaminy z grupy B oraz C, D, E. Spirulina poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania), wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i poziomu trójglicerydów, należy do grupy przeciwutleniaczy. W suplementacji chętnie wykorzystywana przez osoby w podeszłym wieku, dostępna w postaci preparatów odżywczych i funkcjonalnych oraz ze względu na działanie termogeniczne odchudzających, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lucerna siewna (pędy)

Informacja

Pędy lucerny siewnej (Medicago sativa) zawierają wiele składników bioaktywnych, takich jak: białka, błonnik, fitoestrageny (m.in. stigmasterol), lecytynę, mikroelementy (krzem [w rozpuszczalnej krzemionce], magnez, siarka, wapń i żelazo), saponiny estrogenie oraz witaminy (C, B­, B­, B­, B­, folacyny oraz E). Stosowane w preparatach odżywczych wzmacniających odporność organizmu, poprawę kondycji i pobudzaniu apetytu. Mają lekkie działanie moczopędne, ułatwiające usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Zapobiega rozwojowi miażdżycy. Pędy lucerny siewnej wchodzą w skład preparatów odżywczych i funkcjonalnych dostępnych na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak precyzyjnych norm dawkowania

Trawa pszeniczna (Wheat grass)

Informacja

Trawa pszeniczna (Wheat grass), zbierana we wczesnej fazie wzrostu, dostarcza wielu cennych składników, dzięki którym wykazuje wielokierunkowy korzystny wpływ na organizm. Jest źródłem witamin (A, C, E, witaminy z grupy B), minerałów (fosfor, potas, sód, magnez, selen, cynk, żelazo, wapń), a także enzymów (PYD1, SOD).

Trawa pszeniczna zawiera także chlorofil (nawet do 70%), którego cząsteczka budową zbliżona jest do hemoglobiny, tym samym stymulując produkcję erytrocytów, poprawiając dotlenienie tkanek oraz wpływając korzystnie na ogólne funkcjonowanie układu krążenia.

W związku z obecnością różnorodnych składników bioaktywnych, trawa pszeniczna wykazuje wielopoziomowe działanie – wspiera pracę układu pokarmowego (łagodzi zaparcia, nudności, wzdęcia, pomaga oczyścić organizm), wpływa korzystnie na kondycję skóry (łagodzi oparzenia, usprawnia regenerację skóry), zwiększa ochronę przed stresem oksydacyjnym (przeciwdziała procesom zapalnym, spowalnia proces starzenia komórek), pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Trawa pszeniczna zalecana jest zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Dostępna jest w postaci soku, proszku, jak i kapsułek.

Jęczmień

Informacja

Jęczmień zwyczajny (Hordeum sativum) - surowcem spożywczym są nasiona jęczmieniu (Semen Hordein sativi)oraz kiełki jęczmienia (młode pędy), będące cennym źródłem składników odżywczych, takich jak: witaminy (C, A, B, PP), mikroelementy (magnez, potas, wapń), błonnik oraz kwasy tłuszczowe. Kiełki jęczmienia poprawiają ogólną kondycję organizmu, a w szczególności wpływają na prawidłową pracę serca, układ immunologiczny oraz właściwe funkcjonowanie układu trawiennego. Systematycznie spożywane wpływają na estetykę paznokci, skóry i włosów.

Ziarno stosowane jest jako pokarm dla ludzi (kasza jęczmienna) i zwierząt. W ziarnie zmagazynowane jest : 67 % roślinnego cukru zapasowego zbudowanego z cząstek glukozy (skrobia), 26 % białka roślinnego, ok. 3 % tłuszczu oraz mikroelementów. Wysoka zawartość skrobi pozwala na zaliczanie produktów z ziarna jęczmienia, do produktów wysokokalorycznych.

Jęczmień zwyczajny jest składnikiem preparatów odżywczych i funkcjonalnych oraz suplementów witaminowych i witaminowo-mineralnych.

Marchew siewna (Daucus carota)

Informacja

Marchew  siewna (łac. Daucus carota) – rośnie w wielu krajach, w tym w Polsce, zarówno w stanie dzikim, jak i w uprawach. Właściwości spożywcze i lecznicze posiada przede wszystkim korzeń marchwi (Radix Dauci recens), w mniejszym stopniu owoc marchwi (Semen Dauci). Spożywanie marchwi pobudza trawienie. Marchew ma działania wzmacniające organizm, zawiera wiele witamin (B­, B­, B­, B­, C, D, E, H, P, PP oraz prowitaminę A) i pierwiastków śladowych (fosfor, jod, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, wapń). Świeża marchew zawiera ponadto karotenoidy, węglowodany i substancje insulinopodobne. Owoce marchwi zawierają flawonoidy, śladowe ilości olejku eterycznego, białka oraz octan choliny. Zapewnia ogólne wzmocnienie organizmu, poprzez szeroką gamę witamin i pierwiastków śladowych. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe. Zmniejsza ryzyko niedokrwistości (anemii). Ze względu na możliwość zbyt dużego użycia nawozów azotowych marchew należy spożywać z upraw kontrolowanych (szczególnie podając małym dzieciom).

Brokuły

Informacja

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Ryż brązowy

Informacja

Ryż brązowy, najmniej przetworzona postać ryżu, powstająca na skutek łuskania ziarna, bez jego polerowania w dalszym procesie obróbki. Stanowi bogate źródło błonnika, witamin (B1, B6, E, K) oraz minerałów (cynku, fosforu, magnezu, manganu, potasu, selenu i wapnia). Jest bogatym źródłem składników odżywczych zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego, zmniejsza ryzyko zachorowalności na cukrzycę.

Błonnik jabłkowy

Informacja

Błonnik jabłkowy pozyskiwany ze skórek jabłek, jest źródłem pektyn (rozpuszczalnych frakcji błonnika). Nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym ze względu na odporność na działanie enzymów. Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu LDL, a także posiada możliwość jego obniżania oraz zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu z przewodu pokarmowego. Zmniejsza w ten sposób ryzyko miażdżycy. Jest wielce przydatny przy odchudzania, gdyż wyraźnie zmniejsza łaknienie i poczucie głodu, pozwalając na redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa na perystaltykę jelit działając antytoksycznie dzięki zdolności zawiązywania związków chemicznych z metalami ciężkimi czy bakteriami jelitowymi.

Wchodzi w skład suplementów diety wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej oraz preparatów odżywczych.

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Szpinak warzywny

Informacja

Szpinak warzywny (Spinacia oleracea) jest powszechnie uprawianym warzywem, wywodzącym się z Azji. Surowcem spożywczym jest ziele (Herba Spinanae) zwierające witaminy (A, B kompleks, C, E, H, K, prowitaminę A, PP), kwas foliowy, karoten i minerały (fosfor, potas, sód, wapń, duże ilości żelaza), białka, błonnik, cukry, flawonoidy (rytunę), saponiny steroidowe, betainę, kwasy organiczne. Jest silnym antyoksydantem. Korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową, obniżając poziom homocysteiny i zmniejszając zagrożenie miażdżycą. Uzupełnia znacząco poziom żelaza w organizmie, chroniąc przed anemią.  Luteina zawarta w szpinaku pomaga zachować wzrok w dobrej kondycji.  Szpinak ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. Wchodzi w skład suplementów diety o działaniu odżywczym, antyoksydacyjnym, wzmacniającm dostępnych na www.muscle-zone.pl

Burak ćwikłowy

Informacja

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) jest popularnym warzywem. Surowcem spożywczym i leczniczym są jego: korzeń (Radix Betae vulgaris), młode liście, a także sok z korzeni buraka Succus Betae vulgaris), zawierające składniki aktywne: węglowodany (fruktozę, glukozę,sacharozę, pektyny), witaminy (z grupy B, C, E, K, PP, prowitaminę A), kwasy (szczawiowy i jabłkowy), białka i sole mineralne (związki cynku, fosforu, magnezu, potasu, rubidu, wapnia). Leczniczo stosowany w chorobach jelit, wątroby oraz przy nadciśnieniu tętniczym. Działa oczyszczająco usuwając toksyny z organizmu (obniżając poziom homocysteiny). Wzmacnia organizm, a azotany wykryte w jego korzeniu mogą wpływać na proces syntezy tlenku azotu, poprawiając ukrwienie i odżywianie tkanek, oraz przyspieszając odnowę biologiczną po wysiłku. Nasila produkcję erytrocytów oraz działa żółciopędnie. W suplementacji sportowej sproszkowany burak wchodzi w skład preparatów odżywczych (witaminizujących i mineralizujących) oraz stacków kreatynowych przedtreningowych.

Borówka czarna

Informacja

Borówka czarna (Vaccinum myrtillus), dla barwy owoców nazywana czarną jagodą, jest rośliną polskich lasów iglastych, zawierającą surowce lecznicze: liście borówki czernicy (Folium Vaccinum myrtillusae) oraz owoce borówki czernicy (Fructus Vaccinum myrttillusae). Owoce zawierają znacznie ilości garbników katechionowych, a ponadto antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy, pektyny i witaminy (A, B2 i C, P), składniki mineralne (fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo), posiadają znaczną wartość odżywczą oraz znaczący wpływ na regulację procesów trawiennych. Preparaty z liści borówki czernicy działają moczopędnie i odkażająco na drogi moczowe, pobudzają procesy trawienia i metabolizm, zawierają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, składniki mineralne (m.in. mangan), trójterpeny. Mają zastosowanie jako insulinomimetyk. Ponadto owoce mają działanie dezynfekujące, przeciwkrwotoczne, zapobiegające rozwojowi robaków. Karotenoidy poprawiają zdolność widzenia, szczególnie w okresie nocy oraz wykazują potencjał antytoksyczny, wiążący toksyny w przewodzie pokarmowym i ich wydalanie poza organizm.

Żurawina

Informacja

Żurawina (Oxycoccus) - posiada owoce będące źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1­, B2) oraz substancji aktywnych (np.flawonoidy,  kwasy cytrynowy i chinowy, proantycyjanidyny). Stosowanie preparatów zawierających żurawinę przeciwdziała zapaleniom dróg moczowych, powoduje zakwaszenie moczu oraz utrudnia rozwój bakterii na ściankach pęcherza moczowego (tj. adhezji). Korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego – poprawia krążenie i reguluje poziom cholesterolu (zwłaszcza LDL – złego), zmniejsza ryzyko zawału serca; jest silnym przeciwutleniaczem, wspomagającym usunięcie z organizmu toksyn. Stosowanie preparatów żurawiny, powoduje poprawę przemiany materii. Ze względu na swe walory stosowana również (w postaci dżemów lub owoców) jako dodatek do mięs (szczególnie drobiu). Preparaty, przetwory zawierające żurawinę zapewniają komfort pracy układu moczowego i krążenia człowieka.

Wiśnia pospolita

Informacja

Wiśnia pospolita (Cerasus vulgaris Mill.) , drzewo z rodziny różowatych, bogate źródło składników aktywnych: cyjanid, flawonoidów,  składników mineralnych i witamin (A, z grupy B, C). Zawarta w owocach melatonina wpływa na regenerację nocną oraz reguluje profil lipidowy. Owoce wiśni posiadają potencjał przeciwutleniający, wspomagają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję. Spożywane jako świeże owoce oraz ich przetwory, wchodzą również w skład preparatów funkcjonalnych, odżywczych, witaminizujących i wzmacniających oraz wspomagających zasypianie, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Malina właściwa

Informacja

Malina właściwa (Rubus idaeus) – krzew rosnący dziko lub w ogrodach na terenach piaszczystych na półkuli północnej. Składnikami spożywczymi są owoce maliny (Fructus Rubi idaei) oraz liście (Folium Rubi idaei). Owoce zawierają kwasy organiczne (przede wszystkim kwas askorbinowy czyli witaminę C), cukry i pektyny, witaminy A, B1, B2 oraz mikroelementy (fosfor, magnez, potas, sód i żelazo). Napary ze świeżych lub suszonych owoców stosuje się przy przeziębieniach i gorączce oraz w zaburzeniach trawiennych u dzieci i młodzieży. Liście działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie  oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, naczyń krwionośnych i macicy. Skuteczniejsze działanie mają maliny rosnące dziko, na obrzeżach lasów. Z malin można produkować soki i syropy, dżemy i nalewki.

Truskawka

Informacja

Truskawka (Fragaria grandiflora) jest rośliną klimatu umiarkowanego uprawiana również w Polsce w ogrodach i na plantacjach, dla smacznego owocu truskawki (Fructus Fragariae), bogatego w składniki odżywcze: cukry proste, kwasy organiczne, enzymy (bromelina), garbniki, alkaloidy, mikroelementy (fosfor, kobalt, mangan, wapń,żelazo), związki fenolowe (kampferol, kwercetyna i pelargonidyna), a przede wszystkim duże ilości kwasu askorbinowego (Witamina C). Owoc truskawki jest silnym antyoksydantem posiadającym potencjał antynowotworowy. Ma działanie wzmacniające, mineralizujące,  witaminizujące oraz  odżywcze. Stosowana w postaci mrożonek lub przetworów (soki, dżemy, konfitury) może być spożywana przez cały rok. Dla potrzeb sportowych w odżywkach stosowana jest sproszkowana truskawka. Preparaty odżywcze zawierające proszek truskawkowy dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, spożycie wg indywidualnych potrzeb

Otręby owsiane

Informacja

Otręby owsiane powstają z warstwy owocowo-nasiennej podczas procesu obróbki technologicznej ziaren owsa. Zawierają rozpuszczalne frakcje błonnika polisacharyd (beta-glukan), który stanowi pożywkę dla bakterii rozmnażających się w jelicie człowieka. Beta-glukan wpływa w sposób stymulujący na odporność organizmu , obniża poziom cholesterolu, zmniejsza zagrożenie chorób układu naczyniowego i serca. Spowalnia przyswajalność składników pokarmowych, szczególnie tłuszczów oraz wywołuje poczucie sytości.

Otręby owsiane zalecane są jako uzupełnienie diety w błonnik, mikroelementy i witaminy, głównie z grupy B. Profilaktycznie używane zapobiegają rozwojowi miażdżycy i hiperlipidemii.

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Żeń-szeń (Panax ginseng)

Informacja

Żeń-szeń (Panax ginseng) standaryzowany wyciąg 27-30% ginsenozydów. Surowcem jest korzeń żeńszenia właściwego, z którego sporządzany jest wyciąg substancji zwanych ginsenozydami, zawierający 27-30% tego składnika. Korzeń żeńszenia był wykorzystywany od lat w medycynie Wschodu. Wykazuje wielką aktywność biologiczną: zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną, zwiększa witalność, jest przeciwutleniaczem, wzmacnia układ immunologiczny, opóźnia procesy starzenia się.

W suplementacji sportowej wyciągi z korzenia żeńszenia wspomagają zdolności wysiłkowe (przede wszystkim gospodarkę tlenową organizmu) oraz zapewniają szybką odnowę układów: mięśniowego i nerwowego. Wspomagają również zdolności seksualne. Dzięki standaryzacji następuje wyższe stężenie składników poprawiające skuteczność działania, co podnosi cenę preparatu, ale równocześnie gwarantuje jego skład. Preparaty z żeńszenia dostępne na www.muscle-zone.pl

Żeń-szeń syberyjski (Eleuterokok kolczasty)

Informacja

Żeń-szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus – nazwa polska: Eleuterokok kolczasty) roślina azjatycka z rodziny araliowatych. Surowcem jest korzeń. Odmiana syberyjska żeń-szenia wykazuje potencjał antyoksydacyjny, odpornościowy, przeciwbakteryjny, przeciwdepresyjny i przeciwrakotwórczy. Najważniejszą substancją oznaczającą się aktywnością biologiczną są eleuterozydy wspierające pracę układu pokarmowego, obniżające poziom złego cholesterolu LDL, zmniejszające ryzyko zachowania na raka trzustki oraz wspomagające funkcje seksualne. Żeń-szeń syberyjski zaliczany jest do adaptogenów, substancji przyczyniających się wzrostu odporności organizmu.

W suplementacji sportowej żeń-szeń syberyjski stosowany jest jako środek wspomagający działanie układu hormonalnego, krwionośnego, immunologicznego, nerwowego oraz jako podstawowe źródło adaptogenów pomocnych w znacznych obciążeniach treningowych, wysiłku w czasie zawodów sportowych czy obciążeń stresowych. Wchodzi w skład preparatów ziołowych (zawierających również inne odmiany żeń-szenia) o działaniu podnoszącym poziom testosteronu, zwiększających zdolności wysiłkowe (siłę, wytrzymałość, gospodarkę tlenową), a także w skład kompleksów roślinnych afrodyzjaków. Dostępny na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w suplementacji sportowej przyjmuje się 100 – 500 mg/24h.

Mięta pieprzowa

Informacja

Mięta pieprzowa ( z łac. mentha piperita) – kolebką mięty pieprzowej jest Wielka Brytania, obecnie uprawiana w wielu krajach Europy, również w Polsce. W celach leczniczych używany jest liść mięty pieprzowej (Folium menthae piperatae) oraz olejek eteryczny miętowy (Oleum Menthae piperate). Zawiera 30 związków organicznych: garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, mikroelementy, karoten oraz witaminę C. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, uspokajająco i obniża ciśnienie krwi. Preparaty z liścia mięty stosuje się zarówno zewnętrznie, jak i doustnie, również w postaci inhalacji olejków eterycznych. Uwaga: może wywoływać objawy uczulenia.

 

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

FOS (fruktooligosacharydy)

Informacja

FOS (fruktooligosacharydy) odnosi się do roślinnych (błonnik pokarmowy)  rozgałęzionych polimerów glukozy, niewrażliwych na działanie enzymów trawiennych, powodujące stymulację aktywności i rozwoju mikroflory jelitowej, prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w przeprowadzonych badaniach wykazały potencjał antynowotworowy. Mają zastosowanie w medycynie, w profilaktyce chorób układu pokarmowego i trawiennego, wpływają na redukcję tłuszczowej masy ciała poprzez poczucie sytości (w połączeniu z probiotykami tworzą synbiotyki) i poprawę gospodarki glukozowej. Są składnikiem odżywek białkowych, węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych oraz preparatów odchudzających.

Dawkowanie: Zróżnicowane od kilkuset mg do kilkunastu gramów na dobę.

Ostropest plamisty (Milk Thistle)

Informacja

Wyciąg z ostropestu plamistego (Silybum marianum) roślina z rodziny astrowatych, której źródłem substancji aktywnych są owoce, dostarczające sylimarynę (silibilina, silydianina, silichrystyna w stosunku 2:1:1), przeciwutleniacza stanowiącego naturalną osłonę komórek wątroby, wpływającego dodatnio na poziom glutationu, o właściwościach przeciwzapalnych (spowalnia uwalnianie prostaglandyn i histaminy). Wpływa na profil lipidowy krwi obniżając poziom cholesterolu LDL. Znajduje zastosowanie w profilaktyce medycznej oraz leczeniu (zatruć pokarmowych, chorób wątroby oraz w przypadku stosowania diety wysokokalorycznej). Dostępny w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych wspomagających pracę układu pokarmowego i wątroby w kategorii „zdrowie”. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: dawki przeliczane na sylimarynę od 200 do 400 mg/24h

Maca

Informacja

Maca jest rośliną rosnącą w wyżynnych obszarach Ameryki Południowej rośliny z rodziny kapustnych Lepidium meyenii, której surowcem leczniczym jest korzeń, będący bogatym źródłem składników aktywnych (alkaloidów, aminokwasów, katechin, saponin, witaminy C). Zwiększa odporność organizmu na przeciążenia psychofizyczne, łagodzi stres  i jego skutki, stosowany również w leczeniu depresji. Jest znanym afrodyzjakiem wspomagającym funkcje seksualne. W suplementacji sportowej stosowany w okresie nasilenia treningów, podczas zawodów oraz w okresie leczenia kontuzji.

Dawkowanie: Zależne od jakości surowca, od 50-500 mg na dobę.

Ekstrakt z pestek winogron

Informacja

Ekstrakt z pestek winogron jest cennym źródłem składników aktywnych: flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, proantycyjanidów i witaminy E, przeciwutleniacz, wiążący wolne rodniki tlenowe,  o działaniu przeciwzapalnym i antyagregacyjnym. Stanowi składnik suplementów o charakterze prozdrowotnym wspomagających profilaktykę leczenia chorób układu krwionośnego. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik preparatów odżywczych (stacków kreatynowych i boosterów azotowych), witaminowych, ziołowych, oczyszczających.

Dawkowanie: 50–100 mg na dobę.

Vitis vinifera

Informacja

 Vitis vinifera ( winorośl właściwa) bogate źródło substancji aktywnych. Surowcem spożywczym i leczniczym są liście (Folium Vitis veniferae) oraz owoce (Fructus Vitis veniferae). Liście są źródłem pozyskiwania antycyjanidów, flawonoidów (kwercetyny), garbników, pektyn,. triterpenów i witamin. W owocach występują cukry, celuloza, enzymy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, minerały (kobalt, magnez, potas, wapń, żelazo) oraz witaminy (C, B1, B2, B6, B12, PP, M [kwas foliowy]). Preparaty z liści winorośli właściwej mają działanie moczopędne, detoksykacyjne, przeciwkrwotoczne i przeciwzakrzepowo, przyspieszają gojenie wrzodów i ran). Odwary z liści stosuje się zewnętrznie do przemywania skóry, ran itp. Owoce oprócz właściwości odżywczych (przy spożywaniu świeżych) działają wzmacniająco, moczopędnie, wpływają na poziom lipidowy, regulują ciśnienie krwi, krwiotwórczo, przeciwanemicznie, wpływają na gospodarkę kwasowo-zasadową. Wysuszone owoce (rodzynki) mają działanie odżywcze i lekko przeczyszczające. Wina produkowane z winorośli, zarówno białe (działa moczopędnie i jest używane w chorobach nerek), jak i czerwone (stosowane w leczeniu schorzeń układu trawiennego). Wino gronowe eliminuje pałeczki okrężnicy i przecinkowce cholery. W suplementacji liście stosowane są rzadziej, niż skórka owoców i pestki winogron (będące źródłem silnych przeciwutleniaczy, m.in. rezweratrolu). Wyciąg z winorośli właściwej jest składnikiem suplementów diety o różnorakim zastosowaniu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Stevia

Informacja

 Stevia jest rośliną rosnącą w klimacie tropikalnym obu Ameryk, wykorzystywaną jako substytut cukru, dzięki zawartości steviolu słodszego ponad 300 razy od sacharozy, lecz nie mającego wpływu na poziom glukozy we krwi, wręcz przeciwnie może poprawiać wrażliwość insulinową. Wykorzystywana ze względu na właściwości smakowe (naturalną słodycz) oraz wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. W suplementacji sportowej w Europie stosowana raczej rzadko w postaci suplementów diety wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej i odżywek (jako substancja słodząca), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027