Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
IP-6 IP-6

Source Naturals, IP-6 Inositol Hexaphosphate to suplement diety zawierający w 1 porcji 2,400 mg IP-6 (heksafosforanu inozytolu). Preparat chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, wspomaga odporność i poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

IP-6 (heksafosforan inozytolu) lub też kwas fitowy, to najlepiej poznany ufosforylowany węglowodan występujący w przyrodzie. Substratami do produkcji kwasu fitowego są inozytol oraz ATP (jako donor fosforu). Bogatym źródłem IP-6 są głównie nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż oraz nasiona roślin oleistych.

Według badań klinicznych, zarówno in vivo, jak i in vitro, wysoka zawartość heksafosforanu inozytolu w diecie może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Badania nad przeciwnowotworowym działaniem IP-6 prowadzone są od 1988 roku. Związek ten ponadto wspiera układ sercowo-naczyniowy i wykazuje działanie hipocholesterolemiczne, a także przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.

To, jakie właściwości będzie miał fosforan inozytolu, zależy głównie od stopnia jego fosforylacji. Pochodne o wyższym stopniu fosforylacji – w tym IP6 – posiadają zdolność do tworzenia nierozpuszczalnych kompleksów z wielowartościowymi kationami, m.in. kobaltu, cynku, wapnia, manganu czy miedzi. Dzięki zdolności do chelatowania pierwiastków wielowartościowych, IP-6 sprzyja usuwaniu z organizmu nadmiaru metali.

Działanie przeciwnowotworowe IP-6
Przeciwnowotworowe właściwości IP-6 sprawiły, że znacznie wzrosło zainteresowanie tym związkiem, szczególnie w obszarze zarówno profilaktyki, jak i terapii chorób nowotworowych. Wykazano, że IP-6 może przyczynić się do ograniczenia wzrostu komórek w przypadku nowotworu jelita grubego, prostaty i piersi. IP-6 wpływa m.in. na ekspresję genów, cykl komórkowy, angiogenezę i przerzutowanie nowotworów oraz produkcję wolnych rodników tlenowych.

Mechanizm działania przeciwnowotworowego IP-6 jest bardzo złożony, wielokierunkowy i uzależniony od typu komórek, jednak związany jest najprawdopodobniej z właściwościami przeciwutleniającymi. Związek ten wiąże jony Fe3+, co ogranicza procesy syntezy wolnych rodników. Ponadto wpływa na potencjał oksydacyjny jonów Fe3+ oraz ich homeostazę, dzięki czemu pomaga chronić je przed uczestnictwem w niepożądanych reakcjach, mogących prowadzić np. do oksydacyjnych uszkodzeń DNA.

IP-6 tworzy także kompleksy z wieloma kationami, co przyczynia się do zmniejszenia ich dostępności, np. w podziałach komórkowych i biosyntezie DNA – również w komórkach nowotworowych. Kolejnym przykładem jest wiązanie przez IP-6 jonów cynków przyczyniające się do osłabienia aktywności enzymu kinazy tymidynowej uczestniczącej w syntezie DNA, a także w samym wzroście guza.

IP-6 wchodzi w reakcje także z innymi składnikami, np. skrobią. Skrobia, w połączeniu z kwasem fitynowym, przechodzi do jelita grubego w niezmienionej postaci, gdzie dzięki swojemu udziałowi w formowaniu masy kałowej, przyczynia się do lepszego usuwania substancji mogących mieć rakotwórcze działanie. Dodatkowo, w wyniku fermentacji bakteryjnej z części skrobi mogą utworzyć się krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą przyczynić się do obniżenia pH w jelicie grubym, co również może mieć wpływ na efekt przeciwnowotworowy.

Niektóre badania wykazały również, że IP-6 może mieć wpływ na regulację reakcji odpornościowych oraz stanów zapalnych, m.in. poprzez normalizację produkcji IL-6.

Podsumowując, Source Naturals, IP-6 Inositol Hexaphosphate to suplement diety, który może pomóc w przeciwdziałaniu nowotworu poprzez spowolnienie produkcji komórek nowotworowych. Preparat może stanowić skuteczny oręż w walce z nadmiarem wolnych rodników tlenowych i negatywnym ich wpływem na zdrowie. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy, działa hipocholesterolemicznie i przeciwdziała tworzeniu się kamieniu nerkowych.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
IP-6 IP-6 90 tab.
Source Naturals
79,00 zł

IP-6 90 tab.

Magazyn UE

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Wykazuje działanie antykancerogenne
  • Zmniejsza produkcję wolnych rodników tlenowych
  • Wpływa na modulację funkcji immunologicznych
  • Pomaga zredukować ryzyko raka jelita grubego
  • Usprawnia usuwanie z organizmu nadmiaru metali
  • Zwiększa ochronę komórek prostaty, piersi i jelita
  • Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

Source Naturals, IP-6 Inositol Hexaphosphate to suplement diety zawierający w 1 porcji 2,400 mg IP-6 (heksafosforanu inozytolu). Preparat chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, wspomaga odporność i poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

IP-6 (heksafosforan inozytolu) lub też kwas fitowy, to najlepiej poznany ufosforylowany węglowodan występujący w przyrodzie. Substratami do produkcji kwasu fitowego są inozytol oraz ATP (jako donor fosforu). Bogatym źródłem IP-6 są głównie nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż oraz nasiona roślin oleistych.

Według badań klinicznych, zarówno in vivo, jak i in vitro, wysoka zawartość heksafosforanu inozytolu w diecie może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Badania nad przeciwnowotworowym działaniem IP-6 prowadzone są od 1988 roku. Związek ten ponadto wspiera układ sercowo-naczyniowy i wykazuje działanie hipocholesterolemiczne, a także przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.

To, jakie właściwości będzie miał fosforan inozytolu, zależy głównie od stopnia jego fosforylacji. Pochodne o wyższym stopniu fosforylacji – w tym IP6 – posiadają zdolność do tworzenia nierozpuszczalnych kompleksów z wielowartościowymi kationami, m.in. kobaltu, cynku, wapnia, manganu czy miedzi. Dzięki zdolności do chelatowania pierwiastków wielowartościowych, IP-6 sprzyja usuwaniu z organizmu nadmiaru metali.

Działanie przeciwnowotworowe IP-6
Przeciwnowotworowe właściwości IP-6 sprawiły, że znacznie wzrosło zainteresowanie tym związkiem, szczególnie w obszarze zarówno profilaktyki, jak i terapii chorób nowotworowych. Wykazano, że IP-6 może przyczynić się do ograniczenia wzrostu komórek w przypadku nowotworu jelita grubego, prostaty i piersi. IP-6 wpływa m.in. na ekspresję genów, cykl komórkowy, angiogenezę i przerzutowanie nowotworów oraz produkcję wolnych rodników tlenowych.

Mechanizm działania przeciwnowotworowego IP-6 jest bardzo złożony, wielokierunkowy i uzależniony od typu komórek, jednak związany jest najprawdopodobniej z właściwościami przeciwutleniającymi. Związek ten wiąże jony Fe3+, co ogranicza procesy syntezy wolnych rodników. Ponadto wpływa na potencjał oksydacyjny jonów Fe3+ oraz ich homeostazę, dzięki czemu pomaga chronić je przed uczestnictwem w niepożądanych reakcjach, mogących prowadzić np. do oksydacyjnych uszkodzeń DNA.

IP-6 tworzy także kompleksy z wieloma kationami, co przyczynia się do zmniejszenia ich dostępności, np. w podziałach komórkowych i biosyntezie DNA – również w komórkach nowotworowych. Kolejnym przykładem jest wiązanie przez IP-6 jonów cynków przyczyniające się do osłabienia aktywności enzymu kinazy tymidynowej uczestniczącej w syntezie DNA, a także w samym wzroście guza.

IP-6 wchodzi w reakcje także z innymi składnikami, np. skrobią. Skrobia, w połączeniu z kwasem fitynowym, przechodzi do jelita grubego w niezmienionej postaci, gdzie dzięki swojemu udziałowi w formowaniu masy kałowej, przyczynia się do lepszego usuwania substancji mogących mieć rakotwórcze działanie. Dodatkowo, w wyniku fermentacji bakteryjnej z części skrobi mogą utworzyć się krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą przyczynić się do obniżenia pH w jelicie grubym, co również może mieć wpływ na efekt przeciwnowotworowy.

Niektóre badania wykazały również, że IP-6 może mieć wpływ na regulację reakcji odpornościowych oraz stanów zapalnych, m.in. poprzez normalizację produkcji IL-6.

Podsumowując, Source Naturals, IP-6 Inositol Hexaphosphate to suplement diety, który może pomóc w przeciwdziałaniu nowotworu poprzez spowolnienie produkcji komórek nowotworowych. Preparat może stanowić skuteczny oręż w walce z nadmiarem wolnych rodników tlenowych i negatywnym ich wpływem na zdrowie. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy, działa hipocholesterolemicznie i przeciwdziała tworzeniu się kamieniu nerkowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 tabletekPorcja jednorazowa: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Kalorie5
Węglowodany1 g
Błonnik pokarmowy1 g4%*
Wapń(jako heksafosforan inozytolu wapniowo-magnezowego)590 mg59%
Magnez(jako heksafosforan inozytolu wapniowo-magnezowego)94 mg23%
Sód5 mg
Heksafosforan inozytolu wapniowo-magnezowego3.48 g
Dostarcza2.4 g
IP-6

Pozostałe składniki

Celuloza mikrokrystaliczna, kwas stearynowy, guma arabska, guma celulozowa modyfikowana, krzemionka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Avitale
64,90 zł

Komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z naturalnych źródeł w postaci wygodnych w użyciu kropli.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł

Czosnek jest szeroko stosowany w medycynie ludowej i tradycyjnej. Tutaj dostępny w wersji pozbawionej zapachu.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Pomaga zachować prawidłową budowę układu kostno-szkieletowego oraz poprawia kondycję stawów.

Kupuję
Smarty Pants Vitamins
109,00 zł

Kompleksowy preparat synbiotyczny zaprojektowany dla dzieci, które ukończyły 3 lata.

Kupuję
Swanson
59,00 zł

Naturalny, ziołowy antyoksydant- wspomaga układ trawienny, stymuluje układ immunologiczny.

Kupuję
Douglas
199,00 zł

Kompleksowy preparat wspierający funkcje wydzielnicze tarczycy. Obniża stres oksydacyjny i wzmacnia odporność.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały....

czytaj więcej
Przeziębione plecy

Przeziębione plecy

Od kilku dni meczy mnie przeziębienie, a także nadwyrężyłem sobie dłoń od chodzenia przy chodziku Co prawda dziś jeszcze miałem sobie odpuścić, ale nie...

czytaj więcej
Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach...

czytaj więcej
Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów diety o właściwościach ergogenicznych,...

czytaj więcej
Intensywność drogą do celu

Intensywność drogą do celu

Intensywność relatywna, czyli parametr, który określa jak ciężko (z jakim obciążeniem) wykonujemy dane ćwiczenie, w danej ilości serii oraz na daną...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027